Pages

Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

Κουλουράκια πορτοκαλιού νηστίσιμα



Λόγω των ημερών να τα ξαναθυμηθούμε γιατί είναι πολύ νόστιμα πραγματικά.

Αυτά τα κουλουράκια όταν τα κάνω .... βογκάνε οι τοίχοι στην κουζίνα από τις μυρωδιές και τα παιδιά καθαρίζουν λαμαρίνες για πλάκα....(και οι μεγάλοι ό,τι προλάβουν βεβαίως-βεβαίως!!!).

Είναι φανταστικά και μην σας τρομάζει το πολύ λάδι,  αποτελούν δε το τέλειο συνοδευτικό για το καφεδάκι μας και όχι μόνο!




Υλικά

1 ποτήρι ελαιόλαδο
1/2 ποτήρι σπορέλαιο
1 ποτήρι ζάχαρη
2 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού ή μανταρινιού
1/3 φλ. καφέ χυμός λεμονιού
1 σφηνάκι κονιάκ
1/2 κ. γλ. κανέλα
1/2 κ. γλ. γαρύφαλλο
2/3 ποτηριού χυμός πορτοκαλιού  +
1 κ. γλ. σόδα
ελάχιστο αλάτι

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο μαζί με
1 κ.γ. baking powder

Σουσάμι προαιρετικά



Εκτέλεση (με το χέρι-όχι μίξερ)


Ανακατεύουμε όλα τα υγρά στοιχεία μαζί και στο τέλος προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινισμένο με το baking powder.

Στην ουσία δεν ζυμώνουμε, απλά ενώνουμε το αλεύρι μας. Αν το παρακάνουμε θα είναι σφιχτή η ζύμη.

Αν θέλω πασπαλίζω ή τυλίγω σε σουσάμι.

Η ζύμη δεν είναι πολύ σφιχτή και καλό είναι να τα κόψουμε με κουπ-πατ και να μην τα πλάσουμε.
Αφήνουμε λίγη απόσταση μεταξύ τους γιατί φουσκώνουν.



Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 35-40 λεπτά αναλόγως το φούρνο μας στους 150 βαθμούς.

Μετά από τόσα χρόνια και φορές που τα έχω κάνει, τα βάζω και στους 170 βαθμούς και γίνονται πιο γρήγορα αλλά πρέπει να τα προσέχεις πιο εντατικά. 





Καλή επιτυχία!!

8 σχόλια:

  1. Μέχρι εδώ μύρισαν :) Και επειδή τα έχω δοκιμάσει, ένα θα πω...Α-ΠΑΙ-ΧΤΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΦΗ ποσο χαιρομαι!!!! που σε βρηκα δεν ξερω αν εισαι Κεφαλονιτισα! εγω ειμαι και αγαπω τρελα κεφαλλονια..
    Θα σε παρακολουθω με χαρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πες ότι είμαι, με την πόρωση που έχω.....Ο συζυγος είναι από Πόρο!
    Λατρεύω Κεφαλλονιά!!!!!
    Πολύ χαίρομαι!!!
    Καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. mana thelo na se rotiso an auta ta koulourakia otan ta tros nomizeis oti einai kratsanista san mpiskota. psaxno na vro mia smirneiki suntagi gia pasxalina koulourakia me garifalo pou exo upopsin mou kai den mporo na tin vro pouthena! makari na einai auti pou xrisimopoieies!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμε, τα συγκεκριμένα είναι νηστήσιμα, πολύ μυρωδάτα και ναι, είναι κρατσανιστά. Έπίσης δεν πλάθονται τόσο εύκολα, για αυτό καλύτερα να τα κόψεις με κουπ-πατ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλησπερα και απο μενα! οταν λες 1/3 φλ. καφε χυμο λεμονιου τι φλυτζανι εννοεις;; του ελληνικου; μικρο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα! Ναι, το μικρό κλασσικό φλυτζανάκι του ελληνικού καφέ.

      Διαγραφή
    2. ευχαριστω πολυ!!!!!! θα προσπαθησω το σκ να τα κανω και να με βοηθησει και κορη μου 4 ετων

      Διαγραφή

Λυπάμαι, αλλά τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται στα υπόψη και θα διαγράφονται. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη!