Ποιός θέλει cookies?
Ομορφα και νοστιμούλικα cookies που μπορούμε αν θέλουμε να τους δώσουμε παιχνιδιάρικη και χριστουγεννιάτικη νότα και ειδικά αν υπάρχουν παιδιά στο σπίτι, να τα στολίσουμε όπως θέλουμε πανεύκολα!
Τα δικά μου παιδιά με δεδομένο ότι δεν έχουν συνηθίσει τη γεύση της μελάσας μπερδεύτηκαν και τα πέρασαν για μουστοκούλουρα. Είχαν μία πάρα πολύ ωραία γεύση και θα ξαναγίνουν οπωσδήποτε γιατί τα εξαφάνισαν πριν περάσει μισή μέρα.
Κοιτώντας στο νετ κατέληξα σε ένα συνδυασμό από 2 συνταγές, η βασική όμως είναι από το Food.com.
Υλικά
1 φλ. βούτυρο ή μαργαρίνη λιωμένη
1 φλ. ζάχαρη
1/2 φλ. μελάσα (στην αρχική έλεγε corn syrup)
2 κ. γλ. κανέλα
1/2 κ. γλ. μοσχοκάρυδο
1 κ. γλ. γαρύφαλλο
2 κ. γλ. τζίντζερ
2 κ. γλ. ξύσμα πορτοκαλιού ακέρωτου
2 κ. γλ. σόδα
1/4 φλ. νερό χλιαρό
1 αβγό χτυπημένο λίγο
5 φλ. αλεύρι γ.ο.χ. + 1 κ. γλ. baking powder
(μυστηριωδώς η συνταγή που είχα έλεγε 3 1/2 φλ. αλεύρι αλλά ούτε για αστείο δεν έφτανε,έτσι βρέθηκα στα 5, θα δείτε στο χέρι σας έτσι κι αλλιώς)
Για το frosting
1 φλ. άχνη
2 κ. σ. γάλα
1 κ. γλ. κανέλα
1/2 κ. γλ. γαρύφαλλο
1/2 κ. γλ. τζίντζερ
χρώματα ζαχαροπλαστικής της αρεσκείας μας
*Αν θέλουμε να είναι εντελώς λευκό το χρώμα μη βάλετε τα μυρωδικά στο frosting, εμένα ήταν υπόλευκο αλλά σαφέστατα πιο γευστικούλι.
Εκτέλεση
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη καλά. Προσθέτουμε τη μελάσα, το ξύσμα και συνεχίζουμε το χτύπημα.
Ενώνουμε το αλεύρι με το baking powder και τα υπόλοιπα μυρωδικά όλα.
Διαλύουμε στο χλιαρό νερό τη σόδα και ανακατεύουμε μέσα και το αβγό.
Στο μείγμα της μελάσας ρίχνουμε το μείγμα αυτό και προσθέτουμε λίγο από το αλεύρι.
Ζυμώνουμε σε λίγο αλευρωμένη επιφάνεια και ενώνουμε όλο το αλεύρι μέχρι να έχουμε μία ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Μου πήρε 5 φλ. αλεύρι.
Κάνουμε το ζυμάρι μας μπάλα, το βάζουμε σε ένα μπωλ και το αφήνουμε σκεπασμένο στο ψυγείο για 6 ώρες περίπου.
Το βγάζουμε, το ανοίγουμε σε αλευρωμένη ελαφρά επιφάνεια με πλάστη και κόβουμε με κουπ πατ μπισκοτάκια πάχους σχεδόν 1 εκατοστού.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς για 6-8 λεπτά στη μεσαία σχάρα σε αντιστάσεις πάνω και κάτω.
Για το frosting
Ανακατεύουμε στην άχνη το γάλα, προσοχή να είναι τόσο μόνο, μέχρι να έχουμε μία πηχτή πάστα.
Χωρίζουμε σε σφηνοπότηρα όσο θέλουμε για να το χρωματίσουμε. Βάζουμε με προσοχή το χρώμα, ειδικά αν είναι σε υγρή μορφή για να μη χαλάσουμε τη σύσταση του frosting και ανακατεύουμε με μία οδοντογλυφίδα. Αν πάλι δεν θέλουμε τα αφήνουμε σκέτα με το λευκό χρωματάκι τους.
Καλές γιορτές με υγεία να έχουμε!