Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Ραβανί με άρωμα πορτοκάλι




Σήμερα κερνάμε πορτοκαλένιο ραβανί ωραίο και σιροπιαστό για τον αντρούλη μου που έχει την γιορτή του!

Εχω την συνταγή από την ξαδέρφη μου εδώ και ....10...μπορεί και παραπάνω χρόνια...και δεν την έχω φτιάξει ποτέ, μία βγαίνει το ένα μία βγαίνει το άλλο μπροστά και όλο έμενε!

Πρόκειται για ένα πεντανόστιμο γλυκό που μπορούμε να το φτιάξουμε τώρα που αρχίζουν οι γιορτές αλλά και όποια άλλη στιγμή θέλουμε, εννοείται!

Η δοσολογία είναι για το ταψί του φούρνου, οπότε αναπροσαρμόζουμε όπως θέλουμε εμείς.

Και αυτή η συνταγή όπως και η καρυδόπιτα έχει πολλά αβγά και μετριέται εν μέρει με το κουτάλι της σούπας. Παλιά και σταθερή αξία το κουτάλι της σούπας...χαχαχχααχ!!!

Αυτό που λέμε "κλειδί" στην υπόθεση ραβανί, είναι να χτυπήσουμε καλά τους κρόκους με τη ζάχαρη και να ενώσουμε επίσης καλά με τη μαρέγκα και το υπόλοιπο υλικό  μας για να μην μας μυρίζει αβγουλίλα, γιατί εδώ μιλάμε για πολλά αβγουλάκια.

Πάμε να το δούμε!


Υλικά

15 κ. σ. ζάχαρη κρυσταλλική
15 αβγά (χωριστά κρόκοι + ασπράδια)

15 κ. σ. σιμιγδάλι ψιλό
7 1/2 κ. σ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
ξύσμα 3 πορτοκαλιών
1 φλ. τσ. χυμός πορτοκαλιού (180 ml)
3 βανίλιες
1 φάκελος baking powder

Για το σιρόπι

1 κιλό ζάχαρη κρυσταλλική
3 ποτήρια νερό
1/2 πακέτο μαργαρίνη

Εκτέλεση

Ενώνω το σιμιγδάλι, το αλεύρι, τις βανίλιες και το baking powder σε ένα μπωλ.

Σε άλλο μπωλ χτυπώ τα ασπράδια σε μαρέγκα.

Σε άλλο μπωλ χτυπώ τους κρόκους με τη ζάχαρη πολύ καλά και συνεχίζω με το χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα πορτοκαλιού και τέλος ρίχνω σε δύο δόσεις το μίγμα σιμιγδαλιού εναλλάξ με τη μαρέγκα.

Ανακατεύω με απαλές κινήσεις για να ενσωματωθεί η μαρέγκα σωστά και αδειάζω σε βουτυρωμένο ταψί.

Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς, πάνω-κάτω αντιστάσεις στη μεσαία σχάρα για 45 - 50 λεπτά. Αυτό βέβαια είναι και θέμα φούρνου, το ελέγχουμε χωρίς να ανοίγουμε το φούρνο.



Οταν βγει το αφήνουμε να κρυώσει και ρίχνουμε ζεστό το σιρόπι.

* Αν θέλουμε χτυπάμε 2 morfat με λίγη ζάχαρη άχνη να γίνουν σαντιγύ. Την βάζουμε για καμιά ώρα στο ψυγείο να σφίξει λίγο και κάνουμε ωραίες ροζετούλες με κορνέ.  Επίσης προαιρετικό να πασπαλίσουμε με τρούφα χρωματιστή πάνω από τη σαντιγύ.


Καλή σας απόλαυση!


27 σχόλια:

  1. Εφουλίνι μου να τον χαίρεσαι τον αντρούλη σου!!!
    Να του δώσεις πολλές ευχές και να του πεις ότι το μεγάλο κομμάτι που λείπει από το ταψί, μην το ψάχνει!
    Κεράστηκα!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χρόνια του πολλά!!
    Η εβδομάδα των ραβανί, εγώ έφτιαξα με σιρόπι ανανά!!και τώρα δίπλα μου κάποιος τρώει ένα τεράστιο κομμάτι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα, Έφη και χρόνια πολλά για το σύζυγο, πολύχρονος.
    Παίρνω κέρασμα από το πολύ αφράτο και υπέροχο γλυκάκι σου.
    Να είσαι κι εσύ καλά, να τον χαίρεσαι και να μας φτιάχνεις υπέροχα γλυκάκια.
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χρόνια πολλά να χαίρεσε τον αντρα σου να είστε καλά με υγεία.Τ ραβανί σου πολύ καλό και πολύ μυρωδάτο(με τόσο πορτοκάλι)ένα κομματάκι και απο δώ;Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εφη μου,

    Να τον χαίρεσαι το σύζυγο ... να είναι πάντα καλά.

    Ευχαριστούμε για το κέρασμα.

    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χρόνια Πολλά στον πάτερ φαμίλια σας.
    Να τον χαίρεστε και να σας χαίρεται!
    Όσο για το γλυκάκι, δείχνει όντως πολύ αφράτο και σιροπιαστό Έφη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εφούλα, ήδη ευχήθηκα στο φόρουμ λίγο νωρίτερα αλλά... είπα να περάσω μια βόλτα κι από δω... Όοοχι, δεν έχει να κάνει με το ραβανί σου:-)... αλλά για να δώσω και πάλι ευχές!! Ε, τώρα εάν περίσσεψε κανένα κομματάκι δε θα πω όχι... Φιλιά και πάλι Χρόνια Πολλά:-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. όταν το Αρωμα Γυναίκας συνάντησε το άρωμα του πορτοκαλιού σου,έγινε του ραβανί ο γάμος...
    πολύχρονος ο στύλος σου να τον χαιρόμαστε όσοι τον αγαπάμε...
    ααα...και πες του να αλλάξει ημερομηνία εορτής...
    σήμερα γιορτάζουν οι ανύπαντροι και οι παρθένες...
    ούτε ανύπαντρος είναι πες του και φαντάζομαι μετά από 4 παιδιά ούτε και παρθένος...
    ζζζμουυυατττςςςςς στο λόχο...-:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Χρόνια πολλά Εφη, να τον χαίρεσαι τον αντρούλη σου!Υπέροχο και μοσχομυριστώ το ραβανί!
    Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εφούλα να τον χαίρεσαι τον καλό σου! Και του χρόνου να είστε καλά! Το ραβανί σου πολύ ωραίο, κάπως έτσι το φτιάχνει και η μαμά μου!!! Μοσχοβόλισε μέχρι εδώ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αγαπημενο γλυκακι! Εχω και καιρο να φτιαξω, εδωσες ιδεα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Στη βιασυνη μου δεν ευχηθηκα! Να τον χαιρεσαι και να στε παντα γεροι κι αγαπημενοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. να τον χαίρεσαι Εφουλα!παρ'οτι δεν είμαι φαν στο ραβανί, ομολογώ οτι έχει άψογη εμφάνιση, τόσο που κι εμένα με κάνει να το λιγουρεύομαι :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αχ αυτά τα σιροπιστά! δίνανε και παίρνανε στις ονομαστικές εορτές !! φοβερές παραδόσεις !!

    ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ και να τον χαιρόσαστε τον στύλο του σπιτιού σας !!!!!!!


    πες του πολλές ευχές και πολλά φιλιά !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Δείχνει τέλειο! Φαντάζομαι μυρωδιές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Εφούλα, δε βρίσκω το mail σου και ελπίζω να δεις αυτό το μήνυμα.... Όποτε έχεις ευκαιρία σε περιμένω από το blog μου για να παραλάβεις ένα δωράκι! Φιλιά και καλό απόγευμα:-)) Άννα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Χρόνια πολλά, να τον χαίρεσαι, όπως πάντα καθυστερημένη. Έχω την μικρή με πυρετό από την Κυριακή, οπότε με καταλαβαίνεις. Ευχαριστώ για το κέρασμα!!! Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καθυστερημένα χρόνια πολλά Εφάκι μου! Να τον χαίρεσαι τον καλό σου και να είναι πάντα καλά:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Εγω ήρθα καθυστερημένη μαζί με τη Μαρία! ;-)
    Χρόνια πολλά και καλά! Να τον χαίρεστε!
    Αχ να είχα ένα κομματάκι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Παρεμπιπτόντως έκανα τη σούπαπ με το κουνουπίδι και ήταν πολύ ωραία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Μανούλα θα με στείλεις νυχτιάτικα. Έκοψα το τσιγάρο και πεθαίνω για γλυκά! Το ραβανί δε είναι απο τα πολυλατρεμένα! Δεν με φοβίζουν τα 15 αυγά.. θα μπορούσε να έχει άλλα τόσα :)) Σε φιλώ πολύ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Αχ καλε να χάιρεσαι κα τον άντρα σου ! Και να σε χαίρεται και αυτός βεβαίως βεβαίως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Πολύ ωραιο φαινεται το ραβανί σου ΕΦΗ μου σοροπιαστό και λαχταριστό..
    Αααα.. να χαιρασαι και τον σύζυγο!! γιατί γιορταζει στις 21;; μονο στην Κρήτη γιορτάζουνε τιε ελευθερες όπως λέει και το σπιρτόκουτο.. το ξέρω γιατι μένω εδώ!!! να ειναι παντα γερός και να τον καμαρώνεις!!! έστω και καθυστερημενα.... καλό βραδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Σας ευχαριστώ πολύ για τις όμορφες ευχές σας! Να είστε καλά και να χαίρεστε τις οικογένειές σας!

    Οσο για την ημερομηνία....γιορτάζει τότε γιατί της Παναγίας είμαστε όλοι...σκορποχώρι οπότε το καθιερώσαμε για Νοέμβριο...τρώει τέτοια καζούρα κάθε φορά...χαχχαχα!!! Αυτός και ένας ξάδερφός του στην Κεφαλονιά ...και εκείνος παντρεμένος με παιδιά...η πλάκα που τους κάνουμε δεν λέγεται..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ποσα κουταλια σουπας ειναι ενας φακελος μπεικιν παουντερ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα.

      1 φάκελος αντιστοιχεί σε 20 γραμμάρια, είναι 2 κουταλιές της σούπας (κανονικές).

      Διαγραφή
  26. Νοστιμότατο το έφτιαξα και εγινε τέλειο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Λυπάμαι, αλλά τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται στα υπόψη και θα διαγράφονται. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη!