Ετσι λέγονται οι κρεμμυδοντολμάδες της Μυτιλήνης. Αυτή τη συνταγή την είχα δει από την αγαπημένη εκπομπή "Μπουκιά και συγχώριο" του Η. Μαμαλάκη για πρώτη φορά μόνο που εγώ την έκανα στην κατσαρόλα και με μικροδιαφορές...
Γενικώς λατρεύουμε τους ντολμάδες πάσης φύσεως και το είχα στο μυαλό μου χρόνια...αλλά και αυτό από αναβολή σε αναβολή πήγαινε...
Υλικά
10 μεγάλα στρογγυλεμένα κρεμμύδια ξερά
1/2 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος ή ανάμεικτος με χοιρινό
1 κρεμμύδι ξερό ψιλ/νο (*)
1/2 ματσάκι μαϊντανός ψιλ/νος
200 γρ. ρύζι νυχάκι
1 μεγάλη ντομάτα ψιλ/νη
αλάτι, πιπέρι, κύμινο, ελάχιστο ελαιόλαδο
2 κ.σ. σάλτσα pummaro, χυμός 1 λεμονιού
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε όλα τα παραπάνω εκτός από τα 10 κρεμμύδια για να κάνουμε τη γέμιση του κιμά.
Σταυρώνουμε λίγο στο γενάκι τους τα κρεμμύδια και τα βράζουμε σε αλατισμένο νεράκι.
Τα έβαλα στην χύτρα και τα έβρασα περίπου 20 λεπτά.
Τα έβγαλα και τα άφησα να κρυώσουν σε ένα ταψάκι.
Οταν κρύωσαν αρκετά για να μην καίγομαι πιάνοντάς τα, άρχισα να σκίζω μόνο την μία πλευρά και να ελευθερώνω προσεκτικά ένα ένα τα φύλλα τους.
*Τις καρδιές από τα κρεμμύδια τις πέταξα μέσα στο μούλτι και τις ανακάτεψα με τη γέμιση του κιμά επίσης.
Κάθε ένα που έβγαζα, γέμιζα με μία κουταλιά (ανάλογα με το μέγεθος του κρεμμυδόφυλλου) κιμά και τύλιγα επίσης προσεκτικά για να μην σπάσουν τα φύλλα.
Εγώ επειδή φοβήθηκα ότι θα κολλήσουν στην κατσαρόλα έστρωσα 2-3 λαχανόφυλλα στον πάτο της, και άρχισα να αραδιάζω τους ντολμάδες όπως όλα τα ντολμαδάκια, στριμωχτά-στριμωχτά μέχρι να τελειώσουν.
Στο τέλος έριξα ελάχιστο (γιατί ήδη είχαμε στους ντολμάδες) λαδάκι, αλάτι, πιπέρι, τις 2 κ. σ. σάλτσας, συμπλήρωσα και μία κούπα νερό, έβαλα ένα πιάτο από πάνω και άφησα να βράσουν σε χαμηλή φωτιά για περίπου 40 λεπτά.
Οταν βγήκαν έριξα και το χυμό 1 λεμονιού από πάνω, κούνησα λίγο και τα άφησα να σταθούν.
Πεντανόστιμο έγινε....!!!!!!!!!!! Τα κρεμμύδια δίνουν μία γλυκύτητα άλλο πράγμα!!! Φτιάξτε το οπωσδήποτε!
Καλή σας όρεξη!
Καλή Πρωτομαγιά και καλό μήνα σε όλο το μπλογκοπαρεάκι!!!
Να περάσετε πανέμορφα όλοι!!!
Κι εγώ με κρεμμύδια "έπαιζα" σήμερα :) Ετοίμαζα το αυριανό στιφάδο γιατί το πρωί έχει βολτούλα. Θέλω πολύ να δοκιμάσω αυτό το φαγάκι το έχω βάλει κι εγώ στο μάτι από τότε που λες αλλά δεν έτυχε μέχρι στιγμής. Με δελεάζεις κι αν δεν είχα καθαρίσει ένα σκασμό κρεμμύδια απόψε θα το έφτιαχνα τώρα δα. Εφάκι, όταν λες "Σταυρώνουμε λίγο στο γενάκι τους τα κρεμμύδια<<" εννοείς με την πατροπαράδοτη κίνηση της καλής χριστιανής ή κάτι που δεν κατάλαβα? Έλα πες τι σταυρώνουμε γιατί δε το ΄χω :) Τέλειο φαίνεται πάντως! Και οι φωτος σου όλο και καλύτερες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπημένο φαγητό που το μαγειρεύω χρόνια τώρα ιδιαίτερα τώρα που θα βγουν τα νέα κρεμμύδια τα βατικιώτικα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή Πρωτομαγιά!!
Ρενάκο τέλειο είναι! Φτιάξτο και δεν θα το μετανοιώσες καθόλου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟχι έτσι...χαχαχα! Εννοώ ότι σκίζουμε πολύ ελάχιστα με το μαχαιράκι από εκεί που έχει τα μουστάκια του για να μπορεί να βγει πιο εύκολα η καρδιά και να βράσει πιο γρήγορα το κρεμμυδάκι.
Ξανθή εννοείς τα φρέσκα ξερά που έχει η λαϊκή τώρα, ε??? Πήρα αλλά έτσι όπως τα είδα δεν ήμουν σίγουρη ότι θα υπάρχουν αν τα βράσω και δεν έβαλα από αυτά, μόνο τα ξερά τα παλιά. Την άλλη φορά γιατί θα υπάρξει σύντομα και άλλη φορά θα τα φτιάξω με εκείνα!
Καλή Πρωτομαγιά κορίτσια!
Έχω φάει αλλά δεν τα έχω φτιάξει ποτέ! Την αντιγράφω τη συνταγή όμως και θα τα φτιάξω οπωσδήποτε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυνταγή νόστιμη που ξεφεύγει από το συνηθισμένο. Καλό μήνα να έχεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ενδιαφέρουσα συνταγή, την σημειώνω στα "προσεχώς"!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ!
αγαπημένο φαγάκι, καλό μήνα!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου άνοιξες την όρεξη βραδιάτικα. Θα αντισταθώ όμως.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μήνα και καλή Πρωτομαγιά!! Πολύ ωραία η συνταγή σου Έφη μου και δεν έτυχε να τη δοκιμάσω ποτέ! Σημειώνεται!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μήνα Εφάκι, καλή Πρωτομαγιά!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε πολλές νοστιμιές σαν κι αυτή που μας κερνάς σήμερα!
Φιλάκια!
Ωραιο φαινεται ε;;;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλη Εργατική πρωτομαγια
Θα δοκιμαστεί οπωσδήποτε η συνταγή σου Έφη! Μου έκαναν "κλικ" τα σουγάνια σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ μου αρέσουν τα μαγειρεμένα κρεμμύδια... έχουν αυτή τη γλύκα, αααχχχ
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μήνα Εφάκι μου, καλά να περάσετε!!!
ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΕΦΗ ΜΟΥ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΝΟΣΤΙΜΑ ΦΑΓΑΚΙΑ!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣΕ ΦΙΛΩ ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ!!!
πρώτη φορά το ακούω.καλό μήνα!
ΑπάντησηΔιαγραφήmoy aresei Efh moy 8a to ftiaksw
ΑπάντησηΔιαγραφήΕφη φοβερό φαγητό!!! Θα το επιχειρήσω αν και με τα ντολμαδοειδη δεν τα καταφερνω στο τυλιγμα!!! Τελειο φαίνεται!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚατερινάκο, είναι τέλεια και όπως είπε και μία φίλη με γιαουρτάκι σερβιρισμένα ακόμα καλύτερα! Επειδή τα κρεμμυδια βράζουν μαλακώνουν καλά και ρολάρονται πανεύκολα. Δεν είναι σαν τα γιαλατζί ή τους λαχανοντολμάδες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠεριμένω εντυπώσεις! Καλημερούδια!