Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Μεθυσμένο Osso Buco (κοινώς μοσχαρίσιο κότσι) στην μαντεμένια κατσαρόλα




Σιγά που θα πέρναγε η γαλλιδούλα χωρίς να πέσει στα χέρια μου!!!! Δεν γίνονται αυτά με τίποτα!
Ολα ξεκίνησαν όταν τα Greek Food Blogs με πρωτοβουλία της Βίκης Κουμάντου και σε συνεργασία με τα cookshop αποφάσισαν να μας δώσουν την ευκαιρία να δοκιμάσουμε να μαγειρέψουμε, όσοι ενδιαφερόμαστε και έχουμε τη δυνατότητα, με  την μαντεμένια απόλυτη θεά Cocotte της οικογένειας Fontignac.


Κατάφερα και την πήρα στα χέρια μου το Σάββατο πουρνό-πουρνό, πριν έρθω στη γευσιγνωσία ελαιολάδου...καλά, τι μαγαζί είναι αυτό???? Αφήστε με εκεί μέσα και ας μείνω νηστική 2 μέρες...(μεγάλη θυσία εδώ που τα λέμε..)! Εντόπισα και πραγματάκια που το κοντινό μου στην Πετρούπολη δεν τα έχει....το γιατί δεν το έχω καταλάβει ακόμα...και είναι κρίμα!

Βιβ, αυτό το φλόγιστρο με τα πυρεξάκια μου έχει χαραχτεί στο κεφάλι και αν δεν τα πάρω θα σκάσω λέμε!!! χαχααχαχα!!!

Τέλος πάντων σαν την σπηλιά του Αλή Μπαμπά μου φάνηκε και έπαθα αυτό που παθαίνω όταν κατεβαίνω και στην Ευριπίδου...Αν δεν είχα τη γευσιγνωσία, θα του είχα φορτώσει του Μ. την κατσαρόλα στο αυτοκίνητο και θα γύρναγα πολύ...πολύ...πολύ αργότερα...χαααχαχα!!!! Στα υπόψη και το συγκεκριμένο κατάστημα αλλά και το εμπορικό κέντρο γενικότερα γιατί έχει πολύ καλά καταστήματα μέσα και αξίζει οπωσδήποτε μία βολτούλα!

Σήμερα λοιπόν ξεκίνησα τα μαγειρέματα...για αρχή σκέφτηκα το όσο μπούκο γιατί μου είχε καθίσει καιρό να το φτιάξω και όλο αναβολή έπαιρνε...Ηρθε η ώρα να του να εκτελεστεί και μάλιστα να γίνει και ντίρλα! 


Υλικά

4 κότσια μοσχαρίσια
5-6 κρεμμυδάκια στιφάδου στα δύο κομμένα
4 καρότα σε λωρίδες
1 κοτσάνι σέλερυ σε λεπτές λωρίδες
1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο ψιλ/νη
10-15 baby πατάτες
πολύ λίγη σάλτσα ντομάτας (με το μάτι)
ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
2 φύλλα δάφνης
μοσχοκάρυδο λίγο, 1 κλαδάκι φρέσκο θυμάρι
1 μεγάλο κουτί (0,50 L) μπύρα

Εκτέλεση

Σωτάρουμε το κότσι στο ελαιόλαδο και το αφήνουμε να θωρακιστεί.


Οταν πάρει χρωματάκι και από τις δύο μεριές, ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια, το σκόρδο και σβήνω με την μπύρα.

Μόλις πάρει μία βράση συμπληρώνω τα λαχανικά όλα, τη σάλτσα, αλατοπιπερώνω, ρίχνω και τα μπαχαρικά και αφήνω να σιγοβράσει για 3 ώρες (με διαβάθμιση 1-9, το είχα στο 3 συνεχώς).
Νερό δεν συμπλήρωσα καθόλου γιατί κατεβάζουν τα λαχανικά και είχε και την μπύρα. 


Επίσης να προσέξετε το αλάτι γιατί νομίζω ότι σε αυτή την κατσαρόλα μένουν όλες οι βιταμίνες του κρέατος οπότε θέλει και μία ιδέα λιγότερο αλάτι. Αν κάνω κάποιο λάθος διορθώστε με αλλά από προσωπική πείρα το καταθέτω και όχι μόνο από τη συγκεκριμένη κατσαρόλα. Εγώ γενικά είμαι λίγο εγκρατής στο αλάτι οπότε ήρθε στα ίσα του το φαγάκι μας.




Εγινε ένα λουκούμι, τόσο τέλειο ήταν!
Σιγομαγειρεύω και σε άλλες κατσαρόλες αλλά τέτοιο αποτέλεσμα δεν είχα μέχρι τώρα....!!!

Μέλωσε η σαλτσούλα του και το κρέας το έπιανες με το πηρούνι και διαλυόταν....απίθανο!

Αν δεν είχα πάρει τις κατσαρόλες μου πριν 2 1/2 χρόνια θα έτρεχα να πάρω τη συγκεκριμένη (ο Μ. μου έχει απαγορέψει να του πάω ακόμα και μπρίκι μετά από εκείνες...χαχαχα) αλλά σε μεγαλύτερο μέγεθος οπωσδήποτε γιατί για οικογένεια 6μελή δεν είναι με τίποτα...χαχαχα!!! Είναι για πιο νορμάλ καταστάσεις....εμείς πάμε σε άλλη κατηγορία!

Χαλάλι της το ταξιδάκι μέχρι το Avenue, το αξίζει με το παραπάνω!

Καλή σας όρεξη!

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Ετσι για να δεις ότι διαβάζω όοοοοολο μου το μάθημα......!!!!

Επειδή αχός βαρύς ακούγεται από τις Συνταγές της Καρδιάς....δια χειρός Βιβ όμως, είπα να καταθέσω τα διαπιστευτήριά μου για να δει η "μπλογκοκηπουρός" (άτσα και το χρίσμα επισήμως...!!!!) ότι εγώ τα αγαπάω τα λουλουδάκια και τα φυτούλια και προσπαθώ στο βαθμό που μπορώ να ακολουθώ τη ....διδακτέα ύλη! χαχαχααχ!!!


Αυτό φαντάζομαι να το θυμάσαι, ε??????? Τι έχεις να πεις???


Το δενδρολίβανό μου, το θυμαράκι μου και σιγά μην έλειπε από εμένα η αρμπαρόριζα!! Δεν γίνονται αυτά κοπελιά, λέμε!!!!


 Πίσω η λεβαντούλα μου, μπροστά ο δύοσμος,ξαναματαπίσω η ρίγανη μου και μπροστά δεξιά όπως κοιτάμε η ματζουράνα μου ( την θέλω για την κρεατόπιτα την κεφαλονίτικη, εντάξει???)


Η δεύτερη ματζουράνα (είχα ξεχάσει ότι είχα πάρει και άλλη και ξαναπήρα, μπουχαχχα!!!!)



Το κεράκι μου, το μετακόμισα και αυτό από το άλλο σπίτι, και ένα κοτσανάκι που το έχωσα ανάμεσα στα ζουμπουλάκια μου που περιμένω να βγουν πως και πως!!!


Το ξέρω ότι θα σε κουφάνω λίγο με αυτό, αλλά εγώ πιστεύω στο μάτι και έχω καεί κιόλας από αυτό, για αυτό έχω πάρει τα μέτρα μου!!! ΑΠΗΓΑΝΟΣ και έξω από εμάς....χαχχααχα!!!

Βρωμοκοπάει Βιβ μου, αχ πως βρωμοκοπάει....Το καλοκαίρι αν δεν μου το πετάξει ο Μ. θα είναι θαύμα....χαχαχα!!!

Ο κήπος άλλη μέρα! Πάω να πάρω το μικρό από το σχολείο!

Κυρία, κυρία, την περνάω την τάξη?????

Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Κιλτιρίτσια ...by Stella Spanou

Σιγά μην έχανα την εκπομπή σήμερα! Είχε πέσει σύρμα εγκαίρως, μας είχε ενημερώσει και έτσι σήμερα δεν άλλαζε κανάλι στην TV ούτε με νάρκη μέσα στο σπίτι, τους το είχα ξεκόψει. Ετσι κι αλλιώς βέβαια την εκπομπή της Ελένης Ψυχούλη, Chef στον αέρα, δεν την χάνω ποτέ! Μου αρέσει, έχει κάτι το διαφορετικό από τις άλλες!

Η δική μας Στέλλα λοιπόν ήταν η σημερινή καλεσμένη και έδειξε ...και τι δεν έδειξε!

Λαχταριστό ξιφία πλακί με άσπρη σάλτσα, σαραγλάκια και κιλτιρίτσια! Ολα μούρλια φαίνονταν, αλλά εμένα μου έκαναν κλικ...και μάλλον όχι μόνο εμένα, τα κιλτιρίτσια! Ποντιακή ξεχασμένη συνταγή, όπερ μεθερμηνεύομενη....γιουβαρλάκια με πληγούρι και κόκκινη σάλτσα!!!

Σιγά μη μου γλίτωνε αυτό! Το εκτέλεσα πάραυτα!!!!


Υλικά

1 κιλό μοσχαρίσιος κιμάς
1 ποτήρι πληγούρι ψιλό
2 κρεμμύδια μεγάλα ψιλ/να
1/2 μάτσο μαιντανός ψιλ/νος
αλάτι και πιπέρι
νερό λίγο για το ζύμωμα του μίγματος

Για τη σάλτσα

1 κουτί κονκασέ ντομάτας
2 κρεμμύδια μεγάλα ψιλ/να
1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο ψιλ/νο
ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι


Εκτέλεση

Ενώνουμε όλα τα υλικά μαζί και πλάθουμε μικρά κεφτεδάκια.

Σωτάρουμε σε κατσαρόλα στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι, το σκόρδο και το κονκασέ, αλατοπιπερώνω και συμπληρώνω λίγο νεράκι και αφήνω να βράσει. Οταν πάρει βράση χαμηλώνω τη φωτιά και ρίχνω τα κεφτεδάκια μου να γίνουν μέσα στη σάλτσα για 15 λεπτά.

Γενικά θέλουμε το φαγάκι μας να έχει ζουμάκι γιατί είναι σαν σουπίτσα.

Εγιναν απίστευτα νόστιμα, τα παιδιά ξετρελάθηκαν (ενώ οι μεγάλοι πήγαν πίσω....!!!) και θα επαναληφθούν οπωσδήποτε!

Αλλος ένας έξυπνος τρόπος για να βάλουμε το πληγούρι στη διατροφή μας!

Στέλλα σε ευχαριστούμε πάρα πολύ!!!!

Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Μηλόπιτα τύπου κέηκ



Αγαπημένα μας τα μηλαράκια και τα παίρνουμε με τα κιλά στη λαϊκή  κάθε εβδομάδα...
Τα έχουμε χωρίσει τα τσανάκια μας μέσα στο σπίτι, άλλος  θέλει κόκκινα, άλλος ξινόμηλα και άλλος μπανανόμηλα, οπότε έχουμε πάντα ποικιλία!

Μηλόπιτα τους έφτιαξα σήμερα, τύπου κέηκ, πεντανόστιμη!

Υλικά

4-5 κόκκινα μήλα
2 κούπες μεγάλες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
κοσκινισμένο με 2 κ. γλ. baking powder
1 1/2 κούπα μεγάλη ζάχαρη
λίγη κανέλα
2 βανίλιες
1 χούφτα καρύδια χοντροτριμμένα
1 πακέτο μαργαρίνη λιωμένη
4 αβγά
1 χούφτα σταφίδες μουλιασμένες σε λίγο κονιάκ (έβαλα τεντούρα)

Εκτέλεση
Βουτυρώνω και αλευρώνω το ταψί μου.

Κόβω τα μήλα σε ροδέλες και στρώνω στο ταψί μου να καλύψω την επιφάνειά του και όποια μεγάλα κενά υπάρχουν. Τα υπόλοιπα τα ψιλοκόβω και τα προσθέτω στη ζύμη μου.
Πασπαλίζω με λίγο καρύδι τριμμένο και το υπόλοιπο επίσης το κρατάω για τη ζύμη μου.

Κατά τα κλασσικά, χτυπάω τη ζάχαρη με τη μαργαρίνη. Προσθέτω τα αβγά ένα-ένα, ρίχνω τις βανίλιες, την κανέλα, τα καρύδια, τις σταφίδες με την τεντούρα, το αλεύρι με το baking powder και στο τέλος τα ψιλοκομμένα μήλα.

Αδειάζω πάνω από τις ροδέλες του μήλου στο ταψί και ψήνω στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά, σε αντιστάσεις πάνω και κάτω.

Αφήνω 10 λεπτά σε σβησμένο φούρνο και βγάζω να κρυώσει.

Οταν κρυώσει, αδειάζω σε πιατέλα, πασπαλίζω με άχνη και κανέλα και σερβίρω.


Καλή σας απόλαυση και καλή εβδομάδα!

Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Χάντρες με λουκάνικα



Χάντρες σήμερα...αλλά μερακλίδικες...με λουκανικάκι!

Υλικά

500 γρ. χάντρες φασόλια
2 μεγάλα χωριάτικα λουκάνικα
3 πιπεριές Φλωρίνης
2 κρεμμύδια ξερά ψιλ/να
2 σκελίδες σκόρδο
3 μεγάλες πατάτες σε κύβους
1 κουτί κονκασέ ντομάτας
ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι, μπούκοβο γλυκό
λίγο θυμάρι, ελάχιστη ρίγανη

Εκτέλεση

Μουσκεύω αποβραδίς τα φασόλια μου, βράζω την άλλη μέρα, ξαφρίζω καλά και πετάω το νερό της πρώτης βράσης.
Τα βράζω για 40 λεπτά και τα σουρώνω.

Σε βαθύ  τηγάνι στο ελαιόλαδο, σωτάρω τα λουκάνικα, μόλις πάρουν χρωματάκι ρίχνω τις πατατούλες  και μετά το κρεμμύδι, το σκόρδο, τις πιπεριές και στο τέλος το κονκασέ. Αλατοπιπερώνω, ρίχνω το μπούκοβο γλυκό ή καυτερό κατά βούληση, το θυμαράκι και τη ρίγανη. Αφήνω να δέσουν τα υλικά μου με την σάλτσα και αποσύρω.

Σε πυρέξ αδειάζω τα φασόλια, από πάνω το περιεχόμενο του τηγανιού, προσεκτικά ανακατεύω να μην λιώσουν τα φασόλια, ρίχνω λίγο επιπλέον ελαιόλαδο από πάνω  και ψήνω για 30 λεπτά στους 180 βαθμούς.


Τα φασόλια μου δεν τα αλατίζω καθόλου, παίρνουν αλάτι από το μίγμα της σάλτσας.

Είναι ένας άλλος τρόπος για να φάμε τα όσπρια αυτά εκτός από τα συνηθισμένα.

Καλή σας όρεξη!




Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Ταμπουλέ και παιχνιδάκι!




Ταμπουλέ, μία πεντανόστιμη και πολύ δροσερή σαλάτα και ένας πολύ ωραίος τρόπος για να δοκιμάσουμε το πλιγούρι!

Υλικά

500 γρ. πλιγούρι μουσκεμένο σε βραστό νερό για 5 λεπτά (ίσα να το καλύπτει)

3 μεγάλες ντομάτες κομμένες σε κύβους (χωρίς σπόρια)
1 μεγάλο αγγούρι σε κύβους (χωρίς σπόρια)
1 μεγάλο κρεμμύδι σε κύβους
1 μάτσο φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλ/να
2-3 μάτσα μαιντανός ψιλ/νος
1 μάτσο δυόσμος ψιλ/νος
ξύσμα και χυμός 1 λεμονιού
1/2 φλ. ελαιόλαδο
αλάτι & πιπέρι
προαιρετικά σπόρια ροδιού

Εκτέλεση

Μουσκεύουμε το πλιγούρι σε βραστό νερό για 5 λεπτά και το αφήνουμε να φουσκώσει καλά σκεπασμένο.

Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ενώνουμε με το φουσκωμένο πλιγούρι.
 
Αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα και σερβίρουμε.

Η ποσότητα είναι αρκετά γενναία, προσαρμόζουμε τις ποσότητες αναλόγως των απαιτήσεων.

Το σίγουρο είναι ότι υπερτερεί ο μαιντανός και για αυτό πολλοί την λένε μαιντανοσαλάτα!

Καλή σας όρεξη!



Επίσης....
Η φίλη μας  Μανουσίνα με προσκάλεσε να παίξουμε ένα όμορφο παιχνιδάκι (ήταν να μην πάρουμε φόρα...θα βγάλουμε τα εσώψυχά μας με αυτά τα παιχνιδάκια..χιχιχι!). 10 αγαπημένα τραγούδια....

Πάμε λοιπόν :

1.   Να μ' αγαπάς - Τρίφωνο
2.   Θα σ' αγαπώ - Γαλάνη
3.   Οι ψυχές και οι αγάπες - Παπακωνσταντίνου Β.
4.   Εφυγες νωρίς - Αρβανιτάκη Ελ.
5.   Το μέτρημα - Νατάσα Μποφίλιου
6.   Ο κόσμος σου να είμαι εγώ - Ζουγανέλη Ελ.
7.   Να λοιπόν γιατί σ' αγάπησα - Πάριος Γ.
8.   Νανούρισμα - Λοϊζος
9.   Ηλιαχτίδα - Τσανακλίδου Τ.
10. Καμιά φορά - Μαρινέλλα

και πάρα πολλά ακόμα αλλά κυρίως ελληνικά, ακούω και ξένα αλλά τα ελληνικά αγαπώ περισσότερο και τα ξεχωρίζω σίγουρα! Τα ξένα είναι πιο πολύ του διλέπτου....

Αυτά!

Λοιπόν, παιχνιδάκι κανείς????





Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Φασόλια μαυρομάτικα με σταμναγκάθι



Είχα δει μία ανάρτηση της Ζαμπίας (Kitchen stories) και μου κάθισε να φτιάξω μαυρομάτικα οπωσδήποτε...για πιάζ το ξεκίνησα με ψαρικό....με σταμναγκάθι μου κατέληξε....Θα ξέρετε πια...κάποιοι πόσο σταθερός άνθρωπος είμαι...χαχαχα!!!

Εγινε πεντανόστιμο!

Υλικά

500 γρ. φασόλια μαυρομάτικα
1 κιλό σταμναγκάθι
λίγο σπανάκι
1 πράσο σε ροδέλες (το άσπρο μέρος μόνο)
μισό μάτσο μάραθος και άνιθος (βάλτε  και λίγα μυρώνια, καυκαλήθρες)
1 ξερό κρεμμύδι ψιλ/νο
2 σκελίδες σκόρδο
2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
αλάτι, πιπέρι
ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Βράζω τα φασόλια αφού τα ξαφρίσω καλά και πετάξω το πρώτο νερό για 30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.

Σε κατσαρόλα σωτάρω στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι, το σκόρδο, το πράσο, σπανάκι, μάραθο, άνιθο, τον πελτέ ντομάτας και τέλος το σταμναγκάθι. Σιγοβράζω για 5 λεπτά, συμπληρώνω και ελάχιστο νεράκι και όταν πάρουν βράση τα χόρτα προσθέτω τα φασόλια και αφήνω αλλά 5 λεπτά να χυλώσει το φαγητό μου.


Εγώ όταν το έσβησα, έριξα λίγο ελαιολάδο μέσα στην κατσαρόλα από πάνω και ξαναέκλεισα το καπάκι και στο σερβίρισμα πρόσθεσα χυμό λεμονιού σε κάθε πιάτο γιατί το σταμναγκάθι είναι από τη φύση του λίγο πικρούτσικο, για τα δικά μου γούστα τουλάχιστον.

Καλή σας όρεξη!

Από ότι είδα μετά μέσα στο νετ, παίζει αρκετά αυτός ο συνδυασμός και πραγματικά αξίζει να το δοκιμάσετε αν δεν το έχετε ήδη κάνει!

Η φωτό για την φίλη που τη ζήτησε από το google, όχι δική μου.

Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Γλύκισμα με κρέμα λευκής σοκολάτας και βατόμουρο και μία όμορφη νεραϊδούλα

Για να εξηγούμαστε, δεν πιστεύω στον Αγιο Βαλεντίνο και τα συναφή....πολύ εμπορική η έννοιά του!
Στο κάτω-κάτω αν θέλεις να δείξεις την αγάπη σου στον άνθρωπό σου, δεν περιμένεις να έρθει η 14η Φεβρουαρίου για να το κάνεις!

Γλυκατζού όμως είμαι (αν δεν το ομολογήσω μόνη μου θα σηκωθούν και οι πέτρες και θα αρχίσουν να με βαράνε...μπουχαχαχα), και είπα να συμμορφωθώ με το πνεύμα της ημέρας κάπως...οπότε....ταρατατάμ!

Στην αρχή το ονόμασα cheese cake, αλλά είναι μαϊμού γιατί δεν παίζει cream cheese, οπότε κερνάμε γλύκισμα!!!


Υλικά

Για τη βάση

1 πακέτο πτι μπερ μπισκότα ή ότι μπισκότο έχετε τριμμένα
(συνήθως βάζουμε digestive, αλλά δεν είχα)
4 κ.σ. μαργαρίνη λιωμένη

Θρυμματίζουμε τα μπισκότα και τα βάζουμε στο ταψί μας (με αποσπώμενη βάση για καλύτερη εμφάνιση στο τέλος). Ρίχνω τη λιωμένη μαργαρίνη και δουλεύω το μίγμα μου για να στρωθεί ομοιόμορφα στη βάση.
Τοποθετώ στο ψυγείο σκεπασμένο με μεμβράνη.

Για την κρέμα

1 πλάκα λευκή κουβερτούρα 200γρ. σε μπεν μαρί

1 ζαχαρούχο γάλα
1 κουτί φυτική σαντιγύ (έβαλα ERMOL)
ελάχιστη κρέμα γάλακτος ζαχαροπλαστικής
ελάχιστη ζάχαρη κρυσταλλική

Λιώνω σε μπεν μαρί τη λευκή κουβερτούρα και την αφήνω να κρυώσει λίγο.
Χτυπάω το ERMOL  με την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη και το ζαχαρούχο γάλα.
Στο τέλος ενσωματώνω την λευκή κουβερτούρα.

Αδειάζω στο ταψί με το μπισκότο και ξανατοποθετώ στο ψυγείο.

Γαρνίρισμα

Φρουτάκια της αρεσκείας μας που τα καραμελώνω
Εμένα μου είχαν περισσέψει μαύρα βατόμουρα από την πάβλοβα μέσα στην κατάψυξη και τα ξεπάγωσα πρώτα.

Εριξα λίγη ζάχαρη στο τηγάνι με το μάτι, λίγο νεράκι, άφησα να καραμελώσει και έβαλα τα φρουτάκια προς το τέλος να δέσουν.


Καλή σας απόλαυση και χρόνια πολλά σε όσους ακολουθούν την  γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου!
Καλά να περάσετε!

Επίσης θέλω να ευχαριστήσω τη Λιλού μου, http://lilaspurplethoughts.blogspot.com/2011/02/blog-post_11.html, που μου χάρισε αυτή την όμορφη νεραϊδούλα που φέρνει τύχη!

Ας ελπίσουμε πως θα κάνει το θαύμα της!

Με τη σειρά μου την χαρίζω σε όσους με διαβάζετε με την ελπίδα να σας φέρει τύχη και χαρά!

Λιλού μου είσαι γλύκα και σε ευχαριστώ πολύ, πολύ!

Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Κοτόπουλο με μουστάρδα και πορτοκάλι και ένα βραβείο!


Απλά τα πράγματα αυτή τη φορά αλλά το φαγάκι ήταν πεντανόστιμο! Στο κάτω-κάτω είπαμε, δεν ανακάλυψα την πυρίτιδα εγώ, ότι φτιάχνω στο σπίτι μας το ανεβάζω...

Υλικά

1 κοτόπουλο σε μερίδες
2 kg πατατούλες baby ολόκληρες
αλάτι, πιπέρι, Carino, λίγο γαρίφαλλο, ρίγανη
1 φλ. τσ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. μουστάρδα ντιζόν
1 φλ. χυμός πορτοκαλιού
χυμός 2 λεμονιών

Εκτέλεση

Απλά τα πράγματα, όλα στο ταψί μας το μεγάλο, τα ανακατεύουμε να πάει η μουσταρδίτσα μας παντού και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για μία περίπου ώρα  σε αέρα.

Το λεμονάκι το προσθέτω προς το τέλος του ψησίματος.

Αυτές οι πατατούλες είναι απίστευτες, χρησιμοποιούνται και με τη φλούδα τους αν τις έχουμε πλύνει και τρίψει καλά να είναι πεντακάθαρες.

Καλή σας όρεξη!


 
Κάνοντας την καθημερινή μου βόλτα μέσα στη γειτονιά πέρασα από την Ελπινίκη μας  http://elpinikicook.blogspot.com/2011/02/10.html και είδα ότι με τίμησε προσφέροντας μου αυτό το πολύχρωμο βραβείο για το οποίο την ευχαριστώ πάρα πολύ,


 με τον όρο να αναφέρω 10 πράγματα που μου αρέσουν και με ευχαριστούν!

Πέρα από οικογένεια και φίλους... πάμε  να δούμε!

1. Λατρεύω την πανέμορφη Κεφαλονιά! Αυτό το ξέρουν και οι πέτρες πια...χαχαχα!!!


2. Λατρεύω τον συγκεκριμένο καφέ που τον απολαμβάνω πάντα με τη δική σας παρεούλα.

3. Λατρεύω τη μαγειρική και την ικανοποίηση που παίρνω όταν αρέσει στην οικογένειά μου και   
    στους  φίλους μου αυτό που έχω φτιάξει.


4. Μου αρέσει το blogging!


 5.  Τρελαίνομαι για βόλτες στα καταστήματα....ξεχάστε με εκεί απλά....δεν πειράζει καθόλου!!!


6. Το νέο μου ψώνιο....θα δούμε όταν πάρω το κολλάι, ακόμα στα σπάργανα είμαι!


7. Προσαρμόζομαι σε κάθε μουσική αλλά μεγάλη αδυναμία μου είναι το έντεχνο.

8. Μεγάλο μου απωθημένο και μέσα στο μυαλό μου συνέχεια να μάθω ιταλικά. Τη λατρεύω αυτή    
    τη  γλώσσα! Που θα μου πάει...


9. Μου αρέσει να διαβάζω βιβλία, πολλά βιβλία!

 10. Λατρεύω τη λεβάντα, τα μανουσάκια και τα ζουμπούλια. Είναι τα αγαπημένα μου λουλουδάκια!




Αυτά τα ολίγα από εμένα!

Με τη σειρά μου το προσφέρω και προσκαλώ να μας πουν τις αδυναμίες τους :

1.   http://mikrikouzina.blogspot.com/
2.   http://spirtokoyto.blogspot.com/
3.   http://bettyscuisine.blogspot.com/
4.   http://cookthebook.blogspot.com/
5.   http://knifetime.blogspot.com/
6.   http://aromavanillias.blogspot.com/
7.  http://oinomagirion.blogspot.com/
8.  http://royal-coconut.blogspot.com/
9.  http://asteratikouzina.blogspot.com/
10. http://gasteroplix.blogspot.com/

Υπάρχουν και άλλα αγαπημένα blogs αλλά από ότι βλέπω το πάμε με 10 μόνο.

Καλό σας βράδυ!

Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Μηλόπιτα ζουμερή



Προχθές πριν την κοπή της πίτας πέρασα από την κουνιαδούλα μου καθότι κομμώτρια, να μου κάνει μία ...ανακαίνιση στην κουρούπα....να το πω έτσι...για να σας έρθω φρεσκαδούρικο, φρεσκαδούρικο!

Κάτσε, μου λέει.
Κάθομαι, της απαντάω...και παίρνει το μάτι μου μία ωραιότατη μηλόπιτα στην κουζίνα....οπότε ξανασηκώνομαι και ζυγώνω για σύντομη αυτοψία...χιχιχι!!! Σιγά μην την άφηνα....μπουχαχαχα!!

Να σου βάλω???

Ακου τώρα τι με ρώτησε! Μα είναι δυνατόν??? Απαράδεκτη, τσ! τσ! τσ!!!

Φυσικά, λέω! (σε διαφορετική περίπτωση θα άρχιζα να ψάχνομαι μήπως κονόμησα και γω την παλιοίωση που θερίζει κόσμο...δεν είναι φυσιολογική οποιαδήποτε άλλη απάντηση από μεριάς μου!)

Μου βάζει και τρελάθηκα.αρκετά υγρή χωρίς να είναι άψητη και πεντανόστιμη....απογείωση!!!!!!!!!!!!

Συνταγή, την ρωτάω??? Γιούλη μου απαντάει!!!
Δηλαδή????  Στου κουτουρού εντελώς την σκάρωσε...το όργιο!

Λοιπόν έχουμε και λέμε :

Αυτή βέβαια μου έδειχνε με βάση κάτι μεγάλες κούπες του καφέ από το γνωστότατο παιχνιδοκατάστημα που το ξέρουν και οι πέτρες...αλλά περίπου έβγαλα δοσολογία!

320 ml χυμός πορτοκαλιού
320 ml σπορέλαιο
320 gr ζάχαρη
4 αβγά
1 κ. γλ. κανέλα
1 φαρινάπ
μισός φάκελος baking powder

10 καρύδια τριμένα στο χέρι
μήλα στρωμένα σε λεπτές φέτες στον πάτο του ταψιού
+ 3 μήλα σε κυβάκια μέσα στη ζύμη

Εκτέλεση

Σε μπωλ χτυπάμε το χυμό με το σπορέλαιο και τη ζάχαρη, προσθέτουμε τα αβγά, την κανέλα και τέλος το φαρινάπ και το baking powder.



Ασχετα αν χρησιμοποιούμε φαρινάπ, έβαλε και baking powder και πραγαματικά φούσκωσε ωραία η ζύμη κατά το ψήσιμο και έγινε πολύ εμφανίσιμο γιατί από μόνο του ανέβασε και τα μήλα που ήταν στρωμένα στον πάτο.

Μέσα σε αυτή τη ζύμη ενσωματώνουμε και τα μήλα σε κύβους που μπορεί να είναι ότι τύπος μήλου θέλουμε (εγώ έβαλα και στον πάτο και στη ζύμη από ένα κόκκινο, ένα γκόλντεν και ένα ξινόμηλο).


Βουτυρώνουμε καλά το ταψί μας και στρώνουμε τον πάτο όλο με μήλα προς όλες τις κατευθύνσεις κλείνοντας τα μεταξύ τους κενά και τρίβουμε από πάνω με το χέρι τα καρύδια.



Ρίχνουμε τη ζύμη και ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε πάνω-κάτω αντιστάσεις για 50 λεπτά με 1 ώρα περίπου, πάντα προσέχοντας το.




Οταν βγει και αφού κρυώσει, το γυρίζουμε προσεκτικά σε πιατέλα και αν θέλουμε πασπαλίζουμε με άχνη και κανέλα.




Καλή σας απόλαυση!