Τρίτη, 19 Απριλίου 2011

Κουλουράκια σμυρνέικα


Σιγά μην την γλίτωνα μόνο με την παραγγελιά των πιτσιρικιών...ήρθε το στεφάνι μου ...του έσπασε η μύτη και με ρώτησε τι έψηνα...Σμυρνέικα μου λέει δεν θα κάνεις??? Τι να κάνω, μια φορά το χρόνο παραγγέλνει κάτι, γενικά είναι καλόβολος, να μην του κάνω το χατήρι και εγώ??? Οχι ότι θα χαλάσει και τους υπόλοιπους να έχουν και άλλα να μασαμπουκιάζουν...οπότε Κόσοβο ήταν που ήταν η κουζίνα χθες και συνεχίζει και σήμερα δηλαδή....βουρ για σμυρνέικα!

Υλικά

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ. γλ. baking powder
1 πρέζα αλάτι
κοσκινισμένα όλα μαζί τα παραπάνω

1 1/2 φλ. τσ. ζάχαρη
1 1/2 φλ. τσ. βούτυρο φρέσκο
1 1/2 φλ. τσ. χυμός πορτοκαλιού
ξύσμα 1 πορτοκαλιού
2 φακελάκια βανίλια με άρωμα πορτοκάλι ή σκέτη αν δεν βρείτε
3 αβγά

Για το άλειμμα
1 κρόκος ή 1 αβγό με 1 κ.σ. γάλα και λίγη ζάχαρη (εγώ έβαλα αβγό ολόκληρο, αυτό το κάνω σε όλα τα κουλουράκια σχεδόν)

Εκτέλεση

Κατά τα γνωστά χτυπάω το βούτυρο και τη ζάχαρη μαζί. Προσθέτω τα αβγά, το ξύσμα και το χυμό πορτοκαλιού και συνεχίζω το χτύπημα. Με γρήγορες κινήσεις ενώνω το αλεύρι όσο μπορώ περισσότερο και αφού σταματήσω το μίξερ βάζω χεράκι και συνεχίζω το ανακάτεμα χωρίς πολλά-πολλά για να μην σφίξει η ζύμη μου μέχρι να μην κολλάει στα χέρια μου.

Το κλασσικό σχήμα σε αυτά τα κουλουράκια γίνεται ως εξής :

Πλάθω κορδόνια με τη ζύμη, τοποθετώ τρία μαζί, τα ενώνω με τα δάκτυλα στις δύο άκρες και τα βάζω στο ταψί που έχω στρώσει αντικολλητικό χαρτί.

Βέβαια προς το τέλος φέραμε και εδώ την ανατροπή και αρχίσαμε τα τσαλίμια με τα σχεδιάκια! Στη φωτό σας έχω σαλιγκαράκια.

Τα αλείφω με το μείγμα του αβγού και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά στους 180 βαθμούς, πάνω-κάτω αντιστάσεις.


Καλή επιτυχία σε όσους τα φτιάξουν!

12 σχόλια:

  1. και του χρόνου, κάτσε έχει πολλές μέρες μέχρι την Ανάσταση κι υπάρχουν κι άλλες συνταγές για κουλουράκια, ανασκουμπώσου! χαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ασε Χρυσούλα, έκανα του πορτοκαλιού και φάγανε δύο λαμαρίνες,...λες και έχουμε κατοχή κάνανε..χ.αχχα! Μείναν άλλες δύο λαμαρίνες από κείνα και τώρα θα βάλω μπροστά της Κικής με την κανέλα! Μετά έχει ο Θεός!!χαχαχα!!!
    Λες και τα είχες πεινασμένα για καμιά βδομάδα κάνουν....πάλι καλά που δεν ζητάνε αηδίες ετοιματζίδικες να λέω που τρώνε άλλα παιδάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. τα ονειρεύομαι βυθισμένα σε καφέ...απόλαυση!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Pansofix, όντως αλλά τα ιδανικά για αυτή τη δουλειά είναι τα άλλα του πορτοκαλιού..
    Α...έφτιαξα και τα κανελένια της Μικρής κουζίνας και είναι ΤΕΛΕΙΑ!!! Ειδικά για μένα που λατρεύω την κανέλα+τεντούρα... ιδανικότατα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Και του χρόνου να είσαι καλά να ξαναφτιάξεις. Αν και σε βλέπω να φτιάχνεις και δεύτερη δόση πριν το Πάσχα.Καλή Ανάσταση να έχεις.Να χαίρεσαι την οικογένεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Και του χρονου να είσαι καλά να ξανακάνεις πολλές λαμαρίνες κουλουράκια.
    Ωραία σου έγιναν :)
    Καλοφάγωτα

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Para-kelsoscooks, Marion, σας ευχαριστώ! Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα! Να περάσετε όμορφα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αμάν Εφη μου χτύπησε φλέβα.Μόλις ξεκουραστώ από τα πασχαλινά,θα τα φτιάξω.Καλό Πάσχα σε σένα και ..τον Λόχο σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. PiciFriki αν προλάβουν οι υπόλοιποι από τα ζουζούνια να δοκιμάσουν θα είναι θαύμα...!!

    Mάρα, παραγγελιά ήταν! Ασε που την βρίσκω μέσα στην κουζίνα, τα άλλα βαριέμαι! Να τα κάνεις, είναι ωραία!

    Καλή Ανάσταση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εφη σ'ευχαριστώ πολύ για τη συνταγή! Τα έφτιαξα χθες μεγάλη επιτυχία!!!
    Θα ανεβάσω ανάρτηση με παραπομπή!
    Φιλιά σε όλη την οικογένεια!
    Καλή Ανάσταση και του χρόνου!!! Χ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. :):) Πάντα τέτοια!!! Ευχαριστούμε!!! http://theiapeinao.blogspot.com/2011/04/blog-post.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Λυπάμαι, αλλά τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται στα υπόψη και θα διαγράφονται. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη!