Δευτέρα, 28 Μαΐου 2012

Τούρτα τιραμισού και γενέθλια!!!

Να σας κεράσουμε???




Ο Μάιος για το δικό μας blog έχει ιδιαίτερη σημασία! Γιατί?

Καταρχάς πριν λίγες μερούλες είχε γενέθλια η Εφούλα μας!

Σήμερα εκτός από το blog, έχει γενέθλια και η φίλη μας η Βάσω!

Κορίτσια να σας χαιρόμαστε! Χρόνια πολλά!!!

 
2 χρόνια food bloging! 2 χρόνια από τότε που έβαλα δειλά..διστακτικά...την πρώτη μου συνταγούλα, την αγαπημένη μας οικογενειακή καρυδόπιτα. Με αυτό το υπέροχο γλυκάκι ξεκίνησα επίσημα σαν food blogger.

Στο διάστημα αυτό γνώρισα υπέροχα πρόσωπα και έκανα όμορφες φιλίες και δόξα τω Θεώ εκτός από κάποιες εξαιρέσεις που μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού, μόνο χαρές έχω γνωρίσει και δεν το έχω μετανιώσει καθόλου.


 
Κέρασμα σας έχω μία φραουλένια τούρτα τιραμισού, λαχταριστή και υπέροχη!

Οσοι με ξέρουν καλά, θα απορήσουν ίσως που διάλεξα γλυκάκι με αρώματα από καφέ γιατί δεν το έχω και πολύ, αλλά αυτή η τουρτίτσα είναι το κάτι άλλο!

Υλικά

Για το κέηκ

4 αβγά (χωριστά κρόκοι + ασπράδια) 
2 κ. σ. κρύο νερό
1 1/4 φλ. ζάχαρη
1/2 φλ. βραστό νερό
1 1/2 φλ. φαρινάπ κοσκινισμένο
1/2 κ. γλ. αλάτι
1/2 κ. γλ. ταρτάρ ή κρεμόριο
1 κ. γλ. εσάνς βανίλιας
1 κ. γλ. εσάνς πικραμύγδαλο

Για το σιρόπι (διάλυμα πιο πολύ, όχι σιρόπι)

2 κ.σ. στιγμιαίος καφές + 1/2 φλ. βραστό νερό + 3/4 φλ. ρούμι μαύρο

Για την κρέμα

2 φλ. κρέμα γάλακτος χτυπημένη με λίγη ζάχαρη
3 κρόκοι
1/4 φλ. ζάχαρη
1 κ. γλ. εσάνς βανίλιας
500 γρ. τυρί μασκαρπόνε (2 συσκευασίες)

Επίσης θέλουμε 100 γρ. τριμένη κουβερτούρα (όχι μέσα στην κρέμα)

Για τη διακόσμηση

250 γρ. φράουλες
φλούδες σοκολάτας κουβερτούρας / λευκής (ότι θέλουμε)

σαντιγύ προαιρετικά

2 συσκευασίες σαβαγιάρ (περιέχουν από δυο σακουλάκια η κάθε μία)

Εκτέλεση

Για το κέηκ

Χτυπάω τους κρόκους με το κρύο νερό και μόλις αρχίσουν να κιτρινίζουν καλά, προσθέτω τη ζάχαρη σιγά-σιγά να ενσωματωθεί. Με προσοχή προσθέτω και το βραστό νερό σιγά-σιγά και αφού το βάλω όλο, ξανακοσκινίζω και ενσωματώνω το αλεύρι με το αλάτι.

Σε άλλο μπωλ χτυπάω τα ασπράδια με το κρεμόριο να γίνει μία καλή μαρέγκα.

Τη μισή μαρέγκα την ρίχνω στους κρόκους ανακατεύοντας πολύ απαλά και στην άλλη μισή προσθέτω τις εσάνς  και ανακατεύω ελάχιστα και απαλά προσθέτοντάς την και αυτή στους κρόκους.

Δεν κουράζουμε πολύ το μείγμα μας, θέλει απαλό ανακάτεμα, ίσα-ίσα να ενσωματωθεί.

Αραδιάζω μοιράζοντας το μείγμα σε δύο ταψάκια των 20 εκατοστών με στρωμένη λαδόκολα από κάτω, αλλιώς ελαφρά βουτυρωμένα και αλευρωμένα.

Ψήνω στους 165 βαθμούς σε πάνω και κάτω αντιστάσεις στη μεσαία σχάρα για 30 λεπτά.

Αποσύρω από το φούρνο και αφήνω να κρυώσουν.


Οταν κρυώσουν τελείως, τοποθετώ τα παντεσπάνια μου στο ψυγείο για κάποιες ώρες (αν θέλουμε τα φτιάχνουμε και μέχρι μία εβδομάδα πριν) για να μπορεί να εφαρμόσει η κρέμα μας καλύτερα.

Οταν θέλουμε, τα βγάζουμε και κόβουμε τα δύο παντεσπάνια για να πάρουμε 4 δίσκους.


Για το σιρόπι

Διαλύουμε το στιγμιαίο καφέ στο βραστό νερό και μόλις χλιάνει λίγο, προσθέτουμε το ρούμι.
Με αυτό το διάλυμα βρέχουμε τους δίσκους μας ελαφρά. Μην βρέξετε πολύ τους δίσκους για να σας πάρει όλο το υγρό, μόνο όσο χρειάζεται θα βάλετε.


Για την κρέμα

Χτυπάω την κρέμα γάλακτος σε ένα μπωλ. Προαιρετικά της ρίχνουμε και λίγη ζάχαρη με το μάτι για να τη βοηθήσουμε να σφίξει πιο γρήγορα.

Σε άλλο μπωλ χτυπάω τους κρόκους με τη ζάχαρη και την εσάνς και μετά ρίχνω μέσα το μασκαρπόνε και χτυπάω ελαφρά να ενσωματωθεί. Δεν το ταλαιπωρώ πολύ. Κατόπιν ενώνω με τη χτυπημένη κρέμα γάλακτος.

 
Συναρμολόγηση

Αλείφω ελάχιστη κρέμα κάτω από τον πρώτο δίσκο για να είναι πιο σταθερός.
Βρέχω λίγο με ένα πινέλο κατά τόπους το δίσκο και απλώνω κρέμα. Πασπαλίζω με λίγη κουβερτούρα τριμένη.

Συνεχίζω με τον ίδιο τρόπο υπολογίζοντας με το μάτι πόση κρέμα θα βάζω για να μείνει αρκετή για τον τελευταίο δίσκο πουθα χρειαστεί και περιμετρικά κάλυψη. Σε αυτό το τελευταίο δεν πασπαλίζω με κουβερτούρα.

Στρώνω και τον τελευταίο δίσκο, ραντίζω με το σιρόπι μου (δεν είναι σιρόπι δηλαδή....) και καλύπτω όλη την επιφάνεια της τούρτας παντού.


Γύρω-γύρω εφαρμόζω τα μπισκότα σαβαγιάρ και δένω με κορδελίτσα σφιχτούτσικα για να συγκρατήσω όμορφα τα σαβαγιάρ.


 
Από πάνω στολίζω με ροζετούλες από σαντιγύ περιμετρικά αν θέλω, βάζω μέσα φράουλες και rasberries και πασπαλίζω με φλούδες σοκολάτας. Τις φραουλίτσες τις γλάσσαρα με λίγη μαρμελαδίτσα που ζέστανα.
Τοποθετώ στο ψυγείο αποβραδίς για να σφίξει και η κρέμα.

 

* Μην το κάνετε με Φιλαδέλφεια τυράκι, δεν είναι το ίδιο. Η εσάνς πικραμύγδαλου είναι απαραίτητη.

* Αν είχα θα έβαζα και στο διάλυμα του καφέ, λικέρ Αμαρέτο. Δεν είχα και έβαλα Captain Morgan's.

 

Καλή απόλαυση!

Τρίτη, 22 Μαΐου 2012

Κολοκυθομπούρεκο

 
 
 
Εδώ και καιρό είχα βάλει στο μυαλό μου να το φτιάξω αλλά έμενε...πότε έλειπε το τυράκι, πότε τα κολοκύθια...και τούμπαλιν...αχχααχαχχα!!!

Ετσι προχθές στη λαϊκή διάλεξα μεγάλα κολοκυθάκια και είπα ότι ήρθε η ώρα του.

Με σεβασμό στις Κρητικοπούλες φίλες μας, εγώ δεν θα το πω χανιώτικο, ούτε παραδοσιακό, ούτε συνταγή της γιαγιάς, ούτε τίποτα. Κατέληξα ότι κανείς δεν ξέρει ποιο είναι το αυθεντικό, κάθε νοικοκυρά προφανώς το προσαρμόζει όπως μπορεί και νομίζει. Δεν ξέρω ποιό είναι το αυθεντικό αλλά βγάζω το καπέλο σε όληηηηηη την Κρήτη! Τόσο πολύ μου άρεσε από όλες τις απόψεις και είμαι σίγουρη ότι και όποιο να δοκίμαζα, θα ήταν εξίσου ωραίο! Επειδή δεν το "έχω" με το φύλλο ...επέλεξα μία εκδοχή χωρίς αυτό.

Είναι φαγάκι λίγο "δύσκολο" στο ψήσιμό του, από την άποψη ότι τα κολοκυθάκια βγάζουν αρκετά υγρά και θέλει πολύωρο ψήσιμο και ανεβοκατέβασμα στις σχάρες για να γίνει σωστά και να ψηθούν τα λαχανικούλια μέσα.

Την επόμενη φορά θα αλατίσω τα κολοκυθάκια και τις πατάτες από πριν και θα τα αφήσω να βγάλουν τα ζουμάκια τους για να διευκολύνω το ψήσιμο λίγο.

