Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου 2014

Μενεμένη (Μενεμέν) ή Αβγά σε σάλτσα ντομάτας και πιπεριές



Οπως και να το πεις, σημασία έχει να το φας!
Πλάκα-πλάκα πολλοί από εμάς μπορεί ήδη να το έχουμε φτιάξει και ίσως δεν ξέραμε ότι έχει τούρκικη ή πολίτικη, ότι προτιμάτε, καταγωγή.
Μία ακόμα νόστιμη και εύκολη πρόταση για τα αβγουλάκια μας, που μπορούμε να τα αφήσουμε σαν μάτια ή να τα κάνουμε στραπατσάδα. Οποιος αντέχει, βάζει και καυτερό. Επίσης του πάει και η πράσινη πιπεριά, δεν είχα και έβαλα μόνο Φλωρίνης.
Είχα γιαουρτοσκόρδιον στο ψυγείο, οπότε ψιλόκοψα λίγο πράσινο κρεμμυδάκι και πασπάλισα με σουμάκ για εφέ και γεύση, και συνοδέψαμε με αυτό. Απίθανη γεύση! Κάντε τα!


Υλικά
1/2 φλ. ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
5 μεγάλες πιπεριές Φλωρίνης κομμένες
2 κονκασέ ντομάτας (το ένα με ψιλοκομμένη ντομάτα)
1/4 κ. γλ. ζάχαρη
αλάτι και πιπέρι
λίγος ξερός δυόσμος ή φρέσκος ψιλοκομμένος
μαϊντανός ψιλοκομμένος
4 αβγά
Εκτέλεση
Στο τηγάνι βάζω το ελαιόλαδο να κάψει και σοτάρω το κρεμμύδι και τις πιπεριές. Μόλις μαλακώσουν, προσθέτω το κονκασέ ντομάτας, τη ζάχαρη, το αλατοπίπερο, το δυόσμο και τον μαϊντανό (κρατάω λίγο για το τέλος).


Μόλις μελώσει η σάλτσα μας και δεν έχει υγρά, σπάω  μέσα τα αβγά με προσοχή, σβήνω το μάτι, κλείνω το καπάκι και αφήνω για 10 λεπτά να ψηθούν τα αβγά.




Είμαστε έτοιμοι!


Αν δεν θέλουμε τα αβγά μάτια, τα σκορπίζουμε να γίνουν στραπατσάδα μέσα στο τηγάνι.  Επίσης ωραίο είναι όταν διαλύουμε το ασπράδι του αβγού μόνο στη σάλτσα και αφήνουμε άθικτο τον κρόκο.


Εύκολο και πεντανόστιμο, διαλέξτε παραλλαγή και φτιάξτε το!
Καλό απόγευμα!

Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2014

Κυρά Σαρακοστή





Την Κυρά Σαρακοστή
που' ναι έθιμο παλιό
οι γιαγιάδες μας την φτιάχναν
με αλεύρι και νερό.
Για στολίδι της φορούσαν
στο κεφάλι έναν σταυρό
μα το στόμα της ξεχνούσαν
γιατί νήστευε καιρό.
Και τις μέρες της μετρούσαν
με τα πόδια της τα επτά.
Κόβαν ένα την βδομάδα
μέχρι να' ρθει η Πασχαλιά.


Φτιάχνουμε την κυρά-Σαρακοστή;

Μία βδομαδούλα έμεινε πια..... Μπείτε με τα παιδιά στην κουζίνα και σκαρώστε την κυρά-Σαρακοστή για να μην ξεχνάμε και τα έθιμα του τόπου μας.

Τα υλικά μας απλά, απλούστατα θα πω. Αλεύρι, νερό  και μπόλικο αλάτι για να διατηρηθεί το ζυμαράκι μας άθικτο μέχρι την Πασχαλιά.


Για 4 Σαρακοστές μεγάλες έβαλα :

1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ.
3 φλ. χλιαρό νερό (μπορεί και παραπάνω γιατί δεν το μέτρησα)
1 φλ. αλάτι


Εκτέλεση

Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι και προσθέτουμε το νερό.
Θα χρησιμοποιήσετε τόσο νερό όσο χρειάζεται για να έχουμε μία ζύμη που ξεκολλάει από τα χέρια μας οπότε θα πηγαίνεται σιγά-σιγά γιατί δεν το μέτρησα.
Αν το αφήσουμε και λίγο να σταθεί πλάθεται και ανοίγεται το ζυμάρι μας πιο εύκολα.
Σε αλευρωμένη επιφάνεια φτιάχνουμε το σχέδιο της κυρά Σαρακοστής όπως στην φωτογραφία.
Δεν της βάζουμε στόμα (λόγω νηστείας) και τα χεράκια της είναι σταυρωμένα (λόγω προσευχής).

Φτιάχνουμε στο κεφάλι  το σημείο του Σταυρού και σκαρώνουμε και τα ποδαράκια της που πρέπει να είναι επτά (7) όσες και οι εβδομάδες μέχρι το Πάσχα. Οτι χρειαστεί σαν στολιδάκι να κολλήσουμε επάνω της φροντίζουμε να το κάνουμε με ελάχιστα βρεγμένα δαχτυλάκια.

Μεταφέρουμε σε αντικολλητικό χαρτί με προσοχή και ψήνουμε στους 160 βαθμούς για 1 ώρα, αυτό βέβαια παίζει ανάλογα το πάχος της ζύμης μας, οι δικές μου ήταν σε πάχος 1,5 εκατοστού. Αν γίνει πιο λεπτή θέλει λιγότερη ώρα οπότε την ελέγχετε.




Στο τέλος κάθε εβδομάδας  (το Σάββατο) σπάμε και ένα ποδαράκι.

Το έθιμο λέει πως το τελευταίο ποδαράκι το βάζουμε μέσα στο ψωμί της Ανάστασης και όποιος το βρει στη φέτα του έχει καλή τύχη. Σε άλλα μέρη το έκρυβαν μέσα σε ξερό σύκο και το ανακάτευαν μαζί με άλλα ξερά σύκα, πάλι με την ίδια λογική.

Ολο αυτό ήταν ένας τρόπος για να κρατάνε οι παλιοί μία μορφή ημερολογίου μέχρι το Πάσχα.

Στα σχολεία συνηθίζεται να γίνεται η κατασκευή της με χαρτόνι και μπορούμε να τη δούμε και φτιαγμένη  από ύφασμα.

Εγώ την πήγα στις τάξεις των παιδιών, εξ ου και η ποσότητα, εσείς αναπροσαρμόστε την ποσότητα ανάλογα με το πόσες θέλετε να φτιάξετε. Το μυστικό είναι έτσι κι αλλιώς το πολύ αλάτι και το καλό ψήσιμο για να μην μείνει καθόλου υγρασία μέσα στη ζύμη και να διατηρηθεί σωστά για τόσο καιρό.

Από πέρσυ ακόμα φέτος τις είχαν κρεμασμένες μέσα στις τάξεις αυτές που τους έκανα.

Εννοείται ότι δεν τρώγεται αυτό το ζυμαράκι (με τόσο αλάτι μέσα, απλά σαν έθιμο το φτιάχνουμε).

*Κάντε ότι δεν βλέπετε πόσο κομψά μου βγήκαν τα ποδαράκια......μα πάτε και εσείς και κοιτάτε κάτι λεπτομέρειες....τσ..τσ..τςςςςς!!!!!



Καλή Σαρακοστή να έχουμε!

Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου 2014

Γαλατόπιτα γλυκιά με φύλλο



Η γαλατόπιτα είναι αγαπημένο μας γλυκάκι όλο τον καιρό!

Αυτή την εβδομάδα όμως έχει την τιμητική της! Γαλατόπιτες, τυρόπιτες, ζυμαρικά και αβγά δίνουν και παίρνουν σε όλη την ελληνική μπλογκόσφαιρα!

Μας αρέσει σε όλες τις  εκδοχές της, με σιμιγδάλι ή αλεύρι, με ένα ή δύο φύλλα ή χωρίς φύλλο. Την τεμπέλικη εκδοχή θα την δείτε εδώ, αυτή τη φορά θα την κάνουμε με αλεύρι και φυλλαράκια, ένα πάνω και ένα κάτω.




Υλικά

Για τα φύλλα

1/4 του νεροπότηρου ελαιόλαδο
3/4 του νεροπότηρου χλιαρό νερό
1 κ. σ. ξύδι
1/2 κ. γλ. αλάτι
1/4 κ. γλ. μαγειρική σόδα
400 γρ. περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις (όσο πάρει)

Για την κρέμα

2 λίτρα γάλα
400 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
4 φλ. ζάχαρη
4 βανίλιες
4 αβγά


κανελοζάχαρη για το σερβίρισμα


Εκτέλεση

Για τα φύλλα

Σε μπωλ ρίχνω το νερό με το ελαιόλαδο, το ξύδι και τη σόδα και προσθέτω το αλεύρι λίγο-λίγο στο οποίο έχω ανακατέψει και το αλάτι.

Συμπληρώνω τόσο αλεύρι όσο χρειάζεται για να έχω ωραία και εύπλαστη ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια μου και ζυμώνω.

Αφήνω στην άκρη σκεπασμένη τη ζύμη μου για περίπου 30 λεπτά να ξεκουραστεί και να φτιάξω την κρέμα.

Οταν είμαι έτοιμη χωρίζω τη ζύμη σε δύο μέρη, το ένα λίγο μεγαλύτερο από το άλλο γιατί θα είναι το κάτω φύλλο και το θέλουμε μεγαλύτερο από το πάνω.

Σε στρογγυλό μεγάλο ταψί ελαφρά λαδωμένο στρώνω το μεγάλο  φύλλο και το αφήνω στην άκρη για να κάνω την κρέμα.



Για την κρέμα
Βάζω το γάλα να χλιάνει στην κατσαρόλα και προσθέτω τη ζάχαρη ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει. Μόλις λιώσει η ζάχαρη, προσθέτω σιγά-σιγά το αλεύρι, συνεχίζοντας το ανακάτεμα με ξύλινη κουτάλα μέχρι να αρχίσει να δένει ελαφρά η κρέμα. Τότε προσθέτω τα αβγά και τις βανίλιες και αφού ανακατέψω λίγο ακόμα για να αρχίσει να πήζει  λίγο η κρέμα, αποσύρω από την φωτιά.  Την αφήνω να ηρεμήσει λίγο για να την ρίξω μέσα στο ταψί.




Ρίχνω την κρέμα πάνω στο φύλλο που έχω ανοίξει και λαδώνω ΕΛΑΧΙΣΤΑ την επιφάνεια της κρέμας. Πασπαλίζω και με κανελίτσα και καλύπτω με το άλλο φύλλο.




Λαδώνω το φύλλο μου και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 165-170 βαθμούς σε αντιστάσεις πάνω και κάτω μέχρι να ροδίσει, περίπου για 1 ώρα και περίπου 30 λεπτά. Την έψησα έτσι για να μην μου αρπάξει και βγήκε μία χαρά. Κατά διαστήματα βρέχω και το φύλλο από πάνω για να μην ξεραθεί, μην ανησυχείτε, μένει τραγανό.




Οταν βγει την αφήνω λίγο να κρυώσει για να στέκεται, πασπαλίζω με άχνη και κανέλα και σερβίρω.




Καλή απόλαυση!

Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου 2014

Τυρόπιτα πατσαβουρόπιτα




Καλημέρα!  Καλή εβδομάδα!

Μπήκαμε στην Τυρινή πια, οπότε ώρα για τυρόπιτα πεντανόστιμη και εύκολη από την αγαπημένη μας  Ντίνα Νικολάου. Μπορούμε να παίξουμε με τυράκια της επιλογής μας, εγώ την έφτιαξα όπως μας την πρότεινε γιατί τα είχα στο ψυγείο. Δίνει και λίγη ριγανούλα αλλά δεν έβαλα.


Υλικά

1/2 κιλό φύλλο κρούστας ή Βυρηττού

150 γρ. βούτυρο ή σπορέλαιο

2 φλ. φέτα τριμμένη
1 φλ. κασέρι τριμμένο
1 φλ. γραβιέρα τριμμένη

1 φλ. δυόσμος ψιλοκομμένος

αν θέλω λίγο μπούκοβο γλυκό
πιπέρι

Περιχύνουμε με :

4 αβγά
200 γρ. γιαούρτι
2 φλ. γάλα

2 κ. σ. σουσάμι για το πασπάλισμα



Εκτέλεση

Οπως πιάνουμε το ρολό του φύλλου το κόβουμε σε λεπτά ρολάκια ολόκληρο και μετά το αναδεύουμε λίγο να αφρατέψει και να σκορπίσει σε ένα μεγάλο μπωλ. Θέλουμε να ξεκολλήσει το φύλλο όλο μεταξύ του.

Σε λαδωμένο ταψί (όχι του φούρνου, πιο μικρό), σκορπίζουμε τα μισά φύλλα και τα περιχύνουμε με λίγο από το βούτυρο ή το σπορέλαιο. 

Από πάνω σκορπίζουμε τα τυριά με το δυόσμο, το πιπέρι και αν θέλουμε το μπούκοβο και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο βούτυρο.




Σε ένα μπωλ χτυπάμε τα αβγά, το γιαούρτι και το γάλα, περιχύνουμε από πάνω όλη την επιφάνεια του φύλλου και πασπαλίζουμε με σουσάμι αν θέλουμε.  
 







Αφήνουμε καμιά ώρα  να τραβήξει η πιτούλα τα υγρά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς σε αέρα για 45 λεπτά με μία ώρα περίπου ανάλογα με το φούρνο μας.




Καλή όρεξη!

Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου 2014

Κρεμμυδοσαλάτα




Σίγουρα θα έχετε αρχίσει να οργανώνεστε για την Τσικνοπέμπτη! 

Δεν θα σας προτείνω κοψίδια αυτή τη φορά, αν και έχω δει στην μπλογκογειτονιά κάτι σπιτικούς γύρους και μου έχει γυρίσει το μάτι ανάποδα.....χαχαχαχαχχααχ!!!

Σας έχω συνοδευτικούλι για ότι κάνετε! 




Εκτός από την ωραιότατη εσμέ σαλάτα μπορείτε να σκαρώσετε μία ωραιότατη κρεμμυδοσαλάτα για εκείνη την ημέρα για να συνοδέψετε τα ψητά της Τσικνοπέμπτης ή  του κυριακάτικου μπάρμπεκιου στο σπίτι ή στην εξοχή τώρα που ανοίγει ο καιρός σιγά-σιγά, απλή και πεντανόστιμη!


Υλικά

3 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε λεπτά ημισέληνα
1/2 κ. σ. αλάτι ψιλό για να τρίψουμε λίγο το κρεμμύδι αν θέλουμε

1/2 φλ. μαϊντανός ψιλοκομμένος (χωρίς κοτσανάκια)
1 κ. σ. σουμάκ
1 κ. σ. ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι
χυμός 1 μεγάλου λεμονιού


Εκτέλεση

Προαιρετικά μπορούμε να τρίψουμε πρώτα το κρεμμύδι με το 1/2 κ. σ. αλάτι για να βγάλει τους χυμούς του, να στραγγίξουμε και να ξεπλύνουμε ελαφρά το κρεμμύδι και μετά να ενώσουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά της συνταγής. Αλλιώς ενώνουμε όλα τα υλικά μαζί παραβλέποντας το στάδιο του τριψίματος με το αλάτι.

Αφήνουμε τη σαλάτα μας να ενσωματώσει όλα τα συστατικά για καμιά ώρα και μετά σερβίρουμε.

Διατηρείται άνετα σε αεροστεγές δοχείο και στο ψυγείο. Μπορούμε να την έχουμε ήδη έτοιμη.

Μάλιστα είναι και πιο νόστιμη γιατί μαρινάρονται τα υλικά της πιο πολύ και πιο καλά.




Καλή Τσικνοπέμπτη! Να περάσετε όμορφα!

Τετάρτη, 12 Φεβρουαρίου 2014

Red velvet cake με cream cheese frosting




Σήμερα και εν όψει της γιορτής των ερωτευμένων κάνουμε ένα υπέροχο κατακόκκινο κεκάκι και κερνάμε!


Υλικά

2 1/2 φλ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 κ. γλ. σόδα μαγειρική
2 κοφτές κ. σ. κακάο
1 κ. γλ. αλάτι

 
2 αβγά
1 φλ. σπορέλαιο
2 φλ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 κ. σ. λευκό ξύδι
1 κ. γλ. εσάνς πορτοκαλιού ή βανίλιας
1 φλ. ξινόγαλα 

2 κ. σ. κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής 

Για την επικάλυψη

225 γρ. τυρί κρέμα σε θερμ. δωμ.
100 γρ. βούτυρο σε θερμ. δωμ.
1 κ. γλ. εσάνς βανίλιας ή πορτοκαλιού
4 φλ. ζάχαρη άχνη (τη ρίχνουμε σιγά-σιγά)
περίπου 1/4 φλ. γάλα (μπορεί και λιγότερο, το ρίχνουμε κουταλιά-κουταλιά)




Εκτέλεση


Ενώνουμε σε ένα μπωλάκι όλα τα στερεά υλικά.

Με μιξεράκι χτυπάμε σε μπωλ τα αβγά με το σπορέλαιο, προσθέτουμε τη ζάχαρη, το ξύδι, την εσάνς και τέλος το ξινόγαλα. 

*Αν δεν έχουμε ξινόγαλα, μπορούμε μέσα σε 1 φλ. γάλα να ανακατέψουμε 1 κ. σ. ξύδι και να το αφήσουμε για 5 λεπτά περίπου πριν το χρησιμοποιήσουμε. Εγώ έβαλα κεφίρ που είχα και επειδή ήταν πολύ απαλό έβαλα και μισή κουταλιά ξύδι. Κάπως έτσι το φτιάχνουμε μόνοι μας. 

Σταματάμε το χτύπημα με το μίξερ και ενώνουμε μέσα σε αυτό το μείγμα όλα τα στερεά κοσκινισμένα.
Αναδεύουμε με μία σπάτουλα να ενωθούν τα υλικά και τελευταίο προσθέτουμε το χρώμα ζαχαροπλαστικής που και αυτό το ανακατεύουμε πολύ καλά.

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε τη φόρμα μας, τινάζουμε καλά να φύγει το περιττό αλεύρι και ψήνουμε για 45-50 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 165 βαθμούς σε αέρα στη μεσαία σχάρα.

Οταν βγει το αφήνουμε να κρυώσει καλά, το γυρίζουμε σε πιατέλα και ετοιμάζουμε την επικάλυψη.




Επικάλυψη


Χτυπάμε το βούτυρο με το τυρί κρέμα, προσθέτουμε την εσάνς και λίγη-λίγη τη ζάχαρη να κρεμώσουν καλά. Σταδιακά και με προσοχή ρίχνουμε λίγο γάλα (ίσως δεν το χρειαστεί όλο). Το ελέγχουμε να έχει τη ρευστότητα που θέλουμε για να καλύψουμε το κέηκ.

Καλύπτουμε το κέηκ μας και στολίζουμε με κουφετάκια.

Εναλλακτικά μπορούμε να βάλουμε σε ένα μπωλάκι μικρό λίγο ινδοκάρυδο και να το χρωματίσουμε με τα χέρια μας και να το σκορπίσουμε πάνω από την κρέμα.

Προσοχή να φοράμε γαντάκια όταν χειριζόμαστε χρώματα ζαχαροπλαστικής!





Καλή απόλαυση!
 






Δευτέρα, 10 Φεβρουαρίου 2014

Κουνουπίδι στο φούρνο




Καλημέρα! Καλή εβδομάδα! 

Ξεκινάμε το Τριώδιο με κουνουπιδομεζέ, αν βέβαια μας αρέσει το κουνουπίδι, που γίνεται γρήγορα και χωρίς κόπο!

Με σκορδολέμονο και κάρυ να το αγκαλιάζει και να μελώνει καθώς ψήνεται, είναι ένα μεζεδάκι μούρλια!


Υλικά

Φουντίτσες ενός κουνουπιδιού

χυμός 1 μεγάλου λεμονιού
3 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
1 κ. σ. κάρυ
αλάτι και πιπέρι
1/4 φλ. ελαιόλαδο



Εκτέλεση


Πλένουμε και στραγγίζουμε καλά το κουνουπίδι. Κόβουμε σε λεπτές φέτες τις φουντίτσες του με προσοχή όμως, να μη μας τριφτούν όσο γίνεται.

Σε σακούλα τροφίμων ή σε μπωλ ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά να αναμειχθούν μεταξύ τους και τοποθετούμε τις φουντίτσες μας για να αλειφθούν καλά. Η σακούλα βολεύει πιο καλά νομίζω.

Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψί, απλώνουμε επάνω όλο το περιέχομενο της σακούλας και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς σε αέρα για 30 λεπτά περίπου μέχρι να έχει ψηθεί και να αρχίσει να καραμελώνει απαλά το ζουμάκι.

Με τα μπαχαρικά εννοείται ότι μπορούμε να παίξουμε όπως θέλουμε, του πάει πολύ και η πάπρικα, ο συνδυασμός κύμινο-κόλιανδρος ή μπορούμε να μην βάλουμε αλάτι και να βάλουμε 1/4 φλ. σάλτσα σόγιας.




Καλή μας όρεξη!

Παρασκευή, 7 Φεβρουαρίου 2014

Γιουβαρλάκια στο φούρνο ή Πασοκεφτέδες


Η εναλλακτική της λατρεμένης μας σούπας! Επειδή όμως βαριέμαι τα ίδια και τα ίδια, θέλω να αλλάζω συνταγές συνεχώς και να παίζω μαζί τους!  Το τελευταίο μου λοιπόν παιχνιδάκι ήταν τα γιουβαρλάκια! Η ιδέα είναι από το site γνωστού ΣΜ αλλά έκανα τα γιουβαρλάκια με τα δικά μου γούστα.

Μία φίλη με πληροφόρησε ότι λέγονται και πασοκεφτέδες και μου σύστησε την άλλη φορά να τους αβγοκόψω, σίγουρα με αβγολέμονο θα είναι ακόμα πιο νόστιμοι και πιο πλούσιο φαγάκι.


Υλικά

1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος (ή με λίγο χοιρινό μέσα)
2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
2 αβγά
1 φλ. ρύζι καρολίνα
1/2 φλ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
1/2 φλ. άνιθος ψιλοκομμένος
1/3 φλ. ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι

αλεύρι για το πασπάλισμα

χυμός 2 μεγάλων λεμονιών
1/3 φλ. ελαιόλαδο



Εκτέλεση


Ζυμώνουμε όλα τα υλικά του κιμά, πλάθουμε σαν σουτζουκάκια περίπου ή κλασσικά γιουβαρλάκια (προτιμώ το πρώτο), τα περνάμε σε αλεύρι και τινάζουμε να φύγει το περιττό και τα αραδιάζουμε ομοιόμορφα σε ταψί λαδωμένο ελαφρά. 

Συμπληρώνουμε  νεράκι ίσα να τα καλύψει και το χυμό του λεμονιού με το ελαιόλαδο και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 1 ώρα και 10 λεπτά, ελέγχουμε να έχουν πιει το νεράκι και να μείνουν με τη σαλτσούλα τους μελωμένα. Αν θέλουμε τα αφήνουμε και με περισσότερο ζουμάκι ανάλογα με τα γούστα μας. Στα μέσα του ψησίματος περίπου με τη βοήθεια ενός κουταλιού τα γυρίζουμε από την ανάποδη για να ψηθούν όμορφα. 

Δεν χρειάζονται αβγολέμονο γιατί χυλώνει το αλευράκι που έχουν και με το χυμό λεμονιού γίνονται πολύ ωραία. 

Ταιριάζουν πολύ ωραία με ένα πουρέ πατάτας ή πατάτες φούρνου.




Καλή όρεξη και καλό Σαββατοκύριακο!


Τετάρτη, 5 Φεβρουαρίου 2014

Τα γρήγορα cupcakes του Αγίου Βαλεντίνου



 
Τη γνώμη μου για αυτή τη γιορτή την έχω ξαναπεί οπότε δεν θα σας ζαλίσω άλλο. Θα ομολογήσω όμως ότι με ξελογιάζουν και εμένα αυτές οι όμορφες κατασκευές που βλέπω παντού στο ίντερνετ λόγω της γιορτής και κυρίως τα γλυκάκια.    Θα σας προτείνω λοιπόν ένα γρήγορο και ευκολάκι γλυκό για λιγούρες απότομες αλλά και για εκείνη την ημέρα, που γίνεται στο φούρνο μικροκυμάτων.

Μία λύση για γλυκάκι στη στιγμή που μπορούμε να το φτιάξουμε μέσα σε 5 λεπτά κυριολεκτικά και να το στολίσουμε κατά τα γούστα μας. Στην προκειμένη περίπτωση ντύθηκε ρομαντικούλια για την γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου με τα σχετικά κουφετάκια του.

Πανεύκολα και ταχύτατα, το κυριότερο όμως υγρά και όχι στεγνά στο εσωτερικό τους, όπως ακριβώς μας αρέσουν! Πάμε να τα δούμε;



Υλικά για 2 μικρές μαφινοθηκούλες σιλικόνης
Αναλόγως θα προσαρμόσετε την ποσότητα.


2 κ. σ. αλεύρι γ.ο.χ.
2 κ. σ. καστανή ζάχαρη
4 1/2 κ. γλ. κακάο σκόνη

στη μύτη από το κουταλάκι του γλυκού τα εξής :
κανέλα, μοσχοκάρυδο, μπαχάρι, τζίντζερ

5 κ. γλ. γάλα
1 1/2 κ. σ. λιωμένο βούτυρο
μισό αβγό (το χτυπάμε και χρησιμοποιούμε τη μισή ποσότητα μόνο)
 


Εκτέλεση 

Σε ένα μικρό μπωλάκι ανακατεύουμε όλα τα στερεά υλικά μαζί, ενώνουμε μέσα τους τα υγρά της συνταγής και γεμίζουμε τις δύο μαφινοθηκούλες μας.

Ρυθμίζουμε το φούρνο μικροκυμάτων μας στην αμέσως προηγούμενη σκάλα από την πιο υψηλή θερμοκρασία του. Ο δικός μου πηγαίνει μέχρι τα 800W και τον ρύθμισα στα 700W. 
 
Ψήνουμε στα μικροκύματα για 1 λεπτό και μετά για άλλο μισό λεπτό ακόμα. 

Είμαστε έτοιμοι! 

Τα βγάζουμε, τα αφήνουμε να ηρεμήσουν αρκετά, στολίζουμε με χτυπημένη σαντιγύ ή κάποια βουτυρόκρεμα ή κρέμα τυριού και τα σχετικά sprinkles μας και φυσικά απολαμβάνουμε!




Happy Valentine's Day!