Τετάρτη, 31 Ιουλίου 2013

Παγωτό βερύκοκο με γιαούρτι





Καλημέρα!

Σας άργησα με τα παγωτάκια γιατί στο σπίτι έχουμε θέμα με λαιμούς και το κράτησα όσο περισσότερο μπορούσα. Με αυτή τη ζέστη όμως, ούτε τα παιδιά καταλαβαίνουν τίποτα! 

Ωρα για παγωτό δροσιστικό, φρουτένιο και υπόξινο λόγω του γιαουρτιού!   Εγινε τέλειο!


Υλικά

2 φλ. κρύο νερό
1 1/2 φλ. ζάχαρη

1 κιλό βερύκοκα καθαρισμένα και ψιλοκομμένα
4 κ. σ. λικέρ βερύκοκο ή πικραμύγδαλο
1/2 φλ. κρέμα γάλακτος
1 1/2 φλ. γιαούρτι πλήρες

φουντούκι ή αμύγδαλο φιλέ καβουρδισμένο αν θέλω




Υλικά

Βάζουμε σε κατσαρόλι το νερό με τη ζάχαρη να πάρει μία βράση για να λιώσει η ζάχαρη.

Μόλις γίνει αυτό αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε μέσα στο κατσαρόλι το φρούτο με το λικέρ. Τα αφήνουμε όλα μαζί να κρυώσουν με την ησυχία τους.




Μόλις κρυώσουν,  αφαιρούμε με μία τρυπητή κουτάλα το μισό φρούτο (χωρίς σιρόπια) γιατί θα το προσθέσουμε στο τελευταίο χτύπημα του παγωτού μας μαζί με τους ξηρούς καρπούς.

Το υπόλοιπο φρούτο με το σιρόπι του το τοποθετούμε σε ένα μπλέντερ μαζί με το γιαούρτι και την κρέμα γάλακτος και τα χτυπάμε να κρεμώσουν καλά.

Αδειάζουμε το μείγμα σε μπωλ μεταλλικό για παγωτό και βάζουμε στην κατάψυξη.  Αφρατεύουμε το μείγμα 2-3 φορές κάθε 3 ώρες περίπου. Στο τελευταίο χτύπημα που θα κάνουμε προσθέτουμε το φρούτο και τους ξηρούς καρπούς που κρατήσαμε.

Σερβίρουμε με σιρόπι από γλυκό βερύκοκο και λίγο φιλέ αμυγδάλου από πάνω, ιδανικά καβουρδισμένο.

Αν δεν έχω λικέρ βερύκοκο μπορώ να βάλω εσάνς πικραμύγδαλο ή λικέρ πορτοκαλιού.

Το παγωτάκι γίνεται και με ροδάκινο σε ίδια ποσότητα και αν θέλω αντικαθιστώ το λικέρ με σφηνάκι ροδάκινο (σναπς).

Και θυμηθείτε να φυλάξετε τα κουκουτσάκια γιατί κάνουν καταπληκτικό λικεράκι!




Καλή απόλαυση!


Δευτέρα, 29 Ιουλίου 2013

Αβγά με πιπεριές και σάλτσα ντομάτας





 Καλημέρα και καλή εβδομάδα!

Σήμερα και με αυτή την ζέστη δεν είμαστε για πολλά-πολλά.

Τα αβγουλάκια είναι ένα αγαπημένο μας φαγάκι, σε πάρα πολλές παραλλαγές και μάλιστα όταν βιαζόμαστε είναι το πιο εύκολο και γρήγορο πιάτο που μπορούμε να σκαρώσουμε και σε ένα πεντάλεπτο να καλοτρώμε!

Αυτή εδώ δεν είναι μία συνταγή του πενταλέπτου αλλά είναι υπέροχη, προσαρμοσμένη από το CookBook.



Υλικά

8 πιπεριές κέρατο ολόκληρες
3 μεγάλες ντομάτες χονδροτριμμένες
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
αλάτι και πιπέρι
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
1/2 φλ. ελαιόλαδο

4 αβγά ολόκληρα



Εκτέλεση

Σοτάρουμε σε τηγάνι με το ελαιόλαδο τις πιπεριές να μαραθούν και να σιγοψηθούν. Αφού μαραθούν καλά , προσθέτουμε το σκόρδο, το αφήνουμε και αυτό να γυαλίσει για πολύ λίγο και προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες, αλατοπίπερο, μία τσιμπιά μοσχοκάρυδο και αφήνουμε τη σάλτσα μας να σιγοψηθεί μέχρι να φύγουν τα υγρά της.

Λίγο πριν το τέλος, σπάμε μέσα τα αβγά και σβήνουμε το μάτι, κλείνουμε με το καπάκι το τηγάνι μας και τα αφήνουμε να ψηθούν με την θερμότητα της σάλτσας.  Σε 3 λεπτά είναι έτοιμα!

*Αντί για ντομάτες φρέσκες που καλά θα κάνουμε να τις προτιμήσουμε, μπορούμε να βάλουμε ένα κονκασέ ντομάτας.




Καλή όρεξη!

Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2013

Ντοματοσαλάτα μαριναρισμένη - Εσμέ σαλάτα





 Από το Give Recipe


Αν έχετε τα υλικά και τώρα την φτιάχνετε και την απολαμβάνετε στο μεσημεριανό σας!

Αυτή η σαλάτα είναι ΤΟ τέλειο συνοδευτικό για κεμπάπ! Είναι πικάντικη και προέρχεται από τη γείτονα χώρα που η κουζίνα της αν και γενικά βαριά, είναι πεντανόστιμη!

Τα σηκώνει τα καυτερούλια της αλλά ακόμα και εγώ που δεν τα πολυθέλω, την βρήκα τέλεια!

Συναντιέται σε διάφορες παραλλαγές, άλλοι βάζουν ελιές, μελιτζάνα, καρύδι  αλλά είναι τόσο νόστιμη στη μορφή που την παραθέτω που τα υπόλοιπα είναι πιο πολλή φασαρία και βαβούρα κατά τη γνώμη μου.

Κανονικά κόβεται στο χέρι, λιανίζεται δηλαδή η ντομάτα με τα υπόλοιπα υλικά για να αφομοιωθούν όλα μαζί, άρωμα και γεύση, αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση ήταν αρκετά ζουμερές οι ντομάτες μου και προτίμησα να τις αφήσω έτσι για να μη μου βγάλουν και άλλα υγρά. 

Μη βάλετε μούλτι. Ουσιαστικά οι ποσότητες των υλικών μπαίνουν κατά βούληση, ανάλογα με το πόσο καυτερή θέλετε τη σαλάτα σας και τη ρυθμίζετε ανάλογα. Αυτή εδώ είναι μία ήπια εκδοχή κατά τη δική μου γνώμη που γενικά δεν τα αντέχω τα καυτερά, κάνω όμως ελάχιστες εξαιρέσεις..χιιχιχι!

Μπαίνει στο ψυγείο για καμία ώρα και τη σερβίρουμε κρύα όπως την βγάζουμε.



Υλικά

2 ντομάτες ξεφλουδισμένες και πολύ ψιλοκομμένες
1 κρεμμύδι σε πολύ ψιλά καρεδάκια
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
2 τσίλι ψιλοκομμένα
1/4 μάτσο μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 κ. σ. χυμός λεμονιού
2 κ. σ. πετιμέζι ροδιού
1 κ. σ. πάστα πιπεριάς
2 κ. σ. ελαιόλαδο
αλάτι
1/2 κ. γλ. τσίλι σκόνη
1 κ. γλ. σουμάκ
1 πρέζα ξερός δυόσμος


Δεν χορταίνεται, τόσο νόστιμη είναι! 




Καλό μεσημέρι!

Δευτέρα, 15 Ιουλίου 2013

Πάστα πιπεριάς




Η πάστα πιπεριάς είναι μία σάλτσα "πασπαρτού" και ένα ωραιότατο πρόσθετο σε ντοματοσαλάτες, σε ζυμαρικά, σε κοτόπουλο και πόσα ακόμα!  

Τώρα που μπορούμε να βρούμε ωραιότατες πιπεριές Φλωρίνης και καυτερές, παρόλο που έχουν μία διαδικασία για να τις φτιάξουμε,  είναι ο καιρός για να βάλουμε μπροστά αυτή τη φοβερή σάλτσα!



Υλικά

2 κιλά  πιπεριές Φλωρίνης μεγάλες
3 καυτερές κόκκινες πιπεριές (αυτό παίζει ανάλογα τα γούστα μας)
χυμός 2 περίπου λεμονιών (παίζει με τα γούστα μας, εγώ το τσίμπησα λίγο)
αλάτι και πιπέρι (έβαλα περίπου από 1 κοφτό κ. σ.)

 * 1 κ. γλ. σπόροι κύμινου και 1 κ. γλ. σπόροι κόλιανδρου σπασμένοι αν θέλουμε



Εκτέλεση

Ψήνουμε τις πιπεριές για 20 λεπτά στους 205 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο και όταν βγουν τις κλείνουμε κατευθείαν σε σακούλα τροφίμων για 30 λεπτά (ή τις ψήνουμε κατευθείαν στις σακούλες ψησίματος του εμπορίου) για να αποκολληθεί η φλούδα τους.

Διώχνουμε φλούδια και σπόρια και μαζί με τα υπόλοιπα υλικά τις πολτοποιούμε στο μούλτι για να έχουμε αλοιφή.

Οι καυτερές, το αλατοπίπερο και ο χυμός λεμονιού παίζουν ανάλογα με το τι ένταση θέλουμε.
 
Εναλλακτικά χρησιμοποιούμε ξύδι αλλά δεν μου άρεσε η ιδέα και έβαλα χυμό λεμόνι.

Διατηρείται στο ψυγείο σε αποστειρωμένα βάζα καλλυμένη με λίγο ελαιόλαδο από πάνω για προστασία.

Αυτή είναι η σύντομη εκδοχή, διαφορετικά τις περνάμε στην κατσαρόλα με όλα τα υλικά  με λίγο λαδάκι και τις σιγοβράζουμε μέχρι να εξαφανιστούν τα υγρά τους και να έχουν τη σύσταση που θέλουμε. Αυτό μπορεί να μας πάρει καμιά ώρα ανάλογα με τα υγρά που θα κατεβάσουν οι πιπεριές.


Καλό σας απόγευμα και καλή εβδομάδα να έχουμε!

Παρασκευή, 12 Ιουλίου 2013

Pull apart cinnammon bread





Pull apart δηλαδή τραβάμε και αποχωρίζονται φέτες μπριοσέ από κέηκ με μαγιά,  αρωματισμένο με κανελοζάχαρη! Σκέφτεστε κάτι καλύτερο;




Το κακό είναι ότι εξαφανίζεται όχι αμέσως ...χθες!!!!

Σηκώνει παραλλαγές και εμπλουτισμό ανάλογα με τα γούστα μας και  στην απλή μορφή του είναι οικονομική συνταγή! Το μόνο που ζητάει από εμάς είναι λίγη ώρα για το φούσκωμα!



Επίσης μόλις βγει από το φούρνο και ηρεμήσει λίγο, δεν μπορείς να του αντισταθείς! Τώρα το άφησα λίγο να κρυώσει αλλά πάω στοίχημα ότι το χειμώνα θα είναι υπέροχο και ζεστό, αρκεί να ξεχωρίζουν οι φέτες του!

Ουσιαστικά είναι η τεχνική του που έχει σημασία, τη γέμιση την κάνετε ότι θέλετε εσείς! Ακόμα και σε αλμυρή έκδοση!

Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε το αλεύρι  με τη ζάχαρη, τη μαγιά όπως είναι και το αλάτι.

Στα μικροκύματα λιώνουμε το βούτυρο, προσθέτουμε το γάλα και το νερό, μόλις ηρεμήσουν προσθέτουμε τα χτυπημένα αβγά και τη βανίλια στο μείγμα του βούτυρου και όλο αυτό το ενώνουμε με το μείγμα του αλευριού. Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μία εύπλαστη, απαλή ζύμη και αν χρειαστεί για να μην κολλάει η ζύμη μας προσθέτουμε λίγο αλευράκι ακόμα και αφήνουμε να φουσκώσει (σε καμιά ώρα είναι έτοιμη).


Σε αυτή τη φάση και αφού έχει φουσκώσει μπορούμε να τη διατηρήσουμε στο ψυγείο και να ανοίξουμε το φύλλο μας την άλλη μέρα.


Πατάμε τη ζύμη μία φορά να ξεφουσκώσει και την ανοίγουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια σε ένα μαλακό φύλλο πάχους μέχρι 1 εκατοστό και διαστάσεις περίπου 50x30 εκατοστά.

Αλείφουμε το φύλλο της ζύμης καλά με βουτυράκι όχι λιωμένο και επάνω πασπαλίζουμε τα υλικά της γέμισης.



Κόβουμε σε 6 οριζόντιες ισομεγέθεις (που να με δείτε, τύφλα να έχουν οι μεθυσμένοι, αλλά το αντιπαρέρχομαι, μια χαρά βγήκε..χαχααχαχ)  λωρίδες και κατόπιν κόβουμε τις λωρίδες αυτές σε 6 κάθετες λωρίδες, Ντανιάζουμε κάθε μία στήλη, το ένα φυλλαράκι ζύμης πάνω στο άλλο και βγαίνουν 6 τέτοια πακετάκια. Οτι πέσει από τη γέμιση το μαζεύουμε και το ξαναρίχνουμε από πάνω.




Πιο εύκολο, μετά το διαπίστωσα...είναι να αραδιάσετε την μία μακριά λωρίδα πάνω στην άλλη και να κόψετε σε 6 ισομεγέθη μέρη (από τη φούρια μου δεν το σκέφτηκα έτσι, είναι πιο εύκολο και πιο όμορφο, έτσι να το κάνετε!)



Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε τη φόρμα μας ή στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί (διαστάσεις φόρμας 22x12x8) και αραδιάζουμε εκεί μέσα τα πακετάκια ζύμης.



Αφήνουμε να φουσκώσουν καλά και μετά ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 165 βαθμούς χωρίς αέρα για 40-45 λεπτά. Το τσεκάρουμε αν έχει χρυσίσει η επιφάνεια και το βγάζουμε από το φούρνο να κρυώσει.




Υλικά

3 φλ. αλεύρι γ.ο.χ. (ίσως και λίγο ακόμα για να μην κολλάει η ζύμη μας)
1/4 φλ. ζάχαρη
1 φακελάκι ξερή μαγιά
1/2 κ. γλ. αλάτι

2 αβγά
1 κ. γλ. εσάνς βανίλιας

60 γρ. βούτυρο
1/3 φλ. γάλα
1/4 φλ. νερό

Για τη γέμιση

λίγο βούτυρο για το άλλειμα
1 φλ. ζάχαρη λευκή ή καστανή
2 κ. γλ. κανέλα
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
1 πρέζα γαρίφαλο
1 φλ. καρύδι τριμμένο και αμύγδαλο φιλέ (αν θέλουμε)


Ενναλακτική γέμιση

* βούτυρο, ζάχαρη και μαρμελάδα πορτοκάλι ή λεμόνι με το ανάλογο ξύσμα και σκορπιστά κράνμπερις ή σταφίδα παραλείποντας τα μπαχαρικά ή μειώνοντάς τα.   
* μερέντα και σπασμένα φουντουκάκια
* σταγόνες σοκολάτας
* πουρές κολοκύθας με μπαχαρικά
* ψιλοκομμένο μήλο με τα μπαχαρικά και τη βουτυροζάχαρη

και γενικώς ότι θα βάζαμε και στα ρολάκια σαν γέμιση

*  θα ήταν επίσης ωραίο και σε αλμυρή έκδοση αλλά θα το τσεκάρω!


Επίσης αν έχετε την υπομονή λούστε το με ένα απλό icing ...το κάνουμε υπερπαραγωγή έτσι!

3 φλ. άχνη ζάχαρη
2 κ. σ. λιωμένο βούτυρο
1 κ. γλ. εσάνς βανίλιας
1/3 φλ. γάλα
1 πρέζα αλάτι

Τα χτυπάμε όλα μαζί και περιχύνουμε πάνω από το γλυκάκι μας όταν βγει.




Αυτή είναι η δεύτερη φουρνιά, η πρώτη μας βγήκε λίγο πιο μελαμψή από ότι θα έπρεπε (την τσακίσαμε και αυτή εννοείται!) για αυτό σας προτείνω την δεύτερη δοκιμή με το χρόνο και τη θερμοκρασία που θεωρώ σωστά. Αν παρόλα αυτά βλέπετε μετά το 20λεπτο να γίνεται λίγο πιο σκούρο σκεπάστε το με ένα αλουμινόχαρτο και αφαιρέστε το λίγο πριν το τελος του ψησίματος.




Κάπως έτσι πρέπει να γίνεται και το monkey bread, μόλις το επιχειρήσω θα το δείτε!

Καλή απόλαυση και χρονομετρήστε σε πόσα λεπτά θα τελειώσει...χαχαχααχαχ!

Κάντε διπλή δόση για δύο ταψάκια δηλαδή ...   ;-)

Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους! Και αν αρχίζουν αδειούλες, να περάσετε πανέμορφα όπου και να πάτε!

Τετάρτη, 10 Ιουλίου 2013

Γεμιστά με πληγούρι




Τα γεμιστάκια αλλιώς, πιο υγιεινά, με υψηλή διατροφική αξία το πληγουράκι που όπου μπει κάνει μικρά θαύματα!

Πληγούρι, πλιγούρι, μπλουγούρι, πουργούρι, χόντρος ή αλεσμένο σιτάρι, όπως και να το συναντήσεις είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και σύνθετους υδατάνθρακες, έχει πιο χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη από άλλα δημητριακά και αντικαθιστά επάξια το ρύζι και τα λευκά ζυμαρικά. 

Το πληγούρι πέρα από όλα του τα καλά δεν διαθέτει ένα βασικό αμινοξύ που περιέχουν τα όσπρια.




Σε όλες τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου οι μάγειρες των αγροτικών περιοχών ήξεραν πως να ξεραίνουν το σιτάρι στον ήλιο στις σκεπές των σπιτιών τους μέχρι που ο φλοιός διαχωριζόταν από τον καρπό.  Κατόπιν έβραζαν το σιτάρι μέχρι να ανοίξει. Οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία από το εξωτερικό στρώμα διαλύονταν στο νερό και κατόπιν απορροφούνταν εκ νέου από το ενδοσπέρμιο. Το βράσιμο εξουδετέρωνε τα μικρόβια και τα έντομα. Υστερα ο καρπός απλωνόταν και πάλι στον ήλιο για να ξεραθεί. Αυτό ήταν το πληγούρι!

Το ταξίδι του περνάει από όλη την Ανατολική Μεσόγειο, την Ελλάδα, την Τουρκία, μέσα από το Λίβανο, τη Συρία, την Ιορδανία, Ισραήλ και Παλαιστίνη, μέχρι το Ιράκ και τέλος Αίγυπτο και Τυνησία!




Αποτέλεσε το βασικό τρόφιμο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Στη μαγειρική σε αυτά τα μέρη του κόσμου το πληγούρι σερβίρεται σπάνια μόνο του, ενώ σχεδόν πάντα συνδυάζεται με όσπρια (ειδικά ρεβύθια και φακές) και συχνά συνοδεύει αρνί, κατσίκι και κοτόπουλο για να είναι πλήρες το πιάτο.

Στην Ελλάδα συναντάμε τις περισσότερες συνταγές με πληγούρι στην Κρήτη και αρκετές στην Μακεδονίτικη κουζίνα ίσως και λόγω επιρροών από τους Μικρασιάτες.

Οι πληροφορίες είναι της Νταϊάνας Κόχυλα από τα "Νέα".







Υλικά

8 ντομάτες
2-3 πιπεριές
(εγώ κούφωσα πιπεριές κέρατο και 1 μεγάλο κρεμμύδι γιατί δεν είχα άλλες πιπεριές)

Για τη γέμιση

1 πιπεριά κόκκινη σε καρεδάκια
1 πιπεριά πράσινη σε καρεδάκια
1 πιπεριά κίτρινη σε καρεδάκια
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/2 φλ. ελαιόλαδο

1 ποτήρι νερού πληγούρι
1 ποτήρι νερού χυμός ντομάτας
1 ποτήρι νερό
αλάτι και πιπέρι

1/2 μάτσο μαϊντανός ψιλοκομμένος στο τέλος

1/2  ποτήρι νερό επιπλέον για το ψήσιμο και λίγο ελαιόλαδο



Εκτέλεση

Κουφώνουμε τις ντομάτες και τις πιπεριές.

