Πρόκειται για δύο πολύ γνωστά κυπριακά πιάτα που μαγειρεύονται με κρασάκι και κόλιανδρο. Πολύ απλά στα υλικά τους και όμως η γεύση τους απίστευτη και μπορούν να σταθούν άνετα σε γιορτινό τραπέζι.
Υλικά
Για τα αφέλια
1 κιλό χοιρινό μπούτι που έχω μαρινάρει σε 1/2 λίτρο κόκκινο κρασί για 12 ώρες
*Δεν πετάω τη μαρινάδα*
1 κ. γλ. κόλιανδρος σκόνη
2 φύλλα δάφνης
2 σκελίδες σκόρδο
αλατοπίπερο
ελαιόλαδο
Για τις αντινακτές πατάτες
1 κιλό πατάτες φούρνου
μπόλικο ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
2 κ. σ. κόλιανδρος
1 πρέζα κρόκος Κοζάνης
1 κιλό πατάτες φούρνου
μπόλικο ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
2 κ. σ. κόλιανδρος
1 πρέζα κρόκος Κοζάνης
Εκτέλεση
Σωτάρω στο ελαιόλαδο το ήδη μαριναρισμένο κρέας. Ρίχνω τη δάφνη, το σκόρδο και αφήνω να κάνει κρούστα. Σβήνω με το κρασί της μαρινάδας . Αλατοπιπερώνω και αφήνω να βράσει σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσει.
Στο μεταξύ τηγανίζω τις πατάτες σε μπόλικο ελαιόλαδο μέχρι να κάνουν κρούστα και τις βγάζω. Τις αλατοπιπερώνω και τις πασπαλίζω με τον κόλιανδρο.
Οταν κοντεύει να γίνει το κρέας ρίχνω τις πατάτες μέσα να μαλακώσουν εσωτερικά, ανακινούμε (αντινάζουμε δηλ. εξ ου και ο όρος "αντινακτές" πατάτες) μόνο μία φορά να πάρουν οι πατάτες τη σαλτσούλα και αφήνουμε να δέσει η σαλτσούλα του φαγητού.
Στο μεταξύ τηγανίζω τις πατάτες σε μπόλικο ελαιόλαδο μέχρι να κάνουν κρούστα και τις βγάζω. Τις αλατοπιπερώνω και τις πασπαλίζω με τον κόλιανδρο.
Οταν κοντεύει να γίνει το κρέας ρίχνω τις πατάτες μέσα να μαλακώσουν εσωτερικά, ανακινούμε (αντινάζουμε δηλ. εξ ου και ο όρος "αντινακτές" πατάτες) μόνο μία φορά να πάρουν οι πατάτες τη σαλτσούλα και αφήνουμε να δέσει η σαλτσούλα του φαγητού.
Καλή σας όρεξη!
ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΟ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟ ΠΙΑΤΟ!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΑΛΗΜΕΡΑ !!!ΚΑΛΟ ΣΑΒ/ΚΟ!!!
Πω πω τέλειο το φαγητό σου σήμερα Εφάκι! Μου τρέχουν τα σάλια:)
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέραααα!!!Πολύ ωραίο πιάτο και φαίνεται και λουκούμι!!Καλό μεσημέρι!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρεπει να ναι πολυ ζουμερο και λαχταριστο! Γεια στα χερια σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήμπα παναθεμά σε που έψαχνα στο λεξικό πρωινιάτικα να δω τί είναι αυτές οι αντινακτές πατάτες...
ΑπάντησηΔιαγραφήξεκίνησα από τον τίτλο και μετά είδα την εξήγηση τη δική σου...
με ξετίναξες...pp
Μας ... αντίναξες όλους φιλενάδα, τι λουκουμο-φαγάκι είναι αυτό!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά φιλιά!
Νοστιμότατο πιάτο. Η σάλτσα του θα πρέπει να γίνεται μελωμένη.Και οι φωτογραφίες....λαχταριστές.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιορτινό πιάτο...πολύ καλή ιδέα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλές γιορτές.
Μmmm...ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ ΦΑΓΗΤΟ!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦΙΛΑΚΙΑ!!!
Zήλεψα και θα το φτιάξω
ΑπάντησηΔιαγραφή:-)
ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ!!!
Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές
Μου έδωσες ιδέα για αύριο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈφη αυτο το ζήλεψα!!! Εχει μπει ήδη στο φακελο ''φτιαξτο φτιαξτο!''
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλακια πολλααααααα