Pages

Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

Μελιτζάνες παπουτσάκια


Μελιτζάνες παπουτσάκια αλλά χωρίς μπεσαμέλ κατ' εξαίρεση γιατί είχα ξεμείνει από γάλα οπότε διασκευάσαμε τη συνταγή μας γιατί κανονικά τις συναντάμε με μπεσαμέλ. Είτε έτσι, είτε αλλιώς είναι πεντανόστιμες!

6 μελιτζάνες φλάσκες
500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος (ή ανάμεικτος)
1 φλυτζάνι ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 συσκευασια κονκασέ ντομάτας
1/2 μάτσο μαιντανός ψιλοκομμένος
1 πρέζα ζάχαρη (προαιρετικά)
λίγο αλάτι
πιπέρι φρεσκοτριμμένο
200 γρ. τριμμένο κεφαλοτύρι
 
 
Εκτέλεση

Χαράζουμε τη μελιτζάνα προς όλες τις κατευθύνσεις αφού πρώτα κόψουμε από τη μία μεριά ένα λεπτό μέρος κατά μήκος (σαν καπάκι).

Τηγανίζουμε τις μελιτζάνες . Τις στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί. Βγάζουμε τη σάρκα (κουφώνουμε) με προσοχή γιατί τώρα πια είναι μαλακή η μελιτζάνα μας και ετοιμάζουμε το μείγμα του κιμά.

Σωτάρουμε στο ελαιόλαδο τον κιμά μαζί με τη σάρκα της μελιτζάνας, το σκόρδο και το κρεμμύδι. Προσθέτουμε  το κονκασέ ντομάτας στον κιμά μαζί με το αλατοπίπερο και λίγη ζάχαρη (προαιρετικά) και σιγοβράζουμε για μισή ωρίτσα περίπου μέχρι να πιει τα υγρά. Προσθέτουμε το μαϊντανό προς το τέλος και όταν κατεβάσουμε από τη φωτιά ρίχνουμε περίπου το μισό τριμμένο κεφαλοτύρι.

Τοποθετούμε τις μελιτζάνες σε ταψί. Τις γεμίζουμε  με μία καλή στρώση από τον κιμά και από πάνω βάζουμε  μερικές κουταλιές της σούπας από το μείγμα της μπεσαμέλ. Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο κεφαλοτύρι, ψήνουμε  τα παπουτσάκια στους 200° C για 40΄-45΄και τα σερβίρουμε μόλις κρυώσουν.

Καλή σας όρεξη και καλό σαββατοκύριακο να έχουμε όλοι μας!

14 σχόλια:

  1. Apo ta poli agapimena mou fagita pou fetos den katafera akoma na magirepso:-) Vazo ti bechamel, vazis ena paputsaki?!?:-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπημενο φαγητακι, που δυστυχως φετος με τον ενα ή τον αλλο τροπο δεν εφτιαξα καθολου! Λες να προλαβαινω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Υπέροχες μελιτζάνες και δεν το έχω φτιάξει καθόλου αυτό το φαγητό!! πως μου έχει ξεφύγει έτσι;
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολυαγαπημενο και λατρεμενο λαχανικο η μελιτζανα..φετος δεν εκανα καθολου παπουτσακια..μου ανοιξες την ορεξη και την διαθεση να φτιαξω κι εγω..γεια στα χερια σου,καλοφαγωτο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σαφώς και χωρίς την μπεσαμέλ είναι εξίσου νόστιμες Έφη μου. Πασπαλίζοντας τυράκι ανακατεμένο με γιαούρτι στραγγιστό αν έχεις φτιάχνεις μια πιο light εκδοχή μπεσαμέλ.

    Αν θέλεις να αποφυγείς δε, και το τηγάνι, όπως κάνω η αφεντομουτσουνάρα μου, τις κουφώνεις με το εργαλείο από την αρχή. Τις βάζεις σε αλατόνερο για κανένα μισάωρο, σοτάρεις μέρος της ψύχας μαζί με τον κιμά και είσαι μια χαρά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Νόστιμο φαγητό. Μήπως έπρεπε να του αλλάξεις το όνομα από παπουτσάκια σε.... αρβύλες. Βλέπεις ολόκληρο λόχο ταίζεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σιγά μην μασάς εσύ αν δεν έχεις γάλα!
    Σκαρώνεις στο τσάκα τσάκα μια νοστιμιά και έτοιμη!!!
    Καλά να περνάς Εφάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Οπως και να τις "σκεπάσης" δεν παύει να ειναι ενα εξαιρετικό φαγητό!!!Να βιαστούμε να φτιάξουμε τώρα που βρίσκουμε ακόμα ωραίες μελιτζάνες!!!
    Καλό Σ/Κ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλοκαρινό αγαπημένο φαγητό! Θέλει λίγο χρόνο βέβαια αλλά αξίζει!!
    Καλό ΣΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. πω πω πω ξελιγώθηκα... αμα τα βλέπεις τα άτιμα σούρχεται κάτι ...κάπως... τελων πάντων.Γειά σου η mia είμαι χαίρομαι που σε γνωρίζω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αννούλα, έκλεισε!! χαχαχα!!

    Ελπινίκη, άνετα προλαβαίνεις, μια χαρά είναι οι μελιτζάνες!

    Mia, καλώς ήρθες! Το μπλογκ σου πολύ μου άρεσε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Οι χρυσοχέρες φαίνονται από μακρυά!!!!Καλώς σε βρήκα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΕΣ ΟΙ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΜΠΕΣΑΜΕΛ!!!!ΜΙΑ ΔΟΚΙΜΗ ΠΕΙΘΕΙ!!
    ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Πολύ νόστιμο και καλοκαιρινό φαγάκι έφτιαξες, Έφη, αν και χωρίς τη μπεσαμέλ των φανατικών. Εγώ πάντως το προτιμώ χωρίς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Λυπάμαι, αλλά τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται στα υπόψη και θα διαγράφονται. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη!