Σαν πρώτη συνταγή και σαν καλωσόρισμα, επέλεξα να αναρτήσω τη συγκεκριμένη καρυδόπιτα που είναι η αγαπημένη μας.
Μου την έχουν δώσει από το χωριό της μαμάς μου (Αγρίνιο) με κουταλιές της σούπας και έτσι την παραθέτω.
Την φτιάχνω τακτικά, πάντα υπάρχει στις γιορτές μας ανεξαρτήτως άλλου γλυκού!
Μου την έχουν δώσει από το χωριό της μαμάς μου (Αγρίνιο) με κουταλιές της σούπας και έτσι την παραθέτω.
Την φτιάχνω τακτικά, πάντα υπάρχει στις γιορτές μας ανεξαρτήτως άλλου γλυκού!
Υλικά
10 κ.σ. σιμιγδάλι ψιλό
10 κ.σ. φρυγανιά
20 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
20 κ.σ. καρύδι τριμμένο (εγώ το κάνω πούδρα, δεν θέλω να το βρίσκω)
10 βανίλιες
1 φάκελος baking powder
1 κ.γλ. κανέλα
1 κ.γλ. γαρίφαλο
ξύσμα 1 πορτοκαλιού (αν θέλω)
1 ρακοπότηρο κονιάκ
20 αβγά (χωριστά κρόκοι + ασπράδια)
Εκτέλεση
Χτυπάω τα ασπράδια σε μαρέγκα και σε άλλο μπωλ τους κρόκους με τη ζάχαρη.
Ενώνω το σιμιγδάλι με τη φρυγανιά, τις βανίλιες, το baking powder και το ξύσμα πορτοκαλιού.
Ενώνω το καρύδι με την κανέλα και το γαρίφαλο.
Στο μίγμα κρόκων-ζάχαρης, ρίχνω σε 3 δόσεις τη μαρέγκα, το σιμιγδάλι και το καρύδι, εναλλάξ.
Στο τέλος και το κονιάκ.
Προσπαθώ να μη το παιδέψω πολύ για να μην καθίσει η μαρέγκα .
Το αραδιάζω σε βουτυρωμένο ταψί (το βαθύ του φούρνου-είναι μεγάλη δόση) και ψήνω για 45-50 λεπτά στους 180 βαθμούς.
Αυτό παίζει ανάλογα το φούρνο. Το καταλαβαίνουμε ότι είναι έτοιμη γιατί ξεκολλάει από τα τοιχώματα του ταψιού.
ΣΙΡΟΠΙ (ΠΡΟΣΟΧΗ: ΟΧΙ ΚΑΙ ΤΑ 2 ΖΕΣΤΑ)
Εγώ συνήθως φτιάχνω το γλυκό την προηγούμενη το μεσημέρι, το βράδυ αφού έχει κρυώσει το σιροπιάζω και μέχρι το πρωί έχει τραβήξει το σιρόπι πολύ καλά!
5 1/2 ποτήρια νερό
4 ποτήρια ζάχαρη κρυσταλλική
1 ξύλο κανέλας
1 φλούδα λεμονιού (ΑΚΕΡΩΤΟΥ εννοείται!)
Αφήνω το σιρόπι στη φωτιά για 5 λεπτά μόνο (από τη στιγμή που παίρνει βράση).
Σιροπιάζω προσεκτικά με μεγάλη κουτάλα και τυλίγω το ταψί με μεμβράνη. Εγώ το αφήνω στη βεράντα να ρουφήξει με την ησυχία του!!!!
Καλή επιτυχία και καλό Σαββατοκύριακο!
Καλοτάξιδο Εφάκι μου!!! Αυτή η συνταγή ήταν το ιδανικό καλωσόρισμα :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΑαααααα!!! Καλοτάξιδο και καλορίζικο! Ξεκινάς με μία πολυαγαπημένη μου συνταγή. Παρόλο που το καρύδι μου κάνει αλλεργία στη γλωσσίτσα, εγώ το αγνοώ και την τσακίζω! Της μάνας μου η συνταγή ήταν με κουταλιές. Όσα τα αυγά, τόσες οι κουταλιές για τα υπόλοιπα υλικά! Πολύ όμορφο το σπιτικό σου Εφάκι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΒρε καλώς τη!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλορίζικο και καλά μαγειρέματα!
mamaaaaaaaa....
ΑπάντησηΔιαγραφήwelcome to the club...!!!!!
με το καλό...και νόστιμα...
Καρυδόπιτα να πάρω ...ε..??...μη σε προσβάλω...
σμουαααατςςςςςςς....
Καλοριζικο και καλη επιτυχια Εφακι..αντε σιδεροκεφαλη.Οσο για την καρυδοπιτα το αγαπημενο μου γλυκο.Δυνατο ατου για αρχη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣιγά που θα έλειπα εγώ απ'το event!!!'Εστω και χωρίς cosmopolitan, πίνω στην υγειά σου, καλοτάξιδο και πάντα τέτοια!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤέτοιο κέρασμα πως να το αρνηθείς! Σπιτικό και ξεχωριστό! Έτσι φαίνεται να είναι και το μπλογκ σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈφη μου καλή συνέχεια!
Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα είστε όλοι καλά!
καλώς σε βρήκα στο όμορφο σπιτάκι σου
ΑπάντησηΔιαγραφήήρθα για καρυδόπιτα δεν αφήνω εγώ τέτοιες λιχουδιές
όσες συνταγές μετράνε τα υλικά με αυτόν τον τρόπο είναι παλιές, οι γιαγιάδες με το κουτάλι το κουταλάκι το βαθύ πιάτο το πιατάκι του καφέ, έτσι μετρούσαν. κι εγώ έχω 2-3 συνταγές καρυδόπιτας μετρημένες σε κουταλιές και βαθιά πιάτα, γελούσα όταν ρωτούσα τη γιαγιά ή την αδελφή της κι άρχιζαν να μετράνε με τα τσανάκια!!!!!!
Καλορίζικο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν μπορούσες να ξεκινήσεις με καλύτερη συνταγή!
Έτσι να μας γλυκαίνεις πάντα...
Μπράβο!
συνχαρητηρια καλοριζικο και καλη επιτυχια να εχεις σε αυτα που κανεις
ΑπάντησηΔιαγραφήΛατρεύω την καρυδόπιτα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦαίνεται υπέροχη!!
Ε ρε το φανταράκι χαρές!!!
Φιλάκια Εφάκι και Εφάκι ~!!