Λατρεμένα τα ντολμαδάκια και όταν τα κάνεις και με φρέσκα, τρυφερά φυλλαράκια είναι ότι καλύτερο!
Υλικά
500 γρ. κληματόφυλλα φρέσκα ή σε άλμη
2 μάτσα φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλ/να
3 μεγάλα ξερά κρεμμύδια ψιλ/να
1/2 κιλό ρύζι καρολίνα (έβαλα και λίγο parboiled)
1 φλ. άνιθος ψιλ/νος
1 φλ. μαιντανός ψιλ/νος
1 φλ. ελαιόλαδο (για τη γέμιση)
κουκουναράκι αν θέλω
σταφίδα μαύρη αν θέλω
χυμός 3 λεμονιών
αλάτι και πιπέρι
μερικές ροδέλες ντομάτας
1 φλ. ελαιόλαδο (για την κατσαρόλα)
Εκτέλεση
Αν χρησιμοποιήσω φρέσκα τα πλένω και τα ζεματίζω ελαφρά και προσεκτικά ένα-ένα.
Αν χρησιμοποιήσω της άλμης τα ξεπλένω λίγο και τα ανοίγω επίσης προσεκτικά.
Σε ένα μπωλ ανακατεύω όλα τα υλικά εκτός από το 1 φλ. ελαιόλαδο.
Ανοίγω ένα-ένα τα φυλλαράκια και βάζω στην ανάποδη και όχι στη γυαλιστερή πλευρά, από ένα κουταλάκι γέμισης και τυλίγω σφιχτά και προσεκτικά σαν φάκελο (όπως τους λαχανοντολμάδες).
Στρώνω στον πάτο της κατσαρόλας μου μερικά κληματόφυλλα και από πάνω ροδέλες ντομάτας για να μην μου κολλήσουν τα ντολμαδάκια αλλά παίρνουν και λίγη νοστιμιά από την ντομάτα. Είναι προαιρετική η ντομάτα, αν δεν θέλουμε την παραλείπουμε.
Πάνω από αυτή τη στρώση, αραδιάζω τα ντολμαδάκια μου κοντά-κοντά το ένα στο άλλο, περιχύνω με το χυμό λεμονιού, το υπόλοιπο ελαιόλαδο,ελάχιστο αλατάκι και τοποθετώ ένα βαρύ πιάτο από πάνω, συμπληρώνω λίγο ζεστό νεράκι ίσα να τα καλύπτει, και αφού σκεπάσω με το καπάκι της κατσαρόλας μου αφήνω να σιγοβράσουν για 30-40 λεπτά.
Αφού ελέγξω ότι έχουν μαλακώσει, αποσύρω από τη φωτιά.
Σκεπάζω με μία πετσέτα και με το καπάκι της κατσαρόλας και τα αφήνω να κρυώσουν.
Σερβίρονται πολύ ωραία με αυγολέμονο κρέμα (δεμένο με corn flour και λίγη κρέμα γάλακτος) ή γιαουρτάκι ανακατεμένο με λίγο σκορδάκι αν θέλουμε, εγώ τα άφησα σκέτα με φετούλες λεμονάκι γιατί τα έκανα την Καθαρά Δευτέρα.
Καλή σας όρεξη!
αχ τα λατρεύω! μπόλικο λεμόνι...
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλημέρα!
www.zizibloom.blogspot.com
Δεν θα κατέβω Ελλάδα? Θα κατέβω. Εχω να πάρω βάζα φύλλα. Μα είναι δυνατόν? Βρίσκομαι σε μιά χώρα γεμάτη αμπέλια και δεν μπορώ να πάρω φύλλα από κανέναν. ΤΡΕΛΛΑ. Θα ξαναδοκιμάσω πάλι φέτος όμως, μήπως και βρω φρέσκα. Τα τρώω και με γιαούρτι εγώ. Καλή σου μέρα
ΑπάντησηΔιαγραφήΕΔΩ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΕΙΝΑΙ ΛΑΤΡΕΜΕΝΑ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜΕ ΜΠΟΛΙΚΟ ΛΕΜΟΝΙ ΥΠΕΡΟΧΑ!!!
ΣΕ ΦΙΛΩ ΚΑΛΗΜΕΡΑ!!!
Βάλε γενναία μερίδα, τα λατρεύω αλλά σπάνια έχω την υπομονή να κάθομαι να τυλίγω, οπότε τώρα που τα βρήκα έτοιμα, αυτοπροσκαλούμαι;-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια!
Λατρεμέμα τα ντολμαδάκια σου Εφούλα μου!! Γεια στα χέρια σου... δεν μου στέλνεις μερικά με λεμονάκι; Φιλιάααα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑναρωτιέμαι πόσα έφτιαξες για να ταϊσεις τον λόχο σου;;;; Προχθές έφτιαξα ένα βαζάκι για τους τρεις μας...
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια
Και εγώ δεν τα κάνω τακτικά γιατί είναι πολύ βαβούρικα, αλλά τέτοιες μέρες το ζητάνε.....
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλενα, Κική, κοπιάστε!!!
Δεν εχω κανει ποτε και ολο το αναβαλω.. φαινονται τελεια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια στα χερια σου!
Γεια στα χέρια σου! Μου αρέσουν πολύ αλλά δεν τα έχω φτιάξει ποτέ! Βαριέμαι:))
ΑπάντησηΔιαγραφήΤΕΛΕΙΑ ΦΑΙΝΟΝΤΑ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦΙΛΑΚΙΑ!!!
Μύρισε καλοκαίρι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπημένα και λαχταριστά
πόοσ μου αρέσει η σπιρτάδα αυτού του φαγητού!!! μπράβο Έφη , καλημέρα :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΓειά σου Έφη,
ΑπάντησηΔιαγραφήκαταπληκτικά φαίνονται τα ντολμαδάκια. Καλά έκανες και έβαλες τη συνταγή, δυστυχώς πολλές φορές τα ξεχνάμε μόλις περάσει η Καθαρά Δευτέρα.
Με μπόλικο λεμονάκι..αχ τα λιγουρεύομαι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι το μόνο φαγητό που ''φεύγει'' σε χρόνο μηδεν!
Φιλιά
Μιε μερίδα με πολύ λεμόνι πλιζ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕφτασε!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ πάντως θα ξανακάνω, πήρα ήδη αμπελόφυλλα σήμερα, χιχιχι!!
egw ta ftixno twra na dw)
ΑπάντησηΔιαγραφή