Ποιός θέλει cookies?
Ομορφα και νοστιμούλικα cookies που μπορούμε αν θέλουμε να τους δώσουμε παιχνιδιάρικη και χριστουγεννιάτικη νότα και ειδικά αν υπάρχουν παιδιά στο σπίτι, να τα στολίσουμε όπως θέλουμε πανεύκολα!
Τα δικά μου παιδιά με δεδομένο ότι δεν έχουν συνηθίσει τη γεύση της μελάσας μπερδεύτηκαν και τα πέρασαν για μουστοκούλουρα. Είχαν μία πάρα πολύ ωραία γεύση και θα ξαναγίνουν οπωσδήποτε γιατί τα εξαφάνισαν πριν περάσει μισή μέρα.
Κοιτώντας στο νετ κατέληξα σε ένα συνδυασμό από 2 συνταγές, η βασική όμως είναι από το Food.com.
Υλικά
1 φλ. βούτυρο ή μαργαρίνη λιωμένη
1 φλ. ζάχαρη
1/2 φλ. μελάσα (στην αρχική έλεγε corn syrup)
2 κ. γλ. κανέλα
1/2 κ. γλ. μοσχοκάρυδο
1 κ. γλ. γαρύφαλλο
2 κ. γλ. τζίντζερ
2 κ. γλ. ξύσμα πορτοκαλιού ακέρωτου
2 κ. γλ. σόδα
1/4 φλ. νερό χλιαρό
1 αβγό χτυπημένο λίγο
5 φλ. αλεύρι γ.ο.χ. + 1 κ. γλ. baking powder
(μυστηριωδώς η συνταγή που είχα έλεγε 3 1/2 φλ. αλεύρι αλλά ούτε για αστείο δεν έφτανε,έτσι βρέθηκα στα 5, θα δείτε στο χέρι σας έτσι κι αλλιώς)
Για το frosting
1 φλ. άχνη
2 κ. σ. γάλα
1 κ. γλ. κανέλα
1/2 κ. γλ. γαρύφαλλο
1/2 κ. γλ. τζίντζερ
χρώματα ζαχαροπλαστικής της αρεσκείας μας
*Αν θέλουμε να είναι εντελώς λευκό το χρώμα μη βάλετε τα μυρωδικά στο frosting, εμένα ήταν υπόλευκο αλλά σαφέστατα πιο γευστικούλι.
Εκτέλεση
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη καλά. Προσθέτουμε τη μελάσα, το ξύσμα και συνεχίζουμε το χτύπημα.
Ενώνουμε το αλεύρι με το baking powder και τα υπόλοιπα μυρωδικά όλα.
Διαλύουμε στο χλιαρό νερό τη σόδα και ανακατεύουμε μέσα και το αβγό.
Στο μείγμα της μελάσας ρίχνουμε το μείγμα αυτό και προσθέτουμε λίγο από το αλεύρι.
Ζυμώνουμε σε λίγο αλευρωμένη επιφάνεια και ενώνουμε όλο το αλεύρι μέχρι να έχουμε μία ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Μου πήρε 5 φλ. αλεύρι.
Κάνουμε το ζυμάρι μας μπάλα, το βάζουμε σε ένα μπωλ και το αφήνουμε σκεπασμένο στο ψυγείο για 6 ώρες περίπου.
Το βγάζουμε, το ανοίγουμε σε αλευρωμένη ελαφρά επιφάνεια με πλάστη και κόβουμε με κουπ πατ μπισκοτάκια πάχους σχεδόν 1 εκατοστού.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς για 6-8 λεπτά στη μεσαία σχάρα σε αντιστάσεις πάνω και κάτω.
Για το frosting
Ανακατεύουμε στην άχνη το γάλα, προσοχή να είναι τόσο μόνο, μέχρι να έχουμε μία πηχτή πάστα.
Χωρίζουμε σε σφηνοπότηρα όσο θέλουμε για να το χρωματίσουμε. Βάζουμε με προσοχή το χρώμα, ειδικά αν είναι σε υγρή μορφή για να μη χαλάσουμε τη σύσταση του frosting και ανακατεύουμε με μία οδοντογλυφίδα. Αν πάλι δεν θέλουμε τα αφήνουμε σκέτα με το λευκό χρωματάκι τους.
Καλές γιορτές με υγεία να έχουμε!
εμάς που τα πιτσιρίκα μας έχουν μεγαλώσει,θα μας στείλετε τα δικά σας να πάιξουμε...???
ΑπάντησηΔιαγραφήκαι με τα τζιντζερ σας μαζί...???
( αγάπη μουυυ...τώρα είδα οτι έβαλες και το μπάννερ του σταθμού...ευχαριστώ...ευχαριστώ πολύ...-:)))
παραγγελιές καλέ στείλε για απόψεεεεεε...έχουμε γενέθλια 1 μήνα στον αέρα...φτιάχνω τούρτα μικρόφωνο...λολ )
Και βέβαια θα σας στείλουμε! Ακου λέει!! :))))
ΔιαγραφήΠολύ όμορφα τα μπισκοτάκια σου Εφούλα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι του χρόνου με υγεία σε εσένα και το σπιτικό σου!
Φιλιά..
Σε ευχαριστώ Μαρία μου! Και σε σένα εύχομαι καλές γιορτές με υγεία! :)
ΔιαγραφήΓλυκύτατα, γιορταστικά, παιχνιδιάρικα, πανέμορφα τα μπισκοτάκια σου Εφη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά!
Πλάκα είχαν! Την ώρα που τα στολίζαμε να δεις πως έκαναν! χαχαααα! Φιλιά!
ΔιαγραφήΟλο τσαχπινιά στη διακόσμηση!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια!
Έχω δει πολύ καλύτερα...αχαχααχ....τα δικά μου ήταν λίγο σαν κατακαημένα.... lol.... Φιλάκια Αντιγόνη μου!
ΔιαγραφήΚαι του χρόνου Εφούλα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα σαι καλά Ερη μου! Φιλιά!
ΔιαγραφήΠανέμορφα είναι Εφη μου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά!
Σε ευχαριστώ Ελένη μου! Φιλιά!
ΔιαγραφήΚαι του χρόνου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα' σαι καλά Ξανθή μου! Καλές γιορτές να έχετε!
ΔιαγραφήΦαίνονται υπέροχα Έφη μου... ποτέ δεν έχω χρησιμοποιήσει μελάσα στα μπισκότα... πρέπει να το δοκιμάσω!!! Πανέμορφα στολισμένα!!! Γεια στα χέρια σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟποιοι τα δοκίμασαν πριν τους πω τι είναι νόμιζαν προφανώς λόγω μελάσας ότι είναι μουστοκούλουρα, ξεγελάει πολύ. Νόστιμα σίγουρα είναι! Σε ευχαριστώ πολύ!
Διαγραφήό, τι πιο χριστουγεννιατικο και αρωματικό!υπέροχα φαίνονται!φιλιά πολλά από lilastaste!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτά τα μπισκοτάκια θες-δεν θες σου φτιάχνουν τη διάθεση και μπαίνεις στο χριστουγεννιάτικο πνεύμα! Καλό ξημέρωμα! :)))
ΔιαγραφήΜύρισαν Χριστούγεννα!! Η χαρά των παιδιών αυτά τα μπισκοτάκια, ήταν δυνατόν, να μην εξαφανιστούν από την ίδια ημέρα κιόλας; Μάλλον θα τα ξαναφτιάξεις πολύ σύντομα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ.
Μύρισαν Χριστούγεννα πράγματι! Αν και φέτος εμένα με έπιασε ίσως σε πείσμα των καιρών....πολύ νωρίτερα από το σύνηθες....Ηδη τα ζητάνε και κάνω το κορόιδο για λίγο γιατί το πρόγραμμά μας λέει άλλα! Καλό ξημέρωμα Ειρήνη μου!
ΔιαγραφήΚαι του χρόνου Εφάκι!!!!!! Ίδια είναι η συνταγή μας, μόνο λίγο στην αναλογία του βούτυρου και της ζάχαρης αλλάζει. Πεντανόστιμα γίνονται τα άτιμα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα είσαι καλά Ρενάκο μου! Την είδα μετά, πράγματι έτσι είναι, αν και η βασική ήταν με corn syrup είδα μία άλλη με μελάσα και είπα να το κάνω το ατόπημα. Υστερα είδα ότι δεν είχα ανακαλύψει την Αμερική...ααχαχαχαχαχαχ!! Εξαφανίστηκαν σε ένα απόγευμα μέσα....περνάγανε και βουτάγανε 2-3 σε κάθε βόλτα...αχαχαχαχ
ΔιαγραφήΦιλιά!
Κι εγώ θέλω cookies!!! Ένα αγοράκι και ένα κοριτσάκι παρακαλώ (για να μην χαλάσει το σετ...)!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια!
Εννοείται για να μη χαλάσει το σετ...χαχαχαχαχ!!! Φιλιά!
ΔιαγραφήΚαι μόλις ολοκληρώσεις το ντεκόρ (αν προλάβεις δηλαδή...) αρχίζεις και τα χάνεις από το οπτικό σου πεδίο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι του χρόνου με υγεία και χαρά, Μάνα του Λόχου σου!
Πηνελόπη μου δεν θα μπορούσες να το περιγράψεις καλύτερα...τα χεράκια πήραν φωτιά λέμε...χααχαχα!!! Να είσαι καλά! Σε ευχαριστώ! Και σε σένα εύχομαι καλές γιορτές με υγεία!
ΔιαγραφήΌντως μοιάζουν με μουστοκούλουρα είτε με μελάσσα είτε με κορν σιρουπ! Και του χρόνου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ευχαριστώ Κικίτσα μου! Να είσαι καλά κι εσύ! Ούτε ένας δεν το βρήκε, όλοι μουστοκούλουρα μου τα είπαν, τώρα αυτό δεν ξέρω αν είναι καλό ή κακό, πάντως τα τσακίσανε...χαχχαχαχ!!!
Διαγραφή