Σήμερα κερνάμε πορτοκαλένιο ραβανί ωραίο και σιροπιαστό για τον αντρούλη μου που έχει την γιορτή του!
Εχω την συνταγή από την ξαδέρφη μου εδώ και ....10...μπορεί και παραπάνω χρόνια...και δεν την έχω φτιάξει ποτέ, μία βγαίνει το ένα μία βγαίνει το άλλο μπροστά και όλο έμενε!
Πρόκειται για ένα πεντανόστιμο γλυκό που μπορούμε να το φτιάξουμε τώρα που αρχίζουν οι γιορτές αλλά και όποια άλλη στιγμή θέλουμε, εννοείται!
Η δοσολογία είναι για το ταψί του φούρνου, οπότε αναπροσαρμόζουμε όπως θέλουμε εμείς.
Και αυτή η συνταγή όπως και η καρυδόπιτα έχει πολλά αβγά και μετριέται εν μέρει με το κουτάλι της σούπας. Παλιά και σταθερή αξία το κουτάλι της σούπας...χαχαχχααχ!!!
Αυτό που λέμε "κλειδί" στην υπόθεση ραβανί, είναι να χτυπήσουμε καλά τους κρόκους με τη ζάχαρη και να ενώσουμε επίσης καλά με τη μαρέγκα και το υπόλοιπο υλικό μας για να μην μας μυρίζει αβγουλίλα, γιατί εδώ μιλάμε για πολλά αβγουλάκια.
Πάμε να το δούμε!
Υλικά
15 κ. σ. ζάχαρη κρυσταλλική
15 αβγά (χωριστά κρόκοι + ασπράδια)
15 κ. σ. σιμιγδάλι ψιλό
7 1/2 κ. σ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
ξύσμα 3 πορτοκαλιών
1 φλ. τσ. χυμός πορτοκαλιού (180 ml)
3 βανίλιες
1 φάκελος baking powder
Για το σιρόπι
1 κιλό ζάχαρη κρυσταλλική
3 ποτήρια νερό
1/2 πακέτο μαργαρίνη
Εκτέλεση
Ενώνω το σιμιγδάλι, το αλεύρι, τις βανίλιες και το baking powder σε ένα μπωλ.
Σε άλλο μπωλ χτυπώ τα ασπράδια σε μαρέγκα.
Σε άλλο μπωλ χτυπώ τους κρόκους με τη ζάχαρη πολύ καλά και συνεχίζω με το χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα πορτοκαλιού και τέλος ρίχνω σε δύο δόσεις το μίγμα σιμιγδαλιού εναλλάξ με τη μαρέγκα.
Ανακατεύω με απαλές κινήσεις για να ενσωματωθεί η μαρέγκα σωστά και αδειάζω σε βουτυρωμένο ταψί.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς, πάνω-κάτω αντιστάσεις στη μεσαία σχάρα για 45 - 50 λεπτά. Αυτό βέβαια είναι και θέμα φούρνου, το ελέγχουμε χωρίς να ανοίγουμε το φούρνο.
Οταν βγει το αφήνουμε να κρυώσει και ρίχνουμε ζεστό το σιρόπι.
* Αν θέλουμε χτυπάμε 2 morfat με λίγη ζάχαρη άχνη να γίνουν σαντιγύ. Την βάζουμε για καμιά ώρα στο ψυγείο να σφίξει λίγο και κάνουμε ωραίες ροζετούλες με κορνέ. Επίσης προαιρετικό να πασπαλίσουμε με τρούφα χρωματιστή πάνω από τη σαντιγύ.
Καλή σας απόλαυση!
Εφουλίνι μου να τον χαίρεσαι τον αντρούλη σου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα του δώσεις πολλές ευχές και να του πεις ότι το μεγάλο κομμάτι που λείπει από το ταψί, μην το ψάχνει!
Κεράστηκα!
Φιλάκια!
Χρόνια του πολλά!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ εβδομάδα των ραβανί, εγώ έφτιαξα με σιρόπι ανανά!!και τώρα δίπλα μου κάποιος τρώει ένα τεράστιο κομμάτι.
Καλησπέρα, Έφη και χρόνια πολλά για το σύζυγο, πολύχρονος.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαίρνω κέρασμα από το πολύ αφράτο και υπέροχο γλυκάκι σου.
Να είσαι κι εσύ καλά, να τον χαίρεσαι και να μας φτιάχνεις υπέροχα γλυκάκια.
Καλό βράδυ.
Χρόνια πολλά να χαίρεσε τον αντρα σου να είστε καλά με υγεία.Τ ραβανί σου πολύ καλό και πολύ μυρωδάτο(με τόσο πορτοκάλι)ένα κομματάκι και απο δώ;Καλό βράδυ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕφη μου,
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα τον χαίρεσαι το σύζυγο ... να είναι πάντα καλά.
Ευχαριστούμε για το κέρασμα.
Φιλιά πολλά
Χρόνια Πολλά στον πάτερ φαμίλια σας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα τον χαίρεστε και να σας χαίρεται!
Όσο για το γλυκάκι, δείχνει όντως πολύ αφράτο και σιροπιαστό Έφη μου.
Εφούλα, ήδη ευχήθηκα στο φόρουμ λίγο νωρίτερα αλλά... είπα να περάσω μια βόλτα κι από δω... Όοοχι, δεν έχει να κάνει με το ραβανί σου:-)... αλλά για να δώσω και πάλι ευχές!! Ε, τώρα εάν περίσσεψε κανένα κομματάκι δε θα πω όχι... Φιλιά και πάλι Χρόνια Πολλά:-))
ΑπάντησηΔιαγραφήόταν το Αρωμα Γυναίκας συνάντησε το άρωμα του πορτοκαλιού σου,έγινε του ραβανί ο γάμος...
ΑπάντησηΔιαγραφήπολύχρονος ο στύλος σου να τον χαιρόμαστε όσοι τον αγαπάμε...
ααα...και πες του να αλλάξει ημερομηνία εορτής...
σήμερα γιορτάζουν οι ανύπαντροι και οι παρθένες...
ούτε ανύπαντρος είναι πες του και φαντάζομαι μετά από 4 παιδιά ούτε και παρθένος...
ζζζμουυυατττςςςςς στο λόχο...-:))
Χρόνια πολλά Εφη, να τον χαίρεσαι τον αντρούλη σου!Υπέροχο και μοσχομυριστώ το ραβανί!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα!
Εφούλα να τον χαίρεσαι τον καλό σου! Και του χρόνου να είστε καλά! Το ραβανί σου πολύ ωραίο, κάπως έτσι το φτιάχνει και η μαμά μου!!! Μοσχοβόλισε μέχρι εδώ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπημενο γλυκακι! Εχω και καιρο να φτιαξω, εδωσες ιδεα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτη βιασυνη μου δεν ευχηθηκα! Να τον χαιρεσαι και να στε παντα γεροι κι αγαπημενοι!
ΑπάντησηΔιαγραφήνα τον χαίρεσαι Εφουλα!παρ'οτι δεν είμαι φαν στο ραβανί, ομολογώ οτι έχει άψογη εμφάνιση, τόσο που κι εμένα με κάνει να το λιγουρεύομαι :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΑχ αυτά τα σιροπιστά! δίνανε και παίρνανε στις ονομαστικές εορτές !! φοβερές παραδόσεις !!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ και να τον χαιρόσαστε τον στύλο του σπιτιού σας !!!!!!!
πες του πολλές ευχές και πολλά φιλιά !!!
Δείχνει τέλειο! Φαντάζομαι μυρωδιές!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕφούλα, δε βρίσκω το mail σου και ελπίζω να δεις αυτό το μήνυμα.... Όποτε έχεις ευκαιρία σε περιμένω από το blog μου για να παραλάβεις ένα δωράκι! Φιλιά και καλό απόγευμα:-)) Άννα
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρόνια πολλά, να τον χαίρεσαι, όπως πάντα καθυστερημένη. Έχω την μικρή με πυρετό από την Κυριακή, οπότε με καταλαβαίνεις. Ευχαριστώ για το κέρασμα!!! Φιλάκια
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαθυστερημένα χρόνια πολλά Εφάκι μου! Να τον χαίρεσαι τον καλό σου και να είναι πάντα καλά:)
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγω ήρθα καθυστερημένη μαζί με τη Μαρία! ;-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρόνια πολλά και καλά! Να τον χαίρεστε!
Αχ να είχα ένα κομματάκι!!!
Παρεμπιπτόντως έκανα τη σούπαπ με το κουνουπίδι και ήταν πολύ ωραία!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜανούλα θα με στείλεις νυχτιάτικα. Έκοψα το τσιγάρο και πεθαίνω για γλυκά! Το ραβανί δε είναι απο τα πολυλατρεμένα! Δεν με φοβίζουν τα 15 αυγά.. θα μπορούσε να έχει άλλα τόσα :)) Σε φιλώ πολύ πολύ
ΑπάντησηΔιαγραφήΑχ καλε να χάιρεσαι κα τον άντρα σου ! Και να σε χαίρεται και αυτός βεβαίως βεβαίως!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραιο φαινεται το ραβανί σου ΕΦΗ μου σοροπιαστό και λαχταριστό..
ΑπάντησηΔιαγραφήΑααα.. να χαιρασαι και τον σύζυγο!! γιατί γιορταζει στις 21;; μονο στην Κρήτη γιορτάζουνε τιε ελευθερες όπως λέει και το σπιρτόκουτο.. το ξέρω γιατι μένω εδώ!!! να ειναι παντα γερός και να τον καμαρώνεις!!! έστω και καθυστερημενα.... καλό βραδυ
Σας ευχαριστώ πολύ για τις όμορφες ευχές σας! Να είστε καλά και να χαίρεστε τις οικογένειές σας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟσο για την ημερομηνία....γιορτάζει τότε γιατί της Παναγίας είμαστε όλοι...σκορποχώρι οπότε το καθιερώσαμε για Νοέμβριο...τρώει τέτοια καζούρα κάθε φορά...χαχχαχα!!! Αυτός και ένας ξάδερφός του στην Κεφαλονιά ...και εκείνος παντρεμένος με παιδιά...η πλάκα που τους κάνουμε δεν λέγεται..
Ποσα κουταλια σουπας ειναι ενας φακελος μπεικιν παουντερ;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα.
Διαγραφή1 φάκελος αντιστοιχεί σε 20 γραμμάρια, είναι 2 κουταλιές της σούπας (κανονικές).
Νοστιμότατο το έφτιαξα και εγινε τέλειο
ΑπάντησηΔιαγραφή