Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Ρολό παντεσπάνι καμηλοπάρδαλη


Καλημέρα!
Σήμερα σας κερνάω ένα γλυκάκι που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα γλυκά ζαχαροπλαστείου (βασικά το θεωρώ πολύ καλύτερο, χωρίς να είναι φορτωμένο ...). Ρολό καμηλοπάρδαλης, ή αλλιώς παντεσπάνι μαλακό με σχέδιο της αρεσκείας μας και με γέμιση της αρεσκείας μας επίσης.
Βασικά αυτό που θα σας δείξω είναι η τεχνική του και πάνω σε αυτή στηριζόμενοι μπορούμε να παίξουμε όπως εμείς θέλουμε. Θυμάστε ένα άλλο ωραίο ρολό που είχα ποστάρει στον τοίχο μου στο facebook παλιότερα με καραβάκια ή το άλλο με τα τσαμπάκια κεράσι;  Το ίδιο είναι, απλά στάζουμε λίγο χρώμα ζαχαροπλαστικής στη ζύμη που θα χρησιμοποιήσουμε για το σχέδιο μας και φροντίζουμε να κάνουμε παντεσπάνι  βανίλιας. Τώρα έχουμε κακάο.


Προσαρμογή από το Everybody Eats Well in Flanders
Εγινε σε ορθογώνιο ταψί διαστάσεων 28x38
Ελάτε να το δούμε:
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 170 βαθμούς για να ψηθεί το σχέδιο και μετά ανεβάζουμε στους 190 βαθμούς.

ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΜΗΛΟΠΑΡΔΑΛΗΣ
Καταρχάς παίρνουμε ένα αντικολλητικό χαρτί, το πατάμε μέσα στο ταψί μας για να πάρει τα "μέτρα" του ταψιού και από την ανάποδη (όχι εκεί που θα πέσει η ζύμη) αρχίζουμε να ζωγραφίζουμε σχέδια όπως το δέρμα της καμηλοπάρδαλης. Δηλαδή κάνουμε όμορφες πιτσίλες μεγάλες και φροντίζουμε να αφήνουμε ανάμεσά τους ένα κενό στο οποίο θα πέσει η ζύμη του σχεδίου μας.
Το ζωγραφίσαμε; Μπράβο καλά παιδάκια! Αφήνουμε τώρα το μολυβάκι κάτω και γυρνάμε στο ταψί μας, που το έχουμε λαδώσει ελάχιστα, από την άλλη μεριά το αντικολλητικό χαρτί καλά τεντωμένο (εμένα μου βγήκε γραία καμηλοπάρδαλη γιατί δεν το πρόσεξα αυτό) και ξαναλαδώνουμε ελάχιστα όμως, γιατί θα ρίξουμε τη ζύμη του σχεδίου.
Δεν είναι τόσο τρομακτικό, όσο ακούγεται. Στην πραγματικότητα θα σας φανεί αστείο μόλις αρχίσετε να το φτιάχνετε. Με ένα κορνέ με τη λεπτή μύτη του, αρχίζουμε να γεμίζουμε τα κενά ανάμεσα στις πιτσίλες, και λίγο να μας ξεφύγει και να λερώθεί το κενό, το σπρώχνουμε με κάποιο μαχαίρι όμορφα να ξαναπάει πίσω η ζύμη. Μη φοβάστε.
Αυτή την ομορφιά την ψήνουμε στο φούρνο για 1 (ένα) μόλις λεπτό στους 170 βαθμούς στην τελευταία σχάρα του φούρνου! Απλά σταθεροποιούμε τη ζύμη μας να μην πάει περίπατο. Βγάζουμε από το φούρνο και προχωράμε στη ζύμη του παντεσπανιού. Δεν το πειράζουμε καθόλου.

Μείγμα για το σχέδιο
2 ασπράδια
4 κ. γλ. ζάχαρη κρυσταλλική
2 κ. γλ. αλεύρι
4 κ. σ. από το μείγμα των κρόκων χωρίς το κακάο  ***



Μείγμα κρόκων
Χτυπάμε με τη σειρά
5 κρόκοι
25 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
160 ml νερό
70 ml σπορέλαιο
140 γρ. αλεύρι γ.ο.χ. κοσκινισμένο
1 κ. γλ. εσάνς βανίλιας
***Αφού κρατήσουμε από το παραπάνω μείγμα 4 κουταλιές της σούπας ξεχωριστά, στο υπόλοιπο προσθέτουμε και  20 γρ. κακάο και 50 γρ. κουβερτούρα λιωμένη ή μερέντα λιωμένη για πιο σκούρο αποτέλεσμα και ανακατεύουμε το μείγμα.  Εγώ έβαλα μόνο κακάο για αυτό δεν βγήκε πολύ σκούρο, μια χαρά ήταν!  Αφήνουμε στην άκρη και φτιάχνουμε τη μαρέγκα.
Για την μαρέγκα
5 ασπράδια
90 γρ. ζάχαρη άχνη
1 κ. γλ. ταρτάρ ή κρεμόριο
Χτυπάμε τα ασπράδια καλά και προσθέτουμε το ταρτάρ και τη ζάχαρη βροχηδόν. Οταν στέκεται η μαρέγκα μας, ενώνουμε με το μείγμα κρόκων με απαλές κινήσεις και  μόλις ενσωματωθεί η μαρέγκα γυρίζουμε στο ταψί μας πάνω από το σχέδιο.


Ψήνουμε για 10-15  λεπτά στους 190 βαθμούς στην μεσαία σχάρα και βγάζουμε από το φούρνο. Αφήνουμε να κρυώσει καλά, όσο χρειάζεται.
Με μεγάλη προσοχή, όταν κρυώσει, αφαιρούμε το αντικολλητικό χαρτί και βλέπουμε την ομορφιά!


Γεμίζουμε όπως θέλουμε την εσωτερική μεριά, το σχέδιο θα είναι φυσικά εξωτερικά.
Εγώ έστρωσα στη βάση του  κεράσι κονσέρβας (για γέμιση γλυκών) και χτύπησα ένα ermol (φυτική σαντιγύ) με ελάχιστη ζάχαρη που έβαλα πάνω από το κεράσι.
  


Ρολάρουμε με προσοχή με οδηγό το αντικολλητικό χαρτί και βάζουμε στο ψυγείο για να σφίξει το ρολό. Ιδανικά το αφήνουμε όλο το βράδυ!


Δεν χρειάζεται τίποτα άλλο, είναι υπέροχο έτσι!
Καλή απόλαυση και καλό Σαββατοκύριακο!

Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Σαβούρα κοζανίτικη - Μελιτζάνες και πιπεριές με κιμά


Καλημέρα σας!

Σήμερα έχουμε άλλη μία νοστιμότατη συνταγούλα με μελιτζάνες που την έχω καταγράψει από παλιά (μη με ρωτήσετε ποιά...) τηλεοπτική εκπομπή. Αν θυμάται κανείς σας στοιχεία ας μας τα πει, να τα συμπληρώσω.
 
Την είχαν πει κοζανίτικη σαβούρα, πιθανότατα γιατί βάζεις διάφορα λαχανικά -ότι έχεις στο ψυγείο μάλλον, τύπου εκκαθάρισης. Εγώ έχω να δηλώσω ότι μόνο "σαβούρα" δεν είναι!   Οσο κι αν έψαξα στο διαδίκτυο δεν βρήκα κανένα στοιχείο.
 
 
Υλικά


φρυγανιά τριμένη για το πυρέξ

4 μελιτζάνες σε λεπτές φέτες
6 πιπεριές κέρατο
1 μέτριο κρεμμύδι
6 ντομάτες σε ροδέλες ξεσποριασμένες
αλάτι, πιπέρι,


1 φλ. καφέ ελαιόλαδο
500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
1 κρεμμύδι ψιλ/νο
1 σκελίδες σκόρδο
λίγο μοσχοκάρυδο
αλάτι, πιπέρι, 1 πρέζα κανέλα
1/3 μάτσο μαϊντανός

2 ώριμες ντομάτες λιωμένες
1  φλ. καφέ ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη

200 γρ. κίτρινο τυρί


Εκτέλεση

 
Ψήνω  τις μελιτζάνες και τις πιπεριές.  Επειδή τις τηγάνισα, θα σας προτείνω να τις ψήσετε γιατί βγάζουν πολύ λαδίλα στο ταψί.  Ξεφλουδίζω τις πιπεριές αν θέλω.

Σοτάρω τον κιμά με τα μυρωδικά του, το κρεμμύδι και τον μαϊντανό.

Πασπαλίζω το ταψί με τη φρυγανιά, στρώνω ροδέλες ντομάτας, μελιτζάνες, κρεμμύδι ψιλ/νο, πιπεριές, κιμά,  ροδέλες ντομάτας.

Ψίλοκόβω τη μία σκελίδα σκόρδο, σκορπίζω τις λιωμένες ντομάτες,αλατίζω και ρίχνω το ελαιόλαδο από πάνω.

Ψήνω στον αέρα του φούρνου για 1 ώρα περίπου στους 180 βαθμούς. Πασπαλίζω με το κασέρι 10 λεπτά πριν βγάλω το ταψί από το φούρνο. Μπορώ να χρησιμοποιήσω και άλλα τυράκια, όπως μοτσαρέλα ή φέτα μαλακιά.
 
Αν χρειαστεί, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο κατά τη διάρκεια του ψησίματος, εξαρτάται από το πόσο δυνατός είναι ο φούρνος μας.
 
Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και μετά σερβίρουμε.

**Προσοχή στις ντομάτες μας, να είναι ξεσποριασμένες και χωρίς ζουμάκια.

 

Καλή μας όρεξη!

Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Cheesecake Oreo με φράουλες και γενέθλια




Καλημέρα σας! Καλή εβδομάδα! Κοπιάστε να σας κεράσω cheesecake με oreo και φράουλα!  

Σαν αύριο κλείνουμε τρία  χρόνια συνταγές!  Σαν νερό πέρασαν!
3 χρόνια γεμάτα χαρά και ευχαρίστηση, γεμάτα ενδιαφέρουσες γνωριμίες αλλά και -πιστεύω- όμορφες φιλίες που ακόμα και η απόσταση δεν μπορεί να τις αγγίξει. Μας ενώνει το  blogging και το κοινό μας ενδιαφέρον. Ομορφα events, όμορφες συναντήσεις, εκδηλώσεις, όλα υπέροχα!
Κάθε πρωί, έχει καταντήσει πια ιεροτελεστία για μένα,  πάω τα παιδιά στο σχολείο, γυρίζω στο σπίτι, φτιάχνω καφεδάκι και ανοίγω τον υπολογιστή. Μπαίνω στα αγαπημένα μου μπλογκς, κοιτάζω τι μας προτείνει ο ένας, τι ανακάλυψε ο άλλος, ΜΑΘΑΙΝΩ-ας μην το ξεχνάμε αυτό που είναι το βασικότερο από όλα, κάθε ένας έχει κάτι να μου πει. Παίρνω ιδέες για το καθημερινό μας τραπέζι όταν έχει κολλήσει το δικό μου το μυαλό ή βαριέμαι να κάτσω να σκεφτώ (ω, ναι το παθαίνει αυτό μία μάνα του λόχου..χιχιιχιχ!).
Γενικώς 3 χρόνια που μόνο καλά έχω να θυμάμαι. Τα κακά (υπήρξαν και υπάρχουν ακόμα σκηνές απείρου κάλλους και κάλου φυσικά, αυτό δεν θα σταματήσει ποτέ, το έχουμε εμπεδώσει πια...) τα κάνω delete αμέσως και τα θεωρώ ανάξια λόγου και σχολιασμού.......


Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω όλους εσάς που έρχεστε στο σπιτάκι μου και με διαβάζετε, που μου αφήνετε σχόλια και που είστε μέρος όλου αυτού.
Για τα τρία λοιπόν χρόνια της "μάνας του λόχου", σας κερνάω  ένα υπέροχο φραουλένιο cheesecake New York style  με τα αγαπημένα μας Oreo μπισκότα μικρών και μεγάλων!


Πρώτη φορά ψήνω cheesecake, μέχρι τώρα έφτιαχνα μόνο ωμό και να σας πω την αλήθεια το είχα από φόβο..... Τελικά κατάλαβα ότι δεν έπρεπε και έγινε υπέροχο! Το μόνο που πρέπει να προσέξουμε είναι η χαμηλή θερμοκρασία και να έχουμε υγρασία στο φούρνο.
Ελάτε να το δούμε!  Κοπιάστε!


Προσαρμογή από το Barbara bakes
Υλικά για φόρμα με αποσπώμενη βάση 24 εκατοστών
Για τη βάση
350 γρ. μπισκότα Oreo
2 κ. σ. ζάχαρη
1/2 φλ. βούτυρο λιωμένο
Για την κρέμα
900 γρ. τυρί κρέμα
1  2/3 φλ. ζάχαρη
3 κ. σ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 πρέζα αλάτι
4 αβγά και 2 κρόκοι
2 βανίλιες
1/4 φλ. γιαούρτι
Για το γλάσσο φράουλας
2 φλ. φράουλες φρέσκες λιωμένες στο μούλτι
3 κ. σ. νερό
2 κ. σ. ζάχαρη
1 κ. γλ. corn flour

500 γρ. φράουλες φρέσκες περίπου για το στόλισμα




Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 150-160 βαθμούς.
Βράζουμε νερό σε μία κατσαρόλα για να το έχουμε έτοιμο για το water bath στο φούρνο. Χρειάζεται υγρασία το γλυκό μας όσο ψήνεται και την εξασφαλίζουμε με αυτό τον τρόπο.
Για τη βάση
Ετοιμάζουμε τη βάση λιώνοντας στο μούλτι τα μπισκότα με τη ζάχαρη και ζυμώνοντάς τα με το λιωμένο βούτυρο.
Απλώνουμε το μπισκότο στη φόρμα μας, αν θέλουμε καλύπτουμε και τα τοιχώματα λίγο και βάζουμε στην άκρη.


Για την κρέμα
Φτιάχνουμε την κρέμα χτυπώντας όλα τα υλικά σε ένα μπωλ με το μίξερ και προσθέτουμε τα αβγά τελευταία  και ένα-ένα. Αφού ενωθούν καλά τα υλικά σταματάμε το χτύπημα.
Καλύπτουμε πολύ καλά τον πάτο της φόρμας μας με αλουμινόχαρτο από όλες τις πλευρές. Φροντίζουμε να είναι έτσι καλυμμένη που να μην μπει νερό στην διάρκεια του ψησίματος. Καλό είναι να πιάνει το αλουμινόχαρτο και τα πλαϊνά για να μην σηκώνονται πιτσιλιές από το νερό και πέφτουν μέσα στην κρέμα μας.
Αφού έχουμε καλύψει σωστά το ταψί, αδειάζουμε την κρέμα μέσα.
Παίρνουμε ένα μεγαλύτερο ταψί που να χωράει τη φόρμα μας και αφού τοποθετήσουμε μέσα το γλυκό, γεμίζουμε το μεγάλο ταψί προσεκτικά με το βραστό νερό και κοιτάμε να είναι το ύψος του νερού μέχρι σχεδόν τα 2/3 της φόρμας.
Τοποθετούμε στο φούρνο και ψήνουμε για 1 ώρα και 10 ή 20 λεπτά, μέχρι να χρυσίσει ελαφρά η κρέμα. Αφήνουμε να ηρεμήσει για 10 λεπτά  το γλυκό μέσα στο φούρνο  και κατόπιν βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει με την ησυχία του για 2-3 ώρες, μπορεί και λίγο παραπάνω. Δεν πρέπει να βιαστούμε.
Οταν κρυώσει καλά, το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το τοποθετούμε στο ψυγείο για 6 ώρες.  Το έφτιαξα απόγευμα και το άφησα όλο το βράδυ.

Για το γλάσσο φράουλας
Πολτοποιούμε στο μούλτι τις φρέσκες ή κατεψυγμένες φράουλες, τις σουρώνουμε και τις πιέζουμε να βγει ο χυμός τους. Προσθέτουμε στον πουρέ που πήραμε το νερό.  Βάζουμε σε κατσαρολάκι να βράσει ο χυμός τους, μόλις γίνει αυτό ενώνουμε με το corn flour και τη ζάχαρη που τα έχουμε ανακατέψει μαζί και ανακατεύουμε μέχρι να ψιλοδέσει σε σάλτσα αυτό όλο.  Ρίχνω μέσα και τις φρέσκες φράουλες και αφού αναδεύσω το κατσαρολάκι για να γλασσαριστούν καλά, αποσύρω από τη φωτιά και αφήνω να κρυώσει το γλάσσο. Προσοχή, δεν βράζω τις φράουλες.
Στολίζουμε  με τις φράουλες και  το γλάσσο από πάνω.




Καλή απόλαυση!

Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Πένες με σάλτσα παντζαριού, γιαούρτι και ξηρούς καρπούς




Καλά, ε!! Δεν υπάρχει!!!   Χαζή έκφραση, το ξέρω, αλλά εδώ ταιριάζει!!!

Πως τα πάτε με την παντζαροσαλάτα; Διότι αν σας αρέσει και μάλιστα σκορδάτη, τότε θα σας αρέσουν και αυτά τα ζυμαρικούλια!
 
Αυτή την ιδέα μόλις την είδα, επιτόπου σηκώθηκα να δω αν μου φτάνουν τα παντζάρια μου.  Φροντίζω να έχω πάντα σχεδόν παντζάρια βρασμένα στο ψυγείο για σαλατούλες και να που τα χρειάστηκα και για αυτό!
 
Θες το χρώμα πάνω στο ζυμαρικό, θες τα υλικά; Πάντως είναι πολύ όμορφο πιάτο, διαφορετικό από τις συνηθισμένες σάλτσες ζυμαρικών και με απόλυτα υγιεινό και έξυπνο συνδυασμό υλικών.

Εδώ θέλω να σας πω ότι τα αγόρια πήραν στο σχολείο μαζί τους σε τάπερ και τα εξαφάνισαν αμέσως! Αυτό μου έκανε τρομερή εντύπωση, μπορώ να σας πω....περιττό να σας πω πόσο έντρομα ήταν τα άλλα παιδιά, αλλά τους είχα δασκαλέψει να μην ψαρώσουν....ααχαχαχαχαχαχ!!

 
Για ελάτε!


 
Συνταγή προσαρμοσμένη από το Fig and Cherry
 
 
Υλικά
 
4 παντζάρια μεγάλα βρασμένα ή ψητά
4 σκελίδες σκόρδο
3 κ. σ. ξύδι
1/2 φλ. ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
1 κ. σ. θυμάρι
 
 
1 φλ. ζωμός λαχανικών
1/2 φλ. κρέμα γάλακτος ή γάλα ή γιαούρτι
ελάχιστη ζάχαρη
 
 
γιαούρτι (η πρωτότυπη συνταγή προτείνει φέτα τριμμένη αλλά προτίμησα το γιαούρτι και νομίζω ότι του πηγαίνει τέλεια!)
φουντούκια χονδροσπασμένα
θυμάρι φρέσκο
  
 
Εκτέλεση
 
Βράζουμε τα ζυμαρικά μας σύμφωνα με τις οδηγίες και παράλληλα φτιάχνουμε τη σάλτσα μας.
 


 
Το πρώτο μέρος της σάλτσας, αυτό δηλαδή που μπαίνει στο μούλτι αποτελεί και ένα δροσιστικότατο, έντονο και νόστιμο ντιπ από μόνο του.
 

 
 
Εδώ θα το χρησιμοποιήσουμε σαν μέρος της σάλτσας μας για τα ζυμαρικά. Στο μούλτι πολτοποιούμε
τα παντζάρια, το σκόρδο, ξύδι, λάδι, αλατοπίπερο και θυμάρι.
 
Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γιαούρτι ή γάλα με το ζωμό λαχανικών και τη ζάχαρη και προσθέτουμε την πάστα παντζαριού να βράσει και αυτό μαζί. Προσέχουμε τη θερμοκρασία γιατί πιτσιλάει άσχημα αν το έχουμε δυνατά. Ανακατεύουμε και αποσύρουμε. Διορθώνουμε τη γεύση αν χρειάζεται λίγο παραπάνω αλάτι.


 
 
Στραγγίζουμε τα ζυμαρικά μας και ενώνουμε με τη σάλτσα.

Πασπαλίζουμε σκορπιστά γιαουρτάκι και φουντούκι, τρίβουμε λίγο φρέσκο θυμάρι και σερβίρουμε.
 
 
 
 
Καλή όρεξη!

Καλό Σαββατοκύριακο!
 
 
 

Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Πατάτες με κιμά τιμπάλ

 


 
Ενα ωραιότατο φαγάκι μας σερβίρει η Βάσω με συνταγή της κας Αλεξιάδου.
 
Εμείς σας το προτείνουμε με τηγανητές πατάτες αλλά όποιος δεν θέλει να ακούει τη λέξη τηγάνι, απλά λαδώνει ελαφρά τις πατατούλες και τις ψήνει στο φούρνο σε αντικολλητικό χαρτάκι.
 
Κοπιάστε όλοι!
 
 
Υλικά για ταψί 20 εκατοστών
 
1/2 φλ. βούτυρο
1/2 κιλό κιμάς
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
1 κ. γλ. θυμάρι
1/4 κ. γλ. πιπέρι καγιέν
1 κ. γλ. πάπρικα
αλάτι και πιπέρι
1/2 φλ. λευκό ξηρό κρασί
 
1 αβγό
 
1 1/2 κιλό πατάτες σε λεπτές φέτες
2 φλ. τριμμένη γλυκιά κεφαλογραβιέρα
1/2 φλ. ζωμός κρέατος
 
2 κ. σ. φρυγανιά τριμμένη



 
 
Εκτέλεση
 
Σε μία κατσαρόλα σοτάρουμε στο μισό βούτυρο το κρεμμύδι, το σκόρδο και τον κιμά. Καρυκεύουμε και σβήνουμε με το λευκό κρασί. Σιγοβράζουμε μέχρι να μείνει ο κιμάς χωρίς ζουμάκια.
 
Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε να σταθεί και να κρυώσει και μετά ανακατεύουμε με ένα χτυπημένο αβγό το μείγμα του κιμά.
 
Τηγανίζουμε τις πατάτες ελαφρά.
 
Βουτυρώνουμε το ταψί μας και πασπαλίζουμε με την φρυγανιά τη βάση του.
 
Στρώνουμε στο ταψί εναλλάξ μία στρώση πατάτες, κεφαλογραβιέρα και από πάνω κιμά και τελειώνουμε με μία στρώση πατάτες.
 
Περιχύνουμε το ζωμό κρέατος που έχουμε ανακατέψει με το άλλο μισό βούτυρο, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 1 ώρα στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο.
 
Ξεσκεπάζουμε προς το τέλος για να ροδίσει από πάνω και αφού αφήσουμε να σταθεί για λίγο, σερβίρουμε.
 


 
Καλή όρεξη!

Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Κολοκυθάκια παπουτσάκια

 
 
 
Καλημέρα σας! 
 
Καλή εβδομάδα!
 
"Απ' την Κική και την Κοκό ποιά να διαλέξω", έτσι δε λέει το τραγουδάκι;
 
Αν ξέρεις τις μελιτζάνες παπουτσάκια και δοκιμάσεις αυτό το φαγάκι, πέφτεις σε ένα δίλημμα...χααχαχχα!!! Ετσι έκανα άνθρωπο που δεν θέλει τα κολοκυθάκια να τα φάει και να μου πει να τα ξανακάνω με αυτόν τον τρόπο!
 
Τα υλικά είναι για 3 μεγάλα κολοκύθια κομμένα στη μέση, άρα  αναπροσαρμόστε ανάλογα με τις ανάγκες σας. Ηταν δοκιμή το φαγάκι έτσι κι αλλιώς αυτή τη φορά.
 
 
 
 
Υλικά
 
3 μεγάλα κολοκύθια κομμένα στη μέση (6 βαρκούλες)
 
1/2 φλ. ελαιόλαδο
 
300 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος (διπλοπερασμένος στη μηχανή)
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
1 ντομάτα λιωμένη
1 κ. σ. πελτές ντομάτας
1 πρέζα ζάχαρη
αλάτι και πιπέρι
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
1 φλ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
 
 
Για τη σάλτσα
 
125 γρ. βούτυρο
1 φλ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 λίτρο ζωμός λαχανικών
1 πρέζα αλάτι
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
ελάχιστο πιπέρι
 
 
Εκτέλεση
 
Κόβουμε σε βαρκούλες και κουφώνουμε τα κολοκύθια. Τα ζεματίζουμε σε αλατισμένο νερό για 3 λεπτά και τα αφήνουμε να στραγγίξουν καλά. Προσέχουμε να μη μας σπάσουν βγάζοντάς τα, είναι πολύ ευαίσθητα.
 
Εμένα ήταν λίγη η ποσότητα τώρα, τη γέμιση την  κάναμε ομελέτα. Αν όμως κάνετε μεγαλύτερη ποσότητα μπορείτε να ψιλοκόψετε τη γέμιση από τα κολοκυθάκια και να την σοτάρετε με τον κιμά που θα γεμίσετε τα κολοκύθια.
 
Στο τηγάνι σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι με το σκόρδο και προσθέτουμε τον κιμά. Σε σιγανή φωτιά γυρίζουμε τον κιμά να σοταριστεί καλά και μετά καρυκεύουμε και προσθέτουμε τον πελτέ πρώτα και μετά την ντομάτα με τη ζάχαρη.
 
Αφαιρούμε από τη φωτιά όταν δεν έχει ο κιμάς καθόλου υγρά.  Προσθέτουμε το μαϊντανό και αφήνουμε στην άκρη.
 
Σε λαδωμένο πυρέξ αραδιάζουμε τις βαρκούλες (κολοκύθια) και γεμίζουμε με το μείγμα του κιμά.
 
 
 
 
Από πάνω στρώνουμε τη σάλτσα μας και ψήνουμε για 40 λεπτά στους 180 βαθμούς, ουσιαστικά θέλουμε να ψηθεί η σάλτσα, τα υπόλοιπα είναι μαγειρεμένα.
 
Για μπεσαμέλ το πήγαινα, αλλά είπα να κάνω αλλαγή και βγήκε μία ωραιότατη σαλτσούλα που θα την ξανακάνω.
 
Τη φτιάχνουμε όπως τη μπεσαμέλ.
 
Πρώτα καίμε το βούτυρο, καβουρδίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το ζωμό ανακατεύοντας συνέχεια. Μόλις πήξει αποσύρουμε από τη φωτιά.
 
 
 
 
Καλή όρεξη και καλή εβδομάδα!
 
 
 
 

Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Μηλόπιτα με κρέμα μήλου και κρέμα πατισερί


 

Σας αφήνω το Σαββατοκύριακο με μία υπέροχη μηλόπιτα που σας την χρωστάω εδώ και καιρό. Το ξέρω ότι τώρα πια δεν είναι ο καιρός για μήλα, αλλά αυτή τη μηλόπιτα ακόμα και τώρα, πρέπει οπωσδήποτε να την φτιάξετε. Είναι τέλεια!!!

Μόλις τελείωσα το ποστ και άρχισε να βρέχει εδώ πέρα....χιχιχιχι!! Συνομώτησε ο καιρός για τη συνταγούλα,έτσι;;;;;;   χααχαχαχχαχαχ!!!!
 
Μπορείτε να την κάνετε φάση-φάση για να μην σας πέσουν όλα μαζί.  Αποτελείται από βάση για τάρτα, κρέμα μήλου και κρέμα πατισερί (ζαχαροπλαστικής). Οι κρέμες τσακίζονται άνετα και μόνες τους, μεγάλη προσοχή σε αυτό!!!
 
 
Υλικά για πυρέξ 20x30
 
Για τη ζύμη μπριζέ
 
2 φλ. αλεύρι γ.ο.χ.
150 γρ. μαργαρίνη παγωμένο, σε κυβάκια
1 αβγό
1 πρέζα αλάτι
1 βανίλια
1 κ. γλ. ζάχαρη
1-2 κ. σ. παγωμένο νερό
 
 
Για τη σάλτσα μήλου
 
 
 
Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής (πατισερί)
 
4 φλ. γάλα
1 φλ. ζάχαρη
8 κρόκοι αβγών (τα ασπράδια τα φυλάμε για μαρέγκα)
1/2 φλ. corn flour
 
4 κ. σ. βούτυρο
2  βανίλιες ή 1 κ. σ. εσάνς βανίλιας
 
* 1 φλ. σάλτσα μήλου
 
 
Για τα μηλαράκια από πάνω
 
1-2 μήλα σε λεπτές φετούλες
6 κ. σ. αμύγδαλο φιλέ
1 κ. σ. βούτυρο
περίπου 2 κ. σ. ζάχαρη
 

 

 
Εκτέλεση
 
Για τη ζύμη
 
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι, τη ζάχρη και τη βανίλια σε ένα μπωλ και κάνουμε λακουβίτσα στη μέση. Ρίχνουμε το αβγό  και τη μαργαρίνη και ζυμώνουμε για να κάνουμε μία ζύμη ψιχουλιαστή. Στη φάση αυτή, λίγο-λίγο μπορούμε να προσθέσουμε το παγωμένο νερό. Ισως δεν το θέλει όλο. Πλάθουμε τη ζύμη σε μπάλα, τυλίγουμε με μεμβράνη κουζίνας και την αφήνουμε για 30 λεπτά στο ψυγείο.  Μόλις την βγάλουμε την ανοίγουμε σε χονδρό φύλλο και τη στρώνουμε σε βουτυρωμένο ταψί.  Ανοίγει και δουλεύεται και με τα χέρια αν θέλουμε.
 
Ψήνουμε τη ζύμη μόνη της σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς μέχρι να ροδίσει για περίπου 40 λεπτά.  Αφήνουμε να κρυώσει.


 
 
Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής
 
Βάζουμε το γάλα με τη μισή ζάχαρη να ζεσταθεί για να λιώσει η ζάχαρη στην κατσαρόλα.
 
Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε την υπόλοιπη ζάχαρη με το corn flour, χτυπάμε τους κρόκους και τους ρίχνουμε και αυτούς στο μείγμα του μπωλ.
 
Μόλις λιώσει η ζάχαρη και πάρει βράση το γάλα, αποσύρουμε από τη φωτιά χωρίς να  σβήσουμε την εστία. Με μία κουτάλα παίρνουμε ελάχιστο από το γάλα και το ρίχνουμε στο μπωλ με τα αβγά. Ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις για να μην ψηθούν τα αβγά και ρίχνουμε λίγο γάλα ακόμα για να ζεσταθεί όμορφα το μείγμα των αβγών και το ρίχνουμε όλο μαζί στην κατσαρόλα. Συνεχίζουμε το γρήγορο ανακάτεμα και βάζουμε σε μέτρια φωτιά την κατσαρόλα να πήξει η κρέμα μας. Στο τελείωμα προσθέτουμε το βούτυρο και την βανίλια και ανακατεύουμε.
 
Μέσα στην κρέμα πρόσθεσα και 1 φλ. σάλτσα μήλου και ανακάτεψα να ενωθεί.
 
Εναλλακτικά μπορούμε μαζί με το γάλα να προσθέσουμε και  1 φλ. χυμό μήλου στην κατσαρόλα. 
 
Καλύπτουμε την κρέμα (όχι την κατσαρόλα, την ίδια την κρέμα) με μεμβράνη διάφανη για να μην πιάσει "πέτσα"  και αφήνουμε στην άκρη.  


 
Στόλισμα
 
Κόβουμε τα μήλα σε πολύ λεπτές φετούλες και  τα περνάμε σε ελάχιστα βουτυρωμένο τηγάνι (όπως τις κρέπες) και μόλις σοταριστούν λίγο, καβουρδίζουμε ελάχιστα γιατί αρπάζουν τα αμύγδαλα και πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη. Με το που θα λιώσει η ζάχαρη επάνω τους αποσύρουμε από τη φωτιά για να μην καραμελώσουν. Τα αφήνουμε στην άκρη γιατί θα στολίσουν το γλυκό μας.
 
 


*Στη φωτό είχα βάλει τα μήλα έτσι με σκοπό να την ψήσω λίγο στο γκριλ αλλά μετά το μετάνοιωσα, τα αφαίρεσα (ήταν τέλεια με την κολλημένη κρεμούλα από κάτω...σλουρπ!) και έβαλα το τηγανάκι μου και έγιναν υπέροχα!



 
Μοντάρισμα
 
Στην ψημένη μας βάση για τάρτα στρώνουμε την σάλτσα μήλου.
 
Από πάνω καλύπτουμε με την κρέμα ζαχαροπλαστικής και στολίζουμε με τα ελαφρά καραμελωμένα μήλα. Πασπαλίζουμε με κανέλα και φροντίζουμε να πάει το καβουρδισμένο αμυγδαλάκι πάνω από τα μήλα.
 
Αφήνουμε το γλυκό μας να κρυώσει και σερβίρουμε.
 
Από όσες έχω δοκιμάσει μηλόπιτες μέχρι τώρα, αυτή εδώ θεωρώ ότι είναι ότι καλύτερο, τουλάχιστον σε μορφή τάρτας.
  
 
Καλή απόλαυση και καλό Σαββατοκύριακο!
 
 

Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Πουτίγκα με τσουρέκι και καραμέλα

 
 

Καλημέρα σας! 
 
Ανακύκλωση τσουρεκιού από τη Βάσω σήμερα, η αλήθεια είναι ότι μετά από τόσες μέρες το βαριέσαι και το τσουρέκι και θες μια αλλαγή... Είναι και κρίμα τόσος κόπος να το φτιάξεις οπότε σκέφτεσαι τι να κάνεις. Μια καλή πρόταση είναι το μετατρέψεις σε μίας μορφής πουτίγκα εύκολα και απλά! Eίναι συνταγή που έδειξε το πρωινό του Mega πριν λίγο καιρό.

Θα μπορούσε επίσης να σηκώσει κάποιο επιπλέον υλικό μέσα, όπως κομμένο μηλαράκι, ή αχλάδι αλλά σε μικρή ποσότητα πάντα.
 

* Εκτός από το τσουρεκάκι, γίνεται και με μπριος ψωμάκι ή με κρουασάν 
 

Υλικά για πυρέξ 35x25
 
 
1/2 κιλό περίπου  τσουρέκι κομμένο σε κυβάκια *
3 κ. σ. μαργαρίνη λιωμένη
 
1 ζαχαρούχο γάλα βρασμένο για 3 ώρες για να καραμελώσει
 
 
350 ml κρέμα γάλακτος
4 αβγά + 2 κρόκοι
3 βανίλιες
3 κ. σ. κονιάκ
 
προαιρετικά, 125 γρ. κουβερτούρα τριμμένη ή σταγόνες σοκολάτας
 
 
 
 
 
Εκτέλεση
 
Βράζουμε σε μέτρια φωτιά στην κατσαρόλα (προσοχή, ποτέ σε  χύτρα) το κλειστό ζαχαρούχο γάλα για 3 ώρες και το αφήνουμε να κρυώσει. Μπορούμε να βάλουμε και περισσότερα για να τα έχουμε για άλλες συνταγούλες.
 
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
 
Κόβουμε το τσουρέκι μας σε κύβους, το βάζουμε στο πυρέξ, σκορπίζουμε τη λιωμένη μαργαρίνη από πάνω και ψήνουμε μόνο για 10 λεπτά στους 180 βαθμούς. Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο.
 
Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε (να μην πάρει βράση, απλά να διαλυθεί καλά η καραμέλα) την κρέμα γάλακτος με το καραμελωμένο ζαχαρούχο και αποσύρουμε.
 
Σε ένα μπωλ χτυπάμε όλα τα αβγά, ρίχνουμε σιγά-σιγά το μείγμα καραμέλας-κρέμας γάλακτος και ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις για να μην ψηθούν τα αβγά.  Προσθέτουμε τις βανίλιες και το κονιάκ, ανακατεύουμε και όλο αυτό το μείγμα το ρίχνουμε μέσα στο ταψί με το τσουρέκι.
 

 


 
Αφήνουμε να τραβήξει το τσουρέκι για 15-30 λεπτά, αν θέλω τρίβω κουβερτούρα από πάνω ή ρίχνω σταγόνες σοκολάτας  και μετά το βάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε για 15 λεπτά στους 160 βαθμούς, ανάλογα πόσο δυνατός είναι ο φούρνος μας. Ο Μάστερ σεφ λέει ότι το ψήνουμε για 30-35 λεπτά στους 180 βαθμούς αλλά η Βάσω είπε ότι είναι μια χαρά στα 15 λεπτά στους 160 βαθμούς. Μάλλον έχει να κάνει με το φούρνο μας.
 
Αν θέλουμε, φτιάχνουμε λίγη παραπάνω σάλτσα καραμέλας για να γαρνίρουμε από πάνω το γλυκάκι μας.
 
 
Καλή απόλαυση!

Τρίτη 14 Μαΐου 2013

Πικάντικη μαρμελάδα φράουλας στο φούρνο




Καλημέρα σας!

Σήμερα έχουμε μία ιδιαίτερη (τουλάχιστον για εμένα) μαρμελάδα φράουλα.

Το ιδιαίτερό της εκτός ενός στοιχείου στα υλικά είναι ο τρόπος παρασκευής της γιατί αυτή η μαρμελαδίτσα δεν γίνεται στην κατσαρόλα!

Την φτιάχνουμε στο φούρνο!  Και για να είμαι ειλικρινής, νομίζω ότι από εδώ και πέρα θα κάνω και τις άλλες μαρμελάδες μου με αυτόν τον τρόπο.
 



 
Υλικά
 
750 γρ. φράουλα
500 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 φασόλι βανίλιας
1 αστεροειδής γλυκάνισος
1 κ. σ. καπνιστή πάπρικα
χυμός 1 λεμονιού
 

 
Εκτέλεση
 
Πλένουμε τις φράουλες και τις κόβουμε σε φετούλες.Οπως είναι τις αραδιάζουμε σε ταψάκι (πυρέξ) και ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά. Σχίζουμε το φασόλι της βανίλιας και το ρίχνουμε στο ταψάκι μας και αυτό ολόκληρο.
 


 
Ψήνουμε στου 175 βαθμούς για 1 ώρα και 15 λεπτά ανακατεύοντας τακτικά και ειδικά προς το τέλος για να μην μας κολλήσει.
 
Βγάζουμε από το φούρνο όταν δούμε ότι δεν έχουν μείνει υγρά και γεμίζουμε αποστειρωμένα βαζάκια. Η ποσότητα αυτή είναι για 2,5 βαζάκια μικρά.
 


 
Καλή απόλαυση!

Κυριακή 12 Μαΐου 2013

Τούρτα με κρέπες λεμονιού και μους από lemon curd

 
 
Μανούλες χρόνια πολλά!
 
 
 
 
 Σήμερα λόγω της ημέρας κερνάμε σούπερ γλυκάκι!
 
Μία συνταγή που μόλις την είδα καταενθουσιάστηκα για δύο λόγους.
 
Ο πρώτος είναι ότι έχει να κάνει με λεμόνι, οπότε με κέρδισε έτσι κι αλλιώς!
 
Ο δεύτερος είναι ότι δεν είναι μία συνηθισμένη τούρτα-κέηκ αλλά αποτελείτα από κρέπες, υπέροχες, αρωματικές λεμονένιες κρεπούλες με ένα ντελικάτο στρώμα μους από lemon curd να τις αγκαλιάζει που κάνει το αποτέλεσμα τέλειο!!
 
Μία συνταγή ιδανική για τη γιορτή της μητέρας, άργησα βέβαια να τη βάλω, αυτό θα μου το συγχωρέσετε, αλλά μπορείτε να την φτιάξετε κάποια άλλη στιγμή και να είστε σίγουροι ότι το αποτέλεσμα θα σας ενθουσιάσει!
 
Το μόνο που ζητάει αυτή η τούρτα είναι χρόνος για να μείνει στο ψυγείο και η μους και η υγρή ζύμη για τις κρεπούλες μας. Θα την ξεκινήσετε 2 μέρες πριν, ιδανικά.
 
Επειδή με την μητρική συνταγή μου βγήκε αρκετά χαμηλό το γλυκάκι μας και αυτό το διαπίστωσα όταν έφτιαξα τις κρέπες και δεν είχα χρόνο να διπλασιάσω, σας προτείνω να διπλασιάσετε την ποσότητα σε όλα για να βγει ψηλό το γλυκό μας. Εμένα με τη δοσολογία που σας δίνω μου βγήκε με ύψος 5 εκατοστά, το σκεφτόμουν όμως πιο ψηλό.
 
Φτιάχνουμε τις κρέπες σε τηγάνι 20 εκατοστών, όχι μεγαλύτερο για να τις κουμαντάρουμε εύκολα.
 
 


Υλικά για τις κρέπες
 
3/4 φλ. αλεύρι γ.ο.χ.
1/2 φλ. ζάχαρη
1/2 κ. γλ. αλάτι
3 αβγά
1 1/4 φλ. γάλα
1/2 κ. σ. άρωμα βανίλιας
6 κ. σ. βούτυρο λιωμένο
 
 
 
Υλικά για τη μους lemon curd
 
4 αβγά + 6 κρόκοι (μη σκάτε για τα ασπράδια, μας περιμένουν ωραιότατες μαρεγκούλες, κλείστε τα σε ένα τάπερ και επανερχόμαστε...χιχιχιιχ)
1 φλ. ζάχαρη
ξύσμα 1 μεγάλου λεμονιού
3/4 φλ. χυμός λεμονιού

1 κ. γλ. ζελατίνη
1 κ. σ. κρύο νερό
6 κ. σ. βούτυρο παγωμένο σε κυβάκια
1 ermol ή γκαρνί φυτική σαντιγύ ή 1 φλ. κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σαντιγύ
 
* Σαντιγύ για το στόλισμα στην επιφάνεια του γλυκού μας, ξύσμα λεμονιού και ιδανικά γλυκό κουταλιού λεμόνι ή μαρμελάδα λεμόνι
 
 
 
Εκτέλεση
 
Για τις κρέπες
 
Ανακατεύω όλα τα υλικά μαζί και αφού περάσω το μείγμα από σουρωτήρι ψιλό για να μην μείνουν σβόλοι από το αλεύρι το αφήνω στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες, ιδανικά 24 ώρες.  Επειδή με το σούρωμα πιάστηκε και όλο το ξύσμα του λεμονιού, έτριψα μετά άλλο ένα λεμόνι (τι να κάνουμε, πάθη είναι αυτά...χιχιχιιχιχ!).
 
Οταν είναι η ώρα της παρασκευής των κρεπών, ανακατεύουμε λίγο το μείγμα που έχει παγώσει στο ψυγείο και μετά ξεκινάμε.
 
Σε τηγάνι 20 εκατοστών, καίμε λίγο-ελάχιστο βούτυρο να καλυφθεί όλη η επιφάνεια και ρίχνουμε με μία μεγάλη κουτάλα, μείγμα τόσο που να κάνει ένα όμορφο φιλμ όχι παχύ. Μόλις αρχίσει η κρέπα μας να κάνει φουσκάλες, τη γυρίζουμε με σπάτουλα ή με ένα πιάτο-καπάκι, όπως μας βολεύει και από την άλλη μεριά και τη βγάζουμε σε πιάτο. Στρώνουμε από πάνω της αντικολλητικό χαρτί και προχωράμε στην επόμενη.
 
Γενικώς η πρώτη πάει πάντα υπέρ πίστεως, παραδόξως δεν μου συνέβη αυτή τη φορά.
 
Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσει το μείγμα μας και κάθε τόσο βουτυρώνουμε το τηγάνι με ένα ελάχιστο κομματάκι βούτυρο. Τις αφήνουμε να κρυώσουν.
 
 
Για τη μους
 
 
 
 
Ρίχνουμε σε μία κατσαρόλα το χυμό λεμονιού, τα αβγά και τους κρόκους, τη ζάχαρη και το ξύσμα.
 
Τα ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά και παράλληλα σε ένα φλυτζανάκι μουσκεύω τη ζελατίνη με το κρύο νερό.
 
Δυναμώνουμε  τη φωτιά, είμαστε από πάνω, ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να πήξει το μείγμα μας και μόλις πήξει αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τη ζελατίνη όπως είναι, και το βούτυρο και ανακατεύουμε να ενωθούν με το υπόλοιπο μείγμα.  Ολο αυτό δεν μας παίρνει πάνω από 8 λεπτά, θα το δείτε και μόνοι σας.
 
 
 
 
Αφήνουμε να κρυώσει, προσθέτουμε τη σαντιγύ που έχουμε χτυπήσει και  ανακατεύουμε να ενσωματωθεί. Αφού γίνει αυτό βάζουμε τη μους στο ψυγείο για να κρυώσει και να σφίξει όμορφα.
 
Οταν είναι να την βγάλουμε, απλά την ανακατεύουμε λίγο για να μπορούμε να την απλώσουμε.
 
 
 
 

Μοντάρισμα
 
Σε πιατέλα στρώνουμε μία κρέπα και καλύπτουμε την επιφάνεια με λίγη μους, το βλέπουμε μόνοι μας πόση χρειάζεται.  Συνεχίζουμε διαδοχικά με κρέπα και μους μέχρι να τελειώσουμε. Στο τέλος στολίζουμε με σαντιγύ και με γλυκό λεμόνι ή μαρμελάδα λεμόνι.
 
 
 

 
 
** Η συνταγή είναι της Martha Stewart, μιλούσε για τηγάνι 15 εκατοστών που μου φάνηκε λίγο, και φυσικά για περισσότερες κρέπες.  Εγώ το έφτιαξα σε 20 εκατοστά, βγήκαν λιγότερες αλλά θεωρώ ότι αν ακολουθήσετε τη διπλή δόση  θα έχετε μία πιο επιβλητική (είναι έτσι κι αλλιώς από γεύση!) τούρτα σε ύψος.
 
Μη σας φοβίζουν τα αβγά, χρειάζονται όλα, για τα ασπράδια είπαμε μη σκάτε, έρχονται μαρέγκες λατρεμένες!!!



 
 
 
 
 
Καλή απόλαυση! Χρόνια πολλά σε όλες τις μανούλες!!! Να χαιρόμαστε τα παιδάκια μας και τις οικογένειές μας! Χρόνια πολλά σε όλες τις άξιες γιαγιάδες και κυρίως σε όσες γυναίκες πασχίζουν για να γίνουν μητέρες!

Να περάσετε όλοι μία όμορφη Κυριακή και να έχουμε μία υπέροχη εβδομάδα!