Pages

Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Ορτύκια με μπέηκον

 
 
Καλημέρα σας και χρόνια πολλά σε όλους τους εορτάζοντες!
 
 
Πριν από καιρό η Μαργαρίτα από το αγαπημένο blog "Συνταγές ...από σπίτι",  μου πρότεινε να συμμετέχω  στη στήλη του guest post και όπως καταλαβαίνετε φυσικά δέχτηκα γιατί  κάτι τέτοιες κινήσεις πολύ με ενθουσιάζουν.
 
Το σκέφτηκα από δω, το σκέφτηκα από κει για τη συνταγούλα και τελικά αποφάσισα να της φτιάξω κάτι ιδιαίτερο και μιας που μπαίνουμε και σε περίοδο εορταστική να είναι συνταγή  που να ανταποκρίνεται με επίκαιρο τρόπο στο κάλεσμα.
 
Μαργαρίτα μου σε ευχαριστώ πολύ για την τιμή που μου έκανες!
 
Μπείτε λοιπόν στις αγαπημένες μας Συνταγές...από σπίτι για να δείτε τη σημερινή μου πρόταση!
 
Εννοείται ότι όποιος θέλει επικοινωνεί μαζί μου για να οργανώσουμε κάτι ανάλογο κα εγώ επίσης θα ήθελα να συμμετέχω σε τέτοιες "δράσεις"!

Αυτό το φαγάκι το είχα ανακαλύψει πριν 10-12 (;) χρόνια σε κάποιο περιοδικό που δεν θυμάμαι καν που βρίσκεται πια......θα ψάξω όμως και θα επανέλθω.... και το ξαναέφτιαξα τώρα κατά προσέγγιση.
Είναι τέλειο, εορταστικό θα το έλεγα, χωρίς τις πατατούλες και το καροτάκι που τα πρόσθεσα εγώ για να είναι πιο πλούσιο, και ο μόνος τρόπος που έχω φάει ορτύκια μέχρι τώρα.....
Βασικά το πρωτοδοκίμασα με πιτσούνια αλλά με είχαν παραμυθιάσει τότε ότι είναι ορτύκια για να το μαγειρέψω....

 
Υλικά
 
4 ορτύκια
200 γρ. μπέηκον ψιλοκομμένο
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1/2 φλ. ελαιόλαδο
1 φλ. κονιάκ
 
 
αν θέλω σωτάρω και μανιταράκια μέσα
 
 
Αν θέλω επίσης :
 
1 πατάτα σε κυβάκια
1 καρότο σε κυβάκια
 
 
αλάτι και πιπέρι
 
 
1 κλαδάκι μαντζουράνα φρέσκια
 
 
προαιρετικά 3 κ. σ. κρέμα γάλακτος για το δέσιμο στο τέλος
 
 
Εκτέλεση
 
 
Σωτάρουμε στο ελαιόλαδο το μπέηκον καλά και προσθέτουμε τα ορτύκια να ροδίουν και μετά το κρεμμύδι. Σβήνουμε με το κονιάκ και αφού εξατμιστεί σε αυτή τη φάση αν θέλουμε προσθέτουμε και κάποιο από τα λαχανικά.
Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε το κλαδάκι της μαντζουράνας, συμπληρώνουμε λίγο νεράκι και αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να δέσει η σάλτσα μας. Θέλει 40 λεπτά περίπου. Δεν ανακατεύουμε, μόνο αναδεύουμε την κατσαρόλα μας. Στο τέλος αν θέλουμε προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος για να δέσει η σαλτσούλα μας.
 
Εμείς το σερβίραμε με ρυζάκι πιλάφι αλλά και μόνο του είναι υπέροχο.
 
 
*Αν βάλετε τις πατατούλες προσθέστε μία υποψία μοσχοκάρυδου.

 
Καλή όρεξη!
 

8 σχόλια:

  1. Είπα να περάσω και από εδώ να αφήσω δεύτερο σχόλιο! Το φαγητό σου είναι υπέροχο! Μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εφη μου τέλειο το φαγητό σου!!!Μου αρέσουν πολύ τα guest posts!!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μμμμμ! Νοστιμότατα σου έγιναν τα ορτυκάκια!!! Μου αρέσουν πολύ τα guest posts...θα επικοινωνήσουμε!!!
    Φιλιά και καλή σου εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πάω να δώ το φαγάκι σου στη Μαργαρίτα.

    Είναι απίθανη ιδεα τα guest posts !

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Υπέροχο το φαγάκι σου Εφάκι!!!
    Μπράβο και στις δυο σας για το όμορφο guest post!
    Φιλιά, καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χωρίς τα ορτύκια... το φαγάκι γίνεται βρε Μάνα του Λόχου;
    Πα-πα-πα τα λυπάμαι αφάνταστα τα έρμα τα πουλάκια και φέρνει συχνά-πυκνά ο πεθερός.
    Εύγε και για την συνεργασία σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολύ νόστιμο φαίνεται το γεύμα και πολύ ωραία η ιδέα της συνεργασίας σας,Εφούλα!!Την αμαρτία μου θα την πω, δεν τρώω τίποτα "κυνηγημένο" (ψυχικό τραύμα παιδικής ηλικίας..χιχι..) αλλά ορτύκια μαγειρεύω για "το στεφάνι μου".. Διατηρώ τη συνταγή στα "υπ'όψιν"..Καληνύχτα, φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ορτύκια δεν τρώω. Μην με ρωτήσεις γιατί, δεν ξέρω. Λες να δοκιμάσω?
    Συγχαρητήρια για την συνταγή σου. Τα guest post μου αρέσουν πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Λυπάμαι, αλλά τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται στα υπόψη και θα διαγράφονται. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη!