Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Κρίταμο τουρσί




Το crithmum maritimum ή αλλιώς κρίθμον το παράλιο είναι πολυετής πόα, λεία και σαρκώδης με αποξυλωμένη βάση που φτάνει σε ύψος έως τα 50 εκατοστά. Εχει έρπουσα ρίζα (απλώνεται σε παραφυάδες) και όρθιο βλαστό. Ξεκινάει η άνθισή του από το Μάιο-Ιούνιο μέχρι και τον Οκτώβριο και το συναντάμε σε παραθαλάσσιες και  αμμώδεις εκτάσεις όπως και σε βράχια.

Από τα χρόνια του Ιπποκράτη θεωρείται φυσικό ιατρικό με διουρητικές, εμμηναγωγές και αποτοξινωτικές ιδιότητες. Το φυτό περιέχει αιθέρια έλαια, μεταλλικά άλατα, ιώδιο και βιταμίνες, στοιχεία ορεκτικά και τονωτικά κατά τους διατροφολόγους.

Τα φύλλα του συλλέγονται πριν ανθίσει και τρώγονται ωμά, σαν σαλάτα ή τουρσί και εννοείται ότι μία χωριάτικη σαλάτα που θέλει να σέβεται τον εαυτό της πρέπει να το περιλαμβάνει (ή το κριταμάκι ή κάπαρη με καπαρόφυλλα!).



Κόπος δεν απαιτείται για να μαζευτεί, σκαρφαλώστε και μαζέψτε το όπου το βρείτε, τώρα που ανοίγει ο καιρός και θα αρχίσουμε τις θαλασσοεκδρομές μας, μαζεύουμε όσο βρούμε. Οσο πιο πολύ, τόσο πιο πολύ και το τουρσάκι μας.





Υλικά


κρίταμα (περίπου 3 σακούλες)

χονδρό αλάτι μπόλικο (κατά βούληση)
2 φλυτζάνια

ξύδι μπόλικο (κατά βούληση)
1 μπουκάλι περίπου έβαλα



σπορέλαιο για τη διατήρηση
 
αν κάνετε λίγη ποσότητα βάλτε ελαιόλαδο αντί για σπορέλαιο, εγώ αυτό το έφτιαξα πέρσυ τον Αύγουστο και το είχα σε σπορέλαιο, το χειμώνα το ελαιόλαδο το παγώνει, οπότε πράξτε αναλόγως.




Εκτέλεση


Η διαδικασία για να φτιαχτεί είναι επίσης εύκολη, το μόνο που κάνουμε είναι να συλλέξουμε τρυφερό βλαστό, τις κορφούλες δηλαδή με λίγο βλαστό από κάτω, τις καθαρίζουμε από κίτρινα και ξερά φυλλαράκια και τις ξεπλένουμε πολύ καλά σε νεράκι.

Σε κατσαρόλα βάζουμε πολύ νερό, το αλάτι και το ξύδι να βράσει και μόλις πάρει βράση, τοποθετούμε τα κρίταμα. 

Αν είναι φρέσκα, δηλαδή αν τα μαζέψουμε τέτοιο καιρό που είναι πολύ τρυφερά, τα αφήνουμε να ζεματιστούν μόνο 2 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά την κατσαρόλα.

Τα δικά μου ήταν "ψωμομένα" γιατί όπως λέω πιο πάνω μαζεύτηκαν τον Αύγουστο και τα άφησα 5-7 λεπτά. έγιναν μια χαρά και τραγανά όσο πρέπει.

Οταν κρυώσει λίγο η κατσαρόλα μας, ρίχνουμε το περιεχόμενο της μέσα σε αποστειρωμένα βάζα μαζί με το νερό του βρασίματος και συμπληρώνουμε σπορέλαιο.

Οσο μένει στο ξυδόνερο με το αλάτι του, τόσο ψήνεται αλλά δεν μαλακώνει πολύ, μη το φοβηθείτε.

Σερβίρεται τέλεια με την ντοματοσαλάτα μας ή πάνω σε φρυγανισμένο ψωμάκι με φέτα και ελαιόλαδο σαν τσιπουρομεζές!!!




Δεν περιγράφω άλλο!! 


Εδώ ακριβώς, θα ήθελα να ευχαριστήσω πάρα πολύ την αγαπημένη μας Vita, κατά κόσμον Κρήτη:γαστρονομικός περίπλους για την καθοδήγηση και το διάλογο που είχαμε τότε, μέχρι να καταλήξω πως θα το φτιάξω! Η βοήθειά της υπήρξε πολύτιμη!


Καλό μεσημέρι!

Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

Αβγοσαλάτα



 

Τα αβγουλάκια που μας έμειναν μετά τις γνωστές κραιπάλες των ημερών του Πάσχα τα είχα φυλάξει στο ψυγείο και μετά από μερικές ημέρες τα έφτιαξα μία ωραιότατη και απλή αβγοσαλάτα που μπορεί να καταναλωθεί σαν μεζεδάκι.

Τα υλικά της συνήθως βρίσκονται στο σπίτι  οπότε τη σκαρώνουμε γρήγορα και ανέξοδα σχεδόν!


Υλικά


8 αβγά σφιχτά βρασμένα

1 κλωνάρι σέλερυ ψιλοκομμένο
2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1/2 φλ. άνιθος ψιλοκομμένος

1 κεσεδάκι γιαούρτι 
3 κ. σ. μουστάρδα
3 κ. σ. μαγιονέζα
1 κ. σ. ελαιόλαδο

1 πρέζα πάπρικα (αν θέλω)
αλάτι και πιπέρι




Εκτέλεση

 
Λιώνουμε τα αβγά με ένα πηρούνι ή με το πρες πουρέ (πολύ καλά όμως).

Ενώνουμε σε ένα μπωλ το γιαούρτι με τη μουστάρδα, τη μαγιονέζα και το ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε και αν θέλουμε βάζουμε και λίγη πάπρικα και μετά  προσθέτουμε τα λιωμένα αβγά, τον άνιθο και τα κρεμμυδάκια. 

Ανακατεύουμε πολύ καλά να ενσωματωθούν τα υλικά και τοποθετούμε στο ψυγείο για καμιά ώρα να σφίξει το μείγμα μας. 

Κατόπιν σερβίρουμε πάνω σε κράκερς ή μέσα σε σάντουιτς.




Καλό μεσημέρι!

Σάββατο 18 Απριλίου 2015

Μπανόφι ή Banoffee pie




Το καλό πράγμα αργεί να γίνει, τώρα θα μου πείτε εδώ κόντεψε να καλοκαιριάσει για να το ποστάρω το έρμο το μπανόφι, αλλά δεν πειράζει, ήρθε η ώρα του!

Λατρεμένο γλυκάκι της οικογένειας και κολασμένο συνάμα......

Οι παλιοί food bloggers θα θυμάστε πολύ καλά κάτι σεντόνια στο πάλαι ποτέ αγαπημένο forum μαγειρικής που μας έχει αφήσει εδώ και χρόνια (κλαψ...σνιφ...λυγμ....αχ και βαχ) σχετικά με αυτό το γλυκάκι, εγώ έτσι το είχα γνωρίσει! Ουσιαστικά είναι μία τάρτα καραμέλας και μπανάνας!

Αγαπημένο μας και απλούστατο! Αρκεί να έχουμε φροντίσει να έχουμε την καραμέλα μας έτοιμη.

Ή βράζουμε 2 κουτιά ζαχαρούχο κλειστά και χωρίς ετικέτες (και παραπάνω για να τα έχουμε ετοιμοπόλεμα) σε κατσαρόλα για 3 ώρες περίπου (φροντίζοντας να είναι καλυμμένα τα κουτιά μας με καυτό νερό συνεχώς και όταν λιγοστεύει το νερό να συμπληρώνουμε επιπλέον) ή προστρέχουμε σε αυτόν εδώ τον τρόπο ο οποίος είναι πιο βαβούρικος αλλά ΞΕΚΑΘΑΡΑ και ΣΙΓΟΥΡΑ μας ανταμοίβει με το γευστικό αποτέλεσμα πλουσιοπάροχα και με το παραπάνω!!! 

Τα υπόλοιπα είναι παιχνιδάκι!


Υλικά

2 πακέτα μπισκότα digestive
250 γρ. μαργαρίνη λιωμένη

καραμέλα από 2 κουτιά ζαχαρούχο ή  
2 φλ. σάλτσα καραμέλας (κρύα και ωραία πηχτή) ή 2 βάζα καραμέλα γάλακτος έτοιμη

3 μεγάλες μπανάνες σε ροδέλες

2 ermol χτυπημένη σαντιγύ (με 2-3 κ. σ. άχνη προαιρετικά)
γίνεται και με ένα κουτάκι σαντιγύ αλλά για πιο πλούσιο αποτέλεσμα καλύτερα 2 κουτιά


τριμμένη σοκολάτα και τριμμένο καρύδι



Εκτέλεση
 

Τρίβουμε τα μπισκότα μας μέσα σε αντικολλητική φόρμα αποσπώμενη. 

Λιώνουμε τη μαργαρίνη και την προσθέτουμε στα τριμμένα μπισκότα μας για να φτιάξουμε την επίστρωση του γλυκού.  Ζυμώνουμε να ποτιστούν τα μπισκότα μας καλά και την στρώνουμε ομοιόμορφα. Τοποθετούμε στο ψυγείο για 20 λεπτά.


 


Αφού σφίξουν τα μπισκότα μέσα στο εικοσάλεπτο αυτό, προσθέτουμε την κρύα καραμέλα από πάνω και στρώνουμε τις ροδέλες της μπανάνας παντού ομοιόμορφα.
 



Καλύπτουμε στολίζοντας με την χτυπημένη σαντιγύ και σκορπίζουμε από πάνω καρυδάκι και τριμμένη σοκολάτα ή ότι άλλο μας αρέσει.
 



Στο ψυγείο για 2-3 ώρες τουλάχιστον και είμαστε έτοιμοι! 

*Αν ακολουθήσετε το "δρόμο" της κατσαρόλας για την καραμέλα, βάλτε όρθια όσα κουτάκια ζαχαρούχο χωράει, χρειάζονται...χρειάζονται......τα αφήνετε να κρυώσουν με ηρεμία και τα αποθηκεύετε εκτός ψυγείου για όταν τα θελήσετε. Δεν παθαίνουν απολύτως τίποτα για πάαααρα πολύ καιρό.

*Αλλη παραλλαγή είναι αντί για digestive να βάλουμε δύο στρώσεις μπισκότα τύπου πτιμπέρ πολύ ελαφρά βρεγμένα σε γάλα με λίγο κονιάκ, αν υπάρχουν πιτσιρίκια αφήνουμε το κονιάκ στην άκρη αν και είναι αμελητέο σαν ποσότητα. 

Εννοείται ότι γευστικά είναι καλύτερο να χτυπήσουμε κρέμα γάλακτος σε σαντιγύ και να φτιάξουμε τη δική μας καραμέλα!


Καλή απόλαυση και καλό Σαββατοκύριακο!

Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

Ρυζοσαλάτα με τόνο και καλαμπόκι

Χριστός Ανέστη! Χρόνια πολλά!

Σας έλειψα;;; 
 



Τα τρουφάκια στοίχειωσαν στο μπλογκ.... και είπα να επανέλθω πια, με σαλατούλα όμως παιδιά, γιατί αφού "ξεκληρίσαμε ένα κοπάδι αρνοκάτσικα" αυτές τις μέρες, στο σπίτι μας τουλάχιστον κάνουμε ψιλοαποτοξίνωση και προσπαθώ να αποφύγω για όσο μπορώ το κρέας και τα βαριά φαγάκια. Μέχρι να σηκωθεί θύελλα διαμαρτυρίας έτσι θα το πάμε....χιχιιχιχι!

Αυτή εδώ είναι μία φανταστική, δροσερή και πεντανόσιμη ρυζοσαλάτα της Μυρσίνης Λαμπράκη που την είχα δει σε παλιό, παλιό τεύχος του αγαπημένου μου Γαστρονόμου και έκτοτε υιοθετήθηκε και γίνεται σε διάφορες παραλλαγές.


Υλικά

2 κονσέρβες τόνου
2 φλ. τσ. καλαμπόκι κονσέρβας
1 πακέτο άγριο ρύζι 
5 ραπανάκια σε μικρά κυβάκια
1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
1/2 φλ. τσ. άνιθος ψιλοκομμένος
αλάτι και πιπέρι
1/2 φλ. τσ. ελαιόλαδο
χυμός 1 μεγάλου λεμονιού
ξύσμα του λεμονιού


Εκτέλεση


Στραγγίζουμε τον τόνο και το καλαμπόκι.  Ψιλοκόβουμε όλα τα υλικά και τα έχουμε έτοιμα. 

Βράζουμε το άγριο ρύζι σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Το αφήνουμε να στραγγίξει καλά και ενώνουμε με τα υπόλοιπα ψιλοκομμένα υλικά μας. Αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε το λάδι και το χυμό λεμονιού. Ανακατεύουμε το ρύζι  και πασπαλίζουμε με το ξύσμα λεμονιού από πάνω. 

Μπορούμε να βράσουμε κατεψυγμένο καλαμπόκι αλλά το θεωρώ πιο βαβούρικο, το θέμα είναι η ευκολία μας σε τέτοιες σαλατούλες. Ο καθένας κάνει ότι νομίζει βέβαια.

Μας αρέσουν τα λεμονένια και την "τσίμπησα" λίγο στο λεμόνι, δοκιμάζετε και τη ρυθμίζετε μόνοι σας αλλά νομίζω ότι της πάει μπόλικο λεμονάκι.




Καλή σας όρεξη!