Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

Παγωτό χωρίς αβγά by Mikri kouzina


Η συνταγή είναι της Κικής και πρέπει να τη δοκιμάσετε!

To τι ενθουσιασμό έχω δεν λέγεται!! Ετυχε της πλήρους αποδοχής όλων των μελών της οικογένειας και αφού είναι το πρώτο μου πρέπει να το τιμήσουμε αναλόγως!!!!

Κική μου, η υφή του είναι όντως διαφορετική από τις κοτρώνες που τρώμε κατά καιρούς και το βασικότερο είναι ότι δεν θέλει χτύπημα και ματαξαναχτύπημα και την μανούρα που έχουν τα παγωτά συνήθως......

Εμείς στο σπίτι ως βυσσινολάτρεις το αποθεώσαμε με γλυκό βυσσινάκι αλλά όπως προτείνει και η Κική παίζουμε όπως θέλουμε και κατά βούληση!!! Εγινε απίστευτο και γρήγορο!!!

Υλικά

1 morfat ή ermol ή 1 φάκελος διπλός garni σαντιγύ σε σκόνη
2 εβαπορέ γάλα ή όσο γάλα ζητάει η σκόνη σαντιγύ garni (400 ml)
1 ζαχαρούχο γάλα

και αν θέλω να του δώσω ξεχωριστή γεύση το υλικό της επιλογής μου



Καλή σας απόλαυση, καλό υπόλοιπο Κυριακής και καλό μήνα για αύριο!!! Σας γλυκαίνω λίγο νωρίτερα αλλά τι πειράζει, ε???χαχαα!!!

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Κοτόπουλο με μπάμιες


Οτι πιο νόστιμο, ειδικά τώρα που οι μπάμιες είναι στο φόρτε τους και κλασικό φαγάκι!

Υλικά

1 κιλό μπάμιες
1 κοτόπουλο σε μερίδες
2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 ποτηράκι του κρασιού ξύδι
2 γενναίες κ. σ. πελτές ντομάτας
1/2 μάτσο μαϊντανός ψιλοκομμένος
αλάτι και πιπέρι
ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Καταρχάς σωτάρουμε σε ένα τηγάνι πολύ καλά όλα τα κομμάτια του κοτόπουλου. Τα βγάζουμε σε μια πιατέλα και τα αφήνουμε να περιμένουν.

Σε κατσαρόλα σωτάρουμε στο ελαιόλαδο που έχει κάψει καλά τις μπάμιες μας και όταν αρχίσουν να παίρνουν χρώμα, να τσιγαριστούν καλά για να μην έχουμε τα ...παρελκόμενα...της μπάμιας  (σάλια), τις σβήνουμε με το ξύδι. Μόλις εξατμιστεί το ξύδι, προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο να σωταριστούν και αυτά καλά. Συνεχίζουμε με τον πελτέ ντομάτας και από πάνω αραδιάζουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου ομοιόμορφα. Συμπληρώνουμε νεράκι να καλύψει ίσα - ίσα το φαγητό., αλατοπιπερώνουμε  και σιγοβράζουμε για 40 λεπτά ΧΩΡΙΣ ΚΑΘΟΛΟΥ ΑΝΑΚΑΤΕΜΑ...αλλιώς το χάσαμε το κορμί πατριώτη...!!!

Πριν το κατεβάσουμε, κανά δεκαπεντάλεπτο πριν δηλαδή, πασπαλίζουμε με τον μαιντανό και συνεχίζουμε.




Update 20-08-2012

Σε αυτή τη φωτό με πατατούλες κατά τον ίδιο τρόπο. 

Καλή σας όρεξη! 

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Κέηκ με σιρόπι από γλυκό κουταλιού και ένα βραβείο


Καλή εβδομάδα με ένα κεκάκι και ένα βραβείο!

Υλικά

1 φαρινάπ
4 αβγά
1 πακέτο μαργαρίνη
1 φλ. σιρόπι από γλυκό κουταλιού μήλο
1 κεσεδάκι γιαούρτι
2 βανίλιες
ξύσμα πορτοκαλιού, λεμονιού και περγαμόντου (τα έχω πάντα στην κατάψυξη για να αρωματίζω τα γλυκάκια μου)

4 κ. σ. μερέντα από πάνω στη ζύμη, σκορπιστά


Εκτέλεση

Κατά τα γνωστά, χτυπάω τη μαργαρίνη με τα αβγά, προσθέτω το σιρόπι (από γλυκά του κουταλιού, έπρεπε να τελειώσουμε το βάζο, ότι σιροπάκι μένει πάει πάνω σε τηγανίτες, κρέπες, κέηκ και παγωτάκια και γίνεται ...άλλο πράγμα!!!).

Συνεχίζουμε το χτύπημα προσθέτοντας τις βανίλιες, το γιαούρτι, το ξύσμα και τέλος το φαρινάπ.

Από πάνω  αραδιάζουμε εδώ και εκεί τη μερεντούλα και την αφήνουμε να καθίσει μόνη της στο μίγμα.

Αδειάζουμε το μίγμα μας σε φόρμα βουτυρωμένη και αλευρωμένη ελαφρά, και ψήνουμε στους 180 βαθμούς πάνω κάτω αντιστάσεις για 50-60 λεπτά.

Οταν βγει, το πασπαλίζουμε με άχνη αν θέλουμε.


Καλή σας απόλαυση και καλή εβδομάδα!!!


Την προηγούμενη εβδομάδα μου έκανε την τιμή η αγαπημένη μας Αγγελική Ν  και η mia Maria μας να μου προσφέρουν αυτό το όμορφο βραβείο, κορίτσια σας ευχαριστώ πολύ, πολύ!

που με τη σειρά μου το χαρίζω σε όλους εσάς που κάθε μέρα μοιραζόμαστε την καλημέρα μας! Ολοι νομίζω έχετε κάτι το ξεχωριστό και το ιδιαίτερο, δεν μπορώ πια να ξεχωρίσω κάποιον, νομίζω ότι θα αδικήσω τον άλλο....  Δικό σας λοιπόν!

Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Πατατοσαλάτα με γλιστρίδα (αντράκλα)


Αυτό που μου αρέσει όταν πηγαίνω στη λαϊκή, είναι ότι βρίσκω όλων των λογιών τα μυρωδικά και τα σαλατικά, ακόμη και τα πιο "παροπλισμένα" να το πω??? Οπως η γλιστρίδα, που τείνει να ξαναγίνει μοδάτη...αφού ακομη και στα πιο ψαγμένα εστιατόρια ...περνιέται για γκουρμεδιά και την πασάρουν στον κατάλογο λες και πρόκειται για μαύρα αβγά ή κάτι ανάλογο....Εγώ θυμάμαι ακόμα τον κήπο της γιαγιάς του άντρα μου  γεμάτο από αυτό το σαλατικό, όπως και τον κήπο της μαμάς μου...χωρίς να το έχουν φυτέψει...και γενικά είναι πολύ εύκολο να το βρεις στους κήπους.   Τελος πάντων...πάμε στο παρασύνθημα... 


Υλικά

5 βρασμένες πατάτες μέτριες
5 αβγά βρασμένα σφιχτά
3 ντομάτες
1 μεγάλο αγγούρι
1/2 ματσάκι γλιστρίδα ή αντράκλα
1 μεγάλο κρεμμύδι σε φέτες
3 κ. σ. μαγιονέζα και 1 κ.σ. μουστάρδα
αλάτι

Εκτέλεση

Ολα κανονικά όπως φτιάχνουμε σαλάτα. Η μόνη πινελιά είναι η γλιστρίδα, η οποία έπαιξε στην σαλάτα και ζεματισμένη και ωμή.
Ζεματισμένη γιατί δεν ήμουν σίγουρη για τη γεύση της και όταν πλέον τη δοκίμασα έβαλα και ωμή...τουρλουμπούκι δηλαδή αλλά πεντανόστιμο. Την άλλη φορά θα την βάλω όλη ωμή!


Καλή σας όρεξη!


Και κάτι άσχετο...από όλη την μπλογκοπαρέα κόβω το λαιμό μου ότι η Vita  το ξέρει...τώρα για τους άλλους δεν βάζω το χέρι μου στη φωτιά!

Ηρθε η πεθερούλα μου τις προάλλες στο σπίτι από τη λαϊκή,  με ένα μπουκετάκι που εμένα προσωπικά μου φάνηκε ανώτερο από τριαντάφυλλα, με πήγε πολύ ...πολύ πίσω...σε χρόνια που πιτσιρίκα μαζί με τις ξαδέρφες μου μπαίναμε κρυφά στο μποστανάκι της γιαγιάς μου...και ρημάζαμε τις ρεβιθιές που φύτευε όσο ήταν χλωρά τα ρεβίθια πάνω στα τσαμπάκια....Τι απίστευτη γεύση ήταν αυτή!!!

Φυσικά και δεν δοκίμασε κανείς άλλος...Τι ερώτηση ήταν αυτή????χααχαχα!!!

Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

Τουρλού καλοκαιρινό με βλήτα


Το τουρλού είναι ένα φαγάκι που αρέσει σε όλους σχεδόν.

Αυτή είναι μία παραλλαγή με κορφές από βλήτα και του πηγαίνει πολύ!

Υλικά

4 μελιτζάνες σε χοντρές ροδέλες
3 κολοκύθια σε χοντρές ροδέλες
2 χεριές φρέσκα φασολάκια
3 μεγάλες πατάτες
1 μάτσο κορφούλες από βλήτα
3 μεγάλα κρεμμύδια ψιλ/να
3 σκελίδες σκόρδο ψιλ/νες
2 κ. σ. πελτές ντομάτας (προτιμάμε φρέσκια πάντα, είχα ξεμείνει και αναπροσάρμοσα...)
μαιντανός
αλάτι και πιπέρι
ελαιόλαδο


Εκτέλεση

Σωτάρουμε στο λάδι το κρεμμύδι, το σκόρδο, ρίχνουμε τον πελτέ ή την ντομάτα  και κατόπιν ρίχνουμε τα λαχανικά μας.

Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε τον μαιντανό και αφήνουμε το φαγάκι μας να σιγοβράσει σε χαμηλή θερμοκρασία ελέγχοντάς το νεράκι του. Τη θέλει τη 1 ώρα περίπου.

Τα βλήτα τα ρίχνουμε 15 λεπτά πριν κατεβάσουμε το φαγητό μας από τη φωτιά.

Καλή σας όρεξη!

Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Ψωμί με μπύρα του πενταλέπτου


Αυτό το ψωμάκι είναι μία γρήγορη και εύκολη λύση όταν ξεμένουμε από ψωμί (ή δεν συμβαίνει σε εσάς???)

Εχει κάνει την τσάρκα του μέσα στο διαδίκτυο σε άπειρες σελίδες, εγώ το είχα πρωτοδεί στο Olive του κου Μαμαλάκη πριν χρόνια...2-3 δεν θυμάμαι...

Τα υλικά απλά :

1 φαρινάπ
1 κουτάκι μπύρα (330 ml)
1 κ. γλ. αλάτι
λίγο λαδάκι για τη ζύμη

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και τα τοποθετούμε σε ήδη λαδωμένο ταψάκι.

Εγώ το έβαλα στη φόρμα του κέηκ με την τρύπα αλλά από τη φούρια μου δεν το πρόσεξα από πάνω καθόλου και έγινε λίγο....ανάγλυφο...
Ψ'ήνουμε  στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο.

Μπορούμε αν θέλουμε να το αρωματίσουμε όπως προτιμάμε, αν και με την μπύρα είναι από μόνο του όλο άρωμα.

Καλή σας όρεξη!

Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Μαραθοκεφτέδες


Να σας κεράσουμε μαραθοκεφτεδάκια???

Το τέλειο καλοκαιρινό ψευτοκεφτεδάκι (και τα υπόλοιπα βέβαια, είναι πεντανόστιμα)!

Πανεύκολο και μυρωδάτο, απόλυτο συνοδευτικό για ουζάκι και όχι μόνο!


Υλικά

2 ματσάκια μάραθος ψιλ/νος (χωρίς κοτσανάκια) όχι στο μούλτι, με το χέρι
4 μέτρια ξερά κρεμμύδια ψιλ/να
2 μικρές ντομάτες στιμμένες (όχι φλούδα)
1 αβγό
αλάτι, πιπέρι
λίγο ελαιόλαδο

αλεύρι μέχρι να γίνει πηχτούτσικος χυλός (1 μεγάλη φλυτζάνα περίπου)

Εκτέλεση

Τα γνωστά....όλα μαζί σε ένα μπωλ, στο τέλος το αλευράκι και ταρατατάμ....βουρ για το τηγάνι.

Σε καυτό ελαιόλαδο που μόλις τα ρίξουμε το χαμηλώνουμε σε μέτρια φωτιά, κουταλιά-κουταλιά, όχι γεμάτες και τις στρώνουμε να βγουν λεπτοί κεφτέδες για να ψηθεί και το ζυμαράκι, να μην είναι λάσπη....είπα λάσπη και θυμήθηκα την πρώτη μου αποτυχία πριν πολλά ...πολλά χρόνια με τους ντοματοκεφτέδες....αχ! Τέτοια νίλα δεν έχω ξαναπάθει...φτου, φτου!!!

Καλή σας όρεξη!!!!


* Μην πάρετε από το ΣΜ μάραθο για αυτή τη δουλειά...δεν λέει με τίποτα! Προτιμήστε από λαϊκή αγορά! Αλλη μοσχοβολιά....αν δε, παίζει και κήπος....ακόμα καλύτερα!

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Κεφίρ ... το θαυματουργό!

Ενα κόλλημα το έχω με το κεφίρ από παλιά ...το πρωτοείδα σε μία παλιά αγαπημένη (ΤΟΤΕ) σελίδα και μου είχε κερδίσει το ενδιαφέρον γιατί από τη φύση του ακούγεται υγιεινό προϊόν. Ελα όμως που δεν είχε τύχει μέχρι πρόσφατα να βρω από κανέναν! Πριν 2 μήνες όμως μία καλή κυρία είχε την ευγένεια να μας προσφέρει λίγο και έκτοτε το καλλιεργούμε και με κάτι κολπάκια έχω τουμπάρει και τα πιτσιρίκια και το τρώνε (με λίγο γλυκό του κουταλιού ή με ειδικές συμφωνίες....αλλά που θα πάει ...θα τα κόψουμε και αυτά!).

Διαβάστε τα παρακάτω που δεν είναι δικά μου αλλά τα βρήκα σε φιλικό ιστολόγιο και τα θεωρώ πολύ σωστά και πολύ ενδιαφέροντα και αν τελικά κάποιος θέλει, μπορείτε να με υπολογίζετε!

Να επισημάνω ότι εγώ το κρατάω εκτός ψυγείου γιατί έχουμε καθημερινή κατανάλωση στο σπίτι μας και μάλιστα στην αρχή το είχα σε μικρό βάζο και όταν το έβαλα σε μεγαλύτερο με τους ήδη υπάρχοντες σπόρους, αβγάτισε και σαν παραγωγή αλλά πολλαπλασιάστηκαν και οι σπόροι και έτσι ήδη έδωσα σε μία αγαπημένη μπλογκοφίλη.

Βιβίκα, μη σκούζεις δεν σε ξέχασα....θα σου φέρω!

Η αγαπημένη μπλογκοφίλη όμως είχε πολλά τρεχάματα και το ξέχασε στο ψυγείο για πάνω από μία εβδομάδα και όταν τη ρώτησα τι απέγινε μου είπε ότι είχε αναπτυχθεί αργά-αργά στο ψυγείο της, οπότε το έβγαλε, το σούρωσε, του έκανε το μπανάκι του και το ξανάβαλε στο καθαρό πλέον βαζάκι του. Αρα όποιος δεν έχει τακτική κατανάλωση μπορεί να το βάζει στο ψυγείο και απλά να περιμένει, αλλά καλοκαίρι είναι, ένα γιαουρτάκι όλοι δεν το τρώμε??? 

Από εδώ και κάτω όλο το ποστ είναι από το φιλικό ιστολόγιο εκτός των φωτογραφιών που προσπάθησα να είναι αρκετά κατατοπιστικές ώστε να σας βοηθήσουν σε περίπτωση μπερδέματος, αν και δεν είναι τίποτα τελικά. Μην το φοβηθείτε. 


To κεφίρ είναι ένα σύνθετο συμβιωτικό μίγμα μικροοργανισμών που οι γηγενείς λαοί των χωρών του Καυκάσου και της Μέσης Ανατολής καταναλώνουν πολλούς αιώνες τώρα. Οι επιστήμονες επιβεβαιώνουν συνεχώς τους μηχανισμούς που δίνουν στο κεφίρ, το ιστορικό αυτό γαλακτοκομικό ποτό τις υγιεινές ιδιότητές του.

Το κεφίρ απολαμβάνουν από καιρό όσοι ακολουθούν υγιεινή διατροφή. Το κεφίρ είναι ένα θρεπτικό ρόφημα προβιοτικό επειδή περιέχει ευεργετικά βακτηρίδια, ζύμες, μέταλλα και αμινοξέα που βοηθούν τον οργανισμό του ανθρώπου στις λειτουργίες θεραπείας και συντήρησης. Οι πλήρεις πρωτεϊνες του κεφίρ, αφομοιώνονται καλύτερα από το γιαούρτι και χρησιμοποιούνται ευκολότερα στο σώμα. Τα αμινοξέα του είναι γνωστά για τη χαλάρωση του νευρικού συστήματος.

Η προέλευση του κεφίρ επισημανεται στα καυκάσια βουνά, πολλούς αιώνες πριν, όπου είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο για τα οφέλη στην υγεία. Το κεφίρ έχει παραμείνει ένα αγαπημένο ποτό στον Πόντο, στη Ρωσία, σε πολλά μέρη της Ευρώπης, τη Μέση Ανατολή και τα τελευταία χρόνια στην Αμερική.

Το 1908, ο Metchnikov έγραψε στο βιβλίο του, "η επέκταση της ζωής" ότι το μυστικό στη μακροζωία που βρήκε στα ρωσικά βουνά του Καυκάσου ήταν το κεφίρ που οι άνθρωποι έκαναν και έτρωγαν. Οι χωρικοί των καυκάσιων βουνών μας έδωσαν το γιαούρτι και το κεφίρ (προϊόν οξυγαλακτικής ζύμωσης). Η ιστορία του κεφίρ είναι αιώνες παλαιά. Είναι ευρέως γνωστό στην Ανατολική Ευρώπη και στην περιοχή του Πόντου. Οι άνθρωποι στον Καύκασο, πίνουν κεφίρ αντί νερού και τρώνε πυκνωμένο κεφίρ αντί επιδορπίου. Δεν έχουν τις γνωστές εκφυλιστικές αρρώστιες της σύγχρονης δυτικής κοινωνίας και η υπολογιζόμενη διάρκεια ζωής τους ξεπερνά τα 110 χρόνια.

Ο καθηγητής Δρ Kanschlikow αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ζωής του στην έρευνα του κεφίρ παρατηρώντας τη θεραπευτική του επίδραση σε πολλές αρρώστιες. Συμβάλει στη διαδικασία ανάρρωσης και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν υποκατάστατο του γάλακτος των μητέρων. Το κεφίρ δεν είναι φάρμακο αλλά μια ειδική παραδοσιακή τροφή. Μπορεί ακόμη να χρησιμοποιηθεί σαν ξυνή κρέμα σε σάλτσες και σαλάτες. Το κεφίρ θεωρείται θρεπτικό ποτό κατάλληλο για να συμπεριληφθεί και σε ειδικές διατροφές και στη θεραπεία γαστρεντερικών διαταραχών.

Όπως το γιαούρτι, το κεφίρ βασίζεται στο γάλα. Η διαδικασία για να γίνει το κεφίρ περιλαμβάνει τη ζύμωση του γάλακτος με τους "σπόρους" του κεφίρ. Οι "σπόροι" του κεφίρ είναι μια μάζα των βακτηριδίων, ζύμης και πολυσακχαρίτη. Η μικροβιολογία των σπόρων του κεφίρ είναι πολύ σύνθετη. Ο πολυσακχαρίτης που περιέχει η μάζα των σπόρων του κεφίρ έχει αποδειχθεί ότι είναι μοναδικός και του έχει δοθεί το όνομα kefiran.

Στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, το κεφίρ αποτελεί 70% του συνολικού ποσού ζυμωμένου γάλακτος που καταναλώνεται, χρησιμοποιείται στα νοσοκομεία και σανατόρια για ποικίλους λόγους, συμπεριλαμβανομένων των μεταβολικών διαταραχών, της αθηροσκλήρωσης, και των αλλεργικών παθήσεων. Έχει χρησιμοποιηθεί ακόμη και για τη θεραπεία της φυματίωσης, της ανώμαλης αύξησης κυττάρων, των υψηλών επιπέδων χοληστερόλης, των γαστροεντερικών και μεταβολικών ασθενειών, της υπέρτασης, των ισχαιμικών καρδιακών παθήσεων και της αλλεργίας. Είναι επίσης ευρέως γνωστό στη Σουηδία, τη Νορβηγία, τη Φινλανδία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Αυστρία, τη Βραζιλία, την Αυστραλία, τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.

Το κεφίρ αφομοιώνεται εύκολα από τον οργανισμό, καθαρίζει τα έντερα, παρέχει ευεργετικά βακτηρίδια, ζύμες, βιταμίνες, ανόργανα άλατα και πλήρεις πρωτεϊνες. Είναι πλήρως ισορροπημένη τροφή και συμβάλει σε ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα. Αναφέρεται ότι η κανονική χρήση του κεφίρ μπορεί να βοηθήσει, να ανακουφίσει όλες τις εντερικές διαταραχές, να προωθήσει την κίνηση των εντέρων, να δημιουργήσει ένα υγιέστατο χωνευτικό σύστημα απαλλαγμένο από τη δυσκοιλιότητα. Από τις καλύτερες προβιοτικές και αντιοξειδωτικές τροφές, επιδρά σε ολόκληρο το σώμα και βοηθά στη διατήρηση ενός ισορροπημένου εσωτερικού οικοσυστήματος για τη βέλτιστη υγεία και μακροζωία. Συνιστάται ιδιαίτερα σε μωρά, εγκύους και ηλικιωμένους.

Οι ευεργετικές ζύμες και τα φιλικά βακτηρίδια του κεφίρ καταναλώνουν το μεγαλύτερο μέρος της λακτόζης του γάλακτος. Έτσι είναι ιδανικό για να καταναλώνεται και από άτομα που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη.

Προσφέρει αφθονία ασβεστίου, μαγνησίου, φωσφόρου, για την σωστή αύξηση των κυττάρων, τη συντήρηση του σώματος και την άφθονη ενέργεια. Το κεφίρ είναι πλούσιο σε βιταμίνη Β12, Β1 και C. Άριστη πηγή βιοτίνης που βοηθά την αφομοίωση των άλλων βιταμινών Β από το σώμα.

Περιέχει φυσικά τέσσερα γένη και 11 είδη προβιοτικών (φιλικών βακτηριδίων):

LACTOBACILLI:
Lb. brevis, Lb.cellobiosus, Lb. kefir, Lb.kefiranofaciens, Lb.casei ssp. rhamnosus και ssp.alactosus, Lb.casei Lb helveticus
ssp. lactis, Lb deldruevkii ssp. lactis and ssp. bulgaricus Lb.lactis, Lb acidophilus

STREPTOCOCCI/LACTOCOCCI:
Lc.lactis ssp.lactis and ssp. cremoris and Var. diacetylactis, Lc salivarius ssp. thermophilus, Enterococcus durans, Leuconostoc
cremoris, L.mesenteroides

YEASTS:
Kluyveromyces lactis
K.bulgaricus
K. fragilis / marxianus
Candida kefir
C pseudotropicalis
Saccharomyces ssp. Torulopsis holmii (torulla ssp.)

ACETOBACTER:
Acetobacters aceti
A. Rasens

Σύμφωνα με όλες τις έρευνες το κεφίρ έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες όπως :

- Βελτιώνει καταστάσεις όπως η αναιμία

- Βοηθά σε ασθένειες του πεπτικού συστήματος, χρόνιες εντερίτιδες, ασθένειες νεφρών και συκωτιού

- Έχει διουρητικές ιδιότητες

- Υποβοηθά την ανάρρωση από διάφορες αρρώστιες και γενικά επιδρά ευεργετικά στον ανθρώπινο οργανισμό

- Είναι ένα άριστο διαιτητικό προϊόν με πολύ χαμηλά λιπαρά και λίγες θερμίδες.

- Αποτελεί ιδανικό προϊόν με υψηλή διατροφική αξία για όσους ασχολούνται με τον αθλητισμό και τα σπορ

- Με συχνή χρήση υποβοηθά την καταπολέμηση της αρτηριοσκλήρωσης και της υπέρτασης.

- Είναι εξαιρετική τροφή για έγκυες γυναίκες ή γυναίκες που θηλάζουν, για την Τρίτη ηλικία και για τα άτομα με προβλήματα στο ανοσοποιητικό σύστημα.

- Βοηθά στην επαναφορά του εσωτερικού οικοσυστήματος μετά από θεραπεία με αντιβιοτικά.


Πώς καλλιεργείτε το κεφίρ - Παρασκευή κεφίρ
Εδώ παραθέτω και τους δύο τρόπους που μοιάζουν πολύ μεταξύ τους που βρήκα από τις πηγές μου :

1ος τρόπος

Βάλτε 50 γραμμάρια από τους κόκκους του κεφίρ σε ένα καθαρό βάζο.
Προσθέστε 1/2 λίτρο γάλα κατά προτίμηση αγελαδινό πλήρες , όχι γεμάτο ως πάνω και κλείστε καλά το καπάκι (αεροστεγώς). Αναλογία κεφίρ γάλακτος 1:10.
Αφήστε το σε θερμοκρασία δωματίου 24 ώρες. Αν το θέλετε ποιο αραιό αφήστε το 12 ώρες. Πάντα μακριά απο το άμεσο ηλιακό φώς.
Περάστε το από πλαστικό σουρωτήρι(όχι μεταλλικό). Αυτό που θα περάσει είναι το πόσιμο κεφίρ, ότι μείνει είναι οι δραστικοί κεφιρόκοκκοι τους οποίους θα.χρησιμοποιείτε συνεχεία για να καλλιεργήσετε και άλλες φορές.
Ξεβγάλτε καλά το βάζο, ξεβγάλτε καλά τους κόκκους όπως είναι μέσα στο πλαστικό σουρωτήρι, με φρέσκο γάλα (εάν δεν μπορούμε τότε με κρύο νερό προσέχοντας να στραγγίσει καλά) και...
επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία παρασκευής από την αρχή.
Καθώς συνεχίζεται η καλλιέργεια ο αριθμός των κόκκων αναπτύσσεται και πολλαπλασιάζεται (η αύξηση αυτή γίνεται πιο γρήγορα σε όχι παχύ γάλα). Τότε η το αφήνετε (το επιπλέον) οπότε με την ίδια ποσότητα γάλατος θα γίνει πιο πυκνό η το απομακρύνετε η δίνετε αυτό που περισσεύει σε άλλον για καλλιέργεια.
Καλλιεργώντας το κεφίρ μπορείτε να κανονίζετε την γεύση και την σύσταση (πυκνότητα). Αν το θέλετε γλυκύτερο και αραιότερο (αφήστε το λιγότερο χρόνο) για πυκνότερο (αφήστε περισσότερους κόκκους κεφίρ). Οι κόκκοι πρέπει να καλύπτονται από το γάλα.






2ος τρόπος

Βάλτε 2-3 κυβικά εκατοστά από τους κόκκους του κεφίρ σε ένα καθαρό βάζο. Προσθέστε 1 λίτρο γάλα, όχι γεμάτο ως πάνω και κλείστε καλά το καπάκι (αεροστεγώς). Αφήστε το σε θερμοκρασία δωματίου 24 ώρες. Αν το θέλετε ποιο αραιό (υπακτικό) αφήστε το 12 ώρες. Σε περίπτωση διάρροιας να μείνει περισσότερο από 24 ώρες. Στο τέλος αυτού του διαστήματος το γάλα θα γίνει πιο πυκνό. Περάστε το από σουρωτήρι. Αυτό που θα περάσει είναι το πόσιμο κεφίρ, ότι μείνει είναι οι δραστικοί κεφιρόκοκκοι τους οποίους θα χρησιμοποιείτε συνεχεία για να καλλιεργήσετε και άλλες φορές. Ξεβγάλτε το καλά το βάζο, ξεβγάλτε καλά τους κόκκους όπως είναι μέσα στο σουρωτήρι με μπόλικο κρύο νερό, αφού στραγγίσει πολύ καλά επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία από την αρχή. Καθώς συνεχίζεται η καλλιέργεια ο αριθμός των κόκκων αναπτύσσεται και πολλαπλασιάζεται (η αύξηση αυτή γίνεται πιο γρήγορα σε όχι παχύ γάλα). Τότε η το αφήνετε (το επιπλέον) οπότε με την ίδια ποσότητα γάλατος θα γίνει πιο πυκνό η το απομακρύνετε η δίνετε αυτό που περισσεύει σε άλλον για καλλιέργεια. Καλλιεργώντας το κεφίρ μπορείτε να κανονίζετε την γεύση και την σύσταση (πυκνότητα). Αν το θέλετε γλυκύτερο και αραιότερο Αφήστε το λιγότερο χρόνο η αντιθέτως αφήστε περισσότερους κόκκους κεφίρ. Οι κόκκοι πρέπει να καλύπτονται από το γάλα. όταν πρόκειται να μην το καλλιεργήσετε για λίγες μέρες βάζετε τους κόκκους σε μικρό δοχείο με γάλα στο ψυγείο. Οι κόκκοι διατηρούν την ζωτικότητα τους για 10-15 μέρες το πολύ. Όταν θελήσετε πάλι να το καλλιεργήσετε, σουρώστε το και πετάξτε το γάλα που ήταν μέσα, αφού το ξεπλύνετε καλά βάλτε το με νέο γάλα. (Πηγή:http://anadraci.blogspot.com/2006/09/blog-post.html)


Το κεφίρ πίνεται ακόμα και αν γίνει γιαούρτι. Ως `γιαούρτι` μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως ξυνή κρέμα σε σαλάτες. Ανάλογα με την ποσότητα της αποικίας βακτηριδίων, γίνεται και η ζύμωση.. οπότε το κάθε βράδυ ή το κάθε δυο βράδια είναι σχετικό. Αν η ποσότητα βακτηριδίων που έχουμε είναι μικρή ή αν η ποσότητα του γάλατος μεγάλη, θα αργήσει να γίνει η ζύμωση.

Επίσης αν το περιβάλλον είναι κρύο (πχ το έχουμε στο ψυγείο) επίσης καθυστερεί η ζύμωση. Σε θερμό περιβάλλον επιταχύνεται η ζύμωση. Άρα καταναλώνουμε το γάλα ανάλογα με το πότε έχει γίνει - κι ανάλογα με το πόσο ξυνό ή το πόσο πηχτό θα θέλαμε να γίνει.

Το κεφίρ ως αποικία βακτηριδίων δεν είναι καθόλου ευαίσθητη.. ίσα ίσα.. αντέχει στις κακουχίες!!!!
Μπορεί να επιζήσει και μετά από εβδομάδες στο ψυγείο αρκεί να είναι μέσα σε γάλα ή και σε νερό. Σε τέτοια περίπτωση που το έχουμε ξεχάσει ακόμα και μήνες, δεν θεωρούμε ότι είναι για πέταμα. Του δίνουμε εντατικές φροντίδες θεραπείας - συχνές αλλαγές μικρής ποσότητας γάλατος σε θερμό περιβάλλον για περίπου μια βδομάδα.. και τότε βλέπουμε αν το κεφίρ μας έχει επιζήσει ή όχι. Στο τέλος της βδομάδας θα πρέπει να μας δίνει το ρόφημα κεφίρ που συνηθίζαμε να πίνουμε.

Κατά τα άλλα .. όπως σε κάθε αλλαγή γάλατος.. πρέπει να ξεπλένουμε το κεφίρ και το βάζο.

Οι πληροφορίες αυτές, έχουν ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αντικαθιστούν οδηγίες γιατρού.

Συνταγές με κεφίρ θα βρείτε εδώ : http://milk-kefir.blogspot.com/

Πηγές : kefir.gr, milk-kefir.blogspot.com



Η Κική από τη Mικρή κουζίνα βιντεοσκόπησε ακριβώς την διαδικασία παρασκευής του την οποιία μπορείτε να δείτω στο μπλογκ της σε σχετικά βιντεάκια. Πιστεύω ότι τα δύο αυτά βιντεάκια λύνουν όλες τις απορίες που μπορεί να προκύψουν.

Κυριακή 10 Ιουλίου 2011

Συναγρίδα με μπάμιες





Παραδοσιακή η σημερινή μας συνταγή και πεντανόστιμη!


Το είχα στο μυαλό μου από όταν είχα δει παλιά μία εκπομπή του κ. Μαμαλάκη στην Κρήτη αλλά δεν έτυχε να την φτιάξω μέχρι τώρα, όλο λαδερές τις τρώμε τις μπάμιες σκέτες ή με κοτοπουλάκι. Ωρα για ψάρι λοιπόν. Το λες και κυριακάτικο αυτό το φαγάκι!

Υλικά

1 μεγάλο ψάρι 2 κιλών περίπου (ροφός, συναγρίδα, μαγιάτικο κλπ)
1 κιλό μπάμιες
3 κρεμμύδια ξερά ψιλ/να
3 σκελίδες σκόρδο
1 συσκευασία κονκασέ ντομάτας
1 κρασοπότηρο ξύδι
1 φλ. ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι
1/2 μάτσο μαϊντανός ψιλ/νος
χυμός 2 λεμονιών


Εκτέλεση

Σωτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο πολύ καλά, μετά ρίχνουμε τις μπάμιες (κατεψυγμένες στην προκειμένη περίπτωση) στο ελαιόλαδο χωρίς να ανακατεύουμε σχεδόν καθόλου, και τις σωτάρουμε επίσης καλά. Στο τέλος σβήνουμε με το ξύδι και το αφήνουμε να εξατμιστεί.
Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τη ντομάτα και αφήνουμε να σιγοβράσει για 10 λεπτά.
Τέλος προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Αλατοπιπερώνουμε καλά το ψάρι μέσα και έξω, το περνάμε με το χυμό των λεμονιών και το τοποθετούμε σε μεγάλο ταψί να το χωράει. Το δικό μου το στρίμωξα λιγάκι αλλά ήταν λίγες τελικά οι μπάμιες μου για το ταψί του φούρνου μου το μεγάλο.
Περιχύνουμε στο ταψί τις μπάμιες και το ζουμάκι τους φροντίζουμε να περάσει και πάνω από το ψάρι μας.
Βρέχουμε ένα αντικολλητικό χαρτί πολύ καλά και το στύβουμε και σκεπάζουμε το ταψί μας, καλύπτοντας το φαγητό για να μην καεί στο φούρνο. Το βγάζουμε στο τελευταίο δεκάλεπτο για να πάρει χρώμα το ψαράκι και να μελώσει η σαλτσούλα.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς στην τελευταία σχάρα, πάνω και κάτω αντιστάσεις για 1 ώρα περίπου.

Το ψάρι είναι έτοιμο όταν ξεκολλάει από τη ράχη το κόκκαλο.




Καλή σας όρεξη!

Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Ντομάτες γεμιστές με αβγά



Σήμερα έφτιαξα τις ντομάτες που μας είχε δείξει η Ρένα, οι οποίες έγιναν καταπληκτικές!

Τις έβαλα σε μικρό ταψάκι για δοκιμή και φυσικά μου ζήταγαν κι άλλες...πήγαν να με λιντσάρουν κανονικά...Next time θα μεριμνήσω σωστά!

Ρενάκο όντως πρέπει να του πάει τρελά ξινομυζήθρα ή φέτα και την άλλη φορά θα πειραματιστώ έτσι, όπως και να' χει είναι θεϊκό και γρήγορο!

Δοκιμάστε το, προλαβαίνετε ακόμη και τώρα, τέτοια ώρα!

Καλό Σαββατοκύριακο!

Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Κολοκυθόπιτα αβράκωτη


Ο Θεός να την κάνει δηλαδή....γιατί άλλο ήταν το κόσνεπτ...και σε κλασσική πιτούλα κατέληξα.
Αυτά παθαίνει όποιος όταν είναι μικρός ....τα παίρνει όλα αψήφιστα (δεν είχα τότε ακόμα το μικρόβιο της μαγειρικής, στα σκαριά ήμουν και δεν σημείωνα)...που θα πάει, θα την ξετρυπώσω τη συνταγή που ψάχνω όμως....και εδώ θέλω τη βοήθειά σας...έχω φάει και το τραγικό είναι ότι την έχω φτιάξει στο πατρικό μου στα καπάκια, την άλλη μέρα δηλαδή....μία πεντανόστιμη και κρατσανιστή κολοκυθόπιτα με πράσσινα κολοκύθια, ρύζι και χυλό από πάνω, χωρίς αβγά.....κόλαση.....δεν θυμάμαι όμως λεπτομέρειες...αν δεν βρω κάτι σχετικό θα αρχίσω τα πειράματα...θα τους βογκήξω στο κολοκύθι.χαχαχαχα!!

Και επειδή χθες το βράδυ είπα ότι θα την κάνω...και κόλλησα, το άλλαξα το θεματάκι και βγήκε μία άσχετη μεν αλλά πεντανόστιμη και επίσης κρατσανιστή πιτούλα που ήδη έχει εισπράξει τα σχετικά μουγκρητά επιβεβαίωσης...

Υλικά
1 μεγάλο πράσσινο κολοκύθι  τριμμένο στο χοντρό του τρίφτη
2 αβγά χτυπημένα
1/2 κιλό τυρί φέτα τριμμένη
1/2 μάτσο άνιθος ψιλ/νος
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό ψιλ/νο
300 γρ. αλεύρι γ. ο. χ.
1/2 φλ. του καφέ ελαιόλαδο
αλάτι με προσοχή αναλόγως της φέτας μας
πιπέρι

Εκτέλεση

Αλατίζουμε το τριμμένο κολοκύθι και το αφήνουμε να βγάλει τα ζουμάκια του, ψιλοστίβοντάς το κατά διαστήματα.
Το σουρωμένο κολοκύθι το βάζουμε σε ένα μπωλ με τα υπόλοιπα υλικά και τα ανακατεύουμε όλα μαζί. Το αλεύρι που θα ρίξουμε, φροντίζουμε να είναι τόσο όσο χρειάζεται για να έχουμε ένα πηχτό μείγμα αλλά όχι πολύ σφιχτό. Το μείγμα αυτό το τοποθετούμε σε ήδη λαδωμένο ταψί μεγάλο και το στρώνουμε να είναι ομοιόμορφο παντού με τα χέρια μας.

Η ποσότητα είναι για το τεράστιο στρογγυλό και λεπτό ταψί  που κάνουμε τις πίτες (μόλις που χωράει στην κουζίνα μας). Εσείς υπολογίστε αναλόγως, θέλουμε λεπτή ζύμη, για να κάνει ωραία κρούστα παντού και να είναι ωραία και μέσα η πιτούλα. Αν σας περισσέψει ζύμη, κάντε κολοκυθοκεφτέδες ωραιότατους.

 
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς πάνω, κάτω με αέρα για 45 λεπτά, προσέχοντάς την όμως.
Καλή σας όρεξη!

Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

Κλαφουτί με κεράσια

Και συνεχίζουμε με τα κεράσια....

Είχαν μείνει μερικά στο ψυγείο και δεν τα έτρωγε κανένας...το ρίξανε στα ροδάκινα αυτές τις μέρες....

Σκεφτόμουν τι να τα κάνω και έπεσα σε μία συνταγή από το umami, εύκολη και γρήγορη.

Οπότε φύγαμε για κλαφουτί, το οποίο παρεπιπτόντως γίνεται με ότι φρούτο μας κατεβάσει η γκλάβα, απλά το κλασσικό είναι το γαλλικό κλαφουτί με τα κεράσια....το παραδοσιακό ας πούμε!

Υλικά

800-900 γρ. κεράσια απύρηνα
5 μέτρια αβγά (μου φάνηκαν πολλά για να πω την αλήθεια)
250 ml γάλα φρέσκο
8 κ. σ. ζάχαρη κρυσταλλική
6 κ. σ. αλεύρι γ. ο. χ. (μη βάλετε φαρινάπ, το έπαιξα έξυπνη και σχεδόν την πάτησα...)
80 γρ. μαργαρίνη λιωμένη
2 βανίλιες
άχνη για το πασπάλισμα

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°. Βουτυρώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος για τάρτες, φαρδύ και αρκετά βαθύ. Απλώνουμε στον πάτο τα κεράσια.

Σε ένα μπολ σπάμε τα αβγά, προσθέτουμε τη ζάχαρη και τα χτυπάμε σαν ομελέτα, μέχρι το μείγμα ν' αφρατέψει και ν' αφρίσει. Στη συνέχεια, ρίχνουμε το αλεύρι μέσα από σουρωτήρι, για να μη σβολιάσει, τις βανίλιες, και ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά.

Προσθέτουμε το γάλα και το μισό βούτυρο λιωμένο και ανακατεύουμε.

Ρίχνουμε το μείγμα πάνω στα κεράσια, σκορπάμε επάνω το υπόλοιπο βούτυρο και ψήνουμε στο φούρνο για 40-45 λεπτά, μέχρι να δούμε το γλυκό να ξανθαίνει και να έχει φουσκώσει σαν σουφλέ.



Το βγάζουμε από το φούρνο και το ραντίζουμε με ζάχαρη-άχνη. Το κλαφουτί σερβίρεται χλιαρό. 
Εκανα το λάθος να πω δεν πειράζει...βάλε φαρινάπ και 2 κουταλιές για όλες τις χρήσεις...αλλά φούσκωσε υπερβολικά, κρέμασε στο πλάι και ευτυχώς ψήθηκε ψιλοκρεμασμένο και δεν μου έκανε και το φούρνο χάλια...οπότε βάλτε αλεύρι για όλες τις χρήσεις.

Δεν γίνεται ζύμη, αλλά ένας πολύ αραιός χυλός, οπότε μη φοβηθείτε αν δείτε ότι είναι έτσι.

Καλή σας απόλαυση!

Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

Πετροκέρασο γλυκό του κουταλιού

Πως και πως περίμενα να τα βρω!! Το λατρεύω το γλυκάκι αυτό....και ποιό δεν μου αρέσει...θα μου πείτε...τεσπά!

Για όσους ενδιαφέρονται, ενημερώνω ότι αν ψάξεις καλά βρίσκεις και μελιτζανάκι στη λαϊκή αγορά, τώρα αρχίζει να βγαίνει και ξαναβρίσκεις από το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη συνήθως....

Υλικά
1 κιλό πετροκέρασα
1 κιλό ζάχαρη κρυσταλλική
3-4 φυλλαράκια αρμπαρόριζας
χυμός 1 λεμονιού
αμυγδαλόψιχα ασπρισμένη
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα πετροκέρασα με το ειδικό εργαλείο ή με φουρκετίτσα αν ξέρουμε να τη δουλεύουμε.

Τοποθετούμε το φρούτο μαζί  με ισόποση ζάχαρη σε κατσαρόλα και αφήνουμε να σταθούν για ένα βράδυ...ή 8ωρο.

Την άλλη μέρα τα βράζουμε για 7-8 λεπτά σε μέτρια φωτιά, προσθέτοντας το χυμό λεμονιού και την αρμπαρόριζα, ξαφρίζουμε  ταυτόχρονα και το αφήνουμε πάλι να σταθεί για μία μέρα, σκεπάζοντας το με χνουδωτή πετσέτα για να φουσκώσει το κερασάκι.
Ξαναβράζουμε το γλυκό για άλλα 5 λεπτά για να δέσει το σιρόπι του και τοποθετούμε σε αποστειρωμένα βάζα.

Κατά τον ίδιο τρόπο γίνεται και το κανονικό κεράσι. Αν χρησιμοποιήσουμε ασβέστη (δεν το κάνω ποτέ...παραμένει τραγανό πολύ, για αυτό το λόγο του εμπορίου είναι έτσι όπως είναι).
Καλή, γλυκιά εβδομάδα και καλή σας απόλαυση!

Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

Φακόρυζο


Το φακόρυζο είναι ένα από τα φαγητά-σαλάτες που πάντα το είχα στο μυαλό μου και πάντα το ανέβαλα...όλο κάτι άλλο έβγαινε μπροστά και για να πω και την αλήθεια δεν το είχα και σε μεγάλη υπόληψη....μέχρι που το δοκίμασα! Και μάλιστα όχι κρύο...σιγά μην το άφηνα να κρυώσει...η περιέργεια με κατατρόπωσε πάλι...χαχαχα!!!

Με αυτή τη ζέστη όπως και να' χει δεν λέει να τρως φακές σούπα και ειδικά για τα παιδιά θέλω το όσπριο να μη λείπει από το διαιτολόγιό μας, οπότε το θυμήθηκα από το πρωί και το έβαλα να γίνεται.
Αφήστε που αποτελεί από μόνο του πλήρες γεύμα, ο συνδυασμός όσπριο-ρύζι είναι ο ιδανικός για την διατροφή μας.
Υλικά
500 γρ. φακές ψιλές ή χοντρές (ψιλές είχα)
250 γρ. ρύζι parboiled (το προτιμώ γιατί μένει στις σαλάτες σπυρωτό, όπως το θέλω)
2 μεγάλα κρεμμύδια σε ψιλές φέτες (έβαλα βατικά, τα λατρεύω)
1 φλ. ελαιόλαδο
1 δαφνόφυλλο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλ/νες
1/2 μάτσο μαϊντανός ψιλ/νος
χυμός 1 μεγάλου λεμονιού
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση

Ξεπλένω τις φακές και τις βάζω να πάρουν μία βράση. Πετάω το πρώτο νερό και τις ξαναβράζω με τη δάφνη για 15-20 λεπτά.
Σουρώνω, προσθέτω νερό να τις σκεπάζει και τις ξαναρίχνω μέσα στην κατσαρόλα μαζί με το ρύζι. Αφήνω να βράσουν μέχρι να γίνει το ρύζι και να πιει σχεδόν το νεράκι για άλλα 10 λεπτά περίπου .
Σουρώνω πάλι και σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνω ελαιόλαδο και σωτάρω το κρεμμύδι αρκετά καλά. Προς το τέλος προσθέτω και το σκόρδο. Μόλις αρχίσει να χρυσίζει είναι έτοιμο (αυτό λέγεται σύβραση και δίνει απίστευτη νοστιμιά). Ολο αυτό μαζί με το ελαιόλαδο το γυρίζω μέσα στο φακόρυζο και ανακατεύω να πάει παντού μαζί με το χυμό λεμονιού. Αλατοπιπερώνω, πασπαλίζω με μαϊντανό  και είμαστε έτοιμοι.
Υπέροχο και σαν φαγάκι χλιαρό, εξίσου υπέροχο και σαν κρύα σαλάτα! Σηκώνει και περαιτέρω εμπλουτισμό (μπέηκον, λουκάνικο, ντομάτα, αγγούρι ψιλοκομμένα κλπ.) Θα ξαναφτιαχτεί οπωσδήποτε και μάλιστα σύντομα!
Καλό μήνα σε όλη την μπλογκοπαρέα!
Καλή σας όρεξη!