Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2013

Πατάτες στο φούρνο σε ροδέλες





Πατατούλες οι αγαπημένες!
 
Φιγουρατζίδικες και απλές, όπου και να τις βγάλετε θα κλέψουν τα βλέμματα. Η ιδέα είναι από το αγαπημένο Giallozafferano και είναι τέλειο συνοδευτικό για κρέας ή ψάρι. Επίσης στα μυρωδικά ή στα μπαχαρικά σηκώνουν ότι τραβάει η όρεξή μας, σαν ιδέα σας τις παρουσιάζω, παίξτε όπως θέλετε. Το μυστικό είναι να τις κόψετε σε πολύ λεπτές ροδέλες, εγώ τις πέρασα στον κόφτη γιατί μαντολίνο κανονικό δεν διαθέτω και ήταν λίγο χονδρές οι ροδέλες μου, αλλά μια χαρά έγιναν!
 
 
Κόβω σε λεπτές ροδέλες τις πατάτες και τις τοποθετώ (δεν τις απλώνω)  με προσοχή στο ταψί που θα τις ψήσω, ουσιαστικά τις βάζω όρθιες όλες τις ροδέλες κάθε πατάτας μαζί.
 
Επίσης σε λεπτές ροδέλες κόβω και τα κρεμμύδια, αν έχω μικρό ταψί ένα κρεμμύδι είναι αρκετό αλλιώς παραπάνω και φρέσκο κρεμμυδάκι σε ροδελίτσες. Το σκορπίζω πάνω από τις πατάτες.
 
Εγώ έβαλα και λίγο σκορδάκι μαζί με το κρεμμύδι. Επίσης ταιριάζει και το σαφράν
 
Αν μας αρέσουν τα καυτερά (εγώ δεν έβαλα) μπορώ να ψιλοκόψω σε ροδελίτσες καυτερή κόκκινη πιπεριά αλλιώς ρίχνουμε πιπεράκι απλό από πάνω και αλάτι.
 
Ανακατεύω βούτυρο και ελαιόλαδο με το μάτι και περιχύνω από πάνω όλες τις πατάτες, πασπαλίζω με φρέσκο θυμάρι και συμπληρώνω λίγο νεράκι να βοηθήσω τις πατάτες μου να ψηθούν.
 
Σε αυτή τη φάση μπορώ να σκορπίσω από πάνω και λίγη φρυγανιά ή τριμμένο παξιμάδι για να κάνει καλύτερη κρούστα η πατάτα.


 
 
Ψήνω σε φούρνο στους 180 βαθμούς σε αέρα με σκεπασμένο το ταψί για 1 ώρα περίπου και προς το τέλος βγάζω το αλουμινόχαρτο για να πάρουν χρώμα.
 
Αλλη μία παραλλαγή είναι να ζεματίσουμε ολόκληρες τις πατάτες για 5 λεπτά και μετά να τις κόψουμε, έτσι μειώνουμε λίγο το χρόνο ψησίματος. Γενικώς παίζουμε σε όλα, το κόνσεπτ είναι το κόψιμο της πατάτας σε αυτή τη συνταγούλα.
 
Σερβίρω τις πατάτες μου και πασπαλίζω λίγο φρέσκο θυμάρι από πάνω.
 
 Τώρα που σας το γράφω νομίζω ότι θα πήγαινε όμορφα και με χτυπημένο γιαούρτι με λίγο λεμονάκι (τύπου sour cream) με λίγο ψιλοκομμένο σχοινόπρασο από πάνω...σταματάω γιατί σας πονοκεφάλιασα και έχω αρχίσει να ξελιγώνομαι ...αχχααχαχαχ!


 

Καλημέρα σας, καλή όρεξη και καλό Σαββατοκύριακο!

Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2013

Cookies λεμονιού με πιπέρι

 
 
 
Καλημερούδια!
 
Σας χρωστάω συνταγούλες από κάτι ωραία cookies που είχα κάνει στο αποκριάτικο πάρτυ των παιδιών στο σχολείο και θα αρχίσω να σας τις ποστάρω εν μέσω φασολιών κλπ. κλπ. γιατί σας έπηξα στο νηστίσιμο μου φαίνεται ...χιιχχιιχχιι!!!
 
Ως γνωστή lemon-a-holic  που είμαι, θα μου επιτρέψετε να ξεκινήσω με τα φανταστικά αυτά λεμονοπιπεράτα cookies που τιμήθηκαν δεόντως!   Δεν έβαλα καυτερό πιπέρι λόγω των παιδιών αλλά μπορώ να πω ότι και με το απλό πιπεράκι μια χαρά έγιναν! Ετρωγες και στο τέλος σου άφηνε μία επίγευση πιπεράτη και άρωμα λεμονιού!   Π άμε να τα δούμε!
 
 
 
Υλικά
 
2 φλ. αλεύρι γ.ο.χ.
1/4 φλ. ξύσμα λεμονιού
1 κ. γλ. baking powder
1/2 κ. γλ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι  (έβαλα διάφορα)
1 πρέζα αλάτι
115 γρ. βούτυρο σε θερμ. δωματίου (μισολιωμένο)
1 φλ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 αβγό
1/2 κ. γλ. εσάνς βανίλιας
 
Εκτέλεση
 
Χτυπάω το βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατέψει λίγο το μείγμα. Μετά προσθέτω το αβγό και την εσάνς βανίλιας. Μέχρι εδώ παίρνει μίξερ αλλά το σταματώ. Με το χέρι προσθέτω τα υπόλοιπα και μόλις ενσωματωθούν στρώνω το μείγμα σε μεμβράνη, το ρολλάρω σε 4 εκατοστών ρολό και αφού το κλείσω καλά σαν καραμέλα, το βάζω στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες για να σφίξει η ζύμη.
 
Μπορώ να το κρατήσω μέχρι 3 μέρες στο ψυγείο αν θέλω.
 
Προθερμαίνω το φούρνο στους 175 βαθμούς, κόβω σε ροδέλες πάχους 1,5 εκατοστού και τις αραδιάζω σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί σε απόσταση μεταξύ τους γιατί φουσκώνουν.
 
Τα ψήνω για 6 λεπτά από τη μία μεριά και μετά γυρίζω το ταψί ανάποδα και ψήνω για άλλα 6 λεπτά.
 
Αφήνω να κρυώσουν και απολαμβάνω!
 
Οι τολμηροί παίξτε με καυτερό πιπέρι αλλά με φειδώ....
 
 
Καλή απόλαυση!

Τετάρτη, 27 Μαρτίου 2013

Ντιπ με φασόλια




Καλημέρα!

Χούμους φασολιών ή αλλιώς τι να μας πει ο ταραμάς!! Ω, ναι, θύμισε σε όσους το δοκίμασαν τη γεύση της ταραμοσαλάτας σε ήπια βέβαια ένταση! Πιθανολογώ λόγω κρεμμυδιού, όπως και να έχει είναι ωραιότατο και καλά θα κάνετε να το δοκιμάσετε!

Τα υλικά μας απλά, μπορείτε να το φτιάξετε και με βρασμένα φασόλια από την προγραμματισμένη σας φασολάδα.

Πάμε να το δούμε?

Υλικά

3 φλ. βρασμένα και στραγγισμένα φασόλια
1 κρεμμύδι
2-3 σκελίδες σκόρδο
χυμός 2 λεμονιού
3 κ. σ. ταχίνι
λίγο ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι


Εκτέλεση

Εδώ είναι το πολύπλοκο!!! Ολα μαζί στο μούλτι να γίνουν αλοιφή. Διορθώνουμε τη γεύση αν νομίζουμε ότι δεν μας καλύπτει.

Από πάνω είναι ψιλοκομμένη ελίτσα που του πήγαινε τρελά.

Καλή όρεξη!

Τρίτη, 26 Μαρτίου 2013

Ριζότο με σπαράγγια και παρμεζάνα





Καλημέρα!
 
Ενα νόστιμο, υπέροχο ριζότο σας έχω σήμερα με σπαράγγια που γενικώς εδώ στην Ελλάδα δεν τα έχουμε συμπεριλάβει στο καθημερινό μας διαιτολόγιο και απορώ γιατί....είναι κρίμα πάντως γιατί είναι πολύ ωραία όπως και να μαγειρευτούν.  Ισως κάτι θα έπρεπε να γίνει πάνω σε αυτό το θέμα.
 
Το ριζότο μας είναι απλό και το μόνο που θέλει είναι να μη φύγουμε από πάνω του καθόλου, μας ανταμοίβει για αυτό το τελικό αποτέλεσμα.
 
Υλικά
 
1 μάτσο σπαράγγια καλλιεργημένα

1 λίτρο ζωμός λαχανικών ή κοτόπουλου
 
1/2 φλ. ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 φλ. ρύζι καρολίνα
1 κ. γλ. ξύσμα λεμονιού ακέρωτου
1/2 φλ. λευκό ξηρό κρασί ή βερμούτ
χυμός 1/2 λεμονιού
1 φλ. τριμμένη παρμεζάνα
αλάτι και πιπέρι
θυμάρι φρέσκο αν θέλω
 
  
Εκτέλεση
 
Με το peeler για τις πατάτες καθαρίζουμε τα 2/3 του βλαστού του σπαραγγιού προς τη βάση, τα πλένουμε, τα στραγγίζουμε και είναι έτοιμα για χρήση.
 
Αν χρησιμοποιήσουμε κονσέρβας, τα βγάζουμε με προσοχή από το βάζο, τα ξεπλένουμε και τα στεγνώνουμε σε απορροφητικό χαρτί και μετά τα χρησιμοποιούμε.


Ζεσταίνουμε σε ένα κατσαρολάκι το ζωμό και τον διατηρούμε ζεστό για να τον χρησιμοποιήσουμε.
 
Σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι και μόλις γυαλίσει, προσθέτουμε το ρύζι και το ξύσμα λεμονιού. Σοτάρουμε επίσης για 3 λεπτά και προσθέτουμε το κρασί ανακατεύοντας συνέχεια με μία ξύλινη κουτάλα.

Σε αυτή τη φάση προσθέτουμε τα σπαράγγια, αλατοπιπερώνουμε και έχοντας μέτρια θερμοκρασία αρχίζουμε να προσθέτουμε λίγο-λίγο το ζωμό λαχανικών. Μόλις απορροφηθεί το πρώτο μέρος του ζωμού, προσθέτουμε λίγο ακόμα και έτσι συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσει όλος ο ζωμός.

Η διαδικασία αυτή κρατάει περίπου 20 λεπτά. Στο τελείωμα του ριζότου, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και αν θέλουμε πασπαλίζουμε με θυμάρι φρέσκο.  Σερβίρουμε με φλούδες παρμεζάνας και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Στο ριζότο αυτό ταιριάζει και λίγος αρακάς.




Καλή όρεξη!
 
 

Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2013

Φασόλια μαυρομάτικα με μανιτάρια

 
 
 
 
 
Το ότι διανύουμε περίοδο νηστείας  δεν σημαίνει ότι πρέπει να στερηθούμε σε γεύση, ούτε ότι θα είναι βαρετή αυτή η περίοδος. Ευτυχώς η ελληνική κουζίνα μας έχει όλα τα καλά και με τα σωστά μπαχαρικά και μυρωδικά όπως και με έξυπνους συνδυασμούς μπορούμε να πετύχουμε και υπέροχο γευστικό αποτέλεσμα αλλά και διατροφική αξία!
 
Ο  συνδυασμός φασόλι + μανιτάρι καλύπτει και τα δύο παραπάνω.
 
 
Υλικά
 
500 γρ. φασόλια μαυρομάτικα βρασμένα
 
500 γρ. μανιτάρια σε φετούλες
1 φλ. ελαιόλαδο
1 κ. γλ. σπόροι κύμινου σπασμένοι
1 κ. γλ. κύμινο σε σκόνη
2 κ. γλ. σπόροι κόλιανδρου σπασμένοι
1 κ. γλ. κουρκουμάς
1 πρέζα καυτερό πιπέρι
1 ξύλο κανέλας
 
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 κονκασέ ντομάτας
1 κ. σ. πελτές ντομάτας
1 πρέζα ζάχαρη
 
αλάτι και πιπέρι
 
ψιλοκομμένο κόλιανδρο φρέσκο
 
 
 
Εκτέλεση
 
Βράζουμε τα φασόλια για 1 ώρα περίπου και σουρώνουμε.
 
Σε κατσαρόλα στο ελαιόλαδο  ρίχνουμε τα μπαχαρικά μας να τα καβουρδίσουμε λίγο για να βγάλουν τα αρώματά τους και μετά σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα μανιτάρια μέχρι να αρχίσουν να μαραίνονται.
 
Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας, το κονκασέ και τη ζάχαρη και αφού προσθέσουμε τα φασόλια μέσα στην κατσαρόλα αλατοπιπερώνουμε και συμπληρώνουμε λίγο νεράκι για να βοηθήσουμε το φαγάκι μας να σιγοβράσει για 30 λεπτά.
 
Μόλις μελώσει η σαλτσούλα μας αποσύρουμε από τη φωτιά και πασπαλίζουμε με το ψιλοκομμένο κόλιανδρο.
 
Σερβίρεται σκέτο ή  με πιλαφάκι.
 
 
Καλή όρεξη!
 
 

Τρίτη, 19 Μαρτίου 2013

Καροτοσαλάτα με σταφίδα



Καλή Σαρακοστή!

Πάει κι αυτό.....πέρασε και η Καθαρά Δευτέρα...βουρ για το επόμενο "τριήμερο" τώρα...

Σήμερα έχουμε σαλατούλα γιατί η χθεσινή κραιπάλη δεν σηκώνει κανονικά μαγειρέματα. 

Ωρα για "βοσκή" λοιπόν...αχχαχαχαχ!!


Το καροτάκι μας αρέσει πολύ στις σαλάτες και φροντίζουμε να μη το παραλείπουμε. Αυτή εδώ είναι βερσιόν πολύ νόστιμη και ζουμερή.

Αν δεν θέλετε δεν βάζετε σταφίδα ή βάζετε κράνμπερις εναλλακτικά, ίσως και κάποιο ξηροκάρπι θα πήγαινε!

Υλικά

6 φλ. καρότο χονδροτριμμένο

1/2 μάτσο (πολύ είναι) μαϊντανός
1/2 φλ. ελαιόλαδο
4-5 κ. σ. μουστάρδα
3 κ. σ. ξύδι
σχοινόπρασο ψιλοκομμένο
ξύσμα 1 πορτοκαλιού
αλάτι και πιπέρι

προαιρετικά σταφίδα μαύρη ή ξανθή ή κράνμπερις



Εκτέλεση

Σε ένα μπωλ χτυπάμε όλα τα υλικά εκτός του καρότου. Ρίχνουμε μέσα το καρότο και το αφήνουμε κανένα 20λεπτο να μαριναρισθεί.

Αν βάλουμε τη σταφιδούλα την αφήνουμε για 10 λεπτά να ποτίσει μέσα στο μπωλ πριν ρίξουμε το καρότο μας.

Καλή όρεξη!

Παρασκευή, 15 Μαρτίου 2013

Σουφλέ λεμόνι

 
 
 
 
Καλημέρα σας!
 
Είναι η πρώτη φορά που κάνω σουφλέ και φυσικά δεν θα μπορούσε να είναι το πρώτο παρά μόνο το αγαπημένο μας λεμονάκι! Είναι ένα γλυκάκι που θέλει το χρόνο του και τρώγεται επιτόπου αλλά αξίζει!
 
Η συνταγή είναι της Martha Stewart και την έχω δει πάρα πολύ καιρό τώρα, με τρέλανε πιο πολύ η ιδέα να το ψήσεις μέσα στην ίδια του τη λεμονόκουπα. Φανταστικά αρώματα, το μόνο που χρειάζεται είναι καλής ποιότητας αβγουλάκια και όμορφα ακέρωτα λεμόνια.
 
 
Υλικά
 
8 λεμόνια ακέρωτα χωρίς ψεγάδια
 
3 αβγά (χωριστά κρόκοι-ασπράδια)
1/2 φλ. ζάχαρη κρυσταλλική λευκή
2 κ. σ. αλεύρι γ.ο.χ.
1/4 φλ. χυμός λεμονιού (* μαζί με τη σουρωμένη πούλπα του)
 
άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα
 
Εκτέλεση
 
Προθερμαίνω το φούρνο μου στους 175 βαθμούς.
 
Τα λεμόνια θα τα τοποθετήσουμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί με την μεριά του κοτσανιού στον πάτο. Κόβουμε με προσοχή λίγο για να έχει σταθερή βάση το λεμόνι μας και κόβουμε και ένα καπελάκι από την άλλη μεριά για να δημιουργήσουμε το άνοιγμα από όπου θα αδειάσουμε τη σάρκα και θα τα γεμίσουμε μετά. Τα καπελάκια τα φυλάμε για το σερβίρισμα των σουφλέ μας.
 
Κουφώνουμε τα λεμόνια μας και κρατάμε σε ένα μπωλ ότι χυμό και σάρκα βγάλουμε. Χρησιμοποίησα το εργαλείο που κουφώνω τα κολοκυθάκια και με βόλεψε πολύ. Προσέχω να μην ξύσω υπερβολικά στον πάτο του λεμονιού γιατί θα έχω πρόβλημα με την κρέμα μου μετά.
 
 
 
 
Σουρώνω το χυμό και πιέζω τη σάρκα επίσης να βγάλει ότι χυμό (ας είναι και με λίγη καθαρή πούλπα, δεν μας πειράζει). Τα 8 λεμόνια εμένα μου έβγαλαν πολύ χυμό και τον φύλαξα για άλλες χρήσεις, στην ουσία θέλουμε 1/4 του φλυτζανιού μας.
 
Επίσης τσίμπησα τη ζάχαρη λίγο παραπάνω από μόνη μου, έβαλα περίπου 3/4 του φλυτζανιού.
 
Η ζάχαρη πάει μισή στους κρόκους και μισή στα ασπράδια.
 
Ανακατεύουμε μαζί σε ένα γυάλινο μπωλ (θα μπει σε μπεν μαρί) τη μισή ζάχαρη με τους κρόκους, το χυμό λεμονιού και το αλεύρι και αφού τα ενώσουμε τα βάζω σε μπεν μαρί και χτυπάμε με το μίξερ για να πήξει το μείγμα μας. Ολο αυτό μας παίρνει 10-15 λεπτά.  Οταν πήξει, αποσύρουμε και γυρίζουμε το μείγμα των κρόκων σε ένα μπωλ όπου το αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
 
Χτυπάμε σε καθαρό μπωλ τα ασπράδια με την υπόλοιπη ζάχαρη και τα βάζουμε σε μπεν μαρί επίσης για να διαλυθεί η ζάχαρη και να χλιάνει το μείγμα. Αποσύρουμε  και αρχίζουμε να χτυπάμε σε μαρέγκα με το μίξερ. Οταν κάνει κορυφές,  είμαστε έτοιμοι.
 
Ενώνουμε στο μείγμα των κρόκων το 1/3 της μαρέγκας, απαλά και συνεχίζουμε με προσοχή με την υπόλοιπη μαρέγκα.
 
 
 
 
Γεμίζουμε μέχρι λίγο κάτω από το χείλος τα λεμονάκια μας (υπολογίζοντας ότι θα φουσκώσουν και δεν θέλουμε να ξεχειλίσουν) και τοποθετούμε με προσοχή στο φούρνο. Εγώ τα έβαλα μαζί με τα καπάκια τους στο πλάι. Δεν τα σκεπάζουμε, προσοχή!
 
Μόλις βγουν τα πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και σερβίρουμε αμέσως! Είναι ένα γλυκάκι απαιτητικό αλλά τέλειο.
 
Η Martha προτείνει χρόνο ψησίματος 14 λεπτά, εμένα μου πήρε γύρω στα 17 λεπτά, σε κάθε περίπτωση τα προσέχετε.
 
Αν θέλουμε τα φτιάχνουμε στα ramekins όπως όλα τα σουφλέ, αλλά έχει άλλη χάρη έτσι!
 
 
Καλή απόλαυση και καλή Καθαρά Δευτέρα σε όλους!
 
 
Να περάσετε όμορφα και να προσέχετε!

Πέμπτη, 14 Μαρτίου 2013

Χούμους ρεβυθιών με λιαστή ντομάτα




Καλημέρα!


Ενα ντιπάκι υπέροχο που γίνεται ακόμα και με λίγα ρεβύθια βρασμένα που έχουμε φυλάξει πριν κάνουμε τη σουπίτσα μας.


Υλικά

3 φλ. ρεβύθια βρασμένα
1/2 φλ. λιαστή ντομάτα
2 κ. σ. ταχίνι
3 σκελίδες σκόρδο (ή και πιο λίγο)
χυμός 1 λεμονιού
αλάτι (τσεκάρω λόγω της λιαστής ντομάτας)
πιπέρι
μπούκοβο (γλυκό ή καυτερό, ότι θέλω)
1 κ. σ. καβουρδισμένο σουσάμι
ελαιόλαδο ή το λαδάκι της ντομάτας από το βαζάκι αν είναι σπιτικές


Εκτέλεση

Ολα τα υλικά τα βάζω στο μούλτι και τα χτυπάω. Αν χρειαστεί προσθέτω λίγο ελαιόλαδο επιπλέον για να το κάνω να κρεμώσει.

Το σουσαμάκι είναι προαιρετικό, όπως και το μπούκοβο.

Καλή όρεξη!

Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2013

Τυρόπιτα της Βάσως

 
 

Καλημέρα!

Συνταγούλα της Βάσως έχουμε σήμερα, γρήγορη και εύκολη και φυσικά στα πλαίσια του πνεύματος της Τυρινής εβδομάδας.


 
Υλικά
 
για ταψάκι 25 εκατοστών (το μικρό του γαλακτομπούρεκου δηλαδή)
 
4 κ. σ. βούτυρο μαλακό
3 αβγά
2 φλ. φέτα τριμένη
4 κ. σ. κεφαλοτύρι
1/2 φλ. γιαούρτι
1/2 φλ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 κ. γλ. baking powder
 
 
Προθερμαίνω το φούρνο στους 230 βαθμούς.
 
Χτυπάω το βούτυρο να αφρατέψει και ρίχνω τα αβγά μέσα. Προσθέτω και όλα τα άλλα υλικά και ανακατεύω να ενωθούν. Αυτό γίνεται και χωρίς μίξερ.

Αδειάζω το μείγμα μου σε ελαφρώς βουτυρωμένο ταψάκι και αν θέλω πασπαλίζω με σουσαμάκι.


 
Ψήνω για 10 λεπτά στους 230 βαθμούς και μετά για άλλα 30 λεπτά στους 200 βαθμούς.
 
Αν θέλω αντικαθιστώ το κεφαλοτύρι με άλλο σκληρό τυρί της αρεσκείας μου (ρεγκάτο ή παρμεζάνα).


 
Καλή όρεξη!

Τρίτη, 12 Μαρτίου 2013

Λαζάνια με κιμά και τσένταρ

 


Καλημέρα σας!
 
Σήμερα έχουμε ένα φαγάκι πολύ κοντά στο παστίτσιο που το τρώνε όλοι στο σπίτι και το φτιάχνουμε τακτικά.
 

Υλικά (για πυρέξ μεγάλο)

Αναλόγως του ταψιού μας φύλλα λαζάνια, εμένα η κάθε σειρά μου πήρε 4-5 φύλλα και έκανα 3 στρώσεις.

500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1/2 φλ κρασί κόκκινο
1 κονκασέ ντομάτας
1 πρέζα ζάχαρη
αλάτι και πιπέρι
1 πρέζα θυμάρι
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
1 πρέζα μπαχάρι
1 πρέζα κύμινο
1 πρέζα ρίγανη
κανέλα και γαρίφαλο λίγο
2 δαφνόφυλλα
μαϊντανός ψιλοκομμένος
 
 
Για τη μπεσαμέλ

1 φλ. βούτυρο λιωμένο
1 φλ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 λίτρο γάλα
αλάτι και πιπέρι λευκό
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
 
Δεν βάζω αβγά στη συγκεκριμένη σάλτσα
 
 
300 γρ. τυρί τσένταρ τριμμένο
 
 
  
Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε τον κιμά κατά τα γνωστά.
 
Σε κατσαρόλα σωτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο να γυαλίσουν και προσθέτουμε τον κιμά.
Καρυκεύουμε, αλατοπιπερώνουμε, σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί, ρίχνουμε τον πελτέ, τη ζάχαρη και το κονκασέ.
Σιγοβράζουμε για 30 λεπτά και αφού ελέγξουμε ότι έχει σωθεί η σαλτσούλα αποσύρουμε από τη φωτιά.  Αφήνουμε στην άκρη να ηρεμήσει η σάλτσα μας και φτιάχνουμε τη μπεσαμέλ.

Λιώνουμε το βούτυρο και καβουρδίζουμε το αλεύρι μας. Προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε συνεχώς να μη σβολιάσει μέχρι να πήξει. Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο, ανακατεύοντας συνεχώς και μόλις πήξει μέτρια (όχι πολύ), αποσύρουμε από τη φωτιά.
 
Στο ταψί μας στρώνουμε λίγο κιμά στον πάτο και βάζουμε όσα φύλλα λαζάνια χωράει. Αν υπάρχουν μεγάλα κενά σπάμε ένα και γεμίζουμε όπου χρειάζεται. Τα φύλλα έτσι κι αλλιώς απλώνουν κατά το ψήσιμο, οπότε δεν μας πειράζουν τα μικροκενά.
 
 
Από πάνω στρώνουμε πάλι κιμά και πάμε με μία στρώση μπεσαμέλ, τυρί τσένταρ και ξανά φύλλα λαζάνια, κιμάς, μπεσαμέλ, τσένταρ.  Κανονίζουμε να τελειώσουμε με το τυράκι από πάνω.
 
Ψήνουμε για 30 λεπτά στους 170 βαθμούς το φαγητό, σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο και στο τέλος άλλα 10 λεπτά ξεσκέπαστο.
 
Αφήνουμε να σταθεί και μετά κόβουμε και σερβίρουμε.


 
Καλή όρεξη!

Δευτέρα, 11 Μαρτίου 2013

Καρτοφί ντολμάδες

 
 
 
Καλημέρα!
 
Καλή εβδομάδα!
 
Σήμερα έχουμε παραδοσιακή νοστιμιά από τον Πόντο!
 
Ποιός είπε ότι δεν μπορούμε να απολαύσουμε στην διάρκεια της νηστείας τους αγαπημένους μας λαχανοντολμάδες;   Αυτό το φαγάκι που προέρχεται από την ποντιακή κουζίνα είναι απίστευτης νοστιμιάς και νηστήσιμο χωρίς το γιαουρτάκι που έχουμε βάλει από πάνω.
 
Λαχανοντολμάδες με πατάτα απολαυστικότατοι! Καρτοφί στα ποντιακά λένε την πατάτα. Ελάτε να τους δούμε!
 
 
 
 
Υλικά
 
1 μεγάλο λάχανο (ζεματισμένα φύλλα)
 
1 κιλό πατάτες βρασμένες
1 μάτσο κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 ποτήρι πλιγούρι καλά πλυμένο (240 γρ.)
1 ποτήρι ρύζι καρολίνα (240 γρ.)
1 φλ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 κ. γλ. μπούκοβο
αλάτι και πιπέρι
λίγη ρίγανη ξερή
 
2 φλ. ελαιόλαδο
 
χυμός 1 μεγάλου λεμονιού
 
 
 
Εκτέλεση
 
Ζεματίζουμε το λάχανο και ετοιμάζουμε τα φύλλα του.
 
Βράζουμε τις πατάτες και τις κάνουμε πουρέ.
 
Σωτάρουμε στο ελαιόλαδο (κρατάμε λίγο για το τελείωμα της κατσαρόλας) τα κρεμμυδάκια μας και μόλις γυαλίσουν ρίχνουμε το ρύζι και το πλιγούρι που το έχουμε ξεπλύνει σε πολλά νερά και τον πουρέ πατάτας. Ανακατεύουμε, ρίχνουμε το μπούκοβο, αλατοπίπερο και ρίγανη και αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε το μαϊντανό και αφήνουμε να σταθεί λίγο η γέμιση.
 
 
 
 
Τυλίγουμε λαχανοντολμάδες με τον κλασσικό τρόπο και κάτω στην κατσαρόλα στρώνουμε τα χοντρά κοτσάνια και τυχόν σχισμένα λαχανόφυλλα και αραδιάζουμε τους ντολμάδες μας.
 
Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο που έχουμε κρατήσει, ρίχνουμε ελάχιστο αλάτι από πάνω, συμπληρώνουμε λίγο νεράκι για να βοηθήσουμε το φαγάκι μας να βράσει χωρίς όμως να το καλύψουμε (τόσο-όσο...) και ρίχνουμε ένα πιάτο από πάνω για να μην "χορεύουν".
 
Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά σκεπασμένο το φαγητό μας και προς το τελείωμα ρίχνουμε το χυμό λεμονιού για 30-40 λεπτά.
 
Ιδανικά το σερβίρουμε με γιαουρτάκι πασπαλισμένο με σουμάκ.
 
 
 
Καλή όρεξη και καλή εβδομάδα!
 
 
 

Παρασκευή, 8 Μαρτίου 2013

Πένες με κολοκύθα

 

Καλημέρα σας!

Δεν θα σας πω τα γνωστά κοινότυπα πρώτον γιατί δεν πιστεύω σε τέτοιου είδους παγκόσμιες μέρες και δεύτερον γιατί η σημερινή ημερομηνία για μένα ....ας πούμε ότι δεν είναι και ότι καλύτερο....εδώ και  αρκετά χρόνια. 

Πάμε στα δικά μας;  Μετά την χθεσινή κρεατίλα είστε για κάτι απλό και νόστιμο;
 
Αυτό το πιάτο το λάτρεψα! Για να το κάνετε βέβαια πρέπει να έχετε κάνει τα κουμάντα σας για να έχετε ετοιμοπόλεμη κολοκύθα. Είναι γρήγορο και πεντανόστιμο!

 
Υλικά
 
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο
1/2 φλ. ελαιόλαδο
3 φλ. πουρές κολοκύθας
2 φλ. ζωμός λαχανικών ή νερό
1/4 φλ. κρέμα γάλακτος
1/2 φλ. γιαούρτι
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
αλάτι και πιπέρι
θυμάρι
 
παρμεζάνα τριμμένη ή τυράκι άλλο της αρεσκείας μας
 
 
Εκτέλεση
 
Σοτάρω το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο και ρίχνω και το σκόρδο. Προσέχω να μη τα κάψω. Προσθέτω τον πουρέ κολοκύθας και συνεχίζω το σοτάρισμα. Συμπληρώνω το ζωμό ή το νεράκι και αφού πάρει μία βράση η κολοκύθα συνεχίζω με την κρέμα γάλακτος και το γιαούρτι. Ρίχνω μοσχοκάρυδο, θυμάρι και αλατοπιπερώνω. Ανακατεύω συνέχεια. Οταν πιει όλο του το ζουμάκι σχεδόν αποσύρω από τη φωτιά.
 
Παράλληλα βράζω τα ζυμαρικά μου για να είναι έτοιμα μαζί.
 
Ρίχνω στα ζυμαρικά τη σάλτσα και αναδεύω με προσοχή να πάει παντού. Προσθέτω λίγο θυμαράκι ακόμα (εμένα μου αρέσει πολύ).
 
Αν θέλω παραλείπω την κρέμα γάλακτος και βάζω όλη την ποσότητα σε γιαουρτάκι.
 
Σερβίρω με τυράκι και αν θέλω με λίγο ξεροτηγανισμένο μπέηκον.
 
Καλή όρεξη και καλό Σαββατοκύριακο!

Πέμπτη, 7 Μαρτίου 2013

Πράσα ψητά



Καλημέρα!

Καλή Τσικνοπέμπτη σε όλους!  Να περάσετε όμορφα!

Σήμερα σας έχω ένα πολύ ωραίο συνοδευτικό για τα κρεατικά της ημέρας (και όχι μόνο...).
 
Τα πράσα μου αρέσουν πολύ και φροντίζω όπου μπορούν να μπουν, να βάλω έστω και λίγη ποσότητα. Νομίζω ότι γλυκαίνουν και νοστιμίζουν πολύ τα φαγάκια.
 
Αυτή τη φορά βρέθηκα με λίγα παραπάνω και σκέφτηκα να δοκιμάσω αυτή την απλή συνταγούλα που ταιριάζει ιδανικά με ψητό κρέας ή κοτόπουλο. Γενικώς έχω αρχίσει να πειραματίζομαι με τα ψητά λαχανικούλια ειδικά μετά τα καροτάκια μας.
 
 
Υλικά
 
4 πράσα (το λευκό μέρος)
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο
1/2 φλ. ελαιόλαδο
1 φλ. ζωμός λαχανικών
ελάχιστο λευκό κρασί
θυμάρι
αλάτι και πιπέρι
 
λίγο βούτυρο για το ταψί μας
 
 
 
Εκτέλεση
 
Πλένουμε τα πράσα και κόβουμε μόνο το λευκό μέρος, το πράσινο το φυλάμε για σούπα.
 
Αν είναι μεγάλα, τα κόβουμε στα δύο, αν όχι όπως είναι τα σχίζουμε στη μέση κάθετα και τα απλώνουμε στο ταψάκι μας.
 
Αλατοπιπερώνουμε και σκορπίζουμε το κρεμμύδι, το θυμάρι και το σκόρδο.
 
Προσθέτουμε το ζωμό και το κρασί και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά σκεπασμένα με αλουμινόχαρτο σε βουτυρωμένο ταψί και αν θέλουμε στο τελευταίο πεντάλεπτο τα ξεσκεπάζουμε για να πάρουν χρώμα.
 
Σερβίρουμε με το ζουμάκι τους .

 
 
Καλή όρεξη! Καλή Τσικνοπέμπτη!

Τετάρτη, 6 Μαρτίου 2013

Σαλάτα με κολοκυθάκια και φέτα

 
 
 
Καλημέρα σας!
 
Επειδή υποψιάζομαι ότι τα κοψίδια θα δώσουν και θα πάρουν σήμερα και επειδή στο σπίτι μας τέτοιες μέρες παίζουν τα κλασσικά  (σουβλάκια, λουκάνικο, κοτόπουλο και τα συναφή...) είπα να αναλάβω σήμερα και αύριο τη βοσκή σας (και μας).  Ετσι λέμε για πλακίτσα τη σαλάτα εμείς...χιιχιχιχι!!
 
Μια νόστιμη σαλατούλα που γίνεται γρήγορα και εξαφανίζεται ακόμα πιο γρήγορα χωρίς λιπαρά, μουστάρδες και τέτοια. Δροσερή και με αρώματα ελληνικότατα...το που θα βρείτε βέβαια το κολοκυθάκι "παίζει" λίγο γιατί θα με μαλώσετε που δεν είναι της εποχής-το ξέρω- αλλά θα μου επιτρέψετε την παρασπονδία, έτσι?
 
Προσαρμογή από το Closet Cooking
 
 
 
Υλικά
 
6 κολοκυθάκια
1 κρεμμύδι σε λεπτές ροδέλες
2 σκελίδες σκόρδο
1/2 μάτσο δύοσμος
τουφίτσες μάραθου
αλάτι και πιπέρι
250 γρ. φέτα μαλακή Κεφαλονιάς
χυμός 1 λεμονιού
1/2 φλ. ελαιόλαδο (με το μάτι)
 
 
 
Εκτέλεση
 
Με το peeler  κόβουμε λεπτές λωρίδες τα κολοκυθάκια μέσα σε ένα μπωλ και σκορπίζουμε μέσα όλα τα υλικά.  Ανακατεύουμε πολύ καλά και αφήνουμε για λίγη ώρα στο ψυγείο πριν τη σερβίρουμε.
 
Οσο πιο πολύ μένει στο ψυγείο τόσο πιο νόστιμη είναι μετά.
 
Αντί για φέτα θα μπορούσαμε να παίξουμε και με κατίκι Δομοκού, επίσης και λίγο ξύσμα λεμονιού μέσα νομίζω ότι θα της πήγαινε πολύ.
 
Καλή όρεξη!

Τρίτη, 5 Μαρτίου 2013

Συκώτι με μπαλσάμικο και κουκουνάρι

 
 
 
Καλημέρα σας!

Σήμερα έχουμε μία άλλη διαφορετική εκδοχή του συκωτιού που ταιριάζει όμορφα με πουρέ πατάτας, ρυζάκι πιλάφι ή τηγανητές πατάτες.
 
Συνήθως το φτιάχνουμε λαδολέμονο με ριγανούλα στο σπίτι μας, κλασσικά δηλαδή, ή στο τηγάνι ή στο φούρνο περασμένο και με λίγο αλευράκι.
 
Ως συνήθως δεν κάθομαι στα αβγά μου και κάνω δοκιμές με διάφορα.
 
Βγήκε πολύ ωραίο και θα επαναληφθεί σίγουρα σύντομα.
 
Υλικά
 
4 μεγάλες φέτες συκώτι ολόκληρες (χωρίς μεμβράνες, καθαρό)
2 κρεμμύδια σε ροδέλες
3 κ. σ. μπαλσάμικο ξύδι
1/2 φλ. ελαιόλαδο
4 κ. σ. σταφίδες
4 κ. σ. κουκουνάρι
αλάτι και πιπέρι
λίγο ξύσμα πορτοκαλιού
 
Εκτέλεση
 
Για μισή ώρα περίπου αφήνω το συκώτι σε λίγο γάλα και μετά στραγγίζω καλά.
 
Στο ελαιόλαδο σοτάρω τις φέτες του συκωτιού και το αφήνω να σιγοψηθεί γυρίζοντας τα και από τις δύο πλευρές. Δεν θέλει δυνατή φωτιά.
 
Ρίχνω και το κουκουνάρι με τις σταφίδες και συνεχίζω ρίχνοντας τα κρεμμύδια.
 
Αλατοπιπερώνω και αφού γυαλίσουν τα κρεμμύδια προσθέτω την κρέμα μπαλσάμικου και αφήνω να ενσωματωθεί μέσα στο συκώτι όμορφα για κανένα 5 λεπτο. Προσέχω να μη το κάψω, είμαι από πάνω.
 
Στο τελείωμα σκορπίζω ξύσμα από το πορτοκάλι, του πάει ωραία.
 
Κόβω το συκώτι σε φέτες και σερβίρω.
 
Ο πουρές είναι απλός με βρασμένες πατάτες με γάλα, μοσχοκάρυδο και αλατοπίπερο.
 
Γενικά προσέχω να μη το πολυμαγειρέψω για να μη βγει σφιχτό.
 
 
Καλή όρεξη!

Δευτέρα, 4 Μαρτίου 2013

Κεκάκια λεμονιού με παπαρουνόσπορο



Καλημέρα και καλή εβδομάδα!

Με αφορμή την ιδέα του "κέηκ της Δευτέρας" κερνάμε σήμερα κεκάκια λεμονένια και πολύ νόστιμα!

Υλικά

3 φλ. αλεύρι γ.ο.χ.
(ή μισό-μισό με αλεύρι ολικής άλεσης)
3 κ. σ. παπαρουνόσπορος
1 1/2 κ. γλ. μαγειρική σόδα
1 1/2 κ. γλ. baking powder
1 πρέζα αλάτι
ξύσμα 1 λεμονιού

1/4 φλ. μέλι
1/3 φλ. καστανή ζάχαρη
2 αβγά
1 φλ. γιαούρτι στραγγιστό

3 κ. σ. σπορέλαιο
1/2 φλ. χυμός πορτοκαλιού
3 κ. σ. χυμός λεμονιού
1 βανίλια
1 κ. σ. λικέρ λιμοντσέλο


Αν θέλω να τα στολίσω με γλάσσο : Σε ένα μπωλάκι 1/2 φλ. άχνη με ελάχιστο χυμό λεμονιού (ανάλογα με την πυκνότητα που θέλω να έχει, αρχίζω με ελάχιστο χυμό και βλέπω)



Εκτέλεση

Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε όλα τα πρώτα υλικά μέχρι και το ξύσμα.

Σε ένα άλλο μπωλ ανακατεύουμε όλα τα υπόλοιπα και τα ενώνουμε με τα στερεά υλικά.

Μοιράζουμε σε βουτυρωμένο μαφινοταψάκι  και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 205 βαθμούς για 12 -15 λεπτά, αφού τσεκάρουμε με μία οδοντογλυφίδα.

Είναι γλυκά, τόσο όσο πρέπει, αν θέλετε ενισχύστε λίγο τη ζάχαρη κατά τα γούστα σας.

Εμείς να τα στολίσουμε δεν προκάναμε.....next time!!!



Καλή απόλαυση!

Παρασκευή, 1 Μαρτίου 2013

Scones λεμονιού με δενδρολίβανο και παπαρουνόσπορο



Καλημέρα! Καλό μήνα να έχουμε!

Είπα να καλοπιάσουμε το Μάρτη και τον blogger μη σας πω...που κάνει τις κουλαμάρες του τελευταία, και να το ξεκινήσουμε γλυκά!

Ξεκινάμε λοιπόν με  πανεύκολα,  απίστευτα και πεντανόστιμα λεμονένια scones της Pioneer Woman!
 
Και κυρίως είναι λεμονένια οπότε εκεί τελειώνουν όλα για μένα! Στο λεμόνι έχουμε πει ότι δεν αντιστεκόμαστε με τίποτα!
 
Θέλετε να τα αφήσετε σκέτα? Να είστε σίγουροι ότι δεν θα μείνει ψίχουλο ούτε κι έτσι....
 
Το κάτι παραπάνω του το δίνει όμως το γλάσσο του που είναι όπως και η ζύμη αρωματισμένο με δενδρολίβανο, ξύσμα και παπαρουνόσπορο!
 
Γίνονται αμέσως, η μανούρα τους είναι να στεγνώσει το γλάσσο μόνο....εσείς περιμένετε...και τσακίζετε και μερικά κατά την αναμονή...αχαχαχαχ!!!

Αν δεν σας αρέσει το δενδρολίβανο βάλτε θυμαράκι ή λεβάντα. Ταιριάζουν υπέροχα και αυτά.
 
Υλικά
 
Για τα scones
 
4 φλ. αλεύρι γ.ο.χ.
2/3 φλ. ζάχαρη κρυσταλλική
5 κ. γλ. baking powder
1 πρέζα αλάτι
 
225 γρ. βούτυρο σε κυβάκια, παγωμένο
 
1 αβγό
1 φλ. κρέμα γάλακτος
1 κ. σ. δενδρολίβανο ψιλοκομμένο
ξύσμα 1 λεμονιού
2 κ. σ. παπαρουνόσπορος
 
Για το γλάσσο
 
5 φλ. άχνη ζάχαρη
1/2 φλ. γάλα περίπου, το προσθέτουμε σιγά-σιγά
ξύσμα και χυμός 1 λεμονιού
1 κ. σ. δενδρολίβανο ψιλοκομμένο
1 πρέζα αλάτι
2 κ. σ. παπαρουνόσπορος
 
 
Εκτέλεση
 
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175 βαθμούς.

H αρχική συνταγή έλεγε 3 φλ. αλεύρι αλλά για κανένα λόγο δεν μου έστρωνε η ζύμη και πρόσθεσα αλεύρι. Χρειάστηκα 4 φλιτζάνια.
 
Κοσκινίζουμε μαζί το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι και το baking powder.
 
Ενώνουμε το αβγό με την κρέμα γάλακτος, το δενδρολίβανο, το ξύσμα και τον παπαρουνόσπορο. Αφήνουμε στην άκρη το μείγμα μας για 15 λεπτά να σκορπίσουν τα αρώματα.
 
Στο μείγμα του αλευριού σκορπίζουμε τα κομματάκια του βουτύρου και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια τριφτή ζύμη. Προσθέτουμε το υγρό μείγμα και ανακατεύουμε με ένα πηρούνι.
 
Γύρισα τη ζύμη μου σε αλευρωμένη επιφάνεια και της πρόσθεσα λίγο αλευράκι ακόμα γιατί κόλλαγε σε μένα. Εσείς κάντε το με τα 4 φλ. που σας δίνω και ανάλογα πως θα το δείτε, αν χρειαστεί προσθέτετε λίγο να φέρετε τη ζύμη σε μία φάση που δεν κολλάει στα χέρια αλλά να μη σφίξει πολύ. Θα φανεί, δεν είναι τίποτα.
 
 
Δεν την ταλαιπωρούμε πολύ και ανοίγουμε ένα ορθογώνιο ζυμάρι (46 x 26 εκατοστών) με πάχος 2,5 εκατοστά περίπου.
 
Κόβουμε τετράγωνα κομμάτια και χωρίζουμε τα τετράγωνα διαγώνια ώστε να βγουν τα τριγωνάκια της φωτογραφίας.
 
Μεταφέρουμε σε αντικολλητικό χαρτι και ψήνουμε στους 175 βαθμούς για 18 λεπτά.
 
Αφήνουμε να κρυώσουν αρκετά και τα βυθίζουμε στο γλάσσο (ανακατεύουμε όλα τα υλικά του και προσθέτουμε το γάλα τελευταίο σιγά-σιγά για να το πήξουμε όσο θέλουμε).
 
Αφήνουμε σε σχάρα να στραγγίξουν και να στεγνώσουν.  Πασπαλίζουμε αν θέλουμε και από πάνω λίγο ξύσμα, ψιλοκομμένο δενδρολίβανο και παπαρουνόσπορο.
 
Είναι του ονείρου, να τα κάνετε!
 


Καλή απόλαυση, καλό μήνα και καλό Σαββατοκύριακο να έχετε!