Τετάρτη, 31 Οκτωβρίου 2012

Τρουφάκια μήλου με λευκή σοκολάτα




Η προηγούμενη σάλτσα μήλου έγινε με αφορμή μία υπέροχη συνταγή που πέρασε από μπροστά μου και με τρέλανε!
 
Τρουφάκια με σάλτσα μήλου, μπισκότο και αρώματα αγαπημένα και με επικάλυψη λευκής σοκολάτας.....κόλαση???? Εκτός από κόλαση είναι και πανεύκολα και γρήγορα! 
 
 
Υλικά
 
1 φλ. σάλτσα μήλου
170 γρ. τυρί κρέμα
3 πακέτα μπισκότα τριμμένα (έβαλα κανέλας τα ...γνωστά, 550 γρ.)
2 1/2 κ. γλ. κανέλα
1/4 κ. γλ. μοσχοκάρυδο
 
2 πλάκες λευκής κουβερτούρας για την επικάλυψη (400 γρ.)

 
 
 
Εκτέλεση

Το καλό με αυτή τη συνταγούλα είναι ότι μπορεί να γίνει σε 3 φάσεις με την ησυχία μας. Πρώτα κάνουμε τη σάλτσα μήλου, μετά το μείγμα για τα τρουφάκια και το αφήνουμε ψυγείο και τελευταία στιγμή όταν θέλουμε, λιώνουμε τη σοκολάτα.

Αλλη μία επισήμανση, νομίζω ότι δεν πρέπει (γνώμη μου) να πειραματιστούμε με άλλη σοκολάτα, δεν μου φαίνεται ότι ταιριάζει, θέλει λευκή κουβερτούρα. Συγγνώμη για το "σοκολάτα" στη λευκή, από συνήθεια το βλέπετε...χιχιχιιχιι!
 
Σε ένα μπωλ ενώνουμε την σάλτσα μήλου με το τυρί κρέμα, προσθέτουμε κανέλα και μοσχοκάρυδο και τα τριμμένα μπισκότα και αφού τα ενώσουμε καλά, πλάθουμε τρουφάκια και  βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο αρκετά για να σφίξει. Μη δω κανένα να μασουλάει...είπαμε, θα βάλουμε κουβερτούρα.... σας βλέπω!

Αν θέλουμε βάζουμε όποια σκέτα μπισκοτάκια έχουμε και τα ενισχύουμε με σκόνη κανέλας από μόνοι μας.
 
Παίρνουμε τα  τρουφάκια ένα-ένα και με ένα καλαμάκι ή με κουταλάκι, τα βουτάμε στην κουβερτούρα που την έχουμε λιώσει σε μπεν μαρί ή στα μικροκύματα και την έχουμε αποσύρει από τη φωτιά. Την αφήνουμε λίγο να σταθεί και μετά βουτάμε μέσα τα τρουφάκια. Μη φάτε τη σοκολάτα, είπαμε, περνάμε μέσα τα τρουφάκια...δεν θα φτάσει έτσι όπως κάνετε....

Απλώνουμε σε ένα αντικολλητικό χαρτί να σφίξει η σοκολάτα και να κρυώσουν σχετικά και μετά τα τοποθετούμε στα τρουφοχαρτάκια ...απαραίτητη προϋπόθεση να προλάβουμε...στο δικό μας σπίτι δεν παίζει αυτό το σενάριο...χααχαχαχαχαχαχ!!   Μπωλάκια, πηρουνάκια και γενικώς κλαπατσίμπαλα που χρησιμοποιήσαμε τα δίνουμε για γλύψιμο στην ομήγυρη.....   ;-)


 

Προσωπικά δεν θα σας πω πως είναι, θα σας πω μόνο να μπείτε αμέσως στην κουζίνα να τα φτιάξετε!!! Ξεφεύγουν από την κλασσική νοοτροπία του "τρουφακίου" και η λευκή σοκολάτα τα αγκαλιάζει τέλεια! Την άλλη εβδομάδα έχουμε γενέθλια στο σπίτι και θα είναι το κέρασμά μας στο σχολείο. Θα τα κάνω cake pops!  Επειδή οι γεύσεις του μήλου και της κανέλας είναι οικείες στα πιτσιρίκια, νομίζω ότι θα τα λατρέψουν.


Καλή απόλαυση!




Συνταγή από το Mother Thyme

Δευτέρα, 29 Οκτωβρίου 2012

Κέηκ καρότου με cream cheese frosting

 
 
 
 
Με αφορμή την ιδέα της νέας φίλης Νοτούλας από το blog  ΜΑΦΙΑ   ξεκινάω να ποστάρω το κέηκ της Δευτέρας! Σύμφωνα με την ιδέα αυτή όποιο blog θέλει,  μπορεί να ποστάρει δύο Δευτέρες του μήνα το "κέηκ της Δευτέρας". Αυτά τα παιχνιδάκια πολύ με τρελαίνουν και με ξεσηκώνουν!
 
Yπέροχο, απλό κέηκ που μου έδωσε την ευκαιρία να πειραματιστώ με ένα ωραίο σχέδιο με το κορνέ που εδώ και καιρό "ψήνομαι" να δοκιμάσω! Σας το προτείνω σε μορφή τούρτας αλλά και σκέτο είναι φανταστικό!   Η συνταγή είναι από το Handmade Charlotte.
 
Εσείς δεν χρειάζεται να μπείτε σε τέτοιες διαδικασίες, ένα απλό στρώσιμο του frosting και πασπάλισμα με λίγο τριμένο καρύδι και κανελίτσα είναι μια χαρά!
 
Το σχεδιάκι βγαίνει με την 1M μύτη της Wilton, ξεκινάμε από το κέντρο προς τα έξω και πρέπει να είναι σταθερό το frosting μας. Το συγκεκριμένο θέλει να μείνει λίγο στο ψυγείο για να ψιλοσφίξει.
 
 
Υλικά
 
4 αβγά
1 φλ. σπορέλαιο
1 1/2 φλ. ζάχαρη κρυσταλλική ή καστανή
2 κ. γλ. εσάνς βανίλιας
 
2 φλ. αλεύρι γ.ο.χ.
2 κ. γλ. σόδα μαγειρική
2 κ. γλ. baking powder
1/2 πρέζα αλάτι
2 κ. γλ. κανέλα
 
3 φλ. καρότο τριμμένο
 
 
Για το frosting
 
 
Aν κάνουμε το σχεδιάκι θέλουμε τη διπλή ποσότητα σε όλα όσα σας δίνω, αν απλά το αλλείψουμε ακολουθούμε την παρακάτω δοσολογία :
 
1/2 φλ. βούτυρο σε θερμ. δωματίου (για τέτοιες δουλειές προτιμώ Lurpak)
225 γρ. τυρί κρέμα σε θερμ. δωματίου
2 1/2  φλ. άχνη ζάχαρη
1 κ. γλ. εσάνς βανίλιας
 
κανελίτσα
 
 


 
Εκτέλεση
 
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175 βαθμούς.
 
Βουτυρώνουμε 2 ταψάκια 8 ιντσών (20 εκατοστά).
 
Ανακατεύουμε μαζί το αλεύρι με τη σόδα, το bakind powder, το αλάτι και την κανέλα και τα κοσκινίζουμε.
 
Σε μπωλ χτυπάμε το σπορέλαιο με τη ζάχαρη, προσθέτουμε τα αβγά, την εσάνς και μετά το μείγμα του αλευριού. Σταματάμε το χτύπημα και προσθέτουμε το τριμμένο καρότο. Ανακατεύουμε με σύντομες κινήσεις να ενωθεί με τα υπόλοιπα.
 
Ψήνουμε για 40 λεπτά και αφήνουμε να κρυώσουν.
 
 
Για το frosting
 
Χτυπάμε το βούτυρο να κρεμώσει και προσθέτουμε το τυρί κρέμα. Προσθέτουμε την άχνη  και την εσάνς και χτυπάμε να ενωθούν σε ένα σφιχτούτσικο μείγμα. Βάζουμε στο ψυγείο για λίγο.
 
Στήνουμε το κέηκ μας βάζοντας από κάτω ελάχιστη κρέμα, τοποθετούμε το έναν δίσκο, βάζουμε ένα μέρος από τη γέμιση (υπολογίζουμε με το μάτι), τον δεύτερο δίσκο και την υπόλοιπη κρέμα την αλείφουμε στα πλαϊνά και επάνω στο κέηκ μας. Για απλή επάλλειψη η δόση που δίνω είναι μια χαρά, αν θα κάνουμε σχέδιο θα την διπλασιάσετε και θα φροντίσετε να είναι καλά παγωμένη για να σταθούν οι ροζέτες. 
 
Πασπαλίζουμε με κανέλα για πιο ωραία γεύση! Και τριμμένο καρυδάκι μαζί με την κανέλα του πάει τέλεια!


 
 
Καλή απόλαυση και καλή εβδομάδα!
 

Παρασκευή, 26 Οκτωβρίου 2012

Σάλτσα μήλου

 
 

 

Χρόνια πολλά σε όλους τους εορτάζοντες σήμερα!
 
 Χρόνια πολλά στην όμορφη Θεσσαλονίκη!




Σάλτσα... κρέμα....μαρμελαδίτσα....βαφτίστε την όπως θέλετε......εγώ προσωπικά την τρώω με το κουτάλι και μάλιστα δεν αφήνω και κανένα να πλησιάσει...χααχαχαχαχ...για αυτό το λόγο να αυξήσετε τις ποσότητες...μην πείτε ότι δεν ενημέρωσα...... Λόγω της πηκτίνης του μήλου, πήζει από μόνη της και θεωρείται και ωραιότατη μαρμελαδίτσα για το πρωινό μας ή για χρήση σε γλυκάκια!!!



 
Υλικά
 
5 μήλα μεγάλα σε μικρά κυβάκια (ότι θέλουμε, ακόμα και διάφορες ποικιλίες)
1/4 φλ. νερό
3/4 φλ. ζάχαρη (μπορούμε να βάλουμε και πολύ λιγότερη)
1 κ. γλ. μοσχοκάρυδο
1 κ. γλ. κανέλα
1/2 κ. γλ. γαρίφαλο
1 κ. γλ. τζίντζερ σκόνη
 
 
 
Εκτέλεση

 
Βάζουμε τα υλικά μας όλα μαζί σε βαριά κατσαρόλα και αφήνουμε να βράσουν τόσο ώστε να μαλακώσουν τα μήλα και να μην έχει υγρά η κατσαρόλα. Στο τέλος τα χτυπάμε στη ράβδο ή σε μπλέντερ για να ομογενοποιηθούν και η σαλτσούλα μας είναι έτοιμη για όποιες παρασκευές έχουμε κατά νου. Αν πάλι θέλουμε την αφήνουμε τη σαλτσούλα με κομματάκια, όπως μας αρέσει.
 
Εμένα μου πήρε 10 λεπτά σε δυνατή φωτιά και ήταν έτοιμη.  Αν θέλουμε να κάνουμε χρήση σε φαγάκι και όχι σε γλυκό βάζουμε ελάχιστη ζαχαρίτσα στην σάλτσα μας, ή και καθόλου.
 
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε την κρυσταλλική ζάχαρη με καστανή ζάχαρη, απλά το αποτέλεσμα θα είναι πιο σκούρο.
 
Αν θέλουμε στάζουμε στο μείγμα μας και λίγο χυμό λεμονιού ή ακόμα ελάχιστο ξύσμα ακέρωτου λεμονιού.
 
 
Ταιριάζει τέλεια σε ψητό κρέας, ιδανικά με χοιρινό και εννοείται σε κάθε γλυκιά παρασκευή.
 
Προς το παρόν έρχεται σούπερ γλυκάκι εύκολο και γρήγορο!


Καλή απόλαυση!

Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου 2012

Μελιτζάνες και πατάτες με ξινόχοντρο

 
 
 
Ισως η ...μεγαλύτερή μου ...απογοήτευση μέχρι τώρα... στην κουζίνα.....Οχι από άποψη φαγητού...προς Θεού μην τρομάξετε...χιχιιχιχ!

Το φαγάκι είναι όνειρο από ότι μου είπαν αυτοί που δοκίμασαν.... οι περισσότεροι στο σπίτι όμως έχουμε ένα θεματάκι με τον τραχανά γενικώς -εγώ ειδικά από τα πολυυυυυυύ παλιά χρόνια....τότε που με στρίμωχνε η μανούλα μου να φάω τον τραχανά της γιαγιάς μπας και στηλωθώ...τότε έπαιζα στην κατηγορία φτερού, δεν ήμουν όπως τώρα φαγανούλικο...μπουχχααχαχαχαχαχ....και η μάνα μου είχε τον καημό ότι θα με πάρει ο άνεμος....κλασσική Ελληνίδα μάνα....   Δεν πα να γύριζε ο κόσμος τούμπα...εγώ να τον φάω τον τραχανά δεν έπαιζε με τίποτα....
 
Είδατε που μερικά πράγματα λένε πως δουλεύουν στο υποσυνείδητο του ανθρώπου..ε, αυτό δούλευε από τότε και τώρα που καλομαγείρεψα τον κατά τα άλλα ωραιότατο ξινόχοντρο  που βρήκα σε κρητικό μαγαζί στη γειτονιά μας δεν μπόρεσα να τον κατεβάσω ...συγχωρέστε με όσοι  με θεωρείτε ιερόσυλη ....Vita, με διαβάζεις άραγε τώρα? χααχαχαχαχα!!
 
Τον μεγάλο γιο τον εκβίασα λιγάκι για να δοκιμάσει, έπεσε σκληρή διαπραγμάτευση........ δεν νομίζω ότι θα ξαναφάει ποτέ... Λέτε να με μίσησε το παιδί μου?   ;-)
 
Τα μικρά είπαν ότι όλο βλακείες φτιάχνει η μαμά   :pppp
 
Ο Μ. δοκίμασε γιατί δεν του έλεγα τι είναι και μου είπε "πάρτο τώρα....τι άλλο έχουμε?"
 
Πανωλεθρία σας λέω....χααχαχαχαχαχ! Βατερλώ σκέτο......
 
Το κουνιαδάκι μου ξηγήθηκε καλά....του άρεσε!!! Πήρε και τον υπόλοιπο από την συσκευασία  και τον πήγε στη δουλειά να τον σερβίρουν σαν παξιμαδάκι .... Τον μοσχοπλήρωσα, δεν είναι να τον πετάς.....   ;-)
 
Υλικά
 
6 αργίτικες μελιτζάνες σε ροδελίτσες
2 πατάτες σε χονδρές φέτες
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 φλ. ελαιόλαδο
2 κ. σ. πελτές ντομάτας
μαϊντανός ψιλοκομμένος
αλάτι και πιπέρι
 
ξινόχοντρος σε μικρά κομμάτια κατά βούληση
 
Εκτέλεση
 
Σωτάρω τις μελιτζάνες στο ελαιόλαδο, προσθέτω το κρεμμύδι και το σκόρδο, μετά τις πατάτες και τον πελτέ ντομάτας, αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε  νεράκι να τα καλύψει και λίγο παραπάω και σιγοβράζω χωρίς να ανακατέψω καθόλου για 30 λεπτά.  Το νεράκι  το υπολογίζουμε με το μάτι, τόσο ώστε  να μείνει λίγη σαλτσούλα για να την τραβήξει ο ξινόχοντρος μόλις πέσει στην κατσαρόλα.
 
Πριν αποσύρω την κατσαρόλα, πασπαλίζω με τον μαϊντανό και σκορπίζω μέσα τον ξινόχοντρο. Κουνάμε λίγο την  κατσαρόλα και αφήνουμε να τραβήξει ο ξινόχοντρος τη σαλτσούλα.

Δεν νομίζω ότι θα δείτε κάτι άλλο σε αυτό το μπλογκ από τραχανά...αχαχαχαχαχαχχ!
 
Καλή όρεξη!

Δευτέρα, 22 Οκτωβρίου 2012

Χοιρινό με λάχανο και μαραθόσπορο

 
 
 
Δεν μπορείτε να πείτε, ε? Φθινοπώριασε επιτέλους!!! Μόνο παρακαλάτε να μην πέσουμε κατευθείαν σε καταχείμωνο...χααχχαχααχαχ!!! Καλή εβδομάδα μπλογκογειτονίτσα μου!
 
 
Υλικά
 
1 κιλό χοιρινό μπούτι σε μπουκίτσες
1 φλ. ελαιόλαδο
2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1/2 φλ. κρασί λευκό
1 λάχανο σε μεγάλα κομμάτια
250 γρ. κονκασέ ντομάτας
2 κ. σ. πελτές ντομάτας
3 κ. σ. μαραθόσπορος *
4 φύλλα δάφνης
1 ξύλο κανέλας
αλάτι και πιπέρι
 
Εκτέλεση
 
Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι κα τσιγαρίζουμε το κρέας. Μόλις πάρει χρώμα, προσθέτουμε το κρεμμύδι και το λάχανο. Συνεχίζουμε το τσιγάρισμα και σβήνουμε με το κρασί. Μόλις εξατμισθεί, ρίχνουμε το κονκασέ και τον πελτέ, το μαραθόσπορο, τη δάφνη και την κανέλα. Συμπληρώνουμε νερό και σιγοβράζουμε για μία ώρα, μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας και να μελώσει η σαλτσούλα του.
 
*Tον μαραθόσπορο τον ψιλοκοπάνισα και τον τσιγάρισα με το κρέας.
 
Καλή όρεξη!
 
Από το Βημα Gourmet

Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου 2012

Pancakes με μήλο και κανέλα

Ισως λίγο πιο μελαχροινά από ότι θα έπρεπε αλλά πιστέψτε με πεντανόστιμα, τέλεια pancakes περιχυμένα με μέλι και με τις αγαπημένες μας γεύσεις : μήλο και κανέλα!

Για το Σαββατοκύριακο ιδανικό πρωϊνό!

 
 
 
Υλικά
 
300 γρ. αλεύρι γ.ο.χ. κοσκινισμένο
1 κ. γλ. σόδα
1 κ. γλ. baking powder
1 πρέζα αλάτι
3 κ. σ. βούτυρο μαλακό
 
1 φλ. ζάχαρη κρυσταλλική (μπορείτε και λιγότερη)
1 κ. γλ.  γαρίφαλο
2 κ. γλ. κανέλα
1 κ. γλ. μοσχοκάρυδο
2 αβγά
400 ml ξινόγαλα
 
1 τριμμένο μήλο (γίνονται και χωρίς μήλο)
 
σπορέλαιο για το τηγάνι
 
 
Εκτέλεση
 
Δουλεύουμε στο μείγμα του αλευριού το βούτυρο με το χέρι και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά.
 
Σε πολύ λίγο λαδάκι, ρίχνουμε με την κουτάλα μείγμα στο τηγάνι τόσο όσο θέλουμε να είναι το μέγεθος του pancake. Μόλις ροδίσει από τη μία πλευρά, το γυρίζουμε με προσοχή και από την άλλη.
 
Περιχύνουμε με μελάκι και απολαμβάνουμε!
  
 
 


Καλό Σαββατοκύριακο!

Τετάρτη, 17 Οκτωβρίου 2012

Candy Corn cheesecake



Cheesecake στα χρώματα του Halloween και του candy corn! Ομορφα χρώματα είναι η αλήθεια.

Γενικώς κυκλοφορούν ψημένα cheesecake στην σφαίρα του νετ, αλλά λόγω του φόβου μου για το σπάσιμο στην επιφάνεια του ψημένου, κράτησα την τεχνική και έκανα το δικό μου σταθερά cheesecake. Θα πειραματιστώ κάποια στιγμή και με ψημένο. Γίνεται σε ταψάκι 9 ιντσών (23 εκατοστά) και η σειρά των χρωμάτων είναι άσπρο - πορτοκαλί  - κίτρινο.




Aυτό είναι το ειδικό εργαλείο που βγάζει το σχέδιο αυτό, όπως και διάφορα κέηκ τύπου σκακιέρα αλλά τελικά η δουλειά γίνεται άνετα με δύο τσέρκια μεταλλικά, ένα μικρό για το άσπρο μέρος και ένα μεγαλύτερο για το πορτοκαλί.




Πάλι πήγα να το καλύψω με μεμβράνη και λίγο το χάλασα στην επιφάνεια, εσείς μην το σκεπάσετε όσο είναι στο ψυγείο, μέχρι να πήξει καλά η κρέμα του.




Το ζελέ που θα χρησιμοποιήσουμε πρέπει να είναι γεύση  λεμονιού  ή ανανά για να μην αλλοιωθεί το χρώμα, ουσιαστικά για την άσπρη κρέμα, προτιμώ του ανανά πάντα.

Χρειαζόμαστε χρώμα ζαχαροπλαστικής κίτρινο και πορτοκαλί.

Στρώνουμε το μπισκότο στο ταψί κανονικά και στερεώνουμε με προσοχή το διαχωριστικό ή το τσέρκι μας.




Ρίχνουμε στο κέντρο άσπρη κρέμα και το βάζουμε λίγο -για μισή ώρα και όχι παραπάνω-στο ψυγείο όπως και το μπωλ με την υπόλοιπη κρέμα.

Χρωματίζουμε σε ένα μπωλ λιγότερο από τη μισή κρέμα με μερικές σταγόνες πορτοκαλί χρώμα και καλύπτουμε το επόμενο μέρος και τέλος χρωματίζουμε κίτρινο  το υπόλοιπο και το ρίχνουμε στον εξωτερικό δακτύλιο.

Το γλυκάκι μας μπαίνει πάλι στο ψυγείο για άλλη μισή ώρα και μετά με προσοχή σηκώνουμε το διαχωριστικό ή τα τσέρκια χωρίς να πολυκουνάμε, το στρώνουμε απαλά από πάνω όπου πρέπει και το ξαναβάζουμε στο ψυγείο να σφίξει η κρέμα.





Αν τυχόν μας περισσέψει κρεμούλα μπορούμε επίσης να στρώσουμε βουτυρωμένο τριμμένο μπισκοτάκι και να την βάλουμε από πάνω σε ποτηράκι μικρό, ή σε στώσεις μπισκότο-κρέμα-μπισκότο-κρέμα. Δεν πετάμε τίποτα!


Καλή απόλαυση!
 

Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου 2012

Ζυμαρικά με ψητές ντομάτες





Υλικά


500 γρ. ντοματίνια
2-3 πιπεριές Φλωρίνης σε λωρίδες (αν θέλω)
1 μεγάλο κρεμμύδι σε ημισέληνα
4-5 σκελίδες σκόρδο σε λεπτές φέτες
ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι

ρίγανη
ματζουράνα
θυμάρι
βασιλικός φρέσκος
δενδρολίβανο

τα μυρωδικά κατά βούληση



ζυμαρικά της αρεσκείας μας βρασμένα σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου



Εκτέλεση


Αν τα ντοματίνια μας είναι μεγαλούτσικα τα κόβουμε στη μέση.

Ανακατεύουμε απαλά όλα τα υλικά σε ένα μπωλ και τα γυρίζουμε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί. Ψήνουμε για 25 λεπτά σε αέρα στους 180 βαθμούς και αποσύρουμε.






Παράλληλα έχουμε βράσει τα ζυμαρικά μας και στραγγίζουμε.

Ανακατεύουμε μέσα στα ζυμαρικά τις ψητές ντομάτες και σερβίρουμε.




Αν θέλουμε ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο από πάνω και τυράκι της αρεσκείας μας αλλά και σκέτα είναι τέλεια.


Καλή όρεξη και καλή εβδομάδα!

Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου 2012

Πουρές κολοκύθας για κάθε χρήση

 
 
Σήμερα δεν έχουμε ακριβώς συνταγούλα, πιο πολύ κολπάκι το λες.
 
 
Τέρμα ο κόπος για το καθάρισμα της κολοκύθας, και μη μου πείτε ότι το διασκέδαζε κανείς σας, ε?
 
Η ιδέα ήρθε από το Pioneer Woman και είναι απλούστατη. 
 
Πλένουμε την κολοκύθα μας, την ξεσποριάζουμε με ένα κουτάλι,  την κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια και την ψήνουμε σε αντικολλητικό χαρτί στο φούρνο στους  175  βαθμούς σε αέρα για 45 λεπτά.
 
Δεν βάζουμε τίποτα για να μείνει ουδέτερη για κάθε χρήση μελλοντική. Πουρεδάκια, πίτες, κέηκ και γλυκά. Ούτε λάδι, ούτε μπαχαρικά, σκέτη όπως είναι. Δεν ξέρω αν το γνωρίζατε, εγώ δεν το είχα καν διανοηθεί οπότε καταλαβαίνετε τον ενθουσιασμό μου!
 
 
 
 
 
Μόλις ψηθεί και αφού κρυώσει λίγο την ξεψαχνίζουμε εύκολα μέχρι τη φλούδα, αν τυχόν μας αρπάξει λίγο πετάμε το σημείο αυτό και συνεχίζουμε.
 
Λιώνουμε στο μούλτι ή με την πρέσσα του πουρέ (καλύτερα το μούλτι) και αφού κρυώσει καλά, κλείνουμε σε σακουλάκια από 1 φλιτζάνι και φυλάμε στην κατάψυξη. Ετσι παίρνουμε κάθε φορά όση ποσότητα χρειαζόμαστε.
 
 
 
 
Καλό Σαββατοκύριακο!

Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου 2012

Μπισκότα αλμυρά






Πεντανόστιμη συνταγή και γρήγορη!!!!! Την ανακάλυψα σε ένα  ημερολόγιο  που αντί για στιχάκια έχει συνταγές!!! :) :)

Υλικά

3 φλυτζάνια αλεύρι γ.ο.χ.
3 κ. γλ. baking powder
1 κ. γλ. αλάτι
1/2 φλιτζάνι κεφαλοτύρι τριμμένο (εγώ έβαλα 1 φλιτζάνι) :)
1/3 φλιτζάνι μαργαρίνη ή βούτυρο
1 φλιτζάνι γάλα
 
 
Εκτέλεση
 
Ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι και το πάουντερ. Ρίχνουμε το τυρί και το γάλα και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει η ζύμη μαλακή.
 
Ανοίγουμε την ζύμη σε φύλλο πάχους 1 εκατοστού. Την κόβουμε με φορμάκια (αν δεν έχετε, με ένα ποτηράκι την κάνετε την δουλειά).
 
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 15 λεπτά και είναι έτοιμα!!!
 

Καλή όρεξη!

Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου 2012

Κοτόπουλο με φασόλια και ρύζι στο φούρνο




Νοστιμιά!!! Ιδιαίτερο για τη δική μας οικογένεια που έχουμε συνηθίσει να τρώμε κλασικά το κοτοπουλάκι στο φούρνο. Καλή ιδέα για να κάνουμε τα μικρά ζουζούνια μας να φάνε τα φασόλια ή το καλαμπόκι μπερδεμένο μέσα στο φαγάκι. Ετσι γλιτώνουμε το ψάρεμα..τύπου...αυτό το θέλω, αυτό δεν το θέλω...


Δήλωση της κόρης όταν είδε το πιάτο της....  : Αυτό...που τρώνε οι κότες δεν το θέλω....Εννοούσε το καλαμπόκι...χαχαχχχαχχχαχ!!! Φυσικά το έφαγε, δεν χρειάζονται ερωτήσεις..   ;-)

Υλικά

1 κοτόπουλο σε μερίδες
Για το πανάρισμα
1 φλ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 κ. σ. πάπρικα καπνιστή ή καγιέν (ότι μας αρέσει)
αλάτι και πιπέρι

2 κρεμμύδια σε κύβους
4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 πιπεριά Φλωρίνης σε κυβάκια
1 πιπεριά κίτρινη σε κυβάκια
1 πιπεριά πορτοκαλί σε κυβάκια
1 φλ. καλαμπόκι κατεψυγμένο
1 φλ. βρασμένα φασόλια
1 κονκασέ ντομάτας
1 κ. σ. πελτές
250 γρ. ρύζι μακρύκοκο
αλάτι, πιπέρι, καπνιστή πάπρικα
1 φλ. ελαιόλαδο



Εκτέλεση

Στο μείγμα του αλευριού περνάμε το κοτόπουλο και το τηγανίζουμε.

Στην κατσαρόλα σωτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το σκόρδο, κατόπιν ρίχνουμε τις πιπεριές να γυαλίσουν κι αυτές, το ρύζι, μετά από λίγο το κονκασέ και τον πελτέ, το καλαμπόκι και τέλος τα φασόλια. Συμπληρώνουμε λίγο νεράκι να το βοηθήσουμε να πάρει βράση και μόλις πάρει βράση το φαγάκι μας αποσύρουμε.

Γυρίζουμε το μείγμα της κατσαρόλας σε ένα ταψί και από πάνω τοποθετούμε τα κομμάτια του κοτόπουλου.  Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 45 λεπτά.







*  Και κονσέρβα καλαμπόκι και φασόλια μπορούμε να βάλουμε.


*  Επίσης νομίζω οτι και το parboiled (κίτρινο ρύζι) θα του πήγαινε, θα ήταν πιο al dente    
    βέβαια  αλλά νομίζω ότι μπαίνει άνετα.

Καλή όρεξη!

Από το Gypsys Melting Pot

Δευτέρα, 8 Οκτωβρίου 2012

Σπαγγέτι μπολονέζ - Μακαρόνια με κιμά



Υλικά

1 φλ. ελαιόλαδο
1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1/2 φλ. κρασί κόκκινο
2 κ. σ. πελτές ντομάτας
1 κονκασέ ντομάτας
1 πρέζα ζάχαρη
2 φύλλα δάφνης
1 ξύλο κανέλας
1 πρέζα θυμάρι
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
1 πρέζα μπαχάρι
1 πρέζα γαρίφαλο
1 πρέζα κύμινο
1 πρέζα ρίγανη
αλάτι και πιπέρι


Εκτέλεση
 
Σε κατσαρόλα σωτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο να γυαλίσουν και προσθέτουμε τον κιμά.
 
Καρυκεύουμε, αλατοπιπερώνουμε, σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί, ρίχνουμε τον πελτέ, τη ζάχαρη και το κονκασέ.
 
Σιγοβράζουμε για 30 λεπτά και αφού ελέγξουμε ότι έχει σωθεί η σαλτσούλα αποσύρουμε από τη φωτιά.
 
Βράζουμε τα ζυμαρικά μας σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου, στραγγίζουμε και τα καίμε με ελαιόλαδο. 
 
Σερβίρουμε με τον κιμά και πασπαλίζουμε με τυράκι τριμμένο.
 
Καλή όρεξη!

Παρασκευή, 5 Οκτωβρίου 2012

Ντιπ με πιπεριές Φλωρίνης και τυρί κατσικίσιο





Ενα ιδιαίτερο, πικάντικο ντιπάκι που φυλακίζει τα αρώματα και τη γεύση της πιπεριάς πριν μπει για τα καλά το φθινόπωρο!!!



Υλικά

1 μικρό κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
1 κ. σ. ελαιόλαδο
110 γρ. κοπανιστή Μυκόνου ή καλό κατσικίσιο τυράκι
3 κ. σ. γιαούρτι
1 κ. σ. χυμός λεμονιού

4 πιπεριές Φλωρίνης μεγάλες
1 κεφάλι σκόρδο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι



Εκτέλεση

 
Σωτάρω το κρεμμυδάκι στο ελαιόλαδο μαζί με το σκόρδο (τη σκελίδα) να γυαλίσει. Αφήνω στην άκρη να κρυώσει.
 
Ψήνω τις πιπεριές σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 40 λεπτά περίπου, να μαυρίσει η φλούδα. Κόβω το κεφάλι σκόρδο στη μέση  και τυλίγω τα δύο μέρη σε αλουμινόχαρτο και τα ψήνω παράλληλα με τις πιπεριές μου.
 
Μόλις βγουν οι πιπεριές τις βάζω σε σακούλα όπως είναι και την κλείνω για 10 λεπτά για να ξεφλουδιστούν άνετα.  Κρατάω μόνο τη σάρκα τους. Ρίχνω από το κεφάλι σκόρδου τις ψημένες σκελίδες στο μούλτι και τη σάρκα της πιπεριάς και τα χτυπάω. Αλατοπιπερώνω κατά βούληση.
 
Σε ένα μπωλ χτυπάω την κοπανιστή με το γιαούρτι και το χυμό λεμονιού να γίνει μία κρέμα και ενώνω με το σωταρισμένο κρεμμυδάκι και το σκόρδο. Βάζω σε αυτό το μείγμα και τις πιπεριές και ανακατεύω όλα τα υλικά μαζί.
 
Σερβίρω πάνω σε φρυγανισμένο ψωμάκι τη στιγμή που το θέλω, γίνεται πολύ ωραία σαλτσούλα για χοιρινό ή κοτόπουλο και μπορεί επάξια να αντικαταστήσει την κέτσαπ σε διάφορα.
 
Εμείς το δοκιμάσαμε σαν ντιπάκι. Φανταστικό και ιδιαίτερο!
 
Καλή όρεξη και καλό Σαββατοκύριακο!

Πέμπτη, 4 Οκτωβρίου 2012

Πράσινες τηγανητές ντομάτες με ρεμουλάντ

 
Την θυμάστε αυτή την ταινία?
 
Fried green tomatoes λοιπόν για σήμερα μαζί με μία μορφή ρεμουλάντ (μαγιονέζα δηλαδή με το κατιτίς της)!
 
 
 
 
 
Εγιναν πεντανόστιμες, όσο για τη σως, απλά την ξεπατώσαμε...χιχιχιιχ!!
 
 
Υλικά
 
Ντομάτες πράσινες σε ροδέλες λεπτές αλατισμένες


 
 
Για το  πανάρισμα
 
1 1/2 φλ. αλεύρι γ.ο.χ.
 
 
και
 
1 αβγό
1/4 φλ. γάλα
 
 
και 
 
2 φλ. φρυγανιά τριμμένη
1 1/2 κ. γλ. ξύσμα λεμονιού
2 κ. σ. εστραγκόν ξερό
1 κ. σ. ξερή μουστάρδα
2 κ. γλ. μαύρο πιπέρι
2 κ. γλ. πάπρικα γλυκιά
2 κ. γλ. τζίντζερ
1 κ. γλ. λευκό πιπέρι
1 κ. γλ. μοσχοκάρυδο
1 κ. γλ. γαρίφαλο
1/2 κ. γλ. μπούκοβο
1/2 κ. γλ. κάρδαμο
 
 
Ολα αυτά τα ανακατεύουμε με τη φρυγανιά. Δεν χάθηκε ο κόσμος αν λείπει κάτι, απλά σας το δίνω όπως το έκανα.
 
Περνάμε τις ντομάτες στο αλεύρι, τινάζουμε, τις βουτάμε στο μείγμα γάλα-αβγό και στο τέλος στο μείγμα της φρυγανιάς.
 
Τηγανίζουμε να χρυσίσουν και βγάζουμε τις ντομάτες σε απορροφητικό χαρτί να φύγει η λαδίλα.
 
Σερβίρουμε με μαγιονεζούλα  ή με τη ρεμουλάντ αυτή (κυκλοφορούν διάφορες  εκδοχές για τη συγκεκριμένη σως).
 
 
 
 
Υλικά για τη σως
 
2 κρόκοι αβγού σε θερμ. δωματίου
1 κ. σ. μουστάρδα ντιζόν
1 φλ. σπορέλαιο
 
Χτυπάμε τους κρόκους με τη μουστάρδα και αργά-αργά προσθέτουμε το λάδι να ενωθούν τα υλικά.
 
και μετά μέσα σε αυτό το μείγμα μας προσθέτουμε :
 
1 κ. γλ. ταμπάσκο
1 κ. γλ. Worcestershire sauce
1 κ. σ. χυμός λεμονιού
1/4 κ. γλ. αλάτι
1/2 κ. γλ. λευκό πιπέρι
3 κ. γλ. λιωμένη κάπαρη
2 κ. γλ. λιωμένο κρεμμύδι
1 1/2 κ. γλ. εστραγκόν ξερό
1 κ. γλ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
2 κ. γλ. πιπεριά κόκκινη σε μικρά κυβάκια
 
Η κλασική ρεμουλάντ θέλει επίσης αγγουράκι τουρσί και αντζούγια, εγώ δεν έβαλα.
 
Σερβίρουμε τις ντοματούλες με τη σάλτσα και απολαμβάνουμε!
 
Καλή όρεξη!

Δευτέρα, 1 Οκτωβρίου 2012

Σύκα ψητά με μέλι και μασκαρπόνε




Για να γλυκαθούμε για το καλό του μήνα!
Με τα τελευταία σύκα φτιάξτε αυτό το γλυκάκι και απολαύστε το!
Κανονικά θέλει σφιχτά συκαλάκια αλλά τέτοιο καιρό δεν βρίσκεις εύκολα....



Υλικά για ταψάκι μίας χρήσης (το μικρούλι)


12 σύκα χαραγμένα στα τέσσερα
μέλι για να τα περιχύσουμε

1/2  κεσεδάκι μασκαρπόνε τυρί + 1/2 κ. γλ. εσάνς βανίλιας

καρύδι τριμμένο αν θέλουμε, δεν έβαλα


Εκτέλεση
Μπορούμε να τα ψήσουμε με το τυράκι ή να τα ψήσουμε σκέτα με το μέλι και μετά να βάλουμε μία κουταλιά τυράκι από πάνω.
Ψήνουμε τα σύκα στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά και τα βγάζουμε από το φούρνο.
Σερβίρουμε και αν θέλουμε τρίβουμε και καρυδάκι  από πάνω.


Καλή απόλαυση και καλό μήνα να έχουμε!