Πολτοποιούμε τη σάρκα της ντομάτας αφού έχουμε αφαιρέσει τα σπόρια και τα υγρά της πρώτα.

Σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι και τις πιπεριές και αφού μαραθούν καλά, προσθέτουμε το πληγούρι και το σοτάρουμε και αυτό με τα λαχανικά για 2 λεπτά.

Προσθέτουμε ύστερα το χυμό ντομάτας, αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε το 1 ποτήρι νερό μέσα για να βοηθήσουμε το πληγούρι να σιγοβράσει για 10 λεπτά.

Αφαιρούμε από την εστία και πασπαλίζουμε με το μαϊντανό.

Γεμίζουμε τα λαχανικά μας και τοποθετούμε σε ταψί όπου συμπληρώνουμε 1/2 ποτήρι νερό και τα ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο από πάνω.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς σε αέρα για 1 ώρα, το πρώτο μισάωρο σκεπασμένα.



Καλή όρεξη!

Δευτέρα, 8 Ιουλίου 2013

Cranberry Rolls με γλάσο λευκής σοκολάτας





Καλημέρα με cranberry rolls  λουσμένα με γλάσσο λευκής σοκολάτας! Υπάρχει πιο όμορφος τρόπος για να ξεκινήσει τέλεια η εβδομάδα; 

Τα ρολάκια ήταν ανέκαθεν αδυναμία μου, αυτή τη φορά τα δοκίμασα με την υπέροχη cranberry  sauce και πρόσθεσα μέσα αρκετά αποξηραμένα cranberries. 



Διαλύουμε 1 φάκελο ξερή μαγιά σε 1/4 φλ. χλιαρό (και ούτε) νερό.

Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε  4 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις με 1/3 φλ. ζάχαρη, προσθέτουμε τη διαλυμένη μαγιά, 1/4 φλ. βούτυρο, 1 κ. γλ. αλάτι και 1 φλ. χλιαρό νερό ή γάλα.  Ζυμώνουμε  όμορφα το μείγμα μας και αφήνουμε στην άκρη να φουσκώσει.

Μετά από 1 ώρα περίπου, αφού έχει φουσκώσει, πατάμε τη ζύμη μας με το χέρι και την ανοίγουμε σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια σε παραλληλόγραμμο πάχους 1 εκατοστού και διαστάσεις 26x36 εκατοστών στο περίπου, θα το δείτε.

Στρώνουμε όμορφα επάνω στη  ζύμη τη σως (πρέπει να μην είναι πολύ ρευστή) και από πάνω σκορπίζουμε τα cranberries.

Ρολάρουμε τη ζύμη με προσοχή και κόβουμε δίσκους πάχους 4 εκατοστών. Βγαίνουν περίπου 12 κανονικά και επιπλέον οι ακρούλες τους όπως στη φωτογραφία παρακάτω.

Αραδιάζουμε σε βουτυρωμένο μικρό ταψάκι και αφήνουμε λίγο περιθώριο ανάμεσά τους. 

Αφήνουμε να φουσκώσουν  *  και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 205 βαθμούς (έβαλα αερόθερμο) για 13 λεπτά.


* Ενα τιπ για γρήγορο φούσκωμα είναι να προθερμάνουμε καλά το φούρνο μας στους 200 βαθμούς, να τον σβήσουμε και μετά  αμέσως να βάλουμε το ταψί με τα ρολάκια να φουσκώσουν εκεί. Υστερα τα βγάζουμε από το φούρνο, προθερμαίνουμε στους 205 που θα τα ψήσουμε και τα ξαναβάζουμε να ψηθούν. Ετσι γλιτώνουμε το χρόνο του φουσκώματος αλλά δεν ξέρω πόση ζέστη θα αντέξετε μέσα στο σπίτι σας. Πράτετε κατά βούληση λοιπόν....

Τα δικά μου ψιλοκόλλησαν και μόλις ψήθηκαν όσο ήταν ζεστά ακόμα τα χώρισα με ένα κοφτερό μαχαιράκι και τα αράδιασα σε πιατέλα. Μάλλον έπρεπε να αφήσω λίγο παραπάνω χώρο και να μη τα κολλήσω τόσο....την άλλη  φορά μάλλον σε μεγαλύτερο ταψί και πιο αραιά αλλά όχι πάρα πολύ γιατί ξετυλίγονται, απλά ένα τσακ παραπάνω....




Αν δεν βρίσκετε τη σως (ο Σκλαβενίτης και το ΑΒ έχουν σίγουρα), μπορείτε να αντικαταστήσετε τη γέμιση με μαρμελάδα βερύκοκο ή δαμάσκηνο ή σύκο και το αντίστοιχο αποξηραμένο φρούτο ψιλοκομμένο. Αλλα δεν μου έρχονται τώρα που γράφω το ποστ, εσείς μπορείτε να σκεφτείτε και κάτι καλύτερο!

Αφού βγουν, λιώνω σε μπεν μαρί ή στα μικροκύματα το βούτυρο με το γάλα και τη λευκή σοκολάτα, ρίχνω και το ξύσμα με το αλάτι μόλις το αποσύρω από τη φωτιά και αφού σταθεί λίγο περιχύνω τα ρολάκια.


 Υλικά

Για τα rolls

1 φάκελος ξερή μαγιά
1/4 φλ. χλιαρό νερό

4 φλ. αλεύρι γ.ο.χ.
1/3 φλ. ζάχαρη
1/4 φλ. βούτυρο λιωμένο
1 κ. γλ. αλάτι
1 φλ. χλιαρό νερό ή γάλα


Για τη γέμιση

1 συσκευασία cranberry sauce (400 γρ.)
180 γρ. cranberries αποξηραμένα


Για τo γλάσο λευκής σοκολάτας

1 κ. σ. βούτυρο
2 κ. σ. γάλα
200 γρ. λευκή  κουβερτούρα
ξύσμα 1 ακέρωτου πορτοκαλιού
μία πρέζα αλάτι

Το ξύσμα μη το αμελήσετε, δίνει ένα πολύ όμορφο άρωμα στο γλάσο!




Καλή σας απόλαυση και καλή μας εβδομάδα!

Παρασκευή, 5 Ιουλίου 2013

Βλητόπιτα γυμνή

 
 
Μία υπέροχη και εύκολη πίτα με βλίτα, με νόστιμα τυράκια της Ντίνας Νικολάου!
 
Αρεσε πολύ σε όλους μας και θα την ξαναφτιάξω σύντομα!
 
Υλικά
 
1 φλ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κ. σ. baking powder
50 γρ. ελαιόλαδο
200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό (έβαλα κεφίρ)
3 αβγά χτυπημένα
 
1 κιλό βλήτα ζεματισμένα και καλά στραγγισμένα
 
250 γρ. καλαθάκι Λήμνου (και φέτα θα πηγαίνει)
50 γρ. γραβιέρα
100 γρ. κασέρι
1/2 φλ. γάλα ή κρέμα γάλακτος
αλάτι και πιπέρι
1 κ. γλ. τζίντζερ
 
σουσάμι για το πασπάλισμα
 
 
Εκτέλεση
 
Ανακατεύουμε το αλεύρι με το baking, το ελαιόλαδο, το γιαούρτι και τα αβγά. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε να ενωθούν.
 
Σε λαδωμένο ταψί αραδιάζουμε το μείγμα και στρώνουμε όμορφα την επιφάνεια. Πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς σε αέρα για 45 λεπτά.

Διαλέγουμε βλήτα τρυφερά όσο γίνεται, κατά προτίμηση τα "τσιμπητά", αλλιώς τα βράζουμε παραπάνω από ένα απλό ζεμάτισμα, να είναι al dente ιδανικά.
 
Καλή όρεξη και καλό Σαββατοκύριακο!

Τετάρτη, 3 Ιουλίου 2013

Σαρδέλες γεμιστές



Σήμερα έχουμε ένα ουζομεζεδάκι τέλειο, σαρδέλες γεμιστές!
 
Λίγο μπελαλίδικες ειδικά αν ψαρεύετε και εσείς όπως κι εγώ ακόμα και τα ψιλότερα αγκαθάκια αλλά πεντανόστιμες  και ιδανικές για να μας κάνουν παρεούλα στο μπαλκόνι μας με ουζάκι.
 


 
Υλικά
 
1 κιλό σαρδέλες μεγάλες
 
 
Για τη γέμιση
 
3-4 μεγάλες σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1/2 μάτσο μαϊντανός ψιλοκομμένος (φυλλαράκια)
1 κ. σ. κάπαρη
2 αβγά χτυπημένα
1 κ. γλ. ρίγανη
χυμός 1 λεμονιού
αλάτι και πιπέρι
 
2 κ. σ. φρυγανιά
1 φλ. αλεύρι γ.ο.χ.
1/2 φλ. ελαιόλαδο
 
 
Επιπλέον για το ταψάκι μας
 
λίγη φρυγανιά και λίγο ελαιόλαδο
ροδέλες λεμονιού


 
 
Εκτέλεση
 
Φιλετάρουμε τις σαρδέλες αλλά δεν τις χωρίζουμε.
 
Σε ένα μπωλάκι ενώνουμε όλα τα υλικά της γέμισης.
 
Αλείφουμε ένα ταψάκι μικρό με ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με λίγη φρυγανιά.
 
Στο φαρδύ μέρος της σαρδέλας μας βάζουμε ένα κουταλάκι γέμιση και ρολάρουμε. Τοποθετούμε στο ταψάκι μας και συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουμε.
 


 
Απλώνουμε πάνω από κάθε σαρδελίτσα από μία ροδέλα λεμόνι, φρεσκοτριμμένο πιπεράκι και ελάχιστο ελαιόλαδο.
 


 
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς σε αέρα για 30 λεπτά σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο. Στα τελευταία 10 λεπτά αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο.
 
Ισως του πηγαίνει στη γέμιση και λίγη ψιλοκομμένη πιπεριά Φλωρίνης, την άλλη φορά θα βάλω.
 


 
Καλή όρεξη!

Δευτέρα, 1 Ιουλίου 2013

Dulce de leche brownies

  
 
 
Καλό και γλυκό μήνα να έχουμε!
 
 
Και για να μας πάει οπωσδήποτε καλά, κοπιάστε να σας κεράσω ένα πεντανόστιμο καραμελένιο  brownies που σερβίρεται ιδανικά με παγωτάκι!
 
Υλικά
 
115 γρ. βούτυρο σε κομματάκια
170 γρ. κουβερτούρα σοκολάτα ψιλοκομμένη
 
25 γρ. κακάο
 
3 αβγά
 
180 γρ. ζάχαρη
1 κ. γλ. εσάνς βανίλιας
140 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
 
 

 
Εκτέλεση
 

Δεν χρησιμοποιούμε μίξερ, με το σύρμα τα κάνουμε όλα.
 
Σε ένα κατσαρολάκι μικρό λιώνουμε το βούτυρο, ρίχνουμε μέσα την ψιλοκομμένη κουβερτούρα και αφού ανακατέψουμε μία-δύο φορές καλά, αποσύρουμε από τη φωτιά για να μη σφίξει  η σοκολάτα, προσθέτουμε το κακάο και ενώνουμε καλά τα υλικά μας.
 
Αφού κρυώσει λίγο το μείγμα μας, προσθέτουμε τα αβγά χτυπημένα, ανακατεύουμε λίγο και αυτά και διαδοχικά ρίχνουμε τη ζάχαρη, την εσάνς και το αλεύρι.
 
Σε ένα ταψάκι μικρό (20x20) στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί και αραδιάζουμε το μισό μείγμα του brownies.
 
Από πάνω σκορπιστά με ένα κουτάλι απλώνουμε κουταλιές από την μισή καραμέλα εδώ και εκεί.
 


 
Στην συνέχεια καλύπτουμε με το υπόλοιπο μείγμα του brownies και από πάνω με κουτάλι απλώνουμε την υπόλοιπη καραμέλα.
 
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 35 λεπτά  στους 175 βαθμούς σε αέρα, σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο, στο τελευταίο δεκάλεπτο το αφαιρούμε.
 
Iδανικά το σερβίρουμε με παγωτάκι αλλά εμείς έχουμε κάτι λαιμουδάκια ευαίσθητα στο σπίτι και ακόμα το αποφεύγουμε....
 

 
 
Καλή σας απόλαυση και καλό μήνα να έχουμε!