Καλημέρα με cranberry rolls λουσμένα με γλάσσο λευκής σοκολάτας! Υπάρχει πιο όμορφος τρόπος για να ξεκινήσει τέλεια η εβδομάδα;
Τα ρολάκια ήταν ανέκαθεν αδυναμία μου, αυτή τη φορά τα δοκίμασα με την υπέροχη cranberry sauce και πρόσθεσα μέσα αρκετά αποξηραμένα cranberries.
Διαλύουμε 1 φάκελο ξερή μαγιά σε 1/4 φλ. χλιαρό (και ούτε) νερό.
Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε 4 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις με 1/3 φλ. ζάχαρη, προσθέτουμε τη διαλυμένη μαγιά, 1/4 φλ. βούτυρο, 1 κ. γλ. αλάτι και 1 φλ. χλιαρό νερό ή γάλα. Ζυμώνουμε όμορφα το μείγμα μας και αφήνουμε στην άκρη να φουσκώσει.
Μετά από 1 ώρα περίπου, αφού έχει φουσκώσει, πατάμε τη ζύμη μας με το χέρι και την ανοίγουμε σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια σε παραλληλόγραμμο πάχους 1 εκατοστού και διαστάσεις 26x36 εκατοστών στο περίπου, θα το δείτε.
Στρώνουμε όμορφα επάνω στη ζύμη τη σως (πρέπει να μην είναι πολύ ρευστή) και από πάνω σκορπίζουμε τα cranberries.
Ρολάρουμε τη ζύμη με προσοχή και κόβουμε δίσκους πάχους 4 εκατοστών. Βγαίνουν περίπου 12 κανονικά και επιπλέον οι ακρούλες τους όπως στη φωτογραφία παρακάτω.
Αραδιάζουμε σε βουτυρωμένο μικρό ταψάκι και αφήνουμε λίγο περιθώριο ανάμεσά τους.
Αφήνουμε να φουσκώσουν * και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 205 βαθμούς (έβαλα αερόθερμο) για 13 λεπτά.
* Ενα τιπ για γρήγορο φούσκωμα είναι να προθερμάνουμε καλά το φούρνο μας στους 200 βαθμούς, να τον σβήσουμε και μετά αμέσως να βάλουμε το ταψί με τα ρολάκια να φουσκώσουν εκεί. Υστερα τα βγάζουμε από το φούρνο, προθερμαίνουμε στους 205 που θα τα ψήσουμε και τα ξαναβάζουμε να ψηθούν. Ετσι γλιτώνουμε το χρόνο του φουσκώματος αλλά δεν ξέρω πόση ζέστη θα αντέξετε μέσα στο σπίτι σας. Πράτετε κατά βούληση λοιπόν....
Τα δικά μου ψιλοκόλλησαν και μόλις ψήθηκαν όσο ήταν ζεστά ακόμα τα χώρισα με ένα κοφτερό μαχαιράκι και τα αράδιασα σε πιατέλα. Μάλλον έπρεπε να αφήσω λίγο παραπάνω χώρο και να μη τα κολλήσω τόσο....την άλλη φορά μάλλον σε μεγαλύτερο ταψί και πιο αραιά αλλά όχι πάρα πολύ γιατί ξετυλίγονται, απλά ένα τσακ παραπάνω....
Αν δεν βρίσκετε τη σως (ο Σκλαβενίτης και το ΑΒ έχουν σίγουρα), μπορείτε να αντικαταστήσετε τη γέμιση με μαρμελάδα βερύκοκο ή δαμάσκηνο ή σύκο και το αντίστοιχο αποξηραμένο φρούτο ψιλοκομμένο. Αλλα δεν μου έρχονται τώρα που γράφω το ποστ, εσείς μπορείτε να σκεφτείτε και κάτι καλύτερο!
Αφού βγουν, λιώνω σε μπεν μαρί ή στα μικροκύματα το βούτυρο με το γάλα και τη λευκή σοκολάτα, ρίχνω και το ξύσμα με το αλάτι μόλις το αποσύρω από τη φωτιά και αφού σταθεί λίγο περιχύνω τα ρολάκια.
Για τα rolls
1 φάκελος ξερή μαγιά
1/4 φλ. χλιαρό νερό
4 φλ. αλεύρι γ.ο.χ.
1/3 φλ. ζάχαρη
1/4 φλ. βούτυρο λιωμένο
1 κ. γλ. αλάτι
1 φλ. χλιαρό νερό ή γάλα
Για τη γέμιση
1 συσκευασία cranberry sauce (400 γρ.)
180 γρ. cranberries αποξηραμένα
Για τo γλάσο λευκής σοκολάτας
1 κ. σ. βούτυρο
2 κ. σ. γάλα
200 γρ. λευκή κουβερτούρα
ξύσμα 1 ακέρωτου πορτοκαλιού
μία πρέζα αλάτι
Το ξύσμα μη το αμελήσετε, δίνει ένα πολύ όμορφο άρωμα στο γλάσο!
Καλή σας απόλαυση και καλή μας εβδομάδα!
Απαπαπαπα θα το πιστέψω ότι είμαι πάπια τελικά με αυτά που βλέπω. Είναι 9 το πρωί ακόμη εδώ και πως θα το ήθελα το rollάκι μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια Εφούλα!
Μακάρι να ήσουν κοντά να σε κερνούσα! Ελα εσύ και μη σε μέλλει! <3
ΔιαγραφήΠανέμορφα και πεντανόστιμα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή βδομάδα Εφάκι, φιλιά!
Καλή εβδομάδα Ελενα! :)
ΔιαγραφήYou dont say the time to second rise.
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχα Έφη μου! Πολύ λαχταριστά! Η cranberry sauce πόση είναι περίπου;
ΑπάντησηΔιαγραφή1 συσκευασία των 400 γρ. Μαράκι μου είναι η σως και πηχτούτσικη,δεν θέλει αραιή μαρμελάδα, οκ?
ΔιαγραφήΦιλάκια!
aδυναμιαααα....δεν προλαβαινω να τα κανω,τα κρατώ για Σεπτεμβρη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜόνο αδυναμία; Από την πιο απλή μορφή με βούτυρο και ζαχαρίτσα μέχρι ότι μπορείς να φανταστείς! Φιλιά Cookitsa μου! :)
Διαγραφή