Παρασκευή, 28 Μαρτίου 2014

Σαλάτα εσπεριδοειδών




Ο καιρός ανοίγει και αρχίζουν να μου αρέσουν οι φρουτοσαλάτες και τα σχετικά.  Μία πολύ ωραία φρουτοσαλάτα είναι αυτή εδώ που γίνεται με ότι εσπεριδοειδή έχουμε στο σπίτι και την ανεβάζει πάρα πολύ το ανθόνερο.

Υλικά

1 λάιμ μικρό
2 πορτοκάλια μέρλιν
2 πορτοκάλια σαγκουίνι
σπόροι 1 ροδιού ή κράνμπερις
1 κ. σ. ανθόνερο
2 κ. σ. μέλι
μέντα ψιλοκομμένη ή δυόσμος αν θέλω
1 κ. σ. φυστίκι Αιγίνης λεπτοσπασμένο (όχι πούδρα)



Εκτέλεση


Ξεφλουδίζουμε και φιλετάρουμε τα φρουτάκια μας και κόβουμε με λεπτό και μυτερό ψαλιδάκι κουζίνας τις μεμβράνες όπου μπορούμε χωρίς να χαλάσουμε τις φετούλες των φρούτων-όσο γίνεται αυτό. Φροντίζουμε να το κάνουμε πάνω από ένα μπωλ γιατί βγάζουν ζουμάκι τα φρούτα μας. Μέχρι να τελειώσω με τα φρούτα μέσα στο ζουμάκι αυτό μουλιάζω για λίγο τα κράνμπερις.

Σε ένα μικρό μπωλάκι χτυπάμε το μέλι με το ανθόνερο και αν χρειαστεί βοηθάμε με λίγο -ελάχιστο- χυμό από αυτόν που έβγαλαν τα φρούτα μας.

Αραδιάζουμε τις φετούλες σε μία πιατέλα, σκορπίζουμε το ρόδι ή τα μουλιασμένα κράνμπερις και από πάνω περιχύνουμε το μέλι με το ανθόνερο, πασπαλίζουμε με το φιστίκι και σκορπίζουμε το δυόσμο από πάνω.

Σερβίρουμε αμέσως γιατί όσο μένουν βγαίνει ο χυμός από τα φρούτα.

Εγώ έβαλα λεμόνι γιατί δεν είχα λάιμ αλλά μου βγήκε ξινό πολύ, καλύτερα να μην βάλετε λεμονάκι.
Αν τα πάτε καλά με το γκρέηπφρουτ βάλτε και ένα ροζ μέσα στα φρούτα.




Καλή απόλαυση!

Τετάρτη, 26 Μαρτίου 2014

Αθερινόπιτα



Καλημέρα!


Σήμερα φτιάξαμε μία πιτούλα με αύρα θαλασσινή και χιώτικες καταβολές που γίνεται αμέσως και συντροφεύει ουζάκι τέλεια!

Μπορεί να τηγανισθεί και σε κουταλιές-κουταλιές, είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα.


Υλικά

500 γρ. αθερίνα πλυμμένη, καλά στραγγισμένη
6 κ. σ. αλεύρι
3-4 κρεμμύδια ξερά σε λεπτές λωρίδες
αλάτι και πιπέρι

μαϊντανός ψιλοκομμένος και λεμόνι

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί με την αθερίνα-ίσως χρειαστεί λίγο αλευράκι ακόμα, αλλά πολύ λίγο- και ψήνουμε σε τηγάνι που ήδη καίει το ελαιόλαδο, μέχρι να κάνει κρούστα από κάτω. Μετά γυρίζουμε την πιτούλα όπως κάνουμε στις ομελέτες για να πάρει χρώμα και να ψηθεί και από την άλλη μεριά.

Σερβίρουμε με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και φέτες λεμονιού.








Καλή όρεξη!

Τετάρτη, 19 Μαρτίου 2014

Κουνουπίδι τηγανητό


 
Καλημέρα!

Ενα ορεκτικούλι που το έφτιαχνε η μαμά μου πριν πολλά χρόνια και που μάλλον το γνωρίζετε όλοι σε διάφορες παραλλαγές, σίγουρα πολύ νόστιμο και εύκολο στην παρασκευή του.  Επίσης είναι ένας τρόπος για να καταφέρουμε κάποιους τυχόν δύστροπους με αυτό το λαχανικούλι για να το φάνε. Γενικώς έτσι ακόμα και αυτοί που δεν το τρώνε σαλάτα, το συμπαθούν....κρίνοντας τουλάχιστον από τους δικούς μου γνωστούς και φίλους.


Υλικά

1 κουνουπίδι σε μικρές φουντίτσες 
ζεματισμένο και καλά στραγγισμένο

1 κουτάκι μπύρας 
1 κ. σ. κάρυ ή πάπρικα ή και τα δύο μαζί
αλάτι και πιπέρι
αλεύρι που φουσκώνει μόνο του



Εκτέλεση

Αν οι φουντίτσες του κουνουπιδιού μας είναι μεγαλούτσικες, τις κόβουμε κάθετα στη μέση για να έχουμε πιο μικρά κομμάτια.
 


 
Σε ένα μπωλ ενώνουμε την μπύρα με το κάρυ και την πάπρικα, το αλάτι και το πιπέρι και στο τέλος προσθέτουμε τόσο αλεύρι όσο χρειάζεται για να έχουμε ένα χυλό μέτριο, ούτε νερουλό αλλά ούτε και πηχτό πολύ.

Ανακατεύουμε τα υλικά του χυλού και βυθίζουμε μέσα τα μπουκετάκια του κουνουπιδιού μας.

Κάνουμε βαθύ τηγάνισμα, σε ένα κατσαρολάκι καλύτερα, βουτάμε λίγα-λίγα τα μπουκετάκια και τα βγάζουμε σε κουζινόχαρτο για να απορροφήσει την πολύ λαδίλα του.

Αν θέλουμε σερβίρουμε με  αυτή τη ρεμουλάντ ή με ντιπάκι από γιαουρτοσκόρδιον.
 



Καλή όρεξη!


Δευτέρα, 17 Μαρτίου 2014

Σπαγγέτι al limone




Καλημέρες όμορφες και με ήλιο! 

Η διάθεσή μου ήδη έχει χτυπήσει καλοκαίρι και κοροϊδέψτε με όσο θέλετε. Δεν με νοιάζει καθόλου σας λέω....ήδη άρχισα να φοράω κοντομάνικα...τι ώρα θα αρχίσουν να μου κόβουν βεντούζες για να συνέλθω δεν ξέρω....αλλά με έχει πιάσει για τα καλά!

Λόγω λοιπόν ψιλοτεμπελιάς σήμερα έχουμε ένα εύκολο, τέλειο, λεμονένιο και πεντανόστιμο σπαγγέτι που γίνεται γρήγορα και χτυπιέται ακόμα πιο γρήγορα!

Αν δεν τα πάτε πολύ καλά με τα ξινά, απλά περιορίστε την ποσότητα του χυμού λεμονιού αλλά νομίζω ότι είναι όσο πρέπει.


Υλικά

500 γρ. σπαγγέτι

1/2 φλ. ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
χυμός 2 λεμονιών
αλάτι και φρέσκο πιπέρι
ξύσμα 1 λεμονιού
ψιλοκομμένος μαϊντανός

2/3 φλ. παρμεζάνα τριμμένη ή πεκορίνο

 



Εκτέλεση

Βράζουμε τα ζυμαρικά μας αλλά τα κρατάμε al dente και δεν πετάμε όλο το νερό. Κρατάμε 1 φλυτζάνι για τη σάλτσα μας. 

Παράλληλα σε μία μικρή κατσαρόλα σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το σκόρδο και προσθέτουμε το χυμό των λεμονιών και την παρμεζάνα χαμηλώνοντας τη φωτιά. Ανακατεύουμε καλά, αλατοπιπερώνουμε  και προσθέτουμε το 1 φλυτζάνι νερό από το βράσιμο των ζυμαρικών μας. Αφήνουμε να ενωθούν τα υλικά και να πήξει η σάλτσα μας και την γυρίζουμε μέσα στα ζυμαρικά που έχουμε ήδη σουρώσει. 

Πασπαλίζουμε με φρέσκο πιπέρι, το ξύσμα λεμονιού  και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και απολαμβάνουμε αμέσως. 


Παραλλαγές 

*Στο σημείο που σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το σκόρδο και τα υπόλοιπα, μπορούμε να προσθέσουμε και γαριδούλες ή μπουκίτσες κοτόπουλο ή αβγοτάραχο ή σοταρισμένο σπανάκι ή σπαράγγια ή αγκιναρούλες ή αρακά, ότι θέλουμε τέλος πάντων για να το κάνουμε πιο πλούσιο αν και νομίζω ότι είναι μεγαλειώδες από μόνο του.


 

Καλή όρεξη και καλή μας εβδομάδα!

Παρασκευή, 14 Μαρτίου 2014

Σολομός λεμονάτος στο χαρτί


 
Καλημέρα!

Σήμερα έχουμε πεντανόστιμο σολομό, ζουμερό και λεμονένιο! Τα λεμονάκια μας είναι αρκετά φρουτώδη και έχω να σας δηλώσω ότι τα φάγαμε ολόκληρα αλλά εσείς όταν τον ψήσετε θα τσεκάρετε μην τυχόν είναι πικρά πρώτα.

Τα δύο πιτσιρίκια δεν ενθουσιάστηκαν -γενικώς όμως γιατί είναι ψάρι....αλλά ο μικρότερος μου, ο άντρας και ο μεγάλος γιος ενθουσιάστηκαν, οπότε θα το επαναλάβουμε.
 



Υλικά

2 φιλέτα σολομού χωρίς δέρμα
πατάτες σε λεπτές ροδέλες τόσες που να καλύπτουν τη βάση του ψαριού

ανάλογες λεπτές ροδέλες ακέρωτου λεμονιού (χωρίς κουκούτσι)

1 πράσο σε πολύ λεπτές ροδέλες (μόνο το λευκό μέρος)
λίγος άνιθος ψιλοκομμένος
λίγος μαϊντανός ψιλοκομμένος
δύο φουντίτσες δενδρολίβανο ψιλοκομμένο
1/3 φλ. ελαιόλαδο (και ...ούτε, θέλει πολύ λίγο, με το μάτι)
αλάτι και πιπέρι

ροζ πιπέρι
 



Εκτέλεση

Προσαρμογή από το Italian chips


Μπορεί να γίνει και σε ατομικές μερίδες, εγώ το έκανα ένα πακέτο.

Κόβουμε ένα μεγάλο αντικολλητικό χαρτί, το τοποθετούμε μέσα στο ταψί που θα ψήσουμε τα φιλέτα μας και στρώνουμε στη μέση τις ροδέλες της πατάτας.  Αλατοπιπερώνουμε καλά, περιχύνουμε με το μισό ελαιόλαδο και τοποθετούμε από πάνω τα φιλέτα του σολομού.

 

 
Αλατοπιπερώνουμε ξανά και σκορπίζουμε από πάνω σχεδόν όλα τα μυρωδικά (άνιθο, μαϊντανό και δενδρολίβανο) και τις ροδέλες του πράσου που τις έχουμε ανοίξει λιγάκι να χωρίσουν μεταξύ τους. 

Από πάνω στρώνουμε τις ροδέλες λεμονιού και πασπαλίζουμε με λίγο άνιθο και μαϊντανό ακόμα.

Πασπαλίζουμε με ροζ πιπέρι και περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο τα φιλέτα μας.

 

 
Κλείνουμε το χαρτί σε φάκελο και το δένουμε προσεκτικά για να μη σχιστεί από κάτω με σπάγγο ψησίματος.

 

 
Ψήνουμε χωρίς να προσθέσουμε τίποτα στο ταψί μας, σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς σε αέρα γαι 20 λεπτά, αφήνουμε για 5 λεπτά να ξεκουραστεί και ανοίγουμε με προσοχή το φάκελο γιατί έχει ατμό.

 

 
Σερβίρουμε με ρόκα ή βαλεριάνα σαλάτα και ένα ωραίο κρασάκι και  απολαμβάνουμε.
 

 

Καλή όρεξη και καλό Σαββατοκύριακο!

Πέμπτη, 13 Μαρτίου 2014

Λαχανοσαλάτα με μήλο



Λαχανοσαλάτες είμαι σίγουρη ότι όλοι μας τρώμε, έχετε όμως δοκιμάσει λάχανο σοταρισμένο και παντρεμένο με μήλο;;;; Δεν έχω καλύτερο σας λέω! Τώρα που το σκέφτομαι θα του πήγαινε και λίγο ξηροκάρπι σπασμένο από πάνω αλλά την άλλη φορά....

Σαλατούλα με ρωσο-γερμανικές καταβολές για σήμερα......υπέροχη! 


Υλικά

μισό μωβ λάχανο ψιλοκομμένο

1/3 φλ. ελαιόλαδο 
2 κρεμμύδια σε λεπτές λωρίδες
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
1 πράσινο μήλο σε λεπτές λωρίδες
2 κ. σ. καστανή ζάχαρη
2 κ. σ.  μαρμελάδα κόκκινων φρούτων
1 κ. σ. μηλόξυδο
1 κ. σ. χυμός λεμονιού
1/2 φλ. νερό 
αλάτι
 
 
 
 
Εκτέλεση

Σε ένα βαθύ τηγάνι μαραίνουμε στο λάδι το κρεμμύδι και μετά προσθέτουμε το λάχανο να μαλακώσει και αυτό. Διαδοχικά προσθέτουμε το σκόρδο και όλα τα υπόλοιπα υλικά με τελευταίο το μήλο.

Τσεκάρουμε από αλάτι και διορθώνουμε αν χρειαστεί. 

Ανακατεύουμε με προσοχή και αποσύρουμε από την κουζίνα το τηγάνι όταν έχει μαλακώσει το λάχανο και το μήλο καλά και δεν έχει υγρά περιττά η σαλάτα μας, στα 20 λεπτά σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά είναι μια χαρά.

Γαρνίρουμε με φρέσκο κρεμμυδάκι ή  μαϊντανό ή άνιθο.

Ταιριάζει πάρα πολύ ωραία με ψητά αυτή η σαλάτα αλλά εγώ την απόλαυσα χωρίς συνοδευτικά και ήταν εξίσου υπέροχη!  Επίσης πιθανότατα θα της πήγαινε και γιαουρτάκι ανακατεμένο μέσα αλλά θα πειραματιστώ την άλλη φορά, γιατί θα υπάρξει εννοείται και άλλη φορά!

*Πείτε με περίεργη αλλά την αγάπησα αυτή τη σαλάτα...μπορώ να τρέφομαι μόνο με αυτή......δοκιμάστε την και πείτε μου!
 

 
 
Καλή όρεξη!

Τρίτη, 11 Μαρτίου 2014

Λαχανοντολμάδες με σάλτσα στο φούρνο


 
Μέχρι σήμερα νόμιζα ότι οι λαχανοντολμάδες αβγολέμονο ήταν το κορυφαίο μου και το πιο αγαπημένο....τελικά έτσι όπως αποδεικνύει...η ιστορία....είμαι ντολματζού γενικά...αχααχαχαχαχα!

Αυτή τη βερσιόν δεν την είχα σκεφτεί και είπα να δω πως θα γινόταν, ο αρχικός προορισμός ήταν η κλασσική κατσαρόλα αλλά τελικά έτσι γίνονται πιο ωραίοι νομίζω.....Το αποτέλεσμα με δικαίωσε και θα επαναληφθεί σύντομα.....μόνο που ένα ταψί είναι λίγο για εμάς....αν είστε πολλά άτομα στο σπίτι κάντε διπλή ποσότητα γιατί αυτό θα νομίσετε ότι το είδατε σε όνειρο.....    

Χρησιμοποίησα μόνο τα μεγάλα, όμορφα φύλλα του λάχανου και τα υπόλοιπα κομμάτια τα έκανα λαχανοσαλάτα λαδολέμονο για να μην πάνε χαμένα.
 
 



Υλικά

500 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς (με λίγο χοιρινό)
1/2 φλ. ρύζι καρολίνα
1/2 φλ. πληγούρι ψιλό
1/2 φλ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
1/2 φλ. άνιθος ψιλοκομμένος
1 πρέζα μπαχάρι
αλάτι και πιπέρι


1/2 φλ. ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 καρότα χονδροτριμμένα


1 λάχανο μεγάλο ζεματισμένο (τα φύλλα του)



Για το ψήσιμο στο ταψί περιχύνουμε με :

1 συσκευασία κονκασέ ντομάτας
3 κ. σ.  ελαιόλαδο 
αλατοπίπερο
χυμός 1 λεμονιού 
αν θέλω λίγο λιωμένο σκόρδο



Εκτέλεση


Σχίζουμε την καρδιά του λάχανου από την κάτω μεριά και αφαιρούμε το σκληρό μέρος του κοτσανιού αρκετούτσικα. Βράζουμε σε κατσαρόλα μεγάλη το λάχανο μέχρι να μαλακώσουν τα φύλλα του για περίπου 15 λεπτά.

Το βγάζουμε σε ένα ταψί με προσοχή μόλις κρυώσει λιγάκι και αφαιρούμε ένα-ένα τα φύλλα για να αρχίσουμε να γεμίζουμε τους ντολμάδες μας.

Ετοιμάζουμε τη γέμιση σοτάροντας το κρεμμύδι και το καρότο μέσα στο ελαιόλαδο,. αλατοπιπερώνουμε λίγο και όταν γυαλίσει το κρεμμύδι καλά  αφαιρούμε από τη φωτιά, περιμένουμε λίγο να κρυώσει  και όπως είναι το αδειάζουμε στο μπωλ που περιμένει ο κιμάς με τα υπόλοιπα υλικά.
 
Ζυμώνουμε λίγο όλα τα υλικά μαζί και γεμίζουμε με το γνωστό τρόπο τους ντολμάδες μας.

 

 
Τους αραδιάζουμε σε λαδωμένο ταψί στη σειρά στριμωχτά όσο γίνεται, περιχύνουμε με το μείγμα της σάλτσας ντομάτας, συμπληρώνουμε νεράκι μέχρι να τους καλύψουμε και αφού σκεπάσουμε με αλουμινόχαρτο, ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς σε αέρα για 1 ώρα περίπου. Μόλις κλείσουμε το φούρνο, κατεβάζουμε το ταψί στον πάτο του φούρνου και το αφήνουμε 10 λεπτά έτσι για να τραβήξει τα πολλά ζουμάκια.




 
Σερβίρουμε τους λαχανοντολμάδες μας με γιαουρτάκι πασπαλισμένο με σουμάκ ή σκέτους.
 



 

Καλή όρεξη!



Δευτέρα, 10 Μαρτίου 2014

Πατατοσαλάτα με ρέγγα




Καλημέρα! Καλή εβδομάδα!

Μία φανταστική πατατοσαλάτα έχουμε σήμερα με φιλέτο καπνιστής ρέγγας που την απογειώνει και ξεφεύγουμε από τις κλασσικές πατατοσαλάτες (που καθόλου δεν μας χαλάνε βεβαίως-βεβαίως!).

Είναι τόσο νόστιμη που μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε ακόμα και μέσα σε σάντουιτς.

Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε ρεγγοσαλάτα αλλά θα προσέξουμε πάρα πολύ το αλάτι γενικά.

Γενικώς σηκώνει ότι παραλλαγή θέλουμε ανάλογα με τα γούστα μας.


Υλικά

5 μεγάλες βρασμένες πατάτες σε χοντρά κομμάτια
200 γρ. φιλέτο καπνιστής ρέγγας
3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 μέτριο κρεμμύδι σε λεπτές φέτες
αγγουράκι τουρσί ψιλοκομμένο όσο θέλω
1/2 φλ. άνιθος ψιλοκομμένος
1/3 φλ. ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι

200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό με 2 κ. σ. μαγιονέζα και 2 κ. σ. μουστάρδα


*Μπορούμε να βάλουμε  ακόμα αν θέλουμε  κάπαρη, ψιλοκομμένη καυτερή πιπερίτσα, αβγά σφιχτά, ψιλοκομμένο μαϊντανό αλλά δεν έβαλα τίποτα από αυτά.  Επίσης και από τα τελευταία υλικά, παίζουμε με βάση το τι μας αρέσει αλλά θεωρώ ότι είναι πολύ ωραία η σαλάτα έτσι.


Εκτέλεση

 
Βράζουμε  για 15 λεπτά τις πατάτες σε αλατισμένο νερό, τις τρυπάμε  με πηρούνι να δούμε αν έχουν μαλακώσει μέχρι μέσα, τις βγάζουμε  και  τις αφήνουμε να μισοκρυώσουν.

Τις κόβουμε  έτσι όπως θέλουμε να τις βρίσκουμε  στη σαλατιέρα και ανακατεύουμε  απαλά τα υπόλοιπα υλικά με τελευταία τη ρέγγα για να μη μας διαλυθεί εντελώς.

Στολίζουμε με ψιλοκομμένο άνιθο και φρέσκο κρεμμυδάκια, φετούλες από κρεμμύδι και ψιλοκομμένο αγγουράκι τουρσί .


 

Καλή όρεξη!

Παρασκευή, 7 Μαρτίου 2014

Εύκολη μπουγάτσα



Καλημέρα!

Τα γλυκάκια τα σιροπιαστά είναι η αδυναμία όλης της οικογένειας και τα τιμούμε συχνά-πυκνά. 

Το συγκεκριμένο γίνεται πανεύκολα, γρήγορα και σε μισή ώρα απολαμβάνουμε μία ονειρεμένη μπουγάτσα με ΜΟΝΟ 3 υλικά! Την κάνω χρόνια και εξαφανίζεται αστραπιαία από το ταψί της!

Αν δεν την γνωρίζετε ήδη, δοκιμάστε την τώρα. Κυκλοφορεί σε πάρα πολλές παραλλαγές στο διαδίκτυο αλλά εμένα με βολεύει αυτή εδώ η βερσιόν γιατί έχει τα λιγότερα υλικά.
 



 
Υλικά

1 πακέτο φύλλο κρούστας για γλυκά ή Βηρυττού

250 γρ. μαργαρίνη λιωμένη

1 ζαχαρούχο γάλα και 2 φορές γεμισμένο το κουτάκι του με νερό


ζάχαρη άχνη και κανέλα για το πασπάλισμα



 
Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.

Βουτυρώνουμε ελάχιστα το ταψί μας διαστάσεων 34x26 εκατοστών και απλώνουμε το φύλλο ένα-ένα σουρωτά μέχρι να γεμίσουμε το ταψί.

 

 
Περιχύνουμε από πάνω τη μαργαρίνη όλη και ψήνουμε για 10 λεπτά στο φούρνο, ουσιαστικά μέχρι να ροδίσει καλά το φύλλο.

Σε ένα μπωλ αδειάζουμε το ζαχαρούχο και συμπληρώνουμε το κουτάκι της συσκευασίας δύο φορές με νερό για να διαλύσουμε το ζαχαρούχο. Σε αυτό το σημείο ρίχνουμε αν θέλουμε (ΘΕΛΟΥΜΕ) λίγη κανελίτσα και γαρίφαλο.

 


Μόλις βγουν τα φυλλαράκια μας από το φούρνο όπως είναι καυτά, περιχύνουμε με το διάλυμα του ζαχαρούχου και ξαναβάζουμε στο φούρνο για περίπου 20 λεπτά, ουσιαστικά θέλουμε να ψηθεί και να κρεμώσει το μείγμα.

Εβαλα μέσα στο ζαχαρούχο και ένα κουταλάκι εσάνς πορτοκαλιού γιατί μου αρέσει, αν δεν θέλετε μην αρωματίσετε καθόλου, αν πάλι θέλετε, διαλέξτε την εσάνς που σας αρέσει.
 
Βγάζουμε από το φούρνο και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και κανέλα.
 


 
Καλή απόλαυση και καλό Σαββατοκύριακο!


Πέμπτη, 6 Μαρτίου 2014

Αγκινάρες με ταλιατέλες


 
 
Αγκιναρούλες φρέσκες πήρα προχθές και αφού τις καλοκαθάρισα, σκεφτόμουν τι να τις κάνω!
Είναι λίγο επίπονη η διαδικασία τους αλλά δεν συγκρίνονται ούτε σε γεύση, ούτε και σε άρωμα με τις κατεψυγμένες, ακόμα πιο πολύ οι άγριες!
 
Σε ζυμαρικούλι μέσα δεν τις έχουμε κάνει μέχρι τώρα, όλο αλά πολίτα ή σαλάτα ή αγκιναρόπιτα τις φτιάχνουμε. Ωρα για κάτι άλλο, εύκολο και απλό!


*Ταιριάζει τρελά και με αρνάκι μαγειρεμένο (μαζί με τις αγκινάρες). Είναι μία λύση και για αξιοποίηση του πασχαλινού  - και όχι μόνο - ψητού που μπορεί να μας μείνει στην άκρη.

Υλικά
 
1 πακέτο ταλιατέλες
 
10  αγκινάρες καθαρισμένες
(αν τα κοτσάνια είναι τρυφερά τα βάζουμε και αυτά αφού τα ξεφλουδίσουμε καλά)
2 μεγάλα καρότα σε λεπτές φετούλες
2 κρεμμύδια μεγάλα
2 σκελίδες σκόρδο
1/2 φλ. ελαιόλαδο
1 φλ. κρασί λευκό
χυμός 1 μεγάλου λεμονιού
2 κ. σ. αλεύρι
1/2 μάτσο άνιθος ψιλοκομμένος

 
Εκτέλεση
 
Βράζουμε τα ζυμαρικά μας σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Διαλέγουμε φαρδύ και μακρύ ζυμαρικό για να στέκεται καλά η αγκινάρα. Δεν βοηθάει με μικρά ζυμαρικούλια αυτό το φαγάκι.  Το έφτιαξα με μαφαλντίνες αλλά νομίζω ότι με ταλιατέλες θα είναι πιο ωραίο.

Σε κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο και μόλις γυαλίσει προσθέτουμε το σκόρδο και τα καρότα. Ρίχνουμε τις αγκινάρες σε κομμάτια και αφού τις γυρίσουμε και αυτές για λίγο μέσα στο ελαιόλαδο, σβήνουμε με το κρασί και σιγοβράζουμε με 2 ποτήρια νερό για 35 λεπτά.

Πριν τελειώσει το βράσιμο του φαγητού, παίρνουμε λίγο ζωμό και ρίχνουμε το χυμό λεμονιού μέσα και σε αυτό το μείγμα διαλύουμε το αλεύρι. Ξαναγυρίζουμε το μείγμα στην κατσαρόλα και αφήνουμε άλλα 5 λεπτά στη φωτιά.

Αποσύροντας την κατσαρόλα μας πασπαλίζουμε με άνιθο ψιλοκομμένο  και γυρίζουμε με προσοχή μέσα στα ζυμαρικά  μας.

Αν θέλουμε, τρίβουμε λίγο πεκορίνο αλλά και σκέτα είναι πολύ νόστιμα.


Καλή όρεξη!

Τρίτη, 4 Μαρτίου 2014

Φασόλια λεμονάτα σαλάτα

 


Καλημέρα! Καλή Σαρακοστή!


Τα φασόλια μπορούμε να τα απολαύσουμε και σε μορφή σαλάτας  χωρίς πολλά-πολλά, μιας που από μόνα τους αρκούν για ένα πλήρες πιάτο. Η σαλατούλα αυτή θυμίζει πολύ τα πιάζ!


Υλικά


500 γρ. φασόλια ξερά, μουλιασμένα αποβραδίς


1 φλ. ελαιόλαδο
2 μεγάλα κρεμμύδια σε ημισέληνα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
χυμός και ξύσμα 1 ακέρωτου λεμονιού
1/2 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
αλάτι και πιπέρι

 

Εκτέλεση
 

Μουλιάζουμε τα φασόλια από το προηγούμενο βράδυ.

Την άλλη μέρα τα βάζουμε στην χύτρα με νερό αρκετό, παίρνουν μία βράση,  ξαφρίζουμε και σουρώνουμε. Ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα με βραστό αλατισμένο νερό και με κλεισμένη τη χύτρα βράζουμε για 40 λεπτά.  Βγάζουμε και στραγγίζουμε.

Σε κατσαρόλα άλλη, σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το αφήνουμε να γυαλίσει όμορφα χωρίς βιασύνες γύρω στο δεκάλεπτο. Μετά προσθέτουμε το σκόρδο και αφού σωταριστεί ελάχιστα, προσθέτουμε τα φασόλια, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού. Τα ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί για 5 λεπτά και αποσύροντας ρίχνουμε το μαϊντανό.

Στο σερβίρισμα αν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε τόνο ή ρέγγα φιλέτο που τους πάει πάρα πολύ.


 
 

Καλή μας όρεξη!

Κυριακή, 2 Μαρτίου 2014

Ταραμοσαλάτα με καρύδι




Καλημέρα! 

Φέτος πειραματίστηκα με τα καρύδια μέσα στην ταραμοσαλάτα, δεδομένου ότι κάθε χρόνο φτιάχνω αυτή εδώ με τις πατάτες που είναι επίσης πεντανόστιμη.

Κατά τη λογική της χρήσης της μέσα στη σκορδαλιά, είπα να κάνω μία δοκιμή και περίμενα να την ποστάρω αφού τσέκαρα ότι δεν πικρίζει το καρυδάκι που το φοβόμουν λίγο. Εγινε πολύ νόστιμη και μας άρεσε, οπότε σας την δίνω!

 
Υλικά

150 γρ. ταραμάς λευκός
1 κρεμμύδι ξερό λιωμένο 
100 ml χυμός λεμονιού
περίπου άλλο τόσο νερό (100 ml νερό)
μισή φρατζόλα μπαγιάτικο ψωμί
2 φλ. καρύδι ψιλοκοπανισμένο (σαν πούδρα)
500 ml ελαιόλαδο (και παραπάνω, θα το δείτε σιγά-σιγά)


 

Εκτέλεση


Μουλιάζουμε το ψωμί και το στύβουμε καλά.

Χτυπάμε στο μπλέντερ τον ταραμά με το κρεμμύδι καλά και αρχίζουμε να προσθέτουμε σιγά-σιγά όλο το λεμόνι και συμπληρωματικά το νεράκι, όχι όλο, σταδιακά όσο χρειάζεται. Μου το πήρε όλο εμένα.

Προσθέτουμε μέσα στο μπλέντερ τα καρύδια σε σκόνη και το μπαγιάτικο ψωμί και συνεχίζουμε το χτύπημα προσθέτοντας σταδιακά το ελαιόλαδο όλο και μέχρι να έχουμε ένα βελούδινο αποτέλεσμα.

Διορθώνουμε την υφή της ταραμοσαλάτας μας με λίγο επιπλέον ελαιόλαδο αν χρειαστεί.


 



Καλή όρεξη και καλή Σαρακοστή με υγεία!