Πέμπτη, 31 Ιανουαρίου 2013

Ψητά καρότα με σάλτσα μουστάρδας




Σήμερα σας έχουμε  ένα απλό αλλά πεντανόστιμο ορεκτικό-σαλάτα-συνοδευτικό, διαλέξτε εσείς πως θα το πείτε!

Στο πρωτοχροννιάτικο χοιρινό μας αυτά τα καροτάκια έπαιξαν το ρόλο του συνοδευτικού και όλοι τα εξαφάνισαν! Δεν το περίμενα έτσι να σας πω την αλήθεια, έλεγα ότι θα γκρινιάξουν με τα λαχανικά που είχαμε για συνοδευτικά. Ομως τους άρεσαν!

Υλικά

καροτάκια κομμένα μακρόστενα στα τέσσερα
ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι

Για τη σάλτσα

5 κ. σ. βούτυρο λιωμένο στο τηγάνι με 3 κ. σ. μουστάρδα της αρεσκείας μας


μυρωδικούλια όπως θυμάρι ή άλλο (σχοινόπρασο, μάραθος ή άνιθος, σκατζίκι, μαϊντανός, εστραγκόν) όχι όλα μαζί αυτά βέβαια.


Εκτέλεση

Κόβουμε μακρόστενα τα καροτάκια μας και αφού αλατοπιπερώσουμε και λαδώσουμε καλά, τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 230 βαθμούς για 15 λεπτά.

Οταν κοντεύουμε να τα βγάλουμε λιώνουμε το βούτυρο σε ένα τηγάνι και διαλύουμε μέσα τη μουστάρδα και περιχύνουμε τα καροτάκια μας με τη σάλτσα αυτή. Πασπαλίζουμε με το θυμάρι και σερβίρουμε.

Είναι άριστο συνοδευτικό για ψητό κρέας.

Καλή όρεξη!

Τετάρτη, 30 Ιανουαρίου 2013

Ντομάτες τουρσί



Συνταγή της Βασούλας σήμερα με νόστιμο τουρσί που είναι και εύκολο!

Υλικά

Πράσινες ή όχι ώριμες ντομάτες
σέλερυ
2 πιπεριές Φλωρίνης
2 πιπεριές καυτερές
4 σκελίδες σκόρδο


Για την άλμη

1 φλ. χοντρό αλάτι
1/2 φλ. ξύδι μπαλσάμικο με 1 κ. σ. μέλι
1/2 φλ. ξύδι
1 λίτρο νερό
γλυκάνισος αστεροειδής

και κατά βούληση :

πιπέρια χρωματιστά (κόκκοι)
κόκκοι μουστάρδας
μαραθόσπορος



ελαιόλαδο για το γέμισμα του βάζου μας


Την άλμη την βράζουμε λίγο για να λιώσει το αλάτι και τη ρίχνουμε χλιαρή στα βάζα μας.



Εκτέλεση


Σε ένα μπωλ κόβουμε τις ντομάτες στα τέσσερα αλλά αναλόγως της ντομάτας, την πιπεριά σε χονδρά κομμάτια, το σέλερυ επίσης μαζί με τα φύλλα του και ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί εκτός της άλμης.

Γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα και μόλις χλιάνει η άλμη μας την ρίχνουμε και αυτή.  Καλύπτουμε με ελαιόλαδο και κρατάμε κλειστό το βάζο μας για 1 μήνα.





Καλή  όρεξη!

Τρίτη, 29 Ιανουαρίου 2013

Μήλο φιρίκι γλυκό του κουταλιού

 
 
Καλημέρα!
 
Το φιρικάκι είναι ένα από τα επίσης αγαπημένα μας γλυκά του κουταλιού, όλα δηλαδη τα "κουταλιού" τα λατρεύουμε στο σπίτι μας, ας μην κρυβόμαστε γιατί θα μας πάρουν με τις πέτρες!!! 
 
Φέτος το έφτιαξα με τη συνταγή της Χρ. Παραδείση και σας το παραθέτω :
 
Υλικά
 
 
1 κιλό φιρίκια
2 λεμόνια
1 κιλό ζάχαρη
2 1/2 φλ. νερό
 
2 ξύλα κανέλας
3-4 καρφάκια γαρίφαλο
1 αστεροειδής γλυκάνισος
 
αμύγδαλο φιλέ προς το τέλος στο σιρόπι μέσα
 
 
Εκτέλεση
 
 
Καθαρίζουμε τα μήλα και τα τρυπάμε με το εργαλείο για να βγει ο πυρήνας με τα κουκουτσάκια.
 
Τα ρίχνουμε σε λεκάνη με κρύο νερό και το χυμό 1 λεμονιού.
 
Σε κατσαρόλα βράζουμε 1 φλ. ζάχαρη με το νερό, τα κανελόξυλα, γαρίφαλο και τον αστεροειδή γλυκάνισο  και 1 κ. σ. χυμό λεμονιού για 5 λεπτά. Μετά ρίχνουμε τα μήλα μέσα και τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν. Στη συνέχεια προσθέτουμε όλη την υπόλοιπη ζάχαρη (εγώ δεν την έβαλα όλη, με το μάτι γιατί μου φάνηκε κάμποση και το φιρικάκι είναι έτσι κι αλλιώς γλυκό από μόνο του) και τα αφήνω να βράσουν όλα μαζί για 10 λεπτά.
 
Αφήνουμε το γλυκό να σταθεί και την άλλη μέρα βράζω λίγο ακόμα το γλυκό μέχρι να δέσει το σιρόπι του. Πριν το τέλος του βρασμού προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και το αμύγδαλο.
 
*Το σκάλωμά μου με τα μπαχαρικούλια το ξέρετε, κανέλα, γαρίφαλο και αστεροειδής είναι δικές μου προσθήκες γιατί τα λατρεύω, μπορείτε να τα παραλείψετε.
 
 
Καλή απόλαυση!
 


Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου 2013

Oreo τρουφάκια με λευκή κουβερτούρα

 
 
 
 
Καλημέρα! Καλή εβδομάδα!
 
Σήμερα είπα να σας ξεκινήσω γλυκούτσικα για να μας πάει καλά η εβδομάδα!
 
Συνεχίζοντας το σερί των γιορτών και των γενεθλίων μας φτάσαμε και στα γενέθλια της κόρης!  Το έχουμε ξαναπεί ότι στο σπίτι μας είμαστε γενικώς χειμωνιάτικοι τύποι, έχουμε και κάτι λίγα τον Αύγουστο αλλά ο πολύς λαός είναι χειμωνιάτικος! Τελειώνουμε όμως, θα σας αφήσω στην ησυχία σας προς το παρόν!
 
Σκεφτόμουν τι να κάνω στη μικρή για να κεράσει στο σχολείο και μου έριξε την ιδέα η Λίλα να κάνω μπαλίτσες oreo. Η Λίλα της προτείνει με σοκολάτα κουβερτούρα και είμαι σίγουρη ότι θα είναι τέλειες αλλά εγώ δεν κάθομαι σε χλωρό κλαρί που λένε, και  ψαχουλεύοντας λίγο κατέληξα να τα κάνω με λευκή κουβερτούρα που είναι και αδυναμία μου.  Πριν στεγνώσει η σοκολατίτσα πασπάλισα και μερικά sprinkles από πάνω για να είναι πιο φιγουρατζίδικα.
 
Υλικά (για περίπου 50 τεμάχια)
 
730 γρ. μπισκότα Oreo (ανάλογα τη συσκευασία)
475 γρ. cream cheese
400 γρ. λευκή κουβερτούρα
 
 
Εκτέλεση
 
Καταρχάς να πούμε ότι γίνονται και με άλλα γεμιστά μπισκότα, δεν είναι απαραίτητο να είναι τα επώνυμα, μια χαρά είναι και τα Παπαδοπούλου ή άλλα ίδιου τύπου. Δεν ξέρω τι συσκευασίες παίζουν στο εμπόριο σε αυτά τα μπισκότα για αυτό σας τα δίνω σε γραμμάρια.
 
Χτυπάμε στο μούλτι να γίνουν σκόνη τα μπισκότα και τα ενώνουμε σε ένα μπωλάκι με το τυρί κρέμα.
 
Ζυμώνουμε και βάζουμε στο ψυγείο για κανένα δεκάλεπτο.
 
Τα βγάζουμε μετά και τα πλάθουμε μπαλίτσες. Τα ξαναβάζουμε στο ψυγείο για καμιά ώρα να σφίξουν όμορφα.
 
Μετά λιώνουμε σε μπεν μαρί την κουβερτούρα και αφού την αποσύρουμε από τη φωτιά, περνάμε με τη βοήθεια ενός κουταλιού τις μπαλίτσες μέσα στην κουβερτούρα.
 
Απλώνουμε σε αντικολλητικό χαρτί και αμέσως πασπαλίζουμε με sprinkles πριν αρχίσει να σφίγγει η κουβερτούρα.
 
Ετοιμα!
 
Ηταν πεντανόστιμα!
 
Σας χρωστάω και την τούρτα τη φοβερή που φτιάξαμε, θα σας την ποστάρω αυτές τις μέρες!
 
 
Καλή απόλαυση και καλή εβδομάδα!

Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου 2013

Cranberries μάφινς με γλάσο λεμονιού

 
 
 
Καλημέρα σας!
 
Καλή εβδομάδα να έχουμε!
 
Κερασματάκι σήμερα σας έχω γιατί χθες γιόρταζα! Είπαμε ο χειμώνας είναι γεμάτος γιορτές και γενέθλια στο σπίτι μας, αύριο έχουμε κι άλλα!
 
Το δικό μου κέρασμα είναι σεμνό και ταπεινό, απλά μάφινς με κράνμπερις που κάνουν τέλεια συντροφιά και με το καφεδάκι μας και δεν θέλουν καν μίξερ. Γίνονται στο χέρι και γρήγορα.
 
 
Υλικά
 
1 φλ. γάλα
1/2 φλ. βούτυρο λιωμένο
1 1/2 κ. γλ. εσάνς βανίλιας
 
2 αβγά
 
2 φλ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 φλ. ζάχαρη
2 1/2 κ. γλ. baking powder
1/2 κ. γλ. αλάτι
 
1 φλ. κράνμπερις
 
 
Για το γλάσσο λεμονιού
 
1 φλ. άχνη ζάχαρη
3 κ. σ. νερό (λίγο-λίγο για να το φέρουμε εκεί που θέλουμε)
1 κ. γλ. χυμός λεμονιού
1 κ. γλ. ξύσμα λεμονιού ή και παραπάνω
 
 
 
Εκτέλεση
 
Σε κατσαρολάκι μικρό λιώνω το βούτυρο, ρίχνω το γάλα και τη βανίλια και αποσύρω.
 
Μόλις ηρεμήσει λίγο το μείγμα ρίχνω τα αβγά και ανακατεύω καλά.
 
Σε μπωλ ρίχνω το αλεύρι, τη ζάχαρη, το baking powder, το αλάτι, τα ανακατεύω και μέσα σε αυτά ρίχνω το υγρό μείγμα να ενσωματωθεί. Στο τέλος συμπληρώνω και αναδεύω με ένα κουτάλι τα κράνμπερις.
 
Γεμίζω τις μαφινοθηκούλες (μέχρι τα 2/3) και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 205 βαθμούς σε αέρα για 15 λεπτά.
 
Βγήκαν 18 τεμάχια.
 
Οταν κρυώσουν λίγο, φτιάχνω το γλάσο ενώνοντας τα υλικά του και συμπληρώνοντας το νερό λίγο-λίγο για να το κάνω όσο πηχτό θέλω και βουτάω τις κορυφές του μάφιν μέσα στο γλάσο.
 
 
 
Καλή απόλαυση!
 


Παρασκευή, 18 Ιανουαρίου 2013

Χοιρινό με σελινόριζα και πράσο




Καλημέρα!

Σήμερα έχουμε μία συνταγή για χοιρινό  πεντανόστιμο και αρωματικό λόγω της σελινόριζας.

Σε εμάς άρεσε σε όλους πολύ εκτός από την κόρη που είναι λίγο "στρίντζω" στο φαγάκι της το χρυσό μου....χααχαχαχαχαχ!

Ηταν όπως μας πληροφόρησε λίγο περίεργο αυτό που ήταν "σαν" πατάτα. Δεν πτοούμαι όμως, μία-δυο-τρεις θα το φάει κι αυτό, που θα πάει!

Τα υλικά του απλά, φροντίζουμε να βρούμε μία ωραία και αρκετά μεγαλούτσικη σελινόριζα και ξεκινάμε!

Υλικά

1 κιλό χοιρινό σε μερίδες
2 κρεμμύδια μεγάλα ψιλοκομμένα
2 πράσα (μόνο το λευκό μέρος)
1 ή και 2 σελινόριζες σε κύβους μεγάλους
1/2 φλ. ελαιόλαδο
3 ποτήρια νερό
αλάτι και πιπέρι
χυμός 2 λεμονιών

3 κ. σ. corn flour


Εκτέλεση

Σοτάρουμε το κρέας στο ελαιόλαδο  και κατόπιν ρίχνουμε τα κρεμμύδια και το πράσο να σοταριστούν και αυτά.  Υστερα ρίχνουμε τη σελινόριζα και προσθέτουμε το νερό.

Αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε για 1 ώρα περίπου. Λίγο πριν δέσουμε το ζωμό προσθέτουμε και το χυμό λεμονιού.

Δένουμε το ζουμάκι του φαγητού μας με το corn flour και αφού πάρει μία βράση αποσύρουμε από τη φωτιά την κατσαρόλα μας.

Οποιος θέλει μπορεί να προσθέσει και πατάτες αλλά εγώ ήθελα να δοκιμάσω σκέτη τη σελινόριζα.

Είναι εξαιρετικό σκέτο αλλά και με τη συνοδεία ρυζιού.


Καλή όρεξη και καλό Σαββατοκύριακο!

Τετάρτη, 16 Ιανουαρίου 2013

Cookies με σοκολάτα και γιαούρτι




Καλημέρα σας!

Σήμερα σας έχουμε cookies πεντανόστιμα που μας τα κερνάει η Βάσω με υλικά που παίζουν σε κάθε ντουλάπι συνήθως!


Υλικά

1/2 φλ. λευκή ζάχαρη
1/2 φλ. καστανή ζάχαρη
1/2 φλ. βούτυρο
1/2 φλ. στραγγιστό γιαούρτι
1/2 κ. γλ. εσάνς βανίλιας
1 3/4 φλ. αλεύρι γ.ο.χ.
1/2 κ. γλ. σόδα μαγειρική
1/2 κ. γλ. αλάτι
1/2 φλ. κουβερτούρα σε σταγόνες



Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180 βαθμούς.

Σε μπωλ χτυπάμε τα δύο είδη ζάχαρης με το βούτυρο να αφρατέψουν και προσθέτουμε το γιαούρτι και τη βανίλια.

Ανακατεύουμε και προσθέτουμε το αλεύρι, τη σόδα, το αλάτι και χτυπάμε λίγο ακόμα.

Τέλος, ρίχνουμε την κουβερτούρα και την ανακατεύουμε μέσα στο μείγμα  μας.

Με τη βοήθεια ενός κουταλιού αραδιάζουμε σε αντικολλητικό χαρτί το μείγμα σε μικρή ποσότητα γιατί απλώνουν και ψήνουμε για 10-12 λεπτά μέχρι να ροδίσουν λίγο.

Αφήνουμε να ηρεμήσουν και τα απολαμβάνουμε.

Καλή επιτυχία!
 

Δευτέρα, 14 Ιανουαρίου 2013

Κουλουράκια πορτοκαλιού





Αυτή εδώ είναι μία απλή συνταγή για κουλουράκια πορτοκαλένια που εξαφανίζονται αμέσως!
 
Υλικά
 
1 φλ. λιωμένο βούτυρο
1 1/4 φλ. άχνη ζάχαρη
3 φλ. αλεύρι γ.ο.χ. (μπορεί να ζητήσει η ζύμη λίγο παραπάνω για να μην κολλάει)
1 πρέζα αλάτι
3 κρόκοι αβγών
ξύσμα 2 πορτοκαλιών
1 κ. γλ. εσάνς πορτοκαλιού
 
 
 
Εκτέλεση
 
Χτυπάω το βούτυρο με τη ζάχαρη, μετά προσθέτω τους κρόκους ένα-ένα, το ξύσμα και την εσάνς και στο τέλος ρίχνουμε το αλεύρι με το αλάτι. Οταν ρίξουμε το αλεύρι σταματάμε το μίξερ. Ανακατεύουμε να ενσωματωθεί στα υπόλοιπα και δεν πολυταλαιπωρούμε το ζυμαράκι μας.
 
Βγαίνει αρκετά λαδερή και μαλακή ζύμη, για αυτό είναι καλό να κόψουμε τα κουλουράκια μας αν χρησιμοποιήσουμε κουπ πατ  πάνω σε αντικολλητικό χαρτί μέσα στο ταψί. Αφαιρούμε το ζυμάρι που εξέχει από τα κουπ πατ και συνεχίζουμε ξανά.  Δεν φουσκώνουν και για αυτό το λόγο μπορούμε να τα τοποθετήσουμε κοντά το ένα στο άλλο.
 
Αν δεν θέλουμε να τα κόψουμε με κουπ πατ, πλάθουμε μικρά σχεδιάκια γιατί ανοίγει η ζύμη ή τα πατάμε απλώς με το χέρι μας.
 
Ψήνουμε σε αέρα στους 170 βαθμούς για 10 λεπτά.
 
Νόστιμα και εύκολα!
 
Καλή απόλαυση και καλή εβδομάδα να έχουμε!

Πέμπτη, 10 Ιανουαρίου 2013

Μέλι με λεμόνι, τζίντζερ και κανέλα





 
Κολπάκι που και τίποτα να μην κάνει στην τελική, είναι πολύ ωραίο για το τσαγάκι μας. Το ψάρεψα στο ίντερνετ και συστήνεται ως "γιατροσόφι" για  τον πονόλαιμο και το κρυολόγημα.
 

Σε ένα βάζο πυυ κλείνει ερμητικά γεμίζουμε μέχρι τη μέση με λεπτοκομμένες ροδέλες ακέρωτου λεμονιού χωρίς τα κουκουτσάκια, τρίβουμε 2 κομμάτια τζίντζερ, προσθέτουμε στο υπόλοιπο βάζο μέλι αγνό βιολογικό και πασπαλίζουμε με κανέλα σκόνη. Το γυρίζουμε τακτικά στην αρχή και μετά το τοποθετούμε στο ψυγείο να γίνει σαν ζελέ.  Εμένα ζελέ βέβαια δεν έγινε ακόμα.....αλλά η ελπίδα πεθαίνει τελευταία...αχαχααχαχαχ!

Σε φλυτζάνι με ζεστό νερό ή τσαγάκι, προσθέτουμε μία κουταλιά της σούπας από το μείγμα και το πίνουμε σαν τσάι. Καταναλώνεται και σκέτο.

Διατηρείται 3 μήνες στο ψυγείο (και παραπάνω μη σας πω...στο κάτω-κάτω δεν έχει τίποτα που να χαλάει).
 
Εγώ το λεμονάκι το ροκανίζω όλο στο τέλος, μόλις πιω το τσάι μου. Μη το πετάξετε, νομίζω ότι τρώγεται ευχάριστα!
 
*Παρεπιπτόντως μην πάρετε τέτοιο βάζο από το Jumbo, μόλις τα πλύνεις μία φορά σκουριάζουν τα συρματάκια τους.......γκρρρρρρ!!!!

Καλή σας μέρα!

Τετάρτη, 9 Ιανουαρίου 2013

Ντοματόσουπα με βασιλικό και ψωμί




Κρύο, χιόνι, επιτέλους! Bέβαια μία που το είδαμε, και μία που έλιωσε....λένε θα ξαναανέβει η θερμοκρασία....τέλος πάντων...
 
Σας έχω μία γρήγορη, χουχουλιάρικη και ζεστή σουπίτσα από το Rouxbe,  λίγο ασυνήθιστη γιατί δεν έχει ζυμαρικούλι ή κάποιο όσπριο αλλά ψωμάκι! Αυτό την κάνει να χυλώνει και να μην είναι νερουλή. Είναι πεντανόστιμη και το μόνο που ζητάει είναι ντομάτες και βασιλικός.
 
Ξέρω ότι θα με μαλώσετε κάποιοι όταν ακούσετε τις ντομάτες γιατί δεν είναι η εποχή τους αλλά μία φορά μπορούμε να κάνουμε τα στραβά μάτια.

 
 
Υλικά
 
500 γρ. ντοματάκια ή ντομάτα χονδροκομμένη
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
1 μάτσο βασιλικός (τα κοτσανάκια δεν τα πετάμε)
αλάτι και πιπέρι
ελαιόλαδο
 
 
2 κονσέρβες αποφλοιωμένο ντοματάκι
αλάτι και πιπέρι
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
400 ml νερό
3-4 φλ. ψωμί χωριάτικο σε μπουκίτσες
ελαιόλαδο
 
Εκτέλεση
 
Πλένω τα ντοματάκια και τα τρυπάω σε κανά δυο σημεία μέσα σε ένα μπωλ. Ρίχνω τη 1 σκελίδα σκόρδο και λίγο βασιλικό από το ματσάκι, αλατοπιπερώνω και περιχύνω με λίγο ελαιόλαδο.
 
Ολο αυτό το γυρίζω σε ένα ταψάκι με αντικολλητικό χαρτί και το ψήνω στους 170 βαθμούς για 30 λεπτά σε αέρα.
 
 
Στο μεταξύ ετοιμάζω σε μία κατσαρόλα τη σουπίτσα.
 
Σοτάρω σε ελαιόλαδο το υπόλοιπο σκόρδο και τα κοτσανάκια του βασιλικού (προσέχω να μην καεί το σκόρδο), αλατοπιπερώνω και ρίχνω τις κονσέρβες ντομάτας και το νεράκι. Αφήνω να σιγοβράσει για 15 λεπτά και ρίχνω το ψωμάκι μέσα να ενωθεί χωρίς να πολυανακατεύω. Αφού πάρει μία γύρα και το ψωμί βγάζω τα ντοματάκια από το φούρνο και όπως είναι με τα γλάσσα που έχουν κάνει από το ψήσιμο, τα γυρίζω μέσα στην κατσαρόλα και ανακατεύω μία φορά.  Σβήνω το μάτι και αποσύρω την κατσαρόλα.  Περιχύνω από πάνω με λίγο ακόμα ελαιόλαδο και σερβίρω.

* Tο νεράκι της το ρυθμίζω σύμφωνα με το γούστο μου, εγώ δεν την έκανα νερουλή, ήταν χυλωμένη όμορφα, από εκεί και μετά παίζει ο καθένας όπως θέλει.

Επειδή πάντα περισσεύει το ψωμί μέσα στο σπίτι, το κόβω κύβους όχι μικρούς και το φρυγανίζω. Μετά προσθέτω σε σαλάτες και όπου αλλού θέλω, χρησιμοποίησα τέτοιο ψωμάκι.

Τρώγεται όσο είναι ζεστή!
 
Καλή όρεξη!

Τρίτη, 8 Ιανουαρίου 2013

Περισσεύματα χριστουγεννιάτικων γλυκών

 
 
 
Οπως ήδη το είπα στο facebook, στην πιατέλα "χαροπάλευαν" κάτι τελευταίοι κουραμπιέδες τους οποίους δεν άπλωνε χέρι κανείς να τους φάει....μπούχτισαν όλοι....χααχαχχαχαχαχ!!!
 
Θυμήθηκα ότι είχα κρατήσει εδώ και χρόνια αυτή τη συνταγούλα (μάλλον από τον Παρλιάρο??? ) και είπα να κάνω δοκιμή. Την πείραξα λίγο και εννοώ ότι έβαλα παραπάνω ζάχαρη γιατί δεν μου φάνηκε αρκετή και νομίζω ότι έγινε ένα καλό γλυκάκι. Το τρώμε εκείνη τη στιγμή καλύτερα ή αλλιώς το ζεσταίνουμε.
 
Με τους κουραμπιέδες που είχα (καμιά δεκαριά) γέμισα 10 πυρίμαχα μπωλάκια.
 
Υλικά
 
4 αβγά
125 γρ. ζάχαρη
500 ml γάλα
1 φλ. του καφέ κονιάκ (έβαλα γλυκό κρασί εγώ)
1 βανίλια
τριμμένα γλυκάκια (μελομακάρονα και κουραμπιέδες)
 
 
 
Εκτέλεση
 
Βουτυρώνω και ραντίζω με ζάχαρη τα φορμάκια μου. Στρώνω τα τριμμένα γλυκάκια.
 
Χτυπάω καλά τα αβγά με το γάλα, τη ζάχαρη, το κονιάκ και τη βανίλια.
 
Γεμίζω τα φορμάκια με το υγρό μείγμα με προσοχή να μην ξεχειλίσουν.  Αφήνω να τραβήξουν το υγρό και αν χρειαστεί προσθέτω ξανά υγρό  μείγμα γιατί είναι μπόλικο.
 
 
Σκεπάζω με προσοχή τα φορμάκια με αλουμινόχαρτο.
 
 
 
Τοποθετώ τα πυρεξάκια σε ταψί με νερό μέχρι τη μέση και ψήνω σε μπεν μαρί για 30 λεπτά στους 170 βαθμούς σε αέρα.
 
Οταν βγουν ξεσκεπάζω το αλουμινόχαρτο με προσοχή για να μην χαλάσει η επιφάνεια και σερβίρω με άχνη πασπαλισμένη (εγώ τους έβαλα και κανελίτσα, σιγά μη δεν το έκανα...χααχαχχ!).
 
Ηταν μία μορφή ψευτοπουτίγκας η υφή του γλυκού και μία πρώτης τάξεως αξιοποίηση όσων έμειναν.
 
Αλλες λύσεις για αυτό το θέμα είναι μία ωραιότατη βάση cheesecake ή τρουφάκια πολλών εκδόσεων. Με μία γύρα στο διαδίκτυο θα βρείτε ένα σωρό επιλογές.
 
Καλή απόλαυση!
 
 

Δευτέρα, 7 Ιανουαρίου 2013

Τούρτα Ninja

 
Σπίτι χωρίς Γιάννη, προκοπή δεν κάνει.......
 
και εμείς στο σπίτι μας υποστηρίζουμε αυτή την παροιμία!!!!
 
 
Χρόνια πολλά σε όλους τους εορτάζοντες!!!
 
Χρόνια πολλά και στο δικό μου το παλικαράκι!!!
 
 
 
 
 
Ο Γενάρης στο σπίτι μας είναι μήνας με γιορτές και γενέθλια! Με την αρχή του χρόνου είχαμε τα γενέθλια του ενός από τους μικρούς μου και σήμερα γιορτάζει!
 
Το έζησα κι αυτό, ναι!!!  Εφτιαξα τούρτα Ninja Kai......τι είναι τούτο, ε?     Δείτε και λίγο Nikelodeon να μορφωθείτε...τσ.τσ...τσ......    ;-)
 
Μη γελάσει κανείς γιατί κάηκε.....αχαχαχαχαχαχαχ!!! Ωραία, τώρα που γέλασα πρώτη, μπορείτε να ακολουθήσετε....
 
Ουσιαστικά είναι μία ακόμα προσπάθεια με τη ζαχαρόπαστα η οποία όμως μου έκανε νούμερα και φταίω εγώ φυσικά για αυτό, τη δούλεψα με παραπάνω άχνη από όσο έπρεπε με αποτέλεσμα να μου σπάει......σημασία έχει όμως ότι όλοι αναγνώρισαν και πάλι τη φιγούρα (άρα σε καλό δρόμο είμασταν.....μπουχχαχαχαχαχαχ).
 
Μέσα ήταν ένα αρκετά ανοιχτόχρωμο παντεσπάνι (τα λεγόμενα white mix αλλά με κρόκο και όχι μόνο ασπράδια).
 
 
Η κρέμα ήταν cream cheese frosting που μπορείτε να δείτε εδώ.
 
 
 
Υλικά για το παντεσπάνι (2 ταψάκια των 9 ιντσών)
 
2 φλ.  ζάχαρη κρυσταλλική
1 φλ. βούτυρο
4 αβγά
2 κ. γλ.βανίλια
1 φλ. γάλα
 
3 φλ. αλεύρι γ.ο.χ.
2 κ. γλ. baking powder
1 πρέζα αλάτι
 
 
Εκτέλεση
 
Οπως σε όλα τα κέηκ, χτυπάμε τη ζάχαρη με το βούτυρο, προσθέτουμε τα αβγά, τη βανίλια, το γάλα και τέλος το αλεύρι με το baking powder και το αλάτι.
 
Ψήνουμε για 30 λεπτά στους 175 βαθμούς σε αέρα.
 
Μοντάρουμε το κέηκ όπως όλα μόλις κρυώσει.
 
 
Στη βάση βάζουμε ελάχιστη κρέμα, από πάνω τον ένα δίσκο κέηκ, αν χρειάζεται με ένα καλό μαχαίρι κόβουμε την επιφάνεια λίγο αν έχει κάνει καπέλο από το ψήσιμο, στρώνουμε την περισσότερη από την κρέμα και αφήνουμε τόση κρέμα όση χρειάζεται για να καλύψουμε την επιφάνεια και τα πλαϊνά του κέηκ πριν μπει η ζαχαρόπαστα.
 
 
 
 
Καλό μεσημέρι και χρόνια πολλά σε όλους τους εορτάζοντες!
 
 

Παρασκευή, 4 Ιανουαρίου 2013

Μαραθόριζες με γλώσσα ψάρι

Καλή χρονιά σε όλο τον κόσμο!
 
Με υγεία πάνω από όλα, τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από αυτή! Ολα τα άλλα ακολουθούν!
 
Με χαμόγελα πολλά, χαρά και αγάπη στη ζωή σας!
 
 
 
 
 Σήμερα μετά από τόση κρεατοφαγία επέλεξα να σας δείξω μία πεντανόστιμη λαδερή συνταγούλα και απλή από το Homefood. Μπορείτε να συνδοψέτε αυτό το φαγάκι είτε με ψάρι - γλώσσα στη δική μας περίπτωση -  είτε με χοιρινό ψητό, κατά τη γνώμη μου στέκεται και μόνο του ωραιότατα!
 
Υλικά
 
6 μαραθόριζες καθαρισμένες και κομμένες στα 3
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
2 ντομάτες μεγάλες σε μικρά κυβάκια
1 φλ. ελαιόλαδο
10 σπόροι μάραθου σπασμένοι
1/2 φλ. κρασί λευκό
αν θέλω ελίτσες χωρίς κουκούτσι (έβαλα λίγες αλλά δεν τις ήθελαν)
1 ποτήρι νερό
αλάτι και πιπέρι
 
 
 
Εκτέλεση
 
Στο ελαιόλαδο σοτάρω τις μαραθόριζες που έχω φροντίσει να καθαρίσω από χοντρές ίνες όπως περίπου και στο σέλερυ με  το peeler. Αν θέλω να βάλω και κλωνάρι χοντρό, μπορώ αρκεί να είναι τρυφερό, να μην έχει κλωστές δηλαδή.
 
Αφού τις περάσω καλά στο λάδι και αρχίσουν να γυαλίζουν, ρίχνω το σκορδάκι, τους μαραθόσπορους και αλατοπιπερώνω. Προσθέτω τις ντομάτες και σβήνω με το κρασί. Το αφήνω λίγο να πάρει μία βράση, ρίχνω τις ελιές και συμπληρώνω νεράκι. Σιγοβράζω για 1 ώρα περίπου, τσεκάροντας μη σωθεί το νεράκι του και μόλις μελώσει η σαλτσούλα του σβήνω το φαγητό.
 
Αυτό ήταν! Η μοσχοβολιά του δεν περιγράφεται! Απλό και πεντανόστιμο!
 
Τηγάνισα γλώσσες και το συνόδεψα, του πήγαιναν υπέροχα!


Καλή όρεξη!


Καλό Σαββατοκύριακο!