Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου 2011

Τάρτα με πράσο και κιμά



Πάλι διαιτητικό φαγάκι είχαμε σήμερα....σε λίγο δεν θα περνάμε από τα κασώματα στις πόρτες....αλλά εκτελούσα παραγγελιά οπότε.......

Υλικά

5 πράσα σε ροδέλες
1 κρεμμύδι ξερό ψιλ/νο
λίγο ελαιόλαδο για το σωτάρισμα
300 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
ελάχιστο αλάτι και πιπέρι

2 αβγά
300 γρ. ρεγκάτο και κασέρι τριμμένα (ή ότι άλλο κίτρινο τυρί έχουμε)
250 ml κρέμα γάλακτος


1 φύλλο κουρού

Εκτέλεση

Σωτάρω το πράσο και το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο και όταν γλασσάρουν ρίχνω τον κιμά και τον σωτάρω με τα υπόλοιπα για 5 λεπτά.
Αφήνω να κρυώσει το μίγμα μου και ρίχνω μέσα σε αυτό το τριμμένο τυρί.

Σε πυρέξ βουτυρωμένο ελαφρά στρώνω το φύλλο μου και ρίχνω τη γέμιση.

Από πάνω περιχύνω με τα αβγά που τα έχω χτυπήσει με την κρέμα γάλακτος.

Το αφήνω να τραβήξει την κρέμα γάλακτος λίγο και ψήνω στους 160-170 βαθμούς στον αέρα για 20 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο.


Καλή σας όρεξη!

Τρίτη, 25 Ιανουαρίου 2011

Πορτοκαλόπιτα



Τι??? Εγώ δεν θα έφτιαχνα???? Δεν είστε καλά μου φαίνεται!!!  Μου τις κοτσάρετε στη μούρη δύο εβδομάδες τουλάχιστον...και εγώ το παίζω κυρία και απλά κάνω οφθαλμόλουτρο......Ε, ήρθε και η δική μου ώρα....και μάλιστα τώρα που έχουν αρχίσει κάτι δίαιτες......χαχαχαχα!!! θα πάρω το αίμα μου πίσω......

Παρακαλώ αν δεν αντέχετε το σκηνικό απομακρυνθείτε....ακολουθούν τα πειστήρια του εγκλήματος!

Υλικά

Για την κρέμα

1 ποτήρι ηλιέλαιο ή αραβοσιτέλαιο
1 ποτήρι ζάχαρη κρυσταλλική
1 βανίλια
1 κ.σ. baking powder
ξύσμα 1 πορτοκαλιού
5 αβγά
250 γρ. γιαούρτι στραγγιστό

Για το σιρόπι

2 ποτήρια ζάχαρη κρυσταλλική
2 ποτήρια νερό
2 ποτήρια χυμός πορτοκαλιού
1 ξύλο κανέλας
φλούδα 1 πορτοκαλιού


1/2 kg φύλλο κρούστας για γλυκά ή Βηρυττού
μαργαρίνη για βουτύρωμα των φύλλων


Εκτέλεση

Ετοιμάζω πρώτα το σιρόπι μου βράζοντας όλα τα υλικά μαζί για 5 λεπτά και το αφήνω να κρυώσει.


Σε βουτυρωμένο ταψί στρώνω σουρωτά τα φύλλα που τα βουτυρώνω πρώτα ένα-ένα και τα ακριανά προσέχω να εξέχουν λίγο για να μην χύνεται το μίγμα που θα ετοιμάσω.


Χτυπάω το ηλιέλαιο με τη ζάχαρη, τη βανίλια, το baking powder, το ξύσμα και μετά προσθέτω τα αβγά. Χτυπάω καλά τα υλικά και στο τέλος προσθέτω το γιαούρτι.


Ρίχνω τη γέμιση στα φύλλα μου , δεν κλέινω με τα φύλλα, απλά το σουλουπώνω λίγο στις άκρεςκαι ψήνω στους 160 βαθμούς για 50 λεπτά σε ήδη προθερμασμένο φούρνο στον αέρα.

Σιροπιάζω (ζεστό γλυκό και κρύο σιρόπι) και το αφήνω να τραβήξει για 6-8 ώρες.

Καλή σας απόλαυση!

Η συνταγή είναι της Τασίας

Φασολάδα



Μιάς που ξαναέβαλε κρύο και μιας που το τιμούμε αυτό το όσπριο αρκετά συχνά όλοι στην οικογένεια σήμερα έχουμε φασολάδα.

Υλικά

500 γρ. φασόλια ψιλά ή μέτρια
2 κρεμμύδια ψιλ/να
1 πράσο σε ροδέλες
1 μικρή καυτερή πιπεριά
2 κλωνάρια σέλερυ ή  μισό μάτσο σέλινο μικρό
3 μεγάλα καρότα (εγώ τα ψιλοκόβω για να μην τα ψαρεύουν τα μικρά)
2 κ.σ. σάλτσα ντομάτας
ελαιόλαδο μπόλικο
αλάτι, πιπέρι, λίγο μπούκοβο, λίγη ρίγανη

Εκτέλεση

Μουσκεύω αποβραδίς τα φασόλια.
Το πρωί τα βάζω σε νερό που βράζει, ξαφρίζω και μετά από 10 λεπτά τα σουρώνω να φύγει το πρώτο νερό.
Στην κατσαρόλα ρίχνω το ελαιόλαδο, περνάω το κρεμμύδι και το πράσο, ρίχνω τα φασόλια, το σέλερυ και το καρότο, τη σάλτσα ντομάτας, αλατοπιπερώνω, ρίχνω το μπούκοβο και τη ρίγανη, συμπληρώνω με νεράκι και αφήνω να βράσουν για 40 λεπτά με κλειστό το καπάκι.

*Εμάς μας αρέσουν χυλωμένα γι' αυτό προτιμώ τα ψιλά φασόλια, τα οποία όμως δεν χρειάζονται απαραίτητα μούσκεμα.

Συνοδεύεται ιδανικά με λουκάνικα χωριάτικα και  τουρσάκια.

Καλή σας όρεξη!

Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου 2011

Μπρόκολο και πατατούλες ογκρατέν



Το συγκεκριμένο φαγάκι είναι πρόβα .... και προορίζεται για αύριο για την ιστορικότερη σύναξη όλων των εποχών!!!!
Αυτό και το brownies με την σούπερ-ντούπερ γλασοκατάσταση!!!!!
Οποιος εννόησε....εννόησε!!!!! Βοάκι μου το ακούς????? Φιλάκια!!!

Η ιδέα βασικά είναι της Λιλούς που μπορείτε να δείτε εδώ : http://lilaspurplethoughts.blogspot.com/2010/11/1-2-100-200-ml-2-2-5.html , απλά το άλλαξα λίγο προσθέτωντας  την πατάτα και λίγη μουστάρδα μέσα, και με διάφορα αλλαντικά γιατί δεν είχα πολύ μπέηκον στο ψυγείο!

Είναι πάρα πολύ νόστιμο φαγάκι και ένας πανέξυπνος τρόπος για να τουμπάρεις τα μικρά ζουζούνια να φάνε αυτό το πολύ καλό αλλά και "δύσκολο" λαχανικό!

Υλικά

1 μεγάλο μπρόκολο σε φούντες  ζεματισμένο
5 μεγάλες πατάτες βρασμένες
μουστάρδα
2 φλ. αλλαντικά διάφορα (ότι έχουμε, βάζουμε)
ελάχιστο ελαιόλαδο
250 γρ. τριμμένο κίτρινο τυρί (έβαλα ρεγκάτο)
250 γρ. κρέμα γάλακτος
2 αβγά χτυπημένα με την κρέμα γάλακτος
Εκτέλεση

Ζεματάμε σε αλατισμένο νερό το μπρόκολο και το σουρώνουμε καλά.
Βράζουμε τις πατάτες σε επίσης αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν, τις βγάζουμε και τις σουρώνουμε καλά και αυτές.
Αραδιάζουμε τα λαχανικά χωρίς πολλές κινήσεις για να μην διαλυθούν σε πυρέξ.
Σωτάρουμε ελαφρά τα αλλαντικά μας, είχα ελάχιστο μπέηκον και έτσι έβαλα σαλάμι αέρος λίγο, ζαμπόν καπνιστό και ωμοπλάτη, όλα ψιλοκομμένα αλλά μια χαρά ήταν τελικά.

Αδειάζουμε πάνω από τα λαχανικά, τα αλλαντικά μας και βάζουμε και 2 κ.σ. μουστάρδα.
Τώρα με προσεκτικές κινήσεις ανακατεύουμε να πάνε εδώ και εκεί στο πυρέξ όλα τα υλικά μας.


Από πάνω ρίχνουμε το τυράκι μας και περιχύνουμε με την κρέμα γάλακτος και τα αβγά.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά, προσέχοντας πάντα μην αρπάξει.

Εγώ προσωπικά δεν το αφήνω να κάνει κρούστα και να κοκκαλώσει, του ρίχνω ένα μικρό ανακάτεμα, επιφανειακά όμως,  για να ανακατευτεί λίγο το τυράκι και να γκρατιναριστεί πιο όμορφα.

Την άλλη φορά θα δοκιμάσω μέσα σε αυτά να βάλω κατά τον ίδιο τρόπο και λίγο κουνουπίδι, γιατί πρέπει κάπου να το έχω φάει και έτσι και μου έχει κολλήσει..χιχιχιι!!!

Καλή μας όρεξη!

Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου 2011

Brownies με γλάσο σοκολάτας



Σήμερα λόγω της ονομαστικής εορτής της αφεντιάς μου (Θυμιώ βλέπετε....μία από τις 4, ζωή να έχουμε)  και τελείως απρογραμμάτιστα διότι μία εβδομάδα η κουζίνα μας ήταν off....φτιάχτηκε σήμερα ευτυχώς,  σκάρωσα ένα brownies με υπερδόση σοκολάτας!!

Υλικά

150 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
180 γρ. μαργαρίνη
150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
3 αβγά
90 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
180 γρ. φιστίκι Αιγίνης (θα προτιμούσα φουντουκάκι βέβαια, αλλά ξώμεινα..)

Εκτέλεση

Λιώνω τη σοκολάτα με το βούτυρο σε μπεν μαρί. Είχα και πολύ λίγη λευκή σοκολάτα και την έβαλα και αυτή.
Χτυπάω τη ζάχαρη με τα αβγά, ρίχνω και το αλεύρι και το ξηροκάρπι μισοτριμμένο και ψήνω σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο (σινιζαρισμένο) ταψί όχι μεγάλο, περίπου Νο. 30 για 25 λεπτά στους 170 βαθμούς.


Οταν βγει, έχω ήδη λιώσει κουβερτούρα με 1 κ.σ. μαργαρίνη και κρέμα γάλακτος με το μάτι, και περιχύνω να πάει παντού στο γλυκό μας.

Καλή σας απόλαυση!

Παρασκευή, 14 Ιανουαρίου 2011

Δωράκι...από την Κικίτσα και το Σπιρτοκουτάκι μας!!!!!

Σήμερα κάνοντας τη βόλτα μου στην όμορφη Μικρή κουζίνα της Κικής, http://mikrikouzina.blogspot.com/2011/01/blog-post_14.html - όπου έχει βάλει και ένα σούπερ υγιεινό κέηκ και καλά έκανε γιατί βλέπω να πιάνουμε όχι πτέρυγα, αλλά όροφο ολόκληρο σε μεγαλονοσοκομείο αν συνεχίσουμε αυτή τη βιόλα....χαχα!!! Πλάκα κάνω, ηρεμήστε! - είδα με μεγάλη μου χαρά ότι σκέφτηκε και εμένα στη διανομή του όμορφου βραβείου της και την ευχαριστώ πολύ-πολύ!

Μόλις είδα ότι με θυμήθηκε και η Βιβικούλα μου http://spirtokoyto.blogspot.com/  , η καλή φίλη με την οποία γνωριστήκαμε μέσω του ίντερνετ και την αγαπώ πολύ!!!
Σε ευχαριστώ Βιβή μου !!!!

Βέβαια δεν ξέρω αν το αξίζω γιατί ούτε καλές φωτό έχω, ούτε και πολύ υλικό (αυτομαστιγώνομαι τώρα...χιχι!!) αλλά πολύ με τιμά που με σκέφτηκαν!

Με τη σειρά μου κι εγώ θα το δώσω στους :

Εύχομαι να χαρείτε και εσείς όσο κι εγώ!

Να έχετε όλη μία πανέμορφη ημέρα !!!

Πέμπτη, 13 Ιανουαρίου 2011

Κοτόπουλο γιουβέτσι



Κοτόπουλο γιουβέτσι αλλά τι γιουβέτσι??? Ασπρο, χωρίς ντομάτα, να ξεφύγουμε και λίγο.
Γίνεται πεντανόστιμο και δεν μας βαραίνει κιόλας.

Υλικά
1 κοτόπουλο σε μερίδες
2-3 καρότα
1 κρεμμύδι ξερό ολόκληρο
αλάτι, πιπέρι
ελαιόλαδο

κριθαράκι χοντρό ή μέτριο
4 κόκκοι μπαχάρι

Εκτέλεση

Βράζω το κοτόπουλο μέχρι να μαλακώσει με τα καρότα και το κρεμμύδι, ρίχνω και το λάδι και αλατοπιπερώνω.

Οταν γίνει το κοτόπουλο, κατεβάζω από τη φωτιά.

Στο ταψί μου βάζω ελάχιστο ελαιόλαδο και το κριθαράκι να ζεσταθεί ελαφρά στο φούρνο και μόλις πάρει χρώμα προσθέτω το περιεχόμενο της κατσαρόλας όλο.

Ψήνω στους 180 βαθμούς μέχρι να πιει το ζουμάκι του.

Καλή σας όρεξη!

Τρίτη, 11 Ιανουαρίου 2011

Μοσχαράκι στιφάδο



Οπως είπα και χθες, τραβάω -προσωρινά- γιατί με εμένα ποτέ δεν ξέρεις....χειρόφρενο στα γλυκά, γιατί εξωκοίλαμε....γενικώς και σήμερα έχουμε στιφάδο με νόστιμα και μελωμένα κρεμμυδάκια, λαχταριστό-λαχταριστό!!!

Πάμε να το φτιάξουμε :

Υλικά

1,5 κιλό μοσχάρι σπάλα σε μερίδες
2 κιλά κρεμμυδάκια στιφάδου (εγώ έβαλα κοκκάρι μεγαλούτσικο)
4 κόκκοι μπαχάρι
2 φύλλα δάφνης
αλάτι-πιπέρι
2 μεγάλες κ. σ. πελτές ντομάτας
1 φλ. τσ. κόκκινο κρασί
1 φλ. του καφέ ξύδι
1 φλ. του καφέ κονιάκ
ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Σωτάρουμε πολύ καλά το μοσχαράκι στο ελαιόλαδο και το μεταφέρουμε σε πιατέλα.


Στο ίδιο λάδι ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια και τα σωτάρουμε μέχρι να μελώσουν. Αν βάλουμε κοκκάρι, το βάζουμε όπως είναι, αν όμως βάλουμε τα λίγο μεγαλύτερα (του στιφάδου) τα σταυρώνουμε στη ρίζα για να μαλακώσουν πιο ωραία μέχρι μέσα.
Οταν μελώσουν τα κρεμμυδάκια, προσθέτουμε το μοσχάρι και σβήνουμε με το κονιάκ, το ξύδι και το κρασί.


Μόλις αυτά εξατμιστούν, ρίχνω τον πελτέ ντομάτας, το μπαχάρι, τη δάφνη, το αλατοπίπερο, συμπληρώνω νεράκι  και αφήνω να βράσει σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να δέσει η σάλτσα του.

Καλή σας όρεξη!

Δευτέρα, 10 Ιανουαρίου 2011

Πάβλοβα με μαύρο βατόμουρο και φράουλα



Αυτό το γλυκάκι το έφτιαξα πρώτη φορά για το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι και τρελάθηκαν όλοι.
Τώρα που το πήρα το κολλάι, θα το φτιάξω σε διάφορες εκδοχές, φοβόμουν τη μαρέγκα μήπως δεν μου ψηθεί καλά, μήπως ...αλλά είναι πανεύκολο και πεντανόστιμο.

Πάμε να το φτιάξουμε :

5 ασπράδια αβγού
180 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
180 γρ. άχνη ζάχαρη
1 βανίλια

1 κουτί φυτική σαντιγύ χτυπημένη με λίγη άχνη (ή καθόλου)

φρούτα του δάσους ή ότι άλλο μας αρέσει


Χτυπάμε τα ασπράδια με την κρυσταλλική ζάχαρη σε χαμηλή προς μέτρια ταχύτητα στο μίξερ σε σφιχτή μαρέγκα. Είναι έτοιμη όταν δεν πέφτει από το μπωλ αν το γυρίσουμε ανάποδα. Προσοχή στα ακροβατικά βέβαια...μην το παρακάνουμε!
Ρίχνουμε βροχηδόν την άχνη και ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις για να ενσωματώσουμε στην μαρέγκα την άχνη.

Αδειάζουμε σε ταψί με αντικολλητικό ελαφρά λαδωμένο ταψί διαμέτρου μεγάλης πιατέλας, στρώνοντας την σε σχήμα τύπου "βαθύ πιάτο", γιατί μετά θα μπει η σαντιγύ μας εκεί.

Ψήνουμε στους 140 βαθμούς για 40-50 λεπτά και κλείνουμε το φούρνο, αλλά΄δεν ανοίγουμε και αφήνουμε να κρυώσει η βάση μας μέσα στο φούρνο.

Βγάζουμε αρκετά προσεκτικά τη μαρέγκα μας και γεμίζουμε με την σαντιγύ που έχουμε φτιάξει.

Από πάνω στολίζουμε με τα φρούτα μας αν είναι φρέσκα ή περιχύνουμε με τη σως φρούτων.

Εγώ τα καραμέλωσα γιατί είχα κατεψυγμένα και δεν με έπαιρνε ο χρόνος για να τα αποψύξω κανονικά.

Καλή σας απόλαυση!

Παρασκευή, 7 Ιανουαρίου 2011

Σήμερα γιορτάζουμε και κερνάμε!



Επειδή ως γνωστόν, σπίτι χωρίς Γιάννη προκοπή δεν κάνει, έτσι κι εμείς λοιπόν γιορτάζουμε το γιόκα μας το δεύτερο και κερνάμε νόστιμα και μεθυσμένα τρουφάκια!

Η ιδέα είναι από εδώ http://diatrofikaiygeia.blogspot.com/2011/01/blog-post_06.html?spref=fb μόνο που στη φούρια μου να τα φτιάξω μου ξέφυγε λίγο παραπάνω κονιακάκι, χικ!!! εξού και το ...μεθυσμένα!!!

Κατά τα άλλα κυλήσθηκαν σε ινδοκάρυδο, τριμμένο φιστικάκι, κακάο και άχνη και έγινε της κολάσεως.....

Χρόνια πολλά σε όλους τους Γιάννηδες και τις Ιωάννες που ομορφαίνουν τη ζωή μας!!!

Τετάρτη, 5 Ιανουαρίου 2011

Κουλουράκια σουσαμιού

Σιγά μη δεν άρχιζα την νέα χρονιά με γλυκάκι....!!! Οσοι με ξέρουν, γνωρίζουν πολύ καλά....

Εύχομαι η νέα χρονιά να είναι όλο χαρές, να έχουμε την υγεία μας όλοι, να περνάμε καλά με καλή παρέα και να έχουμε λιγότερες στεναχώριες και σκοτούρες! Ολα τα καλά στα σπίτια μας και πολλά ζεστά χαμόγελα να σκορπάμε! Ας μην είμαστε μίζεροι κι ας απολαμβάνουμε αυτό που έχουμε τη στιγμή που το έχουμε, ελπίζοντας πάντα πως θα έρθει και το καλύτερο!!!

Καλή χρονιά σε όλη την μπλογκοπαρέα!!!!!



Υλικά

1 κιλό αλεύρι (μισό κιλό λευκό+μισό κιλό ολικής άλεσης)
1 φλ. τριμμένοι ξηροί καρποί
1 1/2 φλ. ηλιέλαιο ή καλαμποκέλαιο
1/2 φλ. ελαιόλαδο
1 φλ. καβουρδισμένο σουσάμι
1 1/2 φλ. μαύρη ζάχαρη
1 1/2 φλ. ημίγλυκο κρασί Σαμιώτικο ή χυμός πορτοκαλιού
1 κ. γλ. baking powder
1 κ. γλ. κανέλα

Εκτέλεση

Στο μίξερ χτυπώ το λάδι με τη ζάχαρη και το κρασί.
Ανακατεύω το αλεύρι με το baking και με όλα τα υπόλοιπα και μετά ενώνω με τα υγρά υλικά.
Ψήνω για 20 λεπτά στους 200 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα.

Γρήγορα και πανεύκολα αυτά τα κουλουράκια και κυρίως με υγιεινά υλικά για να αποτοξινωθούμε σιγά-σιγά από τα βούτυρα και τα συναφή...

Καλή απόλαυση!

Η συνταγή είναι του κ. Ζουμπανέα.