Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Ρυζότο με θαλασσινά και κοτόπουλο (mix παέγιας)


 

Αυτή τη συνταγούλα όλο έλεγα να την ποστάρω και όλο κάτι προέκυπτε και έβαζα άλλα... Ηρθε η ώρα της όμως...

Ενα νόστιμο ρυζότο με mix θαλασσινών για παέγια που έγινε πεντανόστιμο!

Υλικά

500 γρ. θαλασσινά (mix παέγιας)
500 γρ. κοτόπουλο σε μπουκιές

1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλ/νο
2 σκελίδες σκόρδο
1/2 μάτσο μαιντανός ψιλ/νος
1 συσκευασία κονκασέ τομάτας
λίγοι στήμονες κρόκου Κοζάνης
ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι
1 ποτηράκι λευκό κρασί

3 ποτήρια νερό
500 γρ. ρύζι καρολίνα

Εκτέλεση

Στο ελαιόλαδο σωτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Κατόπιν σωτάρουμε το κοτόπουλο και τελευταία τα θαλασσινά.

Ρίχνουμε τον κρόκο Κοζάνης, αλατοπιπερώνουμε και σβήνουμε με το κρασί.

Μόλις εξατμιστεί το κρασί, προσθέτουμε το κονκασέ και τον πελτέ, αφήνουμε να πάρει μία βράση και προσθέτουμε το νερό.

Κατόπιν ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να γίνει, προσέχοντας μην κολλήσει το φαγητό μας.  Ενα δεκάλεπτο πριν το σβήσουμε, ρίχνουμε τον μαιντανό.

Καλή σας όρεξη!

Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Γιαουρτόπιτα


Ενα γλυκάκι πεντανόστιμο, χωρίς αβγά και διάφορα ....."αμαρτωλά", μόνο με γιαουρτάκι μπόλικο (όσοι έχουμε μπορούμε να το αντικαταστήσουμε και με κεφίρ) και φυσικά με γλυκάκια κουταλιού που μας έχουν ξεμείνει στα βαζάκια μας!





Εγώ ανακάτεψα φράπα, περγαμόντο, λεμόνι, καρότο και πορτοκάλι και μπορώ να πω ότι είναι απογειωτικά τα αρώματα των εσπεριδοειδών μέσα....νομίζω ότι είναι και τα πιο όμορφα στην όψη από τα πιο σκούρα γλυκά αλλά γίνεται με ότι γλυκάκι έχουμε.

Υλικά

4 κεσεδάκια γιαούρτι αγελάδας (όχι το στραγγιστό)
2 κεσεδάκια ζάχαρη κρυσταλλική
1 φλ. γάλα (μεγάλη φλυτζάνα, όχι η δοσομετρική, περίπου 270 ml)
2 κ. γλ. σόδα μαγειρική μέσα στο γάλα
2 φλ. ψιλοκομμένο και στραγγισμένο γλυκό κουταλιού (πάλι μεγάλες φλυτζάνες)
ξύσμα 1 πορτοκαλιού και 1 λεμονιού
500 γρ. σιμιγδάλι χονδρό

Σιρόπι

750 γρ. ζάχαρη
2 ποτήρια νερό
3 κ. σ. χυμός λεμονιού
ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού
1 κ. σ. κανέλα

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.

Ανακατεύουμε με το μίξερ σε ένα μπωλ τα γιαούρτια με τη ζάχαρη (γίνεται και στο χέρι) και προσθέτουμε το γάλα με τη σόδα, τα γλυκά κουταλιού, το ξύσμα και τέλος το σιμιγδάλι.

Αδειάζουμε στο ταψί του φούρνου που το έχουμε λαδώσει και ψήνουμε στην τελευταία σχάρα στις αντιστάσεις του φούρνου για 45 λεπτά στους 180 βαθμούς.



Οταν κοντεύει να γίνει το γλυκό ετοιμάζουμε το σιρόπι, βάζοντας τα υλικά σε κατσαρόλα. Το αφήνουμε στη φωτιά για 4 λεπτά από την ώρα που παίρνει βράση.

Σιροπιάζουμε το ζεστό γλυκό που το έχουμε κόψει, με ζεστό σιρόπι. Αφήνουμε να απορροφήσει το σιρόπι και μετά σερβίρουμε.



Καλή σας απόλαυση!


Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω τη φίλη μας Χρυσαυγή και την   Ελένη μας που μου έκαναν την τιμή να μου προσφέρουν  δύο όμορφα βραβειάκια τα οποία με τη σειρά μου προσφέρω κι εγώ σε όλους σας γιατί δεν θέλω να στεναχωρήσω κανέναν...



Πάμε και για την εξομολόγηση τώρα.....7 πράγματα που δεν ξέρετε για μένα...

1. Εχω ύψος 1, 57 (το ορκίζομαι!!!) αλλά ο βλάκας ο μπάτσος όταν πήγα να αλλάξω ταυτότητα με σημείωσε 1, 54!! (ουαααααααααααά!!!) και μετά δεν μου το άλλαζε...%$^$%Υ$%^ (αυτό ήταν σιχτίρισμα...)
2. Σκέφτομαι πολύ σοβαρά την πιθανότητα της μετανάστευσης...και μάλιστα...πάρα....πολύ ...μακριά...
3. Επειδή όλα μου τα παιδάκια ήταν καισαρικές...κανόνιζα να γεννήσω ...μετά από ρεβεγιόν...γιορτές...και τα σχετικά..... Μη χάσουμε και το τζέρτζελο, ε???
4. Μπορώ να παίζω μπιρίμπα...ασταμάτητα...
5. Δεν κολυμπάω στα βαθιά ποτέ....ξέρω κολύμπι...αλλά αν ξεχαστώ και ξεφύγω....και μου πεις ότι είναι άπατα εδώ που είμαστε...με πιάνει πανικός....και γυρίζω πίσω..χχαχαχα!!Ντροπή μου...το ξέρω...
6. Ο μπαμπάς μου και ο αδερφός του ...έχουν φύγει ακριβώς την ίδια μέρα σε άλλες χρονιές βέβαια...αλλά αυτό κάτι μου έκανε...για πολύ καιρό.... Ας πούμε ...σημαδιακό...???
7.  Οταν δεν έχω ιντερνετ...με πιάνουν τα νεύρα μου....λέτε να είναι εξάρτηση αυτό??? Κρύβουμε λόγια...τότε...γιατί μεγαλώνουμε και παιδιά...χαχχαχ!!!



10 ερωτήσεις που πρέπει να απαντήσω :

1. Name your favorite song : Chasing cars των Snow Patrol (Greys-a-holic...)

2. Name your favorite dessert : Μακαρόν !!!!

3. What ticks me off : Να βάζεις χέρι μέσα στα εργαλεία της κουζίνας μου...προσοχή ..ο σκύλος δαγκώνει...

4. When I' m uspet : Φωνάζω.....μα φωνάζω...όμως!!!!!

5. What' s your favourite pet : Δεν έχω....μόνο αυτά μας έλειπαν εδώ μέσα...

6. Black or white : Black ασυζητητί...

7. Biggest fear : Μην πάθουν τίποτα τα παιδιά μου και ο άντρας μου...

8. Everyday attitude : Δοντάκια, καφές και Η/Υ

9. What is perfection : Χουχούλιασμα τα Σαββατοκύριακα όλοι μαζί επάνω στο κρεβάτι....όπου βολεύεται ο καθένας δηλαδή γιατί είμαστε και ...λόχος και στην κουζίνα αυτά τα πρωινά που αρχίζεις από τις 8 και τελειώνεις ...μετά τις 1 το μεσημέρι....με τους υπόλοιπους να δοκιμάζουν λιχουδίτσες!

10. Guilty pleasure : Κρύβω διάφορα για νυχτερινές εξορμήσεις...και τάσεις υπογλυκαιμίας...αλλά αφού σαβουρδίσω..σκέφτομαι τι έκανα....και μετά το ξεχνάω..χιχιχιιχ!


Και  7 τυχαίες σκέψεις :

1. Πόσο καιρό ακόμα θα ανεχόμαστε τους κάφρους που μας διαφεντεύουν και γιατί δεν ξεσηκωνόμαστε ???
2. Σιγά μην  ξαναβρώ ποτέ δουλειά με αυτό το χάλι....
3. Τι θα κάνει ο μεγάλος μου που σε 2 χρόνια τελειώνει το σχολείο?
4. Τι να φτιάξω αύριο για το μπλογκ...
5. Η τηλεόραση μόνο για τις σειρές πρέπει να υπάρχει και να μην ακούμε ειδήσεις...
6. Αντε να καλοκαιριάσει μπας και πάω Κεφαλονιά φέτος...θα μπορέσουμε άραγε?
7. Πρέπει να αρχίσω γυμναστική ...δεν πάει άλλο...πάω να ανέβω σκάλα και κοντεύω να λιποθυμήσω...χάλι μαύρο...


Και αφού έβγαλα πάλι τα εσώψυχά μου το προσφέρω σε όσους δεν έχουν παίξει ακόμα και σας εύχομαι μία καλή και γλυκιά εβδομάδα!

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Σαλάτα με παντζάρι και πορτοκάλι

 
 
 
Σαλατούλα σήμερα αλλά τι σαλατούλα! Και να μη βιαστούν μερικές-μερικές να πουν ότι πέφτω σε ...βοσκή για να είμαι οκ μέχρι του....Ασώτου....απλά έτυχε....χχαχαχαχαχαχ!!!!

Υλικά για τη σαλάτα

4 βρασμένα παντζάρια σε φετούλες
2 πορτοκάλια σαγκουϊνι φιλεταρισμένα
2 πορτοκάλια φαγητού επίσης φιλεταρισμένα
1 χονδροτριμένο καρότο
λίγος κόλιανδρος φρέσκος (τα φυλλαράκια του)
1 μικρό κρεμμύδι κομμένο σε ημισέληνα
2 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
λίγες καρδιές από μαρούλι και από σπανάκι
λίγη ρόκα κομμένη

1 χούφτα καρύδια χονδροκοπανισμένα  από πάνω

Υλικά για το ντρέσιγκ

1/2 φλ. ελαιόλαδο
1 κ. σ. γεμάτη μουστάρδα
1 κ. γλ. μέλι
αλάτι  και πιπέρι (εγώ το αλάτι το τσίμπησα λίγο γιατί γενικά ήταν γλυκερά τα συστατικά της σαλάτας)
1 κ. σ. ξύδι μπαλσάμικο

Εκτέλεση

Ολα τα υλικά της σαλάτας μπαίνουν σε μεγάλη σαλατιέρα, χτυπάμε το ντρέσιγκ και το  περιχύνουμε από πάνω. Τέλος πασπαλίζουμε με τα φουντούκια.


 
Μια πρόταση λίγο ιδιαίτερη, αλλά αξίζει τον κόπο! Μου έσπασε τα νεύρα το πορτοκάλι βέβαια....γιατί είμαι και λίγο άτσαλη αλλά αφού έφαγα 2-3 ....τα ψιλοκατάφερα νομίζω .....χχαχχαχαχ!!!

Αυτά για σήμερα! Καλό απόγευμα!

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Σπανακόρυζο


Φαγάκι νόστιμο, με πολλά μυρωδικά μέσα που το τρώμε και με σαλτσούλα όπως αυτό στη φωτό αλλά και λεμονάτο άσπρο, όπως μου έρθει κάθε φορά...

Υλικά

1 κιλό σπανάκι
3 πράσα σε ροδέλες
1/2 μάτσο άνιθος (και αν έχω βάζω και μάραθο και κάνω το κορόιδο γιατί γκρινιάζουν λίγο με το άρωμα του...μάραθος????Πως σας ήρθε??? Δεν έχω βάλει...χααχαα!!!)
λίγος μαιντανός
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
1/2 μάτσο κρεμμυδάκια φρέσκα
2 κ. σ. πελτές ντομάτας
χυμός 1 μεγάλου λεμονιού και κάτι
1 και κάτι φλ. ελαιόλαδο
300 γρ. ρύζι καρολίνα (πολλές φορές ανακατεμένο με λίγο parboiled)
αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

Εχω πλυμμένα και στραγγισμένα καλά τα χορταρικά μου και τα σωτάρω στο ελαιόλαδο αρχίζοντας από το κρεμμύδι, το πράσσο και τα κρεμμυδάκια και συνεχίζοντας με τα υπόλοιπα.

Μόλις μαλακώσουν και μαραθούν καλά, ρίχνω τον πελτέ και μετά συμπληρώνω νεράκι (τόσο όσο να βοηθήσει το ρύζι να μαγειρευτεί, περίπου 2 ποτήρια του νερού). Μόλις πάρει βράση το σπανάκι, ρίχνω το ρύζι μου και χαμηλώνω τη φωτιά.

Αλατοπιπερώνω και ανακατεύω συνέχεια για να μη μου κολλήσει το ρύζι. Σιγοβράζω για 15 λεπτά περίπου, κλείνω τη φωτιά, προσθέτω το χυμό λεμονιού και σκεπάζω με το καπάκι και αφήνω να τραβήξει το ρύζι τα υγρά που έμειναν για κανένα δεκάλεπτο περίπου.

Παραλείποντας τον πελτέ το αφήνω σκέτο λεμονάτο, απλά ....ψιλοκλωτσάνε μέσα στο σπίτι οι περισσότεροι και συνήθως το κάνω με σάλτσα.

Είναι υπέροχο όμως όπως και να το προτιμάτε!

Καλή μας όρεξη!

Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

Γίγαντες πλακί



Κάποιες υποχρεώσεις μεταξύ αυτών -κάποιοι το ξέρετε ήδη- ήταν και οι βασιλόπιτες του σχολείου μας....με κράτησαν λίγο μακριά από το μπλογκ, συν ένα ταξιδάκι -σφαίρα- στην πατριδούλα μου...παιδιά τι κρύο ήταν αυτό...εδώ στην Αθήνα είμαστε βασιλιάδες....άλλο τίποτα δεν λέω...
΄
Πάμε στα δικά μας...τα όσπρια προσπαθώ με διάφορους τρόπους να τα εντάσσω πάντα στο πρόγραμμα μας το εβδομαδιαίο και μάλιστα όχι μία φορά...μέχρι στιγμής τα όποια..κόλπα πιάνουν...

Φαγάκι νόστιμο που το τιμούμε συχνά λοιπόν!

Υλικά

500 γρ. γίγαντες μουλιασμένοι για 24 ώρες
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 μάτσο μαιντανός ψιλοκομμένος
3 σκελίδες σκόρδο
2 κλωνάρια σέλερυ σε μικρά κομμάτια
3 καρότα σε ροδελες
1 συσκευασία κονκασέ ντομάτας και 1 κ. σ. πελτές
1 φλ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Μουλιάζω για 24 ώρες τους γίγαντες και πετάω το νερό.

Την άλλη μέρα, αφού τους βράσω μόνους τους για κανένα 20 λεπτο και τους ξαφρίσω καλά,  τους σουρώνω και τους ξαναβάζω στην χύτρα, ρίχνω το λάδι, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα καρότα, το σέλερυ και τους γίγαντες να σωταριστούν, προσθέτω την ντομάτα και τον πελτέ και συμπληρώνω νερό να τους σκεπάσει και παραπάνω. Υπολογίζω το νεράκι ώστε όταν τελειώσω με το ίδιο το υγρό τους να μπουν για τελείωμα στο φούρνο.

Βράζω για 45 λεπτά και αποσύρω από τη φωτιά. Μεταφέρω με μία κουτάλα το φαγάκι στο ταψί μου και ψήνω στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά σε αερόθερμο φούρνο, τσεκάροντάς το να μελώσει η σαλτσούλα του.

Καλή μας  όρεξη και καλή εβδομάδα να έχουμε!




Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Σοκολατάκια καραμέλας



Μετά λένε....φταίει ο φονιάς......Αμ, δεν φταίει αυτός πάντα!!!χαχαχαχαχα!!!!

Η φίλη μου η Βάσω πήρε πολύ πρόσφατα δωράκι μία υπέροχη σιλικονάτη φόρμα για σοκολατάκια και είπε να την εγκαινιάσει! Τι καλύτερο από τη συνταγούλα που είχε η Tupperware επάνω στη φόρμα.


Η δοσολογία βγάζει 24 μίνι σοκολατάκια.

Υλικά

200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
30 ml νερό
50 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
30 γρ. βούτυρο

λίγοι ξηροί καρποί ψιλοκομμένοι


Εκτέλεση (όχι στο μισό μέτρο....η άλλη...)

Καραμελώνω σιγά - σιγά τη ζάχαρη με το νερό σε ένα μικρό κατσαρολάκι και αποσύρω από τη φωτιά.


Ρίχνω το βούτυρο να πάει παντού (και σε αυτό το σημείο αν θέλω προσθέτω τους ξηρούς καρπούς)
και τη σοκολάτα και ανακατεύω καλά να γυαλίσει το μίγμα.



Αδειάζω στα φορμάκια μου και τα τοποθετώ για 30 λεπτά στο ψυγείο να παγώσουν και μετά τα ξεφορμάρω.



Αυτά ....βοήθειά μας...μου αρέσει που είπα να μαζευτώ....Δεν είπα από πότε, είπα???? χαααχαχχαχ!!!! 

Καλό και όμορφο Σαββατοκύριακο να έχουμε όλοι!

Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Πατατοσαλάτα με αρακά


Σαλατούλα πολύ αγαπημένη (και πιο ελαφριά να το πω;) έκδοση της παχυντικής πατατοσαλάτας με τις μαγιονέζες, τα αλλαντικά και τα διάφορα πεντανόστιμα μεν, αμαρτωλά και μη διαιτητικά δε....χαχααχχα!
Υλικά

6 πατάτες βρασμένες
1 σακουλάκι κατεψυγμένος αρακάς (ο ψιλός είναι πιο ωραίος) βρασμένος
2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια σε ψιλές ροδελίτσες
1/2 μάτσο άνιθος ψιλοκομμένος
αλάτι, πιπέρι
2 γενναίες κουταλιές της σούπας μουστάρδα
1/2 φλ. ελαιόλαδο
χυμός 1 λεμονιού

Εκτέλεση

Βράζουμε ξεχωριστά τις πατάτες (πάντα ξεφλουδισμένες) και τον αρακά. Ενώνουμε σε σαλατιέρα και από πάνω κόβουμε τα κρεμμυδάκια, τον άνιθο και χτυπάμε τη μουστάρδα με το λάδι, το λεμόνι και το αλατοπίπερο και περιχύνουμε. Δεν ανακατεύουμε για να μη χαλάσουμε τις πατάτες, φροντίζουμε να περιχύσουμε παντού τη σαλάτα μας.

Ελαφριά και νόστιμη.


Καλή σας όρεξη!

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Ρεβύθια σούπα



Ο καιρός κρύωσε για τα καλά και από ότι λένε θα μας πάει και χειρότερα από την Κυριακή...βοήθειά μας λοιπόν και τι καλύτερο από ένα ζεστό χειμωνιάτικο πιάτο αχνιστής σουπίτσας και μάλιστα όσπριου ...έτσι να αρχίσουμε να συμμορφωνόμαστε και λίγο μετά τις κραιπάλες...

Το τι μούτρα θα κάνει ο μεγάλος μου γιος (με τα μικρά προς το παρόν δεν έχω πρόβλημα) ούτε που θέλω να το σκέφτομαι....χαχααχα!! Θα αρχίσω το κύρηγμα περί σωστής διατροφής....και ελπίζω να βαρεθεί να με ακούει και να φάει ένα πιάτο....(παλιό κλασικό παραδοσιακό κόλπο μαμάδων για να φάνε τα δύστροπα στο φαγητό βλαστάρια τους...χαχαχααχ). Ψέμματα λέω τώρα, γενικά τρώει σωστά....απλά με μερικά φαγάκια έχουμε ένα "θεματάκι".....

Υλικά

500 γρ. ρεβύθια αποφλοιωμένα (τα προτιμώ από τα άλλα γιατί χυλώνουν πιο ωραία)
1 κ. σ. σόδα μαγειρική

2 κρεμμύδια μεγάλα ψιλοκομμένα
2 φύλλα δάφνης
αλάτι και πιπέρι
μπόλικο κύμινο
1 κλαδάκι δενδρολίβανο
1 φλ. ελαιόλαδο (και κάτι ακόμα στο τέλος του μαγειρέματος)
χυμός 3 λεμονιών (αν δεν σας αρέσει τόσο λεμονάτο, μειώνετε κατά βούληση)


Εκτέλεση

Μουλιάζω τα ρεβύθια από το προηγούμενο βράδυ και το πρωί τα στραγγίζω, τα ξεπλένω και τα αφήνω χωρίς νερό με 1 κουτάλι σόδα για καμιά ώρα.  Κατόπιν τα ξεπλένω σε πολλά νερά πολύ καλά και τα βάζω να βράσουν.

Στην κατσαρόλα ρίχνω τα ρεβύθια, το κρεμμύδι ψιλοκομμένο (άλλοι το βάζουν ολόκληρο και μετά το αφαιρούν, εγώ το θέλω μέσα στη σούπα), τη δάφνη, το κύμινο, το δενδρολίβανο, αλατοπίπερο και το ελαιόλαδο. Αφήνω να βράσουν με μπόλικο νεράκι για 1 ώρα σε χύτρα (δεν το ρισκάρω με τα όσπρια, χρησιμοποιώ τη χύτρα για να είμαι ήσυχη ότι θα βράσουν σίγουρα καλά) και μετά αποσύρω από τη φωτιά και τσεκάρω. Αν είμαι εντάξει, που γενικά είμαι σε αυτό το χρόνο, συμπληρώνω το υπόλοιπο ελαιόλαδο με το μάτι (στα όσπρια μας αρέσει μπόλικο) και το χυμό λεμονιού.

Αν θέλω σερβίρω με κρουτανάκι. Είμαστε έτοιμοι!


Καλή μας όρεξη!

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Γιουβαρλάκια σούπα




Αγαπημενη σουπιτσα μικρων και μεγαλων, πεντανοστιμη ειτε εινα αβγολεμονο, ειτε σκετη. Ειδικά με αυτό το κρύο, ω, παιδιά μου, τι κρύο είναι τούτο!!! Πάω τα παιδιά το πρωί στο σχολείο και κλαίνε τα μάτια μου...από τον ψόφο......ας είναι...καιρός ήταν να το κάνει ....έχουμε λιώσει με τις παλιοιώσεις...καλό είναι λίγη παγωνιά...Σάμπως θα κρατήσει??? Αυτός δεν είναι καιρός...αρρώστεια είναι....τι να πεις...

Αντε πολλά είπα, στα δικά μας τώρα....αν και δεν πιστεύω ότι υπάρχει κανείς που δεν ξέρει να τα φτιάξει, σε διάφορες παραλλαγές, ίσως πιο απλές, ίσως και πιο εμπλουτισμένες, άλλοι βάζουν και ρυζάκι στη σούπα μέσα, εγώ έχω καταλήξει σε αυτόν τον τρόπο και δεν μένουν ποτέ στο ένα πιάτο!
Να θυμίσω και τη διαφορετική παραλλαγή της Στέλλας για κάτι πιο υγιεινό και πιο διαφορετικό σε κοκκινιστή έκδοση! Είναι επίσης πεντανόστιμα και αν δεν τα έχετε ήδη δοκιμάσει, χάνετε!


Υλικα

1 κιλο κιμας (μοσχαρισιος με λιγο χοιρινο ανακατεμενο)
2 κρεμυδια ψιλοκομμενα
2 αβγα
1 χουφτα μαιντανος και ανιθος ψιλοκομμένα, αν θέλω και λίγο φρέσκο δυόσμο
αλατι και πιπερι
300 γρ. ρυζι καρολινα (με νυχακι η λιγο parboiled)
λιγο ελαιολαδο για να ζυμώνεται το μείγμα

Επιπλεον

2-3 πατάτες σε κυβάκια
3 καρότα σε κυβάκια
1 κρεμύδι ψιλοκομμένο
1 μικρή ντομάτα (αν θέλουμε) σε κυβάκια
1-2 κλωναράκια σέλινο ή σέλερυ ψιλοκομμένο
3 τουφίτσες άνιθος
1 φλ. ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι


Για το αβγολέμονο

2 αβγά (χωριστά κρόκοι-ασπράδια)
3 λεμόνια (ο χυμός τους)
ζωμός από το φαγάκι μας



Εκτέλεση


Ανακατεύουμε όλα τα υλικά του κιμά και τον αφήνουμε λίγο στην άκρη σκεπασμένο. Βάζουμε σε κατσαρόλα μπόλικο νεράκι να αρχίσει να βράζει. 

Ρίχνουμε τα υπόλοιπα λαχανικά (τα επιπλέον) μέσα και όταν αρχίσει να παίρνει βράση, προσθέτουμε τον κιμά που τον έχουμε πλάσει σε κεφτεδάκια μεγάλα. Μαγειρεύουμε στην αρχή σε δυνατή φωτιά και μετά από κανένα 10 λεπτο σε χαμηλή μέχρι το τέλος. Δεν ανακατεύουμε καθόλου.
Δέκα λεπτά πριν κλείσουμε το φαγάκι μας αφαιρούμε με κουτάλα με προσοχή σε ένα μπωλ λίγο ζωμό και φτιάχνουμε το αβγολέμονό μας.  Χτυπάμε (εγώ με το μίξερ, τελειώνεις γρήγορα και γίνεται τέλειο) σε ένα μπωλ τα ασπράδια μας να γίνουν ελαφριά μαρέγκα, προσθέτουμε τους κρόκους και το χυμό σταδιακά και στο τέλος προσθέτουμε λίγο - λίγο το ζωμό μας. Αβγοκόβουμε και είμαστε έτοιμοι.





Καλή σας όρεξη!





.



Καλημερούδια σε όλη την όμορφη παρέα μας!

Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

Cupcakes μήλου με royal icing

Τι να κάνουμε??? Είμαστε μεγάλη οικογένεια και οι περισσότεροι γιορτάζουμε χειμώνα! Ξανακερνάμε λοιπόν λόγω εορτής αλλά είχαμε και γενέθλια (χρωστάμε την τούρτα).

Ολοι έχετε ακούσει αυτό που λένε..."Σπίτι χωρίς Γιάννη, προκοπή δεν κάνει". Ετσι και εμείς έχουμε το δικό μας Γιάννη και  κερνάμε!



Υλικά για 45 cupcakes

1 πακέτο φαρινάπ
260 ml ηλιέλαιο
4 αβγά
2 φλ. ζάχαρη κρυσταλλική
2 βανίλιες
χυμός 1 πορτοκαλιού
2 μέτρια μήλα τριμμένα (12 γεμάτες κ. σ. τριμμένο μήλο)
λίγη βρώμη (με το μάτι μπήκε, περίπου 1 ποτήρι του κρασιού)
3 κ. σ. τριμμένο καρύδι
2 κ. σ. κανέλα
1/2 φλ. γάλα

Εκτέλεση

Χτυπάω το ηλιέλαιο με τη ζάχαρη, ρίχνω τα αβγά, συνεχίζω με βανίλιες, χυμό, μήλα, βρώμη, καρύδι, κανέλα, τελευταίο το γάλα και το φαρινάπ.

Τοποθετώ χαρτάκια στα μαφινοταψάκια μου και γεμίζω κατά τα 2/3 τις θηκούλες. Ψήνω για 20 λεπτά τα πρώτα ταψάκια στους 180 βαθμούς στη μεσαία σχάρα σε αερόθερμο φούρνο και τα υπόλοιπα για 15 λεπτά ακριβώς. Βγάζω και αφήνω να κρυώσουν.

Βγήκαν αν δεν κάνω λάθος γύρω στα 45 τεμάχια.

Για την επικάλυψη

Royal icing

2 ασπράδια αβγού
2 κ. γλ. χυμός λεμονιού
330 γρ. ζάχαρη άχνη

Χτυπάω τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα και προς το τέλος ρίχνω το χυμό λεμονιού και αφού ενοποιηθούν αρχίζω να ρίχνω την άχνη να την πάρει όλη το μίγμα και να γίνει ένα σφιχτό icing.

Αν δεν είναι αρκετά σφιχτό ίσως χρειάζεται 2-3 κ.σ. άχνη ακόμα, το βλέπουμε με το μάτι. Ετσι κι αλλιώς αν το αφήσουμε λίγο, θα σφίξει από μόνο του.

Αλείφουμε τα cupcakes μας με ένα κουταλάκι και πασπαλίζουμε με χρωματιστές περλίτσες ή στολίζουμε με ζαχαρόπαστα ή κουφετάκια.



Χρόνια πολλά σε όλους τους εορτάζοντες! Να τους χαιρόμαστε και να είναι πάντα καλά και ευτυχισμένοι!

Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Κορμός με γέμιση λευκής σοκολάτας και βύσσινα



Ναι, κορμός και ναι, ξανά με βύσσινα! Τι να κάνουμε, αδυναμίες είναι αυτές!

Ο κορμός αυτός προοριζόταν για το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι. Πρόεκυψαν όμως τόσα γλυκά....που σου γύριζε το μάτι ανάποδα οπότε έμεινε στα εσώψυχα της κατάψυξης μέχρι χθες το βράδυ που ξαναείχαμε καλά και αγαπημένα πρόσωπα στο σπίτι και τον κόψαμε!



Αυτή τη φορά δοκίμασα το παντεσπάνι της Βασιλικής στη δεύτερη έκδοση (βανίλιας) και επειδή το άφησα η ξεμυαλισμένη ...άφτιαχτο δυό - τρεις μέρες μου ψιλοξεράθηκε οπότε το ράντισα με λίγο σιροπάκι στο οποίο πρόσθεσα και σιρόπι από γλυκό κουταλιού. Το άφησα να τραβήξει και να τι έκανα :

Είχε περισσέψει η  μισή περίπου κρέμα λευκής σοκολάτας  Νίκης (αυτή που είχα ενώσει τα ρόδια μου) και την είχα φυλάξει στο ψυγείο για να στολίσω cupcakes ...αλλά άλλα λέω και άλλα κάνω τελικά..χαχαχα!!! Χωρίς πλάκα αυτή την κρέμα πρέπει να τη δοκιμάσετε!

Την έβγαλα, την χτύπησα γιατί είχε σφίξει η σοκολάτα, έριξα και ένα ζαχαρούχο με μία φυτική κρέμα (ERMOL) και ήρθε και έγινε μία κρέμα φοβερή!

Με αυτή την κρέμα γέμισα το παντεσπάνι μου εσωτερικά και σκόρπισα και βυσσινάκι από γλυκό του κουταλιού χωρίς σιρόπια. Προσεκτικά ρολάρισα το παντεσπάνι μου και το άφησα να ψιλοσταθεί κλεισμένο για λίγο.

Μετά χτύπησα 1 κρέμα γάλακτος παγωμένη  με 1 ermol, λίγο γάλα, 1 ποτήρι άχνη ζάχαρη και 5 κουταλιές της σούπας ρόφημα σοκολάτας (ξέμεινα από κακάο...τι να' κανα???) και όταν έσφιξε η κρέμα μου (ωραία μους έγινε), έκοψα τον κορμό μου στα δύο και τους έστησα με προσοχή στον δίσκο της τουρτιέρας μου που έχει καπάκι και κλείνει καλά. Πέρασα με τη μους όλο τον κορμό με προσοχή παντού και έβαλα στην κατάψυξη να σφίξει καλά. 

Την άλλη μέρα τον έβγαλα, έλιωσα σε μπεν μαρί δύο κουβερτούρες με λίγη κρέμα γάλακτος και άφησα λίγο να σταθούν, έριξα και λίγο τριμμένο καρύδι  και άλειψα τον κορμό μου. Του έκανα γραμμούλες με ένα πηρούνι και τον στόλισα με φυλλαράκια ζαχαρόπαστας.



Αν και περιπετειώδης ήταν πολύ ωραίος!

Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

Βασιλόπιτα 2012




Καλή χρονιά μπλογκοπαρεούλα!

Μακάρι να έχει λιγότερες σκοτούρες, περισσότερα χαμόγελα, περισσότερη υγεία και χαρά, ευτυχία στα σπιτικά μας, ευημερία για όλους μας και περισσότερη τύχη βεβαίως-βεβαίως...γιατί δεν το λες ότι μας πήγε και πολύ πρίμα αυτή η χρονιά που πέρασε....

Λέω να ξεκινήσουμε γλυκά την πρώτη ανάρτηση του χρόνου και να σας δείξω τις βασιλόπιτες που έκανα για το σπίτι μας και της κουνιάδας μου. Τις έντυσα με ζαχαρόπαστα και έγιναν όμορφες. Η πρώτη είναι λίγο πιο λεπτή από ότι έπρεπε γιατί μετά κατάλαβα ότι χρειαζόμουν κι άλλη, οπότε ξανάνοιξα άλλη μία δόση, και για αυτό το λόγο "φεγγίζει" το κέηκ μας από μέσα, απαιτούσε περισσότερη ζαχαρόπαστα για να είναι πιο όμορφη. Το στόλισμα είναι απλό για πρώτη φορά, δεν με έπαιρνε και η ώρα με τόσες δουλειές που είχα, οπότε περιορίστηκα.


Η δική μας



Αυτή πήγε στην κουνιάδα μου.

Πάμε για την συνταγούλα

Για μία βασιλόπιτα (30 εκατοστών ταψί)

500 γρ. αλεύρι φαρινάπ
250 γρ. μαργαρίνη λιωμένη
2 φλ. ζάχαρη
4 αβγά
2 βανίλιες
1 φλ. γάλα
ξύσμα 1 πορτοκαλιού
χυμός 2 πορτοκαλιών
1 χούφτα καρύδια
1 χούφτα φουντούκια
1 χούφτα αμύγδαλα
7 δαμάσκηνα αποξηραμένα
7 βερύκοκα αποξηραμένα
7 σύκα αποξηραμένα
1/2 χούφτα σταφίδες
1 1/2  φλ. του καφέ κονιάκ
1 κ. γλ. κανέλα
1 κ. γλ. γαρίφαλο

Εκτέλεση

Ψιλοκόβουμε τα φρούτα μας και τα βάζουμε σε ένα μπωλ με το χυμό πορτοκαλιού και το κονιάκ.

Κάνουμε πούδρα τους ξηρούς καρπούς στο μούλτι.

Χτυπάμε με το μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη, προσθέτουμε τα αβγά ένα-ένα, τις βανίλιες, το ξύσμα πορτοκαλιού, την κανέλα, το γαρίφαλο, το γάλα  και τέλος τα φρούτα με το κονιάκ και το χυμό, τους ξηρούς καρπούς και το φαρινάπ.

Γυρίζουμε το μίγμα σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί Νο. 30 και ψήνουμε σε προθερμασμένο αερόθερμο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50 λεπτά στη μεσαία σχάρα. Τσεκάρουμε με οδοντογλυφίδα να μην είναι υγρό μέσα αλλιώς αφήνουμε λίγο παραπάνω, προσέχοντας (εξαρτάται από το φούρνο μας).

Και εμείς και στο σπίτι της κουνιάδας μου, προτιμάμε τα κέηκ μας με "σχετική" υγρασία. Το συγκεκριμένο λόγω των φρούτων κράταγε όσο έπρεπε και ήταν απολαυστικότατο. Αν το θέλετε πιο στεγνό θα πρέπει να βάλετε λιγότερο φρούτο και υγρό (κονιάκ) και να το τσεκάρετε στο ψήσιμο.

Οταν βγει αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσει. Οταν κρυώσει στολίζουμε αναλόγως. Είτε με ζαχαρόπαστα, είτε με κανέλα και άχνη, και κάνουμε τα σχετικά μας σχέδια.


Καλή και ευλογημένη χρονιά να έχουμε!