Τρίτη, 5 Οκτωβρίου 2010

ΤΟΥΡΣΙ ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΓΕΜΙΣΤΕΣ



Τώρα που σιγά-σιγά (ας ελπίσουμε δηλαδή....) αρχίζει να δροσίζει ο καιρός, τα όσπρια τραβιούνται πιο ευχάριστα και τι πιο ωραίο για να τα συνοδεύσουμε από τα τουρσάκια?

Αυτός είναι ο τρόπος που η πεθερά μου κάνει με την αδερφή της τουρσί πιπεριές γεμιστές (όχι σκέτες-εγώ την πιπεριά την αγνοώ, αλλά το μέσα το τσακίζω αλύπητα....).
Κάθε φορά λοιπόν που η κυρά-Δέσποινα (η πεθερά μου) ανεβαίνει στην Κατερίνη, βάζουν μπρος και αφού σηκώσουν την μισή λαϊκή της πόλης, φτιάχνουν δοχεία μεγάλα (έχουμε και διανομή προς πάσα συγγενική κατεύθυνση ύστερα...).

Υλικά

πιπεριές πράσσινες (ψιλόφλουδες στο ανοιχτό πράσσινο, όχι οι σκούρες)
καρότο χονδροτριμμένο
σέλινο ψιλοκομμένο (όχι σέλερυ, γιατί έχει ίνες)
λάχανο άσπρο ψιλοκομμένο (όπως στη σαλάτα)
μαιντανός ψιλ/νος
σκόρδο (κατά τη γεύση και το γούστο μας)
αν θέλω καυτερή πιπεριά ψιλ/νη κατά βούληση
ελαιόλαδο-αλάτι

Οι ποσότητες με το μάτι, ανάλογα τι δοχείο θα φτιάξω. Αν περισσέψει γέμιση μπαίνει από πάνω από τις πιπεριές χύμα. Είναι εξίσου νόστιμη.

Ολα αυτά τα αλατίζω και τους ρίχνω λάδι όπως θα τα έφτιαχνα για σαλάτα και γεμίζω τις πιπεριές.


Τις τοποθετώ σταυρωτά στο δοχείο που θα γίνουν, δηλαδή μία σειρά οριζόντια και μία κάθετη.


Τοποθετώ από πάνω κάτι βαρύ (πιάτο ή πυρέξ) και κάθε δύο μέρες το ελέγχω. Αν θέλω μετά από 10 μέρες και αφού έχει κάτσει το περιεχόμενο αρκετά, τοποθετώ πάνω από το πιάτο κάτι πιο βαρύ, μία καθαρή πέτρα ή ένα κομμάτι μάρμαρο ίσως, για περισσότερο βάρος.

Οσο ''ψήνεται'' κάθεται το μίγμα.


Τα υλικά είναι όπως τα παραθέτω και ΔΕΝ συμπληρώνουμε καθόλου υγρά άλλα. Ζυμώνεται με τα ίδια τα υγρά του.


ΘΕΛΕΙ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΔΟΧΕΙΟ ΚΑΤΑ ΣΥΝΕΠΕΙΑ.

Αφήνω να ψηθούν για 1 και μισό μήνα.

7 σχόλια:

  1. Εφάκι μου καλημέρα ! ευχαριστούμε εσένα και την κυρία Δέσποινα για την συνταγή !!! εγω μάλλον θα περάσω απο το καινούργιο σπίτι (για να δω εαν φτιάξατε το τζάκι!!)
    να πάρω το βαζάκι μου γιατί το τρώει μόνο ο Φώτης και μάλλον δεν παίζει να του το φτιάξω, οπότε θα πάρω απο το έτοιμο !!!!

    φιλια πολλά πολλά πολλά πολλά !!!
    το πολλά το έγραψα 4 φορές, ένα για κάθε παιδί !!!
    και φιλούπες για τον Μάριο !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πες το και έγινε Μαράκι μου!
    Καλημερούδια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Eφη μου, πρωτίστως να χαίρεσε τα παιδάκια σου !!!και να τα καμαρώνης.
    Εξαιρετικό το τουρσι με τις γεμιστές πιπεριές , θα το εφαρμόσω άμεσα. Χαίρομαι που με βρήκες και σε βρήκα..!!!!!
    Καλό σου βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλώς ήρθες RIRI!

    Καλό βράδυ και σε σένα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τι ωραία συνταγή! Νομίζω πως θα το φτιάξω! Καλό χειμώνα Έφη!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. συνχαρητηρια.καταπληκτικο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. μαιρη βογιατζη5 Οκτωβρίου 2014 - 3:38 μ.μ.

    καταπληκτικο.μπραβο σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Λυπάμαι, αλλά τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται στα υπόψη και θα διαγράφονται. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη!