Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Πατατόπιτα




Σήμερα σας έχω ένα φαγάκι που δύσκολα του αντιστέκεσαι...και μαμαδίστικο πάλι.

Υλικά

6-7 μεγάλες βρασμένες πατάτες
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
10 φέτες μπέηκον
300 γρ. μυζήθρα νωπή τριμμένη
1 φλ. φέτα τριμμένη
2 φλ. τυρί κίτρινο της αρεσκείας μας (εβαλα ρεγκάτο)
4 αβγά
200 ml γάλα φρέσκο
1 φλ. ελαιόλαδο
1/2 μάτσο μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 τουφίτσα ματζουράνα
2 κλωναράκια φρέσκια ρίγανη
μοσχοκάρυδο για τον πουρέ (και αλάτι μόνο στο βράσιμο της πατάτας)
πιπέρι
φρυγανιά τριμμένη για το ταψί μας

Εκτέλεση

Λαδώνουμε ένα μεγάλο πυρέξ με ελάχιστο από το  λάδι που έχουμε για τη συνταγή μας.

Πασπαλίζουμε το ταψί με τριμμένη φρυγανιά και το αφήνουμε στην άκρη.

Βράζουμε σε αλατισμένο νερό τις πατάτες και μόλις τσιμπιούνται με το πηρούνι τις βγάζουμε. Μόλις κρυώσουν λίγο, τις κάνουμε πουρέ.

Σωτάρουμε σε λίγο από το λάδι μας το κρεμμύδι να γυαλίσει και το μπέηκον και τα προσθέτουμε μαζί με το λαδάκι τους στον πουρέ.

Ρίχνουμε μοσχοκάρυδο και πιπέρι και μέσα στο μείγμα και  προσθέτουμε όλα τα τυριά, το μαϊντανό, τη ρίγανη και την ματζουράνα και στο τέλος τα αβγά χτυπημένα λίγο μαζί με το γάλα και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.

Ανακατεύουμε καλά όλο το μείγμα  και το στρώνουμε ομοιόμορφα με ένα πηρούνι στο ταψί μας.




Από πάνω πασπαλίζουμε ελαφρά με λίγη ακόμα φρυγανιά και ψήνουμε στους 170 βαθμούς σε αέρα στη μεσαία σχάρα μέχρι να χρυσίσει η φρυγανιά και να έχει κάνει ωραία κρούστα και ο πάτος του ταψιού μας, περίπου για 50 λεπτά. Το ελέγχουμε με βάση το φούρνο μας και αν χρειαστεί το κατεβάζουμε στην τελευταία σχάρα προς το τελευταίο 10λεπτο.




Αν δεν θέλουμε δεν βάζουμε καθόλου μπέηκον. Επίσης παίζουμε με τα τυράκια όπως θέλουμε.

Σερβίρεται μόλις κρυώσει λίγο για να μπορεί να κόβεται.




Καλή σας όρεξη!




Θα ήθελα να ευχαριστήσω τη φίλη μας Ερη από το Captain Cook που μου χάρισε ένα πολύ όμορφο βραβείο και πρέπει να σας πω τώρα κι εγώ 5 πραγματάκια που μου αρέσουν το καλοκαίρι.




1. Η θάλασσα
2. Οι διακοπές στην Κεφαλονιά, άρρηκτα δεμένο το νησί με το καλοκαίρι μου
3. Θερινό σινεμά
4. Τα παγωτά
5. Τα σύκα και μάλιστα οι Αυγουστέλες (τα περιμένω να βγουν πως και πως...!)

Είστε ευπρόσδεκτοι όσοι δεν έχετε  παίξει, να παίξετε.


Καλημέρα σας!

12 σχόλια:

  1. Πιτούλα χωρίς φύλλο, με πατάτα, μπόλικα τυράκια και πολλά αρωματικά!
    Θα συμφωνήσω ότι είναι πρακτικά αδύνατο να αντισταθείς σε ένα τέτοιο πιάτο!
    Φιλιά Έφη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχει όλα τα αγαπημένα μου υλικά η πίτα σου Εφάκι! Υπέροχη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πω πω ..τι βλέπουν τα ματάκια μου ... εγώ που ήμουνα όταν την έφτιαχνες ????

    Δε η πασπαλισμένη φρυγανιά είναι όλα τα λεφτά .. ξέρεις εσυ ;)

    Την κλέβω τη συνταγή !

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα Εφούλα μου!Τέλεια η πιτούλα σου και πως να της αντισταθείς με τόσα ωραία υλικά!Αλλά αυτή η κρούστα είναι καταπληκτική!!!!
    Φιλιά πολλά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Είδες?? Βρήκα τι θα τους ταίσω το μεσημέρι, σήμερα που δεν έχω τρελά κέφια για πολλά πολλά μαγειρέματα!
    Περιμένω το ταπεράκι μου;-)
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Από χθες τη ζήλεψα αυτή την πατατόπιτα. Βλέπω τις έχει τις θερμιδούλες της αλλά μου έκλεισε το μάτι πολύ τσαχπίνικα και θα τη βάλω στο πρόγραμμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πιτούλα και μάλιστα με πατάτα και τυράκια και πολλα μυρωδικά! Συγχαρητήρια! Εξαιρετική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τί άλλο να ζητήσει κανείς;;;; Πατατούλες, τυράκια και μυρωδικά σ' έναν μοναδικό συνδυασμό πιτούλας... αααααα αυτή δεν μου γλυτώνει!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τέλεια πίτα Εφη μου.
    Υπέροχα τα υλικά, νόστιμο αποτέλεσμα.

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. μμμμ υπέροχη πιτούλα, μοσχοβόλησε!
    Φιλάκια Εφούλα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Έφη μου πραγματικά μαμαδίστικο και ποιος/πώς να του αντισταθεί!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Λυπάμαι, αλλά τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται στα υπόψη και θα διαγράφονται. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη!