Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018

Αγκινάρες (βλαστός) τουρσί






Καλησπέρα σας! 


Ζούμε μεγάλες στιγμές, θα ποστάρω συνταγούλα! Για να βλέπω πυροτεχνήματα!!!!

Επανέρχομαι με ένα γρήγορο και ιδιαίτερο ελαφρύ τουρσί αγκινάρας που γίνεται με τον τρυφερό βλαστό της! 

Ο βλαστός είναι μέρος που συνήθως πετιέται είτε από άγνοια είτε από απειρία, όταν μαγειρεύουμε αγκινάρες! Επίσης είναι ένα κομμάτι που στη λαϊκή αγορά ξεμένει σε τσουβάλια στους παραγωγούς και δεν ξέρω τι τα κάνουν μετά. Πάντως ο δικός μας παραγωγός μόνο που δεν σταυροκοπήθηκε όταν του τα ζήτησα και άρχισε να βγάζει κοτσάνια από ένα μεγάλο τσουβάλι!  

Είναι ένα μέρος της αγκινάρας που είναι κρίμα να μη το  χρησιμοποιούμε!  




Υλικά


Οσα κοτσάνια αγκινάρας θέλουμε

μισό μάτσο μαϊντανός ψιλοκομμένος
2 σκελίδες σκόρδο σε ψιλοκομμένες φετούλες
κόκκοι πιπεριών
λίγο αλάτι
1 φλ. τσαγιού ξύδι 
ελαιόλαδο



Εκτέλεση 


Κόβουμε μέχρι να φύγει ο ξυλώδης ιστός του κοτσανιού από την πάνω και την κάτω μεριά. 
Αφαιρούμε όλο το σκληρό κομμάτι των κοτσανιών περιμετρικά μέχρι να μείνει το τρυφερό μέρος και τα ρίχνουμε σε μία λεκάνη με κρύο νερό και χυμό ενός λεμονιού μέχρι να τελειώσουμε όλη την ποσότητα.

Ζεματάμε για 5 λεπτά σε βραστό αλατισμένο νερό και σουρώνουμε.

Οταν κρυώσουν λίγο, με  ένα μαχαιράκι τα κόβουμε σε ραβδάκια όσο μικρά θέλουμε και αφαιρούμε τυχόν ίνες που μπορεί να έχουν μείνει.

Τοποθετούμε σε βάζο αποστειρωμένο, προσθέτουμε ψιλοκομμένο σκόρδο και το μαϊντανό, ξύδι, τα πιπέρια της αρεσκείας μας, δοκιμάζουμε για να αποφασίσουμε αν θέλουμε να προσθέσουμε αλάτι  και προσθέτουμε  λάδι μέχρι να καλυφθεί όλη η επιφάνεια ικανοποιητικά.

Επειδή  το έφτιαξα για άμεση κατανάλωση έβαλα ελαιόλαδο, αν πρόκειται να το φυλάξουμε για καιρό, το διατηρούμε στο ψυγείο και επειδή το ελαιόλαδο παγώνει, καλό είναι να βάλουμε σπορέλαιο. 




Καλή Σαρακοστή! 


1 σχόλιο:

  1. Καλή Σαρακοστή Έφη!! Πολύ καλή ιδέα θα το δοκιμάσω την άλλη Τετάρτη, σήμερα πήρα αγκινάρες από τη λαϊκή και μαγείρεψα, έχω σκοπό να φτιάξω τουρσί, περιμένω μια συνταγή από Τήνο που τις έχω δοκιμάσει και ήταν υπέροχες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Λυπάμαι, αλλά τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται στα υπόψη και θα διαγράφονται. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη!