Τρίτη 1 Απριλίου 2014

Αγκιναροκούκια

 
Καλημέρα σας! Καλό μήνα να έχουμε!


Σήμερα έχουμε φαγάκι παραδοσιακό στην Κεφαλονιά που συνηθίζεται πολύ την Μεγάλη Πέμπτη και γενικότερα μέσα στην νηστεία της Σαρακοστής. Αγκινάρες με κουκιά ή όπως τα λένε εκεί αγκιναροκούκια!

Η πεθερούλα μου που το μαγείρεψε, το τσίμπησε λίγο στο σκόρδο αλλά αυτό είναι στη διάθεση του καθενός μας. Γενικώς θέλει το σκορδάκι του....οπότε πράξτε κατά βούληση!


Υλικά

1 κιλό κουκιά
10 αγκινάρες καθαρισμένες, ολόκληρες
2 μάτσα μάραθος, μόνο τις ίνες του, όχι τα κλωναράκια
3-4 σκελίδες σκόρδο  ή 6 φρέσκα σκορδάκια
αλάτι και πιπέρι
1/2 φλ. ελαιόλαδο
2 κ. σ. πελτές ντομάτας ή 1 συσκευασία κονκασέ
χυμός 1 λεμονιού προαιρετικά


Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τις αγκινάρες και τις βάζουμε σε νερό με χυμό 1 λεμονιού μέχρι να ετοιμάσουμε τα κουκιά.

Καθαρίζουμε τα κουκιά μας όπως τα φασολάκια, άκρες και τυχόν κλωστούλες, και αν είναι τρυφερά όπως αυτόν τον καιρό τα χρησιμοποιούμε ολόκληρα. Αν πάλι όχι και είναι σκληρή η φλούδα τους, τα ξεσποριάζουμε, αφαιρούμε το μαύρο μάτι από τις φούσκες τους και συνεχίζουμε με το φαγάκι μας με τις καθαρισμένες φούσκες μόνο.

Στο ελαιόλαδο σοτάρουμε το σκόρδο και προσθέτουμε τα κουκιά. Τα γυρίζουμε λίγο μαζί με το μάραθο, προσθέτουμε τον πελτέ ή το κονκασέ, αλατοπιπερώνουμε και κατόπιν προσθέτουμε τις αγκινάρες μας. Τις γυρίζουμε λιγάκι και αυτές μέσα στο φαγάκι μας, προσθέτουμε νεράκι ίσα να τις καλύψει και σιγοβράζουμε για 40 λεπτά περίπου μέχρι να μελώσει η σαλτσούλα.

Οταν πάρει βράση δεν ανακατεύουμε για να μη χαλάσουμε τις αγκινάρες και σκορπίσει το φαγάκι. Απλά αν θελήσουμε, αναδεύουμε λίγο την κατσαρόλα μας.
Προς το τέλος προσθέτουμε το χυμό ενός λεμονιού αν θέλουμε.  Και όχι, δεν ξεχάστηκε το κρεμμύδι, δεν βάζουμε στο φαγάκι αυτό.


Καλή όρεξη!

1 σχόλιο:

Λυπάμαι, αλλά τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται στα υπόψη και θα διαγράφονται. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη!