Pages

Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

Mac n' cheese - Ζυμαρικά σε σάλτσα τυριών




Καλό μεσημέρι!

Ενα φαγάκι από αυτά που λέμε "χουχουλιάρικα", το λεγόμενο comfort food, που κανείς δεν μπορεί να του αντισταθεί, που σου ζεσταίνει την ψυχή, σηκώνει παραλλαγές και εμπλουτισμό από τα μπαχαρικά του μέχρι τα συστατικά του,  και γίνεται σχεδόν στο δεκάλεπτο!

Ουσιαστικά είναι ζυμαρικά περασμένα σε σάλτσα τυριών ανακατεμένη με μπεσαμέλ. Τα τυριά μπορεί να είναι οποιαδήποτε μαλακά κίτρινα τυριά, σίγουρα τα πιο έντονα του ταιριάζουν γευστικά καλύτερα, μπορούμε να βάλουμε και κάτι σε αλλαντικούλι αλλά δεν βρίσκω το λόγο, να γίνει και με μείγμα αβγών-κρέμας γάλακτος και γενικά να παίξουμε σε πολλά επίπεδα.



Υλικά

1 πακέτο ζυμαρικά (κατά προτίμηση κοράλι ή αμορόζο)
θέλει ζυμαρικό με τρυπούλες για να περάσει η σάλτσα


Για την μπεσαμέλ

125 γρ. βούτυρο
1/2 φλ. αλεύρι γ.ο.χ.
4 φλ. γάλα
2 πρέζες αλάτι
1/2 κ. γλ. μοσχοκάρυδο 
1 κ. σ. καπνιστή πάπρικα


Μείγμα τυριών

Εβαλα καπνιστά τυριά γιατί τέτοια είχα  :

1 φλ. μετσοβόνε
1 φλ.  καπνιστό ρεγκάτο 
1 φλ. καπνιστό dirollo
1 φλ. τσένταρ (αυτό δεν είναι καπνιστό, αλλά είναι must για να έχει το φαγάκι μας αυτή την παχιά χαρακτηριστική πλούσια γεύση)

200 γρ. τυρί κρέμα (δεν έβαλα αλλά σίγουρα το κρεμώνει πιο όμορφα)

και λίγο παραπάνω τυράκι να βάλουμε ακόμα πιο πλούσιο θα γίνει.

1/2 φλ. φρυγανιά τριμμένη


Εκτέλεση

Βράζουμε τα ζυμαρικά μας στον απαιτούμενο χρόνο σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου και τα κρατάμε και λίγο al dente.

Παράλληλα φτιάχνουμε την μπεσαμέλ μας κατά το γνωστό τρόπο, απλά φροντίζουμε να είναι αραιή πολύ, να μην έχει πήξει, στην ανάγκη τη ρυθμίζουμε με λίγο παραπάνω γάλα. 

Λιώνουμε σε κατσαρόλα το βούτυρο και καβουρδίζουμε ελαφρά το αλεύερι, μόλις αυτά τα δύο κρεμώσουν προσθέτουμε ζεστό το γάλα, ανακατεύουμε συνεχώς και ρίχνουμε το αλάτι, το μοσχοκάρυδο και την καπνιστή πάπρικα μέσα. Μόλις αρχίσει να πήζει, αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα τυράκια μας. Ανακατεύουμε μία φορά να ενωθούν με τη σάλτσα, προσθέτουμε μέσα τα ζυμαρικά και ανακατεύουμε ξανά άλλη μία φορά.

Το μείγμα αυτό το ρίχνουμε γρήγορα για να μην κρυώσουν τα τυριά και παγώσει η σάλτσα μας σε βουτυρωμένο ταψί, ιδανικά σε ατομικά πυρίμαχα μπωλάκια,  πασπαλίζουμε με λίγη πάπρικα αν θέλουμε επιπλέον, ρίχνουμε σκορπιστά τη φρυγανιά  και γρατινάρουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 10 λεπτά περίπου, ανάλογα πάντα με το φούρνο μας. Δεν ήθελα να το αφήσω πιο πολύ για να μη στεγνώσει, άλλοι το κάνουν πιο υγρό το φαγάκι αυτό και άλλοι πιο στεγνό.  Πιο ωραίο σίγουρα είναι με τη σάλτσα να ρέει σχεδόν, οπότε πράξτε κατά βούληση.


Σερβίρεται σχεδόν καυτό και είναι τέλειο! 

Καλή όρεξη!

Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

Μελιτζάνες με παρμεζάνα



Μελιτζάνες παρμεζάνα, γνωστό και αγαπημένο το φαγάκι μας σήμερα!  Σηκώνει πολλές παραλλαγές και στη σύσταση και στα τυράκια του, γίνεται γρήγορα και το απολαμβάνει όλη η οικογένεια.  Αναμφισβήτητα η μελιτζάνα είναι το πιο όμορφο λαχανικό του καλοκαιριού!

Πάμε να το δούμε;



Υλικά

3 κ. σ. ελαιόλαδο
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
3 κ. σ. ξύδι κόκκινο
2 κ. σ. ζάχαρη
800 γρ. κονκασέ ντομάτας (2 συσκευασίες)
θυμάρι, αλάτι και πιπέρι


6 μεγάλες μελιτζάνες σε λεπτές φέτες

400 γρ. παρμεζάνα τριμμένη ή ανάμεικτη με μοτσαρέλα
λίγος βασιλικός ψιλοκομμένος




Εκτέλεση


Κόβουμε τις μελιτζάνες σε λεπτές φέτες, τις αφήνουμε για 30 λεπτά σε αλατισμένο νερό και μετά τις στραγγίζουμε καλά  και τις τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο ή τις ψήνουμε, αφού τις αλείψουμε με ένα πινέλο με λίγο ελαιόλαδο, σε αντικολλητικό χαρτί στο φούρνο  στους 170 βαθμούς σε αέρα μέχρι να χρυσίσουν και να μαλακώσουν.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλο βαθύ τηγάνι και γυαλίζουμε μέσα το σκόρδο (μην μας αρπάξει), το θυμάρι, το φασκόμηλο και αφού βγάλουν τα αρώματά τους, ρίχνουμε μέσα τις ντομάτες, το ξύδι και τη ζάχαρη. Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε τη σάλτσα μας να σιγοβράσει μέχρι να δέσει όμορφα.

Σε μεγάλο βουτυρωμένο πυρέξ, ρίχνουμε λίγη σάλτσα στον πάτο του,  τοποθετούμε δύο στρώσεις μελιτζάνας, περιχύνουμε με  σάλτσα και σκορπίζουμε από πάνω μερικά φυλλαράκια βασιλικού, λίγη μοτσαρέλα και παρμεζάνα, συνεχίζουμε με άλλη μία στρώση μελιτζάνες, σάλτσα και τυριά και τελειώνουμε με μία τελευταία δόση σάλτσας. 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς σε αέρα για 40 λεπτά.  Λίγο πριν κλείσουμε το φούρνο και τελειώσουμε το ψήσιμο σκορπίζουμε μια χούφτα  τυράκι τριμμένο ακόμα και μερικά φυλλαράκια βασιλικού.



Σερβίρουμε αφού αφήσουμε το φαγάκι μας να ηρεμήσει λίγο για να μπορούμε να κόψουμε κομμάτια.

*Αν θέλουμε και με βάση το τι έχουμε στο σπίτι μας, μπορούμε να βάλουμε και κολοκύθια σε φέτες ή να το κάνουμε μόνο με κολοκύθια και θα μπορούσαμε να βάλουμε αντί για τα τυράκια αυτά κάποιο άλλο μαλακό τυράκι αλλά του πηγαίνουν πολύ τα συγκεκριμένα.



Καλή όρεξη! 


Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

Κεμπάπ με πατάτες



Καλημέρα σας!
Τι σας έχω;;; Τι σας έχω;;;

Αλλο ένα πεντανόστιμο κεμπάπ με πατάτες αυτή τη φορά που παρότι μοιάζει λίγο βαβούρικο, γίνεται γρήγορα και είναι λουκούμι! Δεν υπάρχει περίπτωση να αντισταθεί κανείς!

Γίνεται με τη λογική του κεμπάπ με μελιτζάνες που είχα φτιάξει αλλά είναι πιο σαλτσερό γενικά από εκείνο.

Ιδανικά χρησιμοποιούμε μισό-μισό κιμά (μοσχαρίσιο + αρνίσιο) αλλά ξέρω ότι είναι δύσκολο αυτό!

Υλικά

Για το κεμπάπ

500 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1/3 φλ. ελαιόλαδο
1 φλ. μαιντανός ψιλοκομμένος
2 φλ. φρυγανιά τριμμένη
1 κ. γλ. κύμινο
αλάτι και πιπέρι


Για το ταψί

2 κ. σ. πελτές ντομάτας + 1 1/2 φλ. νερό + λίγο αλάτι
περίπου 9 μεγάλες πατάτες σε ροδέλες 2 εκατοστών
4 μεγάλες ντομάτες σε ροδέλες
1 κρεμμύδι σε λεπτές φέτες 
1 πιπεριά μεγάλη πράσινη σε λεπτές λωρίδες
2 πιπεριές κέρατο (ότι θέλουμε, και καυτερή)



Εκτέλεση


Αλατοπιπερώνουμε και λαδώνουμε ελαφρά τις πατάτες. Πασπαλίζουμε και με λίγο θυμαράκι ή ρίγανη αν θέλουμε.

Ζυμώνουμε τα υλικά του κεμπάπ και αρχίζουμε να στήνουμε στο ταψί μία ροδέλα πατάτας εναλλάξ με μικρή ποσότητα του κεμπάπ που το πλάθω λίγο στο χέρι σαν μπιφτέκι στο μέγεθος που έχουν οι πατάτες μας. Πιο πολύπλοκο ακούγεται, παρά είναι.....χαααχαχαχ... Τελειώνουμε έτσι εναλλάξ με τα υλικά μας.



Σκορπίζουμε από πάνω το λεπτοκομμένο κρεμμύδι,  την πράσινη πιπεριά και σκεπάζουμε με τις ροδέλες της ντομάτας.


Από πάνω περιχύνουμε με τον αραιωμένο και αλατισμένο πελτέ ντομάτας, ρίχνουμε λίγο λαδάκι ακόμα και σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο. Ανοίγουμε μερικές τρύπες στο αλουμινόχαρτο με ένα μαχαίρι για να φεύγει ο ατμός.


Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 260 βαθμούς σε αέρα για 45 λεπτά, κατόπιν ξεσκεπάζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 10 λεπτά ακόμα. Ελέγχουμε αν έχει μελώσει η σαλτσούλα του με το λαδάκι και σβήνουμε το φούρνο.

Οπως και με το μπριάμ....πιο πολύ φασαρία έχει το να το γράψεις παρά να το φτιάξεις. Είναι πανεύκολο, συγκεντρώνουμε δίπλα μας πρώτα τα υλικά και αρχίζουμε.



Αντί για πελτέ αραιωμένο, εννοείται ότι μπορούμε να βάλουμε κονκασέ ντομάτας.



Καλή όρεξη!

Τρίτη 20 Μαΐου 2014

Ντομάτες με κρουτόν γκρατινέ




Καλημέρα!
Σήμερα έχουμε εύκολο φαγάκι που το μόνο που ζητάει είναι ελάχιστα αλλά  άριστης ποιότητας υλικά, γρήγορο και πεντανόστιμο!
Υλικά για το μεγάλο πυρέξ

3 φλ. μεγάλα  κρουτόν ψωμιού αλειμένα με σκορδόλαδο

1 φλ. ελαιόλαδο
γύρω στις 15 ντομάτες (1 1/2 κιλό) κομμένες σε μεγάλα κυβάκια
3-4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
2 κ. σ. ζάχαρη
αλάτι και πιπέρι
1/2 και παραπάνω φλυτζάνι φυλλαράκια βασιλικού ψιλοκομμένα

1 φλ. τυρί κίτρινο (παρμεζάνα και μοτσαρέλα)
και λίγο παραπάνω τυράκι καλό θα είναι



Εκτέλεση

Πρώτα φτιάχνουμε το κρουτόν μας. Κόβουμε σε ζάρια το μπαγιάτικο ψωμί μας με ή χωρίς την κόρα (όπως μας αρέσει), το ρίχνουμε σε ένα μπωλάκι που έχει λίγο ελαιόλαδο με σκόρδο λιωμένο (αν θέλω αλλιώς σκέτο λάδι), φροντίζουμε να αρωματιστούν όλα τα κομμάτια του ψωμιού και ψήνουμε μέχρι να χρυσίσει στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα πάνω σε αντικολλητικό χαρτί.  Δεν αργεί για αυτό το προσέχουμε να μην μας αρπάξει.




Παράλληλα σε ένα μπωλ ανακατεύουμε όλα τα υπόλοιπα εκτός του τυριού για να προλάβουν να ενωθούν τα αρώματα και όταν βγει το κρουτόν το στρώνουμε μέσα στο πυρέξ.




Από πάνω ρίχνουμε το μείγμα της ντομάτας, ανακατεύουμε λίγο να τραβήξει το κρουτόν χυμό από όλο το μείγμα, πασπαλίζουμε με το μισό τυρί και δέκα λεπτά πριν το βγάλουμε από το φούρνο ρίχνουμε και το υπόλοιπο τυρί.


Ψήνουμε για 35-40 λεπτά στους 180 βαθμούς.




Γίνεται και με ντομάτες κονσέρβας, μπορούμε να τσιμπήσουμε το σκόρδο και το βασιλικό, να προσθέσουμε μαϊντανό, ξερό κρεμμύδι, ίσως και λίγη πιπεριά.   Και σκέτες οι ντοματούλες είναι μια χαρά από μόνες τους όμως!



Καλή όρεξη!

Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Παλαμίδα ψητή με λαδολέμονο και κάπαρη


Σας άργησα λίγο σήμερα, έτσι;;;

Η παλαμίδα  είναι ψάρι  σχετικά οικονομικό, εύκολο και προσιτό στο μαγείρεμά του ακόμα και για άσχετους γιατί δεν εχει λέπια και έχει μόνο ένα κεντρικό κόκκαλο.  

Συναντιέται και ως ρίκι, ντορίκι, τορνέτα, καρβούνι, τονάκι, ντάσκα αλλά αυτό γίνεται  ή από λάθος γιατί είναι διαφορετικά τα χαρακτηριστικά τους ή απλά σε κάθε τόπο τα είδη που συναντάμε τα  λένε και αλλιώς. Σίγουρα ένας που δεν ξέρει από ψάρια τα βλέπει ίδια όλα ενώ είναι 2-3 είδη  και σίγουρα όλοι έχουμε ακούσει την λακέρδα, που θεωρείται ότι είναι η παστωμένη παλαμίδα. 

Η  λέξη "ρίκι" είναι γλωσσικό αντιδάνειο από την τουρκική γλώσσα, είναι παράγωγο της αρχαίας ελληνικής λέξης "ταρίχειον" με την οποιά οι αρχαίοι  Ελληνες και οι Βυζαντινοί αποκαλούσαν το παστό,το "ταριχευμένο" (εξού και "ταρίχειον" ) ψάρι. Οι Τούρκοι πήραν την λέξη και χρησιμοποίησαν (ακόμα και σήμερα) την παραφθορά της "torik" (tarihion - torik) από όπου ως αντιδάνειο την χρησιμοποιούμε και εμείς σήμερα στην μορφή "τορίκι" ή "ρίκι".  Στην Κων/λη στις συσκευασίες θα δείτε την λέξη torik.

Επομένως, όπως και να το πούμε  (λακέρδα ή ρίκι) αναφερόμαστε στον τρόπο παρασκευής. Κοινώς (έλυσα με το ψάξιμο και την απορία μου .....λακέρδα δεν λέμε το ψάρι που μπορεί να είναι πολλών λογιών, αλλά τον τρόπο διατήρησης).....Αντε, το λύσαμε και αυτό μετά το καρδάμωμο...αχααααχαχχα

Παρεπιπτόντως, μην παραλείψετε να δείτε αυτό εδώ το βίντεο από τον γκουρμεδομυκονιάτη κο Ρουσουνέλο που μας έδειξε πως γίνεται η λακέρδα από παλαμίδα και που λέω να επιχειρήσω φέτος γιατί πολύ το ζήλεψα όταν το είδα.

Σήμερα λοιπόν έχουμε συνταγή απλή, εύκολη και φοβερά αρωματική και γευστική για την παλαμίδα μας και μετά την πρώτη δοκιμή έχω κάνει έτσι πολλά από τα ψάρια μας στο φούρνο. Η κάπαρη δίνει ένα τόνο διαφορετικό στο λαδολέμονο και πολύ μου άρεσε! Η συνταγή είναι από την κατατοπιστικότατη και πολύ ενδιαφέρουσα σελίδα περί bbq και όχι μόνο του κυρίου Μαλλιώρα και αν δεν την γνωρίζετε ήδη, επισκεφτείτε την τώρα!  

Η συνταγή αναφέρεται σε παλαμίδα ψημένη στη σχάρα του μπάρμπεκιου....αλλά το "κατάστημα" δεν διαθέτει και προσάρμοσα στο φούρνο μου.


Υλικά

1-2  μεγάλες παλαμίδες κομμένες σε φέτες 2 εκατοστών
χυμός 1 λεμονιού 


Για το λαδολέμονο

2 κ. σ. δενδρολίβανο ψιλοκομμένο
2 κ. σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
2 κ. σ. φρέσκια ρίγανη
2 κ. σ. κάπαρη ψιλοκομμένη
ελαιόλαδο με το μάτι περίπου 1 φλ. 
χυμός 2 μέτριων λεμονιών
αλάτι

πατάτες κυδωνάτες




Εκτέλεση

Κόβουμε το ψάρι σε φέτες 2 εκατοστών, αφαιρούμε τα εντόσθιά του, το ξεπλένουμε καλά, το αφήνουμε σε λεκάνη με νερό για 30 λεπτά περίπου με χυμό 1 λεμονιού για να φύγει το αίμα της και  μετά στραγγίζουμε καλά.

Ετοιμάζουμε το λαδολέμονό μας χτυπώντας το λάδι με το λεμόνι και προσθέτοντας όλα τα αρωματικά.

Σε ένα πυρέξ ελαφρά λαδωμένο αραδιάζουμε τις φέτες του ψαριού, τις πατάτες και περιχύνουμε με το αρωματικό μας λαδολέμονο. Συμπληρώνουμε λίγο νεράκι, όχι πολύ,  σχεδόν να καλύψει το ψάρι για να το βοηθήσουμε στο ψήσιμο.

Ψήνουμε για 35 λεπτά περίπου στους 180 βαθμούς σε αέρα μέχρι να ψηθούν  οι πατατούλες μας.



Καλή μας όρεξη και καλό Σαββατοκύριακο! 

Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

Ρεβυθοσαλάτα με κάλε, ρόκα, φέτα και παντζάρια



Το καλοκαίρι πλησιάζει και έχουμε αρχίσει - οι μεγάλοι τουλάχιστον - του σπιτιού, να το ρίχνουμε στη "βοσκή", κοινώς περισσότερες σαλάτες αλλά πιο εμπλουτισμένες και με διάφορα παντρέματα υλικών. Αν δεν τις βαρεθώ κι αυτές, θα τις βλέπετε συχνά-πυκνά μέσα στο μπλογκ. Ωρα να κόψω τις μεγάλες γουρουνιές του χειμώνα, θα συνεχίσω βέβαια κανονικά τα μαγειρέματα αλλά πρέπει να περιορίσω μου φαίνεται τις ποσότητες γιατί καήκαμε...χιχιχιχιχιχι!

Μία από αυτές λοιπόν τις σαλάτες  είναι και η σημερινή μας, απαραίτητη προϋπόθεση να έχουμε έτοιμα βρασμένα όσπρια στην κατάψυξη και να μας περιμένουν για αξιοποίηση. Ετσι τα έχουμε σε πρώτη ζήτηση και δεν περιμένουμε φουσκώματα, μουλιάσματα και τα σχετικά για να κάνουμε κάτι τέτοιο. 

* Λάβετε υπόψη την περίεργη γεύση της ρόκας, είναι πιπεροκαρυδάτη με ελαφριά πικράδα, αν δεν σας αρέσει, μειώστε την ή αντικαταστήστε με άλλο σαλατικό.



Υλικά

4 παντζάρια βρασμένα ή ψημένα χωρίς φύλλα
3 φλ. ρεβύθια βρασμένα έτοιμα
2 φλ. ρόκα χοντροκομμένη
2 φλ. κάλε χοντροκομμένο (βάλτε λόλα αν δεν βρείτε)
150 γρ. φέτα σε κυβάκια


Για το ντρέσιγκ

5 κ. σ. ελαιόλαδο
2 κ. σ. μουστάρδα ντιζόν
1 κ. σ. ξύδι 
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
αλάτι και φρεσκοσπασμένο πιπέρι


Εκτέλεση 

Βράζουμε ή ψήνουμε τα παντζάρια μας μέχρι να μαλακώσουν.  Αν τα βράσουμε, τα στραγγίζουμε καλά, αν τα ψήσουμε τα βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 250 βαθμούς, τυλιγμένα σε αλουμινόχαρτο για τουλάχιστον 1 ώρα και αφού τα τσεκάρουμε ότι μαλάκωσαν, τα αποσύρουμε. Εγώ τα προτιμώ γενικώς ψητά γιατί δεν έχουν την γνωστή νερουλίλα.   Τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια.

Σε ένα μπωλ ενώνουμε με τα υπόλοιπα υλικά μας, χτυπάμε τα υλικά του ντρέσιγκ και περιχύνουμε από πάνω.




Σερβίρουμε κατά προτίμηση με φρεσκοτριμμένα πιπέρια.  Θα σήκωνε νομίζω και κάτι σε ψαρικό αλλά δεν είχα και δεν έβαλα αυτή τη φορά.

Γίνεται και χωρίς κάλε ή ρόκα, βάλτε απλά λόλα σαλάτα.  Η φέτα θα μπορούσε να είναι άλλο τυράκι της αρεσκείας μας, αλλά όχι τα συνηθισμένα κίτρινα της πίτσας, γραβιέρα, πεκορίνο ή κατσικίσιο νομίζω θα της πηγαίνει πολύ. Γενικώς παίζουμε κατά βούληση.

Τώρα μου ήρθε, άνετα θα μπορούσαμε να βάλουμε κολοκύθα ψητή στη θέση του παντζαριού. Τα σούπερ μάρκετς πουλάνε αυτές τις μικρούλες και είναι πεντανόστιμες. Την άλλη φορά με κολοκύθα λοιπόν!



Καλή μας όρεξη!

Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

Τηγανιά με κιμά και πατάτες



Είναι το λεγόμενο hash των ξένων (προέρχεται από το γαλλικό hasher=to chop=κόβω σε μικρά κομμάτια) και αποτελεί μέρος πρωϊνού κυρίως αλλά και γρήγορο φαγάκι. Αν του ρίξεις από πάνω και 2-3 αβγά μάτια είναι  σούπερ.

Μπορεί να γίνει και από περίσσευμα φαγητού, λίγο χθεσινό κιμά στραγγισμένο από σάλτσες πολλές, κρεατάκι που μπορεί να έμεινε ψιλοκομμένο, κονσέρβα κορνμπηφ (ποτέ δεν μου άρεσε προσωπικά), η λογική του είναι να καβουρδιστεί λίγο στο τηγάνι με κρεμμυδάκι, πατατούλα και ότι μπαχαρικό μας αρέσει.

Εγώ θα το έλεγα τηγανιά και επίσης θα έλεγα ότι διαθέταμε στο σόι μας πολύ προχώ γιαγιά (στην Αγριλιά, την Αλιμονίνα για τους συγγενείς που με διαβάζουν) γιατί αυτό μας το έφτιαχνε όταν ήμασταν πιτσιρίκια χωρίς όμως να κάνει ζαράκια τις πατάτες, τις έκοβε σαν τηγανητές! Μας μάζευε όλα τα πιτσιρίκια, ξετεντωμένα από το παιχνίδι...γιατί τότε παίζαμε πραγματικά, δεν ήμασταν με τα τσουμπλέκια (βλέπε κινητά) στο χέρι, ευτυχώς Παναγία μου δεν υπήρχαν τέτοια πράγματα τότε,  μας μάζευε που λέτε στο μικρό της κουζινάκι και μας τάιζε γιατί σταματημό δεν είχαμε στο παιχνίδι μέχρι αξημέρωτα, καλοκαίρια στο χωριό...καταλαβαίνετε τι εννοώ φαντάζομαι, σταματάω γιατί με έπιασε παραλήρημα...χααχαχαχαχ.....Ας είσαι καλά γιαγιά εκεί που βρίσκεσαι! Δεν θα το ξεχάσω ποτέ, και βέβαια είχε ιδιαίτερη νοστιμιά γιατί ήταν από τα δικά της χέρια!



Υλικά

1/2 φλ. ελαιόλαδο
300 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
2 κρεμμύδια σε λεπτές φετούλες
2 πατάτες μεγάλες κομμένες σε κυβάκια μικρά
λίγος μαϊντανός ψιλοκομμένος
αλάτι και πιπέρι



Εκτέλεση

Δεν είναι κάτι πολύπλοκο, στο λαδάκι καβουρδίζουμε λίγο το κρεμμύδι προσέχοντας να μην αρπάξει, ρίχνουμε μετά τον κιμά να τον γυρίσουμε και αυτόν για 3 λεπτά και προσθέτουμε τις πατάτες μας. Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να ψηθούν καλά. Αν χρειαστεί ανακτεύουμε με προσοχή για να μη λιώσουν οι πατάτες μας.

Στο τέλος προσθέτουμε λίγο μαϊντανό και that's all folks!  Ούτε δύσκολα, ούτε χρονοβόρα πράγματα.

Για τηγανιά "Δυναστεία, όπερ...υπερπαραγωγή" σπάστε μερικά αβγά σε μάτια και βουρ για βουτιές με μπόλικο ζυμωτό κατά προτίμηση ψωμάκι!




Ορίστε τώρα...θυμήθηκα και το ψωμάκι της άλλης γιαγιάς.....που δυστυχώς πουθενά δεν το έχω βρει ακόμα......και φυσικά τότε είχα το νου μου αλλού και δεν χαμπάριαζα από τέτοια για να τη ρωτήσω.....Ψωμί προζυμένιο (μύριζε το προζύμι ξεκάθαρα) σφιχτό, σε μεγάλο ταψί λογικά γιατί  ήταν ψηλό αρκετά, με σκληρή, σκούρα σαν καμένη επιφάνεια που όμως δεν ήταν καμμένη....ΠΛΗΡΩΝΩ ΟΣΟ-ΟΣΟ για το συγκεκριμένο ψωμί...το λατρεύω!


Ξέφυγα λίγο, ε;;;    Αντε, καλή μας όρεξη!

Τρίτη 13 Μαΐου 2014

Βρώμη με καραμελωμένες μπανάνες και φράουλες



 Καλημέρα!


Την βρώμη σαν πρωϊνό την ήξερα, δεν την είχα όμως φτιάξει ποτέ.Την χρησιμοποιούσα μόνο σε cookies, κέηκ και μπιφτέκια-κεφτεδάκια.  Δεν έτυχε ίσως. Ο αντρούλης μου όμως σε ένα ταξιδάκι που είχε μου είπε ότι την συνηθίζουν πολύ εκεί που ήταν και ήταν ένα από τα καθημερινά τους, οπότε είπα να κάνω μία δοκιμή να δω πως θα είναι. 

Αρεσε πολύ σε όλους μας και έκτοτε την φτιάχνουμε -όταν έχουμε άνεση χρόνου αν και δεν θέλει πολύ ώρα, εμείς τρέχουμε πανικόβλητοι όμως τα πρωϊνά μας, οπότε κάτι τέτοια πάνε για το ΣΚ, σε διάφορες παραλλαγές και με ότι φρουτάκια παίζουν.   Η μπανάνα όμως και η φράουλα είναι ότι πιο ωραίο επάνω σε αυτό το porridge (έτσι την λένε), εδώ να πούμε ότι τώρα που καλοκαιριάζει και θέλουμε δροσερά πραγματάκια, αν την φτιάξουμε από το βράδυ, μπει ψυγείο και βγει το πρωί είναι ότι πιο τέλειο υπάρχει!



Απλά πραγματάκια :

(βγαίνουν 4 μερίδες, όχι όπως το πιάτο, πιο μικρές)


4 φλ. γάλα ή νερό
2 φλ. νιφάδες βρώμης
αν θέλω 1 κ. γλ. εσάνς βανίλιας
1 κ. γλ. κανελογαρίφαλο  (έβαλα pumpkin spice mix)
1 πρέζα αλάτι

φράουλες σε φετούλες και μπανάνες σε ροδέλες (όσες θέλουμε)
2 κ. σ. βούτυρο
2 κ. σ. ζάχαρη


αν θέλω λίγο μέλι από πάνω



Εκτέλεση

Σκοπός σε τέτοιας μορφής πρωινό είναι να γλιτώσεις λιπαρά και ζάχαρη, οπότε ζάχαρη δεν βάζουμε, χωρίς όμως αυτό να είναι απαγορευτικό.  Ισως λίγο μέλι και  διαλέγουμε γενικώς γλυκά φρουτάκια αν το θέλουμε γλυκό, αλλιώς μια χαρά είναι όλα μας τα φρούτα. 

Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το γάλα με τη βρώμη, τη μπανάνα, τη φράουλα και τα μπαχαρικά της αρεσκείας μας ανακατεύοντας διαρκώς για περίπου 5 λεπτά μέχρι να πήξει το μείγμα μας και να κάνει φουσκαλίτσες χωρίς όμως να μας πιάσει στον πάτο.  Τελειώνοντας προσθέτουμε την εσάνς βανίλιας. Στη φάση του βρασίματος μπορούμε να προσθέσουμε και κατεψυγμένα φρούτα αν έχουμε.

Σερβίρουμε σε ατομικά μπωλάκια και στολίζουμε αναλόγως αν θέλουμε.

Στη συγκεκριμένη φωτογραφία δεν έβαλα τα φρουτάκια μέσα, καραμέλωσα τις ροδέλες της μπανάνας σε ένα τηγανάκι,, σκόρπισα λίγο μέλι από πάνω, στόλισα με την καραμελωμένη μπανάνα και  τη φραουλίτσα και το δοκιμάσαμε. Εκείνη την ημέρα κάναμε την..... "αναγνωριστική μας πτήση" στη μαγειρεμένη βρώμη, οπότε δεν με έπαιρνε για μεγάλες ταρζανιές. Τους ξεγέλασα λόγω εικόνας και έγινε η αρχή. Εντάξει, μετά συνήθισαν και την τρώνε γενικώς τώρα.....χιχιχιχιχχιιχιι!  Σε λίγο θα αρχίσουμε και τα βαζάκια στο ψυγείο που σας έγραψα πιο πάνω, οπότε θα επανέλθουμε!



Καλημερούδια!

Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

Αρακάς με πατάτες και πληγουροκεφτέδες





Καλημέρα! Καλη εβδομαδα!

Σας έχω πει ότι γενικά στον κιμά  πειραματίζομαι, μία με λίγη βρώμη, μία με το πληγούρι και γενικά παίζω, δεν ακολουθώ σταθερή συνταγή.   Σειρά είχε ο αρακάς με τις πατατούλες του σήμερα λοιπόν!   

Φτιάχνουμε τον αρακά με τις πατατούλες και τη σαλτσούλα του κανονικά, απλά φροντίζουμε να είναι μπόλικο το ζουμάκι του για να βράσουν μαζί και οι πληγουροκεφτέδες μας-τους λες και γιουβαρλάκια με πληγούρι. Δεν είναι δα και πυρηνική επιστήμη....συνδυασμός είναι και μάλιστα πεντανόστιμος!



Υλικά

1/2 φλ. ελαιόλαδο
500 γρ. αρακάς 
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 καρότα σε λεπτές ροδέλες
2 σκελίδες σκόρδο
λίγος μαϊντανός ή άνιθος ψιλοκομμένος
1 κ. σ. πελτές ντομάτας
1 συσκευασία κονκασέ 
αλάτι και πιπέρι

4 πατάτες κομμένες κυδωνάτες


Για τους κεφτέδες

250 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
1 φλ. πληγούρι ωμό
1 αβγό
1 σφηνάκι ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
λίγος μαϊντανός ψιλοκομμένος
αλάτι και πιπέρι



Εκτέλεση


Στο ελαιόλαδο σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας, μετά το καρότο, τις πατάτες και τον αρακά.  Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε μέσα το κονκασέ και το μαιντανό ή τον άνιθο,  συμπληρώνουμε νεράκι να σκεπάσει το φαγάκι μας και αφήνουμε να σιγοβράσει για 15 λεπτά. 

Ζυμώνουμε τους κεφτέδες μας με όλα τους τα υλικά και μετά τα 15 λεπτά μαγειρέματος του φαγητού μας, πλάθουμε κεφτέδες και τους προσθέτουμε μέσα στην κατσαρόλα. Δεν ανακατεύουμε και φροντίζουμε αν χρειάζεται να βοηθήσουμε με λίγο νερό τη σάλτσα μας για να βράσουν οι πληγουροκεφτέδες μέσα στο φαγάκι. 

Τους αφήνουμε άλλα 15 λεπτά, ελέγχουμε να έχει πιει το νεράκι το φαγητό μας και  να έχει μελώσει η σαλτσούλα του και αποσύρουμε από τη φωτιά.


Καλή όρεξη!

Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

Σαλάτα με σπαράγγια, ντοματίνια και κρουτόν




Καλημέρα σας! 

Κλείνουμε την εβδομάδα μας με μία πολύ νόστιμη, απλή και γρήγορη σαλάτα με τα αγαπημένα μας φρέσκα πράσινα σπαράγγια!  Είναι δυστυχώς τόσο υποτιμημένο αυτό το λαχανικό και όμως τόσο θρεπτικό!  Δεν το ξέρει ο πολύς κόσμος και δεν είναι καθόλου εξοικειωμένος με αυτό.   Για αυτό το λόγο φεύγει το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής παραγωγής στο εξωτερικό!


Η σημερινή μας σαλάτα έχει χρώμα και είναι τέλεια! Δεν είχα πλατύφυλλο βασιλικό και έβαλα φυλλαράκια του άλλου, δεν μας χάλασε καθόλου....

Υλικά


3 φέτες μπαγιάτικο ψωμί χωρίς κόρα σε μεγάλα ζάρια
1 σκελίδα σκόρδο
1 πρέζα αλάτι
3 κ. σ. ελαιόλαδο

250 γρ. σπαράγγια πράσινα 

15 ντοματίνια κομμένα στη μέση
2 κ. σ. φύλλα βασιλικού

2 κ. σ. ξύδι (έβαλα μηλόξυδο)
4 κ. σ. ελαιόλαδο
4 κ. σ. νερό
1/2 κ. γλ. ζάχαρη
αλάτι και πιπέρι

φλούδες γραβιέρας ή παρμεζάνας




Εκτέλεση
Πλένουμε και κόβουμε τον πάτο των σπαραγγιών μέχρι εκεί που βρίσκουμε τρυφερό κοτσάνι.  Καθαρίζουμε με το peeler για τις πατάτες (ξεφλουδίζουμε δηλαδή) το μίσχο του σπαραγγιού περίπου στο 1/3 να φύγει όλη η σκληρή μεμβράνη του και τα κόβουμε στα τρία διαγωνίως.  Βράζουμε για 5 λεπτά σε μπόλικο αλατισμένο νερό και τα τοποθετούμε μέσα σε παγωμένο νερό για να διακόψουμε το βρασμό και να κρατήσουν το χρώμα τους.




Παράλληλα με αυτό κόβουμε το ψωμί μας σε μεγάλα ζάρια, το αλείφουμε σε ένα μπωλ μέσα στο σκορδόλαδο και το βάζουμε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί για 3-4 λεπτά το πολύ να ψηθεί στους 220 βαθμούς σε αέρα προσέχοντας να μην το κάψουμε, μόνο να χρυσίσει.  



Μέσα στο μπωλ που αλείψαμε το ψωμί μας και έχει μείνει λίγο λιωμένο σκορδάκι και το λαδάκι κόβουμε στη μέση τα ντοματίνια μας και τα ανακατεύουμε να πάρουν από το σκορδόλαδο. Σκορπίζουμε μέσα και τα φύλλα του βασιλικού.




Χτυπάμε σε ένα σέηκερ - βαζάκι τα υλικά του λαδόξυδου (ξύδι, ελαιόλαδο, νερό, ζάχαρη, αλατοπίπερο) να κρεμώσουν και μετά ανακατεύουμε όλα τα υλικά της σαλάτας μας μαζί με την παρμεζάνα  μέσα σε μία μεγάλη σαλατιέρα.


Ετοιμοι!


Καλή όρεξη και καλό Σαββατοκύριακο!

Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

Φυστίκι Αιγίνης γλυκό κουταλιού




 Καλημέρα σας!


Σήμερα κερνάμε γλυκάκι κουταλιού λίγο ιδιαίτερο που δεν το βρίσκουμε εύκολα παρά μόνο σε τίποτα γκουρμεδοπαντοπωλεία ή αν έχουμε πάει βολτούλα μέχρι την Αίγινα.....φυστικάκι Αιγίνης λοιπόν! Και επειδή σκηνικό με εκδρομή στην Αίγινα δεν παίζει προς το παρόν και ξαναματαεπειδή τα φυστικάκια τώρα είναι χλωρά και κούφια εσωτερικά, δηλαδή δεν έχουν μέσα καρπό ή τουλάχιστον αυτός είναι μικροσκοπικός, φρέσκος και μαλακός αν έχουν, τώρα είναι η κατάλληλη εποχή για να το φτιάξουμε!



Μία βόλτα μέχρι το κοντινό μας πάρκο ήταν αυτή που με έκανε να στροφάρω και να αρχίσω να μαζεύω τα φυστικάκια.....   Μάζεψα καθαρό γύρω στο μισό κιλό, σε παιδεύει λιγάκι αλλά σε ανταμοίβει το αποτέλεσμα!   Δεν ξέρω αν είναι όλα έτσι αλλά έχουν λίγη κόλλα, όποιος έχει μαζέψει καπνό γνωρίζει τι εννοώ, θέλουν καλό καθάρισμα και πλύσιμο σε αρκετά νερά και να σπάσεις ένα-ένα τα μικρά κοτσανάκια που ακουμπάνε πάνω στον καρπό. Αυτό που κάνουμε γλυκάκι είναι αυτό που πετάμε ως τσόφλι στον αλμυρό καρπό.



Υλικά

500 γρ. φυστίκι Αιγίνης χλωρό πράσινο
1 κιλό  ζάχαρη κρυσταλλική
1 φλούδα πορτοκαλιού ακέρωτου
1 βανίλια
3 φλ. νερό
χυμός 1 λεμονιού



Εκτέλεση

Ξεπλένουμε πολύ καλά και αφαιρούμε το μικρό κοτσανάκι από τα φυστίκια.  Τα τρυπάμε με μία οδοντογλυφίδα λίγο και τα ζεματάμε σε βραστό νερό για 3 λεπτά από 3 φορές. Κάθε φορά πετάμε το νερό, στραγγίζουμε και ξαναβάζουμε σε βραστό νερό. 






Σε κατσαρόλα βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη και την προτοκαλόφλουδα να βράσουν για 5 λεπτά. Κατόπιν ρίχνουμε το φυστίκι, τη βανίλια και το χυμό λεμονιού  μέσα στο σιρόπι και αφήνουμε να βράσει για άλλα 5 λεπτά όλο μαζί.  

Αφήνουμε το γλυκό να ηρεμήσει και την άλλη μέρα ξαναβράζουμε άλλα 7 λεπτά για να δέσει το σιροπάκι του.

Κλείνουμε σε αποστειρωμένα βάζα.



Καλή απόλαυση!

Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

Χοιρινό στη γάστρα με πατάτες και γλυκοπατάτες




Καλημερούδια! 


Σήμερα μας μαγείρεψε η Εφούλα (όχι εγώ) αλλά για κάποιο λόγο μαγείρεψε και τις ρυθμίσεις φόντου γραμματοσειράς  στο μπλόγκερ από το δικό της pc και πρέπει να της το φτιάξω.....οπότε μετά ματαίων τηλεφωνικών προσπαθειών σας την ποστάρω εγώ τη συνταγούλα της που είναι και μούρλια! 

Εφη




Ταραταταααάνννν...να ΄μαι πάλι και εγώ....!!

Σήμερα θα κάνουμε μία υπέροχη συνταγή που την έχω συναντήσει σε πολλά τραπεζώματα αλλά και blogs ...

Αυτή είναι η δική μου εκδοχή ..με πατατούλες αλλά και γλυκοπατάτα!!!!! Ας την δούμε λοιπόν....



Τα υλικά μας είναι....:


1.5 κιλό χοιρινό σε μπουκίτσες


Για το μαρινάρισμα:


αλάτι , πιπέρι, ρίγανη, θυμάρι
2 κ. σ. μουστάρδας
χυμός από 1 πορτοκάλι, 1 μανταρίνι και 1 λεμόνι
3-4 σκελίδες σκόρδο λιωμένο και φυσικά λαδάκι


και :


4-5 πατάτες μεγαλούτσικες , κομμένες για φούρνο και μια μεγάλη γλυκοπατάτα



Εκτέλεση


Βάζουμε το κρέας σε ένα μπόλ και όλα τα υλικά για το μαρινάρισμα.

Ανακατεύουμε καλά και το αφήνουμε στην συντήρηση τουλάχιστον 1 ωρίτσα..αν έχουμε προγραμματίσει εγκαίρως το φαγάκι μας, καλό είναι το κρέας να μαριναριστεί όλο το βράδυ.


Στην συνέχεια κόβουμε τις πατάτες και την γλυκοπατάτα , τις βάζουμε στην γάστρα και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι , ρίγανη , θυμάρι και μπόλικο λαδάκι. Από πάνω βάζουμε το χοιρινό με όλο το ζουμάκι απο το μαρινάρισμα (χυμοί ,μουστάρδα και μυρωδικά).

Κλείνουμε την γάστρα μας και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200c βαθμούς για μιάμιση ώρα και κάτι!

Τσεκάρουμε κανά δυο φορές αν έχει αρκετά υγρά. Το τελευταίο 15λεπτο ξεσκεπάζουμε για να πάρει λίγο χρώμα το φαγητό μας και είμαστε έτοιμοι.



Καλή σας όρεξη!!!!!!