Pages

Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Τάρτα φράουλας







Για τη ζύμη τάρτας

180 γραμμ. αλεύρι για όλεςτις χρήσεις, κοσκινισμένο
¼ κ.κ. αλάτι
1 κ.σ. ζάχαρη
90 γραμμ. κρύα μαργαρίνη, σε κυβάκια
κρόκο από 1 μέτριο αυγό ανακατεμένο με 2 κ.σ. παγωμένο νερό
1 κ.σ. ελαιόλαδο, για τη φόρμα
 
 
Εκτέλεση
 
 
Λαδώνουμε μια ταρτιέρα.
 
Ανακατεύουμε σε μία λεκάνη το αλεύρι με το αλάτι που τα έχουμε κοσκινίσει. Προσθέτουμε τη μαργαρίνη και ζυμώνουμε  ώσπου το μείγμα να αποκτήσει υφή τριμμένης φρυγανιάς. Προσθέτουμε το αυγό και ζυμώνουμε  ακόμη λίγο έως ότου αποκτήσουμε ένα ομοιογενές ζυμάρι. Αλευρώνουμε τον πάγκο μας, μεταφέρουμε το ζυμάρι εκεί και πλάθουμε μία μπάλα.
 
Με έναν πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο, με διάμετρο κατά 2 εκ. μεγαλύτερη από αυτήν της φόρμας που χρησιμοποιούμε. Στρώνουμε τη ζύμη μέσα στη φόρμα. Την πιέζουμε με τα χέρια μας για να κολλήσει καλά στα τοιχώματα και αφαιρούμε όση προεξέχει. Τη σκεπάζουμε με μεμβράνη και βάζουμε τη φόρμα στο ψυγείο για 1 ώρα ή στην κατάψυξη για 15 λεπτά, σε περίπτωση που βιαζόμαστε.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190οC. Βγάζουμε την τάρτα από το ψυγείο, απλώνουμε επάνω στη μεμβράνη ξερά φασόλια ή ρύζι  ώστε το βάρος τους να μην αφήσει την τάρτα να φουσκώσει κατά τη διάρκεια του ψησίματος και την ψήνουμε στον φούρνο για 10 λεπτά. Αφαιρούμε προσεκτικά τη μεμβράνη (η οποία ΔΕΝ καίγεται, ούτε και καίει όταν την πιάσουμε για να την αφαιρέσουμε) και τα φασόλια και ψήνουμε την τάρτα ώσπου η άκρη της να πάρει ένα μπισκοτένιο χρώμα, περίπου για 5-7 λεπτά ακόμη.
 


Για την κρέμα βανίλιας


2 λοβούς βανίλιας, ανοιγμένους κατά μήκος με τη μύτη ενός μαχαιριού (εγώ αντικατέστησα με 2 κ. σ. εσάνς βανίλιας γιατί δεν είχα λοβούς)
150 ml γάλα πλήρες
150 ml κρέμα γάλακτος
1 αυγό
2 κρόκοι αυγών
100 γραμμ. ζάχαρη, αρωματισμένη με βανίλια (συσκευασία στα σουπερμάρκετ, αλλιώς 1 κάψουλα βανιλλίνης)
20 γραμμ. αλεύρι, κοσκινισμένο       
 
 
χτυπημένη φυτική σαντιγύ με λίγη άχνη για το ντεκόρ


Εκτέλεση
 

Ρίχνετε τους σπόρους της βανίλιας σε μια κατσαρόλα, προσθέτετε το γάλα και την κρέμα γάλακτος και τα αφήνετε να σιγοβράσουν.
 
Τα απομακρύνετε από τη φωτιά και αφήνετε να εκχυλιστεί η βανίλια μέσα στο μείγμα αυτό για 15 λεπτά. Στη δική μου περίπτωση μόλις πήρε βράση το μείγμα, έριξα την εσάνς και το κατέβασα.

Χτυπάτε το αυγό και τους κρόκους με την αρωματική ζάχαρη και μόλις το μείγμα πάρει απαλό κίτρινο χρώμα και αφρατέψει, προσθέτετε το αλεύρι και ανακατεύετε καλά. Σουρώνετε το μείγμα της βανίλιας μέσα στους χτυπημένους κρόκους, ανακατεύοντας συνεχώς. Βάζετε το νέο μείγμα σε χαμηλή φωτιά και το αφήνετε να πάρει βράση ανακατεύοντάς το συνεχώς, για 1-2 λεπτά, μέχρι να πήξει. Το μεταγγίζετε σε ένα μπολ και το αφήνετε να κρυώσει.
 


Βγάζετε τη βάση της τάρτας από την ταρτιέρα με πολύ προσοχή και αφού έχει κρυώσει καλά, τη βάζετε σε μια πιατέλα και στρώνετε την κρέμα. Τοποθετείτε ομοιόμορφα τις φράουλες. Αν θέλετε, μπορείτε να αλείψετε με  μαρμελάδα τις φράουλες για να αποκτήσουν πιο γυαλιστερή εμφάνιση.


Αν επίσης θέλουμε, στολίζουμε με σαντιγύ. Θέλουμε, θέλουμε, εννοείται!!!
 

Τα δύο ταρτάκια είναι από τα περισσεύματα της ζύμης που στρώθηκε στην ταρτιέρα και όταν έβαζα τη σαντιγύ εμφανίστηκαν γιος και ανιψιός...οπότε αποτελούν ήδη παρελθόν...!!
 


 
Καλή σας απόλαυση!
 

Η συνταγή είναι συνδυασμός από το ΒΗΜΑgazino.

18 σχόλια:

  1. Αγαπημένο γλυκό αλλά λιγάκι δύσκολο..


    καλημέρα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα Έφη μου, υπέροχη η τάρτα με τις φράουλες και πολύ δροσιστική! Γεια στα χέρια σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τάρτα και φράουλες, τι καλύτερο για την εποχή!! Γεια στα χέρια σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Katerina, είναι όμως πολύ ωραίο και οι φράουλες μας φωνάζουν αυτό τον καιρό!!

    Κική, ευχαριστώ!

    Ξανθή, έχουν τρελαθεί τα πιτσιρίκια!!

    Αγγελική, σε ευχαριστώ πολύ!

    Εχω ακόμα δρόμο όμως, θέλω να πειραματιστώ λίγο ακόμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Έφη μου.....με έχει γλυκάνει όσο δεν πάει...!!!! Αυτό ήθελα για να μου φτιάξει την μέρα μου!!!!
    Σε ευχαριστώώώ...!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Υπέροχη, υπέροχη, υπέροχη!!
    Την θαυμάζω εις τριπλούν, μπας και πάρω ... τριπλούν τεμάχιον;-)
    Φιλιάααααα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το αγαπημένο μου ανοιξιάτικο γλυκάκι! Μπράβο Εφάκι μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Από που να ξεκινήσω;;
    Η τάρτα σου υπέροχη!
    Η κρέμα "αχτύπητη"!!
    Τελικό αποτέλεσμα... φανταστικό και μυρωδάτο!!!!
    Γεια στα χέρια σου Έφη μου :)
    Φιλιά
    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πολύ λαχταριστό το γλυκάκι σου Έφη! Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΜΟΥ ΑΡΕΣΟΥΝ ΠΟΛΥ ΟΙ ΤΑΡΤΕΣ....!!!
    ΘΑ ΔΟΚΙΜΑΣΩ ΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΑΚΙ!!
    ΦΙΛΑΚΙΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Εφούλα το' ξερα!!

    Ελενα και βέβαια τριπλό!! Κόπιασε!

    Ρενάκο, χτύπησα φλέβα, ε??χαχα!!!

    Λιλού μου, όντως υπέροχο! Και το μπισκότο της απίστευτα τραγανό!

    Γιώργο, σε ευχαριστώ!!!

    Μαρία, να' σαι καλά!

    Georgiaxara, με τέτοιες φράουλες τώρα η τάρτα είναι ότι πεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Σου βγήκαν πολύ όμορφες θα είναι σίγουρα και πολύ νόστιμες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Η βάση σου δείχνει υπέροχα τραγανή! Όσο για τη γέμιση; Προκαλεί τους σιελογόνους μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αχ! υπέροχα όλα..το φόντο, η τάρτα, λατρεμένο γλυκό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Έφη μου, κάτι σε περιμένει στο Tantekiki.blogspot.com
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Λυπάμαι, αλλά τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται στα υπόψη και θα διαγράφονται. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη!