1 κιλό τρυφερό χοιρινό κρέας (από σπάλα) χωρίς κόκκαλα
1/3 κούπας λάδι
1/3 κούπας βούτυρο (έβαλα μία τεράστια κουταλιά φυτίνης)
2 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο
1 κούπα χυμός τομάτας
2 κούπες ζωμός κρέατος
1 κ.σ. θυμάρι
2 κ.σ. μαύρη σταφίδα (έβαλα ξανθή)
2 κ.σ. κουκουνάρι (έβαλα όλο το σακουλάκι)
2/3 κούπας ρύζι καρολίνα ή πλιγούρι
1 λάχανο (περίπου 2 κιλά)
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
χυμός 2 λεμονιών και λίγο ελαιόλαδο επιπλέον
Εκτέλεση
Βράζω το χοιρινό σε 3 κούπες αλατισμένο νερό για 45 περίπου λεπτά, να μισομαλακώσει. Μην κλείσετε την κατσαρόλα και γίνει της κακομοίρας...Την πάτησα...Θέλει ξάφρισμα καλό το κρέας.
Στραγγίζω, κρατάω το ζωμό και κόβω το κρέας σε κομματάκια. Τα λιπάκια τα πέταξα, δεν τα θέλω.
Βάζω το λάδι και το βούτυρο σε κατσαρόλα να ζεσταθούν και σωτάρω το κρεμμύδι να μαραθεί.
Προσθέτω το κουκουνάρι, το κρέας και ανακατεύω για 2 λεπτά πάνω στη φωτιά. Ρίχνω το χυμό τομάτας, το μισό ζωμό, το θυμάρι, τη σταφίδα, το κουκουνάρι, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύω. Αφήνω επάνω στη φωτιά μέχρι να αρχίσει να βράζει.
Ρίχνω μέσα το ρύζι ή το πλιγούρι, και κατεβάζω από τη φωτιά.Αφήνω να κρυώσει ελαφρά.
Στο μεταξύ βράζω το λάχανο, να μαλακώσει. Χωρίζω τα φύλλα και αφαιρώ τα σκληρά μέρη.
Στρώνω αρκετά φύλλα καλύπτοντας τον πάτο ενός πυρέξ μεγάλου και απλώνω τη μισή γέμιση.Επαναλαμβάνω τη διαδικασία και τελειώνω στρώνοντας αρκετά φύλλα λάχανου.
Περιχύνω το φαγητό με τον υπόλοιπο ζωμό και με 1/3 κούπας λάδι και το χυμό λεμονιού. Πασπαλίζω με φρεσκοτριμμένο πιπέρι, σκεπάζω με αντικολλητικό χαρτί (που το έχω βρέξει καλά τσαλακωμένο και μετά το απλώνω προσεκτικά πάνω από το φαγάκι) και ψήνω στους 180 βαθμούς για 1 ώρα περίπου ή μέχρι να τραβήξει όλα τα υγρά.
Αν θέλω αφαιρώ το αντικολλητικό χαρτί και συνεχίζω το ψήσιμο για 30 λεπτά ακόμη ή ώσπου να ροδίσει ελαφρά η επιφάνεια. Σερβίρεται ζεστό.Αν έχουμε λάχανο τουρσί γίνεται ακόμα πιο νόστιμο.
Εχει τη λογική του λαχανοντολμά της τεμπέλας, θα σας τον δώσω κι αυτόν για όσους δεν τον ξέρουν και είναι πολύ ωραίο φαγάκι όχι μόνο σαν χριστουγεννιάτικο, αλλά και σαν καθημερινό.
Τη συνταγούλα μάλλον από παλιό Olive την έχω....ξαναματασυγχωρέστε με που δεν έχω κρατήσει στοιχεία...Ετσι κι αλλιώς, εδώ θέλω να το ξεκαθαρίσω αυτό, καμία ανακάλυψη δεν έκανα ξαφνικά της πυρίτιδας, ξεφυλλίζοντας περιοδικά και σερφάροντας ή παρακολουθώντας διάφορες εκπομπές μαγειρικής βλέπω τι μου αρέσει και το κρατάω. Πάντα μαγειρεύεται και οι φωτό είναι ΠΑΝΤΑ δικές μου, είτε ωραίες, είτε κακές.
Καλή σας όρεξη!
Καλησπέρα Έφη, μου θύμησες μια συνταγή που είχε φτιάξει συνάδελφος πριν χρόνια και μου την είχε δώσει με κιμά όμως χάριν λαχανοντολμάδων γιατί αρνήται να τυλίξει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ με ένα φίλο γείτονα έχουμε αρχίσει τη διαδικασία του λάχανου τουρσί όπως το φτιάχνουν στην Βόρειο Ελλάδα κι είμαστε ακόμη στην επώαση οπότε όταν είναι έτοιμο θα δοκιμάσω!!
Φιλιά
Καλησπέρα Ξανθή μου! Ετοιμάζεσαι, ε?? Αντε, καλό κουράγιο και καλή δύναμη! Να πάνε όλα καλά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕσύ λες τον λαχανοντολμά της τεμπέλας, θα βάλω συνταγούλα σύντομα και για αυτό, σωτήρια λύση! Με ενδιαφέρει πολύ το τουρσί, θα το περιμένω!Φιλιά!
Νοστιμότατο μεν τοφαγάκι, θρεπτικότατο δε.Θα μου πεις βέβαια.... για μιά φορά, χαλάλι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ συνδιασμος χοιρινου με λαχανο μου αρεσει πολυ,αν αφαιρεσουμε σταφιδες,κουκουναρι που δεν μου αρεσουν πειραζει?
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλο σου βραδυ Εφη!!!
Μοσκοβόλησε μέχρι εδώ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΧειμωνιάτικο φαγητό και πολύ νόστιμο.Εγω δεν βάζω τις σταφίδες.
Φιλιά
Πρώτη φορά το βλέπω και μου φαινεται απίθανο! Και εγώ τους λαχανοντολμάδες τους τεμπέλικους ξέρω μόνο..
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια Εφη μου
º°♥❤ Olá, amiga!
ΑπάντησηΔιαγραφή❤ Passei para uma visitinha.
Essa receita parece ser uma delícia.
Só de ver a foto fiquei com água na boca.
Bom fim de semana!
º°❤ Beijinhos.
♥❤ Brasil.
Ωραιότατο, χειμωνιάτικο, εορταστικό, πεντανόστιμο... Όλα τα έχει!!! Μπράβο στη μάνα για άλλη μια φορά!! Φιλιά:-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα Έφη νοστιμότατο θα πρέπει να είναι το φαγάκι σου,έχει τόσα υλικά άλλωστε.Ευχαριστούμε καλό βράδυ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕφάκι μου πρώτη φορά το βλέπω αυτό το φαγάκι και πολύ μου άρεσε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ κάνω χοιρινό με λάχανο, αλλά καμία σχέση το ένα φαγητό με το άλλο.
Το δικό σου είναι πολύ πλούσιο και εορταστικό!
Θα το δοκιμάσω οπωσδήποτε, όλα τα υλικά του μου αρέσουν!
Φιλάκια!
Δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ! Από τα υλικά του και στις φωτογραφίες φαίνεται δελεαστικό. Στην πολίτικη κουζίνα χρησιμοποιούνται σταφίδες/κουκουνάρια σε λαχανοντολμάδες λαδερούς στην κατσαρόλα και γίνονται υπέροχοι. Καλό βράδυ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό όταν βγήκαν τα λάχανα, δεν κατάφερα να κάνω ακόμη λαχανοντολμάδες που τόσο μου αρέσουν. Θέλουν τον χρόνο τους είναι βέβαιο, αλλά τούτο τον λαχανοταβά σου μάνα μου, πολύ τον ελιμπίστηκα πρωί-πρωί :-))
ΑπάντησηΔιαγραφήΕνδιαφέρον, το λαχανοντολμά της τεμπέλας τον έχω φτιάξει και ήταν πολύ ωραίος.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά
αν είναι σαν τους λαχανοντολμάδες της τεμπέλας που μας είχες ανεβάσει στο Deli ένα ποίημα θα γίνεται...
ΑπάντησηΔιαγραφήφιλιά και τα άλλα από κοντά αύριο...
( το πεεεεεετ μουυυυυυυ ...)
ΟΙ ΡΙΖΕΣ ΣΟΥ ΑΓΡΙΝΙΩΤΙΚΕΣ ΦΙΛΕΝΑΔΑ;ΔΗΛΑΔΗ ΦΥΤΕΙΟΤΙΚΕΣ;ΝΑ ΣΑΙ ΚΑΛΑ ΠΑΤΡΙΔΑ.ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΟΥΡΛΙΑ!!!!!!!!!!!!!!!ΦΙΛΙΑ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν τα πηγαίνετε καλά με το λαχανάκι σαν γεύση, θα σας αρέσει σίγουρα. Δοκιμάστε το.
ΑπάντησηΔιαγραφήΒιβ, εσένα έφτιαχνα προηγούμενως...μη σκούζεις! Εβαλα και αφύπνιση στο κινητό για να μην το ξεχάσω...χαχαχααχ!!!
Ανώνυμε-η φίλε-η, ναι, εν μέρει από Φυτείες!!! καταγωγή μαμάς! Εχω περάσει αξέχαστα καλοκαίρια εκεί! Ομορφα χρόνια.... Δεν μας λες και το όνομά σου?
ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑ 2 ΦΟΡΕΣ ΝΑ ΓΡΑΨΩ ΣΧΟΛΙΟ Κ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑ.ΕΙΜΑΙ Η ΓΩΓΩ.ΕΙΜΑΙ Κ ΓΩ ΑΠΟ ΚΕΙ ΚΟΝΤΑ.ΑΝΤΕ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΑΝ ΚΑΤΕΒΕΙΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΡΕΘΟΥΜΕ.Η ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ.ΓΙΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑΜΟ: ΚΑΤΑ ΛΑΘΟΣ ΠΑΤΗΣΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΝΤΙ ΠΡΟΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ.ΝΑΣΑΙ ΚΑΛΑ ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ.ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΣΟΥ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΠΙΑ!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤέλειος ο λαχανοντολμάς της τεμπέλας! Ειδικά αυτές τις μέρες που ο χρόνος είναι περιορισμένος. Θα το δοκιμάσουμε σίγουρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν έχω δοκιμάσει κάτι παρόμοιο. Μου αρέσει που δεν έχει χρονοβόρα τυλίγματα!!!! Φιλάκια στον λόχο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή