Pages

Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Τάρτα λαχανικών λουλουδένια και παιχνιδάκι


Αυτή την τάρτα μόλις την είδα μπήκε στην καρδιά μου! Με εντυπωσίασε πάρα πολύ η εμφάνισή της έτσι όπως ήταν στημένη σαν λουλούδι με χρωματιστά πέταλα που είπα μέσα μου ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μη δοκιμάσω να τη φτιάξω.
Η συνταγή (την πείραξα λίγο στην κρεμούλα....) είναι από ένα ωραιότατο  βουλγάρικο μπλογκ   και από εδώ. (και δεν ξέρω και από που αλλού...εγώ στο βουλγάρικο την εντόπισα).

Η ταρτούλα αυτή έχει 3 βήματα .... ζύμη-λαχανικά και τέλος κρέμα. Για τις πιο τεμπέλες ...γιατί με αυτή τη ζέστη δεν έχω ιδέα τι κουράγια έχει ο καθένας μας....υπάρχει και η σφολιάτα του ΣΜ αν και νομίζω ότι το φύλλο κουρού της πηγαίνει.  Επίσης νομίζω ότι σαν τη δική μας ζύμη δεν υπάρχει, απλά σαν πληροφορία το λέμε και αυτό...χιχιιχι!


Υλικά για ταψάκι 22 εκατοστών

Για τη ζύμη τάρτας

120 γρ. βούτυρο σε θερμ. δωματίου
1 αβγό
1 κ. σ. φρέσκο θυμάρι
1/4 κ. γλ. αλάτι
1/4 κ. γλ. baking powder
250 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

Για την κρέμα υπήρχαν δύο επιλογές

  
250 γρ. cottage cheese + 250 γρ. κρέμα γάλακτος + 2 αβγά + 150 γρ. κατσικίσιο τυρί + 1 κ.σ. ρίγανη

ή

200 γρ. μοτσαρέλα + 200 γρ. sour cream + 1 πρέζα αλάτι + πιπέρι + μοσχοκάρυδο + πάπρικα


Εγώ το έπαιξα αλλιώς....

έβαλα 250 γρ. μασκαρπόνε + 200 γρ. γιαούρτι + 100 γρ. φέτα λιωμένη + 2 αβγά + μοσχοκάρυδο και πιπέρι

Χρειαζόμαστε επίσης

Καρότα στο μαντολίνο περασμένα

2 κολοκύθια επίσης στο μαντολίνο

και 2 μελιτζάνες φλάσκες στο μαντολίνο και αυτές



Εκτέλεση

Ζύμη

Ξεκινάμε με τη ζύμη όπου πάλι έκανα τα δικά μου... Ενώνουμε όλα τα υλικά και φτιάχνουμε μία μπάλα ζύμης που μπαίνει στο ψυγείο για μισή ώρα τουλάχιστον. Κατόπιν την βγάζουμε και την απλώνουμε στην ταρτιέρα μας.

Ψήνουμε  σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς σε αέρα μέχρι να αρχίσει να χρυσίζει. Δεν την ψήνουμε τελείως γιατί συνεχίζουμε και μετά τη γέμιση. Μου πήρε 15λεπτο σίγουρα. Οταν βγει αφήνουμε να κρυώσει λίγο.



Λαχανικά

Κόβουμε τα λαχανικά και τα ζεματίζουμε σε κατσαρόλα με βραστό νερό μέχρι το σημείο όπου είναι τόσο μαλακά που να ρολάρουν χωρίς  όμως να διαλύονται.

Τα σουρώνουμε και τα βάζουμε κατευθείαν σε παγωμένο νερό. Στο βουλγάρικο μπλογκ λέει να τα ζεματίσουμε για 1-2 λεπτά αλλά δεν είχα μαντολίνο που να τα βγάζει ψιλόφλουδα, είχα αυτό το κίτρινο της λαϊκής και όσο να'ναι σίγουρα μου βγαίνουν χονδρά, οπότε μου πήρε από 1 δεκάλεπτο το κάθε είδος εμένα. Τα τσεκάρουμε με ένα πηρουνάκι και τα βγάζουμε.



Οταν τελείωσα με τα λαχανικά και αφού τα στράγγιξα από το κρύο νερό, τα αλατοπιπέρωσα και τα άφησα στην άκρη.

Κρέμα

Ενώνουμε σε ένα μπωλ όλα τα υλικά για την κρέμα και την απλώνουμε μέσα στην ψημένη τάρτα.



Μοντάρισμα

Πάμε στη ζωγραφιά τώρα .....

Ξεκινάμε με καροτάκι που το ρολάρουμε καλά και το τοποθετούμε στη μέση της τάρτας (καρδούλα).

Συνεχίζουμε με φέτες κολοκύθι γύρω-γύρω, μετά μελιτζάνα και μετά καρότο ή εναλλάξ με μελιτζάνα και καρότο, πάντα σε κυκλική κατεύθυνση μέχρι να τελειώσουμε. Αν οι φέτες του κολοκυθιού και της μελιτζάνας είναι φαρδιές, τις κόβουμε στη μέση. Μας ενδιαφέρει στην όψη να φαίνεται το χρώμα της φλούδας.


Αν για κάποιο λόγο πάει να μας φύγει η κρέμα (μου συνέβη...) αφαιρούμε καμιά κουταλιά με προσοχή.

Περνάμε τα λαχανικά μας από πάνω ελαφρά με ένα πινελάκι με ελαιόλαδο.




Ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο σε αέρα για 40 λεπτά και είμαστε έτοιμοι.







*Τη συγκεκριμένη συνταγούλα τη σκέφτομαι ήδη με πατάτα, πιπεριά ....και κάτι μου λείπει εδώ αλλά θα το βρω...που θα μου πάει...!



Και ένα παιχνιδάκι!

Έχω καθυστερήσει αρκετά να πάρω μέρος στο παιχνίδι της Λιλούς μας που μας καλεί να φωτογραφίσουμε τι βλέπουμε από παράθυρο, μπαλκονόπορτα ή φεγγίτη! Εγώ διάλεξα την μπαλκονόπορτα που βλέπω τις λεμονιές μου οι οποίες μετά από επαγγελματικότατο....κλάδεμα πάνε για το Θεό και να δω πως θα φτάνω να κόβω λεμονάκια φέτος....





Οποιος δεν έχει παίξει ακόμα είναι ευπρόσδεκτος να συνεχίσει!
 

Καλή σας μέρα και καλή όρεξη!

34 σχόλια:

  1. Απαιχτη η τάρτα!!!!!!!!!!
    Θα φτιαχτεί μόλις μαζέψω μελιτζάνες!!!!
    Φιλιά στον λόχο!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φτιάξτη Μάρα, είναι πολύ φιγουρατζίδικη! Καλό μεσημεράκι!

      Διαγραφή
  2. Καλημέρα Έφη!
    Την είδα και εγώ αυτή την τάρτα και εντυπωσιάστηκα!
    Τόσο απλή αλλά πολύ όμορφη, χαρούμενη και θελκτική!
    Πολύ ωραία ιδέα που σίγουρα θα τραβήξει τα βλέμματα σε ένα τραπέζι!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στην πραγματικότητα η μόνη φασαρία της είναι το βράσιμο των λαχανικών γιατί στη δική μου περίπτωση που δεν είχα επαγγελματικό μαντολίνο και βγήκαν χονδρές οι φετούλες μου σχετικά, χρειάστηκε βράσιμο 10 λεπτών για το καθένα. Ουτε η ζύμη είναι δύσκολη ή χρονοβόρα, ούτε και η κρέμα, γίνεται στην πλάκα τελείως. Εντυπωσιακή πράγματι! Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  3. Οντως ζωγραφιά είναι Εφη μας ... τα θερμά μου συγχαρητήρια !!

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έφη αυτό είναι ζωγραφιά, χαρά στην υπομονή σου με τέτοια ζέστη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οντως άναψε η κουζίνα αλλά είχα λυσσάξει να την φτιάξω...χιχιχι!

      Φιλιά Ξανθή μου!

      Διαγραφή
  5. Μπράβο πολλά μπράβο Έφη μου! Είναι εκπληκτικη!
    Και ο συνδιασμός των υλικών υπέροχος!
    Δεν ξέρω τι βάθμό είχες στα καλλιτεχνικά αλλά στην κουζίνα επάξιο 10ράκι!!
    Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ζούδι,
    δεν παίζεσαι...
    επειδή μου άρεσε πολύ η ιδέα - ξέρεις τη λόξα μου,οτι παράξενη διακόσμηση στη κουζίνα μου κάνει κλικ - σκέφτηκα να σου κάνω τη ζωή πιό εύκολη,αν τη ξαναφτιάξεις...

    λοιπόν,υπάρχει φόρμα σιλικόνης - την έχω - σε σχήμα τριαντάφυλλου...
    κάνεις το στήσιμο εκεί μέσα και τη ψήνεις κατευθείαν στο φούρνο...

    Θα τη φτιάξω το Σάββατο,που - μάντεψε - έχω πάλι κόσμο στο σπίτι...

    φιλιά και μιλ μερσί με μιλ φειγ για την ιδέα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσύ κάνεις στο σπίτι τζέρτζελο??? Ελα δεν το πιστεύω με τίποτα...χαααχχχχ! Φαντάζομαι σε ζορίσανε πολύ, ε? ;-)

      Οπως σου είπα για τη φόρμα με ενδιαφέρει πολύ το αποτέλεσμα γιατί έχω ενδοιασμούς. Οταν με το καλό την κάνεις θέλω να μου πεις τι έγινε! Φιλιά!

      Διαγραφή
  7. Πανέμορφη! Πρέπει να είναι και πολύ νόστιμη!
    Θα δοκιμαστεί οσονούπω!
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγγελική είναι εφετζίδικη όντως! Νόστιμη με τα τυράκια της και με τα όλα της! Φιλάκια!

      Διαγραφή
    2. Εφετζίδικη? Δεν λες τίποτα! Βασανίζεσαι, τη ετοιμάζεις, στολίζεις το τραπέζι σου με αυτή και αγριοκοιτάζεις τους καλεσμένους σου, μη και την κόψουν και χαλάσει το ντεκόρ....:))

      Διαγραφή
    3. Ψέμματα? χααχ! Πονάει η ψυχούλα σου... :)

      Διαγραφή
  8. Εντυπωσιακή η ταρτούλα και φαντάζομαι και νόστιμη, κρίνοντας από τα υλικά, χαρά στην υπομονή σου!!
    Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι Μαρί μου, οπως τα λες, υπομονή έχω μπόλικη..χααχαχαχ! Φιλιά!

      Διαγραφή
  9. Ζωγράφισες πάλι μικρή Εφούλα!!! Το καλοκαίρι μαγειρεύω χωρίς κόπο....με τρόπο!!!! Στείλε κανένα κομματάκι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εγω παλι την συνταγη αυτη την εχω δει στο site του Giallo Zafferano, την ανοιξη νομιζω. Περιττο να πω οτι την εχω σημειωσει για μελλοντικη παρασκευη! Παρα πολυ ωραια σου βγηκε και σιγουρα η δικη σου κρεμα ειναι πιο ενδιαφερουσα απο αυτη της Σονιας...
    Φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το site πως μου ξέφυγε εμένα? χααχαχαχαχ! Θα πάω να το ελέγξω άμεσα. Είναι πολύ εντυπωσιακή πράγματι! Κερδίζει τα βλέμματα, πρόσεξε την ελαστικότητα των λαχανικών σου. Σπάω το κεφάλι μου να δω τι άλλα θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω, όταν το βρω θα κάνω update! Φιλιά!

      Διαγραφή
  11. Ένα πιάτο σα ζωγραφικός πίνακας! Αυτό που λέμε ὑψηλή ασθητική" κουζίνας! Πολύ ωραίο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το πάλεψα όσο μπορούσα...χαχχααα! Την άλλη φορά θα κοιτάξω να είναι πιο όμορφη! Ευχαριστώ!

      Διαγραφή
  12. Πραγματικά Φανταστική η τάρτα Έφη μου, εγώ δεν θα ζεματίσω τις μελιτζάνες αν και σκέφτομαι πολλά λαχανικά, πραγματικά είναι όνειρο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ονειρο όπως το είπες Ερη μου! Οταν την πρωτοείδα κόλλησα..χιχιχιχι!

      Διαγραφή
  13. Εφάκι ζωγράφισες!!!
    Γιατί σαν ζωγραφικός πίνακας είναι σήμερα η τάρτα σου!!!
    Γεια στα χεράκια σου!
    Φιλιά, καλό μεσημέρι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ωχριά παιδάκι μου ο Νταλί μπροστά μου...χαχχααα! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Σαν πολύχρωμος δίσκος είναι αυτή η τάρτα! Πολύ ωραία την έφτιαξες! Εντυπωσιακή!!!
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλημέρα Εφούλα, σκέτη ζωγραφιά η τάρτα σου!!! Μπράβο σου!!! Δε θα μού'κανε καρδιά να την κόψω..Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καλά...Μιλάμε για γ@μω τις εμφανίσεις (και γεύσεις λογικά)!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και στη γεύση Κικίτσα μου, και στη γεύση! Νόστιμη! Φιλιά!

      Διαγραφή

Λυπάμαι, αλλά τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται στα υπόψη και θα διαγράφονται. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη!