Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Brownies ....με φασόλια

 

 
 
Καλημέρα σας!

Σήμερα έχουμε ένα πολύ ωραίο, σοκολατένιο brownies στο οποίο το βασικό υλικό πέρα της σοκολάτας είναι τα φασόλια!

Ω, ναι, τα γνωστά και χαριτωμένα φασόλια που βάζουμε στην ωραιότατη φασολάδα μας και τα απολαμβάνουμε ειδικά τις κρύες μέρες του χειμώνα!

Τα φασόλια γενικώς τα έχουμε λίγο υποτιμημένα και στο μυαλό μας παίζουν μόνο σαν το εθνικό μας πιάτο. Είναι κρίμα γιατί κάνουν ωραιότατες σαλάτες και ακόμα πιο ωραία πιάτα πιο σύνθετα.

Μην τα φοβηθείτε καθόλου όμως.  Ξέρω ότι το πρώτο που θα σκεφτείτε είναι τι πόσταρε αυτή η τρελή πάλι, αλλά κάντε μία δοκιμή και μετά θέλω τις εντυπώσεις σας.

Δεν καταλαβαίνεις το φασόλι σε καμία περίπτωση και όμως παίρνει τη θέση του αλευριού μέσα στη συνταγή!

Καταρχάς να σας πω ότι εγώ δεν τα πάω καθόλου καλά με τα καφεγλυκά. Επειδή μου ήταν κάτι άγνωστο αυτό που έφτιαχνα και με φόβισε λίγο το υλικό, είπα να μην κάνω μαγκιές και χρησιμοποίησα καφέ στιγμιαίο (1 κ.σ.) και το υπόλοιπο το έβαλα κακάο. Και πάλι με ενοχλούσε ο καφές. Δηλαδή αν σας αρέσει η γεύση του καφέ βάλτε, αν όχι βάλτε κακάο σκέτο.
 

Πάμε να το δούμε;
 
 
Υλικά
 
113 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα (1 πλάκα)
1 φλ. βούτυρο
 
2 φλ. βρασμένα φασόλια
1 φλ. φουντούκια (χονδροσπασμένα τα μισά)
1 κ. σ. εσάνς πορτοκαλιού
*ή 1 κ. σ. εσάνς βανίλιας με ξύσμα πορτοκαλιού ακέρωτου
1/4 φλ. καφές σκόνη (όχι υγρός έτοιμος καφές)
1 πρέζα αλάτι
4 αβγά
1 1/2 φλ. μέλι
 
Εκτέλεση
 
Λιώνουμε σε μπεν μαρί ή στα μικροκύματα τη σοκολάτα με το βούτυρο ανακατεύοντας όμορφα.
Αν μπει στα μικροκύματα συνέχεια ανοίγουμε και ανακατεύουμε για 1 ή 2 λεπτά.
 
Χτυπάμε μέσα στο μούλτι τα φασόλια μας (δεν ξεφλούδισα) με τα μισά φουντούκια, την εσάνς και λίγη από τη λιωμένη σοκολάτα, τόση όση χρειάζεται για να γυρίζει το μούλτι.
 
Στην υπόλοιπη σοκολάτα που έχει λιώσει με το βούτυρο, ρίχνουμε το κακάο-καφέ, το αλάτι, τα υπόλοιπα φουντούκια χονδροσπασμένα (ή όπως σας αρέσουν) και ενώνουμε με το μείγμα των φασολιών.
 
 
 
 
Στο μούλτι πάλι χτυπάμε τα αβγά με το μέλι καλά, ρίχνουμε το μισό μέσα στο σοκολατένιο μείγμα και το υπόλοιπο το αφήνουμε στην άκρη.
 
Σε βουτυρωμένο μικρό ταψάκι 23x23 εκατοστά, ρίχνουμε το μείγμα μας και από πάνω περιχύνουμε με το υπόλοιπο υγρό αβγών-μελιού. Με μία οδοντογλυφίδα κάνουμε νερά στο γλυκό μας (όχι ότι φαίνονται ιδιαίτερα) και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για 40-45 λεπτά.
 
Εγώ το έβγαλα στα 40 λεπτά. Το ελέγχετε στο τέλος  περίπου.
 
Δεν τρώγεται με το χέρι, είναι ιδιαίτερα υγρό μέσα, πως είναι η σοκολατόπιτα? Κάπως έτσι, θέλει σίγουρα κουταλάκι.
 
Τα ξηροκάρπια μπορούμε να τα αντικαταστήσουμε με ξηρό καρπό που μας αρέσει.
 
Επίσης θα μπορούσαμε να του προσθέσουμε και λίγα φρουτάκια κατεψυγμένα μέσα (αφού αποψυχθούν με προσοχή και δεν τα βάζουμε με υγρά γενικά).
 
Το φασόλι εγώ δεν το πήρα χαμπάρι, το έφαγαν ευχάριστα ακόμα και τα πιτσιρίκια και στην ουσία αυτό που μας χάλασε όλους είναι η γεύση του καφέ, αν το ξανακάνω δεν πρόκειται να βάλω σε καμία περίπτωση καφέ.
 
Περιττό να σας περιγράψω φάτσες όταν ανακοίνωσα το μυστικό υλικό μας....χαχαχαχαχαχαχ!!!
 
 
 
 
Καλημέρα παρεούλα!
 
 
 

 

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Πατατόσουπα βελουτέ

 
 
Καλημέρα σας!
 
 
Μία σουπίτσα χουχουλιάρικη, να μας ζεσταίνει την ψυχή και να ευχαριστιόμαστε, με υλικά που συνήθως υπάρχουν μέσα στο σπίτι!  Ακόμα και χωρίς το τυράκι ή το μπέηκον μπορεί να γίνει τέλεια με λίγο μοσχοκάρυδο ή πάπρικα από πάνω!
 
 
Υλικά
 
1 κιλό πατάτες σε μικρά κομμάτια
1 φλ. ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια μεγάλα ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
1 φύλλο δάφνης
νερό ή ζωμός λαχανικών
θυμάρι
αλάτι και πιπέρι
πάπρικα καπνιστή
μοσχοκάρυδο
 
 
Για τη μπεσαμέλ
100 γρ. βούτυρο λιωμένο
1 φλ. αλεύρι γ.ο.χ.
2 φλ. γάλα
 
 
 
Για το γαρνίρισμα
 
ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι
μπέηκον σωταρισμένο ωραία να κρατσανίζει
τυρί τσένταρ τριμμένο
 
 
Εκτέλεση
 
Σοτάρουμε σε σχεδόν καθόλου λιπαρή ουσία το μπέηκον και αφού το φτάσουμε σε σημείο να "κρατσανίζει" το αφήνουμε στην άκρη.
 
Στην κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο, σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και αφού γυαλίσουν καλά ρίχνουμε τις πατάτες, το αλατοπίπερο, το θυμάρι, την πάπρικα, τη δάφνη και το μοσχοκάρυδο.
 
Τα γυρίζουμε και αυτά μέσα στο λάδι, τα σκεπάζουμε με το νερό ή το ζωμό - να είναι αρκετούτσικο για να βράσουν για περίπου 30 λεπτά.
 
Οταν περάσει το μισάωρο, αποσύρουμε από τη φωτιά, λιώνουμε με τη ράβδο αν θέλουμε τη σούπα μας βελουτέ ή με την πρέσσα του πουρέ αν θέλουμε να έχει κομματάκια και ξαναγυρίζουμε σε χαμηλή φωτιά.
 
Ταυτόχρονα φτιάχνουμε σε ένα κατσαρολάκι την μπεσαμέλ μας με το γνωστό τρόπο και την ενώνουμε μέσα στη σούπα μας ανακατεύοντας  καλά.
 
Αφήνουμε να πάρει μία βράση και κλείνουμε το μάτι της κουζίνας.
 
Στολίζουμε με το ξεροψημένο μπέηκον, πάπρικα καπνιστή, φρέσκο ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι ή σχοινόπρασο και τριμένο τσένταρ.
 
 
 
Καλή όρεξη!

Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Κέηκ βρώμης με επικάλυψη καραμέλας

 

Καλημέρα σας! Σήμερα σας έχουμε νόστιμο και υπέροχο κεκάκι με μία καραμελένια επίστρωση που είναι το κάτι άλλο!
 
Γίνεται σε μικρό ταψάκι 23 εκατοστών, αν θέλετε το κάτι παραπάνω διπλασιάστε τα υλικά σας.
 
 
Υλικά
 
1 1/4 φλ. βραστό νερό
1 φλ. νιφάδες βρώμης
 
1/2 φλ. βούτυρο λιωμένο
1 φλ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
1 φλ. καστανή ζάχαρη
1 κ. γλ. εσάνς βανίλιας (έβαλα πορτοκαλιού)
2 αβγά
 
1 κ. γλ. μαγειρική σόδα
1 κ. γλ. κανέλα
1/4 κ. γλ. μοσχοκάρυδο
1 πρέζα αλάτι
1 1/2 φλ. αλεύρι γ.ο.χ.
 
Για την επικάλυψη καραμέλας
 
1 1/2 φλ. καστανή ζάχαρη
3/4 φλ. κρέμα γάλακτος ή γάλα
2 κ. σ. βούτυρο
1/2 κ. γλ. εσάνς βανίλιας
 
 
Εκτέλεση
 
Μουλιάζουμε στο βραστό νερό τη βρώμη για 20 λεπτά.
 
Αφού είναι έτοιμη η βρώμη μας αρχίζουμε την υπόλοιπη διαδικασία.
 
Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη (και τις 2) και μετά ενώνουμε με τα αβγά και την εσάνς.
 
Εχουμε ήδη ενώσει σε ένα μπωλ τα στερεά υλικά και τα κοσκινίζουμε μέσα στο υγρό μείγμα.
 
Βουτυρώνουμε το ταψάκι μας 23 εκατοστών και ρίχνουμε μέσα το μείγμα μας.
 
Ψήνουμε το κέηκ στους 175 βαθμούς για 50-55 λεπτά και αποσύρουμε να κρυώσει.
 
Χαράζω το γλυκό και φτιάχνω την καραμέλα μου.


 
 
Επικάλυψη καραμέλας
 
Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος ή το γάλα και  τη ζάχαρη και τα φέρνουμε σε βρασμό ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα συνέχεια.
 
Συνεχίζουμε για 20 λεπτά περίπου πότε βγάζοντας από τη φωτιά για να μην φουσκώσει και πότε πάνω στη φωτιά μέχρι να αρχίσει να πήζει και να δημιουργηθεί η καραμέλα. Προσέχουμε και δεν αφήνουμε την καραμέλα μόνη της.  Στο τελείωμα ρίχνουμε το βούτυρο και την εσάνς και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για να απλωθούν ωραία στο μείγμα μας.  Αποσύρω από τη φωτιά και περιχύνω το κέηκ να πάει παντού.
 
Πασπαλίζω με τριμμένο ινδοκάρυδο και σερβίρω.




* Η ζάχαρη στο κέηκ (όχι στην καραμέλα) μπορεί να περιοριστεί λίγο κατά τα γούστα του καθενός.

 
Καλή απόλαυση!

Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Scones με λιαστή ντομάτα




Καλημέρα! Καλή εβδομάδα!

Σήμερα σας έχω υπέροχα scones με τυράκι τσένταρ και λιαστή ντοματούλα που συνοδεύουν τέλεια τα αβγουλάκια για το πρωινό μας ή το μεσημεριανό μας φαγάκι! Φυσικά τσακίζονται και μόνα τους και μάλιστα ταχύτατα.

Σκαρώνονται αμέσως και μέσα στο μισάωρο απολαμβάνουμε!

Υλικά

2 1/2 φλ. αλεύρι γ.ο.χ.
2 κ. γλ. baking powder
1/2 κ. γλ. σόδα μαγειρική
φρέσκο δενδρολίβανο, θυμάρι και ρίγανη ψιλοκομμένα
αλάτι και πιπέρι
1/2 φλ. τυρί τσένταρ ή γραβιέρα πικάντικη ή κασέρι
1/4 φλ. βούτυρο παγωμένο σε κυβάκια

1/2 φλ. λιαστή ντομάτα ψιλοκομμένη

1 φλ. ξινόγαλα


Εκτέλεση

Ενώνω σε ένα μπωλ το αλεύρι με το baking powder και τη σόδα, το αλάτι και το πιπέρι, το τυρί και τα μυρωδικά ψιλοκομμένα.

Ρίχνω και ζυμώνω να πάει παντού το βούτυρο και να γίνει το αλεύρι μας τριφτό, ενώνω και τη λιαστή ντομάτα ψιλοκομμένη και στο τέλος βάζω το ξινόγαλα και ζυμώνω.

Αυτό το μείγμα το βάζω σε μία αλευρωμένη επιφάνεια και το δουλεύω λίγο με το χέρι μέχρι να μην κολλάει και τοποθετώ σε ταψάκι σε αντικολλητικό χαρτί.

Κόβω στα 12 επιτόπου στο ταψάκι και ψήνω στους 220 βαθμούς σε αέρα για 12 λεπτά.

Αφήνω να κρυώσει σε σχάρα και απολαμβάνω.

Καλή όρεξη!

Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Ζυμαρικά με μανιτάρια, λεμόνι και θυμάρι

 

 
Καλημέρα!!!

Κολύμπι ξέρετε; Τι μπουμπουνητό και νερό είναι αυτό βρε παιδιά......έχει σκιαχτεί το μάτι μου σήμερα....είπαν θα σταματήσει βέβαια αλλά πότε;
Λεμονο-μανιταρολάτρεις τι σας έχω;

Είχε λεμόνι και δεν υπήρχε περίπτωση να μη δοκιμαστεί. Ολα τα υλικά (απλούστατα) και γρήγορα!
 
Κόλλησα λίγο επειδή τα μανιταράκια δεν περνάνε από το τηγάνι καθόλου αλλά μην το πάθετε εσείς!
 
Απλά τα μαρινάρετε! Αν δεν προγραμματιστεί, γιατί εγώ τα έκανα αστραπιαία, δεν θέλω ούτε να σκέφτομαι τι ένταση θα έχουν!!!
 
Στο μισάωρο τρώμε και καλοτρώμε μάλιστα!

Συμβουλή : Διπλασιάστε γιατί εμείς κάναμε και δεύτερη δόση το βράδυ, είναι τέλειο!
 
Υλικά
 
250 γρ. μανιτάρια σε λεπτές φετούλες (καθαρισμένα)
 
χυμός 2 λεμονιών και το ξύσμα τους
ελαιόλαδο αρκετούτσικο να τα σκεπάσει
3 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
θυμάρι μπόλικο
αλάτι και πιπέρι
 
μαϊντανός ψιλοκομμένος για το σερβίρισμα και φλούδες παρμεζάνας
 
ζυμαρικό της αρεσκείας μας
 
Η Nigella (δική της πρόταση) προτείνει λινγκουίνι και επειδή είχα έβαλα, το βραδάκι τη δεύτερη δόση την έφτιαξα με πένες, πολύ πιο ωραία στεκόταν η σάλτσα στις πένες.
 
 
Εκτέλεση
 
Στο μισό μέτρο μη σας πω.......
 
Ολα τα υλικά σε ένα μπωλ εκτός από το μαϊντανό και το τυρί (μεταξύ μας και χωρίς αυτά τέλειο ήταν). Το λαδάκι να είναι τόσο που να τα καλύπτει όμορφα.
 
 
Τα αφήνουμε και ρίχνουμε και κανένα ανακάτεμα μέχρι να φτιάξουμε τα ζυμαρικά μας.

Τα μανιταράκια όπως είναι μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε (άσχετο) και σε σαλάτες μας.
 
Τα βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου, στραγγίζουμε  και ρίχνουμε μέσα όλο το περιεχόμενο του μπωλ αν έχουμε αντέξει και δεν το έχουμε φάει με το κουτάλι. Οταν δοκιμάσετε, θα καταλάβετε τι εννοώ....
 
Πασπαλίζουμε με το μαϊντανό μέσα στην κατσαρόλα.
 
Ανακατεύουμε απαλά, σερβίρουμε και απολαμβάνουμε.
 
Για πιο πλούσιο πιάτο αλλά κατά τη γνώμη μου περιττό, κοτοπουλάκι ή γαριδούλες περασμένες στο τηγάνι για λίγο μέσα στην κατσαρόλα.
 
 
 
Καλή όρεξη κσι ξσνά καλημέρα σας!

Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Γκρέηπφρουτ στο φούρνο




Καλημέρα, δηλαδή τέτοια ώρα ....καλό μεσημέρι πια!
 
 
Ας πούμε ότι μας αρέσει το γκρέηπφρουτ, επίσης ας πούμε ότι αντέχουμε τις πικρές γεύσεις!

Τότε μπορούμε να παίξουμε με το γκρέηπφρουτ στο φούρνο και να δοκιμάσουμε να κάνουμε τα πικρά - γλυκά όπως λένε.  Ας κάνουμε αυτά τουλάχιστον γιατί κάποια άλλα δεν γίνονται με τίποτα όμως!!!

Εγώ το δοκίμασα, όντως είναι καλύτερο από το ωμό....αλλά πολύ πίκρα λέμε! Στους άλλους μεγάλους στο σπίτι επίσης άρεσε, στα παιδιά δεν τόλμησα να το δώσω....είπαμε αλλά όλα έχουν κι ένα όριο...χαχαχαχαχαχ!!!

Για να σας προλάβω, θα μου πείτε ότι το γκρέηπφρουτ το τρώμε πέρα από τις βιταμίνες και για δίατα. Αν είναι να του προσθέσουμε άλλες 1.825 θερμίδες γιατί να το καταναλώσουμε;
 
Ελα όμως που εγώ αν δω κάτι "περίεργο" και θεωρήσω ότι είναι στα κυβικά μου, θέλω και να το δοκιμάσω;  Πάμε λοιπόν να το δούμε...
 
 
Χρειαζόμαστε
 
2 γκρέηπφρουτ κομμένα στη μέση
4 κ.σ. μέλι
4 κ. σ. ροδόνερο
4 κ. σ. βούτυρο
4 κ. σ. ζάχαρη
ελάχιστη κανέλα

χτυπημένη σαντιγύ για το σερβίρισμα
από ένα κερασάκι μαρασκίνο σε κάθε κομμάτι


Τι κάνουμε;

Κόβουμε τα γκρέηπφρουτ στη μέση οριζόντια και με ένα ψαλίδι κόβουμε τις ενδιάμεσες μεμβράνες και ειδικά στου κέντρο με προσοχή μέχρι τον πάτο του φρούτου. Δεν το τρυπάμε, προσέχουμε.

Ξεκουκουτσιάζουμε και τοποθετούμε τα κομμένα φρούτα σε ταψάκι μικρό και σε κάθε κομμάτι βάζουμε από μία κουταλιά βούτυρο, μέλι και ζάχαρη, ροδόνερο και μία τσιμπιά κανέλα.

Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα στο φούρνο στους 160 βαθμούς για να μη το κάψουμε και πικρίζει μετά για 15-20 λεπτά περίπου. Μόλις αρχίσει να κάνει φουσκαλίτσες το σιρόπι με τη ζάχαρη είναι έτοιμο.

Σερβίρουμε με γιαουρτάκι ή σαντιγύ από πάνω και με ένα κερασάκι για στόλισμα αν θέλουμε.

Καλή απόλαυση!
 

Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Κοτόπουλο με μανιτάρια, ελιές και τουρσί λεμόνι


Καλημέρα!

Σήμερα έχουμε γρήγορο και εύκολο φαγάκι!

Αν θέλουμε το συνοδεύουμε με ένα πιλαφάκι ή το αφήνουμε σκέτο. Οπως και να έχει είναι πολύ ωραίο, εσείς διαλέγετε!

Υλικά

2 στήθη κοτόπουλο ή 1 στήθος γαλοπολύλας σε μπουκίτσες

500 γρ. μανιτάρια φρέσκα

1 χούφτα ελιές απύρηνες, όχι αλμυρές
1 λεμόνι τουρσί ψιλοκομμένο

3 κ. σ. κρέμα γάλακτος
1 κ. σ. μουστάρδα
τουφίτσες μάραθου

1/2 φλ. ελαιόλαδο

αλάτι με φειδώ λόγω του τουρσιού και της ελιάς, τσεκάρουμε
πιπέρι



Εκτέλεση

Απλά πραγματάκια.

Σοτάρουμε το κοτόπουλο στο ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι μεγάλο και αφού πάρει χρώμα ρίχνουμε τα μανιτάρια να σοταριστούν και αυτά μαζί.

Σκορπάμε μέσα τις ελιές και το λεμόνι τουρσί, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε ελαφρά και αφήνουμε να σιγοβράσει.

Προς το τέλος ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και τη μουστάρδα και αφού δέσει η σάλτσα μας αποσύρουμε από τη φωτιά.

Σκορπίζουμε τουφίτσες μάραθου από πάνω και σερβίρουμε.

Γίνεται και με κονσέρβα μανιτάρια αν δεν έχουμε φρέσκα.
 
Τώρα είναι η πιο ωραία στιγμή για να κάνετε λεμόνι τουρσί που γίνεται πανεύκολα και το χρησιμοποιείτε σε λίγο καιρό! Το έχετε στη γυάλα και το χρησιμοποιείτε παντού και πανεύκολα.
 
Παρόλο που έχει αρκετούτσικο αλάτι στη διαδικασία, δεν είναι τόσο αλμυρό όσο ακούγεται, μη το φοβάστε!

Καλή όρεξη!

Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Πατάτες ντοφινουά αλά Gordon Ramsay




Καλημέρα και καλή εβδομάδα!

Λατρεύω τον Gordon, δεν ξέρω...μου βγάζει κάτι,. αυτή η ξινίλα του και το μάτι του τρελού που έχει ώρες-ώρες πολύ μου αρέσει. Τι να κάνουμε ? Καθένας με την ανωμαλία του, να με συγχωρέσετε όσοι δεν τον συμπαθείτε!

Συνταγούλα δική του σήμερα, με αγαπημένες πατατούλες ογκρατέν που νομίζω ότι τις τιμούν όλοι!

Μέσα σε αυτό το φαγάκι μπορούμε να κάνουμε και κάποιες προσθήκες αν θέλουμε, λεπτοκομμένες ροδέλες σελινόριζας ή λεπτές φέτες ρέβας. Επίσης μπορούμε να προσθέσουμε στο μείγμα μας αβγά αλλά βέβαια πάει περίπατο το ντοφινουά έτσι...χααχαχαχαχ!!!

Ξέρατε εσείς ότι άλλο το ντοφινουά και άλλο το ντοφίν σαν ορολογία; Εγώ δεν...το έμαθα κι αυτό!!!

Μυστικό : Αν τα πάμε καλά με το άρωμα σκόρδου, τρίβουμε λίγο μέσα στο ταψί μας πριν βάλουμε τις πατάτες μας.


Υλικά

1 κιλό πατάτες σε λεπτές ροδέλες 
λίγο βούτυρο για το ταψί μας

200 ml γάλα φρέσκο
200 ml κρέμα γάλακτος
1 φύλλο δάφνης
1 σκελίδα σκόρδο
1 πρέζα μοσχοκάρυδο

250 γρ. τσένταρ τριμένο
αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο για το πασπάλισμα της πατάτας
 
 
Εκτέλεση

Κόβουμε σε μαντολίνο τις πατάτες σε λεπτές ροδέλες.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.

Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος με το γάλα, το δαφνόφυλλο και τη σκελίδα σκόρδο που την έχουμε σπάσει πολύ λίγο για να βγάλει τα αρώματά της.

Μόλις πάρει βράση αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.

Στρώνουμε σε ένα πυρέξ  λίγο τυρί τριμμένο και τοποθετούμε μία στρώση από πατάτες φροντίζοντας να κάθεται η μία ροδέλα ελάχιστα πάνω στην άλλη. Αλατοπιπερώνουμε.

Συνεχίζουμε να στρώνουμε τυρί και πατάτες αλατοπιπερώνοντας εναλλάξ και τελειώνουμε με τυρί.

Περιχύνουμε με το υγρό μείγμα μας (έχουμε πετάξει το δαφνόφυλλο και το σκόρδο) ελέγχοντας να μην περάσει σε ύψος το υγρό τα 2/3 του ταψιού μας. Μπορεί να μην το πάρει όλο, το τσεκάρουμε.

Αν χρειαστεί πατάμε λίγο τις πατάτες για να πάει το υγρό παντού.

Πασπαλίζουμε λίγο τυρί στην επιφάνεια επιπλέον.


 
Ψήνουμε για 35 - 40 λεπτά μέχρι να χρυσίσει από πάνω. Αν χρειαστεί σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο για να μην αρπάξει η επιφάνεια του φαγητού μας.

Αφήνουμε λίγο να σταθεί και σερβίρουμε.

 

Καλή όρεξη και καλή εβδομάδα να έχουμε!


 

Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

Γκούλας με βραστό ψωμί (κνέντελ)

Καλημέρα σας!
 
Σήμερα μας φιλοξενεί η Conna μας και το αγαπημένο Sabor ......by Conna! Ενα μπλογκ αγαπημένο με πολλά και όμορφα πιάτα, με τις εμπειρίες της από ενδιαφέροντα σεμινάρια και επισκέψεις σε χώρους εξίσου ενδιαφέροντες και με το ύφος το μοναδικό της Κωνσταντίνας που πρώτα-πρώτα λατρεύουμε!!!
 
 
 
 
 
Πόσο καιρό είχαμε να κάνουμε γκούλας! Και πόσο μας αρέσει!!! Είναι άλλο ένα από αυτά που εγώ λέω "χουχουλιάρικο" φαγάκι!
 
Αλλά δεν ήθελα να σας το σερβίρω σκέτο, και έτσι αποφάσισα να σας το σερβίρω με βραστό ψωμάκι που κάνουν συχνά-πυκνά λαοί όπως Γερμανοί, Τσέχοι, Πολωνοί και δεν ξέρω ποιός άλλος! Το σκεπτικό είναι να συνοδεύει βαριές σάλτσες συνήθως από κυνήγι αλλά τι μας νοιάζει? Μια χαρά ταιριάζει και στο δικό μας το πιατάκι! Το ψωμάκι θέλει το χρόνο του αλλά είναι ωραίο!
 
 
 
 

 

Υλικά για το γκούλας
 
1 κιλό μοσχάρι σε μερίδες
1/2 φλ. ελαιόλαδο
2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
3 καρότα σε ροδέλες
1-2 κλωνάρια σέλερυ σε ροδέλες
3 ντομάτες σε κυβάκια ξεφλουδισμένες
1 κ. σ. πελτές ντομάτας
2 πράσινες πιπεριές σε κομμάτια μικρά
4 πατάτες σε χονδρά κομμάτια
1 1/2 κ. σ. πάπρικα καπνιστή
1 κ. γλ. κύμινο
1 δαφνόφυλλο
αλάτι και πιπέρι
 
Για το βραστό ψωμί (σερβίρεται ζεστό)
 
300-400 γρ. αλεύρι γ.ο.χ. (όσο πάρει)
200 ml γάλα (περίπου χλιαρό)
1 κ. σ. μαγιά ξερή
1 πρέζα αλάτι
1 πρέζα ζάχαρη
1 αβγό
 
Εκτέλεση
 
Αρχίστε με το ψωμάκι γιατί θέλει τα φουσκωματάκια του. Η δόση είναι για δύο μικρά φρατζολάκια.
 
Σε ένα μπωλάκι ζυμώνουμε τα υλικά και το αλεύρι δεν το βάζουμε όλο, είναι αυτό που λέμε όσο πάρει μέχρι να έχουμε μια ωραία ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια μας. Σκεπάζουμε και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για να κάνει το πρώτο φούσκωμα περίπου 1 ώρα. Εχει να κάνει και με τη θερμοκρασία του δωματίου ο χρόνος που απαιτείται. Στη φάση αυτή ξεκινάμε το γκούλας.
 
Ζυμώνουμε κανά-δυό φορές και πλάθουμε φρατζολάκια μικρά τόσο ώστε να χωράνε στην κατσαρόλα που θα βράσουν. Σκεπάζουμε πάλι και αφήνουν να φουσκώσουν πάλι.
 
Οταν γίνει και αυτό, παίρνουμε με προσοχή τα φρατζολάκια μας και τα τυλίγουμε ένα-ένα ξεχωριστά σε μεμβράνη πολύ καλά να μην μπαίνει νερό κατά το βράσιμο. Σαν να τυλίγουμε καραμέλες περίπου αλλά σφιχτά.
 
 
Βράζουμε για 20 λεπτά σε ήδη βρασμένο νερό (όπως κάνουμε με τα ζυμαρικά μας).
 
Αν χρειαστεί τα πατάμε και τα ψιλογυρίζουμε με μία τρυπητή μέσα στην κατσαρόλα.
 
Ακριβώς στο 20λεπτο τα βγάζουμε από την κατσαρόλα, ανοίγουμε τη μεμβράνη με προσοχή να μην τσουρουφλιστούμε και κόβουμε σε ροδέλες με κοφτερό καλό μαχαίρι ή με οδοντικό νήμα (αυτό το είχα διαβάσει στο πάλαι ποτέ hungry!!!).
 
 
Τα σερβίρουμε ζεστά-ζεστά με τη σάλτσα του γκούλας ή της επιλογής μας από πάνω.
 
Σας ζάλισα λίγο, αλλά πιο πολύ ήταν το γράψιμο παρά ο κόπος του. Δοκιμάστε το με μία καλή σάλτσα-φαγάκι και θα το διαπιστώσετε και εσείς!
 
 
Να πάμε και στο γκούλας τώρα;
 
Σοτάρουμε στο ελαιόλαδο τα κρεμμύδια μέχρι να πάρουν χρώμα και ρίχνουμε την πάπρικα και το κρέας να σοταριστούν και αυτά όμορφα.
 
 
Μετά προσθέτουμε το σκόρδο, το κύμινο, το δαφνόφυλλο, αλατοπιπερώνουμε, σκεπάοζυμε με νεράκι και αφήνουμε για μίαμιση ώρα να σιγοβράσει. Ανοίγουμε την κατσαρόλα μας και προσθέτουμε τα καρότα, τις πατάτες, το σέλερυ, τη ντομάτα και τον πελτέ, τις πιπεριές, αν χρειαστεί λίγο νεράκι ακόμα και βράζουμε για 15 λεπτά ακόμα. Το ελέγχουμε κιόλας.
 
 
Αν μπει στη χύτρα ο χρόνος μειώνεται πολύ εξαρχής.
 
Αυτό το φαγάκι σερβίρεται ή σαν σούπα ή σαν κοκκινιστό (με λιγότερη σάλτσα). Αναλόγως τα γούστα μας κανονίζουμε το νεράκι του. Στη συγκεκριμένη περίπτωση εγώ το κανόνισα σαν κοκκινιστό πιο πολύ.
 
Καλή σας όρεξη!
 

 
Κωνσταντίνα μου σε ευχαριστώ πολύ!!! :)))))

 

Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

Κρέμα νουτέλας



Καλημέρα! Χρόνια πολλά σε όλα τα ερωτευμένα! Να περάσετε όμορφα!

Ενα υπέροχο και εύκολο γλυκάκι με γεύση  που δύσκολα της αντιστέκεσαι! Το λες και μους έτσι απαλή που είναι η υφή της κρέμας!

Συνταγή από το bellalimento


Υλικά (για 4 ποτηράκια)

2 φλ. σταγόνες κουβερτούρας (200 γρ.-2 φακελάκια)
1/4 φλ. Nutella
4 αβγά
1 πρέζα αλάτι

1 φλ. γάλα
1/2 φλ. κρέμα γάλακτος
3 κ. σ. σιρόπι φουντουκιού ή άλλο άρωμα (ίσως πορτοκαλιού)

Για το στόλισμα

λίγη σαντιγύ
τριμμένα φουντούκια
φρουτάκια του δάσους με λίγη άχνη


Εκτέλεση

Στο μπλέντερ ρίχνω τις κουβερτούρες, τη νουτέλα, τα αβγά και το αλάτι και χτυπάω να ενωθούν τα υλικά.

Σε ένα κατσαρολάκι βάζω το γάλα με την κρέμα να πάρουν μία βράση και αποσύρω. Μόλις χλιάνει λίγο το μείγμα ρίχνω το σιρόπι φουντουκιού ή την εσάνς. 

Ρίχνω στο μπλέντερ το υγρό μείγμα και χτυπάω να κρεμώσουν όλα μαζί ωραία.

Μοιράζω σε ποτηράκια ή μπωλάκια και βάζω στο ψυγείο για 3 ώρες περίπου να σφίξει η κρέμα.

Στολίζω με σπασμένο φουντούκι ή φρουτάκια του δάσους πασπαλισμένα με άχνη ή με ροζέτες από σαντιγύ με ένα βυσσινάκι ή ότι θέλω.

*Σιρόπι φουντουκιού θα ψάξετε όπου πουλάνε καφέδες διάφορους και κρέμες για καφέ.




Καλή απόλαυση!

Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

Red velvet cheesecake brownies


Καλημέρα σας!!! Το σημερινό γλυκάκι δεν υπάρχει απλά!!!!

Είναι όμορφο, είναι υπέροχο και πεντανόστιμο!!! Eπίσης το χρώμα το ντύνει κατάλληλα για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, αν δεν το έχετε απλά κάντε το σοκολατένιο, είναι το ίδιο υπέροχο!

Συνταγή από το Sally's Baking Addiction



Υλικά

Για το brownies

1 φλ. βούτυρο λιωμένο
2 φλ. ζάχαρη
3 κ. γλ. εσάνς βανίλιας
1/2 φλ. κακάο
1 πρέζα αλάτι
1 κ. σ. κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής
1 1/2  κ. γλ. λευκό ξύδι

4 αβγά
1 1/2  φλ. αλεύρι γ.ο.χ.

Για την κρέμα τυριού

400 γρ. τυρί κρέμα
1/2 φλ. ζάχαρη
2 κρόκοι αβγού
2 κ. γλ. εσάνς βανίλιας


Εκτέλεση

Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη, τη βανίλια και το κακάο και προσθέτουμε το αλάτι, το χρώμα και το ξύδι. Υστερα ρίχνουμε τα αβγά και ανακατεύουμε και τελευταίο το αλεύρι.

Βουτυρώνουμε ένα πυρέξ 32x20 εκατοστά και το αλευρώνουμε ελάχιστα.

Ρίχνουμε το μείγμα μέσα και αφού χτυπήσουμε σε ένα μπωλ τα υλικά της κρέμας τυριού ρίχνουμε από πάνω από το κόκκινο μείγμα κουταλιές-κουταλιές την κρέμα τυριού.





Με  μία οδοντογλυφίδα, καλαμάκι από σουβλάκι ή μαχαίρι, κάνουμε γυρίσματα ώστε να μπει μέσα η κρέμα τυριού και να κάνει όμορφα νερά το μείγμα μας.


Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς για 25 λεπτά ακριβώς.



Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει καλά πριν κόψουμε και σερβίρουμε.

Καλή απόλαυση!

Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Cookies με μαρασκίνο και σοκολατένια φιλάκια

 
 
 
 
Καλημέρα! Καλή εβδομάδα!
 
Σήμερα σας έχω πρόταση για του Αγίου Βαλεντίνου!
 
Cookies με απαλή ζύμη και κομματάκια μαρασκίνο που αν θέλουμε τα αφήνουμε και σκέτα. Εγώ τα στόλισα με τα μόλις αποκτηθέντα υπέροχα kisses που μου έφεραν αλλά δεν είναι απαραίτητα.
 
 
 
Υλικά
 
1/2 φλ. βούτυρο λιωμένο αλλά όχι ζεστό
1 φλ. ζάχαρη
1/2 κ. γλ. baking powder
1/4 κ. γλ. μαγειρική σόδα
1 πρέζα αλάτι
1 αβγό
1 κ. γλ. εσάνς αμυγδάλου
2 φλ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 φλ. μαρασκίνο ψιλοκομμένο
 
αν θέλουμε kisses σοκολάτας
 
 
Εκτέλεση
 
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη και μετά προσθέτουμε το αβγό και την εσάνς. 
 
Ενώνουμε το baking powder, τη σόδα και το αλάτι με το αλεύρι και τα ρίχνουμε στο υγρό μείγμα.
 
Σταματάμε το μίξερ και ανακατεύουμε απαλά με ένα πηρούνι και στο τέλος ενώνουμε με τα μαρασκίνο.
 
Πλάθουμε μπαλάκια στο μέγεθος καρυδιού και τοποθετούμε σε αντικολλητικό χαρτί.
 
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς για 10 λεπτά.
 
Αν βάλουμε σοκολατάκι, το κάνουμε αμέσως μόλις βγουν από το φούρνο.
 
 
 
 
Καλή απόλαυση!

Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Brownies με μερέντα





 
 
Καλημερούδια!
 
Σήμερα έχω την τιμή να φιλοξενώ τη Μαργαρίτα μας από το όμορφο και αγαπημένο blog "Συνταγές από Σπίτι". Στο μυαλό μου κάποιους ανθρώπους από το χώρο του food blogging τους έχω βάλει σε ένα "παραθυράκι" που ονομάζεται "Θα πίναμε μαζί καφεδάκι κάθε μέρα ανετότατα". Η Μαργαρίτα είναι ένας από αυτούς τους ανθρώπους που θα έβαζα σε αυτό το παραθυράκι λοιπόν, αν αυτό σας καλύπτει!  Ατιμη απόσταση!!! Γκρρρρ!!!
 
Στο μπλογκ της μπορείτε να βρείτε ότι συνταγή σας κάνει κέφι, είναι απλές, ξεκάθαρα γραμμένες και σίγουρα πολύ λαχταριστές.
 
Η υπέροχη συνταγή που μας χάρισε σήμερα είναι από αυτές που σου κρεμάνε πρωινιάτικα το σαγόνι και λες :"'Το θέλω τώρααααα!!!"
 
Μαργαρίτα, σε ευχαριστώ πολύ!!!
 
 
Πάμε να τη δούμε?
 
Υλικά
 
4 αυγά
300 γρ. κουβερτούρα
1 βανίλια
225 γρ. βιταμ
225 γρ. μαύρη ζάχαρη
150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Γλάσο

125 γρ. κρέμα γάλακτος
125 γρ. κουβερτούρα
250 γρ. μερέντα
 
 
Εκτέλεση
 
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 175 βαθμούς.

Λιώνουμε τις κουβερτούρες με το βούτυρο σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία ή σε μπεν μαρί.
 
 
 
Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Κατεβάζουμε το κατσαρολάκι από  τη φωτιά.
 
 

Ρίχνουμε ένα-ένα τα αυγά και ανακατεύουμε.  Τέλος ρίχνουμε την βανίλια και το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά.
 
 
 

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί 30x40.

Ρίχνουμε το μείγμα στο ταψί και το ψήνουμε στον φούρνο για 25 λεπτά.
 
 
 

Το βγάζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει.
 

Για το γλάσο

Βάζουμε την κρέμα γάλακτος σε ενα μπρίκι να ζεσταθεί. Λίγο πριν το σημείο βρασμού, ρίχνουμε τη κρέμα στην κουβερτούρα και την ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
 
 
 
Προσθέτουμε την μερέντα και ανακατεύουμε καλά. Βάζουμε το γλάσο για λίγη ώρα στο ψυγείο να σφίξει.
 
 
 
 
Με μια σπάτουλα απλώνουμε το γλάσο πάνω στο μπράουνις.
 
 
 

Καλή Επιτυχία και καλό Σαββατοκύριακο!
 

Η συνταγή είναι από φυλλάδιο του Παυλίδη.

Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Φακές σαλάτα με σκόρδο, κύμινο και μαϊντανό



Καλημέρα!

Τετάρτη σήμερα και πολλοί από εμάς θα φτιάξουν όσπρια, ίσως φακές. Κρατείστε ένα μπωλάκι νεροβρασμένες φακές (να είναι al dente) για να κάνετε αυτή την ωραία σαλάτα.

Αλλιώτικη σαλάτα και φυσικά πεντανόστιμη, μη σας πω ότι αν δεν τρώτε σούπα αυτές θα τις φάτε σίγουρα!

Τα υλικά βρίσκονται σχεδόν πάντα στο ντουλάπι μας και δεν έχετε παρά να την φτιάξετε για να καταλάβετε τι εννοώ!


Υλικά

2 φλ. φακές βρασμένες
χυμός 1 λεμονιού
1/2 μάτσο ψιλοκομμένος μαϊντανός (μόνο φυλλαράκια)
αν έχω βάζω και δυόσμο, δεν έβαλα αλλά μάλλον περιττός ήταν
4-5 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 κ. γλ. κύμινο
1 κ. γλ. μπαχάρι
1/4 φλ. ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι, μπούκοβο


Εκτέλεση

Βράζω τις φακές για 20 λεπτά και τις σουρώνω.

Σε ένα τηγανάκι σοτάρω το σκόρδο αλλά σε χαμηλή φωτιά να μη το κάψω ούτε αυτό, ούτε και το λάδι μου, γιατί θα είναι αυτό που θα προσθέσω στη σαλάτα. Δεν θέλω να πάρει χρώμα, μόνο να βγάλει το άρωμα για αυτό είμαι από πάνω και παρακολουθώ.

Σε ένα μπωλάκι ανακατεύω το χυμό λεμονιού με τα μπαχαρικά, αλατοπίπερο, μαϊντανό και προσθέτω το σκόρδο και το ελαιόλαδο. Αναμειγνύω όλα τα υλικά και γυρίζω μέσα τις φακές.

Ανακατεύω απαλά να ενωθούν οι γεύσεις και σερβίρω.

Αν τα πάτε καλά με το σκόρδο, τσιμπήστε το κι άλλο (εννοώ σε ποσότητα).

Τσιμπήστε και το χυμό λεμονιού αν θέλετε-γενικά δοκιμάζετε και διορθώνετε σε γεύση ανάλογα με τα γούστα.

Εβαλα χοντρό αλάτι, έτσι κι αλλιώς διαλύεται ελαφρώς με τα υγρά της σαλάτας και δεν ενοχλεί, το προτιμώ περισσότερο.

Δεν της το 'χα καθόλου της φακής!!! χαααχαχαχαχ!! Οσο ζεις, μαθαίνεις!

Καλή όρεξη!

Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Κρέμα πορτοκαλιού με σαφράν και κάρδαμο

 
 
 
Τι σας έχω εγώ σήμερα?
 
Κρεμούλα βελούδινη, μες το άρωμα, να την τρως και να απογειώνεσαι! Μεταξύ μας δεν περίμενα να κρυώσει εγώ τη δική μου, την τσάκισα μόλις έκανε ότι χλίανε λίγο και κρυφοκοίταζα και των άλλων μετά!
 
Τα υλικά μας είναι το τίποτα, ναι καλά διαβάσατε, γαλατάκι μόνο, αρωματικά και υπομονή που όμως θα σας ανταμοίψει σίγουρα στο τέλος! Α!!! Και πορτοκαλάκια ή μεγάλα μανταρίνια (να έχουν ψίχα).
 
 
Πάμε να την δούμε?
 
 
Υλικά
 
1,5 λίτρο γάλα
2 πρέζες κάρδαμο σπασμένο και χτυπημένο με
200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
 
1 κ. γλ. κρόκος Κοζάνης διαλυμένος σε 1/4 φλ. κρύο γάλα
 
2 κ. γλ. corn flour
 
2 πορτοκάλια φιλεταρισμένα (με ότι ζουμάκι βγάλουν)
 
ξύσμα 1 πορτοκαλιού
χονδροσπασμένο φιστίκι Αιγίνης
 
 
 
Eκτέλεση
 
Βάζουμε το γάλα σε κατσαρόλα με βαρύ πάτο (ιδανικά αντικολλητική) να βράσει, στην αρχή πολύ δυνατά και μόλις πάρει την πρώτη βράση μετριάζουμε και αρχίζουμε να προσέχουμε και να ανακατεύουμε.
 
Σπάμε τα σποράκια του κάρδαμου (έχετε βάλει σε ελληνικό καφέ; Αν όχι, χάνετε!) μέσα στη ζάχαρη και τα χτυπάμε μαζί στο μούλτι να σπάσουν όσο γίνεται. Δεν πειράζει αν γίνει άχνη η ζάχαρη, δεν μας νοιάζει.
 
Στο λίγο γάλα ρίχνουμε τον κρόκο Κοζάνης και τον αφήνουμε να διαλυθεί. Αργότερα εκεί μέσα θα διαλύσουμε και το corn flour για να πήξουμε πιο καλά την κρέμα μας.
 
Φιλετάρουμε τα πορτοκάλια μας και τα αφήνουμε στην άκρη για το τέλος.
 
Ανακατεύουμε παράλληλα το γάλα μας και ας φαίνεται ότι πιάνει πέτσα από το βράσιμο μετά το μισάωρο, εμείς ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα. Οταν μειωθεί στο μισό περίπου η ποσότητα του γάλατος, ρίχνουμε  τη ζάχαρη με το κάρδαμο, ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε το διάλυμα του κρόκου με το corn flour μαζί.
 
Συνεχίζουμε για 5 λεπτά το ανακάτεμα  και  προσθέτουμε το πορτοκάλι.  Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να ηρεμήσει λίγο η κρέμα.


 
 
Σερβίρουμε σε ποτηράκια ή μπωλάκια, σκορπίζουμε ξύσμα πορτοκαλιού και χονδροσπασμένο φιστίκι Αιγίνης και απολαμβάνουμε.  Μου βγήκαν 4 ποτηράκια και 1 μπωλάκι, μπορείτε όμως να προσαρμόσετε τις ποσότητες.
 
Καλή απόλαυση και καλή εβδομάδα!

Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013

Φινόκιο σοτέ




Καλημέρα μπλογκογειτονιά, καλό μήνα και καλό Σαββατοκύριακο! Να περάσετε πανέμορφα!

Σήμερα σας έχουμε νόστιμη και εύκολη συνταγή (τη λες και μεζέ) που θα τη δείτε στο αγαπημένο μπλογκ της γλυκιάς Κικής!  Σας την έσκασα, έτσι? Η Κικίτσα μου έκανε την τιμή να φιλοξενήσει τη συνταγούλα μου στο πρώτο της guest post και την ευχαριστώ πολύ για αυτό!

Είναι ένας άνθρωπος που έχω εκτιμήσει στο χώρο του blogging εδώ και καιρό, με μεγάλη ευγένεια και αγάπη για αυτό που  κάνει! 

Γενικά νιώθω τυχερή που μέχρι τώρα έχω συναναστραφεί με όμορφους ανθρώπους και εύχομαι να συνεχίσουμε έτσι!

Λίγα λογάκια για το σημερινό μας φαγάκι :
 
Την μαραθόριζα την έχω λατρέψει και έχω να δηλώσω ότι κατάφερα να κάνω τον άνδρα μου που άκουγε μάραθος παλιά και έτρεχε, να την δοκιμάσει μέχρι τώρα δεύτερη φορά και να σχολιάσει και πολύ θετικά, κάτι που δεν περίμενα!  Αυτό για μένα ήταν η καλύτερη ανταμοιβή!
 
Για να δείτε τη συνταγούλα και όχι μόνο αυτή, μπείτε εδώ και καλή πλοήγηση!


Υλικά
 
 
2-3 μεγαλούτσικες μαραθόριζες κομμένες στα 8
1/2 φλ. ελαιόλαδο
αλατάκι
1 πρέζα ζάχαρη
 
2 κ. σ. ούζο ή σαμπούκα (δεν είχα, έβαλα ένα αστεροειδή γλυκάνισο)
 
1/2 φλ. ζωμός λαχανικών ή κοτόπουλου
1/2 φλ. νερό
 
2 κ. σ. τουφίτσες μάραθου
ξύσμα 1 πορτοκαλιού
χυμός 1 λεμονιού
 
 
Εκτέλεση
 
Το φαγάκι γίνεται στο τηγάνι και χωρίς πολύ ανακάτεμα για να μη χαλάσει το φινόκιο. Απαλές και μετρημένες κινήσεις θέλει. Ταιριάζει υπέροχα σαν συνοδευτικό για αρνάκι ή ψάρι ή κοτόπουλο.
 
Εγώ έβρασα και μερικές πατάτες, το γύρισα μαζί με τις πατάτες σε ένα πυρεξάκι για 15 λεπτά στο φούρνο για να γίνει πιο πλούσιο και πασπάλισα λίγο πεκορίνο από πάνω αλλά νομίζω ότι είναι περιττό όλο αυτό, φτιάξτε το και απολαύστε το σκέτο.
 
Κόβουμε το φινόκιο (μόνο τη ρίζα) στα δύο και μετά στα τέσσερα και στα οκτώ σε μακρόστενη μορφή.
 
Το σοτάρουμε στο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και πασπαλίζουμε αλατάκι από πάνω και τη ζάχαρη. Το γυρίζουμε προσεκτικά για να μη μας διαλυθεί να πάρει χρώμα και από την άλλη μεριά. Μόλις γίνει αυτό σβήνουμε με το ούζο και αφού εξατμιστεί προσθέτουμε το ζωμό και το νερό.
 
Δυναμώνουμε τη φωτιά για να πάρει βράση και αφήνουμε 15 λεπτά να βράσει καλά, να μαλακώσει, να σωθεί το νεράκι και να μελώσει η σαλτσούλα του.
 
Στο τελείωμα πασπαλίζουμε τις φουντίτσες του μάραθου, το χυμό λεμονιού και το ξύσμα πορτοκαλιού.
 
 
Αν τα πάτε καλά με το φινόκιο πρέπει να το φτιάξετε, θα σας αρέσει!
 
Καλή όρεξη!


Καλό μήνα σε όλη την παρέα!