Μέχρι τώρα η μόνη μου επαφή με το πλιγούρι είναι το ταμπουλέ και τα κιλτιρίτσια της Στέλλας Σπανού. Οι εντυπώσεις μου είναι απολύτως θετικές, οπότε συνεχίζω τους πειραματισμούς μου.
Σήμερα λοιπόν έχω να σας προτείνω μία πιτούλα διαφορετική από τις γνωστές. Μια πιτούλα λιβανέζικη κυρίως αλλά και γενικότερα ανατολίτικη.
Τα υλικά της είναι πολύ απλά, η ποσότητα είναι για ταψί στρογγυλό των 40 εκατοστών, εσείς αν θέλετε μειώστε για μικρότερη δόση.
Ζητάμε τον κιμά δύο φορές περασμένο από τη μηχανή για να μας διευκολύνει στο ζύμωμα.
Υλικά
Για τη ζύμη
1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος (όποιος μπορεί ας βάλει αρνίσιο ή μισό-μισό)
3 φλ. (500 γρ.) πλιγούρι
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κ. γλ. μπαχάρι
1/2 κ. γλ. κανέλα
αλάτι και πιπέρι
λίγος ψιλοκομμένος βασιλικός και μαϊντανός
1/2 φλ. ελαιόλαδο
* και λίγο ακόμα ελαιόλαδο (με το μάτι) για να αλλείψουμε την πίτα μας στο τέλος
Για τη γέμιση
500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
4 κρεμμύδια λεπτοκομμένα (όχι στο μούλτι)
1 σκελίδα σκόρδο
1/2 φλ. (50 γρ.) κουκουνάρι
λίγος μαϊντανός
1/2 κ. γλ. κανέλα
αλάτι και πιπέρι
1/2 φλ. ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Για τη ζύμη
Πλένουμε σε πολλά νερά το πλιγούρι μέχρι να δούμε το νερό να είναι διαυγές.
Μουλιάζουμε για 30 λεπτά σε χλιαρό νερό το πλιγούρι και το στραγγίζουμε καλά.
Στο πολυμίξερ ανακατεύουμε όλα τα υλικά της ζύμης μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά μας και το αφήνουμε στην άκρη.
Για τη γέμιση
Σπάμε λιγάκι το κουκουνάρι με ένα μαχαίρι και το σωτάρουμε στο ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τα σωτάρουμε μέχρι να γυαλίσουν και μετά σωτάρουμε και τον κιμά.
Ρίχνουμε την κανέλα, αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε μέχρι να τσιγαριστεί ο κιμάς όμορφα.
Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει η γέμιση λίγο.
Μοντάρισμα
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180 βαθμούς.
Σε λαδωμένο ταψί παίρνουμε τη μισή ζύμη και την ανοίγουμε λίγη-λίγη στο χέρι μας σε λεπτή στρώση και την τοποθετούμε στο ταψί. Το κάνουμε μέχρι να τελειώσει η μισή ζύμη και καλύπτουμε όλα τα κενά όμορφα. Δημιουργούμε έτσι μία μορφή "φύλλου" για την πίτα μας.
Ρίχνουμε και στρώνουμε τη γέμιση με προσοχή.
Ξαναανοίγουμε την υπόλοιπη ζύμη στο χέρι και την απλώνουμε από πάνω από τη γέμιση με προσοχή αυτή τη φορά για να καλύψουμε όλο το ταψί. Στρώνουμε τη ζύμη όμορφα και προσεκτικά.
Χαράζουμε σε μπακλαβαδωτά κομμάτια την άψητη πίτα μας.
Περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο που το απλώνουμε να πιάσει όλη τη ζύμη και ψήνουμε για 50 λεπτά στους 180 βαθμούς σε αέρα.
Υπάρχουν διάφορες εκδοχές της πίτας κίμπε ή κουμπέμπα ή κιούμπε, συναντιέται με διάφορα παρεμφερή ονόματα. Μοιάζει πολύ και με τις κυπριακές κούπες αλλά εδώ μιλάμε για πίτα. Είχε δείξει και ο Μαμαλάκης κάποια στιγμή στην επίσκεψή του στο Λίβανο μία νοικοκυρά που έφτιαχνε αυτή την πιτούλα, δυστυχώς δεν μπόρεσα να βρω το βίντεο, πρέπει να το έχουν κατεβάσει, από τότε μου είχε κολλήσει όμως.
Συναντιέται που λέτε και με προσθήκη αβγών ή βρασμένης πατάτας (ή και τα δύο) στη ζύμη, ή με σαλτσούλα ντομάτας από πάνω, ή με περισσότερους ξηρούς καρπούς, ή με δαμάσκηνα, άλλοι αντί για πλιγούρι βάζουν ρύζι, κάποιοι βάζουν λίγο σιμιγδάλι ή αλεύρι, ζαλίζεσαι από τις εκδοχές.
Η συγκεκριμένη πιτούλα θέλει προσοχή στο κόψιμο γιατί δεν έχει πολλά συνδετικά υλικά όπως π.χ. το αβγό ή την βρασμένη πατάτα.
Καλύτερα να κρυώσει λίγο για να σερβιριστεί, αν πάλι φοβάστε βάλτε κάτι από τα δύο. Εμένα μόλις κρύωσε ήταν μια χαρά.
Καλή σας όρεξη!
Υπέροχη η πιτούλα σου Εφη μου! λατρεύω το πλιγούρι όπως και ότι γίνετε με κιμά, θα την κάνω σίγουρα!!!φιλάκια!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν παίζεσαι λέμε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπαθα πλάκα με την πιτούλα σου, που δν είναι πιτούλα αλλά πιτάρα!
Φιλιά Εφάκι!!
Καλά και πολύ καλλιτεχνικό κόψιμο!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό Μήνα από αύριο.
Το κόψιμο όπως λέει και η Ξανθή μας είναι τέλειο και πολύ καλλιτεχνικό. Σαν κέντημα ένα πράγμα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦαίνεται να σου πέτυχε πολύ μάνα του λόχου και είναι όντως πίτα με τα όλα της για ένα "καλόφωγο λόχο".
Καλό μήνα να έχετε.
Εφη νομίζω δεν έτυχε αλλά πέτυχε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤην έκανες τέλεια.
Την είχα δει την εκπομπή του Μαμαλάκη και τη ζήλεψα την πίτα.
Πρέπει να είναι πολυ νόστιμη.
Γεια στα χέρια σου.
Φιλιά
Σας ευχαριστώ πολύ!
ΑπάντησηΔιαγραφή