Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Κολοκυθολούλουδα γεμιστά και τηγανίτες με πεκορίνο

Οσο ακόμα βρίσκουμε στην αγορά ωραίους κολοκυθοανθούς, μπορούμε να φτιάξουμε αυτό το ορεκτικούλι-μεζεδάκι και να το απολαύσουμε.

Η συνταγούλα είναι της Ρένας μας από το αγαπημένο  delicieuses και την έχω ξανακάνει. Γίνονται υπέροχοι οι κολοκυθοανθοί έτσι και με υλικά που έχουμε πάντα στο ψυγείο μας. Εγώ αυτή τη φορά χρησιμοποίησα πεκορίνο.



Και επειδή το μάτι μου είναι λίγο....πως να το πω...."αχόρταγο", δεν το πήγα με μετρημένη ποσότητα γιατί τα λουλουδάκια μου ήταν πολλά, οπότε μπήκαν και τα υλικά μου κατά βούληση..με αποτέλεσμα να περισσέψει  αρκετό  τυράκι με ντομάτα. Το ένωσα με το χυλό-κουρκούτι που έμεινε στο μπωλάκι που βούταγα τους κολοκυθοανθούς  και προέκυψαν αυτές οι απίστευτης νοστιμιάς τηγανίτες οι οποίες ετσακίσθηκαν εν ριπή οφθαλμού.


Καλή σας μέρα και καλή σας όρεξη!

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Κορφάδες γιαχνί


Κάνοντας την περατζάδα μου στη λαϊκή την προηγούμενη εβδομάδα τσάκωσα σε ένα πάκο κάτι που δεν έτυχε ποτέ να μαγειρέψουμε σπίτι μας και δεν είχα ξαναδεί κιόλας. Κολοκυθοκορφάδες δηλαδή βλαστάρια με μωρά κολοκυθάκια επάνω και τα φυλλαράκια του φυτού.


Ρώτησα και μου είπαν ότι γίνονται γιαχνιστές  με πατατούλες, κολοκυθάκια, αν θέλουμε λίγα βλήτα, φασολάκια και ντοματούλα φρέσκια.

Βουρ λοιπόν να τα φτιάξουμε. Το κολπο και διορθωστε με όσες ξέρετε καλύτερα από ότι κατάλαβα, είναι να είναι τρυφερά τα βλασταράκια για να μην έχουν ίνες. Θέλουν καλό καθάρισμα όπως τα βλήτα γιατί έχουν κλωστούλες αλλά είναι πολύ νόστιμες.

Υλικά

2-3 κολοκυθοκορφάδες (διαλέγουμε τρυφερές)
2-3 πατάτες σε χοντρές φέτες
4 κολοκυθάκια σε χοντρές ροδέλες
2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2-3 ντοματούλες φρέσκες σε κομμάτια ή σε χοντρούς κύβους
χυμός 1 λεμονιού
ελαιόλαδο

Οπως πολύ σωστά επεσήμανε αναγνώστης του μπλογκ και τον ευχαριστώ πολύ, προσθέτουμε και φετούλες λεπτές από σκορδάκι, ταιριάζει πολύ σε αυτό το φαγάκι! 


Εκτέλεση

Σωτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμυδάκι και ρίχνουμε τις κορφάδες. Αφού σωταριστούν καλά και σιγοβράσουν για κανά 10λεπτο, προσθέτουμε τις πατάτες, τα κολοκυθάκια, αν έχουμε βλήτα ή φασολάκια (είπαμε...προαιρετικά από 1 χεριά ..απλά γίνεται πιο πλούσιο έτσι) και από πάνω τη φρέσκια ντοματούλα σε κομματάκια για να μην την χάσουμε.

Συμπληρώνουμε ελάχιστο νεράκι και χυμό 1 λεμονιού και σιγοβράζουμε για 40 λεπτά (πολύ χαμηλή φωτιά) μέχρι να σωθεί το νεράκι του και να μείνει με το λάδι του το φαγάκι μας.

Είναι πολύ νόστιμο και ελαφρύ πιάτο, σχεδόν σαν σαλάτα.

Καλή σας όρεξη!

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

Ριγκατόνι με κιμά ογκρατέν


Μια παραλλαγή της μακαρονάδας με κιμά....το λες....ή ενναλακτικό παστίτσιο....πάλι το λες....εν πάσει περιπτώσει...αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι είναι πεντανόστιμο...και δεν μένει τίποτα! Εμείς ως γνωστή μακαρονο-οικογένεια τα τιμούμε κι έτσι τα ζυμαρικά! Το λες και ψιλο-τεμπελοσυνταγή αν σκεφτείς ότι ίσως ξεκίναγες για παστίτσιο και ξαφνικά σου τη βάρεσε...χαχαχα!! Ελενάκο, ακούς?

Υλικά

1 πακέτο ριγκατόνι

1/2 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
2 κρεμμύδια ψιλ/να
2 σκελίδες σκόρδο ψιλ/νες
1/2 φλ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. πελτές ντομάτας
1/2 φλ. κρασί κόκκινο
1 φύλλο δάφνης, 3-4 κόκκοι μπαχάρι
1 κ. γλ. μοσχοκάρυδο, 1/2 κ. γλ. γαρίφαλο
1/2 κ. γλ.  κανέλα, 1 κ.γλ κύμινο
αλάτι και πιπέρι
λίγος ψιλ/νος μαιντανός προαιρετικά

3 φλ. κίτρινα τυριά μαλακά
1 μικρή κρέμα γάλακτος


Εκτέλεση

Βράζουμε τα ριγκατόνι σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου.

Σε μία κατσαρόλα ετοιμάζουμε τον κιμά. Σωτάρουμε στο ελαιόλαδο τον κιμά και διαδοχικά προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, ρίχνουμε όλα τα μυρωδικά και αλατοπιπερώνουμε, σβήνουμε με το κρασάκι και μετά προσθέτουμε τον πελτέ, τον μαιντανό και σιγοβράζουμε μέχρι να πιει τα υγρά του.

Σε βουτυρωμένο πυρέξ, στρώνουμε τα ζυμαρικά, προσθέτουμε τον κιμά και από πάνω πασπαλίζουμε με τα κίτρινα τυριά και περιχύνουμε την κρέμα γάλακτος. 

*Αν δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε κρέμα γάλακτος, με λίγο γαλατάκι φρέσκο γίνεται η δουλειά μας μια χαρά.

Ψήνουμε μέχρι να χρυσίσει η επιφάνεια για κανένα μισάωρο και είμαστε έτοιμοι.


Καλή μας όρεξη και καλή εβδομάδα να έχουμε όλοι!

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Λαχανικά τουρλού


Το απόλυτο καλοκαιρινό φαγάκι αυτό το λαδερό. Οσο τα αγαπημένα μας λαχανικούλια είναι στο φόρτε τους προλαβαίνουμε να το φτιάξουμε και να το ευχαριστηθούμε.

 
Υλικά

3-4 μελιτζάνες σε χονδρά κομμάτια
5-6 πατάτες  σε χονδρά κομμάτια
3-4 κολοκυθάκια σε επίσης χονδρά κομμάτια
2 κρεμμύδια ψιλοτριμμένα
3 σκελίδες σκόρδο ψιλ/νο
1/2 μάτσο μαιντανός
1/2 μάτσο δυόσμος
5 ντομάτες τριμμένες ή 2 κ. σ. πελτές ή 1 συσκευασία κονκασέ
ρίγανη φρέσκια
αλάτι και πιπέρι
1 φλ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Σωτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι και μόλις γυαλίσει ρίχνουμε και το σκόρδο.

Διαδοχικά ρίχνουμε τις μελιτζάνες να πάρουν λίγο χρώμα, τις πατάτες επίσης και στο τέλος τα κολοκυθάκια. Από πάνω καρυκεύουμε και ρίχνουμε το μαιντανό και το δυόσμο και τέλος τις ντομάτες.

Αφήνουμε το φαγάκι μας να σιγοβράσει - συμπληρώνοντας μόνο ένα ποτήρι νερό - σε χαμηλή θερμοκρασία για καμμιά ώρα χωρίς να κουνάμε. Μόλις πιει το νεράκι του κατεβάζουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε με μπόλικη φετούλα από δίπλα.

Καλή σας όρεξη!

Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Μοσχαράκι με μελιτζάνες


Η το αγαπάς ή το μισείς αυτό το φαγάκι!!!

Προσωπικά  το λατρεύω και δεν το είχα μαγειρέψει ποτέ λόγω του ότι οι υπόλοιποι δεν την ...πάνε τη μελιτζάνα...ή θα γκρινιάζουμε ή θα δωροδοκήσουμε για να φάνε ένα πιάτο...γκρρρρρ!!!!
Το έφτιαξα και  το ευχαριστήθηκα!!!

Υλικά

1 κιλό μοσχάρι σε μερίδες
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 φλ. τσ. κρασί κόκκινο
2 κ. σ. πελτές ντομάτας
1/2 μάτσο μαιντανός ψιλοκομμένος
3-4 κόκκοι μπαχάρι
αλάτι και πιπέρι

7-8 μελιτζάνες αργίτικες σε χοντρές ροδέλες αλατισμένες

Εκτέλεση

Κόβουμε τις μελιτζάνες σε χονδρές ροδέλες και τις τηγανίζουμε. Τις βγάζουμε στην άκρη και δεν τρώμε τις μισές...όχι, δεν καρφώνομαι....

Σωτάρουμε το κρέας στο ελαιόλαδο και κατά τα συνήθη ρίχνουμε και το κρεμμυδοσκόρδιον να γλασαριστεί, σβήνουμε με το κρασί, ρίχνουμε τον πελτέ, αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε και το μπαχάρι και σιγοβράζουμε για καμιά ώρα περίπου έχοντας προσθέσει 2 ποτήρια νερό περίπου και ελέγχοντάς το πάντα.

Δέκα λεπτά πριν γίνει το φαγάκι μας, προσθέτουμε τις μελιτζάνες μας και πασπαλίζουμε με τον μαιντάνό. Αφήνουμε να ενσωματωθούν στη σάλτσα οι μελιτζάνες και σβήνουμε τη φωτιά.

Καλή σας όρεξη!

Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Πατάτες ογκρατέν


Ευκολάκι  και πεντανόστιμη η σημερινή πρόταση! Είναι από τα φαγάκια που όταν τρέχουμε πανικόβλητοι όπως τις μέρες αυτές (σχολικά, εγγραφές και δεν συμμαζεύεται....) είναι μια ωραία λύση και δεν υπάρχει περίπτωση να ακούσεις καμία αντίρρηση....


Υλικά
7-8 πατάτες βρασμένες
3-4 πιπεριές κέρατο
300 γρ. κίτρινα τυριά
10 φέτες μπέηκον (ή ζαμπόν)
200 ml  κρέμα γάλακτος


Εκτέλεση

Βράζουμε πατατούλες και αφού τις στραγγίξουμε τις κόβουμε σε χοντρά σχετικά κομμάτια μέσα σε βουτυρωμένο πυρέξ.

Ψιλοκόβουμε πιπεριές κέρατο κατά προτίμηση πολύχρωμες και κατά βούληση και πασπαλίζουμε με τυριά κίτρινα και μπέηκον ψιλοκομμένο και ανακατεμένο μαζί με τα τυράκια μας.

Περιχύνουμε με μία κρέμα γάλακτος ή αν δεν την χωνεύουμε με 1 φλυτζάνι φρέσκο γάλα, εγώ καμιά φορά (όπως μου έρθει δηλαδή...) βάζει μισό - μισό και από τα δύο και ψήνουμε στους 170 βαθμούς μέχρι να χρυσίσει απαλά. Προσέχουμε να μην καούν τα τυράκια, το 30 λεπτο το θέλει σίγουρα, μετά ελέγχουμε.  Αν δούμε ότι δεν μας ψήθηκε καλά η κρέμα γάλακτος, στο τελευταίο πεντάλεπτο το κατεβάζουμε στον πάτο του φούρνου και το αφήνουμε εκεί μέχρι να ψηθεί. Την έχω πατήσει όταν βιάζομαι, για αυτό και το λέω...

Καλή σας όρεξη!

Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Σαγανάκι τυρί


Το σαγανάκι είναι μεζές της ελληνικής κουζίνας. Ουσιαστικά πρόκειται για τηγανητό τυρί, συνηθέστερα γραβιέρα ή κεφαλοτύρι,  όμως γίνεται και με φορμαέλα ή  φέτα καθώς και με το κυπριακό χαλούμι.  Το όνομά του προέρχεται από το ομώνυμο σκεύος μέσα στο οποίο συνήθως προετοιμάζεται.

Παραλλαγές του μπορούν να γίνουν με την προσθήκη επιπλέον υλικών, όπως οι  γαρίδες, τα μύδια κ.α. ενώ μπορεί να γίνει και φλαμπέ. Μετά το τηγάνισμα συνήθως προστίθεται λεμόνι.  Ο μεζές συνοδεύει το ούζο και γενικά τα οινοπνευματώδη.

Παίρνουμε τυρί για σαγανάκι, αν δεν ξέρουμε τι να ζητήσουμε μας προτείνει η πωλήτρια του ΣΜ, και αν μας βγει λύσσα όπως εμένα το τυρί που λέγεται σαγανάκι (συγκεκριμένα) δεν το ξαναπλησιάζουμε.

Εχουμε λοιπόν φάει την πρώτη σφαλιάρα (λύσσα ήταν....)  και μετά ξαναπροσπαθούμε με σκληρό κασέρι (έτσι κι έτσι) και καταλήγουμε μετά στην αθάνατη, ηρωική, ελληνικότατη ΦΕΤΑ.

Την κόβουμε σε χοντρά κομμάτια (πάχους όσο το δάχτυλο) για να μην τη χάσουμε στο τηγάνι μας, τη βρέχουμε με νερό  και την περνάμε σε αλευράκι. Τινάζουμε το περισευούμενο αλεύρι και βουρ στο τηγάνι μας, όπου έχει ήδη κάψει το λάδι και το χαμηλώνουμε σε μέτρια φωτιά για να μην μας αρπάξει.

Δεν θέλει πολύ, δύο λεπτάκια από τη μία και άλλα δύο από την άλλη μεριά και έτοιμη για το πιάτο.

Περιχύνουμε με χυμό λεμόνι, φωνάζει για λεμονάκι η φετούλα και απολαμβάνουμε στην καλύτερη περίπτωση με ουζάκι ή με παγωμένη μπυρίτσα.
Καλή σας απόλαυση!

Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Μοσχαράκι με μαφαλντίνες


Εμένα μου αρέσει να παίζω με τα ζυμαρικά στην κουζίνα, αν και προτιμούν το σπαγγέτι Νο. 6, βέβαια οταν δουν ζυμαρικό έχει τελειώσει το ζήτημα...αλλά αφού ντερλικώσουν μικροί-μεγάλοι, ακούγεται ένα ....καλά τι είναι αυτό, τελειώσαν τα άλλα?? (Τα Νο. 6 δηλαδή............#@!$#^%$@%!#$^%$)

Αυτό το τελευταίο....δεν σηκώνει μετάφραση αν με ενοήσατε...οκ???

Μαφαλντίνες ήθελα και μαφαλντίνες τους έφτιαξα λοιπόν.

Υλικά

1 κιλό μοσχάρι σε μεριδούλες
2 κρεμμύδια ψιλ/να
2 σκελίδες σκόρδο ψιλ/νες
1 φλ. κρασί
2 κ. σ. πελτές ντομάτας
1 φλ. ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
3-4 κόκκοι μπαχάρι

Εκτέλεση

Σωτάρουμε το μοσχάρι και όταν ροδίσει καλά, ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το μπαχάρι και σβήνουμε με το κρασί.  Συμπληρώνουμε με τον πελτέ και αφού προσθέσουμε και 3 ποτήρια νερό αφήνουμε για καμιά ώρα να σιγοβράσει, να μαλακώσει και να μείνει με τη σαλτσούλα του.

Στο μεταξύ έχουμε βράσει τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου και σερβίρουμε τα ζυμαρικά με το κρεατάκι από πάνω και με τυράκι της αρεσκείας μας.

Καλή μας όρεξη!

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Παντζάρια σαλάτα ψητά

Τα έχω ξανακάνει έτσι αλλά με αλουμινόχαρτο (φάκελος). Αυτή τη φορά δοκίμασα με την περιβόητη σακούλα....

Υπέροχα, με τους χυμούς τους και το μελωμένο λαδάκι, τα μυρωδικούλια του, τέλεια γίνανε, δοκιμάστε τα! Το σκεπτικό είναι να μην είναι νερόβραστα και έτσι γίνονται ακριβώς όπως πρέπει.

Υλικά

Σακούλα

παντζάρια (έβαλα μόνο βολβούς, αλλά και τα φυλλαράκια δεν πειράζει να μπουν)

3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 φύλλο δάφνης
1 κλαδάκι δενδρολίβανο
1/2 φλ. ελαιόλαδο (και 1 φλ. ακόμα πιο καλά)
χυμός 2 λεμονιών

αλάτι

Το αποτέλεσμα μετά από 1 ώρα ψησίματος στους 170 βαθμούς με αέρα χωρίς να τρυπήσω τη σακούλα ήταν αυτό :



Δοκιμάστε το!

Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2011

Ανάποδο κέηκ ροδάκινου


Το είδα σε κάποιο (μάλλον το all recipes ή το Food buzz ήταν...αλλά καλά κρασιά τώρα, έχω κάνει το google ανω κάτω μήπως το πετύχω για να είμαι σωστή ...αλλά μπούχτισα και δεν ασχολούμαι άλλο, μια φορά από ελληνικό site/blog  δεν ήταν γιατί θυμάμαι ότι μετέφραζα...χαχαχα!!!)

Ανάποδο, λαχταριστό, σιροπιαστό και πεντανόστιμο κέηκ με ροδακινάκια όσο τα έχουμε ακόμα αλλά αν θέλουμε του βάζουμε και ανανά, μήλα ή δεν ξέρω τι, δεν το έχω σκεφτεί ακόμα. Ολα τα φρουτάκια λογικά πάνε, θα δούμε!

Υλικά
Για το σιροπάκι
3/4 φλ. ζάχαρη + 1/4 φλ. νερό


Για τη ζύμη

1 1/3 φλ.. αλεύρι φαρινάπ
1 1/2 κ. γλ. baking powder
1/4 κ. γλ. αλάτι
2/3 φλ. ζάχαρη
3 κ. σ. βούτυρο λιωμένο
2 μεγάλοι κρόκοι αβγού
1 κ. γλ. άρωμα βανίλιας
1/2 φλ. γάλα

3 μεγάλα ασπράδια χτυπημένα σε μαρέγκα με 2 σταγόνες χυμό λεμονιού

6 ροδάκινα σε φέτες
λίγο σμυρνιό ή κανέλα σκόνη από πάνω

Εκτέλεση

Σε ένα μικρό κατσαρολάκι βράζουμε το σιρόπι μας μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και το κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Βουτυρώνουμε ένα ταψί (30 εκ) λίγο και αφού κρυώσει ελαφρώς το σιροπάκι το ρίχνουμε μέσα στο ταψί και από πάνω αραδιάζουμε σε κυκλικό σχήμα τις φέτες του ροδάκινου.

Χτυπάμε σε ένα μπωλ τη μαρέγκα μας.

Ανακατεύουμε το αλεύρι με το baking powder και το αλάτι.

Σε άλλο μπωλ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη, διαδοχικά τους κρόκους, το άρωμα βανίλιας και το γάλα και στο τέλος ενώνουμε με το μείγμα του αλευριού.

* Εγώ δεν έβαλα σταγόνες βανίλιας αλλά το φακελάκι του ΣΜ με άρωμα μαστίχας, μυρίζει υπέροχα!!

Οταν χτυπηθεί και αυτό, ρίχνουμε και ανακατεύουμε με κυκλικές κινήσεις την μαρέγκα μας και περιχύνουμε το ταψί με το σιρόπι και τα φρούτα.
Ψήνουμε για 45 λεπτά στους 170-180 βαθμούς σε πάνω-κάτω αντιστάσεις.


Οταν γίνει, το βγάζουμε και το αφήνουμε κανένα τέταρτο να ηρεμήσει και το αναποδογυρίζουμε σε μεγάλη πιατέλα προσέχοντας να μην μας φύγει το σιροπάκι του.

Μπορούμε να το κάνουμε και σε μικρότερο ταψάκι για να πετύχουμε μεγαλύτερο ύψος στο γλυκό μας.
Καλή σας απόλαυση και καλή εβδομάδα να έχουμε!

Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

Αγία Τριάδα Μεσολογγίου: Το καλύτερο σπα της Ευρώπης

Τα τελευταία χρόνια οι επιταγές της μόδας σε ό,τι αφορά την προσωπική περιποίηση προστάζουν τακτικές επισκέψεις σε κάποιο πολυτελές σπα.

Εκεί οι αισθητικοί διαφημίζουν ως την πλέον αποτελεσματική θεραπεία για τις ατέλειες του δέρματος την ηλυοθεραπεία - κοινώς, το λασπόλουτρο. Γι'αυτό και έχουν επιτάξει ως πρώτη ύλη τη λάσπη - από τη Νεκρά Θάλασσα, τις θερμές πηγές της Μεσογείου ή τα διάσημα λουτρά του Μπαθ στη Μεγάλη Βρετανία. Εντούτοις, μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας έρχεται να προσθέσει κάτι διαφορετικό στα μέχρι σήμερα δεδομένα: για πρώτης τάξης θεραπευτική λάσπη δεν χρειάζεται να πάμε μακριά, ούτε να πληρώσουμε πολλά. Αρκεί μια βόλτα μέχρι την Αιτωλοακαρνανία και, συγκεκριμένα, στη λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου - Αιτωλικού.


Τα μεσημέρια του καλοκαιριού στη στενή λωρίδα παραλίας της Αγίας Τριάδας στο Μεσολόγγι δεν υπάρχει ούτε μισό τετραγωνικό μέτρο ελεύθερο. Οι λουόμενοι καταφθάνουν ακόμα και με πούλμαν από γειτονικές πόλεις προκειμένου να «εμβαπτιστούν» στα ζεστά νερά της λιμνοθάλασσας και να καλυφθούν με τον ιαματικό πηλό των βυθών της.
Η Αγία Τριάδα, δημοφιλής προορισμός λασποθεραπείας μεταξύ των κατοίκων της περιοχής, αποτελεί ένα χωμάτινο μονοπάτι μέσα στη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου (περίπου 2 χλμ. νοτιοανατολικά του κέντρου) και ενώνεται με έναν μακρύ δρόμο που βγάζει στο νησί της Τουρλίδας και τον Πατραϊκό κόλπο. Την Αγία Τριάδα προτιμούσαν διαχρονικά για το μπάνιο τους οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, αφήνοντας την πιο μοντέρνα Τουρλίδα στη νεολαία - αν και τα δεδομένα φαίνεται πλέον ν'αλλάζουν. Σήμερα στην Αγία Τριάδα δεν προστρέχουν μόνο συνταξιούχοι με ρευματισμούς, αλλά και παρεές κοριτσιών για ... πίλινγκ. Δεκάδες λασπωμένες φιγούρες ρεμβάζουν νωχελικά κάτω από τις ψάθινες ομπρέλες ή περιδιαβαίνουν πιάνοντας ψιλή κουβέντα με τους ψαράδες που επιστρέφουν από τη λιμνοθάλασσα.
Λίγα χιλιόμετρα πιο δυτικά, κοντά στο Αιτωλικό, βρίσκεται η «Ασπρη Αλυκή», που από τους κατοίκους των δύο πόλεων θεωρείται «το καλύτερα κρυμμένο μυστικό της Ευρώπης»: δίπλα στους τεράστιους σωρούς με τ'αλάτι οι ντόπιοι κάνουν λασπόλουτρα και αλατόλουτρα, επιπλέοντας στα αβαθή, αργιλώδη νερά του καναλιού της Φοινικιάς.

Για τις συγκεκριμένες περιοχές ενδιαφέρθηκε το Εργαστήριο Υδρογεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών - αφού παρατήρησε τη μεγάλη επισκέψιμότητά τους - και εκπόνησε μια μελέτη προκειμένου να διερευνήσειτους ιαματικούς, φυσικούς πόρους της περιοχής της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου - Αιτωλικού. Η μελέτη είχε στόχο να εξεταστούν τα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά της λάσπης της λιμνοθάλασσας της περιοχής, που εκτείνεται από το Αιτωλικό σ'ολόκληρο τον παραλιακό δρόμο έως τη λιμνοθάλασσα της Κλείσοβας στο Μεσολόγγι. «Τα οφέλη της λάσπης της λιμνοθάλασσας τα ξέραμε και μόνοι μας, δεν χρειαζόμασταν μελέτες για να τα μάθουμε», λέει γελώντας το ζευγάρι των συνταξιούχων που μόλις έχει φθάσει στην Αγία Τριάδα, υποστηρίζοντας ότι οι επισκέψεις του για λασπόλουτρο είναι σχεδόν καθημερινές.
«Έρχονται επισκέπτες από διάφορα μέρη της Ελλάδας και του εξωτερικού για τα λασπόλουτρα - ακόμα και τουρίστες από χώρες της Ευρώπης έχουμε δει», αναφέρει ο Μάκης Θεοφιλάτος, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Μεσολογγίου. «Υπάρχει κόσμος που αξιοποιεί τα κουπόνια του κοινωνικού τουρισμού προκειμένου να έρθει στην περιοχή μας».
«Η μελέτη δεν διαπιστώνει την ιαματικότητα των νερών ή της λάσπης, αλλά τα ανόργανα και τα οργανικά άλατα, καθώς και άλλα στοιχεία που υπάρχουν στη σύσταση αυτών. Μιλάμε για πηλούς που εντάσσονται σε φυσικούς, ιαματικούς πόρους», εξηγεί ο καθηγητής του τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και διευθυντής του Εργαστηρίου Υδρογεωλογίας που εκπόνησε τη μελέτη, Νικόλαος Λαμπράκης. «Άλλωστε, στις ιδιότητες αυτών των στοιχείων οφείλεται η ιαματικότητα, η οποία ουσιαστικά διαπιστώνεται στην πράξη - από τον άνθρωπο που θα περάσει χρόνο καλυμμένος με τον πηλό και θα πιστοποιήσει ότι νιώθει καλύτερα στην υγεία του».
Σε ό,τι αφορά τα λασπόλουτρα, η μελέτη του Πανεπιστημίου Πατρών είναι η πρώτη και μοναδική στην Ελλάδα, γι'αυτό το Εργαστήριο προχώρησε με βάση τη διεθνή εμπειρία. «Πραγματοποιήσαμε δειγματοληψίες και αναλύσεις, ώστε να πάρουμε πληροφορίες όχι μόνο για τα νερά της λιμνοθάλασσας ή τη σύσταση της λάσπης, αλλά και για το πώς επηρεάζεται η ιαματικότητα του πηλού της από όλους τους ενδογενείς ή εξωγενείς παράγοντες, ώστε να την προστατεύσουμε στο μέλλον», λέει ο κ. Λαμπράκης.
Η δημοτική αρχή του (καλλικρατικού, πλέον) Δήμου Μεσολογγίου έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες επικυροποίησης της μελέτης του Εργαστηρίου Υδρογεωλογίας, προκειμένου να επιταχύνει τις δράσεις για αξιοποίηση των ιζημάτων της λιμνοθάλασσας. «Η επιστημονική πιστοποίηση της ιαματικότητας της λάσπης είναι αναγκαία προκειμένου να μπει σ'εφαρμογή το σχέδιο ανάδειξης της λιμνοθάλασσας όχι μόνο ως υδροβιότοπου απαράμιλλης ομορφιάς, αλλά και ως προορισμού ιαματικού τουρισμού», υποστηρίζουν άνθρωποι του δήμου. Κάτι τέτοιο προϋποθέτει, βέβαια, τη δημιουργία υποδομών, συμβατών με το περιβάλλον, μιας και πρόκειται για περιοχή προστατευμένη από διεθνείς συμβάσεις, που θα εξυπηρετούν την πρόσβαση των ενδιαφερομένων. «Ο νόμος ορίζει πως, για να χαρακτηριστεί ένας φυσικός πόρος ως ιαματικός, πρέπει να έχει γίνει πλήρης μελέτη που θα περιλαμβάνει υδρογεωλογική, ραδιογεωλογική, μικροβιολογική και υγειονομική έρευνα.
Οι τρεις πρώτες είναι ευθύνη του Πανεπιστημίου Πατρών, άρα μένουν λίγα ακόμα να κάνουμε», λέει ο Δημήτρης Κοταντάκης, αντιδήμαρχος του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου, υπεύθυνος έργων και προγραμματισμού. «Πέρα από τις απαραίτητες υποδομές, στόχος είναι να υπάρξουν και άλλες δράσεις, ενισχυτικές του έργου. Μόνο έτσι θα μπορούμε να μιλάμε για πλήρη αξιοποίηση και να θεωρούμαστε έτοιμοι να δεχτούμε οργανωμένα και με αξιώσεις κόσμο».
Λασπόλουτρα για:
* ορθοπεδικά τραύματα (διαστρέμματα, κατάγματα, αιματώματα)
* προβλήματα αρθρώσεων
* πόνους στον αυχένα, στα χέρια, στα γόνατα
* μυοσκελετικούς πόνους
* καταπολέμηση της χαλάρωσης του δέρματος
* Καταπολέμηση της κυτταρίτιδας
* αδυνάτισμα και ευεξία



Ολο το άρθρο είναι αναδημοσίευση από την Ελευθεροτυπία.

Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

Μελιτζάνες παπουτσάκια


Μελιτζάνες παπουτσάκια αλλά χωρίς μπεσαμέλ κατ' εξαίρεση γιατί είχα ξεμείνει από γάλα οπότε διασκευάσαμε τη συνταγή μας γιατί κανονικά τις συναντάμε με μπεσαμέλ. Είτε έτσι, είτε αλλιώς είναι πεντανόστιμες!

6 μελιτζάνες φλάσκες
500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος (ή ανάμεικτος)
1 φλυτζάνι ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 συσκευασια κονκασέ ντομάτας
1/2 μάτσο μαιντανός ψιλοκομμένος
1 πρέζα ζάχαρη (προαιρετικά)
λίγο αλάτι
πιπέρι φρεσκοτριμμένο
200 γρ. τριμμένο κεφαλοτύρι
 
 
Εκτέλεση

Χαράζουμε τη μελιτζάνα προς όλες τις κατευθύνσεις αφού πρώτα κόψουμε από τη μία μεριά ένα λεπτό μέρος κατά μήκος (σαν καπάκι).

Τηγανίζουμε τις μελιτζάνες . Τις στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί. Βγάζουμε τη σάρκα (κουφώνουμε) με προσοχή γιατί τώρα πια είναι μαλακή η μελιτζάνα μας και ετοιμάζουμε το μείγμα του κιμά.

Σωτάρουμε στο ελαιόλαδο τον κιμά μαζί με τη σάρκα της μελιτζάνας, το σκόρδο και το κρεμμύδι. Προσθέτουμε  το κονκασέ ντομάτας στον κιμά μαζί με το αλατοπίπερο και λίγη ζάχαρη (προαιρετικά) και σιγοβράζουμε για μισή ωρίτσα περίπου μέχρι να πιει τα υγρά. Προσθέτουμε το μαϊντανό προς το τέλος και όταν κατεβάσουμε από τη φωτιά ρίχνουμε περίπου το μισό τριμμένο κεφαλοτύρι.

Τοποθετούμε τις μελιτζάνες σε ταψί. Τις γεμίζουμε  με μία καλή στρώση από τον κιμά και από πάνω βάζουμε  μερικές κουταλιές της σούπας από το μείγμα της μπεσαμέλ. Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο κεφαλοτύρι, ψήνουμε  τα παπουτσάκια στους 200° C για 40΄-45΄και τα σερβίρουμε μόλις κρυώσουν.

Καλή σας όρεξη και καλό σαββατοκύριακο να έχουμε όλοι μας!

Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

Καλό μήνα, καλό φθινόπωρο!!

Απ' τον πατέρα Φθινόπωρο
και τη μαμά βροχή
γεννήθηκε πρώτο παιδί

Σεπτέμβρης τ' όνομα του
κι ήρθε σαν δροσιά
απ' τ' ουρανού την αγκαλιά

Μαζί του ήρθε του τρύγου η χαρά
σταφύλια κόκκινα γλυκά και ζουμερά
Μύρισε ο μούστος έτρεξε κρασί
ο Διόνυσος και οι νύμφες του
χορέψανε τρελά ως την αυγή

Φίλους είχε μονάχα δύο
τα γκρίζα σύννεφα
και τον άνεμο...




Καλό μήνα και καλό φθινόπωρο μπλογκοπαρεούλα!!!

Καλή πρόοδο στα μικρά και τα μεγάλα μας παιδάκια και όλα καλά να πάνε!!!!