Pages

Δευτέρα 28 Αυγούστου 2017

Πέστο γλιστρίδας



Οι παρασκευές μας με τη γλιστρίδα  συνεχίζονται και αυτή τη φορά φτιάξαμε ένα πολύ ωραίο πέστο γλιστρίδας για να απολαύσουμε τα αγαπημένα μας ζυμαρικά!  #glistrida


Υλικά


500 γρ. γλιστρίδα (4 ματσάκια)
2-3 σκελίδες σκόρδο
1 φλ. παρμεζάνα (έβαλα μισό-μισό με πεκορίνο Αμφιλοχίας)
1/2 φλ. ελαιόλαδο
1/3 φλ. καβουρδισμένα καρύδια (ή άλλος ξηρός καρπός ή κουκουνάρι)
1 πρέζα αλάτι, δοκιμάζουμε αν θέλουμε παραπάνω

Αν θέλουμε, δεν έβαλα, αλλά μπορείτε να προσθέσετε και μερικά φυλλαράκια βασιλικού




 Εκτέλεση


Πλένουμε πολύ καλά και στραγγίζουμε τη γλιστρίδα. Κρατάμε μόνο τα φυλλαράκια και την κορυφή από τα βλαστάρια-μόνο δηλαδή το πολύ τρυφερό κομμάτι, όχι όλο το τμήμα του βλασταριού, δεν τα πετάμε όμως τα υπόλοιπα,  τα φυλάμε για σαλάτα ή για να κάνουμε τουρσάκι. Τοποθετούμε τα φυλλαράκια της γλιστρίδας  στο μούλτι ή μπλέντερ να πολτοποιηθούν και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά μας με τελευταίο τον ξηρό καρπό. Χτυπάμε τα υλικά όλα μέχρι να έχουν την υφή που θέλουμε σύμφωνα με το γούστο μας.

Είμαστε έτοιμοι!

Διατηρείται στο ψυγείο σε αποστειρωμένο βάζο και από πάνω ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο να καλύψουμε την επιφάνειά της αν δεν χρησιμοποιηθεί άμεσα.

Αλλο τιπ  για να το διατηρήσουμε είναι τα παγάκια, έτσι προσθέτουμε το πέστο στις παρασκευές μας.

Μπορούμε εκτός από τα ζυμαρικά να την χρησιμοποιήσουμε σε σαλάτες, πάνω σε κρακεράκια σαν ντιπ, σε ψημένο ψωμί, αν είμαστε πολύ τολμηροί σε πίτσα!




Καλή εβδομάδα!

Παρασκευή 25 Αυγούστου 2017

Φανουρόπιτα με πορτοκαλάδα



Φανουρόπιτα με πορτοκαλάδα φτιάξαμε αυτή τη φορά! 

Τα υλικά της φανουρόπιτας υπάρχουν σε κάθε ντουλάπι και μπορούμε να τη σκαρώσουμε στα γρήγορα. Τη  φτιάχνουμε αρκετές φορές το χρόνο γιατί αρέσει σε όλους μας και είναι ένα εύκολο και νηστίσιμο γλυκό. 

Τα υλικά μας μετρήθηκαν με ποτήρι κλασικό του νερού, όχι τίποτα μεγάλα, το παλιό κλασικό νεροπότηρο του καφενείου. Το λάδι που θα χρησιμοποιήσουμε είναι θέμα γούστου, πιο σωστό είναι να επιλέξουμε ένα απαλό ελαιόλαδο, αν το λάδι του σπιτιού μας είναι πιο βαρύ σε γεύση ίσως θα πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε μισό-μσό με σπορέλαιο. Ο καθένας επιλέγει αυτό που του ταιριάζει. Η φανουρόπιτα σε κάθε περίπτωση θα βγει ωραιότατη.

Εναλλακτικά στίβουμε πορτοκάλια φρέσκα αλλά ως γνωστό μου αρέσουν οι αλλαγές και είπα να τη δοκιμάσω έτσι αυτή τη φορά. Σηκώνει και τριμένο καρυδάκι η συνταγή αλλά δεν έβαλα.

Χρησιμοποίησα ταψί 30 εκατοστών και όταν ψήθηκε ήταν σχετικά χαμηλή η φανουρόπιτα, στα 4 εκατοστά. Αν θέλετε να έχει περισσότερο ύψος δοκιμάστε σε λίγο πιο στενό ταψί.





Υλικά

500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
με 1 κ. γλ. baking powder

1 ποτήρι σπορέλαιο ή ελαιόλαδο (καλύτερα μισό-μισό για να μην είναι βαριά η γεύση)
1 ποτήρι ζάχαρη  
1/2  ποτήρι κονιάκ
1 κ. γλ. κανέλα
1/2 κ. γλ. γαρίφαλο

1 κουτάκι πορτοκαλάδα με ανθρακικό (330 ml)
μαζί με 1 κ. γλ. σόδα  (κοφτό)

200 γρ. σταφίδα ξανθή (ή λιγότερο αν θέλουμε)



Εκτέλεση


Σε ένα μπωλ κοσκινίζουμε το αλεύρι με το baking powder.

Σε άλλο μπωλ ανακατεύουμε το λάδι με το κονιάκ, τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρίφαλο και φροντίζουμε να διαλυθεί καλά η ζάχαρη.

Την πορτοκαλάδα την ανακατεύω σε ένα μεγάλο ποτήρι για να τη χωράει με τη σόδα και κατευθείαν  την  προσθέτω αμέσως στο μείγμα με το λάδι.  Καλό είναι να το κάνουμε πάνω από το μπωλ με το λάδι αυτό, επειδή η σόδα μόλις έρθει σε επαφή με την πορτοκαλάδα αφρίζει.

Αδειάζω το αλεύρι στο μείγμα μου και τις σταφίδες, ανακατεύω ελάχιστα και τοποθετώ σε λαδωμένο ταψί  30 εκατοστών. 

Ψήνω για 40-45 λεπτά στους 170 βαθμούς (έβαλα αντιστάσεις) σε προθερμασμένο φούρνο. 

Μόλις βγει η φανουρόπιτα, την αφήνουμε να κρυώσει και την πασπαλίζουμε με άχνη. 




Καλή επιτυχία! 



Τρίτη 1 Αυγούστου 2017

Γλιστρίδα με ρύζι

Καλό μήνα σε όλη την μπλογκογειτονιά! 




Σας το είχα τάξει ότι θα επανέλθω με τη γλιστρίδα, αυτή τη φορά μαγειρεύτηκε "σαν" σπανακόρυζο, χωρίς πολλά υλικά, απλά και γρήγορα!  Γλιστρίδα ή αντράκλα ή τρέβλα με ρύζι λοιπόν!  Εναλλακτικά μπορεί να γίνει με πλιγούρι και θα είναι επίσης πολύ ωραίο.




Υλικά

1 κιλό γλιστρίδα
250 γρ. ρύζι καρολίνα
2-3 κρεμύδια κομμένα σε κυβάκια
2 μεγάλα καρότα κομμένα σε κυβάκια
3 ντομάτες κομμένες σε κυβάκια
1-2 κ. σ. πελτές ντομάτας
1/2 φλ. ελαιόλαδο
1 λίτρο νερό
αλάτι και πιπέρι
1 κ. γλ. πουλ μπιμπέρ (έτσι για την "αλητεία", μη βάλετε αν δεν έχετε)



Εκτέλεση

Πλένουμε και καθαρίζουμε τη γλιστρίδα αφήνοντας όλο το τρυφερό μέρος στο κοτσάνι, τη στραγγίζουμε και την κόβουμε με τα τρυφερά κοτσανάκια όπως στη φωτογραφία. 




Σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι και μόλις γυαλίσει λίγο προσθέτουμε το καρότο. 

Αφού μαραθεί λίγο και το καρότο, προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και τη γλιστρίδα.  Ανακατεύουμε λίγο να μαραθεί η γλιστρίδα και ρίχνουμε τις κομμένες ντομάτες. Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να πάρει μία βράση.  

Μόλις πάρει βράση η κατσαρόλα, προσθέτουμε το ρύζι και συμπληρώνουμε το βραστό νερό.  Ανακατεύουμε συνέχεια να μην κολλήσει το ρύζι και αφήνουμε να πιει το φαγάκι το νερό του, περίπου στα 15 με 20 λεπτά.  Σερβίρουμε με λίγο λεμονάκι στο πιάτο.




Είμαστε έτοιμοι!

Τα τελευταία χρόνια αυτά τα φαγάκια μας αρέσει να τα σερβίρουμε με γιαουρτάκι που τους πάει πολύ!  Αν δεν θέλετε το παραλείπετε.




Καλή όρεξη!