Τρίτη, 31 Ιουλίου 2012

Κίμπε πίτα - Πίτα με πλιγούρι και κιμά




Μέχρι τώρα η μόνη μου επαφή με το πλιγούρι είναι το ταμπουλέ και τα κιλτιρίτσια της Στέλλας Σπανού. Οι εντυπώσεις μου είναι απολύτως θετικές, οπότε συνεχίζω τους πειραματισμούς μου.

Σήμερα λοιπόν έχω να σας προτείνω μία πιτούλα διαφορετική από τις γνωστές. Μια πιτούλα λιβανέζικη κυρίως αλλά και γενικότερα ανατολίτικη.

Τα υλικά της είναι πολύ απλά, η ποσότητα είναι για ταψί στρογγυλό των 40 εκατοστών, εσείς αν θέλετε μειώστε για μικρότερη δόση.


Ζητάμε τον κιμά δύο φορές περασμένο από τη μηχανή για να μας διευκολύνει στο ζύμωμα.





Υλικά

Για τη ζύμη

1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος (όποιος μπορεί ας βάλει αρνίσιο ή μισό-μισό)
3 φλ. (500 γρ.) πλιγούρι
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κ. γλ. μπαχάρι
1/2 κ. γλ. κανέλα
αλάτι και πιπέρι
λίγος ψιλοκομμένος βασιλικός και μαϊντανός
1/2 φλ. ελαιόλαδο

* και λίγο ακόμα ελαιόλαδο (με το μάτι) για να αλλείψουμε την πίτα μας στο τέλος


Για τη γέμιση

500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
4 κρεμμύδια λεπτοκομμένα (όχι στο μούλτι)
1 σκελίδα σκόρδο
1/2 φλ. (50 γρ.) κουκουνάρι
λίγος μαϊντανός
1/2 κ. γλ. κανέλα
αλάτι και πιπέρι
1/2 φλ. ελαιόλαδο



Εκτέλεση


Για τη ζύμη

Πλένουμε σε πολλά νερά το πλιγούρι μέχρι να δούμε το νερό να είναι διαυγές.

Μουλιάζουμε για 30 λεπτά σε χλιαρό νερό το πλιγούρι και το στραγγίζουμε καλά.

Στο πολυμίξερ ανακατεύουμε όλα τα υλικά της ζύμης μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά μας και το αφήνουμε στην άκρη.






Για τη γέμιση

Σπάμε λιγάκι το κουκουνάρι με ένα μαχαίρι και το σωτάρουμε στο ελαιόλαδο.

Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τα σωτάρουμε μέχρι να γυαλίσουν και μετά σωτάρουμε και τον κιμά.

Ρίχνουμε την κανέλα, αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε μέχρι να τσιγαριστεί ο κιμάς όμορφα.

Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει η γέμιση λίγο.






Μοντάρισμα

Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180 βαθμούς.

Σε λαδωμένο ταψί παίρνουμε τη μισή ζύμη και την ανοίγουμε λίγη-λίγη στο χέρι μας σε λεπτή στρώση και την τοποθετούμε στο ταψί. Το κάνουμε μέχρι να τελειώσει η μισή ζύμη και καλύπτουμε όλα τα κενά όμορφα. Δημιουργούμε έτσι μία μορφή "φύλλου" για την πίτα μας.

Ρίχνουμε και στρώνουμε τη γέμιση με προσοχή.

Ξαναανοίγουμε την υπόλοιπη ζύμη στο χέρι και την απλώνουμε από πάνω από τη γέμιση με προσοχή αυτή τη φορά για να καλύψουμε όλο το ταψί.  Στρώνουμε τη ζύμη όμορφα και προσεκτικά.

Χαράζουμε σε μπακλαβαδωτά κομμάτια την άψητη πίτα μας.

Περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο που το απλώνουμε να πιάσει όλη τη ζύμη και ψήνουμε για 50 λεπτά στους 180 βαθμούς σε αέρα.





Υπάρχουν διάφορες εκδοχές της πίτας κίμπε ή κουμπέμπα ή κιούμπε, συναντιέται με διάφορα παρεμφερή ονόματα. Μοιάζει πολύ και με τις κυπριακές κούπες αλλά εδώ μιλάμε για πίτα. Είχε δείξει και ο Μαμαλάκης κάποια στιγμή στην επίσκεψή του στο Λίβανο μία νοικοκυρά που έφτιαχνε αυτή την πιτούλα, δυστυχώς δεν μπόρεσα να βρω το βίντεο, πρέπει να το έχουν κατεβάσει, από τότε μου είχε κολλήσει όμως.

Συναντιέται που λέτε και με προσθήκη αβγών ή βρασμένης πατάτας (ή και τα δύο) στη ζύμη, ή με σαλτσούλα ντομάτας από πάνω, ή με περισσότερους ξηρούς καρπούς, ή με δαμάσκηνα, άλλοι αντί για πλιγούρι βάζουν ρύζι, κάποιοι βάζουν λίγο σιμιγδάλι ή αλεύρι, ζαλίζεσαι από τις εκδοχές.

Η συγκεκριμένη πιτούλα θέλει προσοχή στο κόψιμο γιατί δεν έχει πολλά συνδετικά υλικά όπως π.χ. το αβγό ή την βρασμένη πατάτα. 




Καλύτερα να κρυώσει λίγο για να σερβιριστεί, αν πάλι φοβάστε βάλτε κάτι από τα δύο. Εμένα μόλις κρύωσε ήταν μια χαρά.


Καλή σας όρεξη!

Παρασκευή, 27 Ιουλίου 2012

Μπριάμ με καλοκαιρινή δροσιά φέτας!!!



Πιο καλοκαιρινό δεν γίνεται!!!



Να μαι και εγώ πάλι!!!!!! Η μικρή Εφούλα ξαναχτυπά!! :) :) :)
...και ναι, θα το πω...θα το φωνάξω... τρώω φέτα!!!


Τους τελευταίους μήνες τρώω φέτα....!!! αφού πρώτα την καμουφλάρω...με διάφορους τρόπους..!!
Από την τελευταία μου απόπειρα  καμουφλαρίσματος,  βγήκε αυτό το υπέροχο φαγάκι!!! Σημερινό όχι αστεία!!!

Η βασική ιδέα  είναι της Ντίνας Νικολάου, η αλήθεια να λέγεται! Με κάποιες διαφορές βεβαίως στα υλικά.



Σας παραθέτω τα υλικά : για 5 άτομα


7 κολοκυθάκια σε ροδέλες
3 ντομάτες τριμμένες
1 ντομάτα σε ροδέλες για ντεκόρ
4-5 μικρές πατάτες σε ροδέλες
2 πιπεριές Φλωρίνης σε μπαστουνάκια
2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1 κ. γλ. θυμάρι
1 κ. γλ. ρίγανη
ελαιόλαδο με το μάτι, ανάλογα με τις προτιμήσεις μας
1 κρασοπότηρο νεράκι
αλάτι και πιπέρι

 

Υλικά για την καλοκαιρινή δροσιά φέτας:

200 γρ φέτα
1 γιαούρτι στραγγιστό
2 κ.σ ελαιόλαδο
και λίγη μυζήθρα για πασπάλισμα!!!

Εκτέλεση

Βάζουμε σε ένα σκεύος όλα τα υλικά, προσθέτουμε τα μυρωδικά μας και ανακατεύουμε καλά.

Υστερα, τα αραδιάζουμε σε ένα μεγάλο ταψί, στρώνουμε με ένα κουτάλι τα υλικά μας και στολίζουμε με τις φέτες της ντομάτας. Επειτα βάζουμε το λάδι και το νερό.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά.






Στο μεταξύ για να μην βαρεθούμε.... :) τρίβουμε την φέτα σε ένα μπολ και προσθέτουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε καλά και τέλος βάζουμε το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε πάλι. Βάζουμε την "καλοκαιρινή δροσιά" στο ψυγείο να περιμένει...

Μόλις περάσουν τα 45 λεπτά προσθέτουμε την "καλοκαιρινή δροσιά φέτας" και την στρώνουμε με ένα κουτάλι και τελευταία πινελιά είναι η τριμμένη μυζήθρα που θα πασπαλίσουμε όλο το ταψί.




Συνεχίσουμε το ψήσιμο για 15 λεπτά μέχρι να πάρει λιγάκι χρώμα!!!


Καλή σας όρεξη και καλό Σαββατοκύριακο!!!

...Και όποιος δεν τρώει φέτα...ας κάνει μια δοκιμή με αυτό το καμουφλάζ!!!! :) :) :)

Τετάρτη, 25 Ιουλίου 2012

Ψωμάκια απλά αλλά τέλεια!




Για μπισκότα ...και καλά τα ξεκινησα.....και ψωμάκια μου βγήκαν....για αυτό πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί και να προσέχουμε με ότι κυκλοφορεί στο διαδίκτυο....χιχιχιχι! Σε καλό μας βγήκε πάντως και πολύ καλό μάλιστα!

Σε ένα από τα γνωστά ιντερνετικά σουλάτσα μου είχα πέσει σε μία συνταγή για...μπισκότα....και την είχα κρατήσει (All recipes η πηγή).  Σήμερα που τα κοίταζα, έπεσα πάνω της πάλι οπότε βουρ για την κουζίνα να τη φτιάξουμε τη συνταγούλα, στο μυαλό μου είχα αλμυρά μπισκότα περίπου.


Τα υλικά είναι γελοία και ο χρόνος παρασκευής επίσης! Σηκωθείτε λοιπόν και κάντε τα να διαπιστώσετε αυτά που σας λέω!





Υλικά (γύρω στα 18 μικρά ψωμάκια)

*Τα ξανάκανα και τριπλασίασα την ποσότητα για να φτουρίσουν, εδώ σας δίνω την μία παρτίδα.

250 γρ. (2 φλ.) αλεύρι γ.ο.χ.
1 κ. σ. ζάχαρη
1 κ. σ. baking powder
1 κ. γλ. αλάτι
75 γρ. (1/3 φλ.) μαργαρίνη σε θερμ. δωματίου
240 ml (1 φλ.) γάλα



Εκτέλεση

Ανακατεύω σε ένα μπωλ το αλεύρι με τη ζάχαρη, το αλάτι και το baking powder και προσθέτω τη μαργαρίνη δουλεύοντας την να γίνει τριφτή η ζύμη μου. Μετά προσθέτω το γάλα και το ενσωματώνω στη ζύμη.

Αν χρειαστεί προσθέτω λίγο αλευράκι για να γίνει μία ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια μου.

Σε αλευρωμένη επιφάνεια απλώνω το ζυμάρι μου και με τη βοήθεια ενός πλάστη το ανοίγω σε πάχος 2 εκατοστών.

Κόβω δίσκους με ένα νεροπότηρο και τους αραδιάζω σε ένα ταψί.  Αν θέλω πατάω λίγο στο κέντρο και κάνω μία δαχτυλιά.

Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο για 15 λεπτά στους 220 βαθμούς σε πάνω-κάτω αντιστάσεις στη μεσαία σχάρα.






*Λογικά του πάνε μυρωδικούλια, ίσως τριμμένο τυράκι (λίγο, όχι πολύ) και εννοείται ότι τα πλάθουμε όπως θέλουμε. Νομίζω ότι είναι ωραίο ζυμαράκι και για σάντουιτς των παιδιών για το σχολείο, οπότε πλάθουμε ψωμάκια μακρόστενα.

Στην πρώτη φωτογραφία τα έφτιαξε η Βάσω και τα έκανε πιο χοντρά, στα 3 εκατοστά περίπου οπότε της βγήκαν πιο ωραία, γίνονται βέβαια λιγότερα αλλά είναι πιο όμορφα.

Ακόμα δεν τα βάλατε μπροστά?

Του πανευκόλου όμως, ε? χχααχχααχαχ!

Καλό απόγευμα!

Δευτέρα, 23 Ιουλίου 2012

Krapfen ....κοινώς ντόνατς!



Οπως έχω ξαναπεί κατά καιρούς, αυτό το μπλογκ δεν έγινε μόνο για να προτείνει συνταγές, λειτουργεί και ως καταγραφή διαφόρων αγαπημένων  συνταγών από φίλους που δεν θέλω να ξεχαστούν ή να χαθούν και να μην τις βρίσκω αργότερα!

Η συγκεκριμένη είναι τέτοια συνταγή και προέρχεται από το ζαχαροπαστένιο μπλογκ της Νίκης και πραγματικά μας ενθουσίασε όλους!  Πείτε τα krapfen, berliner, donuts, γεμιστούς λουκουμάδες, όπως θέλετε πείτε τα, το γευστικό αποτέλεσμα είναι το ίδιο και είναι τέλειο.

Γενικώς με τα ζυμάρια δεν το έχω και πολύ ..αυτή η συνταγούλα όμως μου φάνηκε απλή και της έδωσα μία ευκαιρία.


 
Υλικά

500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 πρέζα αλάτι
60 γρ. ζάχαρη
25 γρ. νωπή μαγιά
3 κρόκοι αβγών
230 ml γάλα χλιαρό
100 γρ. βούτυρο λιωμένο χλιαρό

σπορέλαιο για το τηγάνισμα


 
Εκτέλεση


 
Σε ένα μπωλ ρίχνουμε το αλεύρι με μία πρέζα αλάτι και το ανακατεύουμε. Κάνουμε λακούβα και ρίχνουμε 1 κ. σ. από τη ζάχαρη και τρίβουμε τη μαγιά.  Ρίχνουμε μέσα στη λακούβα το γάλα σιγά-σιγά και δουλεύουμε τη ζάχαρη με τη μαγιά μέχρι να λιώσουν.

Αφήνουμε σκεπασμένο το μπωλ για 15 λεπτά στην άκρη να αφρίσει το υλικό και μετά ρίχνουμε το μείγμα βούτυρο+ζάχαρη + κρόκοι και ζυμώνουμε καλά. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο αλεύρι ή γάλα αναλόγως της σύστασης του μείγματος μας.

Αφήνουμε για μισή ώρα σκεπασμένο το μπωλ να διπλασιαστεί η ζύμη και μετά ανοίγουμε φύλλο πάχους 2 εκατοστών και κόβουμε δίσκους διαμέτρου 6 εκατοστών (άνοιγμα περίπου 1 μεγάλου νεροπότηρου).




Αφήνουμε να φουσκώσει η ζύμη στους δίσκους σκεπασμένη (ανεβαίνουν σε 15 λεπτά περίπου)  και μετά τηγανίζουμε σε σπορέλαιο σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία. Μόλις χρυσίσουν, τους βγάζουμε σε χαρτί κουζίνας για να μην μείνει λαδίλα.





Οταν κρυώσουν λίγο, γεμίζουμε με μαρμελάδα της αρεσκείας μας ή με πραλίνα φουντουκιού ή με ότι μας κατεβάσει ο εγκέφαλος! Κόβουμε με προσοχή στη μέση λίγο και με ένα μικρό κουταλάκι τοποθετούμε τη γέμιση. Επίσης τρυπιούνται με τη μύτη του κορνέ άνετα. Οπως βολεύεται ο καθένας τα γεμίζει.



Επίσης επειδή δεν θεωρείται γλυκιά πολύ η ζύμη, άνετα γεμίζονται με λουκανικάκι και δεν ξέρω τι άλλο και έχουμε αμέσως-αμέσως πιροσκάκια. Ετσι νομίζω από το αποτέλεσμα τουλάχιστον. Θα τα κάνω και έτσι κάποια στιγμή.





Δοκιμάστε τα, είναι καταπληκτικά!



Καλή απόλαυση!


Τρίτη, 17 Ιουλίου 2012

Παγωτό αβοκάντο με γάλα καρύδας




Να σας δροσίσω με ένα ιδιαίτερο και με προσωπικότητα παγωτάκι?

Αβοκάντο με γάλα καρύδας και ναι, είναι τέλειο! Δεν το περίμενα και με εντυπωσίασε πολύ μπορώ να πω!





Υλικά


2 ώριμα βουτυρένια αβοκάντο
1/2 φλ. ζάχαρη
2 κ. σ. χυμός λεμονιού
400 ml γάλα ζαχαρούχο παγωμένο στο ψυγείο
400 ml γάλα καρύδας παγωμένο στο ψυγείο



Εκτέλεση


Καθαρίζουμε τα αβοκάντο και τα τοποθετούμε στο μπλέντερ ή στη μουλινέτα με το χυμό λεμονιού για να τα πολτοποιήσουμε.

Χτυπάμε καλά στο μίξερ τον πολτό του αβοκάντο με τη ζάχαρη, το παγωμένο ζαχαρούχο και το γάλα καρύδας.

Τοποθετούμε στην κατάψυξη και κάθε μία ώρα χτυπάμε το μείγμα, επαναλαμβάνοντας 3 φορές.

Αφήνουμε να παγώσει κανονικά μετά.





*Γάλα καρύδας μπορείτε να βρείτε εκτός από τα γνωστά ξένα μαγαζάκια και στο γνωστό πορτοκαλί ΣΜ. Αλλού δεν ξέρω, θα πρέπει να το ψάξετε λίγο, ίσως.

Η συνταγή είναι από το sunset.com.




Καλή απόλαυση!

Δευτέρα, 16 Ιουλίου 2012

Υγρό κέηκ μπανάνας με ινδοκάρυδο




Καλησπέρα!


 Καλή εβδομάδα να έχουμε!




Σήμερα κερνάμε κεκάκι μπανανένιο γρήγορο και εύκολο.



Υλικά

250 γρ. μαργαρίνη λιωμένη
1 φλ. (225 γρ.) ζάχαρη
4 αβγά
1 φλ. (240 ml) γάλα φρέσκο
2 ώριμες μπανάνες λιωμένες
2 κ. σ. ινδοκάρυδο
1 βανίλια

και κοσκινισμένα μαζί  :

1 φακελάκι baking powder
1 πρέζα αλάτι
2 φλ. (250 γρ.) αλεύρι γ.ο.χ.


ινδοκάρυδο για το στόλισμα



Εκτέλεση


Οπως σε όλα τα κέηκ χτυπάμε τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη, ενώνουμε με τα αβγά, το γάλα, τις μπανάνες, την καρύδα και τη βανίλια και τέλος ρίχνουμε το μείγμα του αλευριού.

Αδειάζουμε σε μεγάλη μακρόστενη φόρμα βουτυρωμένη και αλευρωμένη και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 50 λεπτά σε αέρα στην μεσαία σχάρα. 

Οταν βγει πασπαλίζουμε με ινδοκάρυδο από πάνω.





Καλή απόλαυση!

Παρασκευή, 13 Ιουλίου 2012

Τάρτα παντεσπανιού με βερύκοκα



Update 12-07-2012




Επειδή δεν υπάρχει πια η συνταγή στο μπλογκ από το οποίο την πήρα τότε (Συνταγές από σπίτι),  δεδομένων κάποιων αλλαγών που έγιναν, σας την δίνω παρακάτω όπως την ξανασκάρωσα γιατί δεν θυμάμαι που είναι σημειωμένη και ούτε καν αν υπάρχει ακόμα..αμφιβάλλω για αυτό, συνήθως πετάω τις σημειώσεις μου όταν είναι πρόχειρες και έχουν μπει οι συνταγούλες στο μπλογκ!

Υλικά

Για το παντεσπάνι

4 αβγά
1 φλ. (125 γρ.) αλεύρι φαρινάπ
1 φλ. (225 γρ.) ζάχαρη κρυσταλλική
1 βανίλια

Εκτέλεση

Χτυπάμε τα αβγά με τη ζάχαρη καλά, προσθέτουμε τη βανίλια και στο τέλος το αλεύρι κοσκινισμένο.



Ψήνουμε σε ταψάκι 26 εκατοστών βουτυρωμένο σε προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά στους 180 βαθμούς. Αποσύρουμε και το τρυπάμε παντού με οδοντογλυφίδα για να μπορέσει να δεχτεί το σιρόπι που ακολουθεί.




Για το σιρόπι

1 φλ. (240 γρ.) νερό
1 φλ. (225 γρ.) ζάχαρη κρυσταλλική
λίγο σμυρνιό ή κανέλα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Βράζουμε για 5 λεπτά το σιρόπι και αποσύρουμε. Περιχύνουμε με προσοχή το γλυκό μας και το αφήνουμε να τραβήξει όλο το σιροπάκι.


Για την κρέμα

1 φακελάκι στιγμιαίο άνθος αραβοσίτου
350 ml γάλα φρέσκο

ή μία δόση κρέμα ζαχαροπλαστικής

Εκτέλεση

Χτυπάμε την κρέμα με το γάλα μέχρι να πήξει και στο κρύο γλυκό στρώνουμε την κρέμα από πάνω.

Αν πάλι δεν συμπαθούμε την έτοιμη κρέμα (υπάρχει πάντα και η λύση της ζεστής άνθους αραβοσίτου) φτιάχνουμε δική μας κρέμα ζαχαροπλαστικής.

Για το στόλισμα

Εδώ παίζουν διάφορα...τα κορίτσια πρότειναν κεράσια με σιρόπι, εγώ έβαλα κονσέρβα κεράσια του ΣΜ (τα χώρισα και  έδεσα το σιροπάκι τους  σε ένα κατσαρολάκι με 1 κ. σ. corn flour).






Μπορούμε όμως να βάλουμε γλυκάκι κουταλιού ή κομπόστα στραγγισμένη ή φρουτάκια ζαχαρωμένα της αρεσκείας μας.






Τώρα σας την προτείνω με βερύκοκο γλυκό κουταλιού.


Καλή επιτυχία!



Το σημερινό μας γλυκάκι είναι μία συνταγή που είχε ανεβάσει παλιά η Αλεξάνδρα από το μπλογκ  Συνταγές από σπίτι και που εγώ πείραξα με βάση τα δικά μου δεδομένα. Εγινε πεντανόστιμο το γλυκάκι μας και το έχουν τσακίσει.



Στην αρχή είπα να βάλω κερασάκια φρέσκα αλλα τελευταία στιγμή θυμήθηκα κάτι κονσέρβες κεράσι που είχα στο ντουλάπι μου και έβαλα την μία. Πρόκειται για ήδη πηγμένο ελαφρά κεράσι οπότε χώρισα το φρούτο από το ζελέ του και το ζελέ το ένωσα με το σιροπάκι που είχα φτιάξει, για αυτό το λόγο το δικό μου γλυκάκι φαίνεται όλο κερασένιο από πάνω. Οταν κρύωσε το έριξα από πάνω και το έβαλα όλο μαζί στο ψυγείο τυλιγμένο με μεμβράνη.

Πολύ ωραίο και δροσιστικό γλυκό και μία διαφορετική αποψη για τάρτα, όλες με ζυμαράκι τις φτιάχνω μέχρι τώρα.

Δοκιμάστε το!

Τετάρτη, 11 Ιουλίου 2012

Τάρτα λαχανικών λουλουδένια και παιχνιδάκι


Αυτή την τάρτα μόλις την είδα μπήκε στην καρδιά μου! Με εντυπωσίασε πάρα πολύ η εμφάνισή της έτσι όπως ήταν στημένη σαν λουλούδι με χρωματιστά πέταλα που είπα μέσα μου ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μη δοκιμάσω να τη φτιάξω.
Η συνταγή (την πείραξα λίγο στην κρεμούλα....) είναι από ένα ωραιότατο  βουλγάρικο μπλογκ   και από εδώ. (και δεν ξέρω και από που αλλού...εγώ στο βουλγάρικο την εντόπισα).

Η ταρτούλα αυτή έχει 3 βήματα .... ζύμη-λαχανικά και τέλος κρέμα. Για τις πιο τεμπέλες ...γιατί με αυτή τη ζέστη δεν έχω ιδέα τι κουράγια έχει ο καθένας μας....υπάρχει και η σφολιάτα του ΣΜ αν και νομίζω ότι το φύλλο κουρού της πηγαίνει.  Επίσης νομίζω ότι σαν τη δική μας ζύμη δεν υπάρχει, απλά σαν πληροφορία το λέμε και αυτό...χιχιιχι!


Υλικά για ταψάκι 22 εκατοστών

Για τη ζύμη τάρτας

120 γρ. βούτυρο σε θερμ. δωματίου
1 αβγό
1 κ. σ. φρέσκο θυμάρι
1/4 κ. γλ. αλάτι
1/4 κ. γλ. baking powder
250 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

Για την κρέμα υπήρχαν δύο επιλογές

  
250 γρ. cottage cheese + 250 γρ. κρέμα γάλακτος + 2 αβγά + 150 γρ. κατσικίσιο τυρί + 1 κ.σ. ρίγανη

ή

200 γρ. μοτσαρέλα + 200 γρ. sour cream + 1 πρέζα αλάτι + πιπέρι + μοσχοκάρυδο + πάπρικα


Εγώ το έπαιξα αλλιώς....

έβαλα 250 γρ. μασκαρπόνε + 200 γρ. γιαούρτι + 100 γρ. φέτα λιωμένη + 2 αβγά + μοσχοκάρυδο και πιπέρι

Χρειαζόμαστε επίσης

Καρότα στο μαντολίνο περασμένα

2 κολοκύθια επίσης στο μαντολίνο

και 2 μελιτζάνες φλάσκες στο μαντολίνο και αυτές



Εκτέλεση

Ζύμη

Ξεκινάμε με τη ζύμη όπου πάλι έκανα τα δικά μου... Ενώνουμε όλα τα υλικά και φτιάχνουμε μία μπάλα ζύμης που μπαίνει στο ψυγείο για μισή ώρα τουλάχιστον. Κατόπιν την βγάζουμε και την απλώνουμε στην ταρτιέρα μας.

Ψήνουμε  σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς σε αέρα μέχρι να αρχίσει να χρυσίζει. Δεν την ψήνουμε τελείως γιατί συνεχίζουμε και μετά τη γέμιση. Μου πήρε 15λεπτο σίγουρα. Οταν βγει αφήνουμε να κρυώσει λίγο.



Λαχανικά

Κόβουμε τα λαχανικά και τα ζεματίζουμε σε κατσαρόλα με βραστό νερό μέχρι το σημείο όπου είναι τόσο μαλακά που να ρολάρουν χωρίς  όμως να διαλύονται.

Τα σουρώνουμε και τα βάζουμε κατευθείαν σε παγωμένο νερό. Στο βουλγάρικο μπλογκ λέει να τα ζεματίσουμε για 1-2 λεπτά αλλά δεν είχα μαντολίνο που να τα βγάζει ψιλόφλουδα, είχα αυτό το κίτρινο της λαϊκής και όσο να'ναι σίγουρα μου βγαίνουν χονδρά, οπότε μου πήρε από 1 δεκάλεπτο το κάθε είδος εμένα. Τα τσεκάρουμε με ένα πηρουνάκι και τα βγάζουμε.



Οταν τελείωσα με τα λαχανικά και αφού τα στράγγιξα από το κρύο νερό, τα αλατοπιπέρωσα και τα άφησα στην άκρη.

Κρέμα

Ενώνουμε σε ένα μπωλ όλα τα υλικά για την κρέμα και την απλώνουμε μέσα στην ψημένη τάρτα.



Μοντάρισμα

Πάμε στη ζωγραφιά τώρα .....

Ξεκινάμε με καροτάκι που το ρολάρουμε καλά και το τοποθετούμε στη μέση της τάρτας (καρδούλα).

Συνεχίζουμε με φέτες κολοκύθι γύρω-γύρω, μετά μελιτζάνα και μετά καρότο ή εναλλάξ με μελιτζάνα και καρότο, πάντα σε κυκλική κατεύθυνση μέχρι να τελειώσουμε. Αν οι φέτες του κολοκυθιού και της μελιτζάνας είναι φαρδιές, τις κόβουμε στη μέση. Μας ενδιαφέρει στην όψη να φαίνεται το χρώμα της φλούδας.


Αν για κάποιο λόγο πάει να μας φύγει η κρέμα (μου συνέβη...) αφαιρούμε καμιά κουταλιά με προσοχή.

Περνάμε τα λαχανικά μας από πάνω ελαφρά με ένα πινελάκι με ελαιόλαδο.




Ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο σε αέρα για 40 λεπτά και είμαστε έτοιμοι.







*Τη συγκεκριμένη συνταγούλα τη σκέφτομαι ήδη με πατάτα, πιπεριά ....και κάτι μου λείπει εδώ αλλά θα το βρω...που θα μου πάει...!



Και ένα παιχνιδάκι!

Έχω καθυστερήσει αρκετά να πάρω μέρος στο παιχνίδι της Λιλούς μας που μας καλεί να φωτογραφίσουμε τι βλέπουμε από παράθυρο, μπαλκονόπορτα ή φεγγίτη! Εγώ διάλεξα την μπαλκονόπορτα που βλέπω τις λεμονιές μου οι οποίες μετά από επαγγελματικότατο....κλάδεμα πάνε για το Θεό και να δω πως θα φτάνω να κόβω λεμονάκια φέτος....





Οποιος δεν έχει παίξει ακόμα είναι ευπρόσδεκτος να συνεχίσει!
 

Καλή σας μέρα και καλή όρεξη!

Παρασκευή, 6 Ιουλίου 2012

Τυρόπιτα αστραπή και τυρομαφινάκια



Αυτή είναι η πιο νόστιμη τυρόπιτα που έχω φάει μακράν, χωρίς φύλλο!

Είανι ζύμη πασπαρτού για διάφορες καταστάσεις και σκαρώνει στον ελάχιστο χρόνο μία τέλεια, πεντανόστιμη και αφράτη τυρόπιτα που δεν χορταίνεται!

Η μαμά μου χρησιμοποιούσε αυτή τη ζύμη για να κάνει τυροπιτάκια, την άνοιγε στο χέρι και γέμιζε με τυράκι και διάφορα.

Εγώ την πήγα παραπέρα ενώνοντας όλα τα υλικά μαζί και ψήνοντας τη σε λεπτή τυρόπιτα σε μεγάλο ταψί. Στο μισάωρο είχε βγει και την είχαν τσακίσει κυριολεκτικά!

Τα τυρομαφινάκια πάλι είναι πιο εμφανίσιμα και δεν απαιτούν θηκούλες για το ψήσιμο, αν έχουμε βάζουμε, αλλιώς αραδιάζουμε σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί.

Υλικά

1 φαρινάπ
1 κεσεδάκι γιαούρτι
1 μαργαρίνη (250 γρ.) λιωμένη
1 αβγό
ελάχιστο μοσχοκάρυδο
πιπεράκι
1/2 κιλό τυρί φέτα τριμμένη


Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.

Ενώνουμε όλα τα υλικά μαζί και έχουμε μια ζύμη μαλακή.

Απλώνουμε σε πολύ ελάχιστα λαδωμένο ταψί σε λεπτή στρώση ή πλάθουμε μπαλίτσες.

Ψήνουμε τις μπαλίτσες περίπου 20 λεπτά, μέχρι να χρυσίσουν απαλά και την τυρόπιτα στο ταψί για 30 λεπτά.



*Αν θέλουμε προσθέτουμε ότι μυρωδικό μας αρέσει μέσα στην ζύμη, εγώ τη βρίσκω μια χαρά έτσι ακριβώς.

Επίσης μπορούμε να προσθέσουμε και κίτρινα τυράκια αλλά η φέτα είναι πολύ ωραία από μόνη της.


Καλημέρα σας και καλό Σαββατοκύριακο σε όλη την μπλογκογειτονιά!

Τετάρτη, 4 Ιουλίου 2012

Ριγανάδα Kεφαλονίτικη



Απλή πρόταση αλλά θεϊκή!

Είναι το δεκατιανό ή το απογευματινό ή το ότι θέλουμε ανάλογα με την όρεξή μας! Στην Κεφαλονιά λέγεται ριγανάδα.

Παραδοσιακά γίνεται με ξερές φέτες ψωμιού που έχουμε βουτήξει στιγμιαία στο νερό.




Χρειαζόμαστε :

φέτες ψωμιού (ξερές ή φρέσκιες αναγκαστικά)

ντομάτες χονδροτριμμένες
αλατοπίπερο

ελαιόλαδο, ξύδι, ρίγανη ξερή

φέτα τριμμένη


Σε ένα μπωλάκι ανακατεύουμε αρκετούτσικο ελαιόλαδο, λίγο ξύδι και μπόλικη ρίγανη ξερή. Αυτή του Αίνου είναι τόσο μυρωδάτη και δίνει μία γεύση άλλο πράγμα! Με αυτό το μείγμα ραντίζουμε ελαφρά τις φέτες του ψωμιού μας.

Στο χονδρό του τρίφτη περνάμε ντομάτες κατακόκκινες (δεν κρατάμε φλούδα)  και αφού τις αλατοπιπερώσουμε,  απλώνουμε πάνω στο ψωμί.

Από πάνω ρίχνουμε τριμένη φέτα (η πρέντζα της Κεφαλονιάς είναι κορυφή, είναι τα τρίματα του βαρελιού που έχουν αναμειχθεί με ελαιόλαδο και θυμάρι και έχουμε την τιμή να την παράγει συγχωριανός του άνδρα μου και να τη διοχετεύει επιλεγμένα στην Αθήνα) ή άλλο τριμένο τυρί. Αν πάλι ξεφύγουμε ρίχνουμε και κεφαλοτύρι σε κομμάτια, αλλά είπαμε ξεφεύγουμε. Κλασσικά θέλει φέτα ή μυζήθρα.

Τα υλικά τα βάζουμε με το μάτι, ανάλογα με την όρεξή μας και τα άτομά μας. Για πιο πλούσιο αποτέλεσμα -αλλά είπαμε φεύγουμε από τα παραδοσιακά- πασπαλίζουμε και με ελίτσες και με κάπαρη.



 
Το καλοκαίρι μπορώ να τρέφομαι μόνο με τέτοιο φαγάκι άνετα! Είναι τέλειο!

* Στα χωριά κάποιοι βρέχουν το ξερό ψωμί με κρασί..

* Η καλύτερη επιλογή ψωμιού είναι αυτό το ζυμωτό που έκαναν οι παλιές μαγείρισες στον ξυλόφουρνο, που γίνεται ένα τεράστιο καρβέλι προζυμένιο και έχει μία ιδιαίτερα σκληρή κόρα και περίπου μαυρισμένη από πάνω.......πεθαίνω όταν βρίσκω τέτοιο ψωμί, το λατρεύω!!!! Επίσης μπορώ να ζω μόνο τρώγοντας αυτό το συγκεκριμένο ψωμί. Αλλά που να το βρεις εδώ...


 
Καλημερούδια μας!!!!!!!!!

Δευτέρα, 2 Ιουλίου 2012

Κερασόπιτα

Καλημέρα και καλή εβδομάδα να έχουμε!
 
 
 
 
Ενα όμορφο κεκάκι με τα αγαπημένα μας κεράσια που μπορούμε να σκαρώσουμε γρήγορα και εύκολα! 

Υλικά

1/2 κιλό κεράσια απύρηνα

200 γρ. αλεύρι γ. ο. χ.
1 κ. σ. baking powder
1 πρέζα αλάτι

115 γρ. βούτυρο ή σπορέλαιο
150 γρ. ζάχαρη
2 αβγά + 2 κρόκοι
2 βανίλιες
80 ml γάλα

Εκτέλεση

Λαδώνουμε  και αλευρώνουμε ταψάκι στρογγυλο 26 εκατοστών (δεν είναι η δόση για πιο μεγάλο).

Κατά τα κλασικά, χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη, προσθέτουμε τα αβγά, τη βανίλια, το γάλα και τέλος ενώνουμε με το αλεύρι (που έχουμε κοσκινίσει με το αλάτι και το baking powder).


 
Κατόπιν προσθέτουμε τα κεράσια και ανακατεύουμε ελάχιστα και απαλά.



Γυρίζουμε το μείγμα μας στο ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 45-50 λεπτά.


 
Καλή απόλαυση και καλό μήνα!

Η συνταγή "αλιεύτηκε" στο aitoloakarnaniapost.gr....η πηγή είναι υπό εξερεύνηση.....