Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

Τρουφάκια με βούτυρο αμυγδάλου

 

Με αυτή τη συνταγούλα θα σας ευχηθώ Χρόνια πολλά και  Καλά Χριστούγεννα!  Με υγεία πάνω από όλα και χαμόγελα πολλά!

Εμείς φέτος θα κάνουμε τον καθιερωμένο πλέον χοιρινό γεμιστό λαιμό   και την κρεατόπιτά μας. Ξεκάθαρα μου τα απαίτησαν οπότε άφησα τις δοκιμές για τις μέρες μετά τα Χριστούγεννα!
Το βούτυρο των ξηροκαρπίων ήθελα πολύ καιρό να το φτιάξω και όλο το ανέβαλα για κάποια άλλη φορά.  Ηρθε η ώρα του και άξιζε τον κόπο, τουλάχιστον το βούτυρο αμυγδάλου που δοκίμασα και ακόμα απορώ πως έμεινε για τη συνταγή!

Βούτυρο από αμύγδαλα αλατισμένα ή ανάλατα, λίγη σημασία έχει που είναι πολύ νόστιμο και ιδιαίτερο!

Κατά τον ίδιο τρόπο κάνουμε φυστικοβούτυρο, από φουντούκια, ινδοκάρυδο και όλους τους ξηρούς καρπούς.

Προϋπόθεση βέβαια να είναι βιολογικοί οι ξηροί καρποί μας και ένα καλό, δυνατό μούλτι, εγώ το δικό μου σχεδόν το έκαψα....η νεκροψία θα δείξει σε λίγο.........Το άκουσες Αγιε Βασίλη;;; Βάλτο μαζί με τ' άλλα κι αυτό...




Για το βούτυρο αμυγδάλου

Γεμίζουμε το μούλτι με αμύγδαλα (όπως είναι με τη φλούδα τους μια χαρά είναι), χτυπάμε λίγο, το ξεκολλάμε από τα τοιχώματα τακτικότατα και συνεχίζουμε το χτύπημα με διακοπές για να μην μας μείνει όπως είπαμε στο χέρι. Αν είναι δυνατό το μούλτι σας θα βγει το αποτέλεσμα πιο κρεμώδες σίγουρα από το δικό μου. Εγώ σταμάτησα στην υφή που έχει στη φωτογραφία γιατί άρχισε να βγάζει καπνούς......  Γενικά να ξέρετε ότι από όσα αμύγδαλα θα βάλετε, θα πάρετε περίπου τη μισή ποσότητα σε βούτυρο. Χρησιμοποιείτε όσο θέλετε στις συνταγούλες σας και το υπόλοιπο διατηρείται κλεισμένο καλά στο ψυγείο.  Αυτό κυρίως είναι πολύ καλό για το φυστικοβούτυρο που έχει ένα σκασμό ευρώ στο σούπερ μάρκετ και εμένα τουλάχιστον δεν μου αρέσει η γεύση του έτοιμου μέχρι στιγμής. Το φυστικάκι είναι οικονομικός ξηρός καρπός και θα το έχουμε φτιάξει εμείς, το βασικό!





Πάμε στα τρουφάκια μας τώρα!


Υλικά

2 1/3 φλ. βρώμη
3/4 φλ. χουρμάδες ή δαμάσκηνα ή βερύκοκα ή σύκα αποξηραμένα
2 φλ. βούτυρο αμυγδάλου
1/4 φλ. ινδική καρύδα
1/3 φλ. μέλι 
2 κ. σ. ζάχαρη κρυσταλλική (αν θέλω, για πιο γλυκό αποτέλεσμα)
1 σφηνάκι κονιάκ (ίσως και λίγο παραπάνω, θα το δείτε)
3 κ. σ. σταφίδες
3 κ. σ. κράνμπερις
3 κ. σ. λεπτοσπασμένη κουβερτούρα  ή σταγόνες κουβερτούρας

κακάο και ινδική καρύδα για το ρολάρισμα




Εκτέλεση

Περνάμε στο μούλτι για 10 δευτερόλεπτα τις νιφάδες βρώμης.

Περνάμε τους ξηρούς καρπούς επίσης στο μούλτι για να ψιλοκοπούν. Αν κολλάνε και δεν μπορούμε τους ψιλοκόβουμε με ένα μαχαίρι. Το ίδιο κάνουμε και με την κουβερτούρα.

Ζυμώνουμε να ενσωματωθούν  όλα τα υλικά μαζί και βοηθάμε με το κονιάκ που το ρίχνουμε λίγο-λίγο.

Αν δεν μπει η ζάχαρη, δεν τις λες γλυκές αυτές τις τρούφες, κρατάνε λίγο. Οπότε το ρυθμίζει ο καθένας όπως θέλει αυτό το σημείο.

Πλάθουμε τρουφάκια και τα κυλάμε στα μπωλ με την ινδική καρύδα ή το κακάο.






Να περάσετε όμορφα όλοι και να είστε γεροί! Καλά Χριστούγεννα!

Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013

Σαλιάρια Κοζάνης





Αυτή εδώ  είναι μία  συνταγούλα που κυκλοφορεί σε πολλά νοικοκυριά στα Σέρβια της Κοζάνης σε διάφορες μάλιστα παραλλαγές, την οποία την έχω δοκιμάσει εδώ και πολλά χρόνια και πιστεύω ότι αξίζει τον κόπο να την φτιάξετε. Οσο άντεχαν τα χέρια της πεθεράς μου, έφτιαχνε τρελές δόσεις για να στείλει και σε εμάς.

Την φτιάχνει θεία μας Κοζανίτισσα εδώ και χρόνια, η διαφορά μας είναι ότι δεν έχουμε αλισίβα (σταχτόνερο) με την οποία γίνονται παραδοσιακά. Δεν ρισκάρω τη στάχτη από το τζάκι γιατί έχω μόνιμα την υποψία ότι τα ξύλα που αγοράζουμε μάλλον τα ραντίζουν με κατιτίς και φοβάμαι. Οποιος είναι στην εξοχή ας βάλει σταχτόνερο.

Κανονικά απαιτείται σταχτόνερο (αλισίβα) σε αυτό το γλυκάκι, παραδοσιακά, αλλά αν δεν έχουμε πρόσβαση σε καθαρή στάχτη τότε βάζουμε την ίδια ποσότητα σε χυμό πορτοκαλιού. 

Ετρωγα την πεθερά μου να μου φέρει τη συνταγή  εδώ και χρόνια και τελικά κάποια στιγμή την πήρε, όλο το ξέχναγε!  
 
Σαλιάρια λοιπόν!   Ονομάζονται έτσι γιατί θυμίζουν το σχήμα του γυμνοσάλιαγκα. Εχουν μία  ζύμη απίστευτα αφράτη και τριφτή, είναι γεμισμένα με καρύδι, σιροπιασμένα και πασπαλισμένα με άχνη ζάχαρη.  Να τα φτιάξετε οπωσδήποτε! Είναι υπέροχα, κατά τη γνώμη μου καλύτερα από μελομακάρονα! :))))

Η ζύμη μου πήρε ακριβώς μία συσκευασία μπλε αλευριού, δεν έβαλα παραπάνω. Η ζύμη έχει μπόλικο λάδι και δεν κολλάει. Μην την στουμπώσετε σε αλεύρι.

Αν μπει τελικά σταχτόνερο, τότε ίσως αν θέλετε μπορείτε να βάλετε λίγο ξύσμα ακέρωτου πορτοκαλιού μέσα στη ζύμη.

Η πεθερά μου δεν τα ήθελε ποτέ αχνισμένα και μας τα έφτιαχνε σαν μελομακάρονα, εγώ σας τα δείχνω όπως τα φτιάχνουν στα μέρη της συνταγής, ότι θέλετε σίγουρα επιλέγετε.





Υλικά για τη ζύμη

2 φλ. ελαιόλαδο
2 φλ. σπορέλαιο
2 φλ. χυμός πορτοκαλιού ή αλισίβα (ένα από τα δύο)
1 σφηνάκι κονιάκ
1 βανίλια
1/2 κ. γλ. σόδα
1 φάκελος baking powder
1 kg αλεύρι για όλες τις χρήσεις (και όσο σηκώσει)


Για τη γέμιση

100 γρ. καρύδι τριμμένο (μπορεί να περισσέψει και λίγη, χαμένη δεν θα πάει)
1 κ.σ. ζάχαρη
1 κ. γλ. κανέλα
1/2 κ. γλ. γαρίφαλο  

* προαιρετικά λίγη φρυγανιά τριμμένη-δεν έβαλα καθόλου



Για το σιρόπι
1 κιλό ζάχαρη
1 λίτρο νερό
φλούδα 1 λεμονιού
1 ξύλο κανέλας
μερικά γαρίφαλα

άχνη για το πασπάλισμα προαιρετικά,  αλλιώς τριμμένο καρύδι




Εκτέλεση


Κοσκινίζω το αλεύρι και ανακατεύω το baking powder και τη βανίλια. Σε μπωλ μεγάλο ρίχνω το λάδι, το κονιάκ και το μισό χυμό πορτοκαλιού.  Με γρήγορες κινήσεις ρίχνω και ανακατεύω τη σόδα στον υπόλοιπο χυμό πάνω από το μπωλ γιατί αφρίζει και χύνεται, και προσθέτω το αλεύρι που έχω στο άλλο μπωλ. 
Δεν ζυμώνω τα υλικά, απλά τα ανακατεύω να ενσωματωθούν όλα μέσα στη ζύμη ομοιόμορφα. Αν ζυμώσω θα έχω σφιχτό αποτέλεσμα. 

Παίρνω ποσότητα όπως και στα μελομακάρονα, κάνω μία μικρή λακουβίτσα, ρίχνω 1/4 κ. γλ. γέμιση (στη μύτη του κουταλιού δηλαδή) και κλείνω.  Δίνω τη μορφή του μισοφέγγαρου. Φροντίζω να τα κάνω λίγο μικρά (όσο γίνεται) γιατί φουσκώνουν. Μπορεί στην αρχή να μας παιδέψει το γέμισμα και το κλείσιμό τους αλλά αξίζει η προσπάθεια και είναι μέχρι να το συνηθίσουμε.

Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο με το κλεισμένο μέρος προς τη λαμαρίνα του φούρνου μέχρι να ροδίσουν στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου (ελεγχόμενα πάντα). Τα βγάζω από το φούρνο με προσοχή γιατί έχουν απίστευτα τριφτή υφή.  Αυτός είναι και ο λόγος που θέλουν ελάχιστο σιρόπιασμα αλλιώς τα χάσαμε....

Αφήνω να κρυώσουν καλά.


Ετοιμάζω το σιρόπι που φροντίζω να το σβήσω ΠΡΙΝ δέσει.

Βουτάω για ελάχιστα  (για να μην παπαριάσουν) με μία  τρυπητή κουτάλα τα κρύα σαλιάρια στο ζεστό σιρόπι και αραδιάζω με προσοχή σε πιατέλα. Τα αφήνω να σταθούν λίγο και τα βουτάω στην άχνη. 

Δεν τα μετακινούμε για αρκετή ώρα για να σταθούν και να μην μας σπάσουν.

Κανονικά ζάχαρη δεν περιέχεται στη ζύμη, μόνο στο σιρόπι και ελάχιστη στη γέμιση.  Αν θέλουμε την παραλείπουμε και εντελώς αλλά εμείς βάζουμε ελάχιστη μέσα στη γέμιση.





Καλές γιορτές!

Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

Gingerbread cupcakes με cream cheese frosting



Αν σας αρέσει σαν γεύση η μελάσα τότε αυτά εδώ τα cupcakes είναι ότι πρέπει για αυτές τις μέρες!


Υλικά για 6 jumbo θήκες ή 12 κανονικές

1/2 φλ. σπορέλαιο
1/2 φλ. ζάχαρη
1/2 φλ. μελάσα
1 αβγό σε θερμοκρασία δωματίου
1 1/2 φλ. αλεύρι γ.ο.χ.
2 κ. γλ. τζίντζερ
1 κ. γλ. κανέλα
1 πρέζα αλάτι
1/2 κ. γλ. γαρίφαλο
1/2 φλ. βραστό νερό
1/2 κ. σ. σόδα


Για την επικάλυψη

225 γρ. τυρί κρέμα
1/4 φλ. βούτυρο αγελαδινό μαλακό
2 φλ. άχνη ζάχαρη
1-2 κ. σ. γάλα ή κρέμα γαλακτος
1 κ. γλ. εσάνς βανίλιας



Εκτέλεση

Χτυπάμε το σπορέλαιο με τη μελάσα, προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αβγό, αλάτι , κανέλα, τζίντζερ, γαρίφαλο, το αλεύρι ανακατεμένο με τη σόδα και συμπληρώνουμε με το βραστό νερό.

Γεμίζουμε τις θήκες μας και ψήνουμε για 19-21 λεπτά στους 175 βαθμούς σε αέρα.



Οταν κρυώσουν τα στολίζουμε με το frosting μας που το φτιάχνουμε ως εξής :

Χτυπάμε το τυρί κρέμα μαζί με το βούτυρο, προσθέτουμε την 1 κουταλιά σούπας γάλα ή κρέμα γάλακτος και σταδιακά την άχνη όλη και την εσάνς και για να ρυθμίσουμε τη ρευστότητα της επικάλυψης, αν έχει βγει πολύ σφιχτή προσθέτουμε και την άλλη μία κουταλιά γάλα. Γενικώς το ρυθμίζουμε είτε με λίγη παραπάνω άχνη για να σφίξει, είτε με λίγο παραπάνω γάλα για να κρεμώσει. 

Στολίζουμε τα cupcakes μας και είμαστε έτοιμοι!

Δεν ήταν αρκετά σφιχτή η επικάλυψή μου οπότε το σχεδιάκι πήγε περίπατο, κάντε τη δική σας πιο σφιχτή να βγάλει ωραίο σχέδιο!



Καλές γιορτές!

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

Ελατάκια μαρέγκας


 


Ελατάκια μπεζεδάκια  έχουμε σήμερα,  από θαύμα τα βλέπετε βέβαια, μαρεγκάκια έχω πει ότι θα βάλω πολλές φορές εδώ και 3 χρόνια στο μπλογκ....αλλά η μοίρα ποτέ δεν τα άφησε να προχωρήσουν σε στάδιο φωτογράφησης......αν εννοείτε τι εννοώ! 

Οσες φορές έχω πει ότι θα τα φωτογραφίσω έχουν γίνει τα απερίγραπτα....και στο τέλος καταλήγουμε με παρέα να τα τσακίζουμε! Γιατί αν συμπαθείτε το αβγό γενικά να ξέρετε ότι δεν θα τους αντισταθείτε!  Συνήθως ή τα λατρεύουν ή τα αντιπαθούν οι άνθρωποι!  Εμείς ανήκουμε στους πρώτους λοιπόν!   Η ιδέα "ελατάκι" είναι από το αγαπημένο Pinterest που μας έχει πάρει τα μυαλά γενικώς και μου άρεσε πάρα πολύ. Η απόδοση της φωτογραφίας δεν είναι πολύ καλή λόγω φωτισμού αυτές τις μέρες και υπόσχομαι να την αντικαταστήσω σύντομα....(αν δεν το καταλάβατε...πάνε ήδη τα μαρεγκάκια μας.....αχαχαχαχχ!).

Οποιος δεν κατέχει την έννοια του μπεζέ ή της μαρέγκας ας ανατρέξει  στο διάσημο ποστ της Κικίτσας μας κατά μπλογκόκοσμο "μικρή κουζίνα"   και ας διαβάσει όλο της το ποστ και κυρίως τα σχόλια (πολύ σημαντικό κομμάτι και αυτό). Εγώ με τις δικές της συμβουλές έμαθα να κάνω μπεζεδάκια και πολύ την ευχαριστώ για αυτό!  Θα ομολογήσω ότι τα έτρεμα με αυτά που διάβαζα κατά καιρούς.....τώρα τα έχω "του χεριού μου"!  

Τα αρωματίζουμε όπως θέλουμε, λατρεύω τη γεύση εσάνς τριαντάφυλλο αλλά μπορείτε να βάλετε άρωμα πορτοκαλιού, ελάχιστες σταγόνες λεμόνι, βανίλια ή βανιλλίνη ή ότι άλλη εσάνς σας αρέσει! Το τριαντάφυλλο να ξέρετε ότι δεν αφήνει ούτε την ιδέα της αβγουλίλας πάντως, έχω τσεκάρει σε όλες τις εσάνς μέχρι τώρα βλέπετε!



Υλικά

4 ασπράδια αβγού μέτριου μεγέθους
200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική (περίπου υπολογίζετε 50 γρ. ανά ασπράδι)
1/4 κ. γλ. ταρτάρ ή κρεμόριο
5-6 σταγόνες εσάνς τριαντάφυλλο

Στολίζουμε με : 
φυστική Αιγίνης ωμό ψιλοτριμμένο σαν πούδρα ή κοπανισμένα καραμελάκια χριστουγεννιάτικα (πρασινοκόκκινου χρώματος)

αν τα θέλουμε χρωματιστά, ρίχνουμε  χρώμα ζαχαροπλαστικής ελάχιστο μέσα στη μαρέγκα μας

μύτη διακοσμητική 1M της Wilton  δείτε την στην φωτογραφία






Εκτέλεση

 Προθερμαίνουμε το φούρνο μας σε αέρα στους 80 βαθμούς. Εκεί θα ψήσουμε και τα μαρεγκάκια μας.

Χτυπάμε λίγο την κρυσταλλική ζάχαρη στο μούλτι να γίνει πιο ψιλή αλλά όχι σαν άχνη. Θα την ρίξουμε στη μαρέγκα μας βροχηδόν με κουτάλι όταν σφίξουν.

Τα ασπράδια τα βγάζουμε κατευθείαν από το ψυγείο (όχι σε θερμοκρασία δωματίου) και τα σπάμε σε ένα μπωλ ένα ένα και μετά τα ρίχνουμε στον κάδο αναμίξεως του μίξερ. Αυτό το κάνουμε για να μην έχουμε ατυχήματα με τον κρόκο και πάνε στράφι τα ασπράδια.

Τα αναδευτήρια του μίξερ, ο κάδος και ότι έρχεται σε επαφή με το ασπράδι πρέπει να είναι πεντακάθαρο και εντελώς στεγνό για να πετύχει η μαρέγκα. 

Τα χτυπάμε μέχρι να αφρατέψουν πολύ καλά και να αρχίσουν να σφίγγουν, κατόπιν ρίχνουμε το κρεμόριο ή ταρτά και συνεχίζουμε το χτύπημα σε μέτρια ταχύτητα για λίγο ακόμα. Διαδοχικά χτυπάμε και ρίχνουμε βροχηδόν τη ζάχαρη να την πάρει όλη και στο τέλος την εσάνς μας.

Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί στη λαμαρίνα του φούρνου.

Βάζουμε τη συγκεκριμένη μύτη στην σακούλα μας και σχηματίζουμε τα ελατάκια μας.

Κάνουμε μία μεγάλη ροζέτα για βάση, από πάνω της με προσοχή μία μικρότερη και μία μικρότερη ακόμα για κορυφή στο δεντράκι μας.   

Βέβαια με jumbo μέγεθος μύτης θα βγαίνει πιο ωραίο το ελατάκι και πιο εντυπωσιακό αλλά δεν έχω. Οποια έχει ας χρησιμοποιήσει εκείνο το μέγεθος.

Πασπαλίζουμε με φυστίκι Αιγίνης ή καραμελάκια και ψήνουμε στους 80 βαθμούς σε αέρα για 2 ώρες και ίσως παραπάνω, αναλόγως του φούρνου μας. Θα το καταλάβετε όταν είναι έτοιμα γιατί  ξεκολλάνε από το αντικολλητικό χαρτί σαν αέρας, πανεύκολα. Μετά τις 2 ώρες να τα τσεκάρετε αν είναι έτοιμα, όχι νωρίτερα.  Οσο πιο μεγάλα σε μέγεθος, τόσο πιο πολύ χρόνο χρειάζονται.

Μην δυναμώσετε τη θερμοκρασία για να διατηρηθούν λευκά, ξεχάστε τα μέσα στο φούρνο και μη βιάζεστε. Το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει, τα πιο τέλεια μαρεγκάκια, αφράτα και σωστά ψημένα σας περιμένουν!

Οταν γίνουν, αφήστε τα μέσα στο φούρνο για λίγη ώρα ακόμα με την πόρτα του φούρνου μισάνοιχτη. Διατηρούνται σε αεροστεγές δοχείο για αρκετές ημέρες αν δεν υπάρχει υγρασία στο σπίτι (λόγω του καιρού). Σε εμάς δεύτερη-τρίτη μέρα στην καλύτερη περίπτωση δεν φτουράνε.  Οποιος κάνει ένα πέρασμα από μπροστά τους χτυπάει από 2-3......βοήθειά μας δηλαδή!



Καλή επιτυχία!

Καλά Χριστούγεννα!

Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

Φοινίκια





Καλημέρα!

Χρόνια πολλά στους Διονύσηδες και στις Διονυσίες! 

Σήμερα έχουμε ένα γλυκάκι που δεν το ξέρουν πολλοί, τουλάχιστον όπως είναι στην πραγματικότητα. Σαν φοινίκια θα δούμε βασικά διάφορες συνταγές για τα μελομακάρονα (σε μερικά μέρη τα λένε έτσι  και δεν έχω καταλάβει γιατί-κάθε τόπος έχει τα δικά του), αλλά στην πραγματικότητα  στην Μακεδονία εννοούν αυτό εδώ το γλυκάκι!  Μαζί με τα ρόξ τα συσκευασμένα, μπορείτε να τα πετύχετε και αυτά στα διάφορα περίπτερα ίσως, ζαχαροπλαστείο δεν έχω βρει μέχρι στιγμής να τα φτιάχνει εδώ στας Αθήνας.  Εγώ τα γνώρισα στην Κατερίνη πριν πολλά, πολλά χρόνια και μου άρεσαν πολύ! Είναι απολύτως νηστίσιμο, νόστιμο γλυκό και έχει το δικό του τρόπο να γίνει. 

Τα φοινίκια τα ψήνουμε ελαφρά και τα τηγανίζουμε για ούτε ένα λεπτό, ίσα να ροδίσουν παντού και τα βγάζουμε για να τα σιροπιάσουμε. Θέλουν πολλή ώρα στο σιρόπι (αναλόγως του πάχους τους) και είναι ένα απόλυτα σιροπιαστό γλυκό που όμως έχει σταθερότητα στην υφή του, δεν διαλύεται όπως το σιροπιαστό μελομακάρονο για παράδειγμα. 

Μη φοβηθείτε το τηγάνισμα τους γιατί σας υπογράφω ότι ΔΕΝ τραβάνε ΚΑΘΟΛΟΥ λάδι, απλά "φτιάχνουμε" το χρώμα τους στο τηγάνι. 


Αυτά είναι από την πρώτη φουρνιά!


Πάμε να τα δούμε!

Υλικά

Για τη ζύμη

1.150 γρ. αλεύρι γ.ο.χ. κοσκινισμένο
2 κ. γλ. σόδα μαγειρική
2 κ. γλ. baking powder
150 ml ηλιέλαιο 
150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
200 ml  χυμός πορτοκαλιού
ξύσμα 1 πορτοκαλιού
1 πρέζα κανέλα
400 ml νερό


Για το σιρόπι 

2 κιλά νερό
2 κιλά ζάχαρη
1 κ. σ. γλυκόζη
χυμός μισού λεμονιού
φλούδα 1 λεμονιού
1 ξύλο κανέλας
3-4 γαρίφαλα


ηλιέλαιο για το τηγάνισμα


Εκτέλεση

Ενώνουμε το αλεύρι με τη σόδα και baking powder, τη ζάχαρη, την κανέλα, το ξύσμα πορτοκαλιού και μέσα σε αυτό το μείγμα ρίχνουμε το ηλιέλαιο, το χυμό πορτοκαλιού και το νερό σιγά-σιγά μέχρι να πετύχουμε ζύμη όχι σφιχτή αλλά να μην κολλάει ιδιαίτερα, σχεδόν καθόλου.  Αν χρειαστεί προσθέτουμε ελάχιστο αλεύρι αλλά προσέχουμε να μην το παρακάνουμε.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς (σε αέρα τον έβαλα) και με ελαφρά λαδωμένα χέρια κόβουμε μικρά κομμάτια ζύμης και αρχίζουμε να πλάθουμε μικρά κατά προτίμηση φοινικάκια. Σας λέω μικρά γιατί σιροπιάζονται πιο εύκολα.

Ψήνουμε σε αντικολλητικό χαρτί στους 170 βαθμούς για 20 λεπτά, αφήνοντας μια μικρή απόσταση γιατί φουσκώνουν  λίγο (ανάλογα πως τα πλάσαμε) μέχρι να τελειώσει όλη η ζύμη μας για να προχωρήσουμε στα άλλα στάδια.

Οταν τελειώσουμε το ψήσιμο όλο, φτιάχνουμε το σιρόπι μας και παράλληλα αρχίζουμε να τηγανίζουμε σε κατσαρολάκι  σε αρκετό σπορέλαιο (τα ελέγχουμε καλύτερα γιατί αρπάζουν αμέσως). Ούτε ένα λεπτό δεν χρειάζονται.  Μόλις πάρουν χρώμα τα βγάζουμε με τρυπητή και αφού εξασφαλίσουμε ότι δεν έχουν λάδια (γενικά δεν κρατάνε), τα ρίχνουμε στο σιρόπι.




Βράζουμε τα υλικά του σιροπιού μας για 5-6 λεπτά και προσθέτουμε τη γλυκόζη στο τέλος πριν σβήσουμε την εστία. 




Βουτάμε μέσα τα τηγανισμένα φοινίκια και τα αφήνουμε να τραβήξουν όσο πιο πολύ ώρα γίνεται, ελέγχοντας να μην παραμαλακώσουν. Εμένα μου πήραν 3 ώρες τα μικρά. Αν πάλι δεν έχουν τραβήξει καλά (δοκιμάζουμε), τα αφαιρούμε από το σιρόπι, το ξαναζεσταίνουμε λίγο και τα ξαναβουτάμε. 

Επλασα κάτι "τούβλα" και δεν συνέρχονταν με τίποτα στην αρχή, οπότε έκανα αυτό που σας έγραψα. Μετά τα έβλεπα σαν μπιφτέκια (τι οιστρος με έπιασε όταν τα έπλαθα δεν ξέρω και τελικά θα τα αφήσω για κανένα εκμέκ μάλλον...χααχχαα!). Κάντε τα μικρά, γίνονται πιο νόστιμα και πιο χαριτωμένα!




Καλή επιτυχία και καλές γιορτές!

Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

Cookies κανέλας




Καλημέρα!

Υπέροχα κανελένια cookies σας έχω σήμερα. Το ωραίο είναι ότι μπορείτε να ετοιμάσετε το ρολό με την ησυχία σας, να μπει στο ψυγείο και όταν έχετε χρόνο και διάθεση να το βγάλετε για να τα ψήσετε!


Υλικά

Για τη ζύμη

1/2 φλ. άχνη ζάχαρη
3/4 φλ. βούτυρο σε θερμ. δωματίου
1/2 κ. γλ. αλάτι
1 1/2 κ. γλ. εσάνς βανίλιας
1 1/2 φλ. αλεύρι γ.ο.χ.


Για τη γέμιση

1 αβγό
1 κ. σ. νερό
1/4 φλ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 1/2  κ. γλ. κανέλα



Για το icing 

1/2 φλ. άχνη ζάχαρη
2 κ. σ. κρέμα γάλακτος
1/2 κ. γλ. κανέλα (αν θέλω)
1/2 κ. γλ. εσάνς βανίλιας

Αν χρειαστεί προσθέτω λίγη άχνη ή κρέμα γάλακτος για να του δώσω την πυκνότητα που θέλω



Εκτέλεση

Φτιάχνω τη ζύμη και την βάζω στο ψυγείο να σφίξει για περίπου 1 ώρα.  Ανακατεύω τα υλικά μου με το χέρι, δεν έχει σημασία η σειρά.

Ενώνω σε ένα μπωλάκι τα υλικά της γέμισης και τα δουλεύω για να έχω μία πάστα ομοιόμορφη.



Πάνω σε αντικολλητικό χαρτί σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγω φύλλο διαστάσεων 22x30 εκατοστών, γεμίζω με την πάστα της γέμισης και ρολάρω σφιχτά με προσοχή. Τυλιγμένο όπως είναι με το αντικολλητικό χαρτί το ρολό μας μπαίνει στο ψυγείο για να σφίξει ξανά και το αφήνω για 6 ώρες τουλάχιστον. Εγώ το έβγαλα μετά από 2 μέρες.....ένεκα αλλαγής προγράμματος....  ;-)



Βγάζω το ρολό, το κόβω σε δίσκους 2 εκατοστών και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς σε αέρα για 12-15 λεπτά. Προσέχω να μη μου παραψηθούν για να μην "καεί"  η γέμιση, στα 12 λεπτά ελέγχω πως είναι.

Αφαιρώ τα ρολάκια με προσοχή και τα αφήνω να κρυώσουν καλά.

Αν θέλω περιχύνω το icing από πάνω με ή χωρίς κανέλα, το οποίο ανακατεύω με το χέρι μου.



Καλή απόλαυση!

Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

Ρόφημα σοκολάτας με μπαχαρικά




Καλημέρα! 

Κρύο πολύ έξω και τι καλύτερο από μία ζεστή σοκολατίτσα, αρωματισμένη με μείγμα μπαχαρικών αγαπημένων; Και με ένα σύννεφο σαντιγύ από πάνω.....δεν περιγράφω άλλο.....!!!




Ευκολάκι, γίνεται αμέσως και το βασικό σήμερα είναι το μείγμα των μπαχαρικών που το φτιάχνουμε και το χρησιμοποιούμε στο ρόφημα αλλά και σε κολοκυθόπιτες γλυκές ή άλλα γλυκίσματα όπως η γαλατόπιτα και πολλά άλλα.


Υλικά για το μείγμα

1/3 φλ. κανέλα σε σκόνη
1 κ. σ. τζίντζερ σε σκόνη
1 κ. σ. μοσχοκάρυδο
1 1/2 κ. γλ. γαρίφαλο
1 1/2 κ. γλ. μπαχάρι

Τα ανακατεύουμε όλα μαζί και τα διατηρούμε σε βαζάκι αεροστεγώς κλεισμένο.




Για το ρόφημα σοκολάτας για 2 άτομα

2   φλ. γάλα (εδώ μετράμε με την κούπα που θα απολαύσουμε τη σοκολάτα μας)
1 φλ. σταγόνες κουβερτούρας (μπορώ να βάλω και λευκή σοκολάτα)
1/2 κ. γλ. μείγμα μπαχαρικών

σαντιγύ αν θέλω από πάνω


Ζεσταίνω το γάλα και πριν πάρει βράση προσθέτω την κουβερτούρα, χαμηλώνω τη φωτιά και ανακατεύω να λιώσει. Προσθέτω το μείγμα μπαχαρικών και ανακατεύω να ενωθούν τα αρώματα για 1 λεπτό ακόμα.

Γεμίζω τις κούπες μου και γαρνίρω με σαντιγύ και ελάχιστο μείγμα μπαχαρικών από πάνω.


Καλή απόλαυση!


Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

Φινόκιο σοτέ με κρόκο Κοζάνης




Καλό μεσημεράκι!

Ξαναφτιάξαμε μαραθοριζούλες αγαπημένες που τις μαγειρεύεις και μεθάς από το άρωμα!!!
Αυτή τη φορά με μπόλικο κρόκο Κοζάνης και πάλι απλά μαγειρεμένες. Ελάτε να τις δούμε!


Υλικά

2-3 μαραθόριζες σε λεπτές λωρίδες
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/2 φλ. ελαιόλαδο
1/2 φλ. λευκό κρασί
1 φλ. ζωμός λαχανικών
1 φακελάκι κρόκος Κοζάνης
αλάτι και πιπέρι

λίγο ψιλοκομμένο σχοινόπρασο στο τελείωμα


Εκτέλεση

Σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι και μετά ρίχνουμε το φινόκιο να μαραθεί και αυτό για 10 λεπτά χωρίς να το πολυανακατεύουμε. Σβήνουμε με το κρασί που το αφήνουμε να εξατμιστεί, διαλύουμε τον κρόκο Κοζάνης μέσα στο ζωμό λαχανικών και το προσθέτουμε και αυτό και αφήνουμε να σιγοβράσει για 15 λεπτά μέχρι να πιει το ζουμάκι του.  Επειδή χρησιμοποιούμε ζωμό, προσέχουμε το αλάτι του.

Πασπαλίζουμε με το σχοινόπρασο και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Είμαστε έτοιμοι!!!


Καλή όρεξη!

Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

Gluhwein, το γιορτινό κρασί!




Τώρα που έρχονται οι γιορτές είναι ωραία στιγμή για να φτιάξουμε και να απολαύσουμε ένα ζεστό, αρωματικό κόκκινο κρασί, το κρασί του χειμώνα και κατ΄εξοχήν των Χριστουγέννων!


Υλικά

750 ml ξηρό κόκκινο κρασί (καλό, όχι απαραίτητα ακριβό)
100  ml χυμός πορτοκαλιού 
1 πορτοκάλι σε ροδέλες χοντρές
μισό λεμόνι σε ροδέλες
1 ποτήρι νερό
1 φλ. ζάχαρη καστανή
3-4 σποράκια καρδάμωμου
1/2 κ. γλ. τζίντζερ σκόνη
1/2 κ. γλ. μοσχοκάρυδο
3-4 ξύλα κανέλας
15 γαρίφαλα
1 αστεροειδής γλυκάνισος

125 ml κονιάκ ή ρούμι
2 κ. σ. μέλι






Εκτέλεση

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το μέλι και το κονιάκ. Πριν πάρουν κανονική βράση τα υλικά, χαμηλώνουμε πολύ τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει το ποτό μας για 15 λεπτά. 
Στο τέλος προσθέτουμε το μέλι και το κονιάκ, ελέγχουμε τη γεύση και προσθέτουμε λίγη ζάχαρη ακόμα αν το θέλουμε πιο γλυκό και αφήνουμε σκεπασμένο για 2-3 ώρες στην κατσαρόλα επάνω στο μάτι να ενωθούν τα αρώματα.

Στραγγίζουμε με προσοχή, γεμίζουμε μπουκάλια γυάλινα και σερβίρουμε ζεστό όταν θέλουμε με ένα ξυλάκι κανέλας.




Στην υγειά σας!   Καλές γιορτές σε όλους!

Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

Cookies με κράνμπερις, βρώμη και ξηρούς καρπούς




Πεντανόστιμα cookies  με λίγο ιδιαίτερα συστατικά που τα βρίσκουμε στα βιολογικά καταστήματα.

Αν δεν βρείτε φύτρο σιταριού όπως εγώ, βάλτε πίτουρο σιταριού, αν πάλι όχι, αυξήστε την ποσότητα στα υπόλοιπα συστατικά για να πετύχετε τη σύσταση τους. Αντί για κράνμπερις μπορείτε να βάλετε σταφιδούλα ή ψιλοκομμένο ξερό φρουτάκι της αρεσκείας σας και από ξηρό καρπό χρησιμοποιούμε ότι έχουμε στο ντουλάπι μας. Γενικώς τους αλλάζουμε τα φώτα κατά το δοκούν!


Υλικά

2/3 φλ. βούτυρο λιωμένο
2/3 φλ. καστανή ζάχαρη
2 αβγά
1 κ. γλ. βανίλια 
1 1/2 φλ. βρώμη
3/4 φλ. αλεύρι γ.ο.χ.
1/4 φλ. αλεύρι ολικής άλεσης
1/4 φλ. πίτουρο σιταριού
1 πρέζα αλάτι
1 κ. γλ. σόδα
1 χούφτα κράνμπερις ή σταφίδες
1 χούφτα ψιλοκομμένοι ξηροί καρποί
1 χούφτα σταγόνες σοκολάτας ή ψιλοκομμένη κουβερτούρα
1 χούφτα λευκή κουβερτούρα ψιλοκομμένη


Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 175 βαθμούς σε αέρα.

Χωρίς μίξερ λιώνουμε το βούτυρο και ενώνουμε με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε τη βανίλια και τα αβγά και μετά ανακατεύουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά ίσα - ίσα να ενωθούν όμορφα. Δεν το παρακάνουμε. 




Σε αντικολλητικό χαρτί αραδιάζουμε με ένα κουτάλι τη ζύμη σε μέγεθος κάτι παραπάνω από ένα καρύδι, δεν φουσκώνει ιδιαίτερα, και ψήνουμε για 10-12 λεπτά.


Καλή απόλαυση και καλή εβδομάδα!

Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

Σπανάκι με αβγά




Καλημερούδια! 

Καλό και όμορφο μήνα να έχουμε και καλές γιορτές με υγεία! 

Σήμερα έχουμε μία ομελέτα που συνηθίζεται στην Κεφαλονιά και φαντάζομαι και σε άλλα μέρη. Απλή, γρήγορη και πεντανόστιμη!

Το έκανα κανονική ομελέτα γιατί δεν ήξερα αν θα το φάνε τα πιτσιρίκια αλλά μπορείτε να μαράνετε απλά το σπανάκι με τα μυρωδικά και επάνω εκεί να σπάσετε αβγουλάκια μάτια και να τα ψήσετε για λίγο με το καπάκι κλειστό.


Υλικά

500 γρ. σπανάκι
1 φλ. άνιθος ή μάραθος ψιλοκομμένος χωρίς κοτσάνι
2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο

1/2 φλ. ελαιόλαδο

6 αβγά



Εκτέλεση

Πλένουμε και στραγγίζουμε καλά το σπανάκι και το χοντροκόβουμε. 

Σε τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε μέσα το σπανάκι να μαραθεί. Προσθέτουμε τον άνιθο και το κρεμμυδάκι, αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο και τα αφήνουμε λίγο να μαλακώσουν όλα μαζί για περίπου 5 λεπτά. Φροντίζουμε να μη μείνουν υγρά καθόλου.

Στη φάση αυτή  ή χτυπάμε τα αβγά κανονικά σαν ομελέτα ή σπάμε αβγά μάτια πάνω από το σπανάκι που το έχουμε τακτοποιήσει λίγο με μία ξύλινη κουτάλα.  Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε με κλειστό καπάκι να ψηθούν τα αβγά μας.




Καλή όρεξη και καλή εβδομάδα!