Παρασκευή, 31 Αυγούστου 2012

Τσάτνεϋ λεμόνι

 

 
Ενας γνωστός στο fb μου είπε ότι του θυμίζει ρεβυθόσουπα...Στην πραγματικότητα έχει υλικά της....χιχιιχιχι!!!

 
 
Το σκαλωματάκι μου με τα λεμονένια γενικώς το ξέρετε, έτσι?
 
Το σημερινό απλά ...δεν υπάρχει!!!   

Υπάρχει δηλαδή αλλιώς πως θα το έφτιαχνα? αχχααχαχχα! Πηγή προέλευσης 101 Cookbooks.

Είναι τόσο έντονο, τόσο λεμονένιο, τόσο τέλειο!  Προς το παρόν θα είναι το αγαπημένο μου μέχρι να βρω άλλο που να το αντικαταστήσει επάξια! Αυτή την στιγμή το θεωρώ 10άρι!
 
 
 
Το ωραίο με αυτό το τσάτνεϋ είναι ότι δεν ανακατεύουμε τεντζερέδια και τα συναφή, πάμε από το φούρνο στο μούλτι και τελειώσαμε!
 


 
 
 
Υλικά
 
 
3 λεμόνια βιολογικά
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
60 ml ελαιόλαδο
1 κ.σ. μέλι
χονδρό αλάτι
πιπέρια διάφορα
δενδρολίβανο
λίγοι σπόροι κόλιανδρου (προαιρετικά, εγώ έβαλα)
 
 
Εκτέλεση
 
 
Κόβουμε τις άκρες των λεμονιών αρκετά μέχρι να βλέπουμε σάρκα.
 
Από τα λεμόνια κρατάμε μισό (να είναι ζουμερά) για το χυμό του. Τα άλλα τα κόβουμε σε λεπτές ροδέλες και ότι χυμό βγάλουν κατά το κόψιμο τον κρατάμε σε ένα μπωλ.
 
Στο μπωλ αυτό ρίχνουμε το ελαιόλαδο, τα πιπέρια  και το δενδρολίβανο και ανακατεύουμε τις φέτες του λεμονιού.
 
Αραδιάζουμε τις φέτες σε αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε στους 200 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για 15 λεπτά περίπου. Προσέχουμε να μην μας αρπάξουν, τις θέλουμε ψημένες αλλά ζουμερές και μαλακές. Εγώ "έχασα" μερικά ...στο δρόμο.....καψαλίστηκαν οι άκρες και τα πέταξα...




 
Μέσα στο μπωλ εν τω μεταξύ ρίχνουμε το κρεμμύδι, το χονδρό αλάτι, το μέλι, το χυμό του μισού λεμονιού και ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά.
 
Οταν βγουν οι φέτες, τις βάζουμε στο μπλέντερ με ότι υπάρχει στο μπωλ.




 
Αλέθουμε τα υλικά αλλά φροντίζουμε να μην τα πολτοποιήσουμε τελείως, να αφήσουμε μικρά κομματάκια για να είναι πιο ωραίο και στην υφή και στη γεύση.




 
Δοκιμάζουμε και παίζουμε αν μας φανεί λίγο πικρό μέχρι να το φέρουμε στα μέτρα μας.  Αν θέλουμε προσθέτουμε λίγο λάδι ή λίγο μέλι ανάλογα πως θα μας φανεί. Εγώ δεν το πείραξα γιατί μου άρεσε, νομίζω έχει να κάνει με τα λεμόνια. Επίσης πιστεύω ότι σήκωνε λίγο κρεμμυδάκι ακόμα.
 
Η δοσολογία αυτή μου έβγαλε 1 1/2 φλυτζάνι τσάτνεϋ.
  
 
Προσέχουμε το κρεμμύδι να μην είναι κόκκινο γιατί είναι έντονο και στη γεύση και στην εμφάνιση. Διαλέγουμε ξανθό κρεμμυδάκι.

 
Μπορούμε να προσθέσουμε ψημένο σκόρδο, είναι γλυκό και του πάει.
 
Μπορούμε επίσης να προσθέσουμε καυτερή πιπερίτσα.
 
Είναι πολύ πιο δυνατό από τα λεμόνια τουρσί αλλά το λάτρεψα κυριολεκτικά.
 
Πάει παντού, όπου πάει το λεμόνι, θαλασσινά, ρυζότο, κρεατικά, σαλάτες, όπου μπορούμε να φανταστούμε. Επίσης πολύ ενδιαφέρον πάντρεμα κάνει με χωριάτικο ψωμί και κατσικίσιο τυρί όπως το είδα στην πηγή του.



Λαζάνια με τσάτνεϋ - Με την προσθήκη μισής λιωμένης σκελίδας σκόρδου, τριμμένης παρμεζάνας και πιπερίτσας καυτερής που έχει εξαφανιστεί κάπου... Και λίγο σωταρισμένο κοτοπουλάκι δεν θα το χάλαγε αλλά δεν είχα, δοκιμή ήταν!


 
 Φτιάξτε το! Πιστεύω ότι θα σας αρέσει!
 
 
 
Καλό Σαββατοκύριακο και καλό φθινόπωρο από αύριο!

Τετάρτη, 29 Αυγούστου 2012

Αγγουροσαλάτα ουγγρική






Αυτή τη σαλατούλα την λες και εναλλακτικό τζατζίκι! Κατά...προσέγγιση δηλαδή....ας πούμε....περίπου.....τεσπά...θυμίζει στη γεύση ελληνικότατο γιαουρτοσκόρδιον....αλλά η πάπρικα (καπνιστή παρακαλώ που την έχω πάρει από το Μπαχάρ από το χειμώνα και τώρα αξιώθηκα να τη χρησιμοποιήσω...γιατί την είχα χάσει στο βάθος του ντουλαπιού....) την κάνει κάπως πιο πικάντικη, πιο νόστιμη..πιο κάπως!!!!
 
 
Είναι υπέροχη και να σας πω την αλήθεια δεν βρήκα καθόλου έντονο το σκόρδο μέσα στη σαλάτα. Δεν ήταν καθόλου ενοχλητικό. Και πάλι όμως μπορείτε να το μειώσετε ανάλογα με τα γούστα σας.
 
Επίσης να τονίσουμε ότι εκτός του ότι τρώγεται ωραιότατα μόλις φτιαχθεί, μπορείτε να την φάτε και έχοντας μείνει στο ψυγείο ώρες με τη διαφορά ότι θα έχει κατεβάσει και άλλα νεράκια το αγγούρι αλλά είναι μια χαρά κι έτσι!




Υλικά

 
2 αγγούρια σε φέτες πολύ λεπτές
αλάτι
 
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
πιπέρι
1/4 φλ. λευκό ξύδι
1/4 φλ. ελαιόλαδο
1/4 φλ. sour cream ή γιαούρτι (η άλλη λύση γιατί κανονικά θέλει sour cream)
1/2 ή 1 κ. γλ. πάπρικα (έβαλα καπνιστή γιατί είχα και ήταν τέλεια)
 



Εκτέλεση

 
Περνάμε τα αγγούρια στο μαντολίνο σε λεπτότατες φέτες ή αν δεν έχουμε μαντολίνο με το μεγάλο peeler για τις πατάτες.  Αλατίζουμε καλά το αγγούρι και το αφήνουμε να κατεβάσει τα νερά του σε ένα μπωλ για μία ώρα.


 
 

Μετά στύβουμε τις φέτες αρκετά αλλά με προσοχή να μη τις λιώσουμε να βγάλουν όσα νερά ακόμα κρατάνε και μεταφέρουμε σε μία σαλατιέρα.




 
Πασπαλίζουμε με πιπεράκι, σκορπίζουμε το λιωμένο σκόρδο, το λευκό ξύδι και ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά. Από πάνω απλώνουμε την sour cream ή το γιαούρτι και πασπαλίζουμε με πάπρικα. Voila!!!!!!!!!!!





 
Παραδοσιακά θέλει sour cream, είναι δύσκολο όμως να την βρούμε γιατί δεν την έχουν όλα τα Σ/Μ.
 
 
H Βίκυ όμως έχει μεριμνήσει για εμάς και μπορείτε να βρείτε εδώ κατατοπιστικότατες (όπως πάντα) πληροφορίες για τις διαφορές των κρεμών και οδηγίες για το πως να φτιάξετε τη δική σας sour cream. Να' σαι καλά Βίκυ μου γιατί για να βρω εδώ...κομματάκι δύσκολο....χαχαχχαχα!


 
Καλή όρεξη!

Δευτέρα, 27 Αυγούστου 2012

Κεφτεδάκια αβγού

 
 
 
 
 

Καλή εβδομάδα!!! Φανουρόπιτα φτιάξατε, έτσι?

Πάμε τώρα και στο φαγάκι μας για σήμερα. Αρωμα ιταλικό με κεφτεδάκια διαφορετικά, με αβγό μόνο! Ουτε που μου είχε περάσει από το μυαλό ποτέ! Το αβγουλάκι το "ακούς" βέβαια, αλλά είναι νόστιμα. Τα δικά μου στη φωτογραφία βγήκαν λίγο "μελαχροινά" γιατί κάτι έγινε και μου ψιλοάρπαξαν, εσείς θα τα προσέξετε γιατί περιέχουν τυράκι και είναι ευαίσθητα.

 
1 αβγό βγάζει περίπου 3 κεφτεδάκια οπότε αναπροσαρμόζουμε ανάλογα.
 
 
Υλικά
 
5 αβγά
200 γρ. πεκορίνο
200 γρ. φρυγανιά τριμμένη
1 ματσάκι  ψιλοκομμένος μαϊντανός
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 κ. γλ. σόδα μαγειρική
αλάτι και πιπέρι

*Αν θέλουμε μπερδεύουμε και άλλα τυράκια μέσα, επίσης μπορούμε να προσθέσουμε λίγη ντομάτα και ψιλοκομμένο κρεμμύδι μέσα στο μείγμα αλλά με προσοχή να μη νερώσει το μείγμα μας. Θέλουμε ένα σφιχτό αποτέλεσμα που να μπορεί να πλάθεται σε μπαλάκια.
 
 
Για τη σάλτσα ντομάτας
 
1 κονκασέ και φύλλα βασιλικού
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι
 
 
 
 
Εκτέλεση
 
 
Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά για τα κεφτεδάκια, πλάθουμε κεφτεδάκια  και τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά για να μη μας αρπάξουν γιατί έχουν τυράκι.
 
 
 

 
 
Στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί και φτιάχνουμε τη σάλτσα.
 
 
Σωτάρουμε στο ελαιόλαδο το σκορδάκι και μετά προσθέτουμε το κονκασέ, τον βασιλικό  και αλατοπιπερώνουμε. Αφήνουμε να δέσει η σάλτσα και περιχύνουμε τα κεφτεδάκια.
 
Σερβίρουμε με τηγανητές πατατούλες.
 
 
Καλή όρεξη!

Παρασκευή, 24 Αυγούστου 2012

Σορμπέ καρπούζι (Γρανίτα καρπούζι)






Σορμπεδάκι σας έχω σήμερα με όμορφο χρωματάκι!  Μέχρι να πετύχω βέβαια την αρμόζουσα φωτό..πήρε κι έλιωνε...αλλά εσείς αγνοήστε το...Κάντε focus μόνο στο μεθυστικό του χρώμα...χιχχιχιχι!



Υλικά

Μισό καρπούζι (πριν το καθαρίσω ήταν 3,5 κιλά)
καθαρισμένο και λιωμένο μέτρησα 12 φλυτζάνια

3 φλ. ζάχαρη
3 φλ. νερό
χυμός 1 λεμονιού

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε το καρπούζι από σπόρια και το περνάμε στο μπλέντερ.

Αν έχει χονδρή φλούδα την κρατάμε να κάνουμε γλυκό κουταλιού.





Φτιάχνουμε σιροπάκι με τα υπόλοιπα υλικά, το αφήνουμε να βράσει για 4 λεπτά και το αποσύρουμε να κρυώσει. Οταν κρυώσει, ενώνουμε με το λιωμένο καρπούζι και το βάζουμε στο μπωλ του παγωτού. Αφήνουμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες και μετά το ψιλοσκάβουμε με ένα πηρούνι και το ξαναπαγώνουμε. 





Καλή απόλαυση και καλό Σαββατοκύριακο!

Τετάρτη, 22 Αυγούστου 2012

Κοτόπουλο Κιέβου



Δεν φταίω εγώ .....το νυχτοπερπάτημα στο διαδίκτυο με βάζει σε διάφορες ....καταστάσεις. Εγώ αυτό δεν το ήξερα...χάζευα στο you tube ζαχαρόπαστες...και τα συναφή ..και δώστου το ένα βίντεο..δώστου το άλλο ....έφτασα (στο άσχετο τελείως) και σε αυτό. Μετά σου λέει...φταίει ο φονιάς....αμ, φταίει? Δεν φταίει πάντα....χααχχααχα!





Τώρα γιατί το λένε Κιέβου δεν ξέρω, ξέρω όμως ότι δεν έχει τίποτα ιδιαίτερο που να δικαιολογεί σώνει και ντε την προέλευσή του. Ανετα μπορούμε να το κάνουμε όλοι, μαϊντανός και σκόρδο είναι τα υλικά του...τι να πεις....Κιέβου το βρήκαμε ...Κιέβου να το πούμε....   ;-)

Λοιπόν πάμε :


Υλικά  για 2 άτομα (προσαρμόζετε ανάλογα)

1 μεγάλο στήθος κοτόπουλο μοιρασμένο στα δύο (χωρίς κόκκαλο)

μισό ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
4 γενναίες κουταλιές της σούπας βούτυρο όχι λιωμένο
3 μεγάλες σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
αλάτι και πιπέρι

1 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + αλάτι και πιπέρι

1 αβγό  χτυπημένο

100 γρ. φρυγανιά τριμμένη + 3 κ. σ. τριμμένη παρμεζάνα



Εκτέλεση


Παίρνουμε το στήθος και του ανοίγουμε μία τσέπη κατακόρυφα και με προσοχή όσο πιο κάτω γίνεται.

Αλατοπιπερώνουμε.


Φτιάχνουμε τη γέμιση. Ενώνουμε σε μία πάστα το μαϊντανό με το βούτυρο και το λιωμένο σκόρδο και αλατοπιπερώνουμε.


Γεμίζουμε με προσοχή τα στήθη μέχρι μέσα με το μείγμα αυτό και επάνω κλείνουμε με δύο οδοντογλυφίδες. Εγώ δεν μπόρεσα όπως δείχνει το βίντεο νοικοκυρεμένα,  έβαλα χεράκι με γαντάκι και έκανα δουλειά. Δεν πειράζει που λερώθηκε και εξωτερικά, τι έγινε? Πήρε πιο πολύ γεύση...χιχιχιχι! Ετσι κι αλλιώς με το πανάρισμα δεν φαίνεται τίποτα.

Περνάμε το στήθος στο αλεύρι, τινάζουμε να φύγουν τα περιττά, μετά στο αβγό και ύστερα στο μείγμα παρμεζάνας-φρυγανιάς.

Τοποθετούμε σε μία πιατέλα τυλιγμένο το κοτόπουλο και αφήνουμε στο ψυγείο για καμιά ώρα.

Μετά τηγανίζουμε σε καυτό λάδι και χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά.

Μόλις χρυσίσουν είναι έτοιμα τα φιλέτα μας.



Κόβουμε αφού έχει ηρεμήσει λίγο γιατί αλλιώς θα διαλυθεί.
Συνοδεύουμε με λαχανικά στον ατμό, ή ρυζάκι, ή πουρεδάκι ή πατάτες τηγανητές.

Επίσης ταιριάζει πολύ ωραία με μία σαλάτα οσπρίων (φασόλια περίπου σαν πιαζ) απλή που θα σας ποστάρω την άλλη φορά.

 


* Το πουρεδάκι απλό είναι, όχι κάτι ιδιαίτερο, έβρασα πατατούλες, τις πέρασα στην πρέσσα του πουρέ και μετά με το μάτι πρόσθεσα κίτριο τυράκι, γάλα (για να το πάω εκεί που ήθελα), ένα αβγό, μοσχοκάρυδο, αλατοπίπερο και ελάχιστο ελαιόλαδο (μία υποψία, όχι παραπάνω).

Καλή όρεξη!

Δευτέρα, 20 Αυγούστου 2012

Τούρτα ομελέτας



Καλή εβδομάδα παρεούλα!
Κι άλλο ωραίο από τη μπλογκόσφαιρα!

Τούρτα από ομελετίτσες (κάτι ενιάμεσο από ομελέτα και κρέπα βασικά...) με τριμμένο κολοκύθι, την πείραξα λίγο τη συνταγή ...τι να κάνω? Δεν μου καθόταν καλά έτσι όπως την πρότειναν. Της έβαλα "ελληνική" πινελιά....χιχιχιχιχιιχ!

Στα φαγάκια κάνουμε και ταρζανιές όπου μας επιτρέπεται, στα γλυκάκια δεν είναι πάντα εύκολο!




Πάμε να τη δούμε την τουρτίτσα?

Υλικά για 6 ομελέτες (στο μικρό τηγάνι)

3 κολοκυθάκια τριμμένα

4 αβγά χτυπημένα
1, 5 φλ. αλεύρι γ.ο.χ.
αλάτι και πιπέρι
λίγο μοσχοκάρυδο
λίγο ελαιόλαδο μέσα στο μείγμα (ελάχιστο)

νερό όσο χρειάζεται να βγει ένας ωραίος ρευστός χυλός σαν της κρέπας


500 γρ. γιαούρτι
4 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
αλάτι και πιπέρι
ελάχιστο ελαιόλαδο

ντομάτες σε ροδέλες

1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο και μία ντομάτα επιπλέον για την πάνω στρώση

Εκτέλεση

Τρίβουμε στο χονδρό του τρίφτη τα κολοκυθάκια, τα αλατίζουμε λίγο και τα αφήνουμε να βγάλουν τα υγρά τους για κανένα μισάωρο. Μετά τα στύβουμε στο χέρι και τα ρίχνουμε σε ένα μπωλ. Προσθέτουμε το αλεύρι, τα αβγά, το ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε συμπληρώνοντας όσο νερό χρειάζεται.

Τηγανίζουμε λεπτές ομελετίτσες από αυτό το μείγμα μέχρι να τελειώσει. Εμένα στο μικρό τηγάνι μου βγήκαν 6, οπότε το ρυθμίζετε. Βασικά παίζετε με το αλεύρι και το νεράκι.

Μία-μία όταν βγαίνουν οι ομελέτες, μπαίνουν σε πιατέλα με αντικολλητικό χαρτί για να πάρει τη λαδίλα.

Οταν τελειώσουμε στήνουμε την τούρτα μας.

Ανακατεύουμε το γιαούρτι με το σκόρδο, το αλατοπίπερο και το ελαιόλαδο και τοποθετούμε σε ένα μικρό ταψάκι (να χωράει ακριβώς) την πρώτη ομελέτα. Από πάνω αλείφουμε με το μείγμα γιαουρτιού και στρώνουμε ροδέλες ντομάτας. Συνεχίζουμε το ίδιο και στην τελευταία ομελέτα από πάνω δεν βάζουμε τίποτα.

Τυλίγουμε με μεμβράνη ωραία και αφήνουμε ώρες στο ψυγείο. Εγώ το άφησα όλο το βράδυ, ίσως ήταν και υπερβολή.

Την άλλη μέρα τουμπάρουμε το ταψί μας σε ένα μεγάλο πιάτο και βγαίνει στημένη η τουρτίτσα μας.

Στην επάνω ομελέτα αλείφουμε πάλι από το μείγμα του γιαουρτιού και στολίζουμε με μερικές φέτες ντομάτας. Πασπαλίζουμε φρεσκοκομμένο κρεμμυδάκι και κόβουμε κομμάτια.



* Η συνταγή είναι από ρώσικη σελίδα στο facebook  και η αρχική πρόταση ήταν με μαγιονέζα. Αυτό για όσους δεν θέλουν τη γιαουρτοκατάσταση αλλά εμένα πολύ μου άρεσε έτσι.  Επίσης έλεγε ότι βγαίνουν 5 ομελέτες αλλά εγώ συμπλήρωσα νεράκι και αλευράκι για να το φέρω στα μέτρα μου το μείγμα και να βγουν αυτές οι έξι, για να μην  είναι χαμηλή η τουρτίτσα. Εύκολο είναι, απλά δώστε του χρόνο στο ψυγείο.

Καλή όρεξη και καλή εβδομάδα να έχουμε!

Παρασκευή, 17 Αυγούστου 2012

Σαξούκα




Η σαξούκα μου είχε κολλήσει από παλιά που την είχε παρουσιάσει κάποιος μάγειρας στην αγαπημένη εκπομπή "Μπουκιά και συχώριο". Κάπου στην Ανατολή, το βιντεάκι έψαξα ανεπιτυχώς να το βρω οπότε άρχισα τη γυροβολιά πάλι ........Το εντόπισα αυτό το πιάτο σε διάφορες εκδοχές και επειδή ζαλίστηκα και δεν μπορούσα να αποφασίσω, έτσι κι αλλιώς σηκώνει ένα σωρό αλλαγές ή προσθέσεις....κατέληξα σε αυτό.

Στην εκπομπή θυμάμαι ότι έσπαγαν αβγά μέσα στο πιάτο και για αυτό το έκανα κι εγώ. Το αβγουλάκι του πάει τρελά αλλά ωραιότατα ταιριάζει και με κοτοπουλάκι ή άλλο κρέας. Επίσης είναι υπέροχο σαν σάλτσα πάνω από ζυμαρικά ή ρύζι. Οτι θέλουμε το κάνουμε.




Υλικά

2 μελιτζάνες σε κυβάκια
3 πατάτες σε κυβάκια
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 πιπεριά πράσσινη σε λωρίδες
1 πιπεριά Φλωρίνης σε λωρίδες
4 ντομάτες μεγάλες σε κυβάκια
1 πρέζα ζάχαρη
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
χυμός 1 λεμονιού
μισό ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος

αλάτι και πιπέρι
γλυκό μπούκοβο και θυμάρι

1 φλ. ελαιόλαδο


Εκτέλεση

Βάζουμε τα κυβάκια της μελιτζάνας σε νερό με αλάτι για καμιά ώρα και μετά στραγγίζουμε καλά.

Τηγανίζουμε τις πατάτες και τις αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να μην έχουν λάδια.

Το ίδιο κάνουμε και με τις μελιτζάνες.

Σε καθαρό τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε το κρεμμύδι να χρυσίσει, τις πιπεριές στη συνέχεια, το σκόρδο και την φρέσκαι ντομάτα με τη ζάχαρη.  Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε το μπούκοβο και το θυμάρι. Μόλις αρχίσει να μελώνει η σάλτσα (γύρω στο δεκάλεπτο),  προσθέτουμε μέσα τις πατάτες και τις μελιτζάνες  και ανακατεύουμε με προσοχή. Αφήνουμε να ενωθούν τα υλικά και οι γεύσεις για 5 λεπτά και σπάμε 4 αβγά αν θέλουμε από πάνω γύρω-γύρω. Δεν τα πειράζουμε, τα αφήνουμε να ψηθούν με τη θερμότητα του φαγητού και μόλις είναι έτοιμα αποσύρουμε από τη φωτιά. Τα αβγουλάκια είναι προαιρετικά.



Καλή όρεξη!

Τετάρτη, 15 Αυγούστου 2012

Γλυκό φρυγανιάς με ανανά






Αυτό το γλυκάκι το έφτιαχνε η μανούλα μου παλιά και το θυμάμαι ακόμα με νοσταλγία!

Να σας κεράσω λοιπόν σήμερα για το κοριτσάκι μου που γιορτάζει (και ας παραθερίζει το καμάρι μου)   ;-) και να ευχηθώ σε όλο τον κόσμο χρόνια πολλά και υγεία στο σπιτικό σας!


 
Υλικά για το ταψί μίας χρήσης 32x26


 
3 γιαούρτια των 200 γρ.
2 ermol (φυτική σαντιγύ)

1 φάκελος ζελέ ανανά
1 ποτήρι βραστό νερό + μισό ποτήρι κρύο νερό

1 κονσέρβα ανανά μεγάλη

1 πακέτο φρυγανιές



Εκτέλεση

Στρώνουμε τις φρυγανιές στο ταψί και όπου χρειαστεί συμπληρώνουμε τυχόν κενά (δεν μου πήρε όλο το πακέτο το ταψί μου, όσες χρειάζονται για να καλυφθεί ο πάτος του ταψιού).

Σουρώνουμε σε ένα μπωλάκι τον ανανά και το σιρόπι όλο της κονσέρβας και ότι βγάλει στο σούρωμα το ρίχνουμε στις φρυγανιές μέσα. Αφήνουμε το ταψί στην άκρη.

Κρατάμε αν θέλουμε να στολίσουμε το γλυκό μας μερικές φέτες ανανά και τον υπόλοιπο τον ψιλοκόβουμε.

Σε μία μεγάλη φλυτζάνα  διαλύουμε το ζελέ ανανά στο βραστό νερό και αφού διαλυθεί ρίχνουμε και το κρύο νερό και ανακατεύουμε λίγο ακόμα.

Σε μπωλ χτυπάμε τα δύο ερμόλ, προσθέτουμε τα γιαούρτια και όταν έχουν αφρατέψει ωραία ενώνουμε με το ζελέ ανανά. Προσθέτουμε και τον ψιλοκομμένο ανανά.

Ρίχνουμε την κρέμα στο ταψί με προσοχή και βάζουμε στο ψυγείο το γλυκό να παγώσει.

Καλό είναι να σταθεί αρκετές ώρες, γύρω στις 6 τουλάχιστον.

Αν θέλουμε το στολίζουμε με τις φέτες ανανά που έχουμε κρατήσει.

* Επιμένω να την "παλεύω" με τη μαρμελαδίτσα και το στόλισμα (βλ. cheesecake γενεθλίων) και συνεχίζω...χαχαχαα! Δεν χρειάζεται να κάνετε κάτι, και σκέτο να το αφήσετε μια χαρά γλυκάκι θα είναι!




Καλή απόλαυση και να περάσετε πάρα πολύ όμορφα!

Το μοντέλο της φωτογραφίας ήταν σε μέγεθος γίγας....εσείς κόψτε πιο "νορμάλ" κομμάτια, έτσι? χααααχαχ!!! Εγινε καταπληκτικό και είναι όπως ακριβώς το θυμάμαι!

Χρόνια πολλά!

Δευτέρα, 13 Αυγούστου 2012

Μπισκοτάκια παγωτού

Καλή εβδομάδα!



Μπισκοτάκια σήμερα και όχι μόνο παγωτού!



 


Πεντανόστιμα που αν θέλουμε τα αφήνουμε σκέτα βανιλένια, αν δεν θέλουμε τα αρωματίζουμε
ανάλογα με το παγωτάκι μας ή τα κέφια μας.


Υλικά για περίπου 26 μπισκοτάκια σε σχήμα μαντλέν

Αν τα θέλετε στρογγυλά επειδή η ζύμη είναι αρκετά ρευστή θα πρέπει να βάλετε το μείγμα σε μαφινοθηκούλες, αλλά ελάχιστο σε κάθε μία, μη σας βγουν χονδρά και μέσα μείνουν άψητα. Υπολογίστε να είναι το πάχος τους σαν αυτά που μας σερβίρουν πάνω στα παγωτά, μη το αμελήσετε.

100 γρ. βούτυρο λιωμένο
100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
4 ασπράδια αβγού
100 γρ. αλεύρι γ.ο.χ. κοσκινισμένο
1 κ. γλ. βανίλια ή εσάνς πορτοκάλι (έβαλα πορτοκάλι)

Εκτέλεση

Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και ενώνουμε με τα ασπράδια και στο τέλος το αλεύρι και την εσάνς.

Αυτό ήταν!

Αδειάζουμε το μείγμα σε μαφινοταψάκια ή σε φορμίτσες μαντλέν που δείχνουν τα μπισκοτάκια μας ακόμα πιο ωραία και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς σε πάνω κάτω αντιστάσεις στη μεσαία σχάρα για 10 λεπτά.

Προσέχουμε να μην μας αρπάξουν, είναι ευαίσθητα. Δεν τα αφήνουμε παραπάνω, μόλις τα βγάλουμε και αρχίσουν να κρυώνουν σφίγγουν και είναι μια χαρά!

Στολίζουμε τα παγωτάκια μας και δεν ξαναγοράζουμε ποτέ μπισκοτάκια παγωτού!

Τη συνταγή την βρήκα στο Radicio.




Καλή απόλαυση!

Παρασκευή, 10 Αυγούστου 2012

Ντοματόπιτα με κολοκυθάκια και έμενταλ

 
 
 
 
 
Αργησα να βάλω συνταγούλα, αλλά διανύουμε εβδομάδα τεμπελιάς, βαρεμάρας και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο. Είναι και αυτή η ηλίθια ζέστη που δεν σε αφήνει να σηκώσεις κεφάλι και γενικώς μου φταίνε όλα!   Οι περισσότεροι στο σπίτι σκόρπισαν, άλλοι στην Κεφαλονιά και άλλοι ακόμα μακρύτερα  και έχω μείνει μόνη με τα δύο μικρά μέχρι να την κάνουμε και εμείς, εκτός αν με πιάσει το ανάποδό μου και δεν κουνήσω τελικά από εδώ....θα δούμε! Σας χρωστάω συνταγούλες όμως και θα αρχίσω να τις βάζω σιγά - σιγά!
 
 
 
 
 
Μία συνταγή της Αλτις από την κυρία Λαμπράκη. Διατηρώντας τις όποιες επιφυλάξεις μου και για τα δύο ονόματα-κάποιοι από εσάς καταλαβαίνετε απόλυτα τι εννοώ, συνεχίζω να δοκιμάζω-όταν τύχει να μου κάνει κλικ- τις συνταγές που προτείνουν...ελπίζοντας να μην είναι άλλων.....τι να πει κανείς....τσ...τσ...τσ....!!!

Για να είμαι δίκαιη πρέπει να πω ότι είναι πολύ νόστιμη πρόταση, έχω ψιλοπειράξει τις ποσότητες αλλά μέσες-άκρες αυτές είναι. Τις προσάρμοσα στο δικό μου μακρόστενο ταψί διαστάσεων 38x28.



Υλικά

5 φύλλα κρούστας
λιωμένη μαργαρίνη  για το άλλειμα των φύλλων
3 μεγάλες ντομάτες σε ροδέλες
4 κολοκυθάκια σε φέτες
1 κ. σ. μουστάρδα
1 κ. σ. μαγιονέζα
300 γρ. έμενταλ τριμένο
λίγη ρίγανη
χονδρό αλάτι
2 κ. σ. ελαιόλαδο



Εκτέλεση

Κόβουμε τα κολοκυθάκια σε φέτες, αλατίζουμε ελάχιστα και ανακατεύουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο.

Ψήνουμε τις φέτες σε αντικολλητικό χαρτί στο φούρνο μέχρι να χρυσίσουν.

 
Λαδώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε το πρώτο φύλλο κρούστας φροντίζοντας να πιάσει όλο το ταψί και βουτυρώνουμε από πάνω καλά.

Τα επόμενα 4 τα έβαλα διπλά γιατί έτσι με βόλευαν στο ταψί που χρησιμοποίησα,  βουτυρώνοντάς τα καλά ενδιάμεσα.

Αφού άπλωσα και βουτύρωσα τα φύλλα, ένωσα σε ένα μπωλάκι τη μαγιονέζα με τη μουστάρδα και άπλωσα το μείγμα επάνω στο τελευταίο φύλλο.




 
Από πάνω σκόρπισα το τυράκι όλο και έστρωσα τις φέτες κολοκυθιού. Κάλυψα με τις ροδέλες ντομάτας, τις αλάτισα και πασπάλισα με λίγη ρίγανη.  Περιέχυσα με το ελαιόλαδο και έβαλα σε φούρνο προθερμασμένο στους 180 βαθμούς σε αέρα στη μεσαία σχάρα για 45 λεπτά.




 
Καλή όρεξη και καλό Σαββατοκύριακο!

Πέμπτη, 2 Αυγούστου 2012

Cheesecake με σάλτσα rasberries




Στο σπίτι μας έχουμε δύο λιοντάρια, το πρώτο μας λιοντάρι γιορτάζει σήμερα!

Κερνάμε cheese cake που του έχουμε αδυναμία οικογενειακώς!



Κοπιάστε!




Επέλεξα να το στολίσω αλλιώς μιας που ερωτεύτηκα αυτό το σχέδιο σε ένα νετ-σουλατσάρισμα (συγκεκριμένα στο pinterest...τι μαγικός κόσμος κρύβεται εκεί μέσα!).



Χρειάστηκα :

2 φλ. κατεψυγμένα rasberries
(225 γρ.) 1 φλ. ζάχαρη
4 κ. σ. χυμός λεμονιού

και για το δέσιμο : 2 κ. γλ. corn flour + 2 κ. σ. κρύο νερό



Αυτό που κάνουμε είναι να σιγοβράσουμε τα φρουτάκια με τη ζάχαρη και το λεμόνι μέχρι να αρχίζει να βγάζει φουσκάλες το σιρόπι τους. Σιγανά όμως για κανένα 20λεπτο.

Τα σουρώνουμε σε ένα μπωλ πιέζοντας να φύγει και η πούλπα με το σιρόπι και να μείνουν μόνο τα κουκουτσάκια και ότι σκληρό μπορεί να υπάρχει στη φλούδα. Πιέζουμε πολύ και μαζεύουμε όλο το υλικό.

Σε καθαρό πλέον κατσαρολάκι ξαναβάζουμε το υλικό μας (το πετάμε ότι έμεινε στο σουρωτήρι) και μόλις πάρει βράση, προσθέτουμε το corn flour που το έχουμε διαλύσει με το νεράκι.

Ανακατεύουμε για λίγο με σύρμα να μη μείνουν κόμποι και να πήξει και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Αφήνουμε να κρυώσει και το γυρίζουμε σε απλικατέρ για να μπορούμε να κάνουμε το σχεδιάκι.

Θυμάστε τα πλαστικά μπουκαλάκια-pippettes,  που μας έκανε δώρο η ΑΛΤΙΣ στην γευσιγνωσία ελαιολάδου? Με εκείνο  ή με κάποιο  απλικατέρ λοιπόν!

Ξεκινάμε το σχεδιάκι από έξω προς τα μέσα σε σχήμα σαλίγκαρου.

Σε παγωμένο ήδη γλυκάκι, φτιάχνουμε κυκλάκια μικρά και περιστροφικά ερχόμαστε στο κέντρο.  Με τη βοήθεια μιας οδοντογλυφίδας, δουλεύουμε τα κυκλάκια για να τους δώσουμε σχήμα καρδιάς.

Θέλει προσοχή και να μην μας ενοχλούν, εγώ δεν την είχα αυτή την πολυτέλεια αν και τώρα νομίζω ότι θα έφτιαχνα τέλειο το επόμενο.

Αν δεν τα καταφέρνετε δεν πειράζει, κάντε αφηρημένα σχέδια σαν νερά, άλλη όμορφη ιδέα είναι να κάνετε κλαδάκια με φυλλαράκια μικρά. Μην τρελαθείτε αν κάνετε λαθάκι, με τη βοήθεια ενός πλατιού μαχαιριού μπορείτε να "σηκώσετε" τη μαρμελαδίτσα γιατί είναι πηγμένη και βοηθάει πολύ αυτό και να διορθώσετε.

Επίσης μπορείτε να το φτιάξετε με οποιαδήποτε μαρμελάδα αρκεί να την πήξετε, δεν χρειάζεται να μπείτε σε αυτή την διαδικασία.

Ξανά στο ψυγείο για να κρυώσει και σερβίρουμε!





* Το βλέπω πως το έκανα και γελάω γιατί θυμάμαι τον Μπομπ...τον παραπληγικό.....Κάθε αρχή και δύσκολη!!! 


Καλή απόλαυση!


Τετάρτη, 1 Αυγούστου 2012

Κέηκ λεμονιού με παπαρουνόσπορο






Το απόλυτο γλυκό για τους λεμονολάτρεις!

Με το γλάσσο του και με τον παπαρουνόσπορο μέσα-τόσο όσο πρέπει για να μην είναι ενοχλητικός, είναι ένα τέλειο κέηκ, ιδανικό να συντορφεύσει το πρωινό μας, το καφεδάκι μας και ότι κάνουμε κέφι!





Πανεύκολο και τρυφερό, μοσχομυρωδάτο!

Η συνταγή είναι ένα τσακ πειραγμένη από μία εκδοχή για λεμονοκεκάκι του Jamie Oliver και την είδα στο en direct d' Athenes.





Υλικά

Για το κέηκ

100 γρ. μαργαρίνη λιωμένη
150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
4 αβγά
χυμός 3 μέτριων λεμονιών
ξύσμα 2 λεμονιών
100 γρ. αμύγδαλο πούδρα
20 γρ. παπαρουνόσπορος
1 βανίλια
1 κ. γλ. baking powder
150 γρ. φαρινάπ


Για το γλάσσο

150 γρ. άχνη ζάχαρη
χυμός 1 λεμονιού μέτριου

αμύγδαλο φιλέ για το ντεκόρ




Εκτέλεση

Κατά τα γνωστά χτυπάμε όλα τα υλικά για το κέηκ, πρώτα βούτυρο με ζάχαρη, προσθέτουμε τα αβγά, το χυμό και το ξύσμα, την βανίλια, τον παπαρουνόσπορο και τέλος την πούδρα αμυγδάλου και το φαρινάπ που έχουμε προσθέσει το baking powder.

Γυρίζουμε σε καλά βουτυρωμένη φόρμα μακρόστενη  28x8, και ψήνουμε για 45 λεπτά στους 180 βαθμούς.

Βγάζουμε και αφήνουμε να ηρεμήσει λίγο για να το ξεφορμάρουμε.

Φτιάχνουμε το γλάσσο μας χτυπώντας μέσα στην ζάχαρη άχνη το χυμό του λεμονιού. Αν μας φανεί πολύ σφιχτό, προσθέτουμε με προσοχή σταγόνα-σταγόνα λίγο λεμονάκι μέχρι να το φέρουμε στα μέτρα μας.

Σκορπάμε αμύγδαλο φιλέ πάνω στο κέηκ μας που το έχουμε μεταφέρει σε πιατέλα και περιχύνουμε το γλάσσο να πάει παντού.





Καλή απόλαυση και καλό μήνα να έχουμε!