Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

Μπακαλιάρος pil-pil





Καλησπέρα! 

Με συνταγούλα βάσκικης καταγωγής έρχομαι σήμερα, παραμονές του Ευαγγελισμού, που κλασικά σε κάθε σπίτι παίζει ο μπακαλιάρος στην τηγανητή του μορφή στο κουρκούτι έως τις  πιο ψαγμένες και  εναλλακτικές συνταγούλες. Μία τέτοια διαφορετική εκδοχή είναι αυτή εδώ  που δεν θέλει τίποτα άλλο από πρώτης ποιότητας υλικά, ελάχιστα αλλά άριστα!

Ελαιόλαδο, φιλέτο μπακαλιάρου, σκόρδο, πιπεράκι  και καυτερή πιπεριά.   Μέσα στην απλότητά της η συνταγή αλλά το αποτέλεσμα είναι θεϊκό. 



Υλικά

1 φιλέτο παστού μπακαλιάρου σε μερίδες, ξαλμυρισμένος

2 φλ. ελαιόλαδο 

6-8 (ναι, τις θέλει) σκελίδες σκόρδο σε φετούλες

πιπέρι

2 καυτερές πιπερίτσες






Εκτέλεση


Ξαλμυρίζουμε το μπακαλιάρο αλλάζοντας τα νερά ανά τρίωρο για 2 μέρες και στραγγίζουμε καλά.

Προσοχή : Δεν αφαιρούμε την πέτσα γιατί από εκεί βγαίνει η ζελατίνη που θέλει η σάλτσα μας.

Σε κατσαρόλα ή τηγάνι με βαρύ πάτο βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και τοποθετούμε τα φιλέτα του μπακαλιάρου με την πέτσα κάτω. Ρίχνουμε και το σκόρδο όλο και αφήνουμε να βγάλει τις ζελατίνες του ο μπακαλιάρος σιγά-σιγά και να ενωθεί με το ελαιόλαδο. Ρίχνουμε πιπέρι και τις καυτερές πιπεριές και προσέχουμε να μην είναι η θερμοκρασία στο υψηλότερο σημείο για να γίνει κρεμώδης η σάλτσα.

Δεν γυρίζουμε το ψάρι καθόλου και αναδεύουμε την κατσαρόλα για να μην κολλήσει στον πάτο. Αν θέλουμε ρίχνουμε λίγο από το ζωμό στην επιφάνεια του ψαριού με ένα κουτάλι.

Οταν αρχίσει να κρεμώνει η σάλτσα, περίπου στα 10 λεπτά είμαστε έτοιμοι,  αποσύρουμε από το μάτι της κουζίνας την κατσαρόλα. Βγάζουμε με προσοχή τα φιλέτα του ψαριού και χτυπάμε (ναι, εδώ έκλεψα λίγο γιατί με τον αβγοδάρτη δεν είδα φως, έτσι γύρισα όλο το ζωμό σε ένα μπωλ ....) με το beemer το ζωμό για να πήξει γρήγορα στο βαθμό που τον θέλουμε. Πρέπει να είναι δεμένη η σαλτσούλα.  Κατά προτίμηση και για πιο διαφανές αποτέλεσμα, σουρώνουμε το ζωμό μας πριν το χτύπημα.

Οταν φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα, θέμα 2 λεπτών είναι, τίποτα το τρομερό, μεταφέρουμε τη σάλτσα στην κατσαρόλα πάλι, την αφήνουμε να πάρει μία ελάχιστη βράση και  ξαναπροσθέτουμε τα φιλέτα στη σάλτσα  για να τα αγκαλιάσει και κλείνουμε το μάτι της κουζίνας.  





Καλή όρεξη και καλή αυριανή!

Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

Χαλβάς Φαρσάλων ή παζαριώτικος




Με γλυκιά συνταγούλα διάλεξα να ξαναγυρίσω, ελπίζω σε σταθερή βάση αυτή τη φορά, γιατί νιώθω τρελές ενοχές που το έχω αμελήσει τόσο πολύ το μπλογκ.   Δεν πειράζει, θα τις πνίξω με ένα γενναίο κομμάτι χαλλλλλβά Φαρσάλων ή παζαρίσιου ή σαπουνέ, να στανιάρω και να ξεχάσω όποιο ενοχικό σύνδρομο με έχει πιάσει......


Ξέρω ότι αυτό θα το διαβάσει η αγαπημένη μας Μαλβίνα και τι θα με περιμένει σήμερα το απόγευμα αλλά εγώ θα το φάω.......το ακούς;; Βάλε όσους κοιλιακούς θες.... χαχαχαχαχαχα

Μαλβινάκι αν θες σου φέρνω ένα κομμάτι, αν μείνει τίποτα μέχρι τότε, ναι;


Πάμε λοιπόν να δούμε την απίστευτα εύκολη και νόστιμη συνταγή του χαλλλλβά του παζαρίσιου, μετά από αυτόν της κουταλίτας (τον πολίτικο, ντε....), είναι ο αγαπημένος μου και όπου τον βρω τον τσακίζω.  Τώρα και στο σπιτικό μας, ήταν να μην κάνω την αρχή, θα δοκιμάσω διάφορες βερσιόν προσεχώς.


Η δοσολογία σε φλυτζάνια του τσαγιού είναι κλασική για 30αρι ταψί και δεν ξεφεύγει της λογικής 1-2-3-4

Μπορεί να γίνει με όποιο άμυλο από τα τρία, εγώ έβαλα νισεστέ.




Υλικά

1 φλ. ελαιόλαδο απαλό ή σπορέλαιο 
2 φλ. άμυλο (νισεστές ή ρυζάλευρο ή κορν φλάουρ)
3  φλ. ζάχαρη (σηκώνει και 4ο αν είστε πολύ γλυκατζήδες)
4 φλ. νερό (και 5ο αν βάλουμε 4 φλ. ζάχαρη)
 1/2 κ. γλ. κανέλα

επιπλέον 1 φλ. ζάχαρη για την καραμέλα  και
αμύγδαλα φιλέ καβουρδισμένα, όσα θέλουμε






Εκτέλεση

Διαλύουμε σε ένα μπωλ το νισεστέ και την κανέλα  με τη μισή ζάχαρη (το 1,5 φλ.) και το νερό όλο να λιώσουν και τα αφήνω στην άκρη.




Ζεσταίνω το λάδι και την υπόλοιπη ζάχαρη μέχρι να καραμελώσει και να σκουρήνει όσο θέλω εγώ (προσέχω να μην καεί, δεν φεύγω από πάνω και παίζω με τη θερμοκρασία αν πρέπει) και μόλις γίνει ελαφριά καραμέλα, ρίχνω μέσα στην κατσαρόλα το μείγμα του νισεστέ. Ανακατεύω συνέχεια με ξύλινη κουτάλα. Στην αρχή δείχνει να σταθεροποιείται η καραμέλα αλλά μη φοβηθείτε, λιώνει με το ανακάτεμα και τη θερμοκρασία της κατσαρόλας. 

Χρησιμοποιούμε μόνο ξύλινη κουτάλα και ανακτεύουμε συνέχεια μέχρι να ξεκολλάει ο χαλβάς από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.

Γυρίζω το περιεχόμενο στο ταψί, στρώνω όμορφα το μείγμα με την κουτάλα, πασπαλίζω με κρυσταλλική ζάχαρη και αν μου αρέσει η κανέλα ρίχνω λίγη ακόμα στην επιφάνεια και ψήνω για 9 λεπτά στο γκριλ του φούρνου στην πιο υψηλή θερμοκρασία που διαθέτει.

Αυτό που άλλαξα στη συνταγή είναι το έλαιο, έβαλα κατσικίσιο βούτυρο  στη μισή ποσότητα και την άλλη μισή την άφησα σπορέλαιο γιατί φοβήθηκα ότι θα μου βγει πολύ βαρύς. Την άλλη φορά θα βάλω όλη την ποσότητα σε κατσικίσιο, έγινε τέλειος.

Βγάζω από το φούρνο και αφήνω να κρυώσει καλά. Μετά χαράζω σε κομμάτια.




Καλή απόλαυση!