Pages

Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Χαλβάς με γάλα


Διαφορετικός αυτός ο χαλβάς που έχω στα κιτάπια μου, μακάρι να ήξερα από που....

Είπα να τον φτιάξω πριν αρχίσουν οι ζέστες και δεν τραβιέται ευχάριστα, και μια και ο καιρός ήταν ευνοϊκός τον έφτιαξα!

Βέβαια όταν τον δοκίμασα, κατάλαβα ότι ο παραδοσιακός είναι σαφώς πιο νόστιμος, πιο υγιεινός και πιο γρήγορος αλλά επειδή έχω κάτι συνταγές γραμμένες από ...το 1821...σε μπακαλόχαρτα και ότι άλλο φαντάζεσθε είπα να αρχίσω να τις δοκιμάζω και να τις καταγράψω και εδώ να υπάρχουν.

Υλικά

400 γρ. γάλα φρέσκο
200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό ή ανάμεικτο
200 γρ. μαργαρίνη
100 γρ. κουκουνάρι
κανέλα για το πασπάλισμα

Εκτέλεση

Αυτός ο χαλβάς είναι της υπομονής....
Βάζω σε κατσαρόλα το βούτυρο να λιώσει και ρίχνω τα κουκουνάρια. Αφού τα σωτάρω λιγουλάκι και έχοντας συνέχεια τη θερμοκρασία στο 1 ή 2 (πάρα πολύ χαμηλά δηλαδή) ρίχνω και το σιμιγδάλι και τα ξεχνάω για μία ώρα περίπου. Ρίχνω κανένα ανακάτεμα στο μεταξύ, σκοπός είναι να μείνει ανοιχτόχρωμος ο χαλβάς για αυτό και η τόσο χαμηλή θερμοκρασία.

Στην ώρα ζεσταίνω το γάλα με τη ζάχαρη και μόλις πάρουν βράση αυξάνω σε μέτρια θερμοκρασία το σιμιγδάλι και προσεκτικά ρίχνω το γάλα με τη ζάχαρη. Ανακατεύω με ξύλινη κουτάλα να πήξει και μόλις γίνει αυτό κατεβάζω την κατσαρόλα από τη φωτιά, σκεπάζω με πετσέτα, αφήνω να φουσκώσει και να κρυώσει.

Χτενίζω με πηρούνι όλο το χαλβά να αφρατέψει και σερβίρω έτσι σε πιατάκι.

Εγώ το χτενισματάκι δεν το έκανα γιατί είχαν πέσει από πάνω και αυτή η δοσολογία δεν βγάζει παραπάνω από μία ταρτιέρα περίπου σε μέγεθος, αλλά αυτή τη συνταγή την έχω καταγράψει έτσι.

Καλή σας απόλαυση!

15 σχόλια:

  1. Χρόνια πολλά και χριστός ανέστη Έφη!
    Εμ, που να τους προλάβεις έτσι που το περιμένανε το φανταστικό γλυκάκι!!!
    Ο χαλβάς είναι αγαπημένος μου! Αλλά τον λατρεύω καβουρδισμένο!
    Αχχχχ!!
    Αλλά τώρα όλα αυτά είναι παρελθόν για 'μένα...
    Ίσως όμως μια φορά στο τόσο σε μια ιδιαίτερη περίσταση...
    :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν είχα ξανακούσει την εκτέλεση αυτή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πρωτόγνωρο το γάλα στον χαλβά (για μένα).
    Στο "ταμείο υλικών" στην ντουλάπα, που έκανα τις περασμένες μερες, έδωσε και ένα πακέτο σιμιγδάλι χοντρό.
    Το πείραμα θα γίνει την επόμενη εβδομάδα!
    Καλό βράδυ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Διαφορετική συνταγή του χαλβά, δεν μπορώ να φανταστώ πως θα είναι με γάλα, από το δικό σου δεν βλέπω να περίσσεψε τίποτα για να δοκιμάσω, με βλέπω να το επιχειρώ για να διαπιστώσω το αποτέλεσμα!
    Φιλιάααα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΤΕΛΕΙΟΣ Ο ΧΑΛΒΑΣ!!
    ΔΕΝ ΤΟΝ ΕΙΧΑ ΞΑΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙ ΜΕ ΓΑΛΑ ΑΛΛΑ ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΩ ΣΥΝΤΟΜΑ!!!
    ΦΙΛΙΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μου αρέσει πολύ ο χαλβάς!!!Αλλα για να πώ την αλήθεια, κάποτε που δοκίμασα χαλβά με γάλα ,δεν ενθουσιάστηκα, ισως γιατί εχω μάθει στην κλασσική του εκδοχή,και τον προτιμώ ετσι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Χαλβαδάκι με γάλα ε? Και την έψαχνα τη συνταγή αυτή :) Ωραίο το νέο background Εφάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Kikop80, ο κλασσικός είναι πιο ελαφρύς πάντως και πιο γρήγορος!
    Από γεύση μια χαρά ήταν, αλλά ο άλλος είναι σαφώς ανώτερος. Θα κάνω και μερικές ακόμα δοκιμές γιατί έχω σημειωμένες πολλές παραλλαγές αλλά αυτόν δεν βλέπω λόγο να τον ξανακάνω.

    KitsosMitsos, ούτε εγώ τον είχα ξανακούσει και με ιντριγκάρισε για αυτό και τον σημείωσα.

    Δύσπιστε, Ελενα, georgiaxara, αυτό που λέει η Riri ισχύει...Μια χαρά το γλυκό όπως ξαναείπα αλλά γιατί να μπω σε τέτοια χρονοβόρα διαδικασία και επιβαρυμένα υλικά???χαχαχα!!! Μια φορά τη δοκιμή την κάναμε!

    Ρενάκο, έχω και μερικές ακόμα, μάλιστα μία του Παρλιάρου έχει και αβγά, αλλά δεν τις έχω δοκιμάσει ακόμα! Αν θες πες μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ εφούλες μου !!!!
    Χριστός Ανέστη !!!


    αυτό το χτένισμα του χαλβά μου έκανε πολύ κλικ !!! αχ και να είχα λιγάκι τώρα τι καλά που θα ήτανε !!!!

    γεια στα χεράκια σου Εφάκι !!


    φιλια πολλά πολλά και καλό σ/κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ, χρόνια πολλά!! αγαπημένο γλυκάκι και αυτό φαίνεται πολύ πετυχημένο!!μιαμ, μιάμ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Χρονια Πολλα!
    Μπορει να μην με ενθουσιαζει ο χαλβας..με η χωρις γαλα...αλλα οι φραουλιτσες σου που πεταν στο πλαι..πολυ χαριτομενες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αν σου πω οτι την ήθελα αυτή τη συνταγή!!!Με τις φίλες μου απο το κολέγιο πηγαίνουμε μια φορά το μήνα σε ταβέρνα και μία από αυτές μας έδιναν κέρασμα στο τέλος ένα τέτοιο χαλβά με σαντιγί για γαρνίορισμα..Να ευχηθώ Καλή Πρωτομαγιά γλυκιά μου!Την..κλέβω για να τη φτιάξω!Κουκουνάρια δεν έχω..θα βάλω αμύγδαλα ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Εγώ νομίζω θα μου αρέσει αυτός ο χαλβάς. Παρόλο που γενικά με πειράζει στο στομάχι, με γάλα μπορεί να μου κάνει και καλό, χαχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ναι,γιατί αν έκανε ζέστη θα μας κακόπεφτε και δεν θα μπορούσαμε να τον καταπιούμε...
    θα τον δοκιμάσω φιλενάδα...
    ααα...και μια που δεν πρόλαβες να χτενίσεις το χαλβά,έχω κάτι καταίφια που θέλουν κου ντε παιν...προσφέρεσαι...???
    φιλιά πολλά κι ευχές καθυστερημένα μιά που λόγω κοπάνας Πασχαλιάτικης δεν τα είπαμε...
    να έχεις ένα τέλειο μήνα...-:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ελισαβετ σπυριδακου16 Σεπτεμβρίου 2017 στις 1:26 μ.μ.

    ο χαλβας με το γαλα ειναι ανατολιτικης, πιθανον τουρκικης προελευσης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Λυπάμαι, αλλά τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται στα υπόψη και θα διαγράφονται. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη!