Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Γλυκόξινο κοτόπουλο με γαρίδες και πιλάφι

Είναι από αυτές τις μέρες που δεν έχεις κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό σου, δεν αποφασίζεις, σου' χει ανακατευτεί λίγο και το πρόγραμμα.....οπότε δεν κατεβάζει η γκλάβα σου τίποτα...

Βασικά το μυαλό πήρε αρκετή υγρασία σήμερα...μπουχαχαχαχ!!! Οσοι είδατε στο φέης ...καταλάβατε, ε???

Βιβ, με διαβάζεις??? Που έχεις εξαφανιστεί καλό μου???

Ειχαμε οίστρο κηπουρικής σήμερα στο σχολείο του μικρού, είπαμε να φτιάξουμε τον εσωτερικό μας κήπο...και γίναμε κάτι από τσιπούρες -αλανιάρες όμως- ....εμ, δεν μας λυπήθηκε και ο Μεγαλοδύναμος!  Εμείς πάντως τον φτιάξαμε τον κηπάκο μας, βάλαμε και τα παιδάκια της Β τάξης να τοποθετήσουν τα λουλουδάκια που τα καημένα περιμένανε, πως περιμένανε!!!!



Κουκλί τον κάναμε πάντως και παίρνει και άλλη δουλειά, αλλά να ανοίξει λίγο ο καιρός!

Πρόγραμμα που λέτε δεν υπήρχε έτσι όπως ήμουν αλλά είχε το κουνιαδάκι ρεπώ οπότε  αυτοσχεδιάσαμε με ότι υπήρχε σπίτι (πιο πολύ δηλαδή εκείνος, εγώ φωτογράφιζα...χαχαχαχα!)

Πως πάει κάθε φορά και μου τα μπλέκει όλα μαζί σε κάτι τηγανιές, σε κάτι ανάμεικτα....καμία σχέση με το στεφάνι μου....βραστό νερό ξέρει να φτιάχνει και αυτό για τα μούφλα στη δουλειά...χαχαχαχα!!
Ελπίζω να μην το διαβάσει αυτό, λογικά αποκλείεται...τρέχει σαν τρελός....


Ιδού λοιπόν η σημερινή πετριά που φάγαμε....και καλοφάγαμε θα τολμήσω να δηλώσω....

Υλικά

3 στήθη κοτόπουλο σε μπουκίτσες
450 γρ. γαρίδες μικρές καθαρισμένες

1/2  πακέτο μανιτάρια πλευρώτους
1 μικρό βαζάκι πίκλες τουρσί (χωρίς πιπεριές)
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλ/νο
2 σκελίδες σκόρδο
1 πιπεριά πορτοκαλί
1 κομπόστα ανανά (σιρόπι + φρούτο σε μπουκίτσες)
χυμός 2 λεμονιών
ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι
1 1/2 ποτήρι του κρασιού σαγκρία
1 κ.σ. μέλι

1 1/2 φλ. νερό

ρύζι parboiled

Εκτέλεση

Σωτάρω στο ελαιόλαδο τα λαχανικά όλα και μόλις μαλακώσουν λίγο προσθέτω το χυμό λεμονιού, τον ανανά με το σιρόπι του, τη σαγκρία και το μέλι.

Προσθέτω το κοτόπουλο και μόλις πάρει βράση συμπληρώνω με λίγο νεράκι και το αφήνω να σιγοβράσει.




Μόλις μαλακώσει το κοτόπουλο, ρίχνω τις γαρίδες και το ρύζι μέσα στην κατσαρόλα, κλείνω το μάτι (όχι το δικό μου, το άλλο, οκ?) και το αφήνω να πιει το ρύζι το ζουμάκι του φαγητού.

Οι γαρίδες έτσι κι αλλιώς λίγο χρόνο θέλουν να ψηθούν, οπότε μόλις θα έχει γίνει το ρύζι θα είναι και αυτές οκ!

Καλή σας όρεξη!

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Φασόλια πιάζ σαλάτα




Δροσερή, υγιεινή και πεντανόστιμη σαλάτα, τα φασόλια πιάζ είναι ότι πρέπει για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας και όχι μόνο. Σηκώνει και εμπλουτισμό, όρεξη και ιδέες να έχουμε!



Υλικά

500 γρ. φασόλια μέτρια λευκά ή μαυρομάτικα
2 ξερά κρεμμύδια μεγάλα σε ροδέλες
αγγουράκι τουρσί σε ροδελίτσες
1/2 μάτσο μαιντανός
4 φρέσκα κρεμμυδάκια σε ροδελίτσες
1 πιπεριά Φλωρίνης ψιλ/νη αν θέλω

μπόλικο ελαιόλαδο
αρκετό ξυδάκι
ελίτσες μαύρες
αλάτι και πιπέρι κατά βούληση



Εκτέλεση


Μουσκεύω αποβραδίς τα φασόλια κατά τα γνωστά.

Την άλλη μέρα σουρώνω, βράζω για 10 λεπτά και πετάω το πρώτο νερό (πάντα) και ξαναβράζω μέχρι να μαλακώσουν τα όσπρια. Προσοχή να μη λιώσουν. Στραγγίζω και αφήνω να κρυώσουν.

Ανακατεύω σε βαθύ μπωλ όλα τα υλικά με τα φασόλια, περιχύνω με το λαδόξυδο και αλατοπιπερώνω.

Αν θέλω προσθέτω και τόνο κονσέρβα ή κάποιο άλλο ψαρικό (σκουμπρί, ρέγγα ξεψαχνισμένη, σαρδελίτσα φιλέτο, λακερδίτσα, γαύρο και ότι άλλο τραβάει η όρεξή μας, εμένα αυτά μου έρχονται μόνο αυτή τη στιγμή), της κάνουμε ένα upgrade δηλαδή!

Στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν πιάτο της Καθαράς Δευτέρας  οπότε....σκέτη η σαλατίτσα μας....


Καλή μας όρεξη!

Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

Κρεατόσουπα με λαχανικά



Πολυαγαπημένο μας φαγάκι και ειδικά όταν έχει κρύο είναι ταμάμ!!

Εγώ μεταξύ μας την τσακίζω παντός καιρού....

Αν δε, έχει φτιαχθεί -προσέξτε με- με κομμάτι ψαχνό (μπουτάκι ιδανικά) από γίδα, ω, ναι!!!! Είναι το κάτι άλλο και μη βιαστείτε να αμφιβάλλετε, ούτε να πείτε ότι μυρίζει η γίδα, ούτε και εγώ δεν ξέρω τι.... Δοκιμάστε πρώτα και μετά θα σας δω!!!!

Υλικά

1-1,5 κιλό μοσχάρι μπούτι σε μερίδες
2-3 ξερά κρεμμύδια ολόκληρα
5 πατάτες κομμένες στη μέση αν είναι μεγάλες
2 σκελίδες σκόρδο  ψιλ/νο
1 ντομάτα μεγάλη χαραγμένη ελαφρά στα τέσσερα
5 φύλλα μεγάλα σέλερυ σε κομμάτια
1 πράσο σε ροδέλες
κολοκυθάκια φρέσκα αν θέλω
5 καρότα σε ροδέλες
ελαιόλαδο
χυμός 2 λεμονιών
αλάτι και πιπέρι, λίγη ρίγανη και 2 κόκκοι μπαχάρι

4 κόκκοι μπαχάρι κα 2-3 πρόκες γαρίφαλο
αν θέλω, αλλά επιβάλλονται αν το κάνω με τη γίδα



Εκτέλεση

Αν βάλω γίδα, βράζω με λίγο νερό για 15 λεπτά και χύνω το νερό.

Υστερα σωτάρω το κρέας μου κανονικά στο ελαιόλαδο, προσθέτω το κρεμμύδι και τις πατάτες, τα μπαχάρια, αλατοπιπερώνω, συμπληρώνω τα υπόλοιπα λαχανικά μου, το χυμό λεμονιού και βράζω στη χύτρα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 45-50 λεπτά.





Καλή μας όρεξη!

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Ντολμαδάκια γιαλαντζί




Λατρεμένα τα ντολμαδάκια και όταν τα κάνεις και με φρέσκα, τρυφερά φυλλαράκια είναι ότι καλύτερο!



Υλικά

500 γρ. κληματόφυλλα φρέσκα ή σε άλμη
2 μάτσα φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλ/να
3 μεγάλα ξερά κρεμμύδια ψιλ/να
1/2 κιλό ρύζι καρολίνα (έβαλα και λίγο parboiled)
1 φλ. άνιθος ψιλ/νος
1 φλ. μαιντανός ψιλ/νος
1 φλ. ελαιόλαδο (για τη γέμιση)
κουκουναράκι αν θέλω
σταφίδα μαύρη αν θέλω
χυμός 3 λεμονιών
αλάτι και πιπέρι

μερικές ροδέλες ντομάτας
1 φλ. ελαιόλαδο (για την κατσαρόλα)


Εκτέλεση


Αν χρησιμοποιήσω φρέσκα τα πλένω και τα ζεματίζω ελαφρά και προσεκτικά ένα-ένα.
Αν χρησιμοποιήσω της άλμης τα ξεπλένω λίγο και τα ανοίγω επίσης προσεκτικά.

Σε ένα μπωλ ανακατεύω όλα τα υλικά εκτός από το 1 φλ. ελαιόλαδο.

Ανοίγω ένα-ένα τα φυλλαράκια και βάζω στην ανάποδη και όχι στη γυαλιστερή πλευρά, από ένα κουταλάκι γέμισης και τυλίγω σφιχτά και προσεκτικά σαν φάκελο (όπως τους λαχανοντολμάδες).

Στρώνω στον πάτο της κατσαρόλας μου μερικά κληματόφυλλα και από πάνω ροδέλες ντομάτας για να μην μου κολλήσουν τα ντολμαδάκια αλλά παίρνουν και λίγη νοστιμιά από την ντομάτα. Είναι προαιρετική η ντομάτα, αν δεν θέλουμε την παραλείπουμε.
Πάνω από αυτή τη στρώση, αραδιάζω τα ντολμαδάκια μου κοντά-κοντά το ένα στο άλλο, περιχύνω με το χυμό λεμονιού, το υπόλοιπο ελαιόλαδο,ελάχιστο αλατάκι  και  τοποθετώ ένα βαρύ πιάτο από πάνω, συμπληρώνω λίγο ζεστό νεράκι ίσα να τα καλύπτει,  και αφού σκεπάσω με το καπάκι της κατσαρόλας μου αφήνω να σιγοβράσουν για 30-40 λεπτά.

Αφού ελέγξω ότι έχουν μαλακώσει, αποσύρω από τη φωτιά.
Σκεπάζω με μία πετσέτα και με το καπάκι της κατσαρόλας και τα αφήνω να κρυώσουν.

Σερβίρονται πολύ ωραία με αυγολέμονο κρέμα (δεμένο με corn flour και λίγη κρέμα γάλακτος) ή  γιαουρτάκι ανακατεμένο με λίγο σκορδάκι αν θέλουμε, εγώ τα άφησα σκέτα με φετούλες λεμονάκι γιατί τα έκανα την Καθαρά Δευτέρα.


Καλή σας όρεξη!

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Χταπόδι ξιδάτο



Σαρακοστιανό έδεσμα πεντανόστιμο, εύκολο  και απίθανος ουζομεζές!

Είναι από τις λίγες πια περιπτώσεις στις οποίες χρησιμοποιώ τη χύτρα ταχύτητας για να βράσει καλά και γρήγορα.

Υλικά

1 μεγάλο χταπόδι γύρω στα 3 κιλά
1 φλ. ξύδι
1 φλ. κρασί λευκό
μπόλικο νερό

ελαιόλαδο, ξύδι, σκόρδο, πιπέρι

Εκτέλεση

Βράζουμε σε μπόλικο αλατισμένο νερό με 1 φλ. ξύδι και 1 φλ. κρασί το χταπόδι που το έχουμε πλύνει και καθαρίσει καλά για μιάμιση ώρα περίπου.

Το βγάζουμε από την κατσαρόλα, το σουρώνουμε και όταν κρυώσει το κόβουμε σε ένα μπωλ, περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, ξύδι και σκόρδο κατά βούληση. Αλατίζουμε αφού δοκιμάσουμε γιατί το νερό που έβρασε ήταν ήδη αλατισμένο.

Καλή μας όρεξη!

*Εχω διαβάσει σε αρκετά έντυπα αλλά δεν το έχω εφαρμόσει ακόμα ότι όταν βράζει το χταποδάκι για να μαλακώσει σίγουρα χρειάζεται και ένας φελλός μέσα στο νερό.

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Παλμιέ με σταφιδούλα και άλλο ένα παιχνιδάκι



Να σας γλυκάνω λιγάκι για το Σαββατοκύριακο???

Εύκολο γλυκάκι που γίνεται πολύ γρήγορα και με ...σχεδόν τίποτα! Στη συγκεκριμένη περίπτωση μόνο σφολιατούλα, ζάχαρη (προτίμησα καφέ, αλλά και η απλή κρυσταλλική μια χαρά είναι) και σταφιδούλες.

Από εκεί και πέρα, με λίγη φαντασία ...το αναβαθμίζουμε, δηλαδή με λίγο μήλο τριμμένο, κανέλα, γαρίφαλο, κομμάτια σοκολάτας, και ότι τραβάει η όρεξή σας και βρίσκεται στο ντουλάπι σας.

Η εκτέλεση απλούστατη. Την παραθέτω για τους πιο...άσχετους με την κουζίνα, σιγά μην σας ανοίξω τα μάτια εγώ...!!!!

Σε καθαρή επιφάνεια απλώνουμε ανακατεμένη ζάχαρη με κανελογαρίφαλο.

Από πάνω στρώνουμε το ένα φύλλο σφολιάτας και αφού το ανοίξουμε λίγο συμμετρικά πάντα, πασπαλίζουμε με ζάχαρη, κανελογαρίφαλο και σταφιδούλες.


Τυλίγουμε απο τη μία και από την άλλη μεριά τις δύο μακριές πλευρές της σφολιάτας και στο κέντρο σταματάμε. Που να πάμε άλλωστε???χαχαχα!!!

Κόβουμε τα ρολλάκια σαν γυαλάκια (λέγεται και έτσι το γλυκάκι) ενωμένα και αφού τα πατήσουμε λιγουλάκι τα βάζουμε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί σε απόσταση μεταξύ τους γιατί η σφολιάτα φουσκώνει.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να χρυσίσουν στους 160 βαθμούς.


Βγαίνουν και ....μην είδατε τον Παναγή....!!!


Χθες με κάλεσε η Ελευθερία να παίξω παιχνιδάκι!

Μου ζήτησε να απαντήσω σε 8 ερωτήσεις σε ένα φύλλο χαρτί και να το φωτογραφήσω καλώντας άλλους 8 να παίξουν.

Οι ερωτήσεις στις οποίες πρέπει να απαντήσουμε:

1. Πώς σε λένε / όνομα του μπλογκ σου;

2. Ποιά είναι η διεύθυνση URL του μπλογκ σου;

3. Γράψε, "Η γρήγορη καφέ αλεπού πηδάει πάνω από τον τεμπέλη σκύλο".

4. Αγαπημένο απόφθεγμα;

5. Το αγαπημένο σου τραγούδι;

6. Το αγαπημένο σου συγκρότημα / τραγουδιστές;

7. Οτιδήποτε άλλο θα ήθελες να πεις;

8. 8 bloggers για να συμμετάσχουν κι αυτοί στο παιχνίδι.
Τώρα αυτό με το γραφικό χαρακτήρα δεν το κατάλαβα, ποιός θα δει και θα καταλάβει τι....αλλά το έκανα!
Μεταξύ μας ο γραφικός μου χαρακτήρας είναι σαν την διάθεσή μου...καμία σταθερότητα...πότε έτσι και πότε γιουβέτσι (να είχαμε ολίγη από δαύτο τώρα!!!)
 Λιλού μην μου τραβήξεις σύγχυση με αυτό που θα δεις! Δεν φταίω ...γράφουμε αλήθειες, οκ???


Αυτά!

Παρακαλούνται οι κυρίες που ακολουθούν να παραλάβουν σκυτάλη :


Καλό σας Σαββατοκύριακο!!


Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Σπαγγέτι φούρνου με σάλτσα πιπεριάς




Ζυμαρικούλια σήμερα γιατί ήταν παραγγελιά των παιδιών, μικρών-μεγάλων!

Για μακαρόνια με κιμά το ξεκίνησα, αλλά η νερομυαλισμένη ξέχασα να βγάλω κιμά από χθες οπότε το γυρίσαμε το βιολί και τα κάναμε στο φούρνο!

Υλικά

1 πακέτο μακαρόνια Νο. 6

1 κουτί σάλτσα ντομάτας με πιπεριές Pummaro (είναι η αγαπημένη μου)
1 κρεμμύδι ψιλ/νο
1 σκελίδα σκόρδο
10 φέτες bacon
1 κρέμα γάλακτος
300 γρ. τυρί κίτρινο (ότι έχουμε)

Εκτέλεση

Βράζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό και τα σουρώνουμε.

Τα βάζουμε σε ταψί ελαφρά λαδωμένο.

Φτιάχνουμε τη σαλτσούλα μας.

Σωτάρω σε λίγο ελαιόλαδο το bacon, ρίχνουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τη σάλτσα ντομάτας.

Μόλις δέσει, τη γυρίζουμε στα μακαρόνια.

Ανακατεύουμε να πάει παντού στα ζυμαρικά μας, πασπαλίζουμε με τυρί κίτρινο και περιχύνουμε με κρέμα γάλακτος.

Ψήνουμε στους 170 βαθμούς σε αέρα για 30 λεπτά και είναι έτοιμο!


Καλή μας όρεξη!

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Ρεβυθοκεφτέδες αλλιώτικοι



Εγώ μέχρι τα Χριστούγεννα, ω ναι! σωστά διαβάσατε, τους ήξερα με βρασμένο ρεβυθάκι σε πολλές μορφές συνταγών που κυκλοφορούν σε περιοδικά και διαδίκτυο.

Βρασμένο ρεβυθάκι που όσο να' ναι, όλο και αφήνει τα υγρά του κατά το τηγάνισμα, όπως και όλοι οι ...τύπου κεφτέδες.

Ελα που η κουμπάρα της κουνιάδας μου και νηστεύει τακτικά και με τα βιολογικά το ψάχνει το πράγμα λιγουλάκι και είχε φτιάξει για την οικογενειακή μας σύναξη εκείνη την ημέρα....

Μες τα κοψίδια και τα διάφορα "αμαρτωλά και σίγουρα μη διαιτητικά", ήρθε και μία πιατέλα με τα κεφτεδάκια... Τι είναι αυτά??? Ρεβυθοκεφτέδες μου είπε!

Δοκιμάζω και ήταν απίστευτα μυρωδάτοι, απίστευτα ωραίοι, και ρωτάω πως φυσικά!

Ρεβυθάλευρο είναι η απάντηση και βεβαίως μπόλικα μυρωδικούλια.

 


Η συσκευασία είναι των 500 γρ. (φθηνότατο ήταν, μη φανταστείτε τέρατα και προτίμησα ελληνικό, έτσι!). Εγώ πρόσθεσα με το μάτι για να βγει πηχτό κουρκούτι και μετά που ζύγισα το σακουλάκι είδα ότι είχα βάλει 200 γραμμάρια.

 
Υλικά

1 κρεμμύδι ξερό μέτριο
1 πράσο (μόνο το άσπρο)
2 σκελίδες σκόρδο (αν θέλετε το τσιμπάτε κι άλλο)
3 κ.σ. μαιντανός
3 κ.σ. δυόσμος φρέσκος
1 κ.σ. κύμινο
1 κ.σ. κουρκουμάς
1 κ.γλ. ξερή μαγιά ή 200 ml σόδα (αναψυκτικό, όχι τη μαγειρική, εγώ έβαλα σόδα)
αλάτι και πιπέρι

200 γραμ. ρεβυθάλευρο ή όσο σηκώσει, με το μάτι, είπαμε


 
Εκτέλεση

 
Σε ένα μπωλ ρίχνω όλα τα υλικά ψιλοκομμένα, στο τέλος ρίχνω το ρεβυθάλευρο και τη σόδα και κάνω πηχτό κουρκούτι.


 

 


Ζεσταίνω το λάδι μου στο τηγάνι και παίρνω με δύο κουτάλια της σούπας κουταλιές και τις ρίχνω στο τηγάνι, τις πατικώνω και λίγο να βγουν σχετικά πλακέ και τηγανίζω μέχρι να χρυσίσουν.

 


Απίθανο μεζεδάκι και γρήγορο!

Την άλλη φορά θα δοκιμάσω να προσθέσω και λίγο μάραθο γιατί έχω την εντύπωση ότι θα γίνουν πολύ πιο μυρωδάτοι.

Καλή σας όρεξη!

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Κοτόπουλο με κολοκάσι



Το τι ευτυχία έχω από τότε που μένω τόσο ...κοντά στο γνωστό "πορτοκαλί" σούπερ μάρκετ στην Αχαρνών...(σε 15 λεπτά με τα πόδια εκεί είμαι..χιχιχι!!!)  δεν λέγεται!
Η εκτίμησή μου για αυτό είναι μεγάλη ειδικά από όταν άρχισε να φέρνει πιο ασυνήθιστα υλικά μαναβικής όπως το σχοινόπρασο ας πούμε που εγώ προσωπικά στην περιοχή μας δεν έχω ξαναδεί και το μάτι μου να είστε σίγουροι ότι είναι ραντάρ κανονικό....όχι, παίζουμε!
Πλέον δεν παρακαλάω για να με πάνε...πάνε αυτά...μόλις άκουγε που ήθελα να με πάει ...πέταγε εξανθήματα...αρρώσταινε...όλα τα πάθαινε...Μάριε κούλαρε, με ξεφορτώθηκες!!!

Στην τακτική μου λοιπόν βόλτα....έπεσα πάνω στα κολοκάσια....και δεν γίνεται να μην το δοκιμάσουμε??? Γίνεται???

Γενικά το έχω αυτό...όταν μου καρφωθεί κάτι στο κεφάλι θα το κάνω έστω και για δοκιμή...να δούμε τι είναι... Το πήρα λοιπόν και επειδή το σκασμένο είχε 4 ευρώ αν θυμάμαι καλά, το κιλό, πήρα μόνο ένα που ήταν κοντά στο κιλό από μόνο του....μην το χρυσοπληρώνουμε και μας βγει και μάπα δηλαδή...αφού είπαμε ...άγνωστης ταυτότητας μαναβικό αντικείμενο....

Πρόκειται για αμυλούχο κόνδυλο με γεύση σαν της πατάτας που συναντιέται πολύ στην Ικαρία και στην Κύπρο.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=84&artid=4615469

Ψάχνω συνταγούλες, καταλήγω σε μία του Ευτύχη από το mamakouzina, νομίζω την είχα δει κιόλας την εκπομπή τότε που παιζόταν...σιγά μη μου ξέφευγε εκπομπή μαγειρικής...χαχαχα!!! και να' μαστε τώρα να μαγειρεύουμε  κοτόπουλο με κολοκάσι!

Υλικά

3 μπούτια κοτόπουλο (είπαμε δοκιμή το πάμε...)
1 κολοκάσι σε χοντρές φέτες (υπάρχει και κολπάκι από ότι λέει ο Ευτύχης, δείτε κάτω-κάτω)
1 1/2  μεγάλο μάτσο σέλινο (όχι σέλερυ)
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλ/νο
1 1/2 κ. σ. πελτές τομάτας
1 κύβος λαχανικών (για αυτό προσοχή με το αλάτι μας), προαιρετικός
ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
χυμός 1 λεμονιού
ελάχιστη ζάχαρη

Εκτέλεση

Στο ελαιόλαδο σωτάρουμε το κρεμμύδι και ρίχνουμε το κοτόπουλο να πάρει χρωματάκι.
Προσθέτω το κολοκάσι, το σέλινο, τον πελτέ, αλατοπιπερώνω και αφού προσθέσω νεράκι ίσα να το σκεπάζει, χαμηλώνω τη φωτιά και αφήνω να σιγοβράσει.  


Περίπου στα μισά, προσθέτω το χυμό λεμονιού (για να μην αφρίσει όπως οι μπάμιες) και τη ζαχαρίτσα. 

Συνεχίζω το σιγανό βράσιμο μέχρι να δέσει η σαλτσούλα του.


Καλή σας όρεξη!


Κολπάκι

Ο Ευτύχης λοιπόν λέει ότι το κολοκάσι το κόβουμε φετούλες "τσακριστά", δηλαδή να ακουστεί το τσακ μέσα στη ρίζα. Γυρίζουμε το μαχαίρι μας στριφογυριστά και βγάζουμε κομμάτια-κομμάτια τη ρίζα. Ετσι το έκανα, για να δούμε!

Απίστευτο έγινε, θα ξαναπάρω και θα πειραματιστώ κι άλλο οπωσδήποτε!!!!

Μυστικά!!!

Μετά από πρόσκληση της Λιλούς μας ξαναματαπαίζουμε παιχνιδάκι (θα βγάλουμε τα εσώψυχά μας εδώ μέσα....)!
Η Λιλού λοιπόν με καλεί να της πω επτά μυστικούλια μου (κολλήματά μου θα έλεγα εγώ, εσείς θα αποφασίσετε τι είναι εν τέλει).
  1. Δεν γουστάρω να μου πειράζουν, ούτε καν να μου μετακινούν, τα πράγματά μου. Το πήρες αυτό το κάτι από εκεί που το είχα, ξαναβάλτο εκεί πάλι να μην ψάχνω τι το έκανες! Και εν πάσει περιπτώσει, ρώτα πριν... Ισχύει και για το γραφείο μου και κυρίως για την κουζίνα....γκρρρ!!! 
  2. Σιχαίνομαι το σιδέρωμα...αυτό πια δεν είναι και μυστικό ...το ξέρουν και οι πέτρες!!! 
  3. Αν μου πολυκολλήσεις  να κάνω κάτι, πεισμώνω σαν μικρό παιδί και στηλώνω τα πόδια σαν το μουλάρι κόντρα...ακόμα κι αν ξέρω ότι είναι καλό αυτό που μου λες....Δώσε μου να το καταλάβω πιο όμορφα, όχι επιτακτικά γιατί θα χάσουμε και οι δύο...Κατεβάζω το γενικό λέμε!
  4. Αν μου φερθείς με άσχημο ή αδιάφορο τρόπο, δεν ασχολούμαι καν μαζί σου....Delete χωρίς να το ψάχνω! Στο κάτω-κάτω δεν ταιριάζουμε όλοι με όλους!
  5. Τσαντίζομαι πάρα πολύ, ανοίγω το βρωμόστομά μου και μόλις ξεθυμάνω γίνομαι αρνάκι του Θεού πάλι, αυτό ήταν...πάμε σαν άλλοτε!
  6. Οταν φτιάχνω κάτι στην κουζίνα, και δεν μου πετύχει ή δεν βγει όπως θέλω, μου τη δίνει άσχημα αν με παρακολουθεί εκείνη την ώρα κάποιος.  Δεν γουστάρω τις κριτικές  (τις κακές, οι καλές μια χαρά είναι!)
 Αυτά!
Καλό ζαβάδι είμαι, έτσι????

 Και ένα τελευταίο, δεν πάω πουθενά και δεν κάνω τίποτα το πρωί αν δεν φτιάξω τον καφέ μου και δεν τραβήξω δύο γενναίες ρουφηξιές! Καταλάβατε????

Ποιόν να καλέσω τώρα???

Οσοι πιστοί, προσέλθετε!

Καλή εβδομάδα να έχουμε!

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Κέηκ ''Ζέβρα''



Αυτό το κέηκ μαζί με άλλο ένα κέηκ μήλου τα έφτιαξα στο αποκριάτικο πάρτυ του σχολείου μας  και έγινε ανάρπαστο, για να μην μιλήσω για τα σχόλια λόγω της εμφάνισής του!

Υλικά

4 αυγά
2 φλ. ζάχαρη
1 φλ. σπορέλαιο
1 φλ. γάλα
2 φλ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 βανίλια
3 σταγόνες άρωμα πορτοκαλιού
¼ κ. γλ. αλάτι
3 κ.σ. κακάο

Εκτέλεση

Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε όλα τα υλικά εκτός από το κακάο, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν όλα στο μίγμα.

Μοιράζουμε το μείγμα στα δύο και στο ένα από τα δύο ρίχνουμε το κακάο και ανακατεύουμε να ενωθεί.


Σε στρογγυλό ταψί (όχι μεγάλο σε διάμετρο) βουτυρωμένο και αλευρωμένο καλά αρχίζω να ρίχνω το μείγμα ξεκινώντας από το μείγμα βανίλιας.

Με μία μεγάλη κουτάλα για να με διευκολύνει, ρίχνω στο κέντρο του ταψιού μία κουταλιά και αυτή αρχίζει να απλώνεται. 


Συνεχίζω μέσα στο κέντρο του μείγματος που έριξα προηγουμένως και έχει αρχίσει να απλώνεται, ρίχνοντας μία κουταλιά από το μείγμα του κακάο.





Αυτό συνεχίζει μέχρι να μου τελειώσουν και τα δύο μείγματα. Ρίχνω τη μία κουταλιά στο κέντρο της προηγούμενης, αυτό απλώνει σιγά-σιγά και δημιουργούνται αυτοί οι ωραίοι δακτύλιοι.


Ψήνουμε  στους 180 βαθμούς για 50 λεπτά, ανάλογα με το φούρνο μας. 

Οταν κρυώσει , ξεφορμάρουμε και σερβίρουμε!

Τη συνταγή την είχα δει από το HFL εδώ και χρόνια. Την έχω πειράξει λίγο βέβαια κατά τα γούστα μας αλλά είναι ένα όνειρο και πολύ εντυπωσιακή! Τα πιτσιρίκια όταν το βλέπουν εσωτερικά παθαίνουν κάτι κάθε φορά!

Καλή σας απόλαυση!

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Cookies (ο Θεός να τα κάνει...) με 3 είδη σοκολάτας



Cookies αποφάσισα να κάνω σήμερα, αλλά με το μυαλό που μου έχει απομείνει πήρανε πολύ αεροπλανικό σχήμα...μπουχαχαχαχ!!! και κοντέψανε να γίνουνε βάση για cheese cake ή κάτι παρόμοιο....!

Τι να κάνω??? Το ήθελα??? Δεν το ήθελα, καταλάθος έγινε αφού έβαλα δύο φορές baking powder και αυτά τα ρημαδιασμένα δεν φούσκωναν τουλάχιστον παρά απλώνονταν.....και όταν λέω απλώνονταν εννοώ ότι κόλλησαν μεταξύ τους κανονικότατα....κλαψ!

Το γατόνι (αυτή είμαι εγώ) όμως??? Τι έκανε???? Που έτσι και μου πεις να πετάξω γλυκό, νομίζω ότι μου παίρνεις την αναπνοή...κάτι παθαίνω...δεν το αντέχει η ψυχή μου δηλαδή!!!

Μόλις που αχνοφαίνονταν οι ενώσεις μεταξύ τους, με τα χίλια ζόρια δηλαδή και όταν τα έκλεισα, που ήταν ακόμα ...ζωντανά...σαν τις τσιπούρες που σπαρταράνε ένα πράμα....πήρα ένα μαχαιράκι και άρχισα να τα χαράζω....

Από σήμερα λοιπόν λανσάρουμε και νέο σχήμα στα cookies, τα "απελευθερώνουμε" ας πούμε!!!

Πως να καλύψω την μ...α αλλιώς??? Τους άλλαξα σχήμα θα λέω λοιπόν....χαχαχα!!!

Πλάκα, πλάκα έγιναν πεντανόστιμα !!!

Υλικά

125 γρ. μαργαρίνη λιωμένη
1 αβγό
110 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/4 κ. γλ. baking powder
1/4 κ. γλ. σόδα μαγειρική
1/4 κ. γλ. αλάτι
80 γρ. καφέ ζάχαρη
80 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
70 γρ. νιφάδες βρώμης
1 βανίλια
λίγες σταγόνες extract πορτοκαλιού
100 γρ. μαύρη κουβερτούρα ψιλ/νη
100 γρ. κουβερτούρα γάλακτος ψιλ/νη
100 γρ. λευκή κουβερτούρα ψιλ/νη

Εκτέλεση

Σε μπωλ ανακατεύω όλα τα στερεά υλικά μου και στο τέλος ρίχνω τη  λιωμένη και κρύα  μαργαρίνη με το αβγό που το έχω χτυπήσει πρώτα, τη βανίλια και το εκχύλισμα πορτοκαλιού.

Τα ανακατεύω όλα μαζί και βάζω στο, στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί, ταψί σε απόσταση μεταξύ τους μπαλάκια στο μέγεθος καρυδιού, μην τα κάνετε μεγαλύτερα γιατί απλώνουν...

Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς σε πάνω και κάτω αντιστάσεις για 15-20 λεπτά, όχι παραπάνω.


Τα αφήνω να κρυώσουν και σερβίρω...στην δική μας περίπτωση δεν υφίσταται τέτοιο διάστημα!!! Οι δοκιμαστές περίμεναν από πάνω....

Καλή σας απόλαυση!

Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

Χαλβάς σιμιγδαλένιος με κουκουνάρι και σταφίδες

Κατάφερα να μπω ξεκλέβοντας λίγο χρόνο για να ευχηθώ σε όλους σας καλή Σαρακοστή!



Κερνάμε γλυκάκι σήμερα και επειδή είμαστε και λίγο παραδοσιακοί τύποι με μεγάλη αγάπη για την πολίτικη κουζίνα, κερνάμε χαλβά σιμιγδαλένιο! Αγαπημένο μου γλυκάκι από μικρό παιδί, που μου τον έφτιαχνε η μαμά μου με το κουτάλι, νομίζω λεγόταν κουταλήθρες ή κάνω λάθος???


Η δοσολογία και αυτή παραδοσιακή!  Εχουμε στο μυαλό μας τη σειρά : 1, 2, 3 ,4

1 φλ. ελαιόλαδο απαλό (όχι γεμάτο, λίγο πάνω από τα 3/4 του φλυτζανιού)
2 φλ. σιμιγδάλι χονδρό
3 φλ. ζάχαρη κρυσταλλική
4 φλ. νερό
1 φλ.  κουκουνάρι (ή όσο θέλω)
σταφίδες (κατά βούληση και αυτές)
1 ξυλάκι κανέλα
1 φλούδα λεμονιού (ακέρωτη)



Εκτέλεση

Ξεκινάμε παράλληλα σε δύο κατσαρόλες να δουλεύουμε. Στην μία φτιάχνουμε το σιρόπι και στην άλλη καβουρδίζουμε το σιμιγδάλι.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε μέσα το κουκουνάρι να καβουρδιστεί ελαφρά και να βγάλει τα αρώματά του. Υστερα ρίχνουμε και το σιμιγδάλι να καβουρδιστεί καλά και προς το τέλος πριν προσθέσουμε το σιρόπι ρίχνουμε και τις σταφίδες.

Οσο πιο πολύ δουλέψουμε το καβούρδισμα του σιμιγδαλιού, τόσο πιο σκούρος βγαίνει ο χαλβάς μας.


Στην άλλη  κατσαρόλα, ετοιμάζουμε το σιρόπι μας με τη ζάχαρη, το νερό, την κανέλα και τη φλούδα λεμονιού. Μόλις πάρει βράση, αφήνουμε για 4 λεπτά και σβήνουμε. Αφαιρούμε το ξύλο κανέλας και τη φλούδα λεμονιού.

Με προσεκτικές κινήσεις (μην καούμε κιόλας, γιατί τσιτσιρίζει σαν παλαβό) ρίχνουμε το σιρόπι μέσα στο χαλβά με μία κουτάλα σιγά-σιγά και ανακατεύουμε να το τραβήξει το σιμιγδάλι.



Μόλις το ρίξουμε όλο συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να πήξει καλά το μείγμα και σβήνουμε το μάτι.

Σκεπάζουμε με μία πετσέτα και αφήνουμε να σφίξει ο χαλβάς λίγο.

Οταν ηρεμήσει λιγάκι τον τοποθετούμε σε μία όμορφη φόρμα και σερβίρουμε όταν έρθει η ώρα. Για τους λάτρεις της κανέλας, πασπαλίζουμε το χαλβά μας από πάνω με επιπλέον κανελίτσα!




Καλή σας απόλαυση!

Ελπίζω να περάσατε όλοι καλά σήμερα!
Καλή Σαρακοστή!

Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

Ταραμοσαλάτα με πατάτα

 
 



Υλικά

3 μεγάλες πατάτες βρασμένες
200 γρ. ταραμάς κόκκινος (το πεθερικό λέει ότι είναι νοστιμότερος από τον λευκό)
1 μεγάλο κρεμμύδι λιωμένο
1 1/2 φλ. ελαιόλαδο καλό
1/3 φλ. χυμός λεμονιού

 

Εκτέλεση

Στο πολυμίξερ (ή στη μουλινέτα λίγο - λίγο, μην την ανατινάξουμε κιόλας!) ρίχνουμε τον ταραμά με το κρεμμύδι και τα χτυπάμε αρκετά για να σπάσει ο ταραμάς. Οταν αρχίσει να "σπάει", ρίχνουμε λίγη-λίγη την πατάτα, το ελαιόλαδο και το χυμό λεμονιού εναλλάξ. Την ξινίζουμε όσο θέλουμε, εμείς την θέλουμε αρκετά λεμονάτη.

Γαρνίρουμε με ελίτσες ή με ψιλ/νο φρέσκο κρεμμυδάκι και σερβίρουμε!

Καλά κούλουμα!

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Μαντεμένια κατσαρόλα-Ρεβιθάδα


Μαντεμένια κατσαρόλα- Part 3

Τελευταίο φαγάκι με τη γαλλιδούλα, αύριο την επιστρέφουμε στο κατάστημα!

Τι να φτιάξω, πάλι κρέας??? Οχι βέβαια, ρεβιθάκια, να μην παραξεφύγουμε από το κλίμα που θέλει να κόβουμε το κρέας αυτή την εβδομάδα...Εμείς λίγο ξεφύγαμε βέβαια, αλλά επιβαλλόταν λόγω δοκιμών της κατσαρόλας, δεν νομίζετε???

Ρεβίθια λοιπόν, αλλά όχι σούπα, γιατί μόνο εγώ είμαι φίλη, οι υπόλοιποι θα τσίναγαν, οπότε ρεβιθάδα καθότι ζητάει και τελείωμα στο φούρνο και το συγκεκριμένο σκεύος κάνει και αυτή τη δουλειά. Μπαίνει άνετα στο φούρνο και ψήνει ή τελειώνει κάποιο φαγάκι κατσαρόλας!

Υλικά

1/2 κιλό ρεβίθια αναποφλοίωτα (μουσκεμένα αποβραδίς με κρύο νερό, 1 κουταλιά αλάτι χοντρό και 1 κ. γλ. σόδα μαγειρική)
2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλ/να
2 σκελίδες σκόρδο ψιλ/νες
2 φύλλα δάφνης
χυμός 1 μεγάλου λεμονιού
αλάτι, πιπέρι
1 κ. γλ. κύμινο
ελάχιστη ρίγανη
μπόλικο καλό ελαιόλαδο (τα ρεβίθια το ζητάνε, δεν το τσιγκουνευόμαστε!)
1 μεγάλη ντομάτα σε ροδέλες

Εκτέλεση

Εχουμε ήδη μουσκέψει τα ρεβίθια από την προηγούμενη νύχτα με σόδα και αλάτι.
Τα ξεπλένουμε καλά και τα στραγγίζουμε.
Τα βράζουμε για 40 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και κατά διαστήματα ξαφρίζουμε το νερό.
Ξαναστραγγίζουμε καλά.

Στο ελαιόλαδο ρίχνουμε τα ρεβίθια, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα ανακατεύουμε λίγο, από πάνω στρώνουμε τις ροδέλες της ντομάτας  και καρυκεύουμε.

Συμπληρώνω 2 ποτήρια ζεστό νερό προσεκτικά και τα αφήνω να βράσουν σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία για 1 ώρα.

Στο τέλος και αφού έχω τσεκάρει ότι έχει ακόμα ζωμό το φαγάκι μου, συμπληρώνω το χυμό λεμονιού και το βάζω σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς στο γκριλ για 20 λεπτά, να πιει τα υγρά του. 


Εγινε απίστευτα νόστιμη και φάγανε και τα μικρά. Αυτό για μένα είναι ένδειξη ότι είναι εντάξει το φαγητό μου, αφού τα κατάφερα και έφαγαν ρεβίθια μια χαρά είμαστε!!!!

Καλή σας όρεξη!