Καλημέρα σας! Χρόνια πολλά σε όσους γιορτάζουν σήμερα!
Ενω είχα κανονίσει να φτιάξω κοτοπουλάκι, κάτι με έπιασε και από εκεί που το προόριζα για το κλασσικό ψητό με πατατούλες παρέκλινα της πορείας μου.
Πριν από βδομάδες βολτάριζα μέσα στο γνωστό σ/μ που έχει και του πουλιού ...το γάλα....και φρέναρα στο ράφι με τα εξωτικά προϊόντα (έχει και τέτοιο....). Πήρα ένα βαζάκι με πάστα lemongrass και είπα ότι θα το ψάξω αργότερα. Πάγια τακτική μου αυτή, ο Μ. κάθε φορά με αγριοκοιτάει μέσα στο σ/μ...χααχαχαχαχχααχ!
Το lemon grass ή κιτρονέλα έχει λεμονένια γεύση και συγγενεύει με το μελισσόχορτο και τη λουίζα. Αυξάνει την αρωματική ένταση του φαγητού χωρίς να το κάνει πιο ξινό κατά τον κύριο Γιώτη. Πολλοί το μπερδεύουν με τη λουίζα αλλά είναι άλλο φυτό.
Το lemon grass ή κιτρονέλα έχει λεμονένια γεύση και συγγενεύει με το μελισσόχορτο και τη λουίζα. Αυξάνει την αρωματική ένταση του φαγητού χωρίς να το κάνει πιο ξινό κατά τον κύριο Γιώτη. Πολλοί το μπερδεύουν με τη λουίζα αλλά είναι άλλο φυτό.
Ηρθε η ώρα για τη χρήση του λοιπόν! Με μικρές χαζοπαραλλαγές ως συνήθως, η συνταγή είναι από το 4Food.
Υλικά
1 κοτόπουλο ολόκληρο
3 κ. σ. φυτίνη
1/2 φλ. ελαιόλαδο
2 κ. σ. lemon grass
θυμάρι φρέσκο μπόλικο
πιπέρι φρεσκοτριμμένο
αλάτι
3 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
πατατούλες, καρότα, κρεμμύδια σε φέτες για το ταψί μας
Εκτέλεση
Ολα αυτά τα κάνουμε πολτό για να αλείψουμε το κοτοπουλάκι μας εξωτερικά και εσωτερικά.
Τοποθετούμε το κοτόπουλο στη μέση του ταψιού και γύρω απλώνουμε τα λαχανικά μας που τα έχουμε αλατοπιπερώσει και έχουμε σκορπίσει μέσα μία σκελίδα σκόρδο και τα πασπαλίζουμε και αυτά με λίγο ελαιόλαδο .(ελάχιστο όμως γιατί θα κατεβάσει λάδι και το κοτόπουλο.)
Ψήνουμε με σκεπασμένο το ταψί μας για το πρώτο μισάωρο (με άλλο ταψί ίσως ή όπως βολεύει τον καθένα) και μετά ξεσκέπαστο μέχρι να ροδίσει όμορφα.
Εγινε ένα απίστευτα ζουμερό, μυρωδάτο και πεντανόστιμο κοτοπουλάκι που θα επαναληφθεί οπωσδήποτε!
Κατά τον ίδιο τρόπο νομίζω ότι και με ψιλοκομμένο λεμόνι τουρσί θα μπορούσε να γίνει.
Εγινε ένα απίστευτα ζουμερό, μυρωδάτο και πεντανόστιμο κοτοπουλάκι που θα επαναληφθεί οπωσδήποτε!
Κατά τον ίδιο τρόπο νομίζω ότι και με ψιλοκομμένο λεμόνι τουρσί θα μπορούσε να γίνει.
Καλή σας όρεξη και καλό Σαββατοκύριακο!