Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου 2013

Cookies καρδάμωμου





Καλό μεσημέρι!


Σήμερα κερνάμε αρωματικά cookies με κάρδαμο - λανθασμένη η λέξη, δεν έχει καμία σχέση ούτε με το νεροκάρδαμο που  είναι πικάντικο σαλατικό, ούτε με την καρδαμίνη  που είναι πικάντικο βότανο κατά τον Αλέξανδρο Γιώτη.

Καρδάμωμο είναι λοιπόν το μπαχαρικούλι μας!    Δοκιμάστε τα cookies αυτά να δείτε τι ωραία που είναι! Και φυσικά εύκολα!  

Επίσης δοκιμάστε να ρίξετε μέσα στον ελληνικό καφέ όταν ψήνεται μερικά κοπανισμένα σποράκια να δείτε απογείωση στο άρωμά του!

Πάμε στη συνταγούλα μας;



Υλικά


1 αβγό
1 φλ. ζάχαρη
1/2 φλ. βούτυρο λιωμένο

1/2 κ. γλ. σόδα μαγειρική
2 κ. γλ. καρδάμωμο κοπανισμένο καλά
1 κ. γλ. κανέλα
1 πρέζα αλάτι
2 φλ. αλεύρι γ.ο.χ. περίπου



Εκτέλεση


 Ενώνω το αλεύρι με τη σόδα, το καρδάμωμο, την κανέλα και το αλάτι.

Χτυπάω το βούτυρο με τη ζάχαρη, προσθέτω το αβγό και  στο τέλος το μείγμα του αλευριού.

Ζυμώνω πολύ λίγο με το χέρι, ίσα-ίσα για να ενσωματωθούν τα υλικά.

Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς σε αέρα για 10-12 λεπτά.




Καλή απόλαυση και καλό τριήμερο!

Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2013

Καροτοσαλάτα



Μία εύκολη και δροσερή σαλατούλα που όσο πιο πολύ μαρινάρεται τόσο πιο γευστική και έντονη γίνεται! Θυμίζει αρκετά την πολίτικη αν εξαιρέσεις το γεγονός ότι δεν έχει λάχανο και είναι απολαυστική!


Υλικά

500 γρ. καρότα χονδροτριμμένα
2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 φλ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκομμένη 
αλάτι
3 κ. σ. ξύδι (ή λιγότερο, αλλά το θέλει)
1/3 φλ.  ελαιόλαδο  (περίπου 5 κ. σ. )


Εκτέλεση


Τρίβουμε στο χονδρό του τρίφτη τα καρότα μας, ψιλοκόβουμε την πιπεριά, το μαϊντανό και το σκόρδο και ανακατεύουμε με το αλάτι και το λαδόξυδο. 

Καλό είναι να μη χρησιμοποιηθεί μούλτι ή κάτι τέτοιο γιατί θα γίνουν όλα αλοιφή. 

Το ξύδι, το σκόρδο και το αλάτι είναι θέμα γούστου οπότε τα προσαρμόζουμε ανάλογα. Για εμένα είναι καλά έτσι όπως τα δίνω.

Ανετα μπλέκουμε σταφίδα ή κράνμπερις ή κάποιο ξηροκάρπι της αρεσκείας μας μέσα στην σαλάτα αυτή. Σκέφτομαι και το ρόδι που είναι και η εποχή του τώρα!  Δεν είχα στη διάθεσή μου και δεν έβαλα, αν χρησιμοποιήσετε ξερό φρούτο βάλτε το λίγο να μουλιάσει μέσα στο λαδόξυδο και μετά ενώστε με την υπόλοιπη σαλάτα.




Καλή όρεξη!


Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου 2013

Κοτόπουλο φούρνου με μακαρονάκι κοφτό





Καλησπέρα και καλή εβδομάδα! 

Ενα απλό κοκκινιστό κοτοπουλάκι έχουμε σήμερα που το τελειώνουμε με κοφτό μακαρονάκι στο φούρνο.

Μαγειρεύουμε το κοτόπουλο  σαν κοκκινιστό κατσαρόλας και το γυρίζουμε στο ταψί μας για να γίνει το ζυμαρικούλι.


Υλικά

1 κοτόπουλο σε μερίδες
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
3 κόκκοι μπαχάρι
3 γαρίφαλα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 φλ. ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι
ρίγανη
1 κονκασέ ντομάτας
1 κ. σ. πελτές ντομάτας

500 γρ. κοφτό μακαρονάκι

τριμμένο τυρί



Εκτέλεση


Σωτάρουμε στο ελαιόλαδο τις μερίδες του κοτόπουλο και μετά προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το μπαχάρι και το γαρίφαλο, τον πελτέ και το κονκασέ και αφού ανακατευτούν τα υλικά μας συμπληρώνουμε νεράκι και σιγοβράζουμε για 40 λεπτά.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και γυρίζουμε όλο το φαγάκι με προσοχή στο ταψί.  Εκεί ρίχνουμε και το μακαρονάκι και ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε αέρα μέχρι να ψηθεί το ζυμαρικό και να μελώσει η σάλτσα του, γύρω στα 20 λεπτά.

Το φαγητό στο φούρνο ψήνεται με τη σάλτσα της κατσαρόλας, αν για κάποιο λόγο είναι λίγη, βοηθάμε με λίγο νεράκι.

Σερβίρουμε με τριμμένο τυράκι.


Καλή όρεξη!

Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου 2013

Cookies κανέλας με τζίντζερ




 
Καλημέρα σας!
 
 
Cookies νοστιμότατα και μοσχοβολιστά κερνάμε σήμερα και μάλλον πρέπει να διπλασιάσετε τη δοσολογία γιατί τα "χεράκια μικρά και μεγάλα" θα πάρουν φωτιά αν κρίνω από τα δικά μας!!!

Υλικά για μία δόση

2 φλ. αλεύρι γ.ο.χ.
2 κ. γλ. τζίντζερ σκόνη
1 κ. γλ. σόδα μαγειρική
1 κ. γλ. κανέλα
1 πρέζα αλάτι
3/4 φλ. βούτυρο λιωμένο αλλά κρύο
1 φλ. ζάχαρη
1/4 φλ. γάλα


Εκτέλεση


Ανακατεύω το βούτυρο με το γάλα μαζί και ενώνω με τα υπόλοιπα υλικά.

Αφήνω τη ζύμη να ξεκουραστεί για μισή ώρα.

Πλάθω κουλουράκια (ναι, με τα δυό χεράκια!!) και ρολάρω μέσα σε κανελοζάχαρη.

Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς σε αέρα για 10 λεπτά.



Καλή απόλαυση!

Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2013

Τάρτα σπιράλ με κράνμπερις




Καλημέρα σας! Καλή εβδομάδα!


Σήμερα έχουμε ένα μικρό θαύμα με μόνο 4 υλικά, ναι καλά διαβάσατε, τέσσερα!!!!

Μια τάρτα του ονείρου που σκαρώνεται με το χέρι και δύο μπωλάκια, ούτε μίξερ, ούτε τίποτα!

Δείτε πως!



Υλικά (σε ταψάκι 23 εκατοστών, όχι μεγαλύτερο)

1 φύλλο σφολιάτας ή ζύμη για κρουασάν μεγάλης συσκευασίας της γνωστής φίρμας...
300 γρ. τυρί κρέμα
1/4 φλ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 κονσέρβα cranberries sauce (στο πορτοκαλί ΣΜ βρίσκετε σίγουρα)
1 φλ. κράνμπερις αποξηραμένα (προαιρετικά, αν θέλουμε αφήνουμε μόνο την κονσέρβα)



Εκτέλεση


Ανοίγουμε το φύλλο μας (στη δική μου περίπτωση ήταν σφολιάτα).

Χτυπάμε με ένα πηρούνι το τυρί κρέμα με τη ζάχαρη για να λιώσει  η ζάχαρη. Απλώνουμε το μείγμα όλο πάνω στη σφολιάτα.



Σε άλλο μπωλάκι (όχι φωτιές και τέτοια) λιώνουμε λίγο με το πηρούνι  μας την σάλτσα των κράνμπερις γιατί στην κονσέρβα μοιάζει ζελεδοποιημένη και ρίχνουμε μέσα και τα αποξηραμένα κράνμπερις.



Απλώνουμε τη σάλτσα αυτή πάνω από το τυρί κρέμα και φροντίζουμε να καλύψουμε όλη την επιφάνεια.





Παίρνουμε τη ρόδα και κόβουμε κορδέλες 1 εκατοστού και τις τοποθετούμε με προσοχή όρθιες και σε σχήμα σπειροειδές. Και να μας σπάσει καμία δεν πειράζει, την ενώνουμε από εκεί που μείναμε μέσα στο ταψάκι μας. Ολο αυτό το κάνουμε μέχρι να γεμίσει το ταψάκι.




Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 για 40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η σφολιάτα.



Το πάντρεμα των κράνμπερις με το τυρί κρέμα είναι φανταστικό!!! Μην το αγνοήσετε, θα χάσετε!

*Επίσης αν δεν μπορείτε να βρείτε κράνμπερις (με τα οποία γίνεται φα-ντα-στι-κό!!) μπορείτε να παίξετε με τον ίδιο τρόπο με κάποια άλλη σάλτσα φρούτων ή να τη φτιάξετε και μόνοι σας με τα φρούτα της αρεσκείας σας.   Πάντως το γνωστό πορτοκαλί σ/μ στο ράφι συνήθως με τις σάλτσες bbq και το άλλο γνωστό που έχει και "του πουλιού το γάλα...." έχουν  ;-)




Καλή απόλαυση και να έχουμε μία όμορφη εβδομάδα!

Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου 2013

Τάρτα με κολοκύθα, νεροκρέμμυδα, φέτα και κατίκι



Μία νόστιμη ταρτούλα έχουμε σήμερα με αγαπημένα νεροκρέμμυδα ή αλλιώς Ζακυνθινά  ή Μπελουσιώτικα! Ακόμα βρίσκουμε στα σούπερ μάρκετς αλλιώς βάζουμε κρεμμυδάκια ξερά και την φτιάχνουμε.



Υλικά

2 φύλλα σφολιάτας

2 νεροκρέμμυδα Ζακύνθου σε λωρίδες
1 κ. σ. ζάχαρη
4 κ. σ. βούτυρο
200 γρ. κατίκι
200 γρ. φέτα
πιπέρι




Εκτέλεση

Σε τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια. Οταν μαλακώσουν καλά, ρίχνουμε τη ζαχαρίτσα και τα αφήνουμε σε σιγανή φωτιά να καραμελώσουν.  Τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο.

Ανακατεύυουμε τα τυριά και τον πουρέ κολοκύθας με το πιπεράκι και ενώνουμε με τα καραμελωμένα κρεμμύδια.

Σε στρογγυλό ταψάκι ελάχιστα βουτυρωμένο στρώνουμε τη μία σφολιάτα και ρίχνουμε τη γέμιση.

Από πάνω καλύπτουμε με το άλλο φύλλο. 

Εγώ πήγα να κάνω το σχέδιο με το ρολό στο φύλλο αλλά έπαθα πανωλεθρία (τι τα' θελα τα μπιγκουτί ...που έλεγε και ο Εξαρχάκος....) και για αυτό το βλέπετε έτσι περίεργο στη φωτογραφία. Την άλλη φορά ξανά, δεν παραδίδω ποτέ τα όπλα αμαχητί! χαχαχαχαχ!

Ψήνουμε στους 170 βαθμούς σε αέρα μέχρι να ροδίσει όμορφα η σφολιάτα μας.





Καλή όρεξη και καλό Σαββατοκύριακο!





Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου 2013

Πιπεριές τηγανητές ξυδάτες




Οι πράσινες πιπεριές οι καμπάδικες πολύ μου αρέσουν έτσι. Αν τύχει μάλιστα να έχουμε και ωραίο ζυμωτό ψωμάκι από δίπλα δεν θέλω τίποτα άλλο! Μάλιστα τις προτιμώ από τα κέρατα, έχουν άλλη νοστιμιά!


Υλικά

πιπεριές σε χονδρές φέτες κομμένες
αλάτι
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

ξύδι μπόλικο με το μάτι

αν θέλω φετούλες σκόρδου λεπτοκομμένες



Εκτέλεση


Τηγανίζουμε τις πιπεριές καλά και όπως είναι μέσα στο τηγάνι ρίχνουμε και το ξύδι. Σερβίρουμε με το λαδάκι τους για τρελές βούτες. Τόσο απλά και νόστιμα!


Καλή όρεξη!

Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου 2013

Κοτόπουλο με κόλιανδρο και καστανό ρύζι στο φούρνο



Ενα φαγάκι νόστιμο, αρωματικό και ιδιαίτερο έχουμε σήμερα!

Ενα ρυζάκι αρωματισμένο με κόλιανδρο....
Μια τηγανιά κοτόπουλο (ή και γαλοπούλας) μαριναρισμένη σε μείγμα λεμονιού και κόλιανδρου....
Και τελικά ένα γκρατέν φανταστικό....

Και στις 3 φάσεις του τρώγεται απολαυστικά από μόνο του!

Αν δεν σας αρέσει ο κόλιανδρος μπορείτε να αντικαταστήσετε με μαϊντανό, όμως θα χάσει πολύ από το άρωμά του και το αποτέλεσμα θα είναι πιο "επίπεδο".

 Εγώ χρησιμοποίησα φιλέτο γαλοπούλας.



 Υλικά για τη μαρινάδα του  κοτόπουλου

3 στήθη κοτόπουλο ή 1 1/2 κιλό φιλέτο γαλοπούλας

3/4 φλ. ελαιόλαδο
2 ματσάκια  κόλιανδρος - μόνο φυλλαράκια
χυμός και ξύσμα 2 ακέρωτων λεμονιών
3-4 σκελίδες σκόρδο
2 κ. γλ. ζάχαρη οπωσδήποτε γιατί σβήνει την αψάδα του σκόρδου
αλάτι και πιπέρι


Υλικά για το ρύζι

1 φλ. ρύζι λευκό ή καστανό (έβαλα καστανό)
2 φλ. νερό ή ζωμός λαχανικών

1/2 ματσάκι ψιλοκομμένος κόλιανδρος (μόνο φυλλαράκια)
1 κ. σ. χυμός λεμονιού
3 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
2 κ. γλ. ζάχαρη (και εδώ ειδικά οπωσδήποτε, μη την φοβάστε)



Για το τελείωμα στο φούρνο

1  συσκευασία κονκασέ ντομάτας
300 γρ. τριμμένα κίτρινα τυριά



Εκτέλεση


Για το ...πτηνόν

Από την προηγούμενη μέρα έχουμε φροντίσει να ψιλοκόψουμε το φιλέτο γαλοπούλας ή το στήθος κοτόπουλο σε κομματάκια τηγανιάς περίπου. Αλατίζουμε, πιπερώνουμε και αφού χτυπήσουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας στο μούλτι, λούζουμε το κρέας μας και το αφήνουμε τουλάχιστον 8 ώρες σε κλειστό μπωλ στο ψυγείο.  Μην κοιτάτε που το ξέχασα δύο μέρες στο ψυγείο....ααχαχαχαχαχχ!!! Καλύτερο έγινε στην τελική, πότισε περισσότερο!



Οταν τελικά σας έρθει ο οίστρος και θυμηθείτε ότι το έχετε στο ψυγείο ξεχασμένο .....θα το βγάλετε όπως είναι, θα το βάλετε σε ένα μεγάλο τηγάνι με λίγο λαδάκι (γιατί ήδη έχει από το μαρινάρισμα)  και θα το σοτάρετε μέχρι να μαλακώσει κανονικά όπως οι τηγανιές μας. Να φύγουν και τα πολλά υγρά του και να μοσχομυρίσει ο τόπος όλος. Επίσης αφήστε κάτω τις μπουκίτσες γιατί σας βλέπω......τι θα μπει στο ταψί, οέο;;;;;




Πάμε στο ρύζι;

Εάν βάλετε καστανούλι (είναι διατροφικά πιο σωστό, δοκιμάστε το) να ξέρετε ότι θέλει το χρόνο του, δεν είναι σαν το λευκό που γίνεται αμέσως.    Σε ένα μικρό κατσαρολάκι θα βάλουμε το ρύζι με το νεράκι, το φέρνουμε σε βρασμό και μετά συνεχίζουμε μέχρι να μαλακώσει σε χαμηλή θερμοκρασία για 30-40 λεπτά. Μόλις πιει τα υγρά του είναι έτοιμο.

Μέσα στο ρυζάκι που δεν έχει πια υγρά, ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε.



Σε ταψί 32x22 περίπου (πυρέξ) λαδώνουμε ελαφρά, στρώνουμε το ρύζι, από πάνω τοποθετούμε το κοτόπουλο (χωρίς ζουμάκια αν τυχόν έχουν μείνει στο τηγάνι μας), περιχύνουμε με το κονκασέ ντομάτας και από πάνω πασπαλίζουμε με τα τριμμένα τυράκια.









Ψήνουμε για 20 με 30 λεπτά στους 175 βαθμούς σε αέρα  μέχρι να χρυσίσει το τυράκι.



Καλή όρεξη και καλή εβδομάδα!


Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου 2013

Ρεβύθια με ντομάτα και ρύζι



Σήμερα έχουμε  ένα πεντανόστιμο φαγάκι που έχει καταγωγή ποντιακή, μία διαφορετική πρόταση για τα κλασσικά μας ρεβύθια.


Υλικά

500 γρ. ρεβύθια μουλιασμένα αποβραδίς με 1 κ. σ. σόδα και 1 κ. σ. χονδρό αλάτι
2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1/2 φλ. ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι
1 κ. γλ. πάπρικα καπνιστή
1/2 μάτσο μαϊντανός
1 κονκασέ ντομάτας
2 κ. σ. πελτές ντομάτας
1/2 φλ. ρύζι νυχάκι


Εκτέλεση


Ξεπλένουμε σε πολλά νερά τα ρεβύθια και τα σουρώνουμε.

Τα βάζουμε σε κατσαρόλα να πάρουν ένα βράσιμο, ξαφρίζυμε και μετά από 20 λεπτά πετάμε το νερό και τα σουρώνουμε.

Σε κατσαρόλα μέσα στο ελαιόλαδο σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, προσθέτουμε τα ρεβύθια και αφήνουμε να βράσουν για 1 ώρα περίπου σε μέτρια φωτιά.

Κατόπιν προσθέτουμε στην κατσαρόλα τον πελτέ και το κονκασέ, αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε την πάπρικα και τον μαϊντανό.

Προσθέτουμε το ρύζι και αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά να χυλώσει, περίπου για 15 λεπτά. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο βρασμένο νεράκι για να το βοηθήσουμε.

* Ο χρόνος βρασμού των ρεβυθιών είναι σχετικός.  Σε χύτρα μπορεί να βράσουν και νωρίτερα, αλλά εξαρτάται από την ποιότητα του οσπρίου.



Καλή όρεξη και καλό Σαββατοκύριακο!

Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου 2013

Καρότο γλυκό του κουταλιού




Καλημέρες γλυκές σήμερα!

Αλλο ένα γλυκάκι κουταλιού αγαπημένο το καροτάκι!  Εύκολο στην παρασκευή του και απολαυστικότατο!


Υλικά

1 κιλό καρότα ξεφλουδισμένα
1 κιλό  ζάχαρη
250 ml νερό
2 βανίλιες ή 1 ξύλο κανέλας Κεϋλάνης
3-4 γαρίφαλα
αμύγδαλα ξεφλουδισμένα αν θέλω
χυμός 1 λεμονιού



Εκτέλεση

Φροντίζουμε να διαλέξουμε καρότα χωρίς ξύλο, να είναι δηλαδή τρυφερά.  Ξεφλουδίζουμε τα καρότα.

Ζεματίζουμε σε μπόλικο νερό τα καρότα για 10 λεπτά και τα σουρώνουμε καλά. Αυτό το κάνουμε δύο φορές για να φύγει η αψάδα τους (μην ξεχνάμε ότι είναι ρίζα).

Οταν κρυώσουν λίγο, τα κόβουμε σε λεπτές ροδέλες και τα ρίχνουμε πάλι στην κατσαρόλα με τη ζάχαρη, το νερό,  τα αμύγδαλα, το γαρίφαλο και την κανέλα ή τις βανίλιες για  να βράσουν και να δέσει το σιρόπι.  Προς το τέλος ρίχνουμε το χυμό λεμονιού, αφήνουμε να πάρει μία βράση τελευταία το γλυκό, τσεκάρουμε το δέσιμό του  και αποσύρουμε.

Αφαιρούμε την κανέλα και γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα. Είναι τέλειο γλυκάκι, ιδιαίτερα πάνω σε γιαουρτάκι!

*Μπορούμε να τρίψουμε τα καρότα επίσης, ή αν έχουμε μικρούλικα καροτάκια τύπου baby να τα αφήσουμε ολόκληρα όπως είναι.  Οπως και να το φτιάξουμε αυτό το γλυκάκι είναι όνειρο!



Καλή απόλαυση!