Υλικά για μεγάλο στρογγυλό ταψί

4 μεγάλα κολοκύθια σε ροδέλες λεπτές
1 κιλό πατάτες σε ροδέλες λεπτές

1/2 μάτσο μαϊντανός ψιλοκομμένος
1/2 μάτσο δυόσμος ψιλοκομμένος
2 ντομάτες τριμένες

1 κιλό μυζήθρα τριμένη

2 ποτήρια του νερού γάλα
1 ποτήρι του νερού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 φλ. ελαιόλαδο
μοσχοκάρυδο, πιπέρι, 1 πρέζα αλάτι

αλεύρι για τα λαχανικά

Εκτέλεση

Αλατίζουμε και αλευρώνουμε τα κολοκυθάκια και τις πατάτες σε ξεχωριστά μπωλ.
Λαδώνουμε και αλευρώνουμε το ταψί μας ελαφρά και τοποθετούμε μία στρώση πατάτες, βάζουμε λίγο πιπεράκι, τοποθετούμε μία στρώση κολοκυθάκια και ξανά ρίχνουμε λίγο πιπεράκι (ελάχιστο όμως) και από πάνω σκορπίζουμε παντού τη μισή τριμένη μυζήθρα. Από πάνω πασπαλίζουμε με την ντομάτα.  Ρίχνουμε τα μισά μυρωδικά μας και συνεχίζουμε να στρώνουμε πατάτες και κολοκυθάκια. Εμένα δύο φορές μου πήρε το ταψί μου.

Την υπόλοιπη μυζήθρα την έχω σε ένα μπωλ και ρίχνω το αλεύρι , το γάλα, το ελαιόλαδο, μοσχοκάρυδο, πιπέρι και 1 πρέζα αλάτι και ανακατεύω να γίνει ένας χυλός όχι πολύ πηχτός.  Γενικώς το φτιάχντε με το μάτι αυτό γιατί δεν μέτρησα, είμαι σίγουρη μόνο για το αλεύρι και το τυρί. Το γάλα το έβαλα με το μάτι, οπότε και εσείς με ρέγουλα...βλέποντας, οκ?

Μέσα σε αυτό το μείγμα έβαλα και τα υπόλοιπα ψιλοκομμένα μυρωδικά και το έριξα πάνω στα λαχανικά, το πείραξα και λίγο στις άκρες του ταψιού να καλύψει παντού ωραία.

Εχει μεγάλη σημασία το ψήσιμο σε αυτό το φαγάκι.
Επειδή δεν ήμουν σίγουρη για το χρόνο, να τι έκανα :

Για  1 1/2 ώρα το έβαλα σε αέρα στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο σκεπασμένο με άλλο ταψί στην κάτω σχάρα του φούρνου.
Μετά το άφησα ανοιχτό στην κάτω σχάρα για καμιά ώρα στους 150 βαθμούς σε πάνω και κάτω αντιστάσεις ξεσκέπαστο όμως και στο τέλος για ένα μισάωρο το έβαλα στον πάτο του φούρνου για να σιγουρευτώ για τον πάτο του φαγητού.

Κατά διαστήματα το τσεκάρω με ένα μαχαίρι για να καταλάβω αν έχει ψηθεί μέσα.
Αφήνω να κρυώσει για να κόψω κομμάτι για να σφίξει λιγάκι.

Γίνεται σίγουρα και με ξινομυζήθρα και πρέπει να γίνεται και πιο νόστιμο αλλά δεν είχα. Την άλλη φορά θα το δοκιμάσω και έτσι!

Καλή όρεξη!

Σάββατο, 19 Μαΐου 2012

Παγωτό Nutella



Δεν υπάρχει αυτό το παγωτάκι!!! Για τους φίλους της  πραλίνας και όχι μόνο, και για το γιόκα μου τον μεγάλο που δίνει αύριο για το Lower....και ήθελα να τον γλυκάνω και να του ευχηθώ και από εδώ καλή επιτυχία! Αρχίζουν και οι εξετάσεις από Τετάρτη και μετά πάει στη νησάρα!!!!

Το παγωτάκι αυτό είναι σαν το άλλο με το ταχίνι, κράτησα τη βάση ίδια και απλά του έβαλα ένα βάζο Nutella. Απέκτησε μία βελούδινη, μία γεμάτη γεύση άλλο πράγμα!!!

Υλικά

1 κουτί φυτική σαντιγύ (Ermol)
1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
1 βάζο Nutella των 375 γρ.
2 κουτιά εβαπορέ γάλα παγωμένο

φουντουκάκια κατά βούληση


Εκτέλεση

Χτυπάμε το ερμόλ να αφρατέψει και προσθέτουμε το ζαχαρούχο (παγωμένο) και την Nutella και αφού χτυπηθούν καλά, ειδικά η πραλίνα μας, προσθέτουμε το εβαπορέ και συνεχίζουμε προσεκτικά το χτύπημα.  Τοποθετούμε στην κατάψυξη και μετά από μία ώρα το βγάζουμε και το ξαναχτυπάμε, προσθέτουμε και τα φουντουκάκια και τοποθετούμε πάλι στην κατάψυξη.

Το βγάλε-χτύπα-βάλε στην κατάψυξη, το κάνουμε δύο - τρεις φορές και είμαστε έτοιμοι να απολαύσουμε το παγωτάκι μας.



Καλή απόλαυση και καλή επιτυχία σε όλα τα παιδιά που δίνουν αύριο - και όχι μόνο- εξετάσεις!!!

Πέμπτη, 17 Μαΐου 2012

Γεμιστά κατσαρόλας με κιμά



Αυτά τα γεμιστάκια τα έφτιαχνε η γιαγιά του καλού μου στην κατσαρόλα παλιά, πέρσυ τα είχα κάνει μερικές φορές και έγιναν πολύ ωραία. Ενα περίεργο πράγμα, στα κανονικά δεν θέλω τον κιμά (τα τρώω βέβαια και έτσι) ενώ αυτά τα κάνω μόνο με κιμά!

Υλικά


περίπου 5-6 ντομάτες
και 5-6 κολοκυθάκια στρογγυλά

300 γρ. κιμάς
300 γρ. ρύζι καρολίνα *
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1/2 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 φλ. άνιθος ψιλοκομμένος
γέμιση από ντομάτες που κουφώσαμε (σχεδόν τη μισή εδώ και την υπόλοιπη χύμα στην κατσαρόλα)
1 φλ. ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι
πατατούλες σε κυβάκια
κολοκυθάκια (από το κούφωμα που κάναμε στα κολοκύθια μας)

* το ρυζάκι πάει 1 κ. σ. ανά ντομάτα ή κολοκυθάκι αλλά αν είναι μικρά τα λαχανικά μας, αν έχουμε πιο μεγάλα βάζουμε λίγο παραπάνω.

Εκτέλεση

Τις ντομάτες και τα κολοκύθια μας τα υπολογίζουμε με βάση την κατσαρόλα μας.

Αδειάζουμε τις ντοματούλες και τα κολοκυθάκια μας.

Την ψίχα των κολοκυθιών τη στρώνουμε μέσα στην κατσαρόλα. Από πάνω αραδιάζουμε τις ντομάτες και τα κολοκύθια.

Φτιάχνουμε τη γέμισή μας ανακατεύοντας σε ένα μπωλ τον κιμά με το ρύζι, το 1/3 από το ελαιόλαδο  και τα υπόλοιπα υλικά. Χρησιμοποιούμε και σχεδόν τη μισή ψίχα από τις ντομάτες λιωμένη στο μούλτι.  Γεμίζουμε τα λαχανικά μας και περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, σκορπίζουμε τις πατατούλες και σκεπάζουμε.

Νεράκι δεν βάζουμε γιατί ήδη υπάρχει ο χυμός της ντομάτας και τα λαχανικά βγάζουν από μόνα τους.

Σιγοβράζουμε για 40 λεπτά  μέχρι να δέσει η σαλτσούλα του και απολαμβάνουμε με φετούλα.

* Αν θέλουμε μέσα στη γέμιση βάζουμε και 1 αβγουλάκι αλλά είναι λίγο πιο σφιχτή η γέμιση.

Καλή όρεξη!

Τρίτη, 15 Μαΐου 2012

Μπισκοτόγλυκο Νο. 1


 
Καλημέρα σας!

Ευκολάκι το σημερινό γλυκάκι μας, είναι κάτι σαν ...μπισκοτόγλυκο...κάτι σαν ψευτοτουρτίτσα...όπως θέλουμε το λέμε! Το έφτιιαξε το καλοκαίρι η ξαδέρφη του καλού μου και επειδή κάτι τέτοια δεν πρέπει να μας ξεφεύγουν (είναι γρήγορο και απλό) ζήτησα τη συνταγούλα και μου την έδωσε.

Διονυσία σε ευχαριστώ πολύ!

Υλικά

3 πακέτα μπισκότα πτι μπερ χονδροσπασμένα
1/2 lt γάλα φρέσκο
2 κουβερτούρες σοκολάτα των 100 γρ.

1 φάκελος κάστερ πάουντερ
2  ποτήρια ζάχαρη
1 φλ. νερό


Εκτέλεση

Σπάμε σε μεγάλα κομμάτια τα μπισκότα μέσα σε ένα πυρέξ.

Βάζουμε το γάλα να βράσει και μόλις αρχίσει να φουσκώνει ρίχνουμε την κουβερτούρα μέσα ανακατεύοντας συνέχεια και χαμηλώνοντας αμέσως τη φωτιά.

Σε ένα μπωλάκι αναμειγνύουμε το κάστερ πάουντερ με τη ζάχαρη και το νερό και μόλις ενωθούν τα ρίχνουμε μέσα στο μείγμα της σοκολάτας. Ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η κρέμα μας και μόλις γίνει αυτό, την ρίχνουμε πάνω από τα μπισκότα στο ταψί.  Με ένα πηρούνι ανακατεύουμε καλά να πάει η κρέμα παντού και να ποτίσει τα μπισκότα και στρώνουμε την επιφάνεια να είναι ομαλή.

Σε αυτό το σημείο αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει στο ψυγείο. Στολίζουμε με σαντιγύ και σερβίρουμε.
Εγώ επειδή δεν μου άρεσε έτσι γυμνούλι από πάνω, του έφτιαξα μία γκανάζ με κουβερτούρες (λευκή και σοκολάτα, κρέμα γάλακτος και λίγο βιτάμ με το μάτι) και την έστρωσα από πάνω. Μετά στόλισα με σαντιγύ.

Φανταστικό γλυκάκι που δεν θέλει πολλά, πολλά.


Ξέρω ...ξέρω....δεν έχετε κάστερ....βάλτε άνθος αραβοσίτου βανίλια (όχι το στιγμιαίο, το άλλο που γίνεται στη φωτιά).


Καλή απόλαυση!

Κυριακή, 13 Μαΐου 2012

Για τη γιορτή της μητέρας



Ενα μωρό ρώτησε το Θεό,

“Μου λένε πως θα με στείλεις στη Γη αύριο, αλλά πως υποτίθεται πως θα ζήσω εκεί που είμαι τόσο μικρός και αβοήθητος?”

“Ο άγγελός σου θα είναι εκεί να σε περιμένει και να σε προσέχει.”

Το παιδί όμως ξαναρώτησε, “Πες μου όμως, εδώ στον παράδεισο για να είμαι ευτυχισμένος δεν έχω παρά να τραγουδώ και να γελώ.”

Ο Θεός είπε, “Ο άγγελός σου θα τραγουδά και θα γελά για σένα. Και θα νιώθεις την αγάπη του και θα είσαι πολύ χαρούμενος.”

Το παιδί όμως ξαναρώτησε, “Και πως θα καταλαβαίνω τι μου λένε οι άνθρωποι όταν μου μιλούν αν δε ξέρω τη γλώσσα?”

Ο Θεός είπε, “Ο άγγελός σου θα σου πει τις πιο όμορφες και γλυκιές λέξεις που θα ακούσεις ποτέ, και με πολύ υπομονή και φροντίδα, ο άγγελός σου θα σου διδάξει πως να μιλάς.”

“Και ποιος θα με προστατεύει?” Ο Θεός είπε, “Ο άγγελός σου θα σε προστατέψει ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να ρισκάρει την ίδια του τη ζωή.” Εκείνη τη στιγμή υπήρχε μεγάλη ηρεμία στον Παράδεισο, αλλά μπορούσε κανείς να ακούσει φωνές από τη Γη και το παιδί ρώτησε με βιασύνη,

“Θεέ, εφόσον είναι να φύγω τώρα, πες μου σε παρακαλώ το όνομα του αγγέλου μου.”

“Απλά θα την φωνάζεις,'' MAMA '


Χρόνια πολλά σε όλες τις μανούλες του κόσμου!

Παρασκευή, 11 Μαΐου 2012

Παγωτό χαλβάς


Παγωτάκι γευστικότατο, που το έφτιαξα από περιέργεια γιατί εγώ δεν τα πάω καλά με το χαλβά του μπακάλη.....τους άλλους δύο τους τσακίζω αλλά αυτόν δεν τον ακουμπάω ποτέ....

Δεν φανταζόμουν ποτέ ότι ΕΓΩ...θα πω ότι μου αρέσει αυτή η γεύση....όμως μου αρέσει πάραααα πολύ...είναι αυτό που λένε "ποτέ μη λες ποτέ".....Καταπληκτικό σε γεύση!

Το είδα προχθές από την Αργυρώ και τόνισε με έμφαση ότι της το ζητάνε όλοι στο εστιατόριο και ότι το τρώνε και όσοι δεν τρώνε χαλβά (εμένα εννοούσε..χαχχααχ!!!) και είπα να το δοκιμάσω.


Υλικά

1 κουτί φυτική σαντιγύ (Ermol)
1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
1 κουτί ταχίνι (ολικής άλεσης αν υπάρχει)
1 κ. σ. γεμάτη μέλι θυμαρίσιο

2 κουτιά εβαπορέ γάλα παγωμένο

καβουρδισμένα ασπρισμένα αμύγδαλα κατά βούληση

Εκτέλεση

Σε μπωλ χτυπάμε τη σαντιγύ να αφρατέψει ωραία και μετά συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε το ζαχαρούχο, ύστερα το ταχίνι και το μέλι και συνεχίζουμε το χτύπημα για 5 λεπτά μέχρι να έχουμε ένα ωραίο, αφράτο μείγμα. Μετά σε χαμηλή ταχύτητα προσθέτουμε τα δύο κουτιά εβαπορέ γάλα.

Κλείνουμε το μπωλ, το αφήνουμε για 2 ώρες στην κατάψυξη, μετά το βγάζουμε και το ξαναχτυπάμε και τότε προσθέτουμε και τα αμύγδαλα. Ξανατοποθετούμε το μπωλ στην κατάψυξη και ξαναβγάζουμε μετά από ένα δίωρο πάλι. Κάνουμε το ίδιο για 2-3 φορές για να είναι το παγωτό μας αφράτο και χωρίς κρυστάλλους.


Σερβίρουμε και περιχύνουμε μελάκι από πάνω, εγώ δεν είχα και έβαλα λίγο σιρόπι από γλυκό κουταλιού πορτοκάλι που του πήγαινε τρελά!

Καλή απόλαυση!

Πέμπτη, 10 Μαΐου 2012

Παστίτσιο




Οχι, δεν ανακάλυψα την πυρίτιδα!!! Δεν θα μου κακόπεφτε βέβαια...αλλά δεν ήμουν εγώ...χαχχαχαχαχ!!

Παστίτσιο, το λατρεμένο, το αγαπημένο, το οικογενειακότατον!!!



Υλικά

500 γρ. μακαρόνια νο. 2 (παστίτσιου)

Για τον κιμά

1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος (μερικές φορές βάζω και λίγο χοιρινό)
1 κονσέρβα μανιτάρια ψιλοκομμένα
1/2 φλ. ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
3 σκελίδες σκόρδο
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
1 πρέζα κύμινο
2 φύλλα δάφνης
1 πρέζα μπαχάρι
2 κ. σ. πελτές
1/2 μάτσο μαϊντανός
αλάτι και πιπέρι

Για την μπεσαμέλ

1 πακέτο μαργαρίνη
250 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
2 lt  γάλα φρέσκο
200 γρ. τριμένο κεφαλοτύρι

4 αβγά
λίγο μοσχοκάρυδο




Εκτέλεση

Βράζω τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό (οδηγίες πακέτου) και τα σουρώνω.

Τα αραδιάζω σε ένα μεγάλο ταψί και τους ρίχνω ελάχιστο ελαιόλαδο και λίγο μοσχοκάρυδο.

Φτιάχνω τον κιμά όπως πάντα.

Σωτάρω στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το σκόρδο, προσθέτω τον κιμά, αν θέλω βάζω και ψιλοκομμένα μανιταράκια μέσα, σωτάρω ελαφρά και καρυκεύω τον κιμά και αλατοπιπερώνω. Προσθέτω και τον πελτέ και μισό ποτηράκι νερό και αφήνω να σιγοβράσει. Πριν κλείσω το μάτι προσθέτω τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Για την μπεσαμέλ

Σε κατσαρόλα ρίχνω τη μαργαρίνη να λιώσει και μόλις λιώσει, προσθέτω το αλεύρι και ανακατεύω να ψηθεί ωραία χωρίς να κολλήσει, το προσέχω.

Μόλις γίνει αυτό, προσθέτω το γάλα (αν θέλω το ζεσταίνω πριν να γίνει πιο γρήγορα) και ανακατεύω με σύρμα να μη μου κολλήσει.  Μόλις πήξει αποσύρω από τη φωτιά και αφήνω ελάχιστα να σταθεί.

Χτυπάω τα αβγά με το μοσχοκάρυδο και ενώνω γρήγορα με την μπεσαμέλ μου. Στο τέλος αν θέλω, προσθέτω και το κεφαλοτύρι. Αλλες φορές το βάζω όλο στην κρέμα και άλλες φορές σκορπάω πάνω από τον κιμά στο ταψί.

Στρώνω τον κιμά όμορφα πάνω από τα μακαρόνια και από πάνω αραδιάζω την κρέμα και την απλώνω να πάει παντού.

Αν θέλω πασπαλίζω με φρυγανιά τριμένη.

Ψήνω στους 180 βαθμούς σε αέρα για 1 ώρα περίπου. 

Καλή μας όρεξη!

Δευτέρα, 7 Μαΐου 2012

Κέηκ Αραπίνα


Σήμερα είναι για γλυκό....να πάνε οι πίκρες κάτω για όσους πίστευαν ακόμα ότι είχαν ελπίδα.....δεν νομίζω ότι μπορεί να παίξει κάτι άλλο...

Χιουμοράκι είναι, οκ???  Γενικά ότι και να συμβαίνει μου αρέσει να το βλέπω με χιούμορ, με έχει βοηθήσει να περάσω διάφορες καταστάσεις στη ζωή μου...μπορεί να είμαι τσαντίλας, να φωνάζω (πολύ μάλιστα....), αλλά μετά έχω τον τρόπο μου να αυτοσαρκάζομαι και να σαρκάζω καταστάσεις...Σωτήριο, δοκιμάστε το!

Δια χειρός Βασούλας το γλυκάκι μας πάλι. Ακόμα δεν της έχω δείξει τα κόλπα του μπλόγκερ, γι αυτό το λόγο θα βάζω εγώ τις συνταγούλες της.

Θα το έλεγα "Μυρμηγκάτο" με βάση την τρούφα που έχει, αλλά σαν κέηκ αραπίνα μου το έδωσε.

Υλικά

250 γρ. μαργαρίνη
8 αβγά
1 φλ. γάλα χλιαρό (λιώνουμε την τρούφα μέσα)
1 φαρίνα + 1 κ. σ. baking powder (ανακατεμένα μαζί)
2 φλ. ζάχαρη
1 φλ. τρούφα (2 φακελάκια μέσα στο γάλα + επιπλέον για γαρνίρισμα)

Για το σιρόπι

3 ποτήρια νερό
3 ποτήρια ζάχαρη
2 βανίλιες
Για γαρνίρισμα : τρουφίτσα

 
Εκτέλεση

Χτυπάμε στο μίξερ, τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη, προσθέτουμε ένα-ένα τα αβγά και στο τέλος το γάλα με την τρούφα εναλλάξ με τη φαρίνα.

Ρίχνουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 45 λεπτά.
Οταν κρυώσει, σιροπιάζουμε και πασπαλίζουμε με την επιπλέον τρούφα.



Καλή απόλαυση!

Τετάρτη, 2 Μαΐου 2012

Αλμυρό κέηκ


Καλημέρα σας!

Καλό μήνα να έχουμε, να πάνε όλα καλά!!!

Πως τα περάσατε χθες? Εμείς πήγαμε βολτούλα, μαζέψαμε τα λέλουδά μας, παίξαμε και μετά τα κεφάλια μέσα .....μαζευτήκαμε για διάβασμα. Αμα δεν πέφτουν αυτά τα πράγματα σαββατοκύριακο....δεν έχεις και πολλές επιλογές αλλά περάσαμε όμορφα!

Αλλο ξεκίνησα να φτιάξω και άλλο έκανα χθες.....κλασσική κατάσταση δηλαδή...τίποτα καινούριο...χααχχαχαχ!!!

Ενα αλμυρό κέηκ το οποίο το τσακίσαμε, πήραν και τα παιδιά στο σχολείο και γενικά μου άρεσε πολύ και θα πειραματιστώ και με άλλα υλικά την επόμενη φορά.


Υλικά

500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 κ. γλ. baking powder

4 αβγά χτυπημένα
150 ml γάλα φρέσκο
1/2 φλ. ελαιόλαδο
200 γρ. φέτα τριμένη
200 γρ. κίτρινο τυρί (έβαλα γκούντα)
1 μικρό κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
200 γρ. μπέηκον ψιλοκομμένο
1 φλ. πιπεριές διάφορες σε κυβάκια


Εκτέλεση

Σε μπωλ ρίχνω το αλεύρι κοσκινισμένο με το baking powder. Κάνω λακουβίτσα και ρίχνω τα υπόλοιπα υλικά όλα και ζυμώνω μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά μου.

Τοποθετώ σε λαδωμένη μακρόστενη φόρμα του κέηκ και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς σε αέρα για 1 ώρα. Αν μου πάρει πολύ χρώμα, το σκεπάζω από πάνω με αλουμινόχαρτο.

Κόβω αφού το αφήνω να κρυώσει λίγο, όχι αμέσως.


Την επόμενη φορά θα μπουν και άλλα υλικά. Νομίζω ότι μπορούμε να παίξουμε άνετα με διάφορα επιπλέον.

Καλή όρεξη!

Τρίτη, 1 Μαΐου 2012

Τούρτα παγωτό με δίσκους μαρέγκας

Καλημερούδια!!!

Καλή Πρωτομαγιά!!!

Τι σας έχω για να μπει καλά ο μήνας????




Για τον μεγάλο μας!!! Με σπασμένα Maltesers και Kinder Bueno





Για τον πρωτότοκο!!! Με καραμελωμένα και χονδροσπασμένα αμύγδαλα


Τώρα που τα ξαναβλέπω ....νομίζω ότι γαρνίρισα "ανάποδα" σε σχέση με την ηλικία τους...αλλά δεν βαριέσαι....σάμπως τους κακόπεσε???? χχααχχααχαχ!!!!



Τουρτίτσες-παγωτό μονταρισμένες με το καταπληκτικό παγωτάκι σε διπλή όμως δόση της Μικρής Κουζίνας και με δίσκους μαρέγκας, τραγανούς και θεϊκούς!!!

Οι στρώσεις ήταν : παγωτό βανίλια, παγωτό κακάο, δίσκος μαρέγκας, , ξανά τα δύο παγωτά, από πάνω χονδροτριμένα kinder bueno, δίσκος μαρέγκας, παγωτά και χονδροσπασμένα bueno και maltesers και μετά ζ'κατάψυζ.......για ένα 12ωρο.


Υλικά για τους 2 δίσκους μαρέγκας

4 ασπράδια αβγών
200 γρ. ζάχαρη
2 βανίλιες
μερικές σταγόνες χυμός λεμονιού

Εκτέλεση

Πολύ καλό χτύπημα των ασπραδιών και πριν σφίξουν, ρίχνουμε σχεδόν ολη τη ζάχαρη (κρατάμε λίγη 1-2 κ.σ.), τις βανίλιες και το χυμό λεμονιού. Οταν πλέον έχουμε φτιάξει τη μαρέγκα, κλείνουμε το μίξερ και με μία σπάτουλα προσθέτουμε τη ζάχαρη που κρατήσαμε και ανακατεύουμε ελαφρά με το χέρι.

Καταλαβαίνουμε ότι είναι εντάξει όταν το μπωλ μας δεν έχει ...εννοείται ...υγρό ασπράδι κάτω και όταν γυρνώντας το δεν πέφτει η μαρέγκα και έχει κάνει κορυφές.

Μου βγήκαν 2 λεπτοί δίσκοι, οπότε την άλλη φορά θα βάλω παραπάνω αβγουλάκια και ζάχαρη, τους θέλω πιο χοντρούς.

Με την ίδια διαδικασία μπορούμε να κάνουμε μαρεγκάκια, στο μυαλό μας πρέπει να έχουμε οτι κάθε ασπράδι θέλει περίπου 50 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική.

Πήγα να τους κάνω με το κορνέ...αλλά δεν τα κατάφερα, οπότε τους άπλωσα με το κουτάλι μέσα σε ένα τσέρκι στο οποίο έστησα την τούρτα. Ετσι φτιάχνω και τη βάση της πάβλοβας.


Ξαναλέω ότι καλό είναι πριν ξεκινήσετε να διαβάσετε το μπλογκ της Κικής ...ολόκληρη διατριβή έχει κάνει ...εξηγώντας κάθε λεπτομέρεια. Προσέξτε και τα σχόλια.

Τους έψησα για 5 1/2  ώρες περίπου,  στους 50-60 βαθμούς.  ΜΗΝ ΔΥΝΑΜΩΣΕΤΕ ΤΟ ΦΟΥΡΝΟ, ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΒΕΒΑΙΟ!!! Επίσης μην βάλετε κουτάλια, πηρούνια .....και ότι άλλο έχετε ακούσει. Αφήστε τους τόσο χαμηλά και κάντε τις δουλειές σας.


Καλό είναι να μην τους ξεκινήσετε ίδια ώρα με μένα για να μη σας βρει το χάραμα ....βάλτε τους μεσημέρι για να έχετε το περιθώριο...

Επίσης αν δεν μπει χέρι, κατέληξα ότι δεν γίνεται δουλειά...πρέπει να τους τσεκάρετε όταν νομίζετε ότι είναι έτοιμοι, με προσοχή όμως να μην σπάσουν.

Κανονίστε να μην τους φάτε όπως κοντέψαμε εμείς ..δοκιμή στη δοκιμή..... Είναι απίστευτη η γεύση τους και διατηρούνται για πολύ καιρό..σιγά μην τους φυλάξετε άμα δοκιμάσετε...


Μην τη βλέπετε στη φωτό που έχει λιώσει...την πέρασα με το πιστολάκι των μαλλιών για να βγει από το τσέρκι γιατί είχε γίνει κόκκαλο κυριολεκτικά...χααχαχα!!! Μετά ταλαιπώρησα λίγο και το μοντέλο για να βγει η φωτό σχετικά νορμάλ...και ψιλοδάκρυσε..χαχαχα!!


Εγώ αυτές τις μέρες θα κάνω και μαρεγκάκια, φαντάζεστε πόσο ωραία θα είναι με παγωτάκι και γλυκό κουταλιού?????? Κόλαση!!!!

Ελπίζω μόνο να φτουρίσουν μέχρι να γίνει το δόλιο το παγωτό ...γιατί δεν έχω φρένο, μπορεί να τα έχω μασουλήσει όλα μέχρι το βράδυ....την τελευταία φορά αυτό έγινε...και μετά έπεσε νηστεία...για να μαζέψουμε τα αμάζευτα...χααχαχαα!

Το όλο κόνσεπτ της τούρτας (παγωτό με μαρέγκα) είναι ιδέα της Κικής μας  και την ευχαριστώ πολύ-πολύ για αυτό! Ενθουσιάστηκαν όλοι όσοι δοκίμασαν και έχω να δηλώσω ότι έκανα μετά άλλες 3 φορές την τουρτίτσα σαν παγωτό γιατί είχαν λυσσάξει. Δείτε και εδώ την δική της τούρτα με μπεζέδες για να κατατοπιστείτε πιο αναλυτικά αν έμειναν απορίες. Περιγράφει κάποια πράγματα πιο αναλυτικά και αναφέρει και κάποια πραγματάκια που εγώ δεν έκανα καν (που πας ρε Καραμήτρο..που λένε...), για κάποιον που καταπιάνεται πρώτη φορά θα βοηθήσει πολύ.

Να πω εδώ ότι με βοήθησε πάρα πολύ και η ίδια και οι αναρτήσεις της και πλέον η μαρέγκα είναι παιχνιδάκι....μη φοβάστε καθόλου!

Η συνταγή άργησε ένα χρόνο.....γιατί την καθυστέρησα  άθελά μου και μετά άρχισε να κρυώνει ο καιρός και έχασα...το τρένο......Οπότε τώρα σας την βάζω νωρίς-νωρίς!!! Δεν μπορείτε να πείτε, ε??
χαχαχχαχ!!! Κάτι σαν τη βασιλόπιτα της Εφούλας μας......χούι θα μας μείνει στο τέλος, πρέπει να το προσέξω αυτό....



Καλό και όμορφο μήνα να έχουμε!