Το τσάτνεϊ ή Chatni είναι μια πικάντικη σάλτσα, αρκετά πυκνή, με μπαχαρικά, φρούτα και λαχανικά και αποτελεί ένα τυπικό είδος καρυκεύματος της ινδικής κουζίνας.
Ετυμολογικά
η ινδική λέξη 'chatni' αναφέρεται σε πικάντικες ή και γλυκές σάλτσες
της ΝΑ Ασίας που συνοδεύουν το φαγητό. Περιέχουν συχνά ξύδι και ζάχαρη
και γι αυτό θα μπρούσαμενα τις αποδώσουμε στα ελληνικά 'σάλτσες
τουρσί'. Τα chutneys φτιάχνονται κυρίως λαχανικά και φρούτα και συχνά
περιέχουν κρεμμύδι και σκόρδο. Ηδη από τον 17ο αιώνα τα chutneys
αποστέλλονταν στις ευρωπαϊκες χώρες σαν εξωτικά προϊόντα πολυτελείας.
Το ξύδι μερικές φορές αναφέρεται ως "αλάτισμα", είναι μια μέθοδος για τη διατήρηση των τροφίμων μέσω της αναερόβιας ζύμωσης που παρέχει η άλμη που παράγει τα βακτηρίδια γαλακτικού οξέος, το μαρινάρισμα των τροφίμων σε όξινο διάλυμα. Τα τρόφιμα στη συνέχεια αποθηκεύονται και είναι γνωστά ως "τουρσί". Αρα θα μπορούσαμε να το πούμε και γλυκό τουρσί κατά ένα τρόπο.
Το φτιάχνουμε τώρα και μπορούμε να το φυλάξουμε και για τα Χριστουγεννιάτικα τραπεζώματα ή να το κάνουμε δωράκι τυλιγμένο όμορφα. Να είστε σίγουροι ότι θα εκτιμηθεί δεόντως. Είναι ιδανικό για να συνοδέψει χοιρινό κρέας ή αρνάκι ή τυριά.
Καλό είναι να ετοιμασθεί από τώρα για να του δώσουμε κανένα μήνα περιθώριο να δουλέψει το ξύδι και να ενωθούν όμορφα όλα τα αρώματα.
Κλειστό διατηρείται για ένα χρόνο σε σκιερό μέρος, αν το ανοίξουμε πρέπει να καταναλωθεί σε ένα μήνα.
Συμβουλή προς ναυτιλομένους.....Διώξτε όλον τον κόσμο από το σπίτι και προσπαθείστε να το ξεκινήσετε πρωί.....να προλάβει να ξεντουμανιάσει το σπίτι γιατί το ξύδι σου κάνει κεφάλι κανονικά...αχαχχα!!!
Υλικά
1 ολόκληρο κεφάλι σκόρδου καθαρισμένο και κομμένο σε ψιλές φετούλες
ρίζα τζίντζερ (στο μέγεθος του αντίχειρα) σε ψιλ/νες λωρίδες
2 μεγάλα κρεμμύδια σε λεπτά ημισέλινα
1 κιλό μήλα σκληρά ψιλ/να
3 αστεροειδείς γλυκάνισοι
1 κ. γλ. σπόροι κύμινου
1 ξύλο κανέλας
500 γρ. μηλόξυδο
1 κ. σ. αλάτι
1 κιλό δαμάσκηνα σκληρά κομμένα σε τέταρτα
450 γρ. καστανή ζάχαρη
Εκτέλεση
Σε κατσαρόλα βάζω το ξύδι, το σκόρδο, το κρεμμύδι, το τζίτζερ, το αλάτι, τα μήλα και όλα τα μπαχαρικούλια (σπόρους κύμινου, ξύλο κανέλας, αστεροειδείς) και τα βράζω σε χαμηλή θερμοκρασία για μισή ώρα.
Μετά το μισάωρο και αφού τσεκάρω ότι τα μήλα μου μαλάκωσαν ικανοποιητικά, προσθέτω τα δαμάσκηνα και τη ζάχαρη και συνεχίζω το βράσιμο για καμιά ώρα, προσέχοντας πάντα τα υγρά του και πάντα σε χαμηλή θερμοκρασία.
Δεν σκεπάζω και όταν αφήνει η κουτάλα μου "δρόμο" στην κατσαρόλα...χιχιιχ!! επιστημονικός ο όρος, είδατε? είμαι έτοιμη να κλείσω τη φωτιά. Εννοείται ότι έχει μαλακώσει ωραία και το δαμάσκηνο, το ζουλάμε και καταλαβαίνουμε.
Γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα αφού αφαιρέσουμε το ξύλο κανέλας και τους αστεροειδείς γλυκάνισους (προαιρετικά και αυτό, απλά βαραίνει περισσότερο αν μείνουν μέσα στο βάζο).
Με τόσο ξύδι ...την ακούς λιγάκι...αν δεν το αντέχετε βάλτε λίγο λιγότερο αλλά μην το παρακάνετε και χάσει η συνταγούλα.
Στην περίπτωση που θέλετε να το προσφέρετε σαν δωράκι, απλά διπλασιάστε ή τριπλασιάστε την ποσότητα. Το συγκεκριμένο γεμίζει 4-5 βαζάκια και έχω ενθουσιαστεί τόσο που θα πάρω δαμασκηνάκια τώρα που είναι στο φόρτε τους για να το ξανακάνω.
Δοκιμάστε το!
Καλή σας επιτυχία!
Πηγή : BBC good food
καλημέρα Εφάκι !
ΑπάντησηΔιαγραφήχαρας το κουράγιο σου μικρό μου !!!
φιλια πολλά πολλά
Φιλενάδα σε βρίσκω πολύ προχώ μιλάμε;-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα μου φυλάξεις ένα μικρούλι βαζάκι για τα Χριστούγεννα??
Εεε φανταστική Εφούλα μας??
Φιλιά πολλά!!!
Ελενα θα σου φυλάξω! Εχω σκοπό να κάνω και άλλο, μην ανησυχείς καθόλου, την Τετάρτη εφοδιάζομαι ξανά για μεγάλη ποσότητα όμως...θα το κλείσω για δωράκια. Είναι ωραία ιδέα για τα Χριστούγεννα! Θα ανοίξω να δοκιμάσω αυτό που έκανα τώρα την άλλη Τετάρτη να δω από γεύση πως πάει και αναλόγως να πλεύσω..Από μυρωδιά πάντως όταν το έκλεινα ..με ξελίγωσε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜμμμμμ γι'αυτό κι εσύ θα μου δώσεις λιγουλάκι χεχεχε
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκιααααααα
Μαρία μου, πες ότι το έκανα ήδη!
ΑπάντησηΔιαγραφήχαχαχα!!
Νομίζω ότι θα μπω και εγω στη λίστα για τα βαζάκια ... δεν νομίζω ότι θα το επιχειρήσω ... οπότε Εφούλα θα δοκιμάσω το δικό σου !!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια στα χέρια σου !!!
Εφη συμφωνώ με την λατρεία για την μαγειρική αν και είμαι πιο τεμπέλα από σένα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ το chutney το γνώρισα σαν συνοδευτικό για καυτερά φαγητά. Το έχεις δοκιμάσει με μάνγκο? Αν και μου αρέσει η ιδέα σου να χρησιμοποιήσεις ελληνικά προϊόντα.
Ιδιαίτερα καλή είναι και η ιδέα δώρων φαγώσιμων τώρα με την κρίση!
Νασαι καλά και να μας δίνεις ιδέες.
Καλώς την Καίτη! Είναι η πρώτη μου απόπειρα αλλά υπόσχομαι ότι θα ακολουθήσουν πολλές ακόμα! Το μάγκο είναι στα προσεχή μου σχέδια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπάρχουν άπειροι γευστικοί συνδυασμοί που είναι πολύ ιδιαίτεροι! Χαιρομαι που τα λέμε και από εδώ!
Βάλε με κι εμένα στη λίστα μάνα (του ... λόχου) !!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ 2η συνταγή με αστεροειδείς που πέφτω απόψε πάνω της και ακούγεται άκρως ελκυστική και ... φευγάτη :))
Αλλά μια που έχεις πάρει το κολάι βάλε κανένα βαζάκι στην άκρη να βρίσκεται :)))
Φιλιά πολλά Έφη μου
Καλό βράδυ
Καλησπέρα Έφη μου...τέλειο το τσάτνευ!!!!! Το λατρεύω!!! Μπράβο σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα, να μια ιδέα για βοήθεια, αν θέλεις. Πες μου ώστε να συνεννοηθούμε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔιαβάζεται πολύ γευστικό Εφη μου και έτσι πρέπει και να είναι!
εεε...ψιτ...ψιτ...κι άλλος πελάτης εδώ...
ΑπάντησηΔιαγραφή( να σου πω μιά ιδέα...???
δεν κάνεις ένα διαγωνισμό με έπαθλο βαζάκι...???
εγώ φυσικά που έδωσα την ιδέα,θα το πάρω εκτός διαγωνισμού...pp )
σμουτς στο λόχο...-:))
Τελικά, όπως και να φτιάξεις το τσάτνευ δαμάσκηνου είναι ωραίο! Εμένα μ' αρέσει που μπουμπουνάει σε ξύδι!
ΑπάντησηΔιαγραφή