Παρασκευή, 31 Δεκεμβρίου 2010

Καλή χρονιά!!!!!!


Εγώ θα κάνω δυο ευχές για τον καινούργιο χρόνο

πάμπλουτοι να'στε στις χαρές

και πάμφτωχοι στο πόνο!!!

Πέμπτη, 30 Δεκεμβρίου 2010

Μαρινάδα και γέμιση γαλοπούλας



Τώρα που την έχω δει θα σας γελάσω ...και δεν το θέλω....
Αφού τα έχω κάνει λίγο αχταρμά στα τετράδιά μου...τότε απλά κατέγραφα ότι μου έκανε κλικ, ούτε πηγή φρόντιζα να καταγράψω, ούτε τίποτα...οπότε ψηλά τα χέρια!

Κάτι ανάλογο έβαλε σήμερα και η Ρένα στο http://delicieuses.forumotion.net/t2322-topic σήμερα!! Αυτό θα πει ...τα μεγάλα πνεύματα συναντούνται....και η αλήθεια είναι ότι το είχα ξεχάσει μέχρι που είδα της Ρένας την ανάρτηση.

Εγώ αν έκανα γαλοπούλα φέτος, γιατί τελικά κατέληξα ότι δεν μου ...πάει το πτηνόν καθόλου....Αμερικανιές...##$#!%$^%%^%&*^^ θα έκανα μία μίξη των όσων δίνω παρακάτω με αυτά που μας δίνει η Ρένα και θα την έφτιαχνα. Από εκεί και πέρα η απόφαση δική σας!

Εχω την εντύπωση ότι την έχει δείξει στην τηλεόραση ο Ευτύχης γιατί κάτι έχω σβήσει στο φύλλο το συγκεκριμένο...χιχιχι!!!

Το πουλί....πρέπει να πάρει το μπάνιο του για 8-10 ώρες πριν μαγειρευτεί....
κακομαθημένο το αμερικανάκι βλέπετε....

Εννοείται ότι είναι πρώτα-πρώτα πλήρως ξεπαγωμένη η μανδάμ!!
Λοιπόν...

Πρώτα την πλένω καλά με χλιαρό νερό (στ' αλήθεια τώρα, δεν κάνουμε πλάκα!)
Σε πολύ μεγάλη λεκάνη στρογγυλή ρίχνουμε :

5 λίτρα ζωμό λαχανικών κρύο
1 κούπα αλάτι
1/2 κούπα μαύρη ζάχαρη
πολύχρωμα πιπέρια
4 καυτερές πιπερίτσες
4 σύκα αποξηραμένα
πολλά, πολλά παγάκια

και σκεπάζω με νερό μέχρι να καλυφθεί.

Την αφήνουμε σε δροσερό μέρος και την ξεχνάμε μέχρι την άλλη μέρα. Το μόνο που κάνουμε είναι να τη γυρίσουμε τούμπα στο μισό χρόνο για να μαριναριστεί πιο καλά.

Μέσα βάζουμε μόνο :

1/2 κρεμμύδι καθαρισμένο
1 μήλο σε φέτες
2 ξύλα κανέλας
δάφνη
1 αστεροειδή γλυκάνισο

Συνοδεύουμε με τις κλασσικές πατατούλες φούρνου και καροτάκια ή ότι άλλο μας αρέσει.
Το ψήσιμο πρέπει να το γνωρίζετε....όσα κιλά τόσες περίπου ώρες, σκεπασμένη σε γάστρα κατά προτίμηση και πάντα παρακολουθώντας.

Καλή σας όρεξη!

Δευτέρα, 27 Δεκεμβρίου 2010

Κρεατόπιτα κεφαλονίτικη









Εορταστική (και όχι μόνο) και θεϊκή η συγκεκριμένη πίτα, που τη λατρεύουμε οικογενειακώς και συνήθως μας περιμένει αχνιστή-αχνιστή όταν αριβάρουμε όλοι μαζί στην αγαπημένη μας Κεφαλονιά!



Εκεί βέβαια μας περιμένει με το συγκεκριμένο φύλλο που δίνω παρακάτω, εγώ αυτή τη φορά την έφτιαξα με το παραδοσιακό χοντρό φύλλο της Pillsbury (τι κι αν πέφτει διαφήμιση? Εμένα αυτό το φύλλο από όλα του εμπορίου με κάλυψε και για αυτό σας το προτείνω ανεπιφύλακτα για τη συγκεκριμένη πίτα που θέλει τόσο χοντρό φύλλο).






Υλικά


Για το φύλλο

650 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 ποτηράκι λευκό κρασί ή λευκό ξύδι
λίγο ελαιόλαδο
αλάτι, νερό όσο πάρει



Για τη γέμιση

1 kg μοσχάρι ψιλ/νο
1 kg χοιρινό ψιλ/νο
1 kg τράγιο ψιλ/νο (το έχω από πριν βράσει με γαρύφαλλο, μπαχάρι και κρεμμύδι και έχω σουρώσει το κρέας)

αλάτι, πιπέρι, μπαχάρι, κανέλα, μοσχοκάρυδο
λίγη ματζουράνα (ξερή έβαλα εγώ)
1 μάτσο μαϊντανός
2 μεγάλες πατάτες ωμές σε κυβάκια
3 σκελίδες σκόρδο τριμένες
2 μεγάλα κρεμμύδια τριμένα
2 φλυτζανάκια του καφέ ρύζι (νυχάκι και γλασέ)
2 κ.σ. πελτές ντομάτας
λίγο ελαιόλαδο
1 φλ. κεφαλοτύρι τριμμένο

 


Εκτέλεση


Σωτάρουμε στο ελαιόλαδο  τα κρέατα που τα έχουμε ψιλοκόψει και τις πατάτες.
 
 
 
 
 
 
Ρίχνουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, όλα τα μυρωδικά, αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε τον πελτέ, λίγο νερό και αφού πάρει μία βράση ρίχνουμε και το ρύζι και το προσέχουμε να μην κολλήσει. Το αφήνουμε να πιει το νεράκι του και το κατεβάζουμε από τη φωτιά να ηρεμήσει.
 
 
 
 
 
Σε ελαφρά λαδωμένο ταψί στρώνουμε το ένα φύλλο, ρίχνουμε τη γέμιση που την έχουμε αφήσει να σταθεί προηγουμένως για λίγο, πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί και σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο.





 
Ψήνουμε για 1 ώρα στους 200 βαθμούς και για  1/2 ώρα ακόμα στους 150 βαθμούς, για το χειροποίητο φύλλο. Εγώ σε 1 ώρα την είχα στους 190 βαθμούς  πάνω-κάτω και ήταν έτοιμη, αυτά βέβαια εξαρτούνται από το φούρνο μας. Ενδιάμεσα πήρα ένα χαρτί αντικολλητικό, το έβρεξα και το έστυψα και σκέπασα την πίτα μου γιατί όσες φορές δεν το έκανα μου σκούραινε το φύλλο πολύ και δεν μου άρεσε. Αυτό όση ώρα ψήνεται η πίτα το έκανα δυο - τρεις φορές, το ίδιο χαρτί πάντα.


Καλή μας όρεξη!

Κυριακή, 26 Δεκεμβρίου 2010

Κολοκύθα εορταστική!



Κάτι παρόμοιο είχε πάρει το μάτι μου πέρσυ στο "κάτι ψήνεται"...ω, ναι! το βλέπω και αυτό!!!

Φέτος το ξαναθυμήθηκα από τη Μυρσίνη Λαμπράκη που την είχε η Λαμπίρη στο ΣΤΑΡ και είπα ότι αυτό το φαγάκι μου φωνάζει...Φτιάξε με!!!

Επειδή είμαι και λίγο ....τυχερή να το πω κομψά ...βρήκα με τη μία κολοκύθα όμορφη, με τις πτυχές της, χαμηλή οπότε προς ολοταχώς....για την κουζίνα!

Υλικά

1 κόκκινη κολοκύθα

1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
1 φλ. ελαιόλαδο
5 πράσα σε ροδέλες
4 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 μάτσο άνιθος ψιλ/νος
250 γρ. κουκουνάρι καβουρδισμένο
1/2 lt κρασί λευκό
τριμμένος κόλιανδρος (σπόροι κοπανισμένοι)
αλάτι, πιπέρι

ρύζι parboiled (για να μην χυλώσει)

χυμός λεμονιού για το σβήσιμο


Εκτέλεση

Σωτάρω τον κιμά στο ελαιόλαδο, ρίχνω το πράσο να σωταριστεί και αυτό και μετά όλα τα υπόλοιπα υλικά. Σβήνω με το χυμό λεμονιού και με το κρασί και αφού πάρει μία βράση, ρίχνω το ρύζι και το αφήνω να τραβήξει τα υγρά.

Πλένω καλά την κολοκύθα, κόβω το επάνω μέρος σαν καπάκι προσεκτικά, και αφού την αδειάσω από τους σπόρους την αλατίζω λίγο και γεμίζω με τη γέμιση του κιμά, χωρίς να την στουμπώσω γιατί θα φουσκώσει και το ρύζι. Της βάζω το καπελάκι της και αρχίζω το φάσκιωμα....ω ναι, θέλει καλό φάσκιωμα γιατί έρχεται και μαλακώνει η κολοκύθα και είναι επίφοβο να μας ανοίξει στα πλαϊνά, οπότε ....στο μεγάλο τετράγωνο βαθύ ταψί του φούρνου μας  την τοποθετούμε, και τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο, αντικολλητικό χαρτί, σταυρωτά και αφού την φασκιώσουμε καλά, την βάζουμε στο φούρνο.

Ψήνουμε στους 180 βαθμούς πάνω-κάτω για 1 1/2 ώρα και λίγο παραπάνω αν χρειαστεί, ανάλογα το φούρνο μας.

Επειδή η κατάσταση θυμίζει λίγο...τριαξονικό, σερβίρουμε με το ταψί του φούρνου διότι αν πας να τη σηκώσεις δεν θα έχεις κολοκύθα υπερπαραγωγή αλλά κολοκύθα νιανιά.....

Σερβίρουμε με  το καπελάκι της και με μία μεγάλη κουτάλα παίρνουμε γέμιση κιμά και ψίχα κολοκύθας ή αν δεν μας αρέσει η ψίχα της μόνο τον κιμά με τα αρώματά της.

Ηταν όντως εντυπωσιακό και έπαθαν πλάκα όλοι....

Χρόνια πολλά και Καλή χρονιά να έχουμε!

Καλή μας όρεξη!

Δευτέρα, 20 Δεκεμβρίου 2010

Σοκολατόπιτα




ή αλλιώς σοκολατοφουντουκόπιτα....ή αλλιώς σοκόλαση.....ή αλλιώς ζήτω η σοκολάτα!!!


Υλικά

5 αβγά
1 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο με μισή κ.γλ. baking powder
200 γρ. μαργαρίνη
1 φλ. ζάχαρη
250 γρ. φουντούκι αλεσμένο
250 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
250 γρ. κουβερτούρα γάλακτος

200 γρ.  κουβερτούρα με 200 ml κρέμα γάλακτος για την γκανάζ

Εκτέλεση

Σε μπωλ ρίχνω όλα τα υλικά (βούτυρο με ζάχαρη, μετά τα αβγά, το φουντούκι και το αλεύρι) εκτός από τις σοκολάτες και χτυπάω με το μίξερ.

Λιώνω σε χαμηλή φωτιά τις σοκολάτες (εγώ τις έβαλα στα μικροκύματα) και τις ρίχνω στη ζύμη.

Βουτυρώνω ταψί, ρίχνω το μίγμα, ψήνω για 10 λεπτά μέχρι να ροδίσει, στους 190 βαθμούς.

Εστρωσα αντικολλητικό χαρτί στο ταψί γιατί γενικά αυτό κάνω με τέτοια γλυκά, έβαλα ένα τσέρκι και έριξα το μίγμα μέσα. Οταν έγινε αφαίρεσα με προσοχή και μετέφερα σε πιατέλα.

Το πόσο υγρό ήταν μέσα, είναι απίστευτο. Τέλειο έγινε!!!! Σοκόλαση εντελώς η κατάσταση.


Περιχύνω με γλάσσο (σταγόνες με κρέμα γάλακτος) και έτριψα και λευκή κουβερτούρα από πάνω.


Καλή απόλαυση!!!

Παρασκευή, 17 Δεκεμβρίου 2010

Χοιρινός λαιμός γεμιστός


Γίνεται και σε φούρνο και σε κατσαρόλα και είναι πεντανόστιμο φαγάκι!

1 κιλό χοιρινός λαιμός ξεκοκκαλισμένος (κάνει και η σπάλα)
10 δαμάσκηνα ξερά
10 φέτες μπέηκον
1 ντομάτα σε ροδέλες
150 γρ. γραβιέρα Κρήτης σε μπαστουνάκια

1 μεγάλο καρότο χοντρ/νο
2 κλωνάρια σέλερυ χοντρ/νο
2 μεγάλα κρεμμύδια

1 ποτήρι λευκό κρασί
1 φλ. καφέ ελαιόλαδο
1 ποτήρι νερό
πατατούλες κυδωνάτες με σκόρδο, ρίγανη, ματζουράνα, θυμάρι
αλάτι και πιπέρι

1 κ.σ. corn flour, για τη σάλτσα
εναλλακτικά μουστάρδα χτυπημένη με λίγο ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Σε πυρέξ αλατοπιπερώνω το κρέας μέσα και έξω και απλώνω τις φέτες του μπέηκον, τη γραβιέρα στη μέση (σαν σταυρό), τα δαμάσκηνα πάνω στη γραβιέρα, τη ντομάτα και κλείνω.









Δένω με σπάγκο και στις άκρες κάνω σφιχτό κόμπο.

Απλώνω τα καρότα, τα κρεμμύδια και το σέλερυ γύρω-γύρω στο ταψί.

Ρίχνω λευκό κρασί, νερό και λάδι.

Σκεπάζω για να μην καεί, ψήνω στους 220 βαθμούς για 1 ώρα και 30 λεπτά  και προς το τέλος του ψησίματος ξεσκεπάζω.

Αν χρειαστεί, συμπληρώνω νερό.

Πολτοποιώ τα λαχανικά στο μούλτι και δένω με το corn flour και έχω μία παχιά σάλτσα για το ψητό μου.
  • Αυτή τη φορά το έβαλα στην γάστρα και έδεσε η σαλτσούλα του από μόνη της οπότε δεν έκανα κάτι άλλο, αν το κάνετε στην κατσαρόλα μπορείτε να πολτοποιήσετε τα λαχανικά και να δέσετε με το corn flour.
Καλή σας όρεξη!

Τηλεοπτική καταγραφή "διαμαντάκι" αγνώστου ταυτότητας....γιατί τότε δεν σημείωνα την πηγή...
Παίζει να το είδα στην Αργυρώ ή την Ντίνα....

Πέμπτη, 16 Δεκεμβρίου 2010

Χοιρινό με αγκινάρες και αρακά


Αυτή τη φορά το φαγάκι αυτό φτιάχτηκε με καταψυγμένες αγκινάρες αλλά ήδη στη λαϊκή μπορούμε να βρούμε φρεσκότατες και ωραίες αγκιναρούλες.

Υλικά

1 κιλό χοιρινό σε μπουκίτσες
10 κούπες αγκινάρας
1 κιλό αρακάς
3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλ/να
2 κρεμμύδια ξερά ψιλ/να
2 σκελίδες σκόρδο
1 μάτσο άνιθος (ή μάραθος αν θέλουμε)
2 κ.σ. πελτές
1 κουτί κονκασέ ντομάτας
αλατοπίπερο, ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Σωτάρω το κρέας να πάρει χρωματάκι, ρίχνω τα κρεμμύδια όλα, το σκόρδο και μόλις γλασσαριστούν ρίχνω και τον πελτέ με το κονκασέ.
Βάζω και τον αρακά και από πάνω τις αγκινάρες και τον άνιθο, αλατοπιπερώνω και αφήνω να βράσει μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας και να μείνει με το ζουμάκι του.

Χειμωνιάτικο φαγάκι και αρκετά ωραίος τρόπος για να φάνε αγκινάρα και τα πιτσιρίκια που όσο να' ναι ένα θεματάκι το έχουμε με την αγκινάρα...

Καλή σας όρεξη!


Τρίτη, 14 Δεκεμβρίου 2010

Κουνουπίδι καπαμάς




Ενα φαγάκι απλό, νόστιμο πολύ, που είναι ιδανικό για μέρες κρύες και παγωμένες, χειμωνιάτικο κατ΄εξοχήν (αλλά το τσακίζουμε και το καλοκαίρι βεβαίως), με ένα ωραίο κρασάκι από δίπλα τέλειο! 

Απαραίτητη βέβαια προυπόθεση να μας αρέσει το κουνουπιδάκι!

Μπορεί να γίνει ακόμα πιο απλό με σκέτο κουνουπιδάκι, χωρίς πατάτες και καρότα! Οπως και να διαλέξετε να το φτιάξετε είναι ονειρεμένο!



Υλικά

1 κουνουπίδι μεγάλο σε μπουκετάκια
3-4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
2 καρότα σε ροδέλες
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 μεγάλες πατάτες σε φέτες χονδρές
1 φλ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. πελτές ντομάτας
1 κουτί κονκασέ ντομάτας
1 ξύλο κανέλας
2 γαρίφαλα
1 δαφνόφυλλο
1 μάτσο μάραθος (προαιρετικά για όσους αρέσει) ή άνιθος


Εκτέλεση

Σοτάρω το σκόρδο και το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο. Διαλύω τον πελτέ σε χλιαρό νερό και ρίχνω μέσα τα κανελογαρίφαλα για 10 λεπτά.

Ρίχνω τις πατάτες, το δαφνόφυλλο και το καρότο στο κρεμμύδι, σωτάρω και σβήνω με τον πελτέ και το κονκασέ.

Προσθέτω το κουνουπίδι, αλατοπιπερώνω, αν χρειαστεί προσθέτω λίγο νεράκι να βοηθήσω το βράσιμο  και σιγοβράζω για μία ώρα περίπου και προς το τελείωμα ρίχνω και το ψιλοκομμένο μάραθο. Δεν ανακατεύω καθόλου για να μη λιώσει το κουνουπιδάκι μας.


*Αν θέλω μπορώ να σωτάρω στην αρχή μπουκίτσες κοτόπουλου ή χοιρινού και μόλις μαλακώσει το κρεατάκι λίγο, ρίχνω και το κουνουπίδι. Επίσης εναλλακτικά μπορώ να προσθέσω ψιλοκομμένο σύγλινο μέσα στο φαγητό που του δίνει τη γεύση του καπνιστού και το νοστιμίζει ακόμα πιο πολύ. 





Καλή σας όρεξη!

Κυριακή, 12 Δεκεμβρίου 2010

Κρεατικά ανάμεικτα στη γάστρα



Υλικά

1 κιλό πατάτες μικρούλες
750 γρ. αρνί μπούτι σε μεγάλα κομμάτια
750 γρ. χοιρινό μπούτι σε μεγάλα κομμάτια
5 κρεμμύδια μέτρια
4-5 σκελίδες σκόρδο

ρίγανη ή φασκόμηλο ή δενδρολίβανο

1/2 φλ. κρασί
1/2 φλ. νερό
1 φλ. ελαιόλαδο
αλατοπίπερο

1 φλ. κεφαλοτύρι κομμένο σε καρέ

Τρίβω τις πατάτες με σύρμα για να είναι πεντακάθαρες και τα βάζω όλα μαζί τα υλικά στη γάστρα.

Ψήνω για ΟΛΗ TH NYXTA στους 80 βαθμούς στις αντιστάσεις του φούρνου ή αλλιώς
για 3 ώρες στους 150-160 βαθμούς .

Πολλές φορές το φτιάχνω και με κατσικάκι + μοσχάρι σε μεγάλα επίσης κομμάτια με μουστάρδα, πιπεριές , ντομάτες σε τέταρτα και κεφάλι γκούντα. Αλλη εκδοχή αυτή βέβαια.

Καλή σας όρεξη!

Σάββατο, 11 Δεκεμβρίου 2010

Κάστανα αρωματικά




Λόγω κρύου και εποχής, αυτό είναι ένα μικρό τιπάκι για τα αγαπημένα σε όλους μας κάστανα!

Για να πετύχουμε ωραία αρωματισμένα βρασμένα κάστανα μπορούμε μέσα στο νερό που βράζουν να ρίξουμε εκτός από το αλάτι, φλούδα πορτοκαλιού, μάραθο (αναλόγως με το αν τον αντέχουμε στη μυρωδιά), 2 φύλλα δάφνης και λίγο ελαιόλαδο!

Δοκιμάστε το!

Παρασκευή, 10 Δεκεμβρίου 2010

ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΥΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ-Μακαρονόπιτα


Με αφορμή τη Λιλού μας και την ιδέα του "Μαγειρεύουμε ελληνικά", http://lilaspurplethoughts.blogspot.com/2010/12/blog-post.html , παραθέτω και εγώ αυτή την πιτούλα που είναι πεντανόστιμη.



Αγαπημένη μας πιτούλα, μας την έφτιαχνε η μανούλα μου πολλές φορές και είναι και με απλά υλικά!



Υλικά για μεγάλο στρογγυλό ταψί

1 πακέτο φύλλο κρούστας ή χωριάτικο (πολύ καλό-άριστο φύλλο για πίτα έχει ο ΑΒ, το Θρακιώτικο)
1 πακέτο μακαρόνια Νο. 5 (τρυπητό) ή Νο. 2 (παστίτσιου)
1/2 κιλό φέτα τριμένη
 4-5 αβγά
1/2 φλ. γάλα
λίγο ελαιόλαδο (μέσα στη γέμιση)
αλάτι αναλόγως της φέτας
πιπέρι



Εκτέλεση

Βράζω τα μακαρόνια όχι τελείως, τα κρατάω 2 λεπτά. Στραγγίζω και τα ρίχνω σε βαθύ μπωλ. Αφήνω να κρυώσουν ελάχιστα (γιατί θα πέσει και το αβγό).

Ρίχνω τη φέτα λιωμένη, το γάλα και τα αβγά χτυπημένα, ελαιόλαδο, αλάτι + πιπέρι.

Ανακατεύω όλα τα υλικά μαζί.

Λαδώνω το ταψί, και στρώνω  μερικά φύλλα κάτω (3-4) και βουτυρώνω ένα-ένα ελάχιστα.

Ρίχνω τη γέμιση και από πάνω άλλα 3-4 φύλλα πάλι βουτυρωμένα ελάχιστα.

Χαράζω ελαφρά και ψήνω για 50 λεπτά στους 175 βαθμούς σε αντιστάσεις πάνω - κάτω.




Τώρα βέβαια αυτό παίζει ανάλογα με το πως ψήνει ο φούρνος μας . Αν κάνει χρώμα από πάνω γρήγορα, τη σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε για να ψηθεί και από κάτω το φύλλο μας.

Τρώγεται τέλεια και κρύα και είναι χορταστικότατη.

Καλή μας όρεξη!

Τρίτη, 7 Δεκεμβρίου 2010

Κασταλαγή ή αλισίβα για γλυκά



Μιάς που έφτασε ο καιρός για τα υπέροχα μελομακάρονα και τα σαλιάρια και πολλά ακόμα χριστουγεννιάτικα γλυκάκια και όχι μόνο, είπα να σας παραθέσω το πως γίνεται η αλισίβα για τους άσχετους σαν κι εμένα δηλαδή....πολλοί από εσάς μπορεί ήδη να γνωρίζετε!

Από την προηγούμενη μέρα  βράζουμε 1 κουταλιά της σούπας στάχτη με ένα γεμάτο ποτήρι νερό. Το αφήνουμε όλη τη νύχτα ώστε να καθίσει η στάχτη στον πάτο του ποτηριού.


Υποχρεωτικά η στάχτη θα είναι ΜΟΝΟ από καύση ξύλου  και θα είναι κοσκινισμένη.
Την άλλη μέρα αδειάζουμε το σταχτόνερο με προσοχή  - χωρίς να κουνήσουμε τη στάχτη -  σʼ ένα καθαρό ποτήρι με ένα σουρωτήρι που έχουμε βάλει βαμβάκι, έτοιμο να το χρησιμοποιήσουμε.

Καλή επιτυχία στα γλυκάκια μας!

Δευτέρα, 6 Δεκεμβρίου 2010

Καβουρόψιχα με πιλάφι



Υλικά

1 πακέτο καβουρόψιχα κατεψυγμένη
1 κουτί κονκασέ ντομάτας
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
ελαιόλαδο
αλάτι-πιπέρι
χυμός λεμονιού
λίγος μαϊντανός

Εκτέλεση

Σωτάρουμε την καβουρόψιχα και την στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί να φύγουν τα πολλά λάδια.

Σε άλλο τηγάνι σωτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, την ντομάτα, αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε την καβουρόψιχα και το μαϊντανό. Μόλις πάρει μία βράση ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και αφήνουμε να δέσει η σάλτσα μας.

Σερβίρουμε με ρύζι για πιλάφι.

Καλή μας όρεξη!

Κυριακή, 5 Δεκεμβρίου 2010

Κυδώνι γλυκό του κουταλιού



Εφτιαξα   το κυδωνάκι μου με τη συνταγή της Κικής μας που θα βρείτε εδώ : http://mikrikouzina.blogspot.com/2008/08/gly.html

Η αλήθεια είναι ότι τα χρειάστηκα αρκετά στο καθάρισμα...πόναγαν τα μπράτσα μου ...λες και δούλευα πιλοφόρι...για 2 μέρες ύστερα, αλλά άξιζε τον κόπο! Εγινε καταπληκτικό!

Ευχαριστώ πολύ Κική μου!

Καλή απόλαυση!



Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου 2010

Χοιρινό φρικασέ αβγολέμονο

Σήμερα είπα να κάνω φρικασέ χοιρινό, μπας και αρχίσουμε λίγο να νιώθουμε κάτι από χειμώνα, γιατί αν περιμένουμε από τον καιρό σωθήκαμε....

Λίγο εναλλακτικό φρικασέ πάλι, (αν και είναι μιά απλή συνταγούλα)...γιατί αν βλέπανε τα μικρά ζωντόβολα το πιάτο τίγκα στην πρασσινάδα ...μάλλον με ξεροκόματα θα την βγάζανε....σαν τα σκυλιά...
Το έφαγαν και το ευχαριστήθηκαν κιόλας!

Υλικά

1 kg χοιρινό μπούτι σε μπουκίτσες
1 kg σέλινο όχι το σέλερυ το χοντρό, αλλά ούτε και το εντελώς μικρό όπως ο μαϊντανός, καλύτερα
  το ενδιάμεσο
1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο
1 μάτσο κρεμμυδάκια φρέσκα
λίγος άνιθος
1 μικρή σαλάτα ή μαρούλι
4 πατάτες σε μικρά κυβάκια
ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι

Για το αβγολέμονο

5 μέτρια λεμόνια
3 αβγά
ζωμός από το φαγάκι μας

Εκτέλεση

Σωτάρω το χοιρινό στο ελαιόλαδο, ρίχνω και το σκόρδο, ρίχνω μπόλικο νερό να το σκεπάσει και βράζω μέχρι να μαλακώσει.
Οταν έχει μαλακώσει ρίχνω το σέλινο, τα κρεμμυδάκια, τη σαλάτα, τον άνιθο και την πατάτα, αλατοπιπερώνω και συνεχίζω το βράσιμο μέχρι να μαλακώσουν τα χορταρικά.
Οταν γίνει, περιχύνω με το αβγολέμονο και σερβίρω.

Καλή σας όρεξη!

Τετάρτη, 1 Δεκεμβρίου 2010

Καλό μήνα και καλές γιορτές σε όλους!

Σας εύχομαι να έχετε έναν όμορφο μήνα και να χαρείτε τις γιορτές που έρχονται όσο πιο πολύ μπορείτε!