Λατρεμένο έδεσμα η φάβα, υποτιμημένο αν δεν έχεις δοκιμάσει, χάνεις για να ξέρεις!
Είτε παντρεμένη με καραμελωμένα κρεμμυδάκια και τα συναφή, είτε σκέτη μέσα στην απλότητά της, θα έλεγα ότι κονταροχτυπιέται με την ταραμοσαλάτα στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας. Μάλιστα θα τολμήσω να πω ότι η ταραμοσαλάτα γευστικά για μένα χάνει μπροστά στη φάβα! Πεθαίνω για αυτό το πουρεδάκι!
Φέτος υιοθετήσαμε την πρόταση του κου Γκίκα Ξενάκη, όπως είχα διαβάσει στην αγαπημένη μας Αντζελίνα και την έφτιαξα με καρότο και κρεμμύδι μέσα στην βράση της. Υπέροχη, πεντανόστιμη, γλείφαμε τα πιάτα και τη σαλατιέρα που είχε σερβιριστεί!
Δεν θέλει πολλές φιοριτούρες από πάνω, λαδάκι καλό, κρεμμυδάκι κομμμένο να πάει σε όλη την επιφάνεια, κάππαρη σκορπισμένη και λεμονάκι!
Η ιστορία της φάβας ξεκινάει από παλιά, πριν 3.500 χρόνια στη Σαντορίνη, κάποιοι μάλιστα παραγωγοί χρησιμοποιούν ακόμα τον παραδοσιακό τρόπο αλωνίσματος. Σήμερα η Φάβα Σαντορίνης είναι Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης "ΠΟΠ".
Οι νοικοκυρές, όταν μαγείρευαν τη φάβα έριχναν ελαιόλαδο, αλλά η φάβα το τραβούσε όλο. Το λάδι που ήταν δυσεύρετο και πολύτιμο στα νοικοκυριά, άγχωνε τον άντρα του σπιτιού ότι θα τελειώσει. Ετσι έλεγαν στη γυναίκα τους να κάνει οικονομία και να μη ρίχνει άλλο λάδι γιατί κάποιο λάκκο έχει, δηλαδή κάποια τρύπα έχει η φάβα για να εξαφανίζει το λάδι. Ετσι μας έμεινε και η φράση "κάποιο λάκκο έχει η φάβα", δηλαδή κάτι κρύβεται πίσω από αυτό που φαίνεται!
Περισσότερες και πολύτιμες πληροφορίες για τη φάβα και την ιστορία της εδώ .
Ιδανικά επιλέγουμε φάβα Σαντορίνης, ξέρω ότι είναι πανάκριβη αλλά έχει μία ιδιαίτερη γλύκα σε σχέση με τις άλλες και εννοείται μικρότερο χρόνο βρασμού, διαφορετικά πάμε σε φάβα εμπορίου.
Πάμε να τη φτιάξουμε;
Υλικά
500 γρ. φάβα Σαντορίνης
1 μεγάλο καρότο κομμένο σε καρεδάκια
1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε καρεδάκια
1/2 φλ. ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι
1 δαφνόφυλλο ή 1 κλωνάρι θυμάρι φρέσκο
1 λίτρο νερό
Για το σερβίρισμα
1 κρεμμύδι σε καρεδάκια
κάππαρη
λίγο ελαιόλαδο και λεμόνι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τη φάβα (η επώνυμη γενικά δεν έχει τέτοια θέματα) από τυχόν ξένα στοιχεία.
Ξεπλένουμε τη φάβα σε μπόλικα νερά και την αφήνουμε σε μπωλ με καθαρό κρύο νερό για μισή ώρα. Στραγγίζουμε να φύγουν τα νερά.
Στην κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το δαφνόφυλλο ή το θυμάρι, περνάμε ελαφρά το κρεμμύδι και μετά το καρότο να γυαλίσουν και προσθέτουμε τη φάβα. Αλατοπιπερώνουμε και συμπληρώνουμε 1 λίτρο νερό.
Αφήνουμε να σιγοβράσει, ανακατεύοντας τακτικά με ξύλινη κουτάλα για να μην πιάσει στον πάτο της κατσαρόλας. Σε χαμηλή φωτιά αυτό παίρνει περίπου 40-45 λεπτά.
Στην ουσία είναι έτοιμη, όταν αρχίσει να κοχλάζει και έχει τραβήξει όλο το νερό. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αφαιρούμε το δαφνόφυλλο και πολτοποιούμε τη φάβα με το ραβδομπλέντερ.
Σερβίρουμε σε μεγάλη πιατέλα όπου σκορπίζουμε το ωμό κρεμμύδι, την κάππαρη και περιχύνουμε με λεμόνι και ελαιόλαδο.
Εναλλακτικά, μπορούμε την ώρα που την πολτοποιούμε με το ραβδομπλέντερ, να ρίξουμε λίγο ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού μέσα στην κατσαρόλα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Λυπάμαι, αλλά τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται στα υπόψη και θα διαγράφονται. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη!