Αυτή τη συνταγή μου την έδωσε η φίλη μου η Μαρία από την Πάτρα και ομολογώ ότι δεν την ήξερα. Πάντα τον μπακαλιάρο τον τρώγαμε μόνο τηγανητό στο πατρικό μου και το ίδιο ακολουθούσα κι εγώ. Οταν όμως μια μέρα πριν την 25η Μαρτίου είχαμε πιάσει μια κουβέντα περί...τι άλλου...συνταγών, μου είπε πως τον φτιάχνουν με αυτό τον τρόπο στην Πάτρα και κάτι μου έκανε κλικ. Λέω θα τον δοκιμάσω αλλιώς θα σκάσω...το έχω αυτό το κακό, αν μου κολλήσει κάτι στο μυαλό δεν μου το βγάζεις με τίποτα! Πειραματικά λοιπόν όπως και κάθε τι που δεν το ξέρω, έγινε σε μικρή ποσότητα.
Υλικά
1 φιλέτο μπακαλιάρου σε μερίδες
2 κιλά σέλινο (όχι σέλερυ, ούτε το ψιλούλι, το μέτριο είναι το καλύτερο)
1 ξερό κρεμμύδι ψιλ/νο
1 ντομάτα ψιλ/νη
μπόλικο ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι
Αβγολέμονο
2 αβγά
χυμός 3 λεμονιών
ελάχιστο αλεύρι
Εκτέλεση
Πλένω, καθαρίζω και ζεματίζω το σέλινο μέχρι να είναι σχεδόν βρασμένο και το στραγγίζω.
Σε κατσαρόλα ρίχνω το ελαιόλαδο και σωτάρω το κρεμμύδι και την ντομάτα.
Μόλις γλασσάρουν, ρίχνω το ζεματισμένο σέλινο και το γυρίζω και αυτό λίγο μέσα στο ελαιόλαδο.
Ρίχνω και τον μπακαλιάρο, αλατοπιπερώνω και συμπληρώνω ελάχιστο νεράκι και τα αφήνω όλα μαζί σε μέτρια φωτιά για 20 λεπτά.
Βγάζω λίγο ζωμό και τον δένω με λίγο αλεύρι και μετά το ρίχνω στην κατσαρόλα και μετά αβγοκόβω κατά τον γνωστό τρόπο.
Απλό το φαγάκι αλλά η νοστιμιά του το κάτι άλλο!
Μία κυρία μου είπε ότι μπορώ να βάλω και πράσα μέσα και έβαλα και 2 πράσα σε ροδέλες επειδή τα είχα και φαντάστηκα ότι θα είναι εξίσου ωραία.
Καλή σας όρεξη!
2 κιλά σέλινο (όχι σέλερυ, ούτε το ψιλούλι, το μέτριο είναι το καλύτερο)
1 ξερό κρεμμύδι ψιλ/νο
1 ντομάτα ψιλ/νη
μπόλικο ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι
Αβγολέμονο
2 αβγά
χυμός 3 λεμονιών
ελάχιστο αλεύρι
Εκτέλεση
Πλένω, καθαρίζω και ζεματίζω το σέλινο μέχρι να είναι σχεδόν βρασμένο και το στραγγίζω.
Σε κατσαρόλα ρίχνω το ελαιόλαδο και σωτάρω το κρεμμύδι και την ντομάτα.
Μόλις γλασσάρουν, ρίχνω το ζεματισμένο σέλινο και το γυρίζω και αυτό λίγο μέσα στο ελαιόλαδο.
Ρίχνω και τον μπακαλιάρο, αλατοπιπερώνω και συμπληρώνω ελάχιστο νεράκι και τα αφήνω όλα μαζί σε μέτρια φωτιά για 20 λεπτά.
Βγάζω λίγο ζωμό και τον δένω με λίγο αλεύρι και μετά το ρίχνω στην κατσαρόλα και μετά αβγοκόβω κατά τον γνωστό τρόπο.
Απλό το φαγάκι αλλά η νοστιμιά του το κάτι άλλο!
Μία κυρία μου είπε ότι μπορώ να βάλω και πράσα μέσα και έβαλα και 2 πράσα σε ροδέλες επειδή τα είχα και φαντάστηκα ότι θα είναι εξίσου ωραία.
Καλή σας όρεξη!
Κι εμεις μονο τηγανητο τον κανουμε..αλλα πρεπει να ναι και ετσι πολύ νοστιμος!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπακαλιάρο αυγολέμονο έκανε η μητέρα μου συχνά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν έβαζε σέλινο, αλλά μπόλικες πατάτες και καρότα, ήταν υπέροχο!
Αλλά και σελινάτο τον μπακαλιάρο, πάλι υπέροχο τον φαντάζομαι!
Φιλιά Εφάκι!
Πολύ ωραία συνταγή Εφακι! Μεθαύριο των Βαΐων έχω μπακαλιάρο και μάλλον θα τον φτιάξω έτσι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν το είχα ξανακούσει! Ωραία ιδέα για των Βαϊων....
ΑπάντησηΔιαγραφήπΟΛΥΥΥΥ ΚΑΛΗ ΣΥΝΤΑΓΗ !!!!Τον εχω κανει τηγανιτο ,τον εχω κανει γιαχνι τονε εχω κανει στον φουρνο αλλα αυγολεμονο ..ουτε το ειχα φανταστει!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα το δοκιμασω σιγουρααα!!!!!!!!
φιλιαΧ2
ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΚΑΙ ΣΕ ΣΕΝΑ ΕΦΗ ΜΟΥ!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΑΛΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙΣ!!
ΣΕ ΦΙΛΩ!!!!
Εμείς τον κάνουμε αλευρολέμονο με πατάτες και κρεμμύδια. Ωραίο και ελεφρύ φαγητό
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραίο το φαγάκι σου Εύη! Θα το δοκιμάσω οπωσδήποτε κάποια στιγμή που θα είμαστε τα δυο μας με τον καλό μου, γιατί τα παιδιά μόνο τηγανητό και αυτό με το ζόρι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλέ λιγούρα μ'έπιασε πάλι!!! Πιο γευστικό και λάιτ μου φαίνεται έτσι παρά τηγανιτός! Θα το φτιάξω σίγουρα κάποια στιγμή!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜια ερωτησούλα έχω, ο μπακαλιαρος ειναι φρέσκος ή αλμυρος;Αν ειναι αλμυρος τον εχετε ξαλμυρισει;
ΑπάντησηΔιαγραφή"Ανώνυμε" δεν μαγειρεύουμε ποτέ μπακαλιάρο χωρίς να τον ξαλμυρίσουμε. Εξαρτάται από το τι θα αγοράσουμε, ο δικός μου ήταν ήδη ξαλμυρισμένος!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίχε ένα πεντανόστιμο ζουμάκι ...άλλο πράγμα!
Ελενα και Βαγγελιώ μου δώσατε ιδέες! Θα τον φτιάξω και με το δικό σας τρόπο!
Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους!
Υπέροχη εκδοχή του αδικημένου (όπως έγραψα πριν λίγο στην cookandfeed)μπακαλιάρου που τον τρώμε μόνο με τη σκορδαλιά!Μπράβο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραίο φαγητό! θα δοκιμαστεί αλλά μέχρι τότε σου κλέβω μια μερίδα
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά φιλιά
Efi, irtha na synantithoun ta megala pnevmata kai edw. M'aresei o bakaliaros sou kai idiws me tin prosthiki twn praswn! Kalo vrady!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραίο φαγητό, φαντάζομαι το ζουμάκι του!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕφη σου εύχομαι: Καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα περάσεις καλά.
ότι πρέπει το φαγάκι αυτό για αύριο λόγω της ημέρας!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔύσκολη ώρα βολτάρω στα μπλογκς... Και νηστική...Ουφ! Καλή αυριανή! Μιαμ!
ΑπάντησηΔιαγραφήKai ego proti fora tin akouo auti ti sintagi!! Poly prototipo piato!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤώρα που έμαθα να τρώω μπακαλιάρο κι όπως λατρεύω το σέλινο, θα το φτιάξω το πιάτο σου, Έφη μου!!! Είναι μοσχομυριστό!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήεγώ θα τον φτιάξω...κι άμα μου τον πετάξει στο κεφάλι ο άλλος,θα στον στείλω σπίτι να τον ταίσεις εσύ...
ΑπάντησηΔιαγραφήφιλιά πολλά πολλά μωρό μου...-